2022. december 7., szerda

Gyorskeresés

Mennyi € Németországban egy havi élelmiszer 2 főre?

Írta: | Kulcsszavak: németország . vásárlás . pénz . olcsó . drága

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Még nyáron egy TV-s riport miatt kezdtem bele a saját kis felmérésembe, vagy is, hogy ha különféle üzletláncokban vásárolok, akkor mennyibe fáj az nekem havi szinten.

A TV-s riport témája nem épp ez volt, hanem inkább, hogy a bió annyira nem is az, sőt… meg, hogy aki csak biót vásárol, az mennyivel költ többet kajára.

Na most én nem az alapján vásárolok, hogy bió vagy nem, mert szerintem mindenre ráírják már, hogy bió, még ha nem is lehet az.

Az én „tesztem” 2 részből tevődik össze. 3 árszintű üzletláncot képeztem és havi szinten csak az egyikbe vagy másikba jártam vásárolni.
A másik, hogy azonos termékeket vásároltam mindenhol 1 napon belül és a végén magam is meglepődtem, de ez legye a vége a témának.

A cikket azért írom, mert sokan jönnek ki a jobb élet reményében és talán valahogy segítségül tud lenni a kezdetben eme cikkem.

Tehát, a három csoportom:

-Drága: Tengelmann és Edeka. Ez a 2 üzletlánc a legdrágább és habár elvileg a legminőségibb is, szerintem nem az és a TV-s tesztek szerint sem.
-Közepes: Rewe, Real és, V-Markt. Ezek vannak kb. minden sarkon, nagy választél, olcsó és drága termékek is.
-Olcsó: Aldi, Penny és Lidl. Olcsók és meglepő módon nem is rosszak.

Mielőtt a tesztemnek nekiláttam 2 éven keresztül érzékeltem, hogy mi mennyi… és kb. mindig egy bizonyos havi összeg jött ki kajára, 2 személyre.
A kaja nálam olyan dolog, hogy ez az, amin nem vagyok hajlandó spórolni. Ezt nem úgy kell érteni, hogy extra drága meg minőségi cuccot veszek, hanem, hogy ha pl. töltött csirkét akarok enni és az adott héten nem akciós, hanem a következőn, akkor nem várom meg a következő hetet csak az akciós ár miatt.
Mi a barátnőmmel amolyan mindenevők vagyunk. Heti szinten burkolunk halat, 1-2 alkalom az amikor nem hús van az asztalon, de van olyan is, hogy minden nap van a héten hús.
Ha valami nyalánkság kell vagy sós biszbasz kell, akkor van itthon. Ezért is van az, hogy kb. mindig egy szinten volt az összeg, amit havi szinten kiadtunk.

Az első hónap, drágaság!

Csak Tengelmann és Edeka. Választék, amit akarsz, mindig minden van, az árakat nem nézve vásárlás.
Mivel eléggé húsevők vagyunk elég sok féle húst veszünk. Szomorúan tapasztaltam, hogy több terméknél, főleg szárnyasnál a sütéskor valami hab izé jött ki a húsból. Hm… Nem is csak egy adott gyártó termékénél, hanem kb. mindendél. Mindegy, kiszűrtem melyiknél nem.
A hónap végén jött az összegzés: több mint 800 euró 2 személyre. Nem, nem voltunk étteremben… vagy is de, csak az nincs beleszámolva.
Szóval 800 euró, nem mondanám olcsónak, sőt…

A második hónap, középmenzőny!

Rewe, Real és V-Markt a három versenyző. Hasonló árak, hasonló termékek… itt is habosodó hús esetenként, de kiszűrtük kitől nem kell venni.
Real és V-Markt sokkal de sokkal nagyobb termékpalettával rendelkezik, mint a fent említett 2 drágább, szóval sok mást is meg lehet találni, de ezt csak úgy mellékese jegyzem meg.
A Rewe gyárt saját termékeket is és abból vannak úgy mond név nélküli, tehát a csomagolás fehér és a név mindenhol Ja!. Ja! sajt, só… minden ami kell. Tesztek alapján jó, de sokan nem veszik, mert ugye a kassznál más is lássa mit veszel és még a végén lenéznek. Sok az idióta :)
Pl. a tej, többféle gyártót néztem és egy az egyben ugyanaz van a tejes dobozban, csak épp az egyik neves, a másik kevésbé neves gyártó.
Mindegy, a hó vége kb. 600 euró. Nem is rossz, faragtunk 200 eurót és nem ettünk rosszabbul és kevesebbet sem.

A harmadik hónap, minden olcsó!

Lidl, Penny és az Aldi, bemész és mindent akarsz, mert a többi helyen minden drágább. Aztán sokszor fanyalgás, hogy de vajon jó-e? Itt is találkoztunk, kimondottan az Aldiba habzós csirkével, de a másik 2 helyen nem. Nem is rossz.
Nem mondom, hogy a nem habzós csirkék egészségesebbek, mert nem tudom, de a tudat még is azt mondja, hogy inkább eszem ami nem habzik.
Aldiba viszonylag kicsi a választél szerintem, de Lidl és Penny nagyon jó.
Itt is volt vásárlás, amit épp akartunk és a hónap végén az összegzésnél néztünk akkorát, hogy csak na. 400 euró alatt voltunk. Kevesebbet most sem vettünk/ettünk, de még sem lőttünk túl 400 eurón.

Jöhet a kérdés, hogy akkor mi a fenéért jár valaki a drága helyekre. Soknak presztízs, hogy nehogy meglássák olcsó helyen. Mondjuk ez kicsit tipikus itt, de hát én azok közül vagyok, aki ezt leszarja, magyarán megmondva.

Mindenhol ugyanazt venni és mégsem ugyanazt fizetni?

Igen, ezt is csináltam. Mondjuk nem volt egyszerű ugyanazokat a termékeket megtalálni minden helyen, de csak így igazságos a teszt.
Szóval, egy adott gyártótól az adott termék a különféle üzletláncokban:
-tej (gyártót nem neveznék meg semelyik esetben sem)
-vaj
-csipsz
-tusfürdő
-WC papír
-kész pizza
-borotvahab

Tehát teljesen azonos termékek és még is, a drága üzletláncokban 10 euró felett voltam, majd a legolcsóbb helyeken alig 5 euró.
A teszt ezen második fázisa azért jött elő, mert vettem a Tengelmannban Listerin szájvizet és 4,20-at fizettem érte és a Lidlben meg 2,78-at. Azt hittem nem jól látok, de mondom, akkor ezt is megnézem.

Mielőtt a tesztekbe belekezdtem a mi havi átlagunk 600 euró környéke volt, de ha azt nézem, hogy semmivel nem lett rosszabb, hogy olcsóbb helyeken vásároltunk, akkor ezentúl miért mennék drága helyre? Éves szinten akár egy nyaralás ára is lehet, amit a kaján félre lehet rakni.

Persze vannak esetek, hogy bizonyos terméket vagy egyik, vagy másik üzletben veszel csak, mert az ízlik vagy hasonló okok miatt, de igen is, odafigyelve lehet jócskán spórolni a kaján.

A kaja mellett a háztartási szerek is hasonló értékrend alapján működnek. Pl. WC papír, Ja! WC papír 4 rétegű, ugyanez Zewa és 3x annyiba kerül. Aztán az utóbbitól sem lesz csillámpóni farm a fenekemen, szóval nem, nem kell Zewa budi papír. Nagyon sok ilyen van, de megéri figyelni.

Köszi, hogy elolvastad és remélem segíteni tudtam esetleg valamiben. Ha kérdés van, jöhet.

Hozzászólások

(#1) total90


total90
veterán

:))

Ha nincs jó, ló a szamár is.

(#2) Krugszvele


Krugszvele
aktív tag

Tudom demagógia de tíz év alatt csak ezen a spóroláson (600=>400 euróra) egy nagyon korrekt családi ház árát lehet megspórolni :)
Mármint magyarországi családi házét, kint gondolom nem.

(#3) Goose-T


Goose-T
veterán

Az a hab a húsok természetes összetevője kicsapódva: a fehérje.

Egyébként jó kis leírás, legalább látszik, hogy kint sem olcsóbb az élelmiszer, mint itthon, ahogy sokan mondják. Egyébként én is Lidl-ben vásárolok elég gyakran, és a legtöbb termékük negyon jó minőségű.

Vigye má' el valaki: https://tinyurl.com/3shc5npb *** Jó zene: https://tinyurl.com/uam2as25 *** Eladó Fenderek: https://tinyurl.com/4nt8u8vn

(#4) total90 válasza Krugszvele (#2) üzenetére


total90
veterán

Itt nem vennel hazat, de lakast sem, sot talan egy garazst sem. Orokoltem 2 lakast, az egyik odahaza, vagy is Vajdasagban meg egyet Budapesten, kozpontban, jo helyen, jo allapotban es mindkettot eleg jo aron adtam el.
Azt a penzt egy itteni lakasba fektettem, de az a 2 lakas ara az itteni felet sem tette ki... Szoval ja, itt dragak az ingatlanok. De ez kb. kulonosen igaz Münchenre. Minden teren a legdragabb nemet varos.

(#3) Goose-T

Nekem ne habozzon :P

Amugy vannak dolgok, amik olcsobbak, de mas dragabb es kb. ugyanott vagy.

Ha nincs jó, ló a szamár is.

(#5) merkucyo


merkucyo
aktív tag

Le a kallappal, hogy 3 hónapot rá tudtál szánni erre.
Nagyon hasznos kis írás :K

Vágjátok ki az erdő leghatalmasabb fáját ezzel a kis heringgel !!

(#6) total90 válasza merkucyo (#5) üzenetére


total90
veterán

Sok ilyesmit csinalok, csak ugy, mert erdekel... lesz majd SIM-es teszt is, vagy is telefon szolgatatos...

Ha nincs jó, ló a szamár is.

(#8) Hieronymus válasza Goose-T (#3) üzenetére


Hieronymus
őstag

Van amelyik grillezés közben is habosodik. Nyúlós és ragadós trutyivá áll össze.

A közelünkben van egy nagy Edeka. Kétszer vettünk nyers húst ott. Mind a kétszer megjelentek a konyhába a selymes döglegyek. Látszólag rendben volt a hús. Minket be lehet csapni, de a legyeket nem.
Azóta nem vásárolunk ott húst. Nyilván nem jellemző ez mindegyik üzletükre. De azt jól példázzam hogy az ár és minőség között nincs összefüggés, az élelmiszerek esetében.

Kicsit vitatkoznék total90 fórumtársunkkal. A választék nagysága nem az üzletlánctól függ, hanem az adott üzlet méretétől. Az "olcsó" láncoknak is van néhány hatalmas üzlete, hatalmas választékkal.

ruszkik, haza!

(#9) Klaus Duran


Klaus Duran
senior tag
LOGOUT blog

:R

iPhone 13 PM. Na ez majdnem akkora hiba mint a Lumia 950 volt M7 után. Csak ezt nem baxom földhöz naponta 5x. ///A Doctor nem hal meg, csak átalakul. https://www.youtube.com/watch?v=0C3zgYW_FAM

(#10) total90 válasza #20749568 (#7) üzenetére


total90
veterán

Edeka meg Tengelmann szint, ismerem, de itt elvetve van, azert nem emlitettem.

(#8) Hieronymus

Az utolso bekezdesedre reagalnek: persze, uzeltnagysagtol is fugg, de altanossgban ertettem.

Ha nincs jó, ló a szamár is.

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.