2015. november 27., péntek

Gyorskeresés

Lenry blogbejegyzései

[ Új blogbejegyzés ]

 • Linux RAID10 kapacitásbővítése

  Nem biztos, hogy ez a legelegánsabb módszer, de a szóbajövő lehetőségeket megvizsgálva úgy láttam, hogy ez lesz a legegyszerűbb.
  A metódusban relatíve kevés mágia van, és különböző fórumokról és wikiről össze lehet vadászni, én is inkább azért írom csak le, hogy meglegyen egyben, plusz hátha másnak is jól jön.

  Adott volt egy szoftveres RAID10 kötet, lemezenként létrehozott partíciókkal, a partíciók összevonva md eszközzé
  sd[abcd]1-ből lett md1, sd[abcd]2-ből md2, stb. Az egyszerűség kedvéért mondjuk azt, hogy nem erről a kötetről bootol a rendszerünk.
  4db 500GB-s lemez, md4 összkapacitása 879GB volt, ez bizonyult szűkösnek, ezért cseréltem le 4x1TB-ra. md1,2,3 maradt ugyanakkora.

  Az elmélet egyszerű: egyesével kicserélni a lemezeket, minden csere után hagyni a rendszernek, hogy a kieső lemez helyére beszinkronizálja az újat, majd a végén megnövelni a partíciókat a lehetséges maximum méretre.

  Nézzük a gyakorlatot.

  Először is minden lemez partíciós tábláját lementjük az egyszerű visszaállítás kedvéért.
  # sfdisk -d /dev/sda > ~/sda_part_table
  Ezt ha akarjuk minden lemezre megcsinálhatjuk, bár elvileg teljesen egyformák a lemezeink, rátok bízom, én kimentettem mindet (persze ugyanaz lett az eredmény).

  Folytatás...

  Blogbejegyzés 1 hete 5

 • Két féle ember létezik - néha három

  Kezdek rászokni a tumblászra, ott találtam ezt.

  2 Kinds of people

  #001 bal
  #002 bal
  #003 bal
  #004 jobb
  #005 egyik se
  #006 bal
  #007 jobb
  #008 bal
  #009 bal
  #010 jobb
  #011 jobb
  #012 ki a franc vág ketté egy szendvicset?
  #013 bal (gépre kötött TV)
  #014 bal – nobumper
  #015 bal
  #016 egyik se – kapott egy normális nevet
  #017 bal
  #018 bal
  #019 egyik se
  #020 jobb
  #021 jobb
  #022 áh, az örök kérdés – bal
  #023 bal
  #024 bal
  #025 jobb
  #026 jobb
  #027 bal
  #028 bal
  #029 jobb
  #030 bal
  #031 so-so de inkább bal
  #032 sose értettem, hogy ez miért akkora dolog, de ki is nőttem belőle
  #033 bal
  #034 jobb – de még ennyi ikonom sincs
  #035 bal
  #036 mindkettő
  #037 qué?
  #038 jobb
  #039 mindkettő
  #040 bal – sajnos
  #041 bal
  #042 bal
  #043 bal
  #044 jobb
  #045 bal
  #046 bal

  és ti?

  Blogbejegyzés 2 hónapja 5

 • Ha nem indulna el az XP-d...

  A munkahelyemen akad még néhány XP-s gép, ma sorban elkezdték ugyanazt a hibát produkálni: csonttá fagyás -> restart -> login képernyőnél ismét fagyás -> GOTO 10
  Már másodiknál is több volt a vérnyomásom, mint az egészséges, a negyediknél már leköröztem volna egy átlag közös nyomócsöves dízelmotort is ebben...

  Csökkentett mód megy, a víruskergető nem szól semmit, bár kevéssé vagyok meggyőződve a Microsoft Security Essentials hatékonyságáról, amióta az egyik kolléga gépe majd' kigyulladt, annyira bányászta a BitCoint valami zombihálózat részeként, miközben az MSE vidáman elfütyörészett, és annyit vett csak észre, hogy időnként valaki belenyúlkál a hosts fájlba... Lefuttattam egy online NOD-ot is, az se jelzett semmit.
  A rendszervisszaállítás látszólag lefut, majd semmi, csökkentett módban indítva közli, hogy nem sikerült visszaállítani semmit.
  Néhány óra szenvedés után jött a brute-force módszer: ha csökkentett módban megy, akkor biztos valami service kavar be, hiszen csökkentett módban ugye azok nem indulnak el. Nosza kiütöttem mindet és elkezdtem egyesével újraengedélyezni őket, mindegyik után szépen elindult a gép.

  Kitaláljátok melyik program újraengedélyezésére fagyott meg ismét minden?

  Folytatás...

  Blogbejegyzés 2 éve 38

 • Zöldkártya igénylés neten

  ... avagy mostmár nem értem, hogy miért olcsóbb, ha netes ügyintézést kérsz a biztosítónál.

  Mert komoly költségcsökkentés lehetne amögött, hogy egy netes felületen keresztül intézed a nyűgjeid, de Uniqáék ezt olyan amatőr módon oldották meg, hogy muszáj legyen mellette fenntartani az élő ügyfélszolgálatot.

  Scenario:
  Megnéznénk a palicsi állatkertet, egyrészt mert van medvéjük, másrészt mert alig van messzebb mint a Vadaspark. Azért mégiscsak másik országhoz tartozik a Délvidék, ezért kellene egy zöldkártya.

  Felcsapom a Firefoxot, myUniqa, mert kötelező volt csinálni, mert vállaltam, mert így olcsóbb volt a KGFB.

  4 másodperc alatt van meg a megfelelő menüpont

  Küldés, azonnal hibaüzenet:

  Folytatás...

  Blogbejegyzés 2 éve 1

 • Passatszelek fújdogálnak

  - jogsi
  - kocsi

  - hitel
  - ház

  Kitűzött életcéljaim Nagy Négyesének második pontja teljesült ma, mert megvettem az első autómat :)

  Emlékszem, nagyon sokáig egyáltalán nem akartam személyautót, egyszerűen semmi szükségem nem volt rá (városon belül most se nagyon), inkább a közösségi közlekedést részesítettem előnyben, ma már inkább csak a közlekedési eszközöket. Emberek nélkül. Jobb úgy.

  Az első autó, amiről úgy gondoltam, hogy nekem jó lesz, az a Škoda Octavia volt, az első generációs. Akkor még csak annyi volt, hogy tetszett, abszolút nem értettem hozzá, igazából most se :D
  Mostanság néztem utána, a döntő többség pozitívan nyilatkozik a Škodákról, és az áruk kifejezetten magas a használtpiacon a mezőnyén belül, azt hiszem ez is elmond egyet s' mást.

  Folytatás...

  Blogbejegyzés 2 éve 26

 • 2013

  ... majdnem elmaradt az értékelés.

  Végiggondolva 2012-t, úgy gondoltam, hogy az volt a jobbik év, de végigolvasva a tavalyi évértékelést, lehet, hogy mégsem. Még szerencse, hogy blagolok, különben semmire sem emlékeznék normálisan.

  Mi is volt 2012-ben? Vettem egy vagon drága és kevésbé drága cuccot, bepótolva huszonévnyi nemvásárlást, akkor is volt egy költözés, egy jóbarátom elköltözött, vége lett a House-nak.
  A következő évre elhatároztam, hogy nekiugrok a jogsi/autó/hitelvisszafizetés/ház négyes első elemének, új telefon, sport, tanulás, külföldi nyaralás. Nézzük mi lett ezekből...

  Januárban tényleg vettem új telefont, azóta is elégedett használója vagyok a Nokia N9-esnek, mindamellett, hogy mélységesen elszomorít, hogy a Nokia magára hagyta ezt a zseniális, innovatív ötletekkel teli OS-t.
  Adtam egy lökést egy igazi magyar mémségnek, a hungarizált mémeknek, a kapcsolódó Logout bejegyzésem 100.000 lekérés fölött jár már.

  Folytatás...

  Blogbejegyzés 2 éve 6

 • Ennyi, vége

  Átveszi az állam az uralmat a teljes tankönyvpiacon

  Abszolút megvan, hogy mit érezhettek a trafikosok... "éveket feccöltél ebbe az üzletbe, hogy megélj belőle, esetleg másoknak is munkát adj? hát... kellemetlen"

  Tiszta szívemből kívánom, hogy akinek ezekhez köze van, hosszú kínok közt haljon meg.

  Szerettem a munkámat...

  Blogbejegyzés 2 éve 78

 • 20 éves a Doom

  Blogbejegyzés 2 éve 6

 • Hétvége egy új partnerrel

  ... na nem kell megijedni, drága asszonypajtásom lassan hetedik éve változatlan, és terveim szerint ebben az évszázadban ez így is marad.

  Cserébe most kaptam először egész hétvégére autót, és meg kell hogy mondjam, egyre kevésbé vonz a tömegközlekedés, és egyre égetőbb a vágy egy saját autó után.

  Céges (ez elég letagadhatatlan :) ) Párszor már rohangáltam vele Szegeden belül, most is csak elkértem, megkaptam. Egy szó nélkül, "majd hozod". Abszolút megérte megcsinálni a jogsit.

  Összehasonlíthatatlan, hogy milyen minőségi ugrás a buszra egy csomagot elcipelés utáni buszon nyomorgáshoz képest, hogy csak bedobáltam a hazavinnivalót a raktérbe, CD a lejátszóba, aztán go. Pedig ez csak egy kisáruszállító, nem egy S Merci.
  Jól húz, de el is várható tőle, nincs 1 éves, ne legyen rossz, még akkor se, ha francia. Persze saját kocsinak nem kellene, mert nem arra találták ki, de élveztem vezetni, közel 300km-t mentem a hétvégén, jó gyakorlás volt.

  Még néhány hónap és a sajátommal gyakorlatozhatok. Az német lesz. A4 vagy Passat TDI.

  Blogbejegyzés 2 éve 95

 • Szupergyors nyomtatószervizelés

  Párom Canon iP2700-as nyomtatója jó ideje szolgálja őt, bár kissé sűrűn kell benne patront cserélni, de ha kell, hát kell.
  Tegnap este is patroncserére ugrottam be hozzá hazafelé menet (IYKWIM), tesztnyomtatás, papír beránt, félreránt, összegyűr... Hmm. Ez biztosan nem üzemszerű. Tisztítás, karbantartás, a driverben az összes kapcsolódót végignyomkodtam, eredmény nélkül.
  - Jól van szívem, én ezzel most nem tudok mit kezdeni, este is van, még haza is kell vezetni, bedobjuk a kocsiba, majd holnap szétkapom, és meglátjuk.

  Eljött a holnap, összerakom, tesztnyomtatás, papír beránt, félreránt, összegyűr... Hmm. Ez még mindig nem üzemszerű.
  Apu belenéz:
  - Mi ez a színes ott belül? A patron?
  - Nem, az emitt van.
  - De itt van valami piros-fehér.
  - Engedj csak oda...
  Belenyúlok, kiemelem.

  Blogbejegyzés 2 éve 11

 • Tortát kaptam a Google-től

  az első negyed század letudva :)

  Blogbejegyzés 2 éve 6

 • Assassin's Creed IV

  Itt van, megérkezett, örömbódottá, még egy kis idő és felcammog a gépre, aztán játszás :D

  Egy kép a csomagról

  Teljes a gyűjtemény

  Erős itthon az Ubisoft dominancia

  Blogbejegyzés 2 éve 7

 • Telemarketinges

  Tudom, hogy rossz a gazdasági helyzet, de az még mindig nem fér a fejembe miért vállalja ezt az aljamunkát el bárki is... Azt pedig végképp nem értem, hogy tudja valaki őszintén csinálni. Mint a mai alanyunk...

  Céges telefon, magántelefonszám, hétköznap, munkaidő, kiafrancaznemérekrá.

  - Jó napot kívánok, XY vagyok és blablabla, blablabla íriszvizsgálat Szegeden, blablabla, bőrvizsgálat, blablabla, egyszeri alkalom, kihagyhatatlan, marketingrizsa
  - Köszönöm, korábban is kerestek valami hasonlóval, akkor sem érdekelt, most sem.
  - De ez egy nagyszerű.... meg az egészsége.... meg a...
  - Ha beteg leszek, majd elmegyek orvoshoz, úgyhogy nem, nem érdekel.
  - De miért nem érdekli, hiszen ezt a vizsgálatot nem végzik el általános orvosi vizsgálatokon, magánklinikákon pedig súlyos tízezrekbe kerül, mi pedig most ingyenesen biztosítjuk önnek... - ezt a kérdést azzal a hangsúllyal tette föl, ami után már biztos voltam benne, hogy ezt ő komolyan elhiszi, és nem kényszerből csinálja.

  Folytatás...

  Blogbejegyzés 2 éve 16

 • Tudjátok mi hiányzik erről a képről?

  ... az a 10.000 email, amit 2006-tól máig kaptam!
  De ma a Windows csodás lefagyásának köszönhetően elbúcsúzhatok egy részüktől... De ne ugorjunk ennyire előre, mert az egész NVIDIA-éknál kezdődött...

  Valamelyik zseni a videókártya-gyártó részlegen felvetette, hogy mekkora poén lenne, ha bár a GTX460-ra annyi csatlakozót szerelnek, amire egy kisebb Media Markt teljes monitorkínálatát rá lehet dugni, aktívan használni viszont max kettőt lehetne... Ha több monitort akarsz, vegyél még egyet.

  Volt is elfekvőben egy 7600GT-m, jó is volt ez így egy darabig, de aztán a GeForce 7-es széria kiesett a frissítendő hardverek köréből, és már csak legacy driverrel üzemelt... Most cseréltem egy 9600GT-re, mert fillérekért meg lehet venni, és még támogatják a legfrissebb driverek, nem utolsó sorban pedig jó rá a 7600GT-ről leszerelt Accelero S1-es hűtő.

  Berak, driver frissít, örül. Egy darabig. Aztán furcsa volt, hogy lassan alszik el a gép, lassan is ébred, ébredés után addig nem látja a HDMI-t, amíg be nem kapcsolom a rákötött TV-t, és ilyenkor persze átrendezi az asztalomat, amire különösen háklis vagyok. De leginkább az zavart, hogy 3-5 másodpercekre csonttá fagyott az egész rendszerem. Erre meg tényleg kifejezetten háklis vagyok.

  Folytatás...

  Blogbejegyzés 2 éve 20

 • Tömegközlekedéses hisztizős

  Tetszenek tudni én nagyon szeretem a buszokat meg a vonatokat, épp' csak buszozni meg vonatozni rühellek egyre inkább.

  Lassú meg kényelmetlen, sokszor nem is olcsóbb.

  Egyik héten - tőlem független okokból - az "A következő" válogatásán találtam magamat, de sajnos tovább nem jutottam, így valami más terv eredményeképp leszek gazdag. Az odaút azonban tanulságos volt...

  Pénteken reggel a háromnegyed 9-es vonattal indultam Szegedről. Kihasználva fiatalságomat meg a pénteket, igénybe vettem a 26 éven aluliaknak péntektől vasárnapig élő "üzletpolitikai kedvezményt" mellyel 33%-al olcsóbban lehet vonatozni, a 4000 JMF-ot kóstáló InterCity jegy hangyányit barátságosabbá is válik ezzel.
  Mint mindig most is elektronikusan vettem a jegyem, mert gyors és kényelmes: végigkattintgatod, hogy innen, oda, ekkor, ezzel a kedvezménnyel, ez a bankkártyaszámom, köszönöm, itt a pdf, nyomtasd ki, jó utat.

  Még nem hagytuk el a szegedi rendezőpályaudvart már áll mellettem a jegyellenőr, és kérdőre von, hogy miért is vettem én ezt a kedvezményt igénybe?
  - Qué? Mert péntek van és mert nem múltam el 26 éves, azért.
  - De a kedvezmény csak 10 órától érvényes...
  - És ezt nekem honnan a rákból kéne tudnom?
  - Maga veszi igénybe a kedvezményt, magának kell utána néznie.

  Folytatás...

  Blogbejegyzés 2 éve 42

Hirdetés

Copyright © 2000-2015 PROHARDVER Informatikai Kft.