2019. június 20., csütörtök

Gyorskeresés

Lassan egy évesek leszünk: Fujifilm X-T2 & co.

Írta: | Kulcsszavak: fujifilm . xt2 . xt3 . xh1

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Nem sokkal a vásárlás/váltás után írtam egy bejegyzést és most megosztanám a véleményem a gépről és az objektívekről.

Ez nem teszt, hanem vélemény!

Nagy a szerelem, ezt el kell mondjam már most. Már az elején nagyon tetszett a gép, de folyamatos szoftveres frissítésekkel sokat faragtak rajta és közel tökéletes lett a gép számomra. Mikor lenne tökéletes, tudom, most ez a kérdés.
Mint a korábbi bejegyzésben írtam, a gép nagyon jól bírja magas ISO-t, vagy is elég jól bele lehet nyúlni a képekbe és a zajt csökkenteni. Ennek ellenére vannak szituációk, hogy ez nem a számomra elvárt kategória. Az is lehet, hogy csak én vagyok béna... de ha az ISO érzékenységen még javítanak, vagy is szoftveresen javítani tudnak, annak tudnék örülni.

Annó írtam, hogy a markolattal mennyire jó, kézre esik... ennek ellenére most szinte csak anélkül használom. Ha úton vagyok, akkor a markolattal tud nagy lenni, vagy is zavaróan nagy a táskából/ba ki/be rakosgatni.

Az akksi a szoftevres frissítések után lényegesen jobb lett. Ha fent van a markolat, akkor lazán 1000 kép felett vagyok és az már fincsi.

A manuális beállítási lehetőségek, mag a váz az első pillanattól tökéletes. Nagyon jó kezelni, minden kézre esik és logikusan van elrendezve.

A szoftverben is sokat csiszoltak Fujiék és a jó irányba. Ami számomra extra pont, hogy a fókuszt nagyon jól lehet finomhangolni.
Az utóbbi időben járok madarakat fotózni és madár mérettől/gyorsaságtól függően pillanatok alatt létre lehet hozni profilokat, amiket pár kattintással cserélgetni lehet.

Fekete pont(ok)! Ez is van, mert van és meg kell amlíteni.
Aki Lr-ot használ, az biztos észrevette, hogy egyes témák (pl. sűrű fű) a Lr-ba megnyitva, hát igencsak olajfestmény képet ad. Fuji RAW-ról beszélek egyébként.
Ezt maga a gép szoftverének fejlesztésével, meg a Lr frissítéseknek köszönhetően egyre jobban kiküszöbölik, de...
Ilyen esetben van több „trükk”, de szerintem jelen pillanatban a Capture One program az, ami a legjobban tudja kezelni a Fuji RAW-okat.
Mellesleg a Windows/macOS/Linux sem tudja alapból a Fuji RAW-okat kezelni, így mindenképp külső program kell, ami azért elég kellemetlen.

Az objektívekről pár szóban, amiket jelenleg használok:

10-24: volt egy gari esetem, mert f8 környékén a széleket valami iszonyat szinten torzítitta. Gyári hiba, az egyik lencse ferdén került bele. Cserélték, azóta szeretjük egymást. A Nikon 14-24-em valószínűleg életem végéig visszasírom, de a Fuji 10-24 is egy nagyon jó obi. Mellesleg nem is tudom, hogy Fuji vonalon van-e jobb alternatíva. Tervben van a Fujinak egy újabb nagylátó, de a megjelenés várat magára.

23: az f2-es típus van belőle és a legtöbbet használt obi videózáshoz. A látószög passzol a videókhoz és a fókusz valami eszméletlen gyors. Teljesen pici obi nagy potenciállal. Steetre is szeretem használni a mérete miatt, habár oda néha sok a 23mm.

56: a Fuji mindneki által imádott obija. Nálam ez van legkevesebbet használatban. Egyrészt, mert ez tipikus portré obi és azokat készítek legkevesebbet, másrészt van vele pár gondom. Az egyik, hogy nem nagyon akar jönni firmware az obihoz és az af baromi lassú ha a fotózok. Fotóztam pár leányzót sötétebb helyen és sokszor ment mellé a fókusz, vagy tizenmásodpercekig kereste.
Manuális állásban meg rengeteget kell tekergetni, túl érzékeny.
Az elkészül képek minősége viszont porba alázza az összes többi Fuji obit, nagyon karcol.
Érdekes mód, ha videót készítek, akkor sokkal gyorsabb az af.

80: az új makró. Legszebb bokeh, amit valaha láttam-> portrét obi az 56-os helyett? Mint makró obi meg van toldva egy adapterrel és közgyűrűvel is... tökéletes. A használata sok gyakorlást igényel, de egy pazar obiról van szó.

100-400: az új kedvencem. Jó idő, madarak... így most az aktuálisan legtöbbet használt obi. Gyors, jó a rajzolat, de esetenként kicsit sötét. Nagyon jól kommunikál a vázzal, a követő fókusz a madarak fotózásakor nagyon hasznos és jól működik.

A jövő... mivel mindenképp kinéz egy második váz, így megvárom mit kínál a Fuji a még idén megjelenő X-T3-mal. X-H1 nem opció, mert az csak videózásban adhatna egy kicsivel többet.
Addig is elégedett vagyok a géppel, objektívből is megvan minden, amit akartam, na meg kiegészítőkből is.

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.