2020. április 7., kedd

Gyorskeresés

Witcher 3 - topik összefoglaló

Írta: | Kulcsszavak: witcher

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Ebben a bejegyzésben megpróbálom összefoglalni a Witcher topikban felmerülő leggyakoribb kérdéseket és az azokra adható válaszokat, biztos, hogy nem lesz teljes, ahhoz túl nagy a játék, és lehet, hogy pontos sem, a helyesbítéseket privát üzenetben várom.
Megpróbálom kicsit tematizálni a kérdéseket, hogy ne csak egy wall-of-text legyen az egész...

NYILVÁN SPOILERES AZ EGÉSZ BEJEGYZÉS

Nem fogom a spoiler taget külön használni. Még lehet, hogy a válaszokat elrejtem, ha nem lesz ronda tőle a bejegyzés.

Mi a maximális szint?
A maximum elérhető szint 100, ezt egy végigjátszással esélytelen elérni, NG+ kell hozzá.

Milyen sorrendben játszhatom az egyes részeket?
Az ajánlott sorrend, ahogy a CDPR-ben megálmodták:
Alapjáték {Fehér Gyümölcsöskert → Velen → Novigrad → Skellige → Kaer Morhen} → Hearts of Stone {Oxenfurt és attól keletre a Malom-tó környéke} → Blood and Wine {Toussaint}
Ezen kívül más sorrendben is játszható, elég sok eshetőséget lekezeltek a fejlesztők.

A játék indításakor lehetőséged van beimportálni egy végigjátszott Witcher 2-es mentést. Az ott történtek néhány dologban befolyásolják a harmadik rész eseményeit is. Amennyiben bármilyen okból nem importáltál mentést, akkor az első császári audiencia előtt, borotválkozás közben Morvran Voorhis nilfgaardi tábornok fogja azokat a kérdéseket feltenni, amely ezeket a kérdéses eseményeket eldöntik.

Megölted-e Aryan La Valette-et?
- Novigradban, amikor Dandelion barátnőit keresed fel, találkozol Aryan anyjával Maria Louisa La Valette-el, aki ha megölted a fiát, nem áll veled szóba, ha életben hagytad, akkor igen. Az adott küldetésen nem változtat, néhány párbeszéd más.

Megmentetted-e Tansarville-i Sílát?
- A játék vége felé, amikor kiszabadítod Margarita Laux-Antille-t a börtönből, akkor Síla ott lesz mellette a cellában, ha megmentetted a Witcher 2 alatt a selejtes megaszkóptól. Nem változtat semmin, mert ott is hal meg a börtönben. Ha nem mentetted meg, akkor értelemszerűen már halott és nem jelenik meg a játékban.

Megölted-e Lethot?
- Ha életben maradt, találkozol vele egy mellékküldetésben, és segíthet a Kaer Morheni csatában. Ha meghalt, akkor meg nyilván nem.

Roche vagy Iorveth?
- ha Iorvethet választottad, akkor verekedni kell egy kört az őrrel, amikor először odatévedsz Roche búvóhelyére.

Trisst vagy Anaïs La Valette-et mentetted meg Loc Muinne alatt?
- ennek a kérdésnek tapasztalataim szerint semmi hatása nincs.

A Véres Báró felakasztotta magát. Meg lehetett volna menteni?
A Véres Báró élete azon múlik, hogy kiszabadítod-e a Fában Lakó Szellemet. Ha megteszed, akkor a szellem elviszi az Árvák Falujából az árvákat, bosszúból a Fúriák Annát szörnnyé változtatják és a Báró felakasztja magát.
Ha megölöd a szellemet, vagy teljesen elkerülöd azt a küldetést, akkor a Fúriák megeszik a gyerekeket, de Anna és a Báró túléli a küldetést.

Fontos, hogy az Erdő Asszonyai küldetés előtt vagy után csinálod-e a szellem questjét (Suttogóhalom / Whispering Hillock), ha még azelőtt, hogy az Erdő Asszonyait megkaptad volna, akkor a szellem nem foglalkozik a gyerekekkel, és így nincs hatással Anna sorsára.

Novigrad csatornáiban mindig megölnek a patkányhordák!
A Beállítások - Játékmenet részben kapcsold ki az "Ellenfelek felkonvertálása" opciót.
Ez a küldetés úgy van kitalálva, hogy megrohan egy vagon lvl1-es patkány, akik, mivel lvl1-esek, agyon tudod őket ütni. A fenti opciónak köszönhetően viszont egy vagon, veled azonos szintű patkány esik neked, amik ellen esélytelen vagy. Sajnos ezt elfelejtették kezelni a CDPR-nél.
Ugyanez a megoldás a játékban egyetlen alkalommal felbukkanó dzsinn esetében is.

Vissza lehet szerezni Dijkstra pénzét?
Vissza. Amikor elviszed Trisst a boszorkányvadászokhoz, végig tartani kell a fapofát, és hagyni hogy azt csináljanak vele a vadászok, amit akarnak. (Nyugi, nem lesz baja, és a csajozásban sem számít)

Csajozás, Triss vagy Yennefer? Vagy más?
Egyéni ízléstől függ, a végkifejlet azon múlik, hogy melyikkel fekszel le.

Maribori Triss Merigold
Fordulópontja az Élet-halál kérdése (Matter of Life and Death) küldetés, ahol a kertiparti alatt meg kell, hogy csókold, illetve Most vagy Soha (Now of Never) küldetés, aminek a végén megkéred, hogy ne utazzon el a hajóval, és szexeltek, akkor őt választottad.
Az epilógusban azt a befejezést kapod, hogy Kovirba költöztetek, és boldogan éltek, míg meg nem haltok.

Vengerbergi Yennefer szempontjából három ponton kell odafigyelni. Nyilván azon túl ugye, hogy korábban nem feküdtél le Triss-el.
Egyrészt két alkalommal lehet vele lefeküdni. A Meghalt a király, éljen a király (The King is Dead – Long Live the King) alatt, mikor betörtök Ermion a laboratóriumába, az elementál legyőzése után a helyiség elkezd megtelni gázzal. Ha itt megcsókolod, a hálószobájába teleportáltok, és használatba veszitek a kitömött egyszarvút.
A másik alkalom a Kaer Morheni csata előestéjén, amikor a többi witcherrel isztok, akkor is fel lehet osonni vele a szobájába.
A végjáték szempontjából az Utolsó Kívánság (The Last Wish) küldetés a fontos, ha végigcsinálod a küldetést, legyőzitek a dzsinnt, és a végén a hegytetőn szerelmet vallasz neki, akkor az epilógusban azt a befejezést kapod, hogy boldogan élsz vele, amíg meg nem haltok.

Mindkét nő küldetéseit végig lehet csinálni, le lehet velük feküdni, de ebben az esetben a sztori egy késői pontján mindketten el fognak hagyni, így egyedül maradsz.

A többi partner, Carreras-i Keira Metz, Madam Sasha a gwent bajnokságról, Jutta a Vasszűz Skelligén, illetve a kiegészítőkben befűzhető Shani és Sylvia Anna nem befolyásolják a Yennefer / Triss románcot, ahogy a Sánta Katában (Crippled Kate) és a Vágyvirágban (Passiflora) dolgozó prostikra is nyugodt szívvel be lehet fizetni.

Kiket lehet összegyűjteni a Kaer Morheni csatához?

Akiket meg lehet kérdezni és kellenek az achievementhez:
- Keira Metz - ha az Egértornyos küldetés végén meggyőzted, hogy menjen Kaer Morhenbe, egyéb esetekben nyilván meghalt
- Triss Merigold - mindegy, hogy szerelmet vallasz-e neki vagy sem.
- Vernon Roche és Ves
- Zoltán Chivay
- Ermion
- Hjalmar an Craite

Akik nem kellenek az achievementhez, de persze jól jönnek a csatában:
- Letho - ha eddigre nem halt meg...
- Folan - az íjász, akit Undvikon megmentettél attól, hogy a trollok megfőzzék. Már, ha megmentetted.
- Vigi - az őrült srác, Undvikon az óriás barlangjában volt egy ketrecben.

Akiket meg lehet kérdezni, de nem fognak eljönni:
- Emhyr var Emreis Deithwen Addan yn Carn aep Morvudd, Nilfgaard császára, Metinna, Ebbing és Gemmera ura, Nazair uralkodója, Vicovaro és Cintra királya.
- Sigismund Dijsktra - vele érdemes egyébként beszélni, ha anno megtaláltad a kincseit (lásd ott), akkor itt ad némi pénzt (asszem 2000 aranyat)
- Crach an Craite - nem jön, de ad egy kardot
- Cerys an Craite - Hjalmart küldi maga helyett

Meg lehet menteni Vesemir életét?
Nem

Meg lehet menteni Lambert életét?
Ha Keira ott van a csata alatt, akkor ő megmenti, egyébként a te dolgod.

Hányféle befejezése van a játéknak?
Ha az epilógusban elhangzó kivel-mi-történteket nézzük, akkor sok, egyébként három, a jó, a rossz meg a boldog, és egészen apró dolgokon múlik, hogy melyiket éred el. Különböző párbeszédekben adott válaszok lökik pozitív vagy negatív irányba Cirit, amiket mindjárt részletesen is leírok, de általánosságban elmondható, hogy azok a válaszok a pozitívak, amelyekben az önállóságát hangsúlyozod, támogatod őt.

A boldog befejezés alatt azt értem, amikor a játék végén Ciri witcherként barangol a világban, a jó befejezés, amikor Cirilla Fiona Ellen Riannon az apja örökébe lép és Nilfgaard császárnője lesz, a rossz befejezésben pedig meghal.

Öt ilyen párbeszéd van a játék alatt
- Vér a csatamezőn (Blood on the Battlefield) küldetés alatt - a Kaer Morheni csata után közvetlenül két ilyen párbeszéd is lezajlik. Egyrészt mikor Ciri a csata kimenetelén őrlődik, akkor a következő válaszok lehetségesek:
* "Azt hiszem tudom mi vidíthatna fel" ("Think I know what might lift your spirits.") - hógolyóztok egyet, és ez egy pozitív pont.
* "Nyugi, nem kell mindenben jónak lenned" ("Relax. You don’t have to be good at everything.") - leisszátok magatokat és ez egy negatív pont.

Később Ciri ébreszt egy reggelen: menjetek a Kopasz-hegyre, igen ám, de előbb meg kell látogatni a császárt. Már az, hogy meglátogatjátok-e vagy sem is nagyon fontos, ha nem mentek el, az egy erős lökés a boldog befejezés felé, de ha el is utaztok Vizimába, akkor sincs minden veszve. Itt a Emhyr pénzt ad(na) a lányának felkutatásáért cserébe, ha visszautasítod az pozitív, ha elfogadod az negatív.

- Végső előkészületek (Final Preparations) küldetés, miután lezajlott a Kaer Morheni csata és mindannyian a Rozmaring és Kakukkfűben gyűltök össze. Ciri mellékküldetése után a varázslónők beszélni akarnak vele, itt, ha egyedül megy be a szobába, az pozitívan befolyásolja a végkifejletet, ha vele mész, akkor negatívan.

- Harci előkészületek (Battle Preparations) - szintén Ciri mellékküldetése, amikor megtaláljátok Avallac'h laboratóriumát. Ha segítesz szétverni, az pozitív, ha megnyugtatod Cirit, az negatív.

Ezután Ciri meg szeretné látogatni Skjallt Hindarsfjallban, illetve mivel halott, így a sírját. Ha elmentek, az pozitív, ha azt válaszolod, hogy Nincs rá idő, az negatív.

Mi ez az Új játék+?
Angolul New Game+, a továbbiakban NG+, egy játékmód, amit az alapjáték végigjátszásával oldasz fel. Ebben a módban újrakezdheted a játékot, de az addig elért eredményeid, szinted, a cuccaid egy része megmaradnak, a küldetések és szörnyek pedig felskálázódnak egy magasabb szintre.

Pontosan mi marad meg NG+-ban?
Megmarad:
- Páncélok és fegyverek az inventoryban és a ládában, meg ami rajtad van
- Kaja, javítókészletek, páncélfesték, rúnakövek
- Elkészített alkímiai készítmények
- Alkímiai hozzávalók
- Megtalált receptek
- Pénz
- Skillek
- Mutációk
- Szintek
- XP
- Az Aerondight (igen, így kétszer is meg lehet szerezni, és azonos statjaik lesznek)

Nem marad meg:
- Fegyver és páncél elkészítési ábrák
- Könyvek, levelek
- Küldetésekhez kapcsoló tárgyak
- Gwent kártyák
- Felfedezett waypointok
- Folyamatban lévő küldetések
- Trófeák
Mivel a Corvo Bianco is elveszik az újrakezdéskor, így a házban kiállított felszerelés is, szóval amit meg akarsz tartani, azt az NG+ indítása előtt lapátold át a ládádba, ott biztonságban lesznek.

Indíthatok NG++-t?
Nem. NG+-t csak nem-NG+-os mentésből indíthasz.

Hogyan tudom újra elosztani a skilljeimet?
Beszerzed hozzá a Tisztítőfőzetet (Potion of Clearance)
Keira Metztől lehet megvenni, vagy Novigrádban az itt lévő kereskedőtől. 1000 novigrádi korona az ára, Blood & Wine-ban kapsz hozzá receptet, onnantól magadnak keverheted.

Hányféle befejezése van a Blood & Wine-nak?
Az alapjátékhoz hasonlóan három: a jó, a rossz és a tragikus, és az első kettő közt hangyányi a különbség, a harmadikat meg nagyon könnyű elérni, úgyhogy tessék odafigyelni.
A jó befejezés esetén Anna Henrietta és Sylvia Anna kibékülnek és boldogan élnek, míg meg nem halnak, Geraltot pedig kitüntetik (ez utóbbi egy achievement is). A rossz befejezés esetén Syanna meghal, Geraltot pedig Anarietta lecsukatja (ez szintén egy achievement). A tragikus befejezés esetén a testvérpár mindkét tagja meghal.
A drámaibb hatás kedvéért fordított sorrendben írom le, hogy melyikhez mit kell csinálni.

Tragikus befejezéshez a legegyszerűbb mód az, ha Syanna keresése és a mesevilág helyett Orianna keresésére indulsz, majd a Láthatatlan Ős nevű ősvámpírt keresed meg és ezen a vonalon haladsz tovább, illetve ha a játék végén nem beszélgetsz Syannával.

A másik két befejezéshez a következő dolgok kellenek:
- Alapból Syanna keresésére indulj a Hosszú karmok éjszakája küldetés alatt, vagy ha Oriannát is keresed, később még mondhatod Regisnek, hogy meggondoltad magad.
- A mesevilág előtt olvasd el a nevelőnőjük naplóját
- A mesevilágban pedig egyetlen apróságon múlik, hogy merre megy tovább a sztori: ha a boldog befejezést akarod elérni, akkor vissza kell szerezned a Gyufaárus lánytól Syanna piros szalagját.

Ha visszaszerezted a szalagot, ez később megmenti őt egy halálos veszélytől, ekkor ki tudod nyomozni, hogy ki lett volna az ötödik áldozat.
A játék vége előtt még tudsz beszélni Syannával, itt a következő opciókat kell választanod
- Mert hátat fordított neked, és elfeledkezett rólad Cause she turned her back on you, forgot about you.
- Gondoltál valaha arra, hogy megbocsáss? Ever thought to forgive her?
- Tőle kéne megkérdezni. Might ask her that.
Ezután beszélj Damiennel és mondd el neki, hogy ki lett volna az ötödik áldozat.
Syanna tárgyalásán ugyanezt mondd el Anna Henriettának is, illetve állj ki amellett, hogy Syanna nyilvánvalóan bűnös, "Syanna kétség kívül bűnös. Csak ez számít.". Majd az utolsó párbeszéd-opciónál védd meg őket azzal, hogy "Gyerekek voltatok mindketten" (You were children then, both).
Ez lesz a jó befejezés.

Ha nem szerezted vissza a szalagot, a rossz befejezést kapod, ha pedig a fent leírtakat nem követed, akkor elég esélyes, hogy a tragikust.

Mitől függ, hogy az epilógusban ki jön el a Corvo Biancoba?
- ha az alapjátékban Yennefert választottad (és nem feküdtél le Triss-szel), akkor Yennefer jön.
- ha az alapjátékban Triss-t választottad (és nem feküdtél le Yenneferrel), akkor Triss jön
- ha mindkét nővel lefeküdtél, tehát a végén kikosaraztak, de Ciri életben van (akár császárnő, akár witcher), akkor Ciri jön
- ha mindent elrontottál, akkor Dandelion jön.

Gwent

Hogy kell ezt játszani?
Sorry, de ezt nem fogom leírni, temérdek leírás és videó van a neten, akár magyarul is.

Jó, akkor legalább azt a küldetést hogy lehet megcsinálni, amiben össze kell minden lapot gyűjteni?
A legfontosabb ehhez, hogy mindenkivel kell kártyázni, akivel csak tudsz. Ha a párbeszédek közt ott ez az opció, játssz! Vannak karakterek, akikkel nem biztos, hogy lesz később erre lehetőséged, úgyhogy nem érdemes halogatni.
Majdnem minden kereskedővel is lehet kártyázni, ezért minden település minden kovácsát, kocsmárosát és boltosát érdemes végiglátogatni, az utóbbi kettő nem ritkán árul is lapokat, ezeket is mindet meg kell venni.
Segítségként ezt a listát érdemes végigböngészni, hogy biztosan ne felejts ki senkit.

Ha a leírásban hibát találsz, vagy javaslatod van, hogy mit kellene még beleírni, azt szívesen fogadom privát üzenetben. Minden egyéb, a játékkal kapcsolatos kérdést a Witcher 3 topikban kérem feltenni.

  • Nem lehet hozzászólni
Copyright © 2000-2020 PROHARDVER Informatikai Kft.