2022. december 10., szombat

Gyorskeresés

Benzinkanna

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Kb. 2 hónapja úgy döntöttem, hogy lecserélem a régi PC házam, ami eredetileg egy Spire Black Fin volt. Azt szinte a megvásárlás napján átszabtam... A Spire házzal nem voltam megbékélve és végül is ezért döntöttem, hogy új házat veszek és így jutottam el a CM Socut-hoz. A megvásárlás egész kálváriát hozott maga után, de inkább ezt most nem részletezném, a lényeg, hogy egy szép napon megjött a ház.

Engem valahogy megfogott a formája és egyik kedves ismerősöm egyből rá is vágta, hogy olyan mint egy benzinkanna. Valóban van némi hasonlóság :)
A ház vásárlása előtt igazából volt néhány kritériumom. Ilyen volt pl, hogy plexis legyen az oldallap, a táp alulra szerelhető legyen, a merevlemez tálca elforgatott legyen és, hogy felül is legyen ventilátorhely. Ezeket az információkat összevetve a CM 690 nVidia Edition felé kacsingattam, de az árral nem voltam megbékélve. Ezután nézegettem a CM 590-et (plexis verziót) és a CM Gladiator 600-at. Ez utóbbi esetben megint jött volna a flex és egy kis home-made munka, de ezt most direkt el akartam kerülni. Végül is egy véletlen folytán találtam a Scout-ra és tudtam, hogy nekem ez a ház kell.


(A képek nagyíthatók.)

A csomagolás és kiegészítők:


A ház doboza elég tetszetős, mindenféle képet találunk a házról és a főbb paramétereket is elolvashatjuk. A hátlapon meg befigyel egy katona is :)

A dobozból kivéve a ház alul és felül hungarocellel van védve és be is van csomagolva. Gondolom, hogy a szállítás során semmi esetre sem tudjon sérülni.

Kiegészítőkből épp annyi van, amennyi kellhet. Van kézikönyv, 2,5”-es átalakító (merevlemez tartóhoz is beszerelhető SSD használathoz), merevlemez sínek, előlapi átalakító floppyhoz, csavarok és kábel kötegelők. No, meg persze a mellékelt 3 ventilátor :)

A külső:

A ház tiszta fekete és csak is ebben a színben kapható. Számomra pozitívum, hogy a belső is fekete. Első ránézésre tényleg egy benzinkanna hasonmás :) Ebből kifolyólag nem éppen egy hétköznapi ház érzését kelti.

Az előlap egy adta rács, sok apró lyukkal. Ez egyrészt jó, másrészt kevésbé. Jó, mert a szellőzés ezáltal igen jó lesz, rossz viszont, hogy könnyen porosodhat. Az egész előlap mögött, tehát a ventilátor előtt és a kiszedhető előlapi elemek mögött is van gyárilag porvédő szivacs. Valójában ez szerintem elég rossz. A ventilátor előtt jó, mert ott szépen felfogja a port és kap elég levegőt a ventilátor is, de a kiszedhető elemek mögött nem sokat ér. Oda érdemes egy kicsit sűrűbb anyagú szivacsot betenni.

A ház hátsó része nem sok extrát tartalmaz. Van egy 120 mm ventilátornak hely, az alaplapi csatlakozóknak és bővítőkártyáknak. Alul a van a táp helye is és kb. ennyi. Nekem ugyan nincs vízhűtésem, de a jövőben ha ilyenen gondolkodnék, akkor bizony hiányolnám a csövek kivezetéséhez azt a néhány lyukat a ház hátulján. Talán ennyi lenne a negatívum a ház hátuljával kapcsolatban.

A ház mindkét oldallapja egy kicsit ki van dudorodva az egyik szélen, sőt az egyik oldalon plexis az oldallap. Erre a plexis oldallapra 2 darab 120 mm-es ventilátor is beszerelhető. Gyárilag elől, hátul és felül van. A plexi a jobbik fajtából került a ház oldallapjára. Nem karcolódik könnyen, jó a felfogatás is és nem recseg, ropog. Végül is az egész házra elmondható, hogy jól össze van rakva. Nincsenek berezonáló részek és furcsa zajok.

A ház teteje a legextrább talán a házon. Hátul van egy rácsozott ventilátorhely, ami alatt ott van gyárilag egy 140 mm-es légkavaró is, ami a házban áramló meleg levegőt fújja ki. Meg aztán ha valami füstölni kezd bent, akkor kéményként is szolgálhat :)
Felül, középen van a ház „hordozókája, vivőkéje” (kinek mi tetszik). A ház üresen 8,7 kg, megpakolva meg ki tudja mennyi... Minden esetre nem féltem hordozgatni a házat, elég masszívan oda van fogatva a ház fedeléhez ez a műanyag fedő rész.
A tetőn, elöl aztán van sok-sok cucc. Van bekapcsológomb és még egy újraindító is. Nem maradt le, mint a CM 590-ről :) Van nekünk még 2 LED is, amik nem erősen világítanak (ez jó pont nálam). Az egyik azt jelzi, hogy be van kapcsolva a PC, vagy nincs... a másik pedig a merevlemez működését (mindkét LED piros egyébként). A LED-ek mellett jobbra az a napocskaszerű izé, az nagy fantasztikusság ám :) Azzal ki lehet kapcsolni a ventilátorok LED-jeit, de csak a gyári ventilátorokét. No, de ez jó, mert este zavaró tud lenni pl. filmnézés közben a sok világító LED-es venti.
Az fenti panelon van még nekünk 4 USB csatlakozó, füles és mikrofon csatlakozó, meg egy eSATA cucc is. Nekem ez bőven elég.

Alul nem sok érdekességet találunk. A táp ventilátorának van kilyuggatva a ház alja, ami kapott még egy porszűrőt is. Ezt a porszűrőt én kiszedtem 2 okból. Az első, mert kevés a por a szobámba, második pedig, hogy állati hangos volt a táp, hogy a 2 rosta között szívta be a levegőt.
Van még ugye a négy láb alul... eh, ezekkel van egy kis gond. Nem gumik, de nem is kemény műanyag. Valami selymes érintésű akármi, ami fittyfenét sem ér szerintem a zajcsökkentés és a tapadás szempontjából. A másik gond ezekkel, hogy picit. Azon a kis helyen tut nem jut elég levegő a tápnak. Én ezt ideiglenesen megoldottam (erről később), amíg be nem szerzek valami nagyobb lábat, vagy kereket.

A belső:

Belsőleg szééép :) Fekete mindenütt és elég jó a festés minősége is (ez a külsőnél is elmondható). A kábelek elrendezése is korrekt módon megoldható, vannak erre előre kialakított nyílások. Pozitívum még, hogy az alaplap kiszerelése nélkül is babrálhatjuk a proci hűtőnket, mert hátul az alaplaptartó tálcán szépen ki van vágva erre a hely.

A merevlemez tartó el van forgatva, ami azért jó, mert a kábel elrendezés egész szépen megoldható, de rossz, mert kevesebb levegőt tud eljuttatni az előlapi ventilátor a merevlemezre és magába a házba. Itt viszonylag nagy lyukak vannak és ez annyira nem zavaró, könnyen át megy a levegő.
Az optikai meghajtók beszerelésére egész pofás csavarmentes megoldás született, aminek a használata azért nem könnyű. Miután bent van az optikai meghajtó, úgy izomból rá lehet feküdni, hogy be is rögzítse.

A fenti képeken megcsodálhatjuk a gyári ventilátorokat és a néhány apró, a kábelek elvezetésére szolgáló apróságokat. A kábelek elvezetése jól megoldható.
Essen szó a gyári ventilátorokról. Elől a 140 mm-es és hátul a 120 mm-es LED-es ventik lehetnének halkabbak is, de a fenti 140 mm-es iszonyat halk és nagyon jól küldi ki a levegőt a házból.

Az előlapi elemek kiszedése pillanatok műve, nem kell vele szenvedni. Mindegyikben van por elnyelő szivacs is, amit szépen ki is cseréltem :)
A ház belseje egyébként kísértetiesen hasonlít a Gladiator600 belsejére. Egy picit tágasabb, de javarészt ugyanaz.

Költözködés:


Az cuccok beszerelése könnyen ment. A merevlemez tartó lett iszonyat jó. Mielőtt megvettem a házat, akkor azt olvastam, hogy nincs rezgéselnyelő a merevlemezeknél... hát pedig van. Lehet ez valami új tartozék? Mindegy, amikor pattintani kell a sínbe a hardot, akkor lehet oda tenni kis gumi mütyűröket, amit mellékelnek is a házhoz.
Amikor szereltem be a TX2 bordámra a ventilátort, meg a keretet, akkor egy picit megijedtem. 1-2 mm és hozzáér a fenti ventilátorhoz. No, de ha nem nyúlik túl az alaplap felső vonalán a hűtő, akkor nem lesz baj.


Becuccoltam mindent, a kábeleket is gyorsan összekapartam, de ezen még lesz javítva. Hamarosan lesz szétszedve a ház és majd akkor jobban odafigyelek erre.

Képek és vélemény:


A ház szerintem elég jó az árához képest. Vannak benne hibák, de nem olyanok, amik nagyon kihatnának a használatra. A ház legrosszabb pontja szerintem a gyári ventik molex csatlakozói. Azok kerek perec gagyik. Olyan ócska anyagból vannak, hogy mérnöki precizitást igényelt, hogy a táp csatira kötve el ne törjem. A másik negatívum a lábak... előzőleg említettem, hogy beiktattam némi változást. Ez az utolsó képen látható is :) Anyám tésztaszaggatói most nekem tesznek jó szolgálatot. Így kellően magas, kap elég levegőt a táp és nem hangos. Amikor nem voltak még bent a tésztaszaggatók, akkor szinte rácuppant az asztalra a ház.
Említést kellene tennem még a hőfokokról is... de igazából ez játékok meg mindenféle tesztprogram keretében kellene tennem. Én ezt most kihagyom csak néhány szóban elemzek. Nem szokat játszani, max FIFA, ami lássuk be, nem gyalázza a hardvert :) Összességében azért hűsebb lett a gép. A proci az előző házban alapon 37-40 fok volt és a hatalmas mennyiségű 3-4 meccs FIFA után elérte akár az 50 fokot is :) Most alapon 28 fokos a proci és terhelve (FIFA, fél óra) 40-42 fok. Szóval csak jobb lett. A GPU is jó az előző 55/75 (alap/terhelt) állapot helyett 47-48/65-68 fokos lett. A hard 5-6 fokkal lett hűvösebb. Az előző házamban sem voltak rossza az értékek, de örülök azért, hogy ebben még jobbak.
Összességében én csak ajánlani tudom a házat, aki szereti a nem hagyományos formákat szereti, esetleg valami egyedire vágyik.

Ha valakinek nem jönnének be a képek, az itt megtekintheti: [link]

Hozzászólások

(#1) total90


total90
veterán

Lehet kérdezni, véleményezni :))

Ha nincs jó, ló a szamár is.

(#2) mrbig25


mrbig25
őstag

Jó cikk, sok kép, jó ház :C
Sokáig én is szemezgettem vele, de én a nehézkes beszerzés miatt (jó 1 hónapja) hamar le is mondtam róla. egy kicsit talán túl is van árazva
Kár, hogy az alaplapodnak ott van a 24pines csatija. Belerondít a képbe az a vastag kábel, de persze ez nem a Te hibád.

ja és természetesen: Használd egészséggel :K

[ Szerkesztve ]

...

(#3) total90 válasza mrbig25 (#2) üzenetére


total90
veterán

Köszi :R A beszerzéssel nem is mondjam mit szenvedtem... Végül aztán csak meglett és örülök is neki. Az ára (itt Szerbiában)... kb. mint a CM690, Gladiator600. Tehát véleményem szerint annyira nincs túlárazva a többi házhoz viszonyítva. No, de azt hiszem ez a házam lesz nagyon-nagyon sokáig :))
Az alaplap csatija valóba zavaró helyen van. Majd úgy akarom megoldani, hogy veszek 24 tűs hosszabbítót és felülről vezetem el. Úgy még is csak jobb lesz. Egyelőre marad ez :)

Ha nincs jó, ló a szamár is.

(#4) mrbig25 válasza total90 (#3) üzenetére


mrbig25
őstag

Kis magyar hazánkban 22k-ért találtam legolcsóbban, ezért mondtam, hogy szerintem egy kicsit drága. (17,5k-ért vettem Lancool K58-at, és utólag azt mondom, hogy ha másként nem is, de anyagilag biztosan jobban jártam azzal)

[ Szerkesztve ]

...

(#5) total90 válasza mrbig25 (#4) üzenetére


total90
veterán

Hát mindenfelé mások az árak. Pl. egy amerikai oldalon tesztelték a HAF922-t és írták, hogy 94 dollár. Nálunk meg 115€ :(( Ha itt is 94 dollár lenne, akkor olyat vettem volna. Végül is ezt sem bántam meg, sőt...

Ha nincs jó, ló a szamár is.

(#6) carrot válasza total90 (#5) üzenetére


carrot
tag

Szép minimalista házikó. Szépen összefoglaltad. Az áráról annyit, h általában nálunk (Vajd) sok minden picivel drágább, mint Magyar honban, de vannak néha alkatrészek (pl táp), melyek olcsóbbak. Sokszor magyar honból vásárolok emiatt, de néha meg itthon rábukkanok vlmi finomra...
szerk: elfért volna a címlapon is, nem?

[ Szerkesztve ]

(#7) Zolaash


Zolaash
aktív tag

Tetszetős kis kanna! ;)

Rip and tear

(#8) total90 válasza carrot (#6) üzenetére


total90
veterán

Köszi :R Újabb földimmel találkoztam a PH!-n :)
Való igaz, hogy van, ami Magyarországon olcsóbb, de ez a ház éppen kb. annyi mint ott. Én a tápom hozattam onnét, mert itt egyszerűen nem tudtam sem Enermaxot, sem Corsairt beszerezni.
Címlap? Nem tudom, szerintem nincs ez olyan szintű bemutató :U

Ha nincs jó, ló a szamár is.

(#9) carrot válasza total90 (#8) üzenetére


carrot
tag

"Címlap? Nem tudom, szerintem nincs ez olyan szintű bemutató" A helyesírási, fogalmazási hibákat kijavítva sztem mehetett volna. Lehet kapni itthon is enermax-ot, meg corsair-t, de nagyon kell keresni (pl. corsair-ból cx400as, enermax-ból pro625 tudok, utóbbit horribilis áron, de van arctic cooling is jó áron, CM is, xar áron - ezek is pöpecek ugye)

(#10) total90 válasza carrot (#9) üzenetére


total90
veterán

Hol lehet itt Corsair-t, Enermax-ot meg AC-ot venni?

Ha nincs jó, ló a szamár is.

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.