2022. december 7., szerda

Gyorskeresés

FX vs. DX, mekkora a különbség?

Írta: | Kulcsszavak: d800 . d7100 . nikon . sigma . 10-20 . 12-24 . mm . 13 . crop . objektív . kamera . fotózás

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Mielőtt FX-re váltottam DX-ről elég sokat keresgéltem a neten, hogy mekkora a különbség a két rendszer között. Persze, az 1,5-as szorzó... de sehol nem volt úgy kipróbálva, vagy is bemutatva, ahogy azt én szerettem volna, ahogy engem az érdekelt.

Na, de mire is vágytam én? Egy tesztre, ahol adott egy FX és egy DX váz, hozzá egy FX és egy DX objektív ugyannyi mm-en. Így jöttem ahhoz, hogy én csinálok egy rövid tesztet.

Tesztkörnyezet:
-Nikon D800 FX váz
-Nikon D7100 DX váz
-Sigma 12-24 FX objektív
-Sigma 10-20 DX objektív
-minden kép 12mm-en készült

Először arra voltam kíváncsi, hogy a DX objektív mit produkál DX és mit FX vázon.

DX váz, DX obi 12mm-en...

... FX váz, DX obi 12mm-en. Amire hülye módon nem gondoltam, az FX váz a DX obit 1,5-as crop-on használja. Ergo ha DX obid van, akkor teljesen mindengy, hogy FX vagy DX vázat raksz ála, az 1,5-as crop megmarad.

Jött a következő rész, FX obi DX és FX vázon.

DX váz, FX obi 12 mm-en. Mi változott? Semmi, a DX váz az FX objektívet crop-ként kezeli. Mondjuk ja, nem is vártam mást.

FX váz, FX obi, na itt van a bumm. Itt már látszik a külöbség.

Mennyi is az annyi?

Az 1,3-as crop.

Mi nekem ebből a tanulság? Az, hogy ha valaki egy rendszert épít, ami alap esetben DX, de fenn áll a lehetőség, hogy majd FX vázat vesz, akkor szerintem megéri már alapból FX objektívet venni. Miért? Utána már csak a váz kell, nem kell a teljes obi parkot cserélni... Nálam épp ez volt, vagy is mindent kellett vennem az FX rendszerhez.
Teszem azt, ha annó a D7100-hoz nem a 10-20-as DX Sigma obit veszem nagylátónak, hanem egy kicsivel (jelen esetben kevesebb mint 100€) többet adok ki egy FX obira, vagy is, akkor most veszteség nélkül léptem volna FX rendszerre.

Amikor makró obit kerestem a D7100-hoz, akkor épp ezért keresgéltem, majd vette FX makró obit. Így most van egy makró obim és nem kellett még azt is külön venni.

Persze, ugye az FX objektívek drágábbak mint a DX obik, de sok esetben nem annyival kerülnek többe, hogy ne érné meg azt venni, annak fényében, hogy a képben van az FX-re váltás.

Köszi, hogy elolvastad.
t90

Hozzászólások

(#1) total90


total90
veterán

Helyesírási hibákat privátba, köszi.

Ha nincs jó, ló a szamár is.

(#2) Melorin válasza total90 (#1) üzenetére


Melorin
addikt

A D7100-nak 1.5x crop faktora van az FX-hez képest, nem 1.3

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.