2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Blog

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]   [ ÚJ CIKK ]

  • Házépítős blog - 8. rész - Rajzok

    ...amelyben házat tervezünk és senkit nem kérdezünk meg róla

    A telek mizériájával párhuzamosan indult a tervezés, és ez volt az a pontja az egésznek, amibe senkinek semmilyen beleszólást nem hagytunk. Párommal agyaltuk ki a fő irányvonalakat és elrendezést, az építész pedig ezek alapján finomította megépíthetővé, de így most kijelenthetjük, hogy teljesült az egész építkezés legfőbb célkitűzése: a ház olyan lesz, amilyenre mi akarjuk. Ellentétben ugye a megvásárolt házzal, ami ugyanúgy szabad szemmel jól látható összegekbe kerül, cserébe alkalmazkodni kell valaki más ötleteihez.

    Persze nem volt 100%-os a kötetlenségünk, mert egyrészt véges pénzmag áll a rendelkezésünkre, másrészt a telken adott az alap, ahhoz is valamennyire igazodni kellett, de szerencsére ez utóbbi eléggé egybeesett az elképzeléseinkkel.

    Folytatás...

    Lenry 7 éve 45

  • Házépítős blog - 7. rész - Sütőtök

    ...amelyben nem építünk semmit, de az legalább nem kerül pénzbe.

    Hol is tartottunk? Ja igen, sütőtök. Az egy igen jó ötlet volt, mert az üres építési telkekre telekadó fizetendő (nálunk legalábbis), amíg az ember be nem nyújt egy építési engedélyt, onnantól meg van 4 éved felhúzni valami lakhatót, különben fizetheted a telekadót, visszamenőlegesen, kamatostól. Szuper.
    Persze az elején ez okafogyott volt, hiszen feltett szándékunk volt a házépítés, többször jártunk a tervezőnél, formálódott a házunk, úgyhogy mentességet kértem és kaptam az önkormányzattól, csak valamikor év közben mutassak be egy építési engedélyt.

    Közben benéztem 1-2 bankba is, és itt kezdődött a bibi…
    Kiderült, hogy bár jelentékeny önerővel rendelkezünk, de ez még nem elég a boldogsághoz, pláne nem a házépítéshez, CSOK-ot sem akarunk, a havi jövedelmünk sem úgy nézett ki, ahogy azt a bank szerette volna, és bár így is adnának pénzt, de messze rosszabb kamatokkal, mint az üdvös lenne.

    Némi tanakodás után úgy döntöttünk, hogy nem sietünk sehová, várunk legalább egy évet, ez idő alatt gyűjtünk még, több önerővel a bank is boldogabb lesz, nekünk pedig semmi sem fontosabb, mint egy arctalan pénzintézet jó közérzete.

    Folytatás...

    Lenry 7 éve 7

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.