2024. április 28., vasárnap

Gyorskeresés

Blog

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]   [ ÚJ CIKK ]

  • Tömegközlekedés Münchenben

    Írhatnékom volt és azon gondolkodtam, hogy milyen téma lehetne, amit érdemes lenne feldolgozni a Münchnbe vágyóknak. Végül is a tömegközlekedés melett döntöttem, mert a többi nagyvároshoz képest, ez itt egy kicsit bonyolultabb.

    Münchenben a következő járművekkel tudsz tömegközlekedni:
    - U-Bahn (metró, U1-U8)
    - S-Bahn (városon belül küzlekedő vonat, S1-S8)
    - Tram (villamos, 15-37)
    - Bus (busz, 100-999 és X***)
    - Zug (vonat)

    München (és környéke) 16 gyűrűből áll, amit 4 zónára osztanak. Zónánként 4 gyűrű van:
    - 1-4 Ring (gyűrű) Innenraum (belváros)
    - 5-8 Ring (1-8-ig München XXL)
    - 9-12 Ring
    - 13-16 Ring (5-16-ig Außenraum ergó külváros és 1-16-ig Gesamtnetz, tehát teljes hálózat)

    A müncheni tömegközelekedési vállalat az MVG (Münchner Verkehrsgesellschaft), ami a DB-al (Deutsche Bahn), vagy is a német vasúttal dolgozik össze.
    Ezt azt jelenti, hogy a 16 gyűrűn belül közlekedhetsz vonatokkal is, amik a DB-hoz tartoznak, ha tömegközelekedésre veszel jegyet.

    U-Bahn és S-Bahn

    Folytatás...

    total90 6 éve 31

  • Lassan egy évesek leszünk: Fujifilm X-T2 & co.

    Nem sokkal a vásárlás/váltás után írtam egy bejegyzést és most megosztanám a véleményem a gépről és az objektívekről.

    Ez nem teszt, hanem vélemény!

    Nagy a szerelem, ezt el kell mondjam már most. Már az elején nagyon tetszett a gép, de folyamatos szoftveres frissítésekkel sokat faragtak rajta és közel tökéletes lett a gép számomra. Mikor lenne tökéletes, tudom, most ez a kérdés.
    Mint a korábbi bejegyzésben írtam, a gép nagyon jól bírja magas ISO-t, vagy is elég jól bele lehet nyúlni a képekbe és a zajt csökkenteni. Ennek ellenére vannak szituációk, hogy ez nem a számomra elvárt kategória. Az is lehet, hogy csak én vagyok béna... de ha az ISO érzékenységen még javítanak, vagy is szoftveresen javítani tudnak, annak tudnék örülni.

    Annó írtam, hogy a markolattal mennyire jó, kézre esik... ennek ellenére most szinte csak anélkül használom. Ha úton vagyok, akkor a markolattal tud nagy lenni, vagy is zavaróan nagy a táskából/ba ki/be rakosgatni.

    Az akksi a szoftevres frissítések után lényegesen jobb lett. Ha fent van a markolat, akkor lazán 1000 kép felett vagyok és az már fincsi.

    A manuális beállítási lehetőségek, mag a váz az első pillanattól tökéletes. Nagyon jó kezelni, minden kézre esik és logikusan van elrendezve.

    Folytatás...

    total90 6 éve 0

  • Korrekt ganarciáztatás

    Kb. 3 hete vettem észre, hogy a nyolc darab memóriából csak egyet ismer fel a Windows. A gépet újraindítva a BIOS-ban sem volt jobb a helyzet.
    A memóriákat ezután egyesével kipróbáltam és bizony egy kivételével az összes elszállt.

    Mivel hétvége volt, így az egy darab modullal gépeztem tovább, mert gariba küldeni csak hétfőn tudtam volna és mivel szettben vettem, így azt is vissza kellett küldeni.

    Vasárnap este egyszer csak elsötétült a képernyő, a számítógépház üveg oldallapján szikrákat láttam, majd füstjelekkel próbált velem kommunkálni.
    A processzor (aktuális konfig) gyakorlatilag beleégett az alaplapba...

    Szóval a lap egy MSI X299 Tomahawk Arctic:

    Hétfőn a szervízzel minden lebeszéltem, visszaküldtem. Sajnos voltam olyan hülye, hogy a PCI slotok közötti takaró lemez alatt lévő M.2-es SSD-t nem vettem ki. Nem is gondoltam rá és „láthatatlan”.
    Ezt már akkor vettem csak észre, amikor kb. egy héttel később megjött a csere lap.

    Mit nem mondjak, kapdosott az ideg és azonnal hívtam a szervízt. Azt mondták, hogy „szopás”, de rákérdeznek az MSI-nál és megpróbálják menteni a menthetőt.

    Folytatás...

    total90 6 éve 18

  • Napi jócselekedet, bébi mókus mentés és egyéb

    Itt Münchenben rengeteg mókus van és megszokták már az embereket. Jó, mondjuk nem ad pacsit ha arra jársz, de nem rohannak el azonnal, mint ha az erdőben futnál velük össze.

    Tegnap hazaérve a munkából elmentem sétálni a közeli tóhoz és erőteljes „nyávogásra” lettem figyelmes, mint ha kínoznának valami álltatot.
    Követtem a hangot és végül egy banda varjút láttam, akik rátámadtak egy mókus családra, ahol 3 kis mókus is volt. Már csipkodták őket a dögök :((

    Szerencsére időben értem oda, elhessegettem a varjakat, de a kicsik eléggé készen voltak. Az egyik tulajdonképpen nem is mozgott már.
    A neten rákerestem, hogy mi a teendő ha bébi múkust találok. Nem kis meglepezésre azonnal rátaláltam egy oldalra, ahol még egy telefonszám is volt a német mókusvédő szövetkezeté.

    Betekertem a kicsiket a pólómba, mert azt írták, hogy legyenek meleg helyen, jobb ötletem meg nem volt és felhívtam a számot.
    Az egyesülte mindenféle álltkerttel és menhellyel dolgozik együtt és a hívásom után 15 percel (!!!) már jött is egy hatalmas mellű hölgyemény. Meglepődtem, hogy mekkora melle van a nőnek ilyen gyorsan ki tudott valaki jönni.

    A kicsit el lettek látva, majd most délelőtt kaptam egy hívást, hogy mind jól van és köszönik amit tettem.

    Folytatás...

    total90 6 éve 40

  • Fizetések Münchenben

    Legutóbb arról írtam, hogy mennyiből lehet kijönni Münchenben és ígértem, hogy leírom mennyit lehet itt keresni.
    Azt hittem sokkal nagyobb utánajárás szükséges ezen adatok összegyűjtésére, de szerencsére találtam néhány hivatlos oldalt, ahonnét meglettek a friss (2017 dezember) adatok.
    Mint az előző írásomban is, ez is CSAK Münchenre értendő és ÁTLAG, tehát van aki jobban, van aki rosszabbul keres.

    Íme a lista (bruttó):

    Persze nincs rajta minden, de ha valami érdekel, akkor azt kérdezzétek meg kommentben (és nem privátban).

    A listán általános pozíciók vannak és nem fokozatok. Pl. IT Support, ott is van 1st, 2nd, 3rd level és junior, senior... és így tovább. Ezekből a fizetésekből viszont már kb. lehet következtetni.

    Folytatás...

    total90 6 éve 54

  • Mennyi pénzből lehet megélni Münchenben?

    München egyre több embernek szimpatikus, akik különféle okok miatt, de elvágyódnak szülőhazájukból. Az ok, amiért egyre többen jönnek ide az a fizetés, vagy is amit átlagfizetésnek hallanak. Ez ugyan eléggé megtévesztő, de ebbe most nem mennék bele és abba sem, hogy melyik munkával mennyit lehet keresni.

    München Németország legdrágább városa, amit Frankfurt követ és átlagosan 22%-al drágább München Frankfurtnál, tehát lényegesen.
    Mint kb. minden német, vagy is inkább minden európai nagyvárosra jellemző, itt is a lakhatás a legdrágább, de ez Münchenre duplán értendő.

    2015 elején írtam egy cikket a lakásbérlésről Münchenben és környékéről. Ezt átolvasva én is csak pislogok, mert vannak változások.

    Lakást/házat vagy bérelsz (és most nem nézem a cég vagy a város általi lehetőségeket) vagy veszel. A lakás és ház bérlése is hasonló árban megy. Egy müncheni, vagy környékbeli lakos átlagosan 22 eurót fizet négyzetméterenként ha bérelni szeretne. Ez is mint minden ár amit itt leírok: átlag!!!

    Folytatás...

    total90 6 éve 49

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.