Hirdetés

2024. május 29., szerda

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#39051) TTomax válasza zovifapp111 (#39049) üzenetére


TTomax
nagyúr

Szerintem, meg nem.Söt nagyon nem,eddig csak igpjük volt desktopra,ott akkora az ellenszenv, és annyi ember utálja őket a support és más trehányságok miatt,hogy igen nehéz lesz ellenszenv nélkül dvgat csinálniuk,gyakorlatilag nulla háttérrel.Piaci előnyt nem igazán jelent,hogy évekig sózták az emberekre az igpjüket,ami kb arra volt jó hogy ha nem volt slave bios a vgadon vissza tudd flashelni,vagy ha éppen beállt a vgad,vagy eladtad akkor addig adjon képet a gép amig ujat nem szerzel.A nagy elégedett intel userek elő lépése a vásárlás után az igp letiltása volt...

[ Szerkesztve ]

★★★★★ I got too much soul, rhythm and blues R&B ya see, all that's cool, but hip-hop and rap yeah that's where my heart's at Even back when I used to break on a box ★★★★★ "Chief Rocka"

(#39052) Petykemano válasza b. (#39046) üzenetére


Petykemano
veterán

Az árazással kapcsolatban nem tudok véleményt mondani. Az intel belső kapacitásai szűkösek, tehát ha apukat és mainstream gpukat akarnak gyártani, annak ki kell termelnie az árát. De nyilván nem véletlenül ölnek milliárdokat mostanság a gyártósorokba.

A megítélésben lesz óriási különbség. Amikor az AMD kijön egy Radeon VII-tel, megy a fujjogás, hogy nem is túl erős, nem is olyan olcsó. Ha egy ilyet az intel betol, a press el lenne ájulva, hogy micsoda kegy az inteltől, hogy kaptunk egy ilyet.
Amikor az AMD kijön egy mainstream gpu-val - nem letaszítva a trónról az nvidia-t a felsőházban -, a press húzza a száját, hogy jójó, de akkor az AMD nem versenyez? Ennyire futja? Ha az intel tolna be apukat és mainstream gpukat a pályára (semmivel se olcsóbban), akkor a press az egekbe magasztalná, hogy végre itt van jézus második eljövetele. "Kicsit meleg, kicsit drága, de intel."

Ezzel persze legkevésbé sem akarnék arra utalni, hogy meleg lesz mint a frissen pörkölt kávé. Valójában az AMD kártyái is elfogadhatóbb fogyasztással, normálisabb hőtermeléssel és olcsóbb VRM+hűtéssel olcsóbban lennének forgalomba hozhatók, ha végre lemondanának az utolso 5% teljesítményről és megoldanák a normális feszültséget. Ezt az intel valószínűleg meg fogja tenni és máris lesz létjogosultsága a vastagabban fogó ceruzának.

Az lehet még egy érdekes kérdés, hogy vajon az intel meg fogja-e kínálni valami extrával a vásárlóit. Ha nem kifejezetten az olcsóbb ár / jobb teljesítmény, akkor vajon milyen előnyöd származhat intel GPU vásárlásából?

Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

(#39053) Petykemano válasza TTomax (#39051) üzenetére


Petykemano
veterán

Raja tevékeységét az AMD-nél nem is annyira a hardver, hanem a szoftver vonatkozásában lehet igazán nagyra értékelni. Nem állítom, hogy révbe értek, vagy hogy sikerült, de az új RAdeon Software és nagy eséllyel a ROCm is az ő érdeme. Ebben is biztos lesz változás.

Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

(#39054) zovifapp111 válasza TTomax (#39051) üzenetére


zovifapp111
aktív tag

Most majd lesz mindenük. Átment mr. india ezt ne felejtsük el, úgyhogy az elméletben nem kell a nulláról indulni, persze ki kell, hogy forja majd magát minden téren, de én jó esélyt látok rá, hogy pár év múlva méltó ellenfél legyen pirosaknak és zöldeknek is. Lehet, hogy fikázzák az Intel cpu-kat, de nem kevesebben az Amd-t is.

Alig várom a tavaszi zöldelést!

(#39055) TTomax válasza zovifapp111 (#39054) üzenetére


TTomax
nagyúr

Jó pár gent le kell tolni ahhoz,hogy a feladathoz felnőjenek.Raja szerintem nem alkotott akkorát az AMDnél mint ahogyan azt sokan gondolják,én nem tartom öt akkor koponyának mint sokan itt,és szerintem nem is lesz ott sokáig ahol most van.

★★★★★ I got too much soul, rhythm and blues R&B ya see, all that's cool, but hip-hop and rap yeah that's where my heart's at Even back when I used to break on a box ★★★★★ "Chief Rocka"

(#39056) TTomax válasza Petykemano (#39052) üzenetére


TTomax
nagyúr

Azér ebben a nagy megitélésben nem mindegy ki honnan hova,ha az intel első próbálkozása lett volna a radeon VII akkor igen,de... az AMDnek a vega64re a radeonVII teljesen más keretbe helyezi a történetet.Ettöl függetlenül ha a Radon VII intel termék lenne sem kelne el belőle több csak azért mert intel.

[ Szerkesztve ]

★★★★★ I got too much soul, rhythm and blues R&B ya see, all that's cool, but hip-hop and rap yeah that's where my heart's at Even back when I used to break on a box ★★★★★ "Chief Rocka"

(#39057) zovifapp111 válasza TTomax (#39055) üzenetére


zovifapp111
aktív tag

Nem is kell, hogy nagy koponya legyen, van ott épp elég. Elvitte nekik ami kell, ez pont elég a kezdéshez és ezek mind csak találgatások, de ugyanakkor nem lenne rossz egy új enemy ;)

[ Szerkesztve ]

Alig várom a tavaszi zöldelést!

(#39058) Devid_81 válasza zovifapp111 (#39057) üzenetére


Devid_81
nagyúr

Ilyen munkakorbol atmenni egy masikba nem azt jelenti, hogy barmilyen Technologiat csak ugy atadhat a konkurencianak es mindenki boldog utana.
Titoktartasi kotelezettseget rugna fel ezzel, es akar eleg komoly pereskedest is kaphatna a nyakaba.
Ettol a szakmai tudasa Rajanak biztosan kamatoztathato Inteleknel, de ovatosan kell csinalniuk kulonben a kovetkezo evek arrol fognak szolni, hogy kinek vannak jobb ugyvedjei az egymas elleni perekben.

Szvsz kozel nullarol kell(ett) Inteleknek felepiteni valami ujat.
Valoszinuleg mar evekkel ezelott is dolgoztak rajta, hiszen egy uj termeket a piacra dobni nem egyik naprol a masikra tortenik.
Szerintem mire Raja bekerult a jungle-be addigra mar csak a lenyegesebb finomhangolasokra maradhatott ido.

Szvsz a felsokategoriat nem tudjak megcelozni elso korben, inkabb also es kozepkategoriat neznek ki beloluk.
Es meg az is egy nagy kerdes, hogy 14nm vagy 10nm, gyanitom a 10nm necces lesz elso korre, ha mar mukodo tobb magos asztali procit sem tudtak ra kiadni eddig.

...

(#39059) pengwin válasza TTomax (#39051) üzenetére


pengwin
addikt

Az Intelben az a vicces, hogy pl. Linux fronton az AMD-vel karöltve a legnormálisabb cég grafikus meghajtók fejlesztése terén, mindeközben WIndowson szörnyű a terméktámogatásuk.

Szóval tudnak ők nagyon jó támogatást is adni a termékeikhez, és én várom is nagyon, hogy mit domborítanak.

nem szabad elfelejteni, hogy náluk megvan a pénz és a kapacitás egy általános célú, GCN-szerű kompót architektúrára, és utána ennek butítására/átdolgozására is.

(#39058) Devid_81
Persze, nem viheti magával a technológiát, a konkrét megoldásokat, de az ellen nem tehet senki, hogy vigye magával a tapasztalatot, know-how-t.
Már van sok tapasztalata, hogy mivel mennyit nyerhetnek kb., mi az, ami biztos nem fog működni, esetleg kialakult olyan elképzelése, hogy milyen irányba kellett volna vinni a fejlesztést egy GCN-szerű architektúránál. Az is megeshet, hogy a fejlesztési ötleteit nem lehetett az RTG-nél alkalmazni, mert annyira fontos volt pl. a konzolok (és a már befektetett pénz és idő) miatt a GCN továbbfejlesztése.

Intelnél ilyen nincs, meg pénz is van fejlsztésre, a modern gyártástechnológia is rendelkezésre áll, és vannak jó megoldásaik bizonyos dolgokra (pl. fixfunkciós blokkok, multimédia támogatás).

[ Szerkesztve ]

Üdv, pengwin

(#39060) TTomax válasza pengwin (#39059) üzenetére


TTomax
nagyúr

Az lehet,csak éppen tapasztalat nincs elég,illetve gyártástechnológiában is bukdácsolnak ami viszont elengedhetetlen gpu fronton.BTW,szerintem az elsö 2-3 gentöl nem kell sokat várni,supportot és vgat készíteni a nulláról időigényes,Persze gondolom már pár éve tolják bele a pénzt,de hatalmas a lemaradásuk a másik két konkurens gyártóval szemben,még akkor is ha éppen az AMDtöl átvett GCNel shortolni akarnak,föleg ha pl a navi már nem GCN alapú lesz.

★★★★★ I got too much soul, rhythm and blues R&B ya see, all that's cool, but hip-hop and rap yeah that's where my heart's at Even back when I used to break on a box ★★★★★ "Chief Rocka"

(#39061) pengwin válasza TTomax (#39060) üzenetére


pengwin
addikt

Igazából ha csak átdolgozza az utolsó Intel IGP parancsprocesszorát és az egyéb szűk keresztmetszetet adó dolgokat és az egészet felskálázzák, akkor már szerintem jók lesznek. Mindez az Intel 14nm-én simán versenyképes lesz a 7nm-es Vegával, avgy a 12/10nm-es NV-vel.

Szerintem sok tapsztalata van az Intelnek, csak nagyon az látszik, hogy nem tudnak kitörni a saját gondolkodásmódjukból... ez egy megfelelő vezetővel simán megoldódhat, és ez most adott.

[ Szerkesztve ]

Üdv, pengwin

(#39062) Devid_81 válasza pengwin (#39059) üzenetére


Devid_81
nagyúr

Legyen igazad es a tobbieknek is ezzel a "penz nem szamit" dologgal. :K
Teny, hogy Inteleknek megvan a befektetesre varo penz, viszont valahol nekik is meg kell huzni a hatart.
Mindenkeppen latszik, hogy nagy erokkel dolgoznak most a 2020-as VGA release-ukon.
Megvettek mindenkit kilora, csak menjen a gepezet.
Szoritok nekik, csak azert is mert a usereknek nem hianyzik meg egy $1000+ -os csucs VGA kartya ami elenyeszo sebessegkulonbseget tud felmutatni a regi generacio csucsahoz kepest stb stb.
De az Intel arazasat mar ismerjuk CPU oldalrol...egyetlen dolog ami megmenthet minket az az, hogy ujak lesznek a piacon a VGA-jukkal es talan meg nem lesznek kapzsik...eleinte :D

...

(#39063) solfilo válasza pengwin (#39061) üzenetére


solfilo
veterán

"Igazából ha csak átdolgozza az utolsó Intel IGP parancsprocesszorát és az egyéb szűk keresztmetszetet adó dolgokat és az egészet felskálázzák, akkor már szerintem jók lesznek. Mindez az Intel 14nm-én simán versenyképes lesz a 7nm-es Vegával, avgy a 12/10nm-es NV-vel."

Azért ez így kicsit erős. :)
Ez alapján kb alig van lemaradásuk, miközben a Vega8 IGP-t is csak messziről kergetik egyelőre.

[ Szerkesztve ]

solfilo

(#39064) Abu85 válasza TTomax (#39047) üzenetére


Abu85
HÁZIGAZDA

Az Intel nem úgy képzeli ezt el, hogy majd te választasz a proci mellé VGA-t, hanem odarakják a dedikált GPU-t a tokozásra, és kifizettetik veled, akkor is, ha neked nem kell. Ilyen szempontból az OEM-eket már megnyerték, mert ők aztán tuti nem raknak majd VGA-t a gépekbe, ha közben az Intelnek muszáj fizetni ezért +200-400 dollárt.
Az AMD is ugyanezt fogja csinálni. Látod, hogy már felkészültek rá az I/O lapkával, ami mellé nem csak CPU chipletet rakhatsz, hanem ugyanúgy beköthetsz IF-en keresztül egy dedikált GPU-t is. És onnantól kezdve az OEM-ek döntésének megint harangoztak, mert nyilván nem éri meg az extra VGA-val jelentős többletköltségbe verni magukat.
Szóval nem, nem abból lesz piaci előny, hogy leraknak valami "dulva" cuccot az asztalra, hanem abból, hogy eldöntik, hogy ezt veheted meg és kész. Aztán verheted az asztalt, hogy neked kurvára nem kell, de ez a kínálat, szóval vagy fizetsz érte, vagy veszel konzolt.

Azt veszi amúgy itt az Intel számításba, hogy ha az OEM-eket kiüti a VGA-piacról, akkor olyan szinten megdrágul a VGA-k gyártása, hogy luxuskategória lesz az egész szegmens, és ezzel gyakorlatilag mesterségesen kihúzzák a piac alól a jelenlegi vásárlóbázis 80%-át. Így nagyon könnyű ám piacot nyerni. ;)

[ Szerkesztve ]

Senki sem dől be a hivatalos szóvivőnek, de mindenki hisz egy meg nem nevezett forrásnak.

(#39065) Abu85 válasza zovifapp111 (#39048) üzenetére


Abu85
HÁZIGAZDA

Egyáltalán nincs szükségük arra, hogy az NV-nél és az AMD-nél jobbat csináljanak. Az Intel a processzoraira fog építkezni. Ezzel kiszolgálják a teljes PC-s piac 70-80%-át, és azt fogják mondani az OEM-eknek, hogy a CPU-k mellé jár majd a tokozáson a dGPU. Az OEM kérdezheti, hogy nincs-e csak CPU, de az Intel majd mondja, hogy nincs. Fizesd ki a dGPU-jukat, és kapcsold ki, ha akarod, de ez ugye akkora extra költség, hogy épeszű OEM úgy sem kapcsolja ki, tehát meg is nyerték a piacot. Rohadt nehéz ám vásárlóként választani hardvert, ha közben nincs választék.

A következő időszak csodafegyvere az árukapcsolás lesz. Hiába törvénytelen, az Intel és az AMD már aktívan alkalmazza. Nézd meg a cloud gaming területét. Az NV taposta ki az egészet, mégis az AMD és az Intel platformjaira kötik a nagyok (Microsoft, Google, Tencent) a szerződéseket, mert az NV nem tud csomagot kínálni processzor hiányában. És az Intel most lényegében úgy nyeri meg a Tencentet, hogy gyakorlatilag nincs is jelenleg hardvere, amit tudnak szállítani nekik, de annyira jó a csomagajánlat, hogy az NV versenyképtelen, hiába tudják azt mondani, hogy gyerekek nekünk működik is, ők meg csak papírokat mutogatnak. Még az AMD sem kínált az Intel alá a Tencentért, amiben persze az is lehet, hogy nekik ott a Google, illetve az Amazonra koncentrálnak inkább, de a komplett platform kínálata borzalmasan nagy fegyvertény, mert olyat tudsz ajánlani a partnereknek, amivel képtelenség platformszintű megoldás nélkül versenyezni.

[ Szerkesztve ]

Senki sem dől be a hivatalos szóvivőnek, de mindenki hisz egy meg nem nevezett forrásnak.

(#39066) Abu85 válasza Petykemano (#39053) üzenetére


Abu85
HÁZIGAZDA

Nem. A Radeon Software az Sasa Marinkovic érdeme. Ő az aki levezényelte az egész váltást, az ötletek nagy része is tőle származott. A ROCm Gregory Stoner érdeme volt, most már James Edwards viszi.
Raja leginkább az SSG-t, illetve a professzionális vonalat (hardver/szoftver) futtatta fel. Az SSG kétségtelenül egy pokolian nagy húzás volt.

(#39058) Devid_81: Az Intel visszabutított 10 nm-es node-ja most már látszólag működik. Azzal nem lesz gond. Ahol problémás ezzel az eljárással, az a magas órajelek elérése, de egy GPU-nál ez amúgy sem kritikus, mert nem nagyon járnak 2 GHz fölött.

(#39061) pengwin: Az a peche az Intelnek, hogy az AMD is átdolgozta a Vega 20-ra a parancsprocesszort. Aláz is a Forza Horizon 4-ben, ahol a többi hardvernél ez a limit: [link]
Az NV is át fogja dolgozni, hiszen ehhez már évek óta nem nyúltak, tehát pont időszerű.

[ Szerkesztve ]

Senki sem dől be a hivatalos szóvivőnek, de mindenki hisz egy meg nem nevezett forrásnak.

(#39067) Petykemano válasza Abu85 (#39064) üzenetére


Petykemano
veterán

Az intel most adott ki IGP nélküli Coffee lake procikat. A jövőben persze nyilván az IGP nem így készül majd, de maga a lehetőség egyszeri és megismételhetetlen volt? Az intelnek le kell fednia a piacot az aljától a tetejéig gpu-val, vagy azt mondod, hogy ha te highend gputt akarsz, akkor is meg kell venned? Mi van, ha az AMD ad IGP nélküli procit olcsóbban, mint az intel, ami mellett ott lesz a mainstream gpu? a DIY piac elég kicsi ahhoz, hogy leszarják?

az AMD esetén a gpu memóriakapcsolata az IF-en keresztül fog menni, vagy dedikált memóriával rendelkező IGP-t fognak a cpu chiplet mellétenni az IF-re rákötve?

Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

(#39068) Abu85 válasza Petykemano (#39067) üzenetére


Abu85
HÁZIGAZDA

Persze. Nem azért adják ki ezeket, mert annyira jó, hanem mert így el tudják adni azt a pár százaléknyi selejtet is, amit máskor kidobnak, mert a normál gyártási folyamatokkal is ki tudják elégíteni a keresletet.

Az Intelnek elég, ha meggyőzi az OEM-eket, hogy ne vegyenek több VGA-t, jó az amit ők raknak majd a tokozásra a CPU mellé. Ha ezt megteszik, akkor a VGA-piac magától átmegy egy olyan áremelkedésen, hogy beesik a luxusszintre. A DIY nem kicsi, de nem lényeges piac, így ami jó az OEM-eknek, az jó a DIY-re is. Attól, hogy neked nem tetszenek az elérhető hardverek, még nem tudsz mást választani.
Az AMD sem fog csak CPU-val foglalkozni egy idő után. Egyszerűen nekik is lényegesen kedvezőbb, ha az OEM-eket nem kell győzködni a Radeonok megvásárlásáról, hanem megy a holmi csomagban a procin. Az Intel se véletlenül kezdett el erre fejleszteni, az ilyen megoldások nagyon veszélyesek ám rájuk is, viszont ha kínálnak ők is alternatívát, akkor simán jól kijönnek belőle.

Teljesen mindegy, hogy mit játszol a memóriával. Az egészhez két komponens kell, egy memóriakoherens interfész a CPU és a GPU közé, illetve egy hardveres memóriamenedzsment. Az AMD-nek már megvan mindkettő, IF és HBCC ugye. Az Intelnek is megvan az első, ez az UPI, míg egy HBCC-hez hasonló megoldást nekik nem nehéz összehozni.

[ Szerkesztve ]

Senki sem dől be a hivatalos szóvivőnek, de mindenki hisz egy meg nem nevezett forrásnak.

(#39069) zovifapp111 válasza Abu85 (#39065) üzenetére


zovifapp111
aktív tag

Mekkora veszélyt jelent ez az Amd- nek? Mármint mennyire tudja majd befogni az Amd tokozáson belüli megoldásait, ez itt a kérdés.

[ Szerkesztve ]

Alig várom a tavaszi zöldelést!

(#39070) pengwin válasza solfilo (#39063) üzenetére


pengwin
addikt

Szerintem elég komoly architekturális változásokat írtam azért... ;)

Ettől függetlenül fenntartom, hogy a fixfunkciós egységek teljesen rendben vannak, magukkal a feldolgozókkal sincs akkora nagy baj egy modern Intel IGP-ben,meg még a gyárinál lényegesen magasabb órajelet is simán tudják hozni.
Csak hát van pár gagyin/skálázhatatlanul/nem teljesítményorientáltan megcsinált kulcskomponens. Ha ezeket javítják és nem ütközik miattuk falba a teljesítmény egy bizonyos szinten*, az már elég is lehet.

*: Nézd meg, hogy pl. hogy skálázódik az IGP architektúrájuk a mostani bottleneck-ekkel a legerősebb sima HD Graphics és az Iris között.

[ Szerkesztve ]

Üdv, pengwin

(#39071) Abu85 válasza zovifapp111 (#39069) üzenetére


Abu85
HÁZIGAZDA

Az AMD tud ugyanúgy platformot kínálni, mint az Intel. Az IEDM-en felvázolták már ezt, hogy miképp fog kinézni az egész: [link]

Az, hogy most kié lesz jobb? Ezek hosszabb távú tervek, leginkább 2021-2022 környéki. Nem tudja senki, hogy a következő generációs gyártási eljárásokra hogyan állnak át a cégek. Rövidtávon biztos előnyben vannak a 7 nm-rel, de ez maximum 2021-ig dönti el a versenyt. Az Intelnek is lesz 7 nm-je, már arra koncentrálják az erőforrást, az AMD-nek is át kell majd állnia 5 nm-re, de vannak olyan pletykák, hogy ki akarják hagyni, és rögtön 3 nm-re ugranának, az meg nem veszélytelen, mert ott már GAAFET van, szóval sok a kérdés.

Az biztos, hogy az Ice Lake a jelenlegi adatok alapján nem túl veszélyes. Az AMD 3 TFLOPS-os rendszerchipet csinál, míg az Ice Lake az 1 TFLOPS-ot lép csak át. A Gen11-nél az a kérdés, hogy az 1 TFLOPS hogy jön össze, mert az Intel IGP-k dizájnban beragadtak egy igen régi szintre, vagyis 4+4 co-issue kell a kihasználásukhoz. Erre tudsz jól fordítani egy elavult leképezőt használó programnál, de egy újnál szinte lehetetlen, és akkor az 1 TFLOPS-ból rögtön 0,5 TFLOPS lesz.
A Gen12-es architektúra már érdekesebb, de az ellen a Navi jön. Hosszabb távon pedig a GPU-k nem így fognak ám kinézni, mert szükség lesz a dinamikus regiszterallokálásra, vagyis nagy áttervezések jönnek hamarosan. A jó ég tudja, hogy azt ki csinálja meg a legjobban. Az Intelnek és az AMD-nek a CPU-s üzletágból biztos sok tapasztalata van ebben, de CPU-t tervezni azért más. :D

[ Szerkesztve ]

Senki sem dől be a hivatalos szóvivőnek, de mindenki hisz egy meg nem nevezett forrásnak.

(#39072) xEon1337 válasza Abu85 (#39071) üzenetére


xEon1337
őstag

Az látszik már, hogy az Nvidiának mik a tervei a PC-s konzumer piacon, merre mozdulnának el?

Vagy elengedik az egészet és a professzionális vonalra, valamint az autóiparra fókuszálnak?

"Less but better" - Dieter Rams

(#39073) Petykemano válasza Abu85 (#39065) üzenetére


Petykemano
veterán

NV + csomagajánlat
Az ARM-ra építve miért ne rúghatna labdába? Az amazon most újított be armból. aaz ARM most jelentette be a neoverse N1-et, ami 7nm-en feleakkora TDP-ből tudja azt, mint amit a Rome (a slide szerint)
A cloud szolgáltatóknak érdekében állhat olcsóbb és kevesebbet fogyasztó ARM-ra átállá X86 helyett
A google-nek, MS-nak, Apple-nek érdekében állhat olcsóbb és jobb ARM magos notebookokat, vagy más asztali jellegű gépeket terjeszteni.

Az nvidia mind az adatközpontos armizálódást, mind pedig a konzumer piac armizálódását meglovagolhatja. Az irány sikere persze nem csak rajta múlna. És itt persze nem a CPU lenne az IGP vivőanyaga, hanem kicsit fordítva, a CPU csak a belépő lenne, a csomagajánlathoz szükséges kötelező elem.

Azon kívül persze, hogy az AMD és az Intel mindent meg fog tenni az ARM-os átmenet megakadályozása érdekében, miért ne lehetne az nvidia számára ez járható út?

Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

(#39074) Abu85 válasza xEon1337 (#39072) üzenetére


Abu85
HÁZIGAZDA

Nekik a kezükre játszik a Microsoft, tehát ARM-mal is mehetnek a piacért, ahogy a Qualcomm teszi. Csak azt kell megvárni, hogy a Microsoft kilője a Win32-t teljesen, vagy átköltöztessék a futtatást az Azure-ba.

(#39073) Petykemano: Nem nagyon érdekli az ARM a szerverpiac szereplőit. Lehet, hogy később érdekelni fogja, de egyelőre nem sok jel mutatkozik erre.

[ Szerkesztve ]

Senki sem dől be a hivatalos szóvivőnek, de mindenki hisz egy meg nem nevezett forrásnak.

(#39075) tom_tol válasza Abu85 (#39068) üzenetére


tom_tol
addikt

Te már jó ideje fested az ördögöt a falra :DDD
Ha ez olyan egyszerű lenne, valószínűleg nem hal meg az annyira várt Kaby Lake-G.
Saccra nagyjából 7-10 év mire használható dvga-t tokoznak egybe CPU-val pláne hogy elindult a core "háború".

(#39076) #00137984 válasza tom_tol (#39075) üzenetére


#00137984
törölt tag

Ez igy igaz... Képesek lesznek majd időben és minőségben megfelelő alaplapot késziteni egy 300-360W TDP keretbe besorolt integrált GPU-s és 8-12magos proci lapkához? Ez az alaplap és központi egység párositás teljesitmény/ár arányban és fogyasztásban mennyire jó megoldás? Hűtése már megint egy jó kérdés...

[ Szerkesztve ]

(#39077) Egon válasza tom_tol (#39075) üzenetére


Egon
nagyúr

Ha Abu álmai bejöttek volna, akkor már vagy 3 éve nem lenne pci express slot az alaplapokon, és az amd-nek lenne 80+ %-os részesedése - persze a valóság "kicsit" más... ;]

"Bonyolult kérdésre egyszerű választ keresni helyénvaló, de ritkán célravezető megoldás" (Wayne Chapman)

(#39078) Abu85 válasza tom_tol (#39075) üzenetére


Abu85
HÁZIGAZDA

Csak úgy tudnak részesedést szerezni, ha árút kapcsolnak. Ennyi az egész. Vagy így csinálják, vagy nem éri meg ebbe invesztálni.

(#39076) Zsébernardo: Nem a TDP a gond. Azzal, hogy a VGA-piac elvesztette a bányát, kapásból egy iszonyatosan durvát drágult. Ahogy elvesztik az OEM-eket, az egész luxusszintre fog kényszerülni. Innentől kezdve a TDP mindegy lesz, mert a VGA-k vételára egészen új szintekre megy majd fel. Oda az Intel is tervezni fog VGA-t, mert naná, hogy megéri 1000-2000 dolláros szintet kiszolgálni, de ettől a tömegpiac nem fogja tudni megfizetni.

Láthatod most is, hogy az AMD sem akar itt versenyezni. Szépen beárazták a Radeon VII-et a 2080-ra. Nekik ez így nagyon jó, és az új generáció sem lesz ám olcsóbb, sőt. A 7 nm-es node az drágább, szóval felfelé fognak menni az árak. Egy területen tudod ezt megfogni, ha a tokozásba rakod a CPU mellé a GPU-t. Ilyenkor a CPU-n meglévő, egyébként jellemzően bődületesen nagy profit elég, és a GPU-t adhatod előállítási költségen.

[ Szerkesztve ]

Senki sem dől be a hivatalos szóvivőnek, de mindenki hisz egy meg nem nevezett forrásnak.

(#39079) zovifapp111 válasza Abu85 (#39071) üzenetére


zovifapp111
aktív tag

Mester, köszönöm kimerítő válaszod, de nekem emészthetőbb lenne, ha néha egyszerűbb "konyha nyelvet" használnál. Gondold el, hogy én, mint "halandó", mire kibogozom :)) :D :R

Alig várom a tavaszi zöldelést!

(#39080) atok666 válasza Abu85 (#39068) üzenetére


atok666
őstag

Az oem-nek nem szamit, h “normalis” vga nelkul meg nem fogjak venni a gepeiket, es inkabb vesznek mastol, aki nem csak intel dvgat kinal?

Atok

(#39081) Puma K


Puma K
veterán

Ezt csak úgy itt hagyom: Flashgitz: Console Wars Full Movie!

Nyugi. A PC master race is benne van :D

"Cuccok: csattogós lepke és tiki-taki" └[ʘヘʘ]┘

(#39082) Abu85 válasza atok666 (#39080) üzenetére


Abu85
HÁZIGAZDA

Az Intelnek ~70% a GPU-piaci részesedése, és ez nagyrészt abból van, mert az OEM-ek ezt rakják a gépekbe. Szerinted most érdekli őket, hogy ez a felhasználóknak jó-e? Másrészt a felhasználókat érdekli, hogy van jobb? Az a helyzet, hogy a piacnak a jelentős része nem igazán tudja, hogy az Intelt, az NV-t és az AMD-t eszik vagy isszák-e.

[ Szerkesztve ]

Senki sem dől be a hivatalos szóvivőnek, de mindenki hisz egy meg nem nevezett forrásnak.

(#39083) tom_tol válasza Abu85 (#39082) üzenetére


tom_tol
addikt

Most is árut kapcsolnak. Mi lesz a különbség?
Most is van csak igp-vel szerelt gép és vannak CPU+igp+dvga masinák.

(#39084) #04430080 válasza Abu85 (#39082) üzenetére


#04430080
törölt tag

Ehhez képest mégsem lettünk elárasztva 1000 dolláros Atom procikkal.

(#39085) Abu85 válasza tom_tol (#39083) üzenetére


Abu85
HÁZIGAZDA

Most nem igazán fizettetik ki az IGP-t. Nézd meg a Ryzen 5 2400G-t. Annak az ára lényegében a processzor teljesítményéhez van szabva. Az IGP gyakorlatilag grátisz, jó nyilván nem, de effektíve nem kerül semmibe, mert hasonló teljesítményű négymagos csak Ryzen CPU-t is hasonló áron vehetsz.
Na most a dGPU proci mellé tokozásával már kifizettetik majd a dGPU-t. Az OEM vagy kéri a csomagot, vagy nem tud venni semmit. És akkor ha a dGPU ~200-300 dolláros árát felszámolják, akkor egészen más kérdés már az OEM részéről is, hogy vegyen-e mellé még ~200-300 dollárért egy hasonló teljesítményű VGA-t. Ez valóban nem a csúcskategória lesz, hanem a középszint, de ha Jon Peddie jelentése alapján a piac ~96%-a 300 dollár alatti GPU-t vásárol. Ha innen kirakod a VGA-kat, akkor azok luxusszintre esnek, hiszen annyira kiszeded alóluk a piacot, hogy nem lesz értelme középkategóriás VGA-kat csinálni, vagyis a generációváltások költségeit a high-endben kell kitermelni. Ezt csak úgy lehet, ha annyira megdrágítod a VGA-kat, hogy az a ~3-4%-nyi extrém igényekkel rendelkező user ki tudja fizetni a fejlesztéseket. Ezért is olyan magabiztos az Intel, hogy nagy részesedésre fognak majd szert tenni. Hát persze, ha nem hagynak az OEM-eknek választási lehetőséget, akkor ez nyilván nem nehéz. Persze lehet jönni azzal, hogy így is rendelhetnek VGA-t az OEM-ek, mert nem tart pisztolyt az Intel a fejükhöz, de valójában igen, árazópisztollyal segítik nekik a "jó" döntések meghozatalát.

[ Szerkesztve ]

Senki sem dől be a hivatalos szóvivőnek, de mindenki hisz egy meg nem nevezett forrásnak.

(#39086) #00137984 válasza Abu85 (#39078) üzenetére


#00137984
törölt tag

Szerintem a hardver részéről a TDP a legnagyobb gond. Egy lapkára integrálni az összetett feladatok elvégzésére képes GPU-t és a 8/12/16 magos CPU-t nagy fogyasztást és hőtermelést jelent. A keletkezett hő elszállitása nem kis feladat, már ez is sok pénzbe kerülhet. Az alaplapnak ehez igen jól megépitett sokfázisos tápellátást kell megtervezni (24-32 fázis), de még a tápcsatlakozást is nővelni kell (talán az 1x24 ATX tápcsatlakozás elég lehet, de még az akár 4x8pin 12V tápcsatlakozásra is szükség van). Az alaplapok energiaigénye a tápegységekre szintén kihatással van. Előnyt jelent az egy ágra nagy terhelést elviselő tápegység, ahogyan a tápkábelek számát szintén ki kell szolgálni... Talán egy tápegység nem is elég egy ilyen géphez vagy egy nagyon bivaly kell (850 W-os és egy ágra legalább 70A). Természetesen ezeket a költségeket a játékos szerintük majd ki fogja fizetni... Inkább konzolt vesz szerintem. :)

[ Szerkesztve ]

(#39087) Abu85 válasza #00137984 (#39086) üzenetére


Abu85
HÁZIGAZDA

A TDP azért nem igazán kritikus gond, mert korlátozott a hardver teljesítményének kihasználhatósága. A következő lépésben az új generációs EPYC 64 magot fog kínálni 180 watton belül. Ebből ugye nyilván nem csak a mag fogyaszt, hanem a körítés is, de jelenleg ott tart a dolog, hogy a Zen 2 lazán működik 2-5 wattos magszintű fogyasztással, függően az órajeltől. Egy PC-be pedig eléggé felesleges 16-nál többet építeni, tehát egy 3,5 GHz hozható vele 65 watton belül. Egy 8-magos verzió 35 watton is játszva megoldható, és akkor a következő generációs GPU-k sem olyanok, mint régebben, egyre több dolgot átvesznek az ultramobil szintről, és ezeket igen erősen fejlesztik is. Jó persze az AMD, az NV és az Intel azért annyi ideje ezzel nem foglalkozik, mint egy Imagination mondjuk, tehát hatékonyságban le vannak maradva, de ez csak azt jelenti, hogy sok tartalék van még, amit ki lehet használni. És akkor ott a memória, amiből lehet menni HBM-re, ami mérföldekkel takarékosabb, mint a hagyományos megoldás. Az Intel és az NV előtt még ott az AVFS. Az AMD ezt már használja, de nyilván ez is fejleszthető. Szóval a TDP most jelenleg az egyik legkisebb gond. A legnagyobb probléma aktuálisan a költség, ugyanis ahhoz, hogy az új gyártástechnológiák alapjait a gyártók ki tudják fejleszteni, gyárakat kell építeniük. Egyre többet, ez viszont egyre nagyobb költség, a szükséges berendezések sem olcsók, főleg az EUV, aminél a hatékonyság elég rossz, emiatt hatalmas hőt termel, ami miatt a gyár hűtésigénye egészen extrém pénzmennyiségbe kerül. Mindezt úgy biztosítják a bérgyártók, hogy az új node-okon a waferek nem csak drágák, hanem kurva drágák, vagyis hiába mész egyre kisebb csíkszélre, hiába csökken a lapkaméret, a gyártási költség egyre csak növekszik. Ilyen anyagi feltételek mellett nem biztosítható a Moore-törvény hagyományos módszerekkel történő alkalmazása, vagyis új lehetőségeket kell találni az előrelépésre.

Az Intelnél a Sunny Cove is 2-3 wattos szinten működik. 4-5 watt azért nincs, mert nem igazán stabil a mostani stepping 3 GHz felett, de ha ezt megoldják, akkor valószínűleg 4-5 watton belül a 4 GHz elérhető itt is.

[ Szerkesztve ]

Senki sem dől be a hivatalos szóvivőnek, de mindenki hisz egy meg nem nevezett forrásnak.

(#39088) #00137984 válasza Abu85 (#39087) üzenetére


#00137984
törölt tag

Szerintem a friss játékokra a 3.5GHz-es órajel és ez az integrált GPU nem ad majd elég teljesitményt (főleg nem az árához képest megfelelőt). Képes lesz majd gyorsabb órajelekre, és Raytracing árnyékokat és megfelelő szintű élsimitást nyújtani? Amig a friss játékok akár a GTX 1080 erőforrásait egyben elnyelik, addig egy ilyen megoldás alacsony 65W-os TDP-re korlátozva nem játékra van... :F Majd idővel lehet hardver közeli API-ra optimalizálni, de nekem a hardver nyers teljesitménye számit a játékokban. Ez megint az AMD VEGA videókártyákra emlékeztet... Ha alúlfeszelik és nincsen túlhajtva, akkor a TDP és a hőtermelése normál szinten marad, de ezért igy a teljesitménye sok mindenre nem elég. Szerintem a játékfejlesztőknek ehez szintén lépéseket kell majd tenni, hogy az alacsonyabb órajelen és fogyasztáson használt egyre több magnak a teljesitménye a játékokban jobban érvényesüljőn. Egyszer majd a több mag együttes teljesitménye fog érvényesülni, de addig még néhány évet várni kell... :)

[ Szerkesztve ]

(#39089) Televan74 válasza #00137984 (#39088) üzenetére


Televan74
nagyúr

Azért nem biztos hogy a raytracing árnyékok és a megfelelő szintű elsimítás kell e a játékosok nagy részének.Lehet hogy ők csak egy kis szelete a játékos társadalom tortájának.Olcsó megoldásként jöhetne mindenkinek ,de extra összeget nem fizetnek ki érte.Ha a konzolok i s tudni fogják majd,akkor terjedni fog. Addig csak egy cég drága megoldása egy rég meg nem oldott problémára.

Amikor nincs remény! Jusson eszedbe nincs isten, csak én!

(#39090) Abu85 válasza #00137984 (#39088) üzenetére


Abu85
HÁZIGAZDA

Az órajel önmagában ma már nem sokat ér. A mai motorok az explicit API-kkal explicit párhuzamosan generálják a parancsokat. Tehát az órajel és a magok száma együtt számít.

A Raytracing árnyékok lényegében csak a memória-sávszélességtől függnek. Ugye itt az a buktató, hogy a raszterizációval ellentétben a memóriaelérések sugárkövetésnél eléggé véletlenszerűek, vagyis nem lehet rá optimálisan építeni a gyorsítótárakkal, miközben azért a raszerizálásnál azért viszonylag jellemző, hogy a lokalitási elv érvényesül. A Raytracing árnyékoknál különösen a sávszélesség a döntő fontosságú, hiszen nincs árnyalási munka, ami a többi effektnél inkább meghatározza a teljesítményt.

A játékok sebessége nagyban függ a leképezőtől. A motorok régóta olyan megoldások felé mennek, amelyek jelentősen javítják az árnyalás hatékonyságát. A tiled light tree, illetve a texel shading lesz a vezető irányzat a következő generációban, amelyek lényegesen gyorsabbak a mai, sokszor light culling nélkül deferred shadinghez képest.

Az API csak egy interfész, amivel elérhetsz a hardverhez. De maga az API nem igazán határozza meg a leképeződ munkáját.

A mai motorok egészen extrém szinteken skálázódnak. A mag igazából már nem probléma. Ez addig volt gond, amik a legacy API-k feldolgozási modellje egy száltól tette függővé a leképezést. De pont emiatt hoztuk az explicit API-kat. Dobáljuk is a magokat a procikba, mert innentől kezdve ez többet fog írni, mint az órajel.

[ Szerkesztve ]

Senki sem dől be a hivatalos szóvivőnek, de mindenki hisz egy meg nem nevezett forrásnak.

(#39091) korcsi


korcsi
veterán

Az árukapcsolásos dologra:
Jelenleg is van igp minden intel prociban, ami megfelel az emberek bő 90%-nak. Kerestem decemberben 17-es ips-es notit, és gyalázat, hogy dedikált vga nélkül, intel vonalon szinte nincs is ilyen. Ha ezekben a gyártó egyszer már megvette az igp-vel a VGA-t, miért tesznek bele dedikáltat?

[ Szerkesztve ]

referencia 5700(XT) plexi ARGB-s blokk eladó!

(#39092) solfilo válasza korcsi (#39091) üzenetére


solfilo
veterán

Mert most nincs különösebb felára az IGP-nek, lásd az IGP-s és letiltott IGP-s F-es procijaikat.

solfilo

(#39093) korcsi válasza solfilo (#39092) üzenetére


korcsi
veterán

De minek bele a dedikált? Annak már van költsége!
A válaszodat nem is igen értem, hogy jött a hozzászólásomhoz...

[ Szerkesztve ]

referencia 5700(XT) plexi ARGB-s blokk eladó!

(#39094) TTomax válasza korcsi (#39093) üzenetére


TTomax
nagyúr

Talán mert az emberek bő 90%-nak mégsem elég...

★★★★★ I got too much soul, rhythm and blues R&B ya see, all that's cool, but hip-hop and rap yeah that's where my heart's at Even back when I used to break on a box ★★★★★ "Chief Rocka"

(#39095) korcsi válasza TTomax (#39094) üzenetére


korcsi
veterán

Erről szívesen látnék statisztikát!

referencia 5700(XT) plexi ARGB-s blokk eladó!

(#39096) pengwin válasza Abu85 (#39078) üzenetére


pengwin
addikt

Azért nem fog ez így menni, hogy az Intel és az AMD csak úgy rákényszerít mindenkit az árukapscolásra.
Egyszerűen hihetetlen, hogy ez a két cég képes legyen ilyet megtenni (legaléább) egy tucat másik mamutvállalattal.
Ez az antikompetitív üzleti modell soha nem megy majd át a gyakorlat próbáján, az összes létező hatóság fixen el fogja őket meszelni érte.

Arról nem is beszélve, hogy mégis mennyivel dobná ez meg az OEM gépek árait?
Alaplap gyártás költsége mennyivel ugrana meg?
El tudnák egyáltalán látni ezt a hatalmas piacot dGPU lapkákkal? Kötve hiszem...

Szerintem sokkal valószinűbb, hogy megmaradnak az APU-k és mindkét gyártó elekzdi kihasználni a chipletekben rejlő potenciált, és eltűnik a dGPU-k alsó, esetleg elsó-közép szegmense.
Azt is el tudom képzelni, hogy második foglalaltként fekerül az alaplapokra az adott gyártó dGPU-jának a helye, de amit te írsz az hál' Istennek nagyon a futurisztikus disztópia kategóriába tartozik.

[ Szerkesztve ]

Üdv, pengwin

(#39097) Z_A_P válasza TTomax (#39094) üzenetére


Z_A_P
addikt

Az emberek 90%-a NEM jatszik. Facebook, email, youtube, internet, word.
Tehat miert nem eleg nekik az iGP?

[ Szerkesztve ]

OK

(#39098) atok666 válasza Abu85 (#39090) üzenetére


atok666
őstag

Ha nem sokat er az orajel, hanem az orajel es a magok szama szamit (bar ugye kerdes, hogy melyik szamit inkabb - +2mag, vagy +500Mhz pl.), akkor miert nem dominalnak a tr/sokmagos xeon procik a jatek benchmarkokban?
Azert kerdem mert jelen idorol beszeltel.

Atok

(#39099) solfilo válasza korcsi (#39093) üzenetére


solfilo
veterán

"Ha ezekben a gyártó egyszer már megvette az igp-vel a VGA-t, miért tesznek bele dedikáltat?" Csak erre válaszoltam, hogy mivel az IGP-nek nincs extra költsége, így azt kb nem vette meg a gyártó. :)
Hogy a dedikáltat miért teszik bele, jó kérdés, a legtöbb gépbe tényleg felesleges.

Ebbe az Acerbe is minek a 28nm-es Radeon 535 (6CU), ha ott a 14nm-es 10CU-s IGP a Ryzen 7 2700U-ban? :W

[ Szerkesztve ]

solfilo

(#39100) Petykemano válasza solfilo (#39099) üzenetére


Petykemano
veterán

Azt én se hiszem el, hogy ennyire ostoba emberek dolgoznának ott, hogy ne vennék észre, hogy az a notebook lehetne olcsóbb.
Csak valamilyen összeesküvéselmélet jut eszembe:
- nem akarnak kétféle designt összerakni, vagyis ez a noti a cpu-t kivéve pont ugyanolyan, mint egy inteles társa, amely esetén az adott gpu viszont hasznos.
- azért rakják bele, mert nagytételben 8GB-os ramokat rendeltek (kisebb hely, kisebb fogyasztás, mint 2 csatorna) és így valójában az IGP félkarú óriás, hiába, hogy kisebb fogyasztású eredmény jönne ki 2x4GB-ból dGPU nélkül, nem akarnak többféle alkatrész berendelésével szórakozni.
- azért rakják bele, mert bár így is jó lenne, de ha egy plusz alkatrészt eladnak a usernek, azért is lehet pénzt kérni és abból is van haszon. Más design meg úgysincs, a vásárló meg fogja venni.
- meg vannak fizetve, hogy direkt drágítsák az AMD notikat.

Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.