2023. február 8., szerda

Gyorskeresés

Lakásbérlés Münchenben és környékén

Írta: | Kulcsszavak: münchen . lakásbérlés . kivándorlás

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Téma volt a fórumon és egy kérést teljesítve írom a mai bejegyzésem… tehát ha külföldiként próbálsz lakást keresi Münchenben és környékén. Megjegyezném, hogy München és környéke a legdrágább egész Németországban, szóval ne akarja senki összehasonlítani az árakat másik német várossal.
Ami viszont azonos, az a keresés „folyamata”, illetve inkább lehetősége.

3 részre osztanám a lakáskeresést, lakásbérlést:
-céges lakás
-városi lakás
-privát lakás

Fontos még, mielőtt belekezdenék, itt ha lakást keresel, akkor az esetek 99%-ban a lakás ára „hidegen” aka Kalt szerepel, tehát rezsi, közös költség stb. nélkül. Ha ezek is benne vannak, akkor az a lakás „melegen”ergo Warm.

Céges lakás (az árak itt mint Warm szereplnek):

Ez a legjobb, ami történhet, ha külföldiként nagyon kevés pénzből ki akarsz jönni. Az állásinterjú intézése pl. Magyarországról necces, mert ide kell jönni, ami pénzbe kerül, de ez másik történet, vegyük azt, hogy felvettek, megfeleltél.
Akkor beköltözöl a lakásba, dolgozol és örülsz.
Céges lakás lehet csak egy szoba, vagy nagyon kis lakás egészen egy normális 2 vagy több szobás lakás is. Általában az apartman jellegű lakásokért 250-350 eurót szednek le a fizetésedből. Egy kisebb lakás (ez ritkaság egyébként) 350-600 euró is lehet. Egy 2 vagy több szobás lakás csak nagyobb, úgy mond jobb cégeknél elérhető. Pl. van egy nagy cég, város egy részében (pl. Münchenben a BMW) és ők építenek egy lakónegyedet a dolgozóknak. Jó lakások és javarészt olyanok laknak ott, akik már mondhatni az átlagnál jobban keresnek, esetleg család… 600-1000 euróba is kerülhet. Ez is egyébként kis rétek, de tudok példát mondani.
Van egy haverom, ő épp a BMW-nél dolgozik, korábban Berlinben élt, de felvették ide, vezető pozícióba, de nem akarta otthagyni a feleségét és a kislányát Berlinben. Na, ő egy ilyen lakást kapott. 4 szobás, közel 100 m2 és az itteni árakhoz képest nagyon jó áron, havi 1000 euróba kerül.

A miket kell még elrendezni, vagy is milyen papírokat kell elintézned ebbe a bejegyzésbe nem fog bekerülni.

Városi lakás:

Itt kezdődik az ördögi kör, de hát aki olcsón akar lakást, annak a valamit valamiért történeten át kell esnie.
Városi lakást nem mindenki bérelhet… eleinte. Bajorországban 5 év itt tartózkodás után igényelhetsz városi lakást, az ország bármely másik területén ez 3 év.
Az új törvény értelmében ezt itt, vagy is bajorban még megspékelték, hogy 5 év itt tartózkodás+5 év egy helyen ledolgozott munkaév. Ergo nem akarják, hogy olyan vegyi ki aki ide-oda ugrál.
Ha kiveszel egy városi lakást és mindig rendben fizetsz, akkor azt életet végéig kb. úgy kezelheted mint ha a tiéd lenne. Persze ha valamit akarsz csinálni a lakásban (pl. fürdőszoba felújítás), azt jelezni kell, de ez jó, mert ha felújítasz, akkor kapsz kedvezményt, vagy támogatást.
Mi a jó még a városi lakásban? Olcsó a helyi árakhoz képest is. Ha nem új építésű ház, akkor egy 40m2-es lakás olyan 400 euróba benne van, de melegen.
Persze ez az ár attól is függ, hogy hol a lakás, milyen negyedben… de a városi lakás akárhol is legyen, jóval olcsóbb az átlagnál.
Teszem azt egy jobb negyedben, egy 2 szobás kb. 50m2-es lakás 600 euró környéke melegen.

Vannak kivételes esetek, hogy valaki városi lakást kap a kritériumok nélkül is, de ez általában menekült, vagy az állást hirtelen elveszített családos emberek… szóval valami extra dolog miatt, de ez elég ritka.

Mi a hátulütője a városi lakásnak? Ha megvan, akkor semmi, de megkapni, az szinte csoda. Miért? Mert olcsó és egy lakásra több száz jelentkező van. Ha egyedülálló vagy, akkor ne is keress ilyen lakást, családosok előnyben, nyuggerek előnyben, elvált nő gyerekkel előnyben, fogyatékosok előnyben (az mondjuk természetes is, de a többi is…).

Privát lakás:

Az igazi ördögi kör :) A válasz a miértre az, hogy ha találsz melót, de nincs céges lakás, akkor csak ez a lehetőség áll fent… de ha nem vagy épp munkaviszonyban nagyon kevés az esélyed, hogy kiadják a lakást, szóval kb. semmi.
Viszont ha nincs lakásod, nem kezdhetsz melózni… Mi lehet végül is megoldás? Szerencse, szerencse meg jó sok szerencse. Ja meg az itt WG-nek (Wohngesellschaft) nevezett téma, vagy is többen laktok egy lakásban. Ilyen esetben többnyire adott egy nagyobb lakás, ahol egy szobát bérelsz, a fürdő, konyha meg közös. Ilyet kapsz hamar, szóval nincs veszve minden.

Ami a céges lakás kivételével mindenhol van, az az, hogy a lakás bérléséhez ki kell csengetni a kiadónak 2, de inkább 3 havi hideg bérletet. Ez biztosítás, amit ha kiköltözöl visszakapod, ha nem kúrtad szét a lakást :)
Ha közvetítővel keresel lakást, akkor még jön a közvetítői pénz is, ami szintén 2-3 havi hideg bérletet jelent. Az ár tehát a lakás árának függvényében kell számolni.

Na, de akkor az árak! München és környéke nem olcsó, rohadtul nem…

Egy privát lakás itt, legyen az akármilyen rossz, kis lyuk, akármi, nem kapsz 550 euró alatt melegen. Itt aztán olyanra kell gondolni, hogy Münchenben max 25 m2 fog ennyibe kerülni. Ha a környék, tehát +15-20 km a központtól, akkor akár egy 35m2-es lakást is kifoghatsz.
2 szobás, legyen az akármilyen kicsi is és legyen az akárhol München körzetben, nem úszod meg 650 euró alatt melegen. Esélytelen!

Egy átlagos lakás Münchenben, ami teszem azt 2 szoba, de 50-60 m2 között van, azért bizony oda-oda kell csengetni egy ezrest melegen.
A városon kívül, tehát +10-15 km ezt kb. 800-ból megúszod.

Ami érdekes, hogy sokkal nagyobb lakások viszont nem sokkal drágábbak. Míg pl. egy teszem azt 2 szoba, 60 m2-es lakás 1000 eruó a városban, addig egy 4 szoba, 100-120 m2-es lakás 1400-1500 euróért megkapsz. Ergó nem a duplája, még ha mértre az is.
Városin kívül 200-300 euróval olcsóbb is lehet. Persze ha nincs rá keret, akkor ez nekünk nem segít, de jó ha tudod.

De, hogy is van az, ha ki akarsz jönni ide és WG-t akarsz, vagy privát lakást, mennyi legyen a pénztárcában? A képlet egyszerű (még ha nem is szimpatikus):
3 havi lakásbérlet (amit biztosítékként fizetsz, amit ha kiköltözöl visszakapsz)+ 1 havi bérlet (minimum, mert aztán ha kapod a fizetésed a melóhelyen már abból fizeted)+1 havi kaja pénz (200-400 euró… olvasd el a kajás bejegyzésem)+1 havi utazási bérlet (attól függ hol találsz lakást, számolj 100 eurót)+ 200-300 euró ügyintézés.

Remélem semmit nem hagytam ki. Ha érdekel valami, kérdezz.

Hozzászólások

(#1) total90


total90
veterán

Ha kérdés van, itt vagyok ;)

Ha nincs jó, ló a szamár is.

(#2) Freiherr


Freiherr
őstag

Hát én csak otthon kerestem albit,az se volt egyszerű,és nagy szerencsével csíptem meg egy tényleg pöpec kérót.Azt el se akarom képzelni,mindez milyen macerás lehet külföldön.

XXX

(#3) Hieronymus


Hieronymus
őstag
LOGOUT blog

Picit kiegészítve.

Az elővárosokban ugyan olcsóbb a lakás, figyelni kell a tömegközlekedésre.
A tömegközlekedés gyűrűkre van osztva. 4 belső és 4 külső.
A belső gyűrűkön belül, általában 20 percenként van járat. Csúcsidőben 10 perc.
A külső gyűrűkben ez 40 és 20 percre módosul.
Ha át kell szállnod valahol, könnyen belefutsz egy 19 perces várakozásba, akár naponta is.
Mostanában az S-Bahn pontatlan, ha fúj a szél vagy esik az eső már késik. A rendszeres sztrájkokról ne is beszéljünk.
Az U-Bahn némileg előnyösebb, bár eső szél nélkül is össze szokott jönni a torlódás.

Kocsival csak akkor jó menni, ha a cég biztosít parkolóhelyet. Ha nem lehetséges, akkor kérhetsz, a munkahely környékére érvényes zöld színű parkolási engedélyt. Ezzel a fizető parkolókban is korlátlan ideig parkolhatsz. Elméletileg. Gyakorlatilag nem találsz szabad parkolót.
Ugyan ez a gond az olcsóbb lakások esetében is. Könnyen előfordulhat, hogy egy mélygarázs parkolóhelyért többet kell fizetni, mint egy olcsóbb garzon lakásért.
A fizető parkoló árak izgalmasak. A belvárosban 12 percre 50 centtel nyugodtan számolhatsz. Ha magántulajdonú a parkoló, akkor ennél is többet kérhetnek. A büntetőcédula 25-40 euróról indul. Külső területeken feleződnek az árak. Már 15 euróért is tudsz tilosan parkolni. Illetve megjelennek a papírórás parkolók. 1-4 óra ingyen van, illetve vissza kell menni a kocsihoz áttekerni az órát. Van automata papíróra is amivel mindig félórával ezelőtt kezdődőt a parkolás. (Bár ez nem teljesen törvényes.)

Az írásban szereplő lakás bérleti árak optimisták. Nagy szerencse kell ezekhez az árakhoz. (Vagy nagyon gettó környéken kell keresni a lakást.)

ruszkik, haza!

(#4) Zolaash


Zolaash
aktív tag

Passau környékén is kb. hasonlóak az árak. Cimborám lakott Passau-ban, 2 szobás kecó, ötvenegynéhány négyzetméter, 600 euró. Én onnan 20 km-re, egy kb. 20-22 m2-es apartmanért fizettem 275-öt, majd később ugyanebben az épületben átköltöztem egy nagyobba, ami 30m2 körül volt, az került 315-be.
Aztán elköltöztem egy százassal arrébb északnyugati irányba, egy Isten háta mögött kettővel lévő faluba, ott került 250-be egy 15(!) m2-es ól. (Utáltam itt lakni. :((( )

Rip and tear

(#5) mickemoto válasza Hieronymus (#3) üzenetére


mickemoto
senior tag

Tesómék Ausztriában laknak, ott is hasonló a helyzet. 550 euró/20 m2( 1 szoba)+ rezsi-vel indítottak belvárosban.Mondjuk ott tényleg nem lehetett megmozdulni, pláne hogy két gyerekkel voltak.Autót másfél évig amíg ott laktak 4 km-re tőlük egy kisebb bolt parkolójában szállásolták el, mint itt a Spar.Munkába kerékpárral jártak/járnak, akkoriban ez még 10+ km. volt oda és vissza is.Parkolóhely csak a háztulajdonosnak van akitől bérlik a lakást, de ő fenntartja magának még akkor is ha csak hetente egyszer használja.

Az információ korában a tudatlanság az választás kérdése. A tudás hatalom! A nem tudás a hatalom vak és engedelmes kiszolgálója!

(#6) total90 válasza Hieronymus (#3) üzenetére


total90
veterán

Akkor én is kiegészíteném még, amit írtál :B

Az elővárosokban ugyan olcsóbb a lakás, figyelni kell a tömegközlekedésre.

Igen, ezt írtam is a bejegyzésben, hogy ezzel kalkulálni kell.

A tömegközlekedés gyűrűkre van osztva. 4 belső és 4 külső.

Münchenben??? Hát nem. 16 gyűrű van, 4 a "belváros" és 5-16 között a külváros.

A belső gyűrűkön belül, általában 20 percenként van járat. Csúcsidőben 10 perc.

Tehát U-Bahn, vagy is metro 6:00-tól 23:30-ig 10 percenként megy, S-Bahn (villamos) ezen időkben 20 percenként. 23:30-tól 1:00-ig az U-Bahn 20, S-Bahn 40 percenként. 1:00-tól 6:00-ig U-Bahn óránként (hétvégén 40 perc), S-Bahn 2:00-től 4:00-ig nincs, 4:00-tól 6:00-ig 40 percenként. Forrás MVV.
Ezen felül még vannak buszok, trolik... amik kb. S-Bahn rendszerességgel mennek.

Mostanában az S-Bahn pontatlan, ha fúj a szél vagy esik az eső már késik.

3 éve S-bahnozok, ezalatt max 5x éltem meg késést, tehát annyira nem sűrűn pontatlan.

A rendszeres sztrájkokról ne is beszéljünk.

3 év, 4 sztrájk. Ezt nem nevezném rendszeresnek.

Ugyan ez a gond az olcsóbb lakások esetében is. Könnyen előfordulhat, hogy egy mélygarázs parkolóhelyért többet kell fizetni, mint egy olcsóbb garzon lakásért.

:Y

Én nem találkoztam még sehol 90 eurónál drágább havi garázsbérlettel és az jó negyedben volt. Általában 40-60 euró az.

A fizető parkoló árak izgalmasak. A belvárosban 12 percre 50 centtel nyugodtan számolhatsz.

Hol van ez? Ha 1, 2 órára veszel jegyet az 5-6 euró, de én nem láttam még sehol ilyen percezős dolgot. Egyébként napi jegy jön ki legolcsóbba mindig.
Viszont ha minden nap azzal jársz dolgozni, akkor nyilván éves parokoló bérlet a legjobb választás.

Külső területeken feleződnek az árak. Már 15 euróért is tudsz tilosan parkolni

Ez tetszett ;]

Az írásban szereplő lakás bérleti árak optimisták. Nagy szerencse kell ezekhez az árakhoz

Ezektől az áraktól már vannak lakások... de az gondolom mindenkinek logikus, hogy többet akarsz, jobb környéken, az jobban zsebbenyúlós lesz :K

Ha nincs jó, ló a szamár is.

(#7) Lauda


Lauda
félisten

Koszonom, erdekes cikk! ;)

(#8) x_o_n


x_o_n
veterán

Szerintem Münchenben Magyarként rohadt nehéz lakást találni teszem hozzá még Németként is , a több száz bérlőjelölt közül elég sanszos hogy nem a Magyar kapja meg.
Én egy éve nem találok ott semmit,mert mire odaérek már ki van adva,nachmieterként most néztem egyet 35.km-re de az katasztrofális volt... 650eu,de nem is ecsetelem.
Szobákat lehet melegen 4-600eu között találni,Röhely de ez van.
Máshol sem egyszerű ,a jelenlegit ingatlanirodán keresztül szereztem az jóval egyszerübb volt,a provisiont meg a cégem kifizette.De a képlet itt is 3 havi hideg + 1 havi melegen amit le kell rakni.
Erre jön a villany , a mindenki által elfelejtett rádió-tv adó , és az internet.

amit érdemes figyelembe venni még:

-a lakások 85% -ban nincs konyhabútor vagy megveheted az elöző bérlőtől

a Németeknél figyelembe veszik a fő /szobát is ez nagyon múlik a föbérlőn is,a nappalit,ne is számold,2 felnött és egy gyereknek 2 szoba+nappalis lakás alatt nem is érdemes probálkozni

[ Szerkesztve ]

(#9) total90 válasza x_o_n (#8) üzenetére


total90
veterán

En amikor kijottem varosi lakasban laktam (baratnom nagybacsija neven ment, mi csak oda voltunk bejelentve... nagybacsi meg 35 eve itt van...), aztan amikor kinottuk a lakast elkezdtunk keresgelni.
Talaltunk parat, elmentunk megnezni es ott azonnal megcsinaltuk a papirokat. Ergo szerintem az annyira nem jatszik, hogy magyar vagy-e vagy mas nemzetisegu. Amire itt figyelmeztettek, hogy adj magadra ilyen esetben (ergo oltony nem art), meg kicsit ramenosnek kell lenni... En pl mondtam, hogy van tobb lakas is, ami jatszik (persze nem volt ;] ). Hatarozott vagy, kinezel valahogy (ezt arra ertem, hogy ne munkas rhaba menj), ezek sokat segitenek.

Az a lakas Bogenhausenben volt, vagy is Arabellapark. Mondhatni az egyik, ha nem a legjobb kornyek, ami a kozponthoz kozel esik. 76 m2 melegen 1400-1500 euro volt :K Szoval nem olcso jo helyen lakni.
Amikor kijelentkeztunk 3 nap alatt mar meg volt a masik berlo :Y

Most sajat lakas projekt megy. Ez korant sem volt annyira egyszeru, sot... de vegul sikerult. Volt 2 lakas, egy Vajdasagban, amit eladtam meg egy Budan, amit szeinten eladtam. Mindkettot orokoltem...
A lenyeg, hogy ez a 2 lakas arat invesztaltam bele egy itteni sajat lakasba es meg erre jon a banki reszlet. Igy viszont (4 szoba)107 m2-ert fizetek havi kicsivel tobb mint 1000-et, de ezt magamnak fizetem.
A lenyeg az egeszben, hogy aki itt sajat lakast akar, az nem lesz olcso mulatsag. Ha nem lette volna a 2 masik lakas, amit el tudok adni, akkor nem vallaltam volna be ezt a temat. Ehhez viszont jott meg, hogy most nagyon jok a torlesztesi opciok hazra/lakasra. 10 evre en 1,09%-ot fiezetek, a 10 evtol meg amit hoz az adott szituacio. Na de 53 evesen mar nem kell tovabb torlesztenem :DDD

Ha nincs jó, ló a szamár is.

(#10) mickemoto válasza total90 (#9) üzenetére


mickemoto
senior tag

98%-ban itthon is azzal a címszóval vették fel az emberek a hitelt hogy inkább a banknak fizetek de a végén lesz saját lakásom mint a bérleti díj. :Y Persze ez Magyarország.

Az információ korában a tudatlanság az választás kérdése. A tudás hatalom! A nem tudás a hatalom vak és engedelmes kiszolgálója!

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2023 PROHARDVER Informatikai Kft.