Hirdetés

2024. június 8., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Notebookok  »  Dell notebook topic (kiemelt téma)

Hozzászólások

(#74442) Malachi


Malachi
addikt

helló, kb. másfél-két hete én írtam tele a fórumot azzal, hogy szerintem nagyon hangos a vadiúj Inspiron 16 (i5 1235u) hűtője. gondoltam röviden megírom, hogy azóta mi a helyzet.

szóval egy "probléma" biztosan van, hogy az Intel valamiért szereti minden apróság miatt turbo órajelen járatni a CPU-t, ezért nem ritka, hogy felmegy 3-4 GHz köré. ennek elvileg nem kellene gondot okoznia normális hűtés mellett, de teljesen felesleges is és szerintem ezzel IS kellene kezdeni valamit - annál az egyszerű oknál fogva, hogy az átmeneti megoldás az lett, hogy BIOS-ban kikapcsoltam az Intel Turbo Boostot és pár napos próbálgatás (meg registry piszkálás) után beállítottam egy energiatakarékos sémát, ami 50%-on járatja a procit. Így csak ritkán visít fel a venti. és láss csodát, a laptop így is minimális akadozás és probléma nélkül csinál mindent, ami átlagos irodai használat.

nálam ez szövegszerkesztés, netezés, nagyobb fájok másolgatása, de a 4k YouTube videók is akadásmentesen mennek. telepítés, rendszervizsgálat, fene tudja mi van, ami kicsit pörgeti a rendszert, semmi nem okoz gondot. ha néha Diablo3-azni támad kedvem, akkor kikapcsolom a korlátozást és megy simán FHD, mid-max. de a Turbo Boostot nem kapcsolgatom, az állandóan ki van kapcsolva.

másik gond, amit mondtam is, hogy a Dell szerint muszáj 40-50 fokon tartani a CPU-t, ami alapvetően egy hülyeség szerintem, de a lényeg, hogy bármit állítok a gyári alkalmazásban (Power Management vagy mi) a venti 40-50 fok között kapcsol be és azonnal maxon teker, amíg vissza nem áll a CPU 40 fokra. ez szerintem nevetséges, 100 fokon is tartósan működnie kellene az Intel szerint. úgy értem évekig. itt nem tudok másra gondolni, csak valami rosszul tervezett hűtésre, vagy alaplapra (megsütne valamit a forró CPU), vagy nem tudom igazán, hogy mi az oka ennek a szoftveres korlátozásnak. egy mérnök (de még én is) 2 óra alatt írna hozzá egy olyan sémát, ami nem tudom 60-90 fok között nulláról-max fordulatig szabályozza fokozatosan a fordulatszámot. ilyen nincs. van a 0 és 100% állás és a betonba öntött 40-50 fok. ez sajnos gyászos. külső program ugye nem fér hozzá valamiért, a 11-12 generációs Inteles Dell laptopok hűtőit magyarán nem lehet szabályozni saját beállításokkal. a régebbieket lehet. kicsit bánom, hogy nem Ryzent vettem? kiderül. bár nem tudom, talán azoknál sem működik a venti szabályozás.

kérdezgettem ismerősöket és az az általános nézet, hogy ha pörög a venti, akkor is csak szélzaj zúghatna, semmi más. itt van egy hangos, zavaró visító hang, szóval ezért mindenképp elviszem majd szervizbe. lehet az is, hogy kiszáradt a paszta, vagy kevés rajta, nem tudom, nem akarom piszkálni. ha minden igaz, idén tavaszi gyártás.

nagyon hülye helyzet ez, mert szerintem amúgy teljesen korrekt a gép, nekem nagyon jó a kijelző (oké nem 400 nites 4k, de nem is kell) jó, hogy normál méretű házban 16-os elfért, jók az anyagok, jó a billentyűzet, gyors, jól szól, jön-megy, teszi a dolgát. ezért nem vittem vissza. meg mert le tudtam tekerni (mókolással, pf) a CPU-t.

egyetlen kérdésem van a végére, hogy ezt a szerviz témát hogyan intézzem. basic támogatás van hozzá, gondolom be kell vinni akkor valahová. nekem a budaörsi van közel, az jó hely? illetve azt lehet tudni, hogy ha bemegyek azzal, hogy jónapot, szerintem ez a gép hangos, akkor azt megnézik-e és ha igen, és úgy látják, hogy hűtőcsere pl. akkor az mennyi ideig tarthat vajon? napokról beszélünk, vagy hetekről?

köszi. :R bocs a litánia miatt, de hátha segít valakinek.

Útvonal

Fórumok  »  Notebookok  »  Dell notebook topic (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.