Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Steven: Miért váltottam Tv-ről projektorra?
- gerner1
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Lenry: Melléképületblog - 4. rész - Kocsibeálló
- bambano: Bambanő háza tája
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- sziku69: Szólánc.
Új hozzászólás Aktív témák
-
zsiga667
addikt
Bocsánat, lehet hogy nem fogalmaztam elég világosan. Tegyük fel hogy a 98%-ra dúsított U-235 kritikus tömege 2kg. (Csak hasraütöttem, nem tudok fejből pontos értéket.) Ha neked van két 1,5 kg-os félgömböd ebből, és azt összerakod, az bizony felrobban.
Szerk.: Mellesleg nem (csak) a neten olvastam, egyetemen tanultam.
[Szerkesztve] -
zsiga667
addikt
1. Uránbombát (amilyet Hiroshimára dobtak, és ami U-235 hasadásából nyeri az energiáját) nagyon egyszerű építeni. Tulajdonképpen a megfelelő mennyiségű (és megfelelően dúsított) uránt szétszedik két darabra, majd egy neutronvisszaverő falú cső két végébe rakják, és hagyományos robbanóanyaggal (pl. TNT-vel) a két végéről összerobbantják a két darabot. Az urán eléri a kritikus tömeget, és bumm...
Ennek a bombának az a hátránya hogy a hozzávaló U-235 nagyon kis százaléka a természetes uránércnek (nagyjából 0,5%, a maradék U-238, ami nem vesz részt a hasadásban), ezért dúsítani kell, nagyjából 95%-ra. Ez viszont iszonyú drága és lassú folyamat, gyakorlatilag az USA-n kívül egyik ország sem rendelkezik uránbombával. (Talán már ők sem.)
2. Plutóniumbombát (pl. Nagasakira ilyet dobtak, és értelemszerűen plutóniumhasadással működik) SOKKAL nehezebb készíteni, otthoni körülmények között lehetetlen, ugyanis nagyon fejlett gyújtórendszerre van szükség hogy működjön. Az elv egyébként hasonló mint az uránbombánál, csak itt egy gömbfelületen helyezik el a hasadóanyagot, és ezt robbantják össze. Viszont a működéshez tökéletes időzítésre van szükség.
Az előnye az, hogy ún. tenyésztőreaktorokban nagy menyiségben, gyorsan és relatíve egyszerűen/olcsón előállítható a plutónium.
3. Hidrogénbombát pedig úgy készítenek, hogy egy kisméretű hasadásos bomba (lásd 1. és 2. pont, de a gyakorlatban mindig plutóniumbomba) köré deutériumot+tríciumot helyeznek, amit a hasadásos bomba energiája ''gyújt be'', beindítva a magfúziót. A harmadik lépcsőben pedig a fúziós robbanás a bomba legkülső, U-238-ból álló (normális körülnények között nem hasadó) rétegét indítja be, újabb hasadásos robbanást létrehozva.
Szerk.: Helyesírás javítva.
[Szerkesztve] -
attilam
őstag
Hehe.
Kicsit el vagy tévedve azt hiszem. El sem tudod képzelni milyen szigorú nemzetközi ellenőrzés alatt folyik az uránfelhasználás. Nem úgy megy ám az, hogy van dögivel, aztán azt csinálunk vele amit akarunk. Pont ezért mondtam, hogy ha valaki beszerzi, én összedobom. Csak az első lépés szinte lehetetlen. De ha neadjisten össze is dobna valaki egyet, az sem kellene a kormánynak, mert olyan nemzetközi egyezményeket szegne meg vele, ami igen komoly problémákat okozhatna.
[Szerkesztve]
Új hozzászólás Aktív témák
- Új monitor állvány - csak össze lett szerelve
- Samsung Galaxy A55 5G 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- 123 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 7 7745HX, RTX 4070 (48 hónap garancia!)
- LG 77G4 - 77" OLED evo - 4K 144Hz 0.1ms - MLA - 3000 Nits - NVIDIA G-Sync - AMD FreeSync - HDMI 2.1
- Csere-Beszámítás! RGB Számítógép PC játékra! R5 5600X / RTX 3060Ti 8GB / 32GB DDR4 / 500GB SSD
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest