Hirdetés

2024. április 30., kedd

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:49:35

LOGOUT.hu

Külső 2,5'' mobil rack-ek topikja
Kérdezés előtt, kérjük olvasd el az alábbi összefoglalót!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#5351) King Unique válasza Milánka (#5350) üzenetére


King Unique
titán

Ezen nincsen semmi meglepő egy 2,5"-os, csak USB-s tápellátású külső merevlemeznél, mivel ilyenkor hirtelen megszakad USB-n a tápellátás, ezért áll le "csattanással" a HDD. Ezt kerülendő javasolt a PC és NAS kikapcsolása előtt az OS-ben szoftveresen leválasztani (példa) a 2,5"-os külső HDD-t és akkor a megfelelő leállítás is megtörténik, illetve ha támogatja a külső háznál, adapternél a firmware és az OS, akkor rendesen leáll a HDD a külső házban, stb.
Egyébként alapesetben a működő OS alatt szokás csatlakoztatni és leválasztani egy ilyen USB-s tárolóeszközt, nem feltétlen 0-24-ben a PC-n / NAS-on "lógatni". Illetve lehet akár az utóbbit is, csak akkor egy USB-s tápellátású 2,5"-os külső meghajtónál szoftveres leválasztás nélkül nem meglepő a tapasztalt jelenség, egy 3,5"-os, külső tápos típusnál viszont már kevésbé téma, mivel annak alapvető áramellátása és működése nyilván nem a PC / NAS USB-portjától függ.
Az ASMT 2115 azonosító elvileg ASM1153 / ASM1153E chipre utal, de a pontos típust leginkább fizikai szemrevételezéssel lehet meghatározni (példa). Ahol ha esetleg még megoldható lenne is olyan firmware-t rátenni az eszközre ami támogatja leválasztás után a HDD leállítását, nem érne semmit, ha az OS-ben elmarad a szoftveres leválasztás és rendre a PC-vel / NAS-sal együtt van indítva és kikapcsolva a 2,5"-os külső merevlemez.

"Esetleg valami itthon kapható egyéb termék?"

Ez attól is függ, hogy pontosan milyen külső ház kell, lásd mások korábbi példáit: [link], [link]. Ahol kérdés többek között, hogy elég-e az USB 3.0 vagy esetleg USB 3.1 Gen 2 vezérlős legyen, megfelel-e a standard Micro-B vagy inkább Type-C fizikai csatlakozós legyen, műanyag- vagy fémházas legyen, egyéb speciális igény van-e pl. az ezen hozzászólásban említett jellemzők meglétére, működésére vonatkozóan, stb.
Ha általános ajánlás kell 2,5"-os SATA HDD/SSD meghajtóhoz való külső házra, akkor ott van a topik téma összefoglalója, abban lévő információs táblázat árakkal, valamint beszámolók, tesztek, stb. + SSD-khez a "Milyen külső házat SSD-hez?" fejezetben is vannak információk és konkrét példák.

[ Szerkesztve ]

(#5352) Crvsh3R


Crvsh3R
senior tag

Sziasztok!
Fogyasztás és kihasználhatóság szempontjából melyik fajta M.2.-es SSD meghajtót érdemes külső házba venni?
Rendeltem egy dual protocol-os Ugreen 10 Gbps-os külső házat, de nem tudom, hogy egy NVMe-s meghajtót pl. egy TV meg tud-e hajtani (SATA-st feltételezem igen). Ezzel kapcsoltban tudna valaki tanácsot adni?

Samsung Galaxy A52s 5G || Steam: Crvsh3R || Nintendo Switch OLED || NS friend code: SW-6235-6627-3408 || Hirdetéseim (Switch kiegészítők, stb.): https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/crvsh3r/index.html

(#5353) King Unique válasza Crvsh3R (#5352) üzenetére


King Unique
titán

Ahhoz azért nem ártana tudni, hogy pontosan milyen SSD-kről és tévéről, utóbbin milyen típusú USB-portról van szó, stb. Ahol ha pl. "HDD 5V 1A" jelölésű USB-port van a tévén, akkor nem téma, mivel az megfelelő tápellátást biztosít M.2 SATA és PCIe NVMe külső SSD-knek, valamint 2,5"-os külső HDD-knek egyaránt. Ha csak 0,5 A-es port, akkor viszont kérdéses lehet, bár a 2,5"-os külső HDD-khez képest általában eleve kisebb energiaigényű külső SSD-khez az utóbbi is inkább elég lehet. Amúgy meg értelemszerűen kipróbálod és akkor kiderül, ennyi.

Egyébként egy ilyen M.2 SATA / PCIe NVMe - USB 3.1 Gen 2 (10 Gb/s) külső SSD-nek leginkább PC-n és Macen történő használatnál, illetve USB 3.X / 4 és Thunderbolt 3 / 4 portok megléte esetén van értelme, mármint ott lehet kihasználni azt az adatátviteli sebességet, nem is egy ergya tévén, amely utóbbin gyakran csak USB 2.0 portok szoktak lenni. + Ha az FHD vagy akár 4K UHD filmek lejátszása a téma, akkor oda megint nem feltétlen kell hipergyors külső SSD, meg pláne ha a gazda (tévé) felől csak USB 2.0 portok vannak, amiről már volt szó a társtopikban is.

[ Szerkesztve ]

(#5354) creed33


creed33
aktív tag

Sziasztok!
Nemrég jutott a tudomásomra hogy pendrive helyett lehet használni külső SSD-t is. (hasonlóan néz ki külsőleg mint a pendrive ,kicsit nagyobb és ugyanolyan usb csatlakozása van)
Tudnátok ajánlani valami bestbuy-t? Gondolom külföldi webáruházból lenne érdemes megvásárolni :U
Egyébként Windows rendszert,filmeket,stb mentenék rá.

[ Szerkesztve ]

(#5355) King Unique válasza creed33 (#5354) üzenetére


King Unique
titán

Külső SSD vásárolható gyárilag készre szerelt kivitelben (példák) és külön vásárolt külső ház + belső SSD = külső SSD megoldással is, ahol a jelen topik értelemszerűen az utóbbi megoldással, ott is csak a külső házzal foglalkozik, az abba való belső SSD azon topik témája, ahol először feltetted a kérdést.

Ha célirányosan külön vásárolt külső ház + belső SSD = külső SSD megoldás kell pendrive-hoz hasonló fizikai méretben, vagyis pl. M.2 formátumban, akkor lásd a topik "Milyen külső házat SSD-hez?" fejezetének ide vonatkozó részét, + az alábbi cikkben leírtakat, az ott lévő példákat. Ahol többek között el kellene kelleni dönteni, hogy most M.2 SATA / M.2 PCIe NVMe / mindkettő formátumú SSD-t kezelő, USB 3.0 / USB 3.1 Gen 2 / gyorsabb interfészes, USB-A / USB-C (Type-C) / Micro-B fizikai csatlakozós stb. külső ház kell-e. Ahol példaként lásd nemrég mások eseteit, az ottani kérdéseket és az arra adott válaszokat.
Ha eBay és társai online piacterek kínálatából kell extra olcsó USB 3.X külső ház M.2 SSD-hez, akkor van külön eBay-es kütyük kis pénzért topik, valamint a belföldi ajánlatokhoz BestBuy topik is, az ügyben értelemszerűen azok valamelyikében célszerű érdeklődni az aktuális akciók, ajánlatok felől.
+ Ha tévéhez csatlakoztatva is használva lenne a külső SSD, akkor lásd az egyik társtopik ezen és ezen hozzászólásában leírtakat, azaz mikre érdemes odafigyelni olyan használatnál, stb. + Ha már tévé, akkor lásd egy másik topikból nemrég más esetét, vagyis a fontos adatokat (pl. rendszermentés) és a tévén lejátszani és/vagy felvenni kívánt filmeket nem feltétlen javasolt ugyanazon külső meghajtón tárolni a példában lévő probléma esetleges előfordulása miatt.

[ Szerkesztve ]

(#5356) creed33


creed33
aktív tag

Hát köszönöm ezt a részletes tájékoztatást :R , de azt nem mondom hogy örülök neki :B . Félre ne érts,de ez nekem már nagyon komplikált, még ha tudom is azt hogy ezt mind le kellett írnod hogy pontosan tájékoztass. Én egy egyszerű felhasználó vagyok, és mivel nem értek hozzá nem akarok külön utánanézni alkatrészeknek, meg külön "100" fajta lehetőségnek.
Arról szólna a dolog hogy a leginkább egy pendrive-ra hasonlító külső SSD eszközt szeretnék vásárolni úgymond készen egy helyről jó ár érték aránnyal. Ha erre nincs egy egyszerű válasz ( konkrét megvásárolandó eszköz megnevezés), akkor maradok a pendrive-nál. :B

(#5357) King Unique válasza creed33 (#5356) üzenetére


King Unique
titán

Ezért is kezdődött úgy az előző válasz, hogy biztos az összelegózós külső házas megoldással akarod bonyolítani, vagy nem-e lenne egyszerűbb esetedben inkább egy gyárilag készre szerelt külső SSD-t venni. Ha az utóbbi kell, akkor az már nem ennek a topiknak a témája, viszont az előző válaszban már linkelve lettek a fórum cikkjei, hogy szemléltessék miről is van szó. + Az SSD topikban is többször volt már téma a külső SSD, lásd mások eseteit, az ott linkelt példákat: [link], [link], [link].
Azt meg ugye el kellene dönteni, hogy biztosan külső SSD - gyárilag készre szerelt kivitelben pl. egy ADATA SE760 (árukereső) - kell-e és ki is lesz-e használva annak adatátviteli sebessége stb., vagy elég a pendrive és maradsz annál.

(#5358) creed33 válasza King Unique (#5357) üzenetére


creed33
aktív tag

Hálásan köszönöm, na pont erre a konkrét típus megnevezésre gondoltam :R :R
Tetszik is ez az ADATA . ;) 256GB os szerintem pont jó is lesz :C
Az lehet hogy az adatátviteli sebesség nem lesz kihasználva, de ez a szerkezet adattárolási szempontból csak tartósabb és megbízhatóbb mint egy pendrive :U

[ Szerkesztve ]

(#5359) Beni2360 válasza creed33 (#5358) üzenetére


Beni2360
félisten

DE ennek a sebességének a kihasználásához már egy komoly usb kapcsolat kellene. USB 3.2 Gen 2, ha nincs akkor felesleges pénzkidobás. Aztán még kérdés, hogy a TV USB portjában mennyi alátámasztást kap és meddig fogja bírni a TV portja? Nálam egy USB hosszabbító van bedugva a TV port kímélése végett. Még a penre is.
Én maradtam egy sima SATA SSD mellett egy usb 3.0 házban.

Béni2360 - Redmi Note 8 Pro - Acer Aspire 5 A515-51G -- LG OLED55C8PLA - YAMAHA RX-V685 - Mission mx4 5.0 - Taga TSW-90 v.3 - QNAP TS-133 - Mini MX-G - MECOOL BB2 PRO- X96 MAX PLUS -ZIDOO Z1000 Pro

(#5360) Beni2360 válasza creed33 (#5358) üzenetére


Beni2360
félisten

Ja és ez nem beépített usb csatlakozós.

Béni2360 - Redmi Note 8 Pro - Acer Aspire 5 A515-51G -- LG OLED55C8PLA - YAMAHA RX-V685 - Mission mx4 5.0 - Taga TSW-90 v.3 - QNAP TS-133 - Mini MX-G - MECOOL BB2 PRO- X96 MAX PLUS -ZIDOO Z1000 Pro

(#5361) creed33 válasza Beni2360 (#5360) üzenetére


creed33
aktív tag

Köszönöm szépen a hasznos információkat! :R
Ez a banggood-os már tényleg úgy néz ki mint egy pendrive :C
Először 128GB ban gondolkodtam,ez meg 2 TB-os :Y
Én is csatlakoztatni akarom okos TV hez is. Hosszútávon ez a típus megbízható szerinted?

[ Szerkesztve ]

(#5362) Beni2360 válasza creed33 (#5361) üzenetére


Beni2360
félisten

Ment pü.

Béni2360 - Redmi Note 8 Pro - Acer Aspire 5 A515-51G -- LG OLED55C8PLA - YAMAHA RX-V685 - Mission mx4 5.0 - Taga TSW-90 v.3 - QNAP TS-133 - Mini MX-G - MECOOL BB2 PRO- X96 MAX PLUS -ZIDOO Z1000 Pro

(#5363) King Unique válasza creed33 (#5358) üzenetére


King Unique
titán

Egy konzumer pendrive-nál nyilván gyorsabb, nagyobb az írásterhelhetősége, valamint elvileg tartósabb és megbízhatóbb is egy ilyen külső SSD. Hosszú idejű adattárolásra konzumer vonalon viszont elsődlegesen a HDD-alapú megoldás használatos. De akár külső SSD, akár külső HDD, akár pendrive, a lényeg egyrészt a megfelelő használat, másrészt hogy a fontos adatokról eleve legyenek biztonsági másolatok és több helyen legyenek tárolva, ne kizárólag csak 1 db USB-s meghajtón (bővebben). + Az ugye a korábbi válaszban már említve lett, hogy olyan külső meghajtót amin fontos adatok vannak, nem feltétlen javasolt tévé és társai készülékekhez csatlakoztatva is használni, lásd a linkelt példát.
Amit a másik válaszban linkeltek, az egyébként csak maga az USB-s külső ház és az kezel a leírás alapján max. 2 TB-os SSD-t - amit értelemszerűen külön kell megvásárolni hozzá - , nem egy 2 TB-os külső SSD-ről van ott szó annyiért. :N

(#5359) Beni2360:
Ha van a tévén "HDD 5V 1A" jelölésű USB-port, akkor az nyilván megfelelő tápellátást biztosít nemhogy egy külső SSD-nek, de még egy 2,5"-os külső HDD-nek is. Ha csak 0,5 A-es port van rajta és abból is mindössze 1 db, akkor lehet kérdéses, bár egy külső SSD-nél akkor sem feltétlen, mivel kisebb szokott lenni az energiaigénye, mint egy 2,5"-os külső HDD-nek.
Az USB 3.2 Gen 2 meg ugye = USB 3.1 Gen 2 (10 Gb/s), ahol az olyan port manapság modern PC-knél már nem akkora extra, ott kihasználható az az adatátviteli sebesség. Persze ha csak USB 3.0 portok vannak az alaplapon, akkor ott a pont és értelemszerűen nem, valamint a tévénél ugye szintén nem, ha jellemzően csak USB 2.0 port(ok) van(nak) rajta.

[ Szerkesztve ]

(#5364) creed33 válasza King Unique (#5363) üzenetére


creed33
aktív tag

Köszönöm az észrevételt, pü- ben már tisztáztuk is. Egyelőre úgy néz ki hogy az általad ajánlott ADATA SE760 lesz a befutó. Csatlakozót gondolom nem adnak hozzá, de egy USB C-s telefon töltő kábel jó hozzá ugye?

(#5365) King Unique válasza creed33 (#5364) üzenetére


King Unique
titán

Az ilyen külső meghajtóknál gyári tartozék az USB-kábel, sőt az említett SE760 külső SSD-hez mellékelnek Type-C - Type-C és Type-C - Type-A kábelt - lásd az alábbi képen - is, hogy olyan gazda hardverhez is csatlakoztatni lehessen amin nincsen USB-C (Type-C) port, hanem csak USB-A (Type-A).

(#5366) Beni2360 válasza King Unique (#5363) üzenetére


Beni2360
félisten

Ezta Az USB 3.2 Gen 2 meg ugye = USB 3.1 Gen 2 (10 Gb/s), ahol az olyan port manapság modern PC-knél már nem akkora extra, - ezeket a dolgokat mi már letárgyaltuk és igen bosszantó, hogy egy 2 éves Acer Aspire5 A515-51G laptopon hiába van USB C csati csak Gen1-s. Azért is írtam, hogy nem biztos, hogy ki tudja használni.
A TV USB csatira meg úgy értettem, hogy ha direkt bedugós akkor a méretéből és súlyából kifolyólag a lefelé ható erő talán nem használ a portnak. Nálam egy 50 cm usb 3.0-s hosszabbító van a TV-be dugva (LG C8) és ha kell akkor azt koptatom. Fixre meg egy kis HDD van felrögzítve a fali konzolra a time-shift meg a felvételek végett. Na akkor ezt megbeszéltük. :K

Béni2360 - Redmi Note 8 Pro - Acer Aspire 5 A515-51G -- LG OLED55C8PLA - YAMAHA RX-V685 - Mission mx4 5.0 - Taga TSW-90 v.3 - QNAP TS-133 - Mini MX-G - MECOOL BB2 PRO- X96 MAX PLUS -ZIDOO Z1000 Pro

(#5367) King Unique válasza Beni2360 (#5366) üzenetére


King Unique
titán

Tudom, csak kiegészítésképpen írtam, hogy az valójában USB 3.1 Gen 2 port, ami alaplapokon elterjedtebb lehet, mint az USB 3.2 Gen 2x2. Az meg igen, evidens, hogy ha nincsen a gazda hardveren (pl. PC) legalább az előbbi port, akkor nem lehet kihasználni egy olyan interfészes külső SSD adatátviteli sebességét.
A port kímélése valóban nem volt számomra elsőre teljesen világos, de így már érthető. Ahol egyébként a tévéken jellemzően USB-A (Type-A) port szokott lenni, ami és maga az aljzat rögzítése általában kellően robusztus, strapabíró ahhoz, hogy akár a kábelen lógatva is megtartson egy eleve kis tömegű külső SSD-t. Ha nem a kábelen lógatva lesz használva az eszköz, ezt biztosítandó szükség esetén alá van támasztva vagy hosszabb USB-kábellel van használva, akkor meg ugye pláne nem téma.
:K

(#5368) Beni2360 válasza King Unique (#5367) üzenetére


Beni2360
félisten

Ok, rendben. Közben kisült, hogy egy régi 2 magos asztali gép amiről masolna. Vagyis a sima 5-6 gb-s is bőven elég mint nálam.
Azért néztem 95gr egy ilyen ssd. De jó neki a kábeles is.

Béni2360 - Redmi Note 8 Pro - Acer Aspire 5 A515-51G -- LG OLED55C8PLA - YAMAHA RX-V685 - Mission mx4 5.0 - Taga TSW-90 v.3 - QNAP TS-133 - Mini MX-G - MECOOL BB2 PRO- X96 MAX PLUS -ZIDOO Z1000 Pro

(#5369) hoffman_


hoffman_
nagyúr

sziasztok,

adott egy SX8200Pro 1TB, ami Steam meghajtónak lett vásárolva, külső házzal 10Gbps USB aljzaton. laptopon és PC-n is le lett tesztelve, az 500-600Mb/s írás rendben van egy Orico PVM2-C3 külső házban, viszont piszkosul melegszik, hiába csak PCIE 3.0

ez önmagában nem is lenne baj, nem nagyon megy crystal_info szerint 50-60 fok fölé, a ház tehát jól eldisszipálja. ami már nagyobb baj, hogy egy játék telepítésnél (GTAV, Mortal 11) elfossa magát a drive és leválasztja a Windows. játék közben is előfordult. ezekben az esetekben meleg volt ugyan, de szerintem nem ez volt a gond, nem lépte túl a limiteket (50fok körül írta a crystal_info). volt viszont túlmelegedés is GTA alatt, akkor is kifagyott.
sőt, terhelés nélkül idle a laptop gen 3.1 aljzatában is egyszer felforrta magát csak úgy.

nekem az a gyanúm, hogy a benne lévő Jmicron jms583 a vacak, vagy a nyákon egyéb alkatrész nem bírja a folyamatos terhelést.

van esetleg egyéb ötletetek, hogy mit lehet ezzel kezdeni? esetleg megbízható külső házat tudnátok ajánlani hordozható steam library-nek?

köszönöm előre is :R

szerk.:

még egy jelenség, amit elfelejtettem: crystal disk mark-ot nem is tudok indítani, megtalálja a drive-ot, beállítom és indítás után kifagy a program, a drive, nem lehet leválasztani sem, egyszerűen eltűnik. crystal info látja, de utána az is elszáll ezzel párhuzamosan. nekem ez valami vezérlés gondnak tűnik.
a drive-ot formáztam pcie 3.0 aljaztban, ott is néztem, ott teljesen jól megy a crystal mark is.

szerk2.:
most friss pcie 3.0 aljzatos telepítés után feltoltam rá Mortal már a külső házban, 50 fok fölé nem ment, de 23 és 80gb-nál is elszállt a 111gb-ból. miután felment és nyomtam pár meccset, 36 fokot mért a crystal_info..

"The time you enjoy wasting is not wasted time."

(#5370) cOxeR


cOxeR
Ármester

Sziasztok!
Sabrent Rocket Q4 2TB vagy 4TB NVMe PCIe 4.0 M.2 + Heat Sink SSD-vel szemezek, illetve ezt egy BlitzWolf BW-TH13 külső dockba gondoltam bepattintani.
Elég új eszköz, a dokkoló, hol lehet esetleg sebesség infokat kapni?
Illetve valami más javaslat, vagy jó az elképzelés?
Persze a felső kupak nem menne fel rá.
SSD terén is meggyőzhető vagyok, mert ezt a Sabrent-et levadaszni is nehéz, meg gariztatni is.
Macbook Pro-hoz kapcsolódna Thunderbolt lottón keresztül.
Köszi!
ssd

dock

[ Szerkesztve ]

(#5371) King Unique válasza hoffman_ (#5369) üzenetére


King Unique
titán

Az ADATA XPG SX8200 Pro egy PCIe NVMe SSD, aminél annyira nem meglepő a melegedés, viszont az 50-60 °C még nem annyira vészes, az adatlapján 70 °C van feltüntetve a működési/üzemi hőmérséklet felső határaként. + Ha már NVMe SSD, akkor ilyen szempontból egy Kingston A2000 lehet jobb választás lett volna, mármint az kevésbé melegedik a tapasztalatok alapján.

Az ORICO PVM2-C3 / M2PG-C3 külső ház oké hogy alumínium ami jó hővezető, de a bordázott kialakítás még jobb ilyen téren, lásd ugyanezen gyártó kínálatában pl. az M2PF-C3 és M2PAC3-G20 modelleket, sőt pl. a RaidSonic (ICY BOX) kínálatában van aktív hűtéses M.2 PCIe NVMe SSD-hez való külső ház is IB-1822MF-C31 modellszámmal.
Apropó külső ház és 500-600 MB/s írási sebesség, egy SX8200 Pro NVMe SSD-nek az adatlapján megadott 3500/3000 MB/s értékek alapján simán ki kellene tudni maxolni az USB 3.1 Gen 2 szabványt és kb. ilyen értékeket produkálni. Ahol ha csak USB 3.1 Gen 2 portok vannak a PC-n, akkor azzal eleve nem lesz kihasználható - ahhoz USB 3.2 Gen 2x2 / USB4 vagy Thunderbolt 3 / 4 port + olyan külső ház kellene - egy PCIe NVMe SSD adatátviteli sebessége, elég lenne oda a 2,5" SATA / M.2 SATA SSD, ami utóbbi nem mellesleg melegedés tekintetében is akár kedvezőbb lehet.

A működés közben megszakad az adatkapcsolat problémára lásd a téma összefoglaló "Gyakran ismételt kérdések" fejezetében az ide vonatkozó kérdést és választ, ami pl. ebben a hozzászólásban is részletezve van. Vagyis a külső ház hibája akkor jelenthető ki biztosan, hogy az ott leírtak mind le lettek tesztelve és nem azok a probléma forrása, akkor jöhet szóba a csere, másik külső ház kipróbálása és vásárlása, stb.

Aztán bár technikailag használható akár játékok futtatására is egy külső HDD/SSD meghajtó, sőt vannak PlayStation (példák) és Xbox (példák) játékkonzolokhoz való dedikált típusok is, de egy standard külső SSD alapesetben nem feltétlen tartós játékfuttatási célra való elsődlegesen. PC-s környezetben ilyen célra akkor javasolt ilyet használni, ha kifejezetten ez a cél és végképp nincsen más lehetőség, ellenkező esetben adott az USB-s külső ház helyett a PC-be téve használni a belső SSD-t, az utóbbinál a leírtak alapján nem volt probléma a jelen esetnél.

[ Szerkesztve ]

(#5372) King Unique válasza cOxeR (#5370) üzenetére


King Unique
titán

Ha megnézed a gyártó weboldalát, akkor láthatod, hogy ez a BlitzWolf BW-TH13 dokkoló állomás M.2 SATA SSD-ket kezel 2 TB-ig és max. USB 3.0-s (5 Gb/s) adatátviteli sebességet (max. kb. ennyit) tud. Vagyis ehhez nem lesz jó a Sabrent M.2 PCIe NVMe SSD, valamint azon adatátviteli sebesség kihasználásához az USB 3.0-nál jóval gyorsabb interfésszel szerelt külső ház / dokkoló szükséges, lásd egy másik válaszban leírtakat.
Ha nem felel meg számodra egy standard USB 3.X / Thunderbolt 3 külső ház és mindenképpen ilyen illetve ez a "mindenes" dokkoló kell, meg elég az USB 3.0-s adatátviteli sebesség stb., akkor egynek elvileg jó lehet az említett modell, de konkrét tapasztalat itt a topikban nincsen ezzel a multifunkciós dokkolóval, azaz hogy ténylegesen mennyire oké. Ha ezt választod, akkor a dokkolóba való M.2 SATA SSD és általánosan a belső SSD-k felől értelemszerűen a "Milyen SSD-t vegyek?" topikban kellene majd érdeklődni, mivel annak a témája.

[ Szerkesztve ]

(#5373) cOxeR válasza King Unique (#5372) üzenetére


cOxeR
Ármester

Köszi, jogos, ezt az M.2 sata/pcie-t benéztem...
Igazából a dokkoló is szükséges, de egy gyorsabb SSD is kellene, megnéztem a javasolt Orico M2V01-C4-t, szimpatikus is, talán a kérdés, hogy 2TB-ot írnak amit tud kezelni, a 4TB sem lesz gond?
Mondjuk mindkettő cuccot nehezebb beszerezni. (Orico/Sabrent)

(#5374) King Unique válasza cOxeR (#5373) üzenetére


King Unique
titán

A hivatalos álláspont az, hogy ha 2 TB-ot ad meg a gyártó limitként, akkor 2 TB a limit. Viszont ha a 2 TB csak névleges limit, azaz max. akkora tárolókapacitású SSD-vel tesztelte a gyártó a külső házat és azért azt adták meg, akkor lehet esély nagyobb, akár 4 TB-os M.2 PCIe NVMe SSD kezelésére is. Ha tényleges limit, azaz chip illetve firmware szinten van behatárolva a max. tárolókapacitás kezelése, akkor viszont értelemszerűen nem. Modern külső házaknál gyakran inkább az előbbi szokott jellemzőbb lenni, de hogy ennél az M2V01-C4 modellnél pontosan mi van, azt értelemszerűen a gyártónál kellene megérdeklődni, van e-mailes, telefonos stb. elérhetőségük a weboldalon feltüntetve. Vagy másik lehetőség, hogy a rizikót bevállalva megvásárolod az összetevőket és kipróbálod élesben, aztán vagy kezeli vagy nem, ha nem akkor max. elállsz a vételtől és visszaküldöd, ennyi.

[ Szerkesztve ]

(#5375) cOxeR válasza King Unique (#5374) üzenetére


cOxeR
Ármester

Írok nekik, az a biztos, de én is arra tippelek, hogy mivel nem sok 4TB-os van a piacon még most se, ezért nem is volt a külső rack kiadásakor lehetőség tesztelni.
Köszönöm!
Esetleg megfelelő kábelre javaslat, az is lehet szűk keresztmetszet?
ui; mondjuk ha kintről 3x ezer körül meg tudom szerezni a boxot akkor vesztenivaló nem sok van

[ Szerkesztve ]

(#5376) cOxeR válasza King Unique (#5374) üzenetére


cOxeR
Ármester

Válaszoltak is, max 2TB. Elengedem szerintem a 4TB-t…

(#5377) hoffman_ válasza King Unique (#5371) üzenetére


hoffman_
nagyúr

köszi a részletes választ.
azért nem laikusként ültem neki a feladatnak :)
(bár a megoldás ezt némiképp cáfolhatja...)

ahogy írtam is, hogy gyanítom, nem a hőmérséklet volt a gond. oké, hogy egy A2000-nél melegebb, de nekem a gépben aktív hűtés nélkül még nem volt 51°C fölött egy másik ilyen drive. távolról sem kezelhetetlen, ez nem pcie 4.0. egy napi tesztelgetés során a külső házban crystal_info szerint nem értem el 53°C-nál magasabb hőmérsékletet végül.
a linkelt bordázott házak jók, de az egyik csak 5gbps-t tud, a másik meg árban vetekszik az ssd-vel kis túlzással.

a megoldás a gyári kábel lett, az okozta a hibát több teszt után is, az egyetlen fix komponens, ami minden esetben bajt okozott. na erre gondolhattam volna előbb is... egy másik 3.1gen1 kábellel a vezérlő kihasználtsága 40-70% között volt és nem is szállt el a drive. vagy a gyári kábel teljesen f*s, vagy pedig ha csúcson van járatva a vezérlő, akkor egyszerűen nem bírja huzamosabb ideig fenntartani. vagy mindkettő. majd megnézem még egy gen2 kábellel is, de gyanús, hogy nem lesz már gond.

azt továbbra sem tudom, hogy 5Gbps porrton miért csak 420MB/s körül másol, ezt már a háznak tudom be...

:R

"The time you enjoy wasting is not wasted time."

(#5378) King Unique válasza cOxeR (#5376) üzenetére


King Unique
titán

Az nem derült ki ebből, hogy csak egy sablonválaszt adtak a specifikációban közölt adathoz igazodva, vagy érdemlegesen meg is indokolták miért max. 2 TB-ot kezel. De mindegy, akkor nem opció abba a külső házba a 4 TB-os SSD és marad a max. 2 TB-os. Meg gyakran más gyártók hasonló termékeinél is 2 TB van feltüntetve, ahol szintúgy kérdés, hogy az csak névleges vagy tényleges limit.
Ha a külső házas megoldás helyett esetleg gyárilag készre szerelt külső SSD is megfelelne, akkor pl. az Indiegogo GigaDrive jelenleg egészen 8 TB (!) tárolókapacitásig opció, + az USB4 / Thunderbolt 3 / 4 interfésznek köszönhetően az egyik, ha nem a leggyorsabb külső SSD manapság. :))

[ Szerkesztve ]

(#5379) King Unique válasza hoffman_ (#5377) üzenetére


King Unique
titán

Mint az előző válaszban már említve volt, 70 °C annál az SSD-nél az üzemi hőmérséklet felső határa, vagyis az 5X °C esetén nyilván amúgy sincs miről beszélni. Azok a külső házak példaként lettek linkelve, de van másféle is, meg egy M.2 PCIe NVMe SSD adatátviteli sebességének kihasználásához amúgy is USB 3.2 Gen 2x2 / USB4 vagy Thunderbolt 3 / 4 interfész kell mind az eszköz (külső ház), mind a gazda (PC, Mac) felőli oldalon (bővebben).

Na, akkor nem hiába lett linkelve az a hozzászólás, ahol az USB-kábel hibája jellemző lehet, ezért is érdemes másik kábellel is kipróbálni a külső házat.

Ha csak USB 3.1 Gen 1 (= USB 3.0) kábellel és/vagy USB 3.0 (5 Gb/s) porton van használva az USB 3.1 Gen 2-es külső ház illetve külső SSD, akkor nem meglepő a max. 420 MB/s körüli és USB 3.0-s szintű adatátviteli sebesség, mivel az USB 3.1 Gen 2 (10 Gb/s) adatátviteli sebességhez minden összetevőnek (külső ház + USB-kábel + USB-port) legalább olyannak kell lenni.

[ Szerkesztve ]

(#5380) hoffman_ válasza King Unique (#5379) üzenetére


hoffman_
nagyúr

Ha csak USB 3.1 Gen 1 (= USB 3.0) kábellel és/vagy USB 3.0 (5 Gb/s) porton van használva az USB 3.1 Gen 2-es külső ház illetve külső SSD, akkor nem meglepő a max. 420 MB/s körüli és USB 3.0-s szintű adatátviteli sebesség

én abban a hitben voltam, hogy 5Gbps hardver esetén simán elérhető az 500-550MB/s, ezek szerint tévedtem. kíváncsi leszek, hogy egy normális 3.1 Gen2 kábellel, ha megjön, hozza-e a "noname" linkelt drive 1GB/s körüli értékeit.

"The time you enjoy wasting is not wasted time."

(#5381) Beni2360 válasza hoffman_ (#5380) üzenetére


Beni2360
félisten

meg van hozzá az USB 3.1 Gen 2-es port is a gépen?

Béni2360 - Redmi Note 8 Pro - Acer Aspire 5 A515-51G -- LG OLED55C8PLA - YAMAHA RX-V685 - Mission mx4 5.0 - Taga TSW-90 v.3 - QNAP TS-133 - Mini MX-G - MECOOL BB2 PRO- X96 MAX PLUS -ZIDOO Z1000 Pro

(#5382) hoffman_ válasza Beni2360 (#5381) üzenetére


hoffman_
nagyúr

igen, de nem azon próbáltam, hanem a Gen 1 porton szándékosan. ott az elvi határérték 625MB/s, én azt gondoltam, hogy azért nem 420MB/s lenne a vége.

"The time you enjoy wasting is not wasted time."

(#5383) Beni2360 válasza hoffman_ (#5382) üzenetére


Beni2360
félisten

Nekem is van egy ilyen felallasom és nálam is csak annyi, éppen miattad mértem le ismételten. A ház 10 Megás és az SSD is ful, még sincs több.

Béni2360 - Redmi Note 8 Pro - Acer Aspire 5 A515-51G -- LG OLED55C8PLA - YAMAHA RX-V685 - Mission mx4 5.0 - Taga TSW-90 v.3 - QNAP TS-133 - Mini MX-G - MECOOL BB2 PRO- X96 MAX PLUS -ZIDOO Z1000 Pro

(#5384) King Unique válasza hoffman_ (#5380) üzenetére


King Unique
titán

Igen, ez téves feltételezés volt, mivel USB 3.0-s (5 Gb/s) adatkapcsolatnál a gyakorlati maximum ~ 450 MB/s, nem 625 MB/s.
Igen, az USB 3.1 Gen 2 (10 Gb/s) szabvány gyakorlati maximuma NVMe SSD-vel a korábban linkelt példa mintájára ~ 1 GB/s, meg ha adottak az előzőleg említett feltételek, azaz USB 3.1 Gen 2 külső ház + USB-kábel + USB-port + OS szinten is adott a megfelelő támogatás. Viszont a felhasználó saját hardver- és szoftverkörnyezetétől függően előfordulhat akár eltérés is, nem feltétlen lesznek mindenkinél pont azok az értékek, amik a linkelt példában vannak.

(#5385) hoffman_ válasza King Unique (#5384) üzenetére


hoffman_
nagyúr

azt nem értem csak egyedül, hogy miért referálsz mindig az USB3.0-ra, mikor USB3.1 Gen1-ről beszélek. a kettő nem ugyanaz. (függetlenül attól, hogy mindkettő elvi 5Gbps-re képes).

a 10Gbps mérések, ha eljutok odáig, majd publikálom, mert most már nagyon érdekel, hogy az Orico a szűk keresztmetszet (net alapján nem az lesz).

"The time you enjoy wasting is not wasted time."

(#5386) King Unique válasza hoffman_ (#5385) üzenetére


King Unique
titán

Direkt linkeltem az egyik előző válaszban egyértelműsítés végett az USB 3.1 wikipédia cikket, ahol világosan le van írva az alábbi.

"USB 3.1 Gen 1 – SuperSpeed, 5 Gbit/s data signaling rate over 1 lane using 8b/10b encoding (effective 500 MB/s); the same as USB 3.0"

Vagyis az USB 3.1 Gen 1 lényegében = USB 3.0, sőt az USB 3.2 Gen 1 is más néven USB 3.0, csak az USB-IF kicsit megkavarta a dolgot ezekkel a sorozatos szabványmódosításokkal, átnevezésekkel, ennyi. ;)
+ Hogy akkor teljes legyen, a tényleges, 10 Gb/s adatátvitelre képes USB 3.1 = USB 3.1 Gen 2, a 20 Gb/s adatátvitelre képes USB 3.2 esetén az USB 3.2 Gen 2x2, a 40 Gb/s adatátvitelire képes USB4 pedig az USB4 Gen 3x2, csak hogy egyszerű legyen. :))

[ Szerkesztve ]

(#5387) hoffman_ válasza King Unique (#5386) üzenetére


hoffman_
nagyúr

oké, thx, felesleges szócséplés, te 3.0-nak hívod én meg 3.1 Gen 1-nek. a sebesség ugyanaz (de azt is el tudom képzelni, hogy a szabvány paraméterek se változtak egy milimlétert sem).
nyilván ne keverjük ide a 2x2, meg 3x2 verziókat, a wikipédia cikket már párszászor olvastam, azért azt nem kell szájbarágni. az egész ott vérzik, hogy ez a nevetséges névadás elcseszte az egészet, én nem is tudom, hogy engedhették meg maguknak ezt a keverést...

[ Szerkesztve ]

"The time you enjoy wasting is not wasted time."

(#5388) cOxeR válasza King Unique (#5378) üzenetére


cOxeR
Ármester

Rövid tömör válasz volt, kijelentés formában, de persze ez lehet csak ügyfélszolgálat meg lehet mérnöki válasz is, nem mindegy. :) Legjobb lenne letesztelni.
Végül rendeltem egyet a házból, az az előnye biztosan megvan, hogy később lehet benne cserélni az SSD-t vagy szimplán tartok bele 2 db 2TB/osat és ha kell cserélem a házba.
OWC ENVOY PRO FX-élet nézegettem, hasonló mint amit írtál.

(#5389) kisZ2


kisZ2
csendes tag

Vettem egy Orico 2588US3 külső házat. A ház műanyag csak az alsó lap fém ahol a winyó/ssd átadhat valamennyi hőt. A ház nem csavaros hanem sínes, bepattintós így szerelni könnyű, aztán majd az idő megmondja mennyi idő után fog lötyögősre kopni a sín.
SSD-vel próbálva nagyobb fájl esetén a másolási sebesség (külső tárra) win intézőben ~165MB/s, de berakok pár képet amit az összefoglaló kér hátha hasznos valakinek. HDD-t leválasztás után leállítja, USB 3-as. 3400 Ft-ért nem tudom mennyire csináltam jó üzletet?

[ Szerkesztve ]

(#5390) King Unique válasza kisZ2 (#5389) üzenetére


King Unique
titán

Tehát egy tool-free külső ház ez az Orico 2588US3, ami amolyan egynek elmegy, meg ha a működésével nincsen gond, stabilan rögzül (nem lötyög) és nem melegedik benne túlságosan a HDD/SSD használat közben, stb. Ahol ha már SSD, akkor USB-n az UNMAP (TRIM) működése lehet érdekes, amit Windowson az alábbi hozzászólásban részletezett módon javasolt tesztelni. A CDM teszt szerint az adatátviteli sebesség hozza USB 3.0-n a papírformát, mármint egy kellően gyors SSD-vel UASP módban elérhető az USB 3.0 szabvány maximuma. A fájlkezelős fájlmásolás sebessége meg ugye függhet a forrás- és célmeghajtó adatátviteli sebességétől, valamint ha nincsen magánál a külső házban lévő SSD-nél kellően nagy méretű DRAM cache, akkor belassulhat a másolásnál és nem hozza a szekvenciális maximumokat (példa). + Mivel Windowson USB-s meghajtóknál a kikapcsolt írási gyorsítótárazás az alapértelmezett, az is lassíthat valamelyest a fájlmásolás sebességén (főleg inkább kisebb méretű fájloknál).

Köszönjük a beszámolót! :R

[ Szerkesztve ]

(#5391) A Mágus


A Mágus
csendes tag

Üdv!

Szeretnék venni egy Axagon EEM2-U3-t. A kérdésem az lenne, hogy mik a tapasztalatok ezzel kapcsolatban? Mennyire vetik vissza a benne lévő M2 SSD sebességét, mennyire tudják kiaknázni annak tulajdonságait? Már csak azért is lenne fontos ez, mert raknék rá egy Linux és/vagy Windows rendszerpartíciót is.

(#5392) King Unique válasza A Mágus (#5391) üzenetére


King Unique
titán

Az Axagon EEM2-U3 ugye M.2 SATA SSD-khez való külső ház, tehát M.2 PCIe NVMe SSD-khez nem jó, de ha eleve az előbbi használata a cél, akkor ahhoz pont passzol. Adatátviteli sebesség terén értelemszerűen annyit tud UASP módban egy ilyen USB 3.0-s külső ház, mint amennyi a szabvány maximuma (példa), amivel javarészt már kihasználható egy SATA3-as SSD adatátviteli sebességé, de a szekvenciális maximumokhoz értelemszerűen legalább USB 3.1 Gen 2-es külső ház + olyan port kell a PC-n (példa). Viszont a tényleges adatátviteli sebesség függhet magától az SSD-től és az adott hardver- és szoftverkörnyezettől is, ahol pl. az alábbi tesztben lévő M.2 SATA - USB 3.X külső SSD-k sem feltétlen maxolták ki teljesen a szabvány adta adatátviteli sebességet.

Az Axagon EEM2-U3 külső háznál szerepel a gyártó weboldalán hogy "SSD-ből történő bootolás támogatása a külső házban." (SSD-ről akart lenni gondolom), azaz értelemszerűen lehet rá Windowst, Linuxot stb. telepíteni és a külső SSD-ről futtatni. Ahol a rendszer gyorsasága nem a szekvenciális olvasási és írási sebesség, hanem elsődlegesen a random (4K) olvasási és írási sebesség + az elérési idők függvénye, ahol ilyen alapon egy USB 3.0-s külső SSD is megfelelhet a célra és nem feltétlen szükséges extra gyors külső SSD M.2 PCIe NVMe - USB 3.2 Gen 2x2 / USB4 Gen 3x2 / Thunderbolt 3 / 4 alapon (példák). + Az EEM2-U3 külső ház esetében a TRIM, illetve USB-n az UNMAP is biztosan támogatott, vagyis idővel nem fog drasztikusan belassulni a külső SSD, annak írási sebessége.

[ Szerkesztve ]

(#5393) A Mágus válasza King Unique (#5392) üzenetére


A Mágus
csendes tag

Köszönöm, igen, SATA SSD-hez gondoltam, példák, infók alapján ezek szerint úgy tűnik, hogy megfelelő lesz számomra. Most már csak azt kell eldöntenem, hogy megéri-e emiatt beruháznom egy Samsung 860 EVO-ra, vagy maradjak a WD Blue-nál. (Egyébként többnyire egy külső, tápellátással rendelkező hub-bal (Axagon) használnám)

(#5394) cOxeR


cOxeR
Ármester

Sziasztok!
Nem teljesen ide passzol, valami javaslat 100W táp adapterre?
Blitzwolf BW-TH13-18-in-1

(#5396) King Unique válasza cOxeR (#5394) üzenetére


King Unique
titán

Ha már ezek szerint gyárilag nem mellékeltek a dokkolóhoz külső tápadaptert, akkor adott pl. a BlitzWolf Shop, bár ott gyorsan végigfutva a kínálatot 100 W-os adapter lehet nincsen. Viszont rá lehet szépen keresni és akkor találni olyat. De azt már ne kérdezd pontosan melyiket javasolt megvenni a sok közül, mivel elsődlegesen nem feltétlen ennek a topiknak a témája kielemezni, max. érintőlegesen szokott szóba kerülni itt a mostani és az ahhoz hasonló speciális eseteknél.

(#5397) cOxeR válasza King Unique (#5396) üzenetére


cOxeR
Ármester

Köszi, igazából offba is akartam tenni.
Baseust találtam még, szerintem az lesz a befutó.

(#5399) Beni2360 válasza cOxeR (#5397) üzenetére


Beni2360
félisten

Engem inkább az a 100W-tudo kabel érdekelne?

Béni2360 - Redmi Note 8 Pro - Acer Aspire 5 A515-51G -- LG OLED55C8PLA - YAMAHA RX-V685 - Mission mx4 5.0 - Taga TSW-90 v.3 - QNAP TS-133 - Mini MX-G - MECOOL BB2 PRO- X96 MAX PLUS -ZIDOO Z1000 Pro

(#5400) cOxeR válasza Beni2360 (#5399) üzenetére


cOxeR
Ármester

Na ja… :) az is megér egy misét.
Amúgy ez a befutó eddig: Baseus GaN Mini Quick Charger 120W (elvileg van hozzá 1m-es usb-c kábel is)

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.