2016. május 24., kedd

Gyorskeresés

Lenry blogbejegyzései

[ Új blogbejegyzés ]

 • Elmúlt az őz

  Pont egy hónapja, hogy levadásztam az őzet, ma kaptam vissza az autót

  Szerintem kiváló munkát végzett a karosszériás és a fényező, minden nyomát sikerült eltüntetni a balesetnek, se őzlenyomat, se őzgerincforma.

  Anyagilag (mert tudom, hogy úgyis ez érdekel mindenkit :P ) úgy nézett ki a dolog, hogy
  - 40.000 a fényezés
  - 40.000 a kasznis munkadíja
  - 25.000 az új szélvédő + a berakása
  - 17.000 volt bontóból egy bal tükörház, egy belső tükör meg a bal sárvédő
  - 3.000 volt egy baloldali, fűthető tükörlap a Bárdiból
  Ez mindösszesen 125.000 JMF. Jobb, mint amire számítottam, de azért el tudtam volna másra költeni ezt a pénzt.

  Blogbejegyzés 2 hete 17

 • Őz

  Ez történt tegnap, kb itt

  Szegedre tartottunk, amikor egyszercsak őz. Kb minden arrajáró autó megállt, hogy tud-e segíteni, ez azért jól esett. Mindazonáltal, hogy persze nem tudtak, de azért akkor is.

  Az egyik autóból egy azonnal intézkedni kezdő hölgy ugrott ki, akit próbáltam leállítani, hogy megvagyunk köszi, hívtunk segítséget. De ő vadász, hívja a többieket, mert hogy őz. Ekkor tájékoztattam, hogy ha kijön valaki és miután itt állok egy lendületből 100 de inkább 200k-s kárral a kocsimban és megbüntet, amiért elcsaptam ezt a szőrös-patás gömbvillámot, bizony mondom meg is fogok verni valakit.
  Biztosított arról, hogy ez nem fog megtörténni. Akkor hívjad...

  Folytatás...

  Blogbejegyzés 1 hónapja 86

 • Házépítős blog - 6. rész - Téglák minden mennyiségben

  ... amelyben az első vendégeink is megérkeznek

  Emlékeztek a negyedik rész végén a képre a téglákkal? Na már nincsenek téglák, és nem csak azért, mert az előző tulajdonos elvitte ami nem volt odabetonozva, hanem mert komoly munkában voltam, de ne szaladjunk ennyire előre.

  Ott tartottunk, hogy megvan a telek, aminek kapcsán rögtön esett is egy kalandunk az adóhivatallal.

  Kaptunk mindketten egy-egy, négyoldalas, igen fenyegető hangú levelet, miszerint kijönnek leellenőrizni, hogy tényleg annyit ér-e az ingatlan, amennyi a számukra is eljuttatott adásvételi szerződésben van, úgyhogy mindketten személyesen tartózkodjunk ott ezen és ezen hétköznapi napon, 10 és 12.30 közt, biztosítsuk az ingatlanba való bejutást (itt ismét visszautalnék arra a fotóra), és minden létező papírt, amit az ellenőr igényel, adjunk át. Külön felhívták a figyelmet arra, hogy ha épp munkavégzés folyik, akkor a munkások is le lesznek ellenőrizve, és ha bármilyen módon akadályozzuk az ellenőrzést, akkor nagyon-nagyon, szárazon, hátulról. Ellenkezés nincs, képviselni max az Atyaúristen képviselhet meg a köztársasági elnök, esetleg a pápa, úgyhogy nagyon legyünk ott.

  Folytatás...

  Blogbejegyzés 2 hónapja 8

 • Házépítős blog - 5. rész - CSOK

  ...amelyben igazából nem történik semmi

  Bocs a hosszabb szünetért, dolgom volt

  Szóval ott tartottunk, hogy megvan a telek, ezzel a szélmalmot még nem hagytuk el, de azért közeledünk felé. Ekkor jön el az a rész, hogy biztosítani kell az építkezéshez szükséges anyagiakat.

  Mindenki hallott ugyebár a kormány családoknak szóló otthonteremtési kedvezményéről, 10+10 millió JMF, csak potyogtatni kell érte a gyereket, és máris dől a lé.

  Nos, mi nem tervezünk három gyereket. Bocs attól, aki miattunk (is) vizionálja a nemzethalált, de nekem is csak egy öcsém van, páromnak is egy bátyja van, ketten kétfelé tudunk szaladni, ha kell, úgy látjuk, hogy ennyi, amit jó eséllyel tisztességesen fel tudunk nevelni.
  Szerencsére a magyar állam a hozzánk hasonló, 2 gyereket tervező renitenseknek is felajánl az idei évtől 2.600.000 Ft-ot.

  Folytatás...

  Blogbejegyzés 3 hónapja 27

 • Házépítős blog - Przyszła z Polski nowina

  Helyzetjelentés

  Az van, hogy nagyjából beértük a jelent az utolsó bejegyzéssel, azóta meg korlátozottan történtek dolgok, amik vagy nem igazán érdekesek vagy még nem zárultak le, ezért nem egyelőre akarok írni róluk.

  Most a tervezési fázis van, ha vége, akkor jön egy új bejegyzés, addig is Stay Tuned :)

  Blogbejegyzés 4 hónapja 2

 • Házépítős blog - 4. rész - Ingatlanvásárlás

  ... amelyben Lengyelország valamivel nagyobb lesz

  A telekvásárlás egyszerű dolognak tűnt, tekintve, hogy összesen két eladó telek volt a faluban. Mint utólag kiderült, nem volt az.

  Első telkünk a falu szélső utcájában található, mögöttünk már csak az erdő meg szántók, szóval nyugis hely. (Bár tekintve, hogy a Falu mindösszesen egy főutcából, az ennek két oldalán található 1-1 párhuzamos utcából, illetve az ezeket összekötő merőlegesekből áll, így szinte nagyobb az esélye annak, hogy a falu szélén lakj, mint hogy ne). Szántó volt, még most is be van vetve valamivel, ezt osztották fel sok kisebb részre, még mind üres, nincs közmű, cserébe nevetséges összegért adják, persze a közművesítés önmagában annyiba fog kerülni, mint a telek. Szuper.

  Másik telkünk szintén faluszéle (mondtam én), közmű, fúrt kút, szomszédok, kétszer magasabb ár, mint az üresért, de van rajta egy alap. Alapunk emberemlékezet óta a telek része, elkezdték a házat, az alap elkészült, odahordták az építkezéshez szükséges téglát, pár sort fel is raktak, aztán ennyiben maradt a dolog.

  Folytatás...

  Blogbejegyzés 4 hónapja 37

 • Házépítős blog - 3. rész - Elviszi a szél

  ... amelyben főhősünk idegszálakat veszít

  Alapvetően nyitott vagyok az újdonságokra, a faszerkezetes ház viszont csak annak új, aki a vályog meg a tégla bűvöletében élte az életét. A magyarok többsége véleményem szerint ilyen, legalábbis ha extrapolálom azokat, akiket volt szerencsém (?) végighallgatni a témában.
  Ugyebár az amerikaiak ebből építik a családi házaikat, mégis feljutottak a Holdra, szóval olyan rossz nem lehet.
  Hozzájuk képest az első reakciója mindenkinek a fenti volt: elviszi a szél, recseg, ropog, összedől, leég, stb, stb.
  Nem értek mindenhez, a házépítéshez végképp nem, ezért én is kérdőre vontam az építészünket, hogy mi az átverés a dologban, mert az én is látom, hogy olcsó.
  Nincs átverés, de ha érdekel a dolog, elvisz pár ilyen építkezésre, különböző fázisokat megnézhetek, meg ha gondolom, keressek olyat, aki ebben lakik és kérdezzem ki őket. Utóbbi esetben szerencsére nem kellett messzire menni, egy kolléganőm 12 éve ilyenben lakik, annak idején a férjével végigfotózták az építkezést, így ő is meg tudja mutatni a folyamatot, és persze szívesen látnak az otthonukban is, ha érdekel a dolog. Természetesen érdekelt.

  Folytatás...

  Blogbejegyzés 5 hónapja 17

 • Házépítős blog - 2. rész - Építsünk?

  ...amelyben főhőseink elköteleződnek a házépítés mellett

  Aki olvasta a prequelt, az tudja, hogy egyáltalán nem terveztünk házat építeni. Az emberek fejében az a premissza él, hogy a házépítés egy idegölő, hosszadalmas, és fájdalmas pénztemetés, tegyük hozzá, nem is ok nélkül.
  Mi sem akartuk, de úgy alakult, hogy kipattant az ötlet, miszerint vizsgáljuk meg az építkezés lehetőségét is.
  Oké, vizsgáljuk.

  Nagyon rövid időn belül szembesülnöm kellett azzal, hogy Magyarország valóban a 10 millió szakértő országa, ugyanis kiderült, hogy a politika meg a futball mellett az építkezés az, amihez a tigrisek magyarok a legjobban értenek.
  A megkérdezett (és meg-nem-kérdezett) ismerőseim mindegyike azonnal rávágta, hogy 20-30-50-100 millió alatt bele se kezdjünk, mert az alatt kutyaházat sem lehet építeni. Ezzel csak annyi problémám volt, hogy ezen ismerősök egyike sem építkezett vagy épített semmit az aktuális évezredben. Ezért szerencsére a véleményüket különösebb lelkiismeret-furdalás nélkül ignorálhattam.

  A munkahelyem egy korábbi projektje kapcsán ismertem meg azt az építészt, akitől végül megkérdeztem, hogy "Szerinted ennyiből kijön egy normális családi ház? Egy nagyobb szoba meg két kisebb, fürdő, konyha, nappali meg a többi sallang?"
  A válasza tömör volt: persze, beszéljünk

  Folytatás...

  Blogbejegyzés 6 hónapja 11

 • Házépítős blog - 1. rész - Előzménysztori

  ... amelyben főhőseink elhatározzák, hogy házat vesznek

  Úgy kezdődött, hogy nagyon régóta járunk, de ő otthon dolgozik a családi gazdaságban, ezért kényelmes neki otthon lakni, én meg 30 km-rel arrébb, Szegeden élek és dolgozom, így az összeköltözés mindeddig elmaradt.
  Ő nem szívesen hagyná ott a falut, a munkába járás is sokkal nehezebb lenne neki, nekem meg egyrészt szimpatikus ez a falu, nyugis hely, nem lepukkant, a többség mezőgazdaságból él (nem is feltétlenül rosszul), másrészt autóval könnyen és gyorsan át tudok járni Szegedre, szóval részemről is oké volt, hogy akkor itt keressünk házat.

  Könnyű dolog, gondolhatná, aki nem ismeri a környéket. Falu, kiürül, a fiatalok elköltöznek, az öregek lassan kihalnak, egymást érik a bagóért elvihető házak. Nos kérem, mi kifogtuk az Alföld kb egyetlen települését, ami nem így áll...
  Volt egy szimpi családi ház, nem is vészes összegért, fejreállt piros Alfasud Sprinttel a hátsókertben (nem hiszem, hogy valaha autórestaurátor leszek és az olasz autók távol is állnak tőlem, de ha már ott van... ;) ), válás miatt árulták, a férj maradt a házban, látszólag nem törte magát, hogy eladja, inkább csak árulgatta, mert muszáj volt.

  Folytatás...

  Blogbejegyzés 6 hónapja 24

 • Linux RAID10 kapacitásbővítése

  Nem biztos, hogy ez a legelegánsabb módszer, de a szóbajövő lehetőségeket megvizsgálva úgy láttam, hogy ez lesz a legegyszerűbb.
  A metódusban relatíve kevés mágia van, és különböző fórumokról és wikiről össze lehet vadászni, én is inkább azért írom csak le, hogy meglegyen egyben, plusz hátha másnak is jól jön.

  Adott volt egy szoftveres RAID10 kötet, lemezenként létrehozott partíciókkal, a partíciók összevonva md eszközzé
  sd[abcd]1-ből lett md1, sd[abcd]2-ből md2, stb. Az egyszerűség kedvéért mondjuk azt, hogy nem erről a kötetről bootol a rendszerünk.
  4db 500GB-s lemez, md4 összkapacitása 879GB volt, ez bizonyult szűkösnek, ezért cseréltem le 4x1TB-ra. md1,2,3 maradt ugyanakkora.

  Az elmélet egyszerű: egyesével kicserélni a lemezeket, minden csere után hagyni a rendszernek, hogy a kieső lemez helyére beszinkronizálja az újat, majd a végén megnövelni a partíciókat a lehetséges maximum méretre.

  Nézzük a gyakorlatot.

  Először is minden lemez partíciós tábláját lementjük az egyszerű visszaállítás kedvéért.
  # sfdisk -d /dev/sda > ~/sda_part_table
  Ezt ha akarjuk minden lemezre megcsinálhatjuk, bár elvileg teljesen egyformák a lemezeink, rátok bízom, én kimentettem mindet (persze ugyanaz lett az eredmény).

  Folytatás...

  Blogbejegyzés 6 hónapja 5

 • Két féle ember létezik - néha három

  Kezdek rászokni a tumblászra, ott találtam ezt.

  2 Kinds of people

  #001 bal
  #002 bal
  #003 bal
  #004 jobb
  #005 egyik se
  #006 bal
  #007 jobb
  #008 bal
  #009 bal
  #010 jobb
  #011 jobb
  #012 ki a franc vág ketté egy szendvicset?
  #013 bal (gépre kötött TV)
  #014 bal – nobumper
  #015 bal
  #016 egyik se – kapott egy normális nevet
  #017 bal
  #018 bal
  #019 egyik se
  #020 jobb
  #021 jobb
  #022 áh, az örök kérdés – bal
  #023 bal
  #024 bal
  #025 jobb
  #026 jobb
  #027 bal
  #028 bal
  #029 jobb
  #030 bal
  #031 so-so de inkább bal
  #032 sose értettem, hogy ez miért akkora dolog, de ki is nőttem belőle
  #033 bal
  #034 jobb – de még ennyi ikonom sincs
  #035 bal
  #036 mindkettő
  #037 qué?
  #038 jobb
  #039 mindkettő
  #040 bal – sajnos
  #041 bal
  #042 bal
  #043 bal
  #044 jobb
  #045 bal
  #046 bal

  és ti?

  Blogbejegyzés 8 hónapja 5

 • Ha nem indulna el az XP-d...

  A munkahelyemen akad még néhány XP-s gép, ma sorban elkezdték ugyanazt a hibát produkálni: csonttá fagyás -> restart -> login képernyőnél ismét fagyás -> GOTO 10
  Már másodiknál is több volt a vérnyomásom, mint az egészséges, a negyediknél már leköröztem volna egy átlag közös nyomócsöves dízelmotort is ebben...

  Csökkentett mód megy, a víruskergető nem szól semmit, bár kevéssé vagyok meggyőződve a Microsoft Security Essentials hatékonyságáról, amióta az egyik kolléga gépe majd' kigyulladt, annyira bányászta a BitCoint valami zombihálózat részeként, miközben az MSE vidáman elfütyörészett, és annyit vett csak észre, hogy időnként valaki belenyúlkál a hosts fájlba... Lefuttattam egy online NOD-ot is, az se jelzett semmit.
  A rendszervisszaállítás látszólag lefut, majd semmi, csökkentett módban indítva közli, hogy nem sikerült visszaállítani semmit.
  Néhány óra szenvedés után jött a brute-force módszer: ha csökkentett módban megy, akkor biztos valami service kavar be, hiszen csökkentett módban ugye azok nem indulnak el. Nosza kiütöttem mindet és elkezdtem egyesével újraengedélyezni őket, mindegyik után szépen elindult a gép.

  Kitaláljátok melyik program újraengedélyezésére fagyott meg ismét minden?

  Folytatás...

  Blogbejegyzés 2 éve 38

 • Zöldkártya igénylés neten

  ... avagy mostmár nem értem, hogy miért olcsóbb, ha netes ügyintézést kérsz a biztosítónál.

  Mert komoly költségcsökkentés lehetne amögött, hogy egy netes felületen keresztül intézed a nyűgjeid, de Uniqáék ezt olyan amatőr módon oldották meg, hogy muszáj legyen mellette fenntartani az élő ügyfélszolgálatot.

  Scenario:
  Megnéznénk a palicsi állatkertet, egyrészt mert van medvéjük, másrészt mert alig van messzebb mint a Vadaspark. Azért mégiscsak másik országhoz tartozik a Délvidék, ezért kellene egy zöldkártya.

  Felcsapom a Firefoxot, myUniqa, mert kötelező volt csinálni, mert vállaltam, mert így olcsóbb volt a KGFB.

  4 másodperc alatt van meg a megfelelő menüpont

  Küldés, azonnal hibaüzenet:

  Folytatás...

  Blogbejegyzés 2 éve 1

 • Passatszelek fújdogálnak

  - jogsi
  - kocsi

  - hitel
  - ház

  Kitűzött életcéljaim Nagy Négyesének második pontja teljesült ma, mert megvettem az első autómat :)

  Emlékszem, nagyon sokáig egyáltalán nem akartam személyautót, egyszerűen semmi szükségem nem volt rá (városon belül most se nagyon), inkább a közösségi közlekedést részesítettem előnyben, ma már inkább csak a közlekedési eszközöket. Emberek nélkül. Jobb úgy.

  Az első autó, amiről úgy gondoltam, hogy nekem jó lesz, az a Škoda Octavia volt, az első generációs. Akkor még csak annyi volt, hogy tetszett, abszolút nem értettem hozzá, igazából most se :D
  Mostanság néztem utána, a döntő többség pozitívan nyilatkozik a Škodákról, és az áruk kifejezetten magas a használtpiacon a mezőnyén belül, azt hiszem ez is elmond egyet s' mást.

  Folytatás...

  Blogbejegyzés 2 éve 26

 • 2013

  ... majdnem elmaradt az értékelés.

  Végiggondolva 2012-t, úgy gondoltam, hogy az volt a jobbik év, de végigolvasva a tavalyi évértékelést, lehet, hogy mégsem. Még szerencse, hogy blagolok, különben semmire sem emlékeznék normálisan.

  Mi is volt 2012-ben? Vettem egy vagon drága és kevésbé drága cuccot, bepótolva huszonévnyi nemvásárlást, akkor is volt egy költözés, egy jóbarátom elköltözött, vége lett a House-nak.
  A következő évre elhatároztam, hogy nekiugrok a jogsi/autó/hitelvisszafizetés/ház négyes első elemének, új telefon, sport, tanulás, külföldi nyaralás. Nézzük mi lett ezekből...

  Januárban tényleg vettem új telefont, azóta is elégedett használója vagyok a Nokia N9-esnek, mindamellett, hogy mélységesen elszomorít, hogy a Nokia magára hagyta ezt a zseniális, innovatív ötletekkel teli OS-t.
  Adtam egy lökést egy igazi magyar mémségnek, a hungarizált mémeknek, a kapcsolódó Logout bejegyzésem 100.000 lekérés fölött jár már.

  Folytatás...

  Blogbejegyzés 2 éve 6

Hirdetés

Copyright © 2000-2016 PROHARDVER Informatikai Kft.