2016. február 11., csütörtök

Gyorskeresés

Lenry blogbejegyzései

[ Új blogbejegyzés ]

 • Házépítős blog - Przyszła z Polski nowina

  Helyzetjelentés

  Az van, hogy nagyjából beértük a jelent az utolsó bejegyzéssel, azóta meg korlátozottan történtek dolgok, amik vagy nem igazán érdekesek vagy még nem zárultak le, ezért nem egyelőre akarok írni róluk.

  Most a tervezési fázis van, ha vége, akkor jön egy új bejegyzés, addig is Stay Tuned :)

  Blogbejegyzés 1 hete 2

 • Házépítős blog - 4. rész - Ingatlanvásárlás

  ... amelyben Lengyelország valamivel nagyobb lesz

  A telekvásárlás egyszerű dolognak tűnt, tekintve, hogy összesen két eladó telek volt a faluban. Mint utólag kiderült, nem volt az.

  Első telkünk a falu szélső utcájában található, mögöttünk már csak az erdő meg szántók, szóval nyugis hely. (Bár tekintve, hogy a Falu mindösszesen egy főutcából, az ennek két oldalán található 1-1 párhuzamos utcából, illetve az ezeket összekötő merőlegesekből áll, így szinte nagyobb az esélye annak, hogy a falu szélén lakj, mint hogy ne). Szántó volt, még most is be van vetve valamivel, ezt osztották fel sok kisebb részre, még mind üres, nincs közmű, cserébe nevetséges összegért adják, persze a közművesítés önmagában annyiba fog kerülni, mint a telek. Szuper.

  Másik telkünk szintén faluszéle (mondtam én), közmű, fúrt kút, szomszédok, kétszer magasabb ár, mint az üresért, de van rajta egy alap. Alapunk emberemlékezet óta a telek része, elkezdték a házat, az alap elkészült, odahordták az építkezéshez szükséges téglát, pár sort fel is raktak, aztán ennyiben maradt a dolog.

  Folytatás...

  Blogbejegyzés 2 hónapja 37

 • Házépítős blog - 3. rész - Elviszi a szél

  ... amelyben főhősünk idegszálakat veszít

  Alapvetően nyitott vagyok az újdonságokra, a faszerkezetes ház viszont csak annak új, aki a vályog meg a tégla bűvöletében élte az életét. A magyarok többsége véleményem szerint ilyen, legalábbis ha extrapolálom azokat, akiket volt szerencsém (?) végighallgatni a témában.
  Ugyebár az amerikaiak ebből építik a családi házaikat, mégis feljutottak a Holdra, szóval olyan rossz nem lehet.
  Hozzájuk képest az első reakciója mindenkinek a fenti volt: elviszi a szél, recseg, ropog, összedől, leég, stb, stb.
  Nem értek mindenhez, a házépítéshez végképp nem, ezért én is kérdőre vontam az építészünket, hogy mi az átverés a dologban, mert az én is látom, hogy olcsó.
  Nincs átverés, de ha érdekel a dolog, elvisz pár ilyen építkezésre, különböző fázisokat megnézhetek, meg ha gondolom, keressek olyat, aki ebben lakik és kérdezzem ki őket. Utóbbi esetben szerencsére nem kellett messzire menni, egy kolléganőm 12 éve ilyenben lakik, annak idején a férjével végigfotózták az építkezést, így ő is meg tudja mutatni a folyamatot, és persze szívesen látnak az otthonukban is, ha érdekel a dolog. Természetesen érdekelt.

  Folytatás...

  Blogbejegyzés 1 hónapja 17

 • Házépítős blog - 2. rész - Építsünk?

  ...amelyben főhőseink elköteleződnek a házépítés mellett

  Aki olvasta a prequelt, az tudja, hogy egyáltalán nem terveztünk házat építeni. Az emberek fejében az a premissza él, hogy a házépítés egy idegölő, hosszadalmas, és fájdalmas pénztemetés, tegyük hozzá, nem is ok nélkül.
  Mi sem akartuk, de úgy alakult, hogy kipattant az ötlet, miszerint vizsgáljuk meg az építkezés lehetőségét is.
  Oké, vizsgáljuk.

  Nagyon rövid időn belül szembesülnöm kellett azzal, hogy Magyarország valóban a 10 millió szakértő országa, ugyanis kiderült, hogy a politika meg a futball mellett az építkezés az, amihez a tigrisek magyarok a legjobban értenek.
  A megkérdezett (és meg-nem-kérdezett) ismerőseim mindegyike azonnal rávágta, hogy 20-30-50-100 millió alatt bele se kezdjünk, mert az alatt kutyaházat sem lehet építeni. Ezzel csak annyi problémám volt, hogy ezen ismerősök egyike sem építkezett vagy épített semmit az aktuális évezredben. Ezért szerencsére a véleményüket különösebb lelkiismeret-furdalás nélkül ignorálhattam.

  A munkahelyem egy korábbi projektje kapcsán ismertem meg azt az építészt, akitől végül megkérdeztem, hogy "Szerinted ennyiből kijön egy normális családi ház? Egy nagyobb szoba meg két kisebb, fürdő, konyha, nappali meg a többi sallang?"
  A válasza tömör volt: persze, beszéljünk

  Folytatás...

  Blogbejegyzés 2 hónapja 11

 • Házépítős blog - 1. rész - Előzménysztori

  ... amelyben főhőseink elhatározzák, hogy házat vesznek

  Úgy kezdődött, hogy nagyon régóta járunk, de ő otthon dolgozik a családi gazdaságban, ezért kényelmes neki otthon lakni, én meg 30 km-rel arrébb, Szegeden élek és dolgozom, így az összeköltözés mindeddig elmaradt.
  Ő nem szívesen hagyná ott a falut, a munkába járás is sokkal nehezebb lenne neki, nekem meg egyrészt szimpatikus ez a falu, nyugis hely, nem lepukkant, a többség mezőgazdaságból él (nem is feltétlenül rosszul), másrészt autóval könnyen és gyorsan át tudok járni Szegedre, szóval részemről is oké volt, hogy akkor itt keressünk házat.

  Könnyű dolog, gondolhatná, aki nem ismeri a környéket. Falu, kiürül, a fiatalok elköltöznek, az öregek lassan kihalnak, egymást érik a bagóért elvihető házak. Nos kérem, mi kifogtuk az Alföld kb egyetlen települését, ami nem így áll...
  Volt egy szimpi családi ház, nem is vészes összegért, fejreállt piros Alfasud Sprinttel a hátsókertben (nem hiszem, hogy valaha autórestaurátor leszek és az olasz autók távol is állnak tőlem, de ha már ott van... ;) ), válás miatt árulták, a férj maradt a házban, látszólag nem törte magát, hogy eladja, inkább csak árulgatta, mert muszáj volt.

  Folytatás...

  Blogbejegyzés 2 hónapja 24

 • Linux RAID10 kapacitásbővítése

  Nem biztos, hogy ez a legelegánsabb módszer, de a szóbajövő lehetőségeket megvizsgálva úgy láttam, hogy ez lesz a legegyszerűbb.
  A metódusban relatíve kevés mágia van, és különböző fórumokról és wikiről össze lehet vadászni, én is inkább azért írom csak le, hogy meglegyen egyben, plusz hátha másnak is jól jön.

  Adott volt egy szoftveres RAID10 kötet, lemezenként létrehozott partíciókkal, a partíciók összevonva md eszközzé
  sd[abcd]1-ből lett md1, sd[abcd]2-ből md2, stb. Az egyszerűség kedvéért mondjuk azt, hogy nem erről a kötetről bootol a rendszerünk.
  4db 500GB-s lemez, md4 összkapacitása 879GB volt, ez bizonyult szűkösnek, ezért cseréltem le 4x1TB-ra. md1,2,3 maradt ugyanakkora.

  Az elmélet egyszerű: egyesével kicserélni a lemezeket, minden csere után hagyni a rendszernek, hogy a kieső lemez helyére beszinkronizálja az újat, majd a végén megnövelni a partíciókat a lehetséges maximum méretre.

  Nézzük a gyakorlatot.

  Először is minden lemez partíciós tábláját lementjük az egyszerű visszaállítás kedvéért.
  # sfdisk -d /dev/sda > ~/sda_part_table
  Ezt ha akarjuk minden lemezre megcsinálhatjuk, bár elvileg teljesen egyformák a lemezeink, rátok bízom, én kimentettem mindet (persze ugyanaz lett az eredmény).

  Folytatás...

  Blogbejegyzés 3 hónapja 5

 • Két féle ember létezik - néha három

  Kezdek rászokni a tumblászra, ott találtam ezt.

  2 Kinds of people

  #001 bal
  #002 bal
  #003 bal
  #004 jobb
  #005 egyik se
  #006 bal
  #007 jobb
  #008 bal
  #009 bal
  #010 jobb
  #011 jobb
  #012 ki a franc vág ketté egy szendvicset?
  #013 bal (gépre kötött TV)
  #014 bal – nobumper
  #015 bal
  #016 egyik se – kapott egy normális nevet
  #017 bal
  #018 bal
  #019 egyik se
  #020 jobb
  #021 jobb
  #022 áh, az örök kérdés – bal
  #023 bal
  #024 bal
  #025 jobb
  #026 jobb
  #027 bal
  #028 bal
  #029 jobb
  #030 bal
  #031 so-so de inkább bal
  #032 sose értettem, hogy ez miért akkora dolog, de ki is nőttem belőle
  #033 bal
  #034 jobb – de még ennyi ikonom sincs
  #035 bal
  #036 mindkettő
  #037 qué?
  #038 jobb
  #039 mindkettő
  #040 bal – sajnos
  #041 bal
  #042 bal
  #043 bal
  #044 jobb
  #045 bal
  #046 bal

  és ti?

  Blogbejegyzés 4 hónapja 5

 • Ha nem indulna el az XP-d...

  A munkahelyemen akad még néhány XP-s gép, ma sorban elkezdték ugyanazt a hibát produkálni: csonttá fagyás -> restart -> login képernyőnél ismét fagyás -> GOTO 10
  Már másodiknál is több volt a vérnyomásom, mint az egészséges, a negyediknél már leköröztem volna egy átlag közös nyomócsöves dízelmotort is ebben...

  Csökkentett mód megy, a víruskergető nem szól semmit, bár kevéssé vagyok meggyőződve a Microsoft Security Essentials hatékonyságáról, amióta az egyik kolléga gépe majd' kigyulladt, annyira bányászta a BitCoint valami zombihálózat részeként, miközben az MSE vidáman elfütyörészett, és annyit vett csak észre, hogy időnként valaki belenyúlkál a hosts fájlba... Lefuttattam egy online NOD-ot is, az se jelzett semmit.
  A rendszervisszaállítás látszólag lefut, majd semmi, csökkentett módban indítva közli, hogy nem sikerült visszaállítani semmit.
  Néhány óra szenvedés után jött a brute-force módszer: ha csökkentett módban megy, akkor biztos valami service kavar be, hiszen csökkentett módban ugye azok nem indulnak el. Nosza kiütöttem mindet és elkezdtem egyesével újraengedélyezni őket, mindegyik után szépen elindult a gép.

  Kitaláljátok melyik program újraengedélyezésére fagyott meg ismét minden?

  Folytatás...

  Blogbejegyzés 2 éve 38

 • Zöldkártya igénylés neten

  ... avagy mostmár nem értem, hogy miért olcsóbb, ha netes ügyintézést kérsz a biztosítónál.

  Mert komoly költségcsökkentés lehetne amögött, hogy egy netes felületen keresztül intézed a nyűgjeid, de Uniqáék ezt olyan amatőr módon oldották meg, hogy muszáj legyen mellette fenntartani az élő ügyfélszolgálatot.

  Scenario:
  Megnéznénk a palicsi állatkertet, egyrészt mert van medvéjük, másrészt mert alig van messzebb mint a Vadaspark. Azért mégiscsak másik országhoz tartozik a Délvidék, ezért kellene egy zöldkártya.

  Felcsapom a Firefoxot, myUniqa, mert kötelező volt csinálni, mert vállaltam, mert így olcsóbb volt a KGFB.

  4 másodperc alatt van meg a megfelelő menüpont

  Küldés, azonnal hibaüzenet:

  Folytatás...

  Blogbejegyzés 2 éve 1

 • Passatszelek fújdogálnak

  - jogsi
  - kocsi

  - hitel
  - ház

  Kitűzött életcéljaim Nagy Négyesének második pontja teljesült ma, mert megvettem az első autómat :)

  Emlékszem, nagyon sokáig egyáltalán nem akartam személyautót, egyszerűen semmi szükségem nem volt rá (városon belül most se nagyon), inkább a közösségi közlekedést részesítettem előnyben, ma már inkább csak a közlekedési eszközöket. Emberek nélkül. Jobb úgy.

  Az első autó, amiről úgy gondoltam, hogy nekem jó lesz, az a Škoda Octavia volt, az első generációs. Akkor még csak annyi volt, hogy tetszett, abszolút nem értettem hozzá, igazából most se :D
  Mostanság néztem utána, a döntő többség pozitívan nyilatkozik a Škodákról, és az áruk kifejezetten magas a használtpiacon a mezőnyén belül, azt hiszem ez is elmond egyet s' mást.

  Folytatás...

  Blogbejegyzés 2 éve 26

 • 2013

  ... majdnem elmaradt az értékelés.

  Végiggondolva 2012-t, úgy gondoltam, hogy az volt a jobbik év, de végigolvasva a tavalyi évértékelést, lehet, hogy mégsem. Még szerencse, hogy blagolok, különben semmire sem emlékeznék normálisan.

  Mi is volt 2012-ben? Vettem egy vagon drága és kevésbé drága cuccot, bepótolva huszonévnyi nemvásárlást, akkor is volt egy költözés, egy jóbarátom elköltözött, vége lett a House-nak.
  A következő évre elhatároztam, hogy nekiugrok a jogsi/autó/hitelvisszafizetés/ház négyes első elemének, új telefon, sport, tanulás, külföldi nyaralás. Nézzük mi lett ezekből...

  Januárban tényleg vettem új telefont, azóta is elégedett használója vagyok a Nokia N9-esnek, mindamellett, hogy mélységesen elszomorít, hogy a Nokia magára hagyta ezt a zseniális, innovatív ötletekkel teli OS-t.
  Adtam egy lökést egy igazi magyar mémségnek, a hungarizált mémeknek, a kapcsolódó Logout bejegyzésem 100.000 lekérés fölött jár már.

  Folytatás...

  Blogbejegyzés 2 éve 6

 • Ennyi, vége

  Átveszi az állam az uralmat a teljes tankönyvpiacon

  Abszolút megvan, hogy mit érezhettek a trafikosok... "éveket feccöltél ebbe az üzletbe, hogy megélj belőle, esetleg másoknak is munkát adj? hát... kellemetlen"

  Tiszta szívemből kívánom, hogy akinek ezekhez köze van, hosszú kínok közt haljon meg.

  Szerettem a munkámat...

  Blogbejegyzés 2 éve 78

 • 20 éves a Doom

  Blogbejegyzés 2 éve 6

 • Hétvége egy új partnerrel

  ... na nem kell megijedni, drága asszonypajtásom lassan hetedik éve változatlan, és terveim szerint ebben az évszázadban ez így is marad.

  Cserébe most kaptam először egész hétvégére autót, és meg kell hogy mondjam, egyre kevésbé vonz a tömegközlekedés, és egyre égetőbb a vágy egy saját autó után.

  Céges (ez elég letagadhatatlan :) ) Párszor már rohangáltam vele Szegeden belül, most is csak elkértem, megkaptam. Egy szó nélkül, "majd hozod". Abszolút megérte megcsinálni a jogsit.

  Összehasonlíthatatlan, hogy milyen minőségi ugrás a buszra egy csomagot elcipelés utáni buszon nyomorgáshoz képest, hogy csak bedobáltam a hazavinnivalót a raktérbe, CD a lejátszóba, aztán go. Pedig ez csak egy kisáruszállító, nem egy S Merci.
  Jól húz, de el is várható tőle, nincs 1 éves, ne legyen rossz, még akkor se, ha francia. Persze saját kocsinak nem kellene, mert nem arra találták ki, de élveztem vezetni, közel 300km-t mentem a hétvégén, jó gyakorlás volt.

  Még néhány hónap és a sajátommal gyakorlatozhatok. Az német lesz. A4 vagy Passat TDI.

  Blogbejegyzés 2 éve 95

 • Szupergyors nyomtatószervizelés

  Párom Canon iP2700-as nyomtatója jó ideje szolgálja őt, bár kissé sűrűn kell benne patront cserélni, de ha kell, hát kell.
  Tegnap este is patroncserére ugrottam be hozzá hazafelé menet (IYKWIM), tesztnyomtatás, papír beránt, félreránt, összegyűr... Hmm. Ez biztosan nem üzemszerű. Tisztítás, karbantartás, a driverben az összes kapcsolódót végignyomkodtam, eredmény nélkül.
  - Jól van szívem, én ezzel most nem tudok mit kezdeni, este is van, még haza is kell vezetni, bedobjuk a kocsiba, majd holnap szétkapom, és meglátjuk.

  Eljött a holnap, összerakom, tesztnyomtatás, papír beránt, félreránt, összegyűr... Hmm. Ez még mindig nem üzemszerű.
  Apu belenéz:
  - Mi ez a színes ott belül? A patron?
  - Nem, az emitt van.
  - De itt van valami piros-fehér.
  - Engedj csak oda...
  Belenyúlok, kiemelem.

  Blogbejegyzés 2 éve 11

 • Tortát kaptam a Google-től

  az első negyed század letudva :)

  Blogbejegyzés 2 éve 6

Hirdetés

Copyright © 2000-2016 PROHARDVER Informatikai Kft.