Hirdetés

2024. május 25., szombat

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#6204) AtHoS válasza Rick4 (#6203) üzenetére


AtHoS
nagyúr

"Nem egyszerűbb, megvárni, míg válaszol? Ha sürgős lett volna neki, már válaszolt volna... Jobb itt találgatni miket írjon be? :U "

Bal lábbal keltél fel?
Légyszíves ne oktass ki senkit mikor mit írjon be vagy mit ne írjon be. Ehhez neked semmi közöd nincs, ráadásul nem tudhatod ez milyen következményekhez vezethet. A moderátorok dolga eldönteni mi odavaló és mi nem. :(( Én se szólok rá olyanokra, akik 20 másodpercenként írnak ugyanazon topicba kétszavas választ egyes hozzászólásokra, mikor egyetlen hozzászólásban is megtehetnék.

Máskülönben pedig eddig tévhitben éltem és ez most megváltozott köszönhetően annak, hogy engedélyed ellenére be mertem írni az előző hozzászólásom és úgy reagáltál ahogy a hozzászólásod első részében.

Történet:
Mivel nem vagyok hálózati szakember így az idők folyamán alakult ki bennem a hálózattal kapcsolatos kábelezéssel az a (most már tudom, hogy tévesen) tudat, hogy a nevezett Patch és Crosslink kábel az egy és ugyanaz. Ezt elsősorban saját beszerzett kábeleknek köszönhetem (nem volt sok, mindössze 3db), de ezek eddig alátámasztották téves hitemet. A kábelek közül 2db sima nem cross típusú és ezeken a kábeleken található feliratokban nincs is semmi utalás sem Patch-ra sem Cross-ra.

Viszont a harmadik kábel bizony Crosslink. Ennél megtartottam az eredeti csomagolást, melyen két oszlopban vannak feltüntetve a kábeltípusok és ezeken belül több sorban a hosszuk szerint növekedve a különböző kiszerelések, melyek közül a csomagolás tartalmának megfelelő sor elé egy kék pötty van odaragasztva.
Az oszlopok jelölése: Patch Cord CAT.5E STP és Patch Cord CAT.5E UTP. Tehát ebből is az vetül le, hogy a Patch = Crosslink.

Magán a kábelen pedig szintén szerepel a PATCH felirat:

roline UTP CAT.5E PATVH ISO/IEC 11801 & EN 50288 & TIA /EIA568B.2 3P VERIFIED - 24AWGx4P TYPE CM (UL) C(UL) CMH E164469 YFC

Ez nekem sok mindent nem mond, de a PATCH felirat egyértelműen azonosította, hogy az eddigi feltételezésem szerint CrossLink kábelről van szó, ami ugye pl. 2 gép, 2 router, 2 switch összekötéséhez szükséges. A színkialakítást nem írom le, de megfelel ezen az oldalon található 3. válaszban taglalt 3, 6, 1, 4, 5, 2, 7, 8 sorrendnek. (színkiosztás a linken olvasható)

Az előbbiekből kiindulva mikor javasoltad a gép és router közé a Patch kábel használatát egyértelműen helytelennek tartottam, ezért is került sor a hozzászólásom megírására, de ha már hozzászólok, akkor 1-2 információt amit Te nem kérdeztél meg a pontosítás kedvéért megkérdeztem cuckoo-tól, akiről nem tudom eldönteni, hogy csak beírta a kérdését és többet vissza sem jön vagy esetleg vissza is fog nézni válasz reményében

Mivel kritikus válaszod első része tárgyilagos, így nekiláttam igazam bizonyításához google-zni Patch -> Crosslink ügyben, de rá kellett jöjjek, hogy nem tudom magam igazolni, mivel a "szakma" különböző kialakításúnak mondja ki a Patch és Crosslink kialakítású UTP hálózati kábeleket, ami alapján a Te javaslatod megfelelő volt. Ezúton elnézést a tudatlanságomért, most már talán képben vagyok UTP kábelügyileg.

Tehát, mint látható egy más számára fölöslegesnek tűnő hozzászólás esetleg a másik oldal álláspontjának ismeretében hosszabb távon nem is biztos, hogy fölösleges volt. Legalábbis nekem jól jött, hogy helyreigazítottál (amit köszönök szépen neked :R ) és így, ha közvetve is de rájöttem: eddig e tekintetben tévhitben éltem.

Mod:
Mellesleg a guglizás közben érdekes információval is gazdagodtam Patch-Crosslink ügyben, miszerint vannak eszközök, melyek a használt kábel függvényében fordítani tudnak, tehát mindegy milyen kábelt használ ezeknél az ember. (linkelt oldal 1. és 2. válasz, ráadásul 2005-ös beszélgetésről van szó)

[ Szerkesztve ]

read-only mode on the forum

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.