Hirdetés

2024. június 14., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Egyéb  »  Vallás - Archívum 01 (téma lezárva)

Hozzászólások

(#1401) kymco válasza erdeya (#1398) üzenetére


kymco
veterán

Azért írd meg, hogy mire jutottál...... :)

www.refujvaros.hu

(#1402) Andie


Andie
őstag

Nahát, de érdekes topic! Ilyet sem reméltem itt, pedig látom, nem mai...

Nos, én abszolute ateiasta vagyok. De mint kultúr- és inteligens ember (szeretem magam annak hinni) azért nem az a mindent elutasitó és semmiröl sem tudó (és nemis akaró) fajta. Relative tájékozottnak érzem magam a fő vallások tekintetében, leginkább persze a keresztényt tanulmányoztam. Olvastam Bibliát, ismerem a tanitásokat, az egyház történelmét.
Az egyház tanitásaival, dogmáival, filozófiájával, módszereivel, úgy ahogy van, nem szimpatizálok, ellenben van néhány saját elméletem, véleményem, kritikám, stb.

Úgy érzem a fentiekkel még senkit és semmit nem sértettem, nem is szeretnék, a jövöben sem.
Ezért mindjárt az elsö kérdésem az lenne Hozzátok, feltehetek-e itt kérdéseket a hívő PHs társaimnak, és beszélgethetünk-e ezekről a témákról, irhatok-e én ide, Istent és egyházat megkérdöjelező eszméket? (amiknek természetesen a cáfolatát, magyarázatát várom töletek)

A téma komolyan érdekel, mitöbb, nem vagyok vaskalapos, azaz megfelelő érvek és bizonyitékok esetén hajlandó voltam és vagyok álláspontot, véleményt változtatni!

A hasznos és tanulságos viták (itt inteligens értelemben!) reményében maradok 10telettel! :R

Samsung Galaxy A50 - Samsung UE46D6100 - BNet Tag: Andie#2999

(#1403) WN31RD válasza Andie (#1402) üzenetére


WN31RD
addikt

''Ezért mindjárt az elsö kérdésem az lenne Hozzátok, feltehetek-e itt kérdéseket a hívő PHs társaimnak, és beszélgethetünk-e ezekről a témákról, irhatok-e én ide, Istent és egyházat megkérdöjelező eszméket?''

Feltehetsz akármilyen kérdést, és kifejthetsz bármit megkérdőjelező eszméket. Ha úgy gondolod, hogy mások érdeklődésére potenciálisan számot tartó meglátásod van, ne tartsd vissza!

Ami tiltott, az a - minimálison túlmenő - személyeskedés, a túlzott és értelmetlen provokáció, illetve a törvénybe ütköző dolgok. Ha a véleményedet kulturált hangnemben fejted ki, a vita hevében esetlegesen feltörő indulatokat ésszerű mértékig kordában tartod, és nem célzottan a jelenlevők ellen irányul a mondanivalód, akkor senkinek egy szava nem lehet. Az ilyesféle témákban nem létezik viszonyítási pont, amelyhez mérni lehetne az ''elfogadhatóságot'', tehát kizárólag a normális stílus és az öncélúan bántó szándék hiánya az, amit elvárunk.
Tehát, ha - tegyük fel, a példa kedvéért - valaki mondanivalójának az a lényege, hogy a pápa maga az ördög személyesen, és ha ezt lényegében indoklás nélkül, ráadásul inkább gúnyolódva adja elő, akkor ezen jogosan háborodnak fel azok, akiket ez bánt, és a moderátorok nyilván lépni fognak ilyen esetben. Szóról szóra ugyanez a vélemény azonban, indoklással és nem kifejezetten provokatív stílusban előadva tökéletesen elfogadható, függetlenül attól, hogy egyeseknek esetleg - akár nagyon - nem tetszik.

(Egészen más kérdés, hogy ha beszélgetni akarsz valakikkel, akkor - a stratégiádtól függően - akár ésszerű lehet az elvárhatónál nagyobb mértékben alkalmazkodni hozzájuk. De itt már nem vagyok illetékes, ez csak rajtad és rajtuk múlik.)

''... we as consumers want our content free (as in Freedom) and if we don't get it, we'll take our content free (as in beer).''

(#1404) Andie válasza WN31RD (#1403) üzenetére


Andie
őstag

Szóról szóra úgy gondoltam, ahogyan leirtad, és reméltem, hogy úgy ismertetek meg, aki valóban szem előtt is tartja ezeket az alapelveket. Nos, akkor vágjunk bele - bár rajtad kivül nem szólt hozzá a témához senki 2 napja - de hátha.


Amiért nagyon megörültem ennek a fórumnak az az, hogy nincs olyan barátom, ismerösöm, aki relative mélyen vallásos, és van olyan kapcsolatban velem, hogy ilyen jellegü kérdéseket megvitassak vele. A PH! tagjait azonban úgy ismertem meg, akik az adott témában, korra, nemre, ismerettségre való tekintet nélkül, tabuk nélkül beszél. Remélem, hogy ez itt is igy lesz, és választ kapok néhány, számomra igen érdekes kérdésre, amire évek óta kiváncsi vagyok. Mégegyszer - de immár utoljára - kihangsúlyozom, hogy kérdéseim soha, semmilyen körülmények között nem provokativak, nem támadó indittatásúak. Valóban a kiváncsiság, a Ti eszméitek megismerése hajt, tekintsetek rám úgy itt, mint egy kiváncsi kisgyerekre, aki elött még homályos a hit világa. Köszönöm!

1. Kérdésem :
Azon embertársaim, akik mélyen hisznek Istenben, annak létezésében, mindenhatóságában, cselekedeteinek megkérdőjelezhetetlenségében, ránk gyakorolt befolyásában, illetve abban, hogy Ő hivatott a mi életünket széppé, jobbá tenni (amennyiben együttmüködünk), azok hogyan képesek mindezt életük végéig tenni, megannyi csalódás, pofon után?
Mire is gondolok? Mindenki veszit/ett el hozzátartozót, barátot. Netalántán hosszú betegség után, mely alatt feltételezem a mélyen vallásos illetö sürün imádkozik Istenhez, hogy tartsa közöttünk a beteg barátot, rokont. Ennek ellenére bizonyára (sajnos) van olyan, hogy mégsem marad köztünk. Hol van ilyenkor Isten? Miért nem hallgatott meg? Hisz ez lenne a dolga, nem-e?
Nekem nagyapám 62 évesen halt meg, méghozzá szivrohamban, prosztata-mütét közben. Nagymamám mélyen vallásos, minden héten többször járt és jár templomba. Feltételezem - bár sosem kérdeztem - amig szegény nagyapámat mütötték, a nagymuter megállás nélkül mormolta imáit. Nem talált meghallgatásra.
Akik keresztet és rózsafüzért hordanak a visszapillantójukon, minden vasárnap járnak templomba, tele van a lakás szentképekkel, keresztekkel, mély hivök, stb, azok mér maradnak ott fekete zsákban az út mellett (általában önhibájukon kivül)? Miért nem figyel rájuk az, akihez egész életükben imádkoztak, akit jobban szerettek talán a saját apjukon - anyjukon kivül?
Végül még egy dúrva példa, de még százat is mondhatnék : amikor a törökök/tatárok/németek/stb lerohantak egy templomot, apácazárdát, stb, ahol aztán meglehetösen erősen koncentrált hit lakozik, majd lemészárolták ott Isten szolgáit - hol volt Ő? Miért hagyta? Hát ha valakik, akkor ők aztán tényleg Istenért éltek, neki szentelték életüket, munkájukat, fiatalságukat, örömüket, mindenüket. Miért nem akadályozta meg? (csodatevésekröl késöbb)

Hogy ne nyújtsam hosszúra : minek tudható be az a vak hit, amit régen az emberek 99%-a gyakorolt, ma már talán kevesebb, de még mindig szép számmal vannak, ebben a felvilágosult világban is. Minek tudható be az, hogy a fenti dolgokat meg nem látva, meg nem hallva, tudomásul nem véve, különbözö félrebeszélések, ideológiák, megmagyarázások (de szép szó) után szemet hunynak felette, és hisznek tovább abban az Istenben, akinek a feladata (?) lett volna ezek megakadályozása?

Minden választ, véleményt örömmel várok!

Samsung Galaxy A50 - Samsung UE46D6100 - BNet Tag: Andie#2999

(#1405) luciferc válasza Andie (#1404) üzenetére


luciferc
őstag

nem vagyok vallásos, sőt ateista vagyok, de olvasgattam a topikot, így van némi fogalmam a vallásosok gondolkozásáról. Úgy gondolom, hogy a következő kérdéseidre:

...Ennek ellenére bizonyára (sajnos) van olyan, hogy mégsem marad köztünk. Hol van ilyenkor Isten? Miért nem hallgatott meg? Hisz ez lenne a dolga, nem-e?

Miért nem figyel rájuk az, akihez egész életükben imádkoztak, akit jobban szerettek talán a saját apjukon - anyjukon kivül?

lerohantak egy templomot, apácazárdát, stb, ahol aztán meglehetösen erősen koncentrált hit lakozik, majd lemészárolták ott Isten szolgáit - hol volt Ő? Miért hagyta? Hát ha valakik, akkor ők aztán tényleg Istenért éltek, neki szentelték életüket, munkájukat, fiatalságukat, örömüket, mindenüket. Miért nem akadályozta meg?

olyasmi választ fogsz kapni, hogy ezek a kérdések kvázi értelmetlenek, hiszen az Isten gondolatai, szándékai kifürkészhetetlenek, és minden bizonnyal oka volt annak, hogy úgy történt ahogy történt. Pont ez a hit lényege. nem értik az okokat, de hisznek benne, hogy van ilyen ok, és hisznek abban, hogy az Isten akarata érvényesült. Azt pedig nem lehet megkérdőjelezni, és nem döntheti el ember, hogy az most jó vagy rossz cselekedet volt-e Isten részéről. egyáltalán, ember nem ítélkezhet isten felett.

és hisznek tovább abban az Istenben, akinek a feladata (?) lett volna ezek megakadályozása?

Azt hiszem itt van a kutya elásva. Az Istennek nem faladata ezek megakadályozása, és nem is kérhetnek számon rajta semmit, hiszen a hétköznapi életre vonatkozóan ha jól tudom nem nagyon van semmiféle ígéret Istentől vagy bárki mástól.




[Szerkesztve]

(#1406) adalbert1 válasza Andie (#1404) üzenetére


adalbert1
veterán

Nekem ugyan semmilyen vallásom sincs, így csak az utolsó kérdésedre próbálok meg válaszolni: Szerintem az általad említett vak hit egyfajta kapaszkodó, főleg azoknak az embereknek, akik azt hiszik, hogy ettől jobb lesz nekik (ezt nem sértésből írom, ne vegye fel akinek nem inge). Pl.: nézd meg a sok idős embert. Nagyon soknak a legtöbb hasonló rokona és barátja rosszabb esetben már kihalt mellőle, így nem csoda, ha egyre inkább valamilyen egyház felé fordul.
Vagy pl. aki erősen vallásos nevelést kapott, az is mélyen hinni fog nagy valószínűséggel ebben.
Az más kérdés, hogy ilyen emberekből tényleg egyre kevesebb van, részben azért, mert manapság nem divat a vallás és a vallásos nevelés, mivel a II. vh után ezt nem nagyon lehetett bevállalni itthon, az azóta felnőtt generációk nagy részét meg már nem is nagyon érdekli.

Nekem is eszembe jutott egy dolog: Mit gondoltok a legtöbb magát vallásosnak tartó emberről, aki mégse azok az értékrendek szerint él, ami a vallása szerint útmutató kellene hogy legyen?
Pl.: múltkor haverommal elmentünk valahova, és ott volt 2 csoporttársnője. Mivel én nem ismertem őket, bemutatkoztam, az egyik szintúgy, a másik meg elintézte ezt egy annyival, hogy nincs tüzed? Ekkora bunkót én még életemben nem láttam, és utánna mondja, hogy mélyen vallásos, minden vasárnap jár templomba, ott lóg a kereszt a nyakában, stb.
Vagy pl.: mikor legutóbb kint voltam Olaszországban, akkor cserediák programon voltunk. Nos a legtöbb olasz fiatalnak gondolom csak megszokásból lóg a kereszt a nyakából, de amilyen életmódot folytattak azok akiket megismertem, nem hiszem, hogy érdemesek lennének arra, hogy viseljék. Jó, még mielőtt valaki beírná, hogy ne ítélkezz, hogy ne ítéltess, én is hasonló életmódott folytattam mint ők, de én nem hordtam büszkén magamon egyik vallás jelképét sem.

(#1407) luciferc válasza adalbert1 (#1406) üzenetére


luciferc
őstag

a fiatalok egy részénél ugyanolyan divat a vallás, mint a ''hangulat karkötő'' (hogy ez mekkora ötlet! én is akarok ilyennel pénzt keresni!!! :O)

(#1408) adalbert1 válasza luciferc (#1407) üzenetére


adalbert1
veterán

Mi az a hangulat karkötő? Én csak barátság karkötőt vágok, azt fél euróért árulták kint a feketék olaszban, de mi találtunk egy egész köteggel.:D

(#1409) adalbert1 válasza luciferc (#1407) üzenetére


adalbert1
veterán

De ez számomra teljesen érthetetlen, hogy mi a fenének kell divatot csinálni mondjuk egy vallásból:F, ami azért komolyabb dolog, mint mondjuk egy karkötő.

(#1410) prmcsk


prmcsk
addikt

Olvasta valaki közületek a talmudot ?
Ajánlom, tegyétek meg, mert utána átértékelitek még a római katolikus
egyház dogmáit is.

"Azé lesz egy ország, aki teleszüli". Kezdek aggódni magamon. Ha a katicabogarat hasznosabbnak tartom, mint a krumplibogarat, már rasszista vagyok ?

(#1411) luciferc válasza adalbert1 (#1408) üzenetére


luciferc
őstag

újságosnál láttam, színes vacak, ki volt írva, hogy hangulat vacak, meg látom a tinik egy részén (az IQ0 részén...).

(#1412) luciferc válasza adalbert1 (#1409) üzenetére


luciferc
őstag

hogy miért kell divatot csinálni a vallásból? aki divatot csinál belőle, az nem tartja semmivel sem komolyabbnak, mint egy karkötő, így miért ne lehetne divat belőle?

(#1413) Andie


Andie
őstag

Köszönöm a válaszaitokat luciferc (találó név itt :) ), és adalbert, valóban tartottam töle, hogy ilyesmikkel fogják majd elódázni a dolgot. Node ha nem kérdöjelezhetjük meg Isten müködését, nem birálhatjuk, nem igért semmit, igy nincs mihez tartania magát, nincs feladata, akkor minek imádkoznak hozzá? Akkor mit akarunk töle? Csak mondjuk a magunkét? Aztán hátha meghallgatja? Söt, ha meg is hallgatja, bemutat, és hagyja meghalni a 22 éves lányt pl? Áh, nincs ez igy rendjén.
Azzal egyetértek, hogy az emberek nagy részének a vallás egy támasz, amihez fordulhatnak végsö kétségbeesésükben. Végülis mindig is ez volt a funkciója, legalábbis az innensö oldalról (hogy a papok részéröl mi, arról késöbb :) )
Node azért egy lelki társ, akihez úgy hisszük, fordulhatunk, megoszthatjuk gondunkat, bajunkat, nemárt, ha vissza is jelez. Azaz kétoldalú kommunikáció lenne az elvárt. Oké, ne beszéljen hozzánk Isten (rövid úton kényszerzubbony), de legalább valami apró jel, mondjuk megmenthetné a szeretteink - netán saját! - életünket! De nem, semmiféle visszajelzés, nincs jel, nincs semmi. Csak imádkoznak, biznak, hisznek, várnak, bizakodnak, aztán majd lesz valami. Szvsz ez önámitás. És sajnos erről a papság tehet, az egyház, hogy emberek millióit olyan vak eszmékbe, képzetekbe kergetik, aminek semmi alapja. No persze ebböl megvan a maguk haszna, meg lehet érteni (még ha el nemis fogadni) az ö oldalukat. Node többmillió embert megtéveszteni?

Samsung Galaxy A50 - Samsung UE46D6100 - BNet Tag: Andie#2999

(#1414) luciferc válasza Andie (#1413) üzenetére


luciferc
őstag

Azért várjuk meg, hogy tényleg ezt mondják-e.

Hogy miért imádkoznak hozzá? Szvsz azért, mert hisznek benne, hogy meghallgatja őket. Hogy mégsem az történik amiért imádkoztak? No itt jön amit írtam, hogy ekkor szépen azzal intézik el, hogy Isten céljai kfürkészhetetlenek, biztos úgy jó ahogy lett, még akkor is, ha ez akkor mondjuk piszkosul szar nekik.

Azt próbáld megérteni, hogy egyszerre hisznek abban, hogy az istenség meghallgatja őket, és abban, hogy végül úgyis az istenség dönt és döntésének okai megismerhetetlenek. Mondhatnám azt is, hogy az ima egyfajta próbálkozás a felsőrendű lény befolyásolására. de szvsz inkább egyfajta megnyugtatás, hogy ezt is megtette a dologért, meg még sok minden más is lehet, de ehhez már tényleg mélyen vallásos ember kell, hogy mit is jelent neki az ima

(#1415) adalbert1 válasza Andie (#1413) üzenetére


adalbert1
veterán

Igazad van, hogy az egyház tehet róla, de ne felejtsük el, hogy párszáz éve az egyház nagyon nagy biznisz volt (nem akarok ezzel se senkit megbánatani), gondoljunk itt csak a tizedre (vagy az a főldesúrnak járt, és kilenced volt a neve?), arra, hogyha fizetsz, feloldozást kapsz, stb. És úgye aki nem fogadta el ezeket, az rögtön eretnek, vagy boszorkány. Szerencsére ebből már kinőttek, és nem is engedhetnék meg maguknak,de pl. úgy tudom, hogy a Keresztes háborúkért csak II. János Pál kért bocsánatot. Mielőtt valaki félreértene nem a vallásokkal van bajom, csak azok nagy részével, akik ezt terjesztik, rossz irányba terelik a híveket.

Még annyi, hogy mindenki abban hisz amiben akar, max. nem jön be neki. Látta valaki a Larry Flyntet? Abban is hasonló szitu volt.

(#1416) mefistofeles

Gyanítom a legtöbben nem is tudnák megmondani, miért imátkoznak, az ima egyébként is csak egy pótcselekvés, egy lelki váltópénz, amivel leróhatják vélt tartozásukat isten felé.
A vallás egyértelműen egy lelki mankó a legtöbb hívő kezében.
Az emberek ha hisznek, akkor azt vakbuzgón teszik, mint a középkori ember, aki miután eltemette újszülött gyermekét és elmagyarázta a családjának, hogy miért is nem esznek ma sem, elment a templomba, és az aranytól roskadozó kövér papoktól hallgatta, hogy ez itt egy siralomvölgy, de majd a túlvilágon mindenkí elnyeri méltó jutalmát, és hogy a halál, a tifusz, az éhinség mind isten próbatétele........
Semmi bajom nincs a vallásos emberekkel, több barátom hívő, de maguk az egyházak, és főleg a keresztény egyházak mindíg kihozzák belőlem az állatot....

Egyeseknek mindenük megvan. Öregek, csúnyák szegények és betegek. Másoknak semmi sem jut......

(#1417) mefistofeles válasza adalbert1 (#1415) üzenetére

Pár száz éve?????
Azt mondod, hogy az egyház, a vallás ma nem nagy biznisz?Nézd meg az önjelölt prédikátorokat, a Vatikáni kincstár legendás gazdagságát, a Magyarországon ''visszaadott'' javakat stb.....

Egyeseknek mindenük megvan. Öregek, csúnyák szegények és betegek. Másoknak semmi sem jut......

(#1418) luciferc válasza mefistofeles (#1417) üzenetére


luciferc
őstag

dehogynem biznisz, elég csak megnézni, hogy mivel jár a pécsi püspök. 7-es BMW vazze. gondolom (remélem) nem az állami támogatásból vette, mert akkor nagyon ideges leszek. A hívők adományaival azt csinál amit akar, legfeljebb az a hülye (már elnézést, de ez a legenyhébb kifejezés itt), aki ezek után is tejel a pécsi gyűjtőkörzetben.

(#1419) mefistofeles válasza luciferc (#1418) üzenetére

Szeva luciferc!
Pécsi vagy?Én 30 évig éltem Pécsen, és az egyik legfelháborítóbb, dolog az volt, mikor többek között sok iskolát is visszaadtak az egyháznak, és a szülők csak annyit kértek (kb másfél hónap volt vissza a kisgyerekeknek a suliból) hogy az évet had járják már végig a gyerekek, persze az egyház beintett, és másfél hónappal iskola vége előtt kidobták őket az utcára.5-6 hétre kereshettek a szülők kétségbeesetten új helyet a gyerekeiknek..........:(((

Egyeseknek mindenük megvan. Öregek, csúnyák szegények és betegek. Másoknak semmi sem jut......

(#1420) adalbert1 válasza luciferc (#1418) üzenetére


adalbert1
veterán

Nem tudtam, hogy ez manapság is ekkora biznisz. Látta valamelyikőtök a Keresztapa triológiát? Abban is volt egy vatikáni bankos botrány...

(#1421) adalbert1 válasza mefistofeles (#1419) üzenetére


adalbert1
veterán

Nálunk is visszakapta az egyház az általános sulit, mondjuk minket nem dobtak ki, de az elég zavaró volt, hogy minden reggel legalább 5 percig felolvastak a bibliából első órán. Aztán persze szünetben kellett bentmaradni amég feladták a házit. Mondjuk innen nézve már nem tünik olyan nagynak az akkori kellemetlenség, de akkor is bosszantó.

(#1422) luciferc válasza mefistofeles (#1419) üzenetére


luciferc
őstag

nem pécsi vagyok. az ország szinte minden részén tudnának mesélni az emberek, pl olyat, hogy az önkormányzati iskolában leszakad a vakolat a mennyezetről, aztán az egyház visszakapja, és pakkba vágja. És akkor van pofájuk sírni, hogy hátrányban vannak. Az én régi sulimat is visszakapták, fel is újították rögvest.

tudsz erről a kidobták őket dologról valami linket adni (vagy legalább a suli nevét, hogy rákeressek). ilyet még nem hallottam, de szvsz ez törvénytelen is, ha így történt.

(#1423) luciferc válasza luciferc (#1422) üzenetére


luciferc
őstag

ja, mielőtt jön valaki. nem az a baj, hogy az egyház pakkba vágja, hanem az, hogy nekik van pénzük, az önkormányzatnak nincs, mégis az egyház sír.

(#1424) mefistofeles válasza luciferc (#1422) üzenetére

Rá kell kérdeznem a dologra, mert egy haverom kisfiával, illetve a srác iskolájával történt az eset.

[Szerkesztve]

Egyeseknek mindenük megvan. Öregek, csúnyák szegények és betegek. Másoknak semmi sem jut......

(#1425) prmcsk


prmcsk
addikt

Pár dolgot tisztázzunk !

Az állam mitől különb, mint az egyház ?
Ott nem önként adományozol, hanem kötelezően adót fizetsz !
Ugyanúgy nem tudod, hogy hova megy a pénzed ! Az utóbbi három évben,
kormányunk 32 milliárd forintért vett '' kegyszert'':D:D,amit A8-as audik,
töménytelen bútor, mobiltelefon, stb és mindezek rezsijében'' jelenített'' meg.
Pártok és a vallás:
Ha valamelyik párt oldalán állsz az nem olyan, mint a vallás ?
Elhiszed azt, amit mond. Ha folyamatosan hazudik is, megbocsátasz neki.
Ha valami nem jó, akkor a másik pártot, ( vallást )szidod és a legtöbb pénzt is
mindig a másik ''temeti'' el.
A szocializmus''vallásban''is azt szajkózták, hogy nekünk ugyan még nem jó, demajd a következő generációnak, na majd annak.....és mire mentünk vele ?
Értsük meg: A világ nem volna az, ami, ha nem volna hit és vallás !
A különböző vallások szapulása egyenlő a hitbe vetett bizalom rongálásával.
És mi lesz ha már csak hihetünk abban, hogy jobb lesz ?
A reményt is leromboljuk ?

"Azé lesz egy ország, aki teleszüli". Kezdek aggódni magamon. Ha a katicabogarat hasznosabbnak tartom, mint a krumplibogarat, már rasszista vagyok ?

(#1426) Andie


Andie
őstag

Az imént kb 25 percen keresztül irtam egy frappáns hozzászólást az utóbbi beirásokra válaszul, aztán Isten megjelent áramszünet képében, minek hatására jól megbüntetett.
De velem nem tol ki, megküzdök én magával az ördöggel is, csakazért is beirom újra :)
Kezdem... (csak mostmár txt file-ba. mer ugyebár mi programozók nemcsak a userek hüjeségeit vagyunk hivatva kivédeni, hanem... :) )

Samsung Galaxy A50 - Samsung UE46D6100 - BNet Tag: Andie#2999

(#1427) Andie


Andie
őstag

szerk : hoppá, notepad összetörte...

Szóval ez az a dolog, ami engem is mélységesen felháborit. Főleg amit a múltban müveltek. Egy kitalált, megideologizált (bár azt sem túl hatékonyan) világot alkottak, ráerőltették az emberekre, különböző fondorlatokat találtak ki, hogy minnél nagyobb embertömegeket és minnél erősebben hüjitsenek be, aztán az igy kialakitott hatalmukkal visszaéltek, olyan dolgokat müveltek(nek?) amik ellen hivatottak éppen fellépni. És itt jön képbe a 10parancsolat. Ami önmagában nem hüjeség, sőt, nagyon is okos gondolatokat tartalmaz. Állitom, ha tartottuk és tartanánk magunkat az összes ponthoz, már nem itt tartanánk. Mitöbb, épp ezért látom bizonyitva, hogy nem mi talláltuk ki, ember iylet nem ir magától, ellenben még csak nemis Isten! (de erről majd később). És hát ugyebár itt van ez a 10parancsolat, ami ellen éppen ők vétettek a legtöbbet. A ne ölj példájára hozhatnám az inkviziciót, a keresztesháborúkat, stb. Aztán ott a ne lopj. Erre nem hozok példákat, de asszem szép számmal tud mindenki ilyesmiröl. (végülis a lelki/fizikai fenyegetettség alatt ''önként'' adott alamizsna is lopás, nem?)
Ne tégy hamis tanúságot? Hát ők mivel vakitották évszázadokig az embereket? Elfojtották a fejlődés minden csiráját! olyan dolgokat állitottak, amiket már előttük több ezer évvel megcáfoltak (sőt, eszükbe sem jutott, mert elöször vizsgálódtak, utánna nyilatkoztattak ki). A ne paráználkodjról már nemis beszélek, kinek volt legnagyobb étvágya a faluban, ugyebár.
De ha már itt vagyunk. Vizsgáljuk meg ezt a ''mi'' Istenünket, akibe sokmillióan hisznek, vakon, fenntartás nélkül, évszázadok (ezredek?) óta. Milyen is Ő? (itt nem a nagy Ő-re gondolok :) ) Kezdjük az elején. Nagy kegyesen megteremtette amit megteremtett, többek között Ádám papát meg Éva anyánkat is. Azt mondta nekik, mindent csinálhattok itt, buli, hawaii, de 2 fához nem nyúlhattok (2 szobába nem mehettek? 2 lombikból nem ihattok? - majd később kifejtem) - mégpedig a tudás és az örökélet gyümölcséhez. Aztán miért is? Hoppá! Mert akkor már teljesen olyanok lennénk mint Ő maga! Akkor milyen is ez a mi istenünk? Féltékeny!! Féli a hatalmát! Tölünk, ''legkedvesebb'' gyermekeitöl? Tökéletes teremtményeitől? Hát már elnézést, T. Kaporszakállú, ott fent, de én programozó létemre a saját programomba a legjobbat szeretném beleirni, azt szeretném, ha az mindenre képes lenne. Ha lenne akkora tudásom, mint anno neked, és képes lennék egy lényt létrehozni (vagy legalábbis mesterséges inteligencicát), akkor én bizony szeretném, ha még nálam is jobb, okosabb, erősebb lenne! Éljen örökké! Legyen végtelenül okos! Hisz az ''apja'' vagyok, és a legjobbat akarom neki! (szép is volna, ha nem akarnánk nálunk okosabb dolgokat létrehozni, min irnám most a hüjeségeimet?) Nohát akkor. Féltékeny a tudására, hatalmára, tilt minket töle, azaz nem akarja nekünk a jót, a fejlődést. Azt mondják Ő teremtette a világegyetemet is. Minek? Tudattalanul mi a jóistent csináljunk vele? Csodáljuk a csillagokat? Egy szál falevélben nehéz csillagközi utazást megszervezni. Márpedig mire van ez a Föld, minden szépségével, és mire valók a többi világok, ha nem arra, hogy mi megismerjük, meghóditsuk, ott szaporodjunk, és benépesitsük (ismerös duma, ugye?) Továbbmegyek. 1. parancsolat = Ne tisztelj más isteneket. Hm. Aztán mér ne? Ha az valamiért jobbat, szebbet kinál? Mást? Ami nekem jobban tetszik? Csak Téged? Te vagy a mindenek felett álló? És hoppá! Vannak más istenek? Nem csak Te? Hogyis van ez?
3. Isten nevét hiába ne mondd. Na mer?Elkopik, ha sürün emlegetem? Megint tiltás. Szabályozás, regulázás.

Szóval összefoglalva nem is olyan jófej az öreg ott fent. Oké, megcsinálta nekünk itt a jáccóteret, a mászókáról lekergetett minket mikor benéztünk a szoknyája alá - de milyen jól tettük!, aztán magunkra hagyott minket. Legalábbis én azóta nemigazán hallottam róla, ezek is csak valami vastag könyvben vannak leirva. Ellenben ránk hagyott néhány szabályozást, parancsolatot, útmutatót, ami felettébb érdekes, hisz nagy részük indoklás nélküli rendelkezés, az okait még csak ne is keressük. És elvárja, hogy higgyünk egy önzö, féltékeny, gondolatainkat és cselekedeteinket korlátozó valakiben, akit soha senki nem látott, nem fogott vele kezett, nem sörözött. Arra viszont jó, hogy bizonyos érdekcsoportok évezredek óta kihasználják, és az esetek nagy részében megnyomoritsák az életünket. Hát mit mondjak. Másképp kellett volna ezt csinálni.
(egyébként ha kiváncsiak vagytok rá, elmondom a saját elméletemet, hogyan is volt ez Ádámmal, meg a tudás fájával, és hogy is lettünk mi itt, meg ez a sok állat, némelyik elég mókás - zebra, zsiráf - és hogy mi is ez a 10parancsolat, stb)

[Szerkesztve]

Samsung Galaxy A50 - Samsung UE46D6100 - BNet Tag: Andie#2999

(#1428) luciferc válasza Andie (#1427) üzenetére


luciferc
őstag

hú ember, még tudod szerkeszteni, a sortöréseket szedd már ki!!

(#1429) kymco válasza Andie (#1404) üzenetére


kymco
veterán

Sziasztok!
Az első kérdés elég hosszú volt, és egy kicsit már meg is válaszoltad a kérdésedre általad adott válaszát......

Az én olvasatomban a te kérdésed nem a szélsőséges vakhitről, hanem egyszerűen az Istenbe vetett hitről szól.
Isten nem egy szolgáltató központ, ahol bedobjuk az imádságot, jó cselekedeteinket és a többi vallásos kütyüt, és cserébe várjuk Isten ezekért szolgáltasson a földekre esőt, az országnak gazdagságot és békességet, a lányoknak kérőket, az időseknek egészséget stb....
Voltak ilyen gondolkodású emberek az ókori zsidók között, erre született a Jób könyve, amin aztán vakargathatjuk a fejünket.
A kérdés nem az, hogy Isten törődik-e velünk, hanem az, hogy minket érdekel-e Isten akarata/szándéka a mi életünkkel.
Vannak rossz dolgok az életünkben, de alapvetően az Isten nem azért van, hogy ezeket kiiktassa, nem ez a feladata. Valójában Isten nem céllal és okból létezik. Ezt azt hiszem nem igazán fogjuk fel. Mi szeretünk célokat és okokat látnunk.... ez mozgat minket. Baj ért reggel? Eznnek biztos az az oka, hogy nem hittem eléggé? Vagy az a célja, hogy kitartóbb, stb legyek.... Ezek emberi gondolkodások, amelyek tévútra visznek. Isten nem egy kiszámíthatóan működő mechanikus gép.
A Biblia tanítása szerint az ember/egyén nagy bajban van. Lehet, hogy erre rárakódik még a szegénység, betegség, szabadság hiánya..... de nem ez a legnagyobb baj. A baj az, hogy minden egyes ember Istentagadóként születik meg.... Alapvetően nem akarja, hogy más mondja meg neki, hogy mi a jó és mi a rossz, mégha ez Isten is. A lányom már 2 évesen sem volt elfogadni feltétlenül tőlem, hogy a görgős irodai székre felállni rossz dolog. Pedig késöbb ennek a következményeit tapasztalta. Az egy éves fiam sem hitte el, hogy a szobai ventillátor rácsa nem arra szolgál, hogy beledugja az ujját....
Nem lehet elég korán kezdeni.... Ők sem akarják, hogy mások mondják meg kedvenc játékaikról, hogy rosszak, kárt okoznak.
Valahogy így van az Isten és az emberek kepcsolata is.
De amíg a gyermekeim egy-egy kisebb balesettel megússzák az engedetlenséget, az emberre az engedetlensége miatt sokkal keményebb büntetés vár. A veszély mértékére enged következtetni, hogy Jézusnak gyalázatos halált kellett szenvednie mindezekért.
Isten tehát nem általános közérzetjavító éps kivánságvégrehajtó, hanem a világmindenség ura, és a hívő ember alapállásban nem kiváságait összesíti imádságaiban, hanem jó esetben hálával köszöni meg a Jézus halálát is megengedő gondoskodását.

www.refujvaros.hu

(#1430) kymco válasza luciferc (#1405) üzenetére


kymco
veterán

Egyszer egy londoni templom kijáratánál egy jól öltözött ember a templom kapujában álló lelkésznek szegezte a kérdést:
Mit tett Isten ezekért, a templom előtt kolduló szegény gyerekekért?
Például megteremtett téged...... szólt az egyszerű válasz......

www.refujvaros.hu

(#1431) kymco válasza Andie (#1413) üzenetére


kymco
veterán

Az imádság nem kérés lista, hanem egyfajta párbeszéd. A kedveseddel sem csak akkor kezdesz beszélgetni, mikor kérni akarsz tőle valamit.
Ha Jézus által tanított imádságot nézzük, elég kis hányad kérés (minden napi kenyerünk)...
És bármilyen meglepő, a kétirányú kommunikáció működik. Sokszor megéltem már Isten válaszát imádságaimra, hol a Biblia sorai között, hol emberi gesztusokban, hol pedig körülmények megváltozásában....
Elvesztettem édesapámat, voltam hívőként munkanélküli, elhagyott ember.
De nekem a kérdés nem az volt sohasem, hogy Isten csak akkor létezik, ha apámat nem engedi meghalni, vagy ha nem aláz halálra a cégvezető, mikor kirug.
Édesapám halálát emberivé tette Isten, és megerősített arra, hogy nem haltam bele a gonosz ember gonosz játékába, hanem lepergett rólam a szemétség....
Én nem tekintem előjogomnak, hogy azért, mert hívő vagyok Isten másképpen bánjon velem. Nem szeretnék Isten V.I.P.-se lenni.

[Szerkesztve]

www.refujvaros.hu

(#1432) bcs válasza Andie (#1427) üzenetére


bcs
aktív tag

''Azt mondta nekik, mindent csinálhattok itt, buli, hawaii, de 2 fához nem nyúlhattok (2 szobába nem mehettek? 2 lombikból nem ihattok? - majd később kifejtem) - mégpedig a tudás és az örökélet gyümölcséhez.''

1-ről volt szó, mégpedig a tudás fájáról, és ugye mondanom sem kell, hogy a fa itt szimbolikus értelmű. hogy miért tiltotta meg nekik, ha érdekel, kifejtem. egyébként meg szabályok vannak.

''3. Isten nevét hiába ne mondd. Na mer?Elkopik, ha sürün emlegetem? Megint tiltás. Szabályozás, regulázás.''

hiába. ne mondogasd ok nélkül, mert hamar káromkodás lesz belőle. tisztelettel kell kiejteni Isten nevét.
igen. szabályozás, regulázás. anarchiát nem szeressük :)


''Ellenben ránk hagyott néhány szabályozást, parancsolatot, útmutatót, ami felettébb érdekes, hisz nagy részük indoklás nélküli rendelkezés, az okait még csak ne is keressük.''

elvont példa: jobbkéz-szabály a kreszben. minek van? és miért úgy? kell ez nekünk?

úgy vettem észre, neked nem a vallás alaptéziseivel vannak problémáid, hanem a szabályokkal. lázadsz a szabályok ellen. pedig a szabályok nem azért vannak, hogy korlátozzanak, hanem hogy téged, és másokat megvédjenek. minden rendszerben vannak szabályok, amiket vagy elfogadsz, és betartasz, vagy áthágod őket. minden rendszerben az áthágásnak vannak következményei...

(#1433) tildy válasza erdeya (#1394) üzenetére


tildy
nagyúr

A legkevesebbet szvsz a keleti vallásoknál kell vacakolni:U

"Tartsd magad távol azoktól, akik le akarják törni az ambíciódat! A "kis" emberek mindig ezt teszik, de a nagyok éreztetik veled, hogy te is naggyá válhatsz" - Mark Twain

(#1434) luciferc válasza kymco (#1430) üzenetére


luciferc
őstag

Egy valamilyen (tetszőleges diktatúrát ide lehet írni) táborban a betegek és gyerekek kivégzése előtt megkérdezi az egyik ember a másiktól, hogy Mitt tett isten ezekért a emberekért?

Például megteremtette a diktátort...szólt az egyszerű válasz....


(#1435) kymco válasza mefistofeles (#1416) üzenetére


kymco
veterán

A lelki váltópénz Krisztus halála, ezért a hívő ember számára nem értelmezhető ez a kifejezés. Egyébként egy magát értelmesnek gondoló nem hívő is beláthatja, hogy mi az amivel Isten nem rendelkezik, és én fizetségül oda tudnám adni neki?
Semmi, mert bármim is van, mindent Istentől kaptam.....
Az tény, hogy a hívő élet egy mankós élet.... de alapvetően a mankó jó dolog. Nem attól lesz sérült valaki, hogy mankót használ, hanem a mankó használ a sérültnek. A Biblia szerint minden ember sérült, csak van aki nem vesz tudomást róla....

www.refujvaros.hu

(#1436) tildy válasza kymco (#1435) üzenetére


tildy
nagyúr

''Isten országa bennetek van és körülöttetek''
Midnenünk van, ami istennek is van. Mindenről tudunk, amit isten is tud, hiszen mi vagyunk azok azok is mi vagyunk.
Nem kell egyetérteni;]

"Tartsd magad távol azoktól, akik le akarják törni az ambíciódat! A "kis" emberek mindig ezt teszik, de a nagyok éreztetik veled, hogy te is naggyá válhatsz" - Mark Twain

(#1437) kymco válasza luciferc (#1434) üzenetére


kymco
veterán

Isten nem teremt diktátort, hanem a bűn teszi diktátorrá az embert. Léteztek olyan emberek (név szerint ismerek többet is) akik zsidókat, mentettek a koncentrációs táborokból az életük kockáztatásával.
Az egyik történet szerint egy hívő családot meglepett egy este egy zsidó család, akiket már nem tudtak hova rejteni a katonák elől az idő rövidsége miatt, csak az aztal alá....
A katonák faggatni kezdék a hívő családot, hogy hol rejtegetnek zsidókat.... A családfő annyit mondott, hogy itt, az asztal alatt. A katonák egy jó nagyot röhögtek, majd elmentek.
Csak hit kellett azok számára, akik vállalták.... Ezt pedig nem mindenki tudta akkor sem, most sem felvállalni.

www.refujvaros.hu

(#1438) kymco válasza tildy (#1436) üzenetére


kymco
veterán

Ha csak tört része lenne nekem meg Isten bölcsességéből.......
Nem értek egyet veled :) :) :)

www.refujvaros.hu

(#1439) kymco válasza mefistofeles (#1417) üzenetére


kymco
veterán

A visszaadott javakat egykor a kommunizmus elvette. Tehát, amit elvettek tőlük jogtalanul, azt jogosan kapták vissza.

www.refujvaros.hu

(#1440) kymco válasza luciferc (#1423) üzenetére


kymco
veterán

Ha kell nálunk valamire anyagi fedezet a gyülekezetben, akkor a hívő emberek a pénzükből adnak rá önként adományt. Ezt nehezen képzelném el az önkormány esetében. Az adó szolgálna erre.

www.refujvaros.hu

(#1441) luciferc válasza kymco (#1439) üzenetére


luciferc
őstag

a visszaadott javakat egykor az egyház az emberektől vette el lelki és testi terrort alkalmazva, azaz jogtalanul. nem kellene talán visszaadni?

(#1442) tildy válasza kymco (#1438) üzenetére


tildy
nagyúr

Megvan az, csak jól el van rejtve mélyen. Majd előjön idővel. Vagy nem.

"Tartsd magad távol azoktól, akik le akarják törni az ambíciódat! A "kis" emberek mindig ezt teszik, de a nagyok éreztetik veled, hogy te is naggyá válhatsz" - Mark Twain

(#1443) Andie válasza kymco (#1429) üzenetére


Andie
őstag

Szia Kymco!

Alapvetöen nem válaszoltad meg a kérdésemet, csak azt magyaráztad, hogy miért KELL hinni. Azt meg már tudjuk, hisz másról sem szól az egyház meg a Biblia évszázadok óta.
Irod, hogy Isten nem szolgáltató központ, akinek benyújtjuk a kérelmet, aztán majd teljesiti. Akkor ezexerint én teljesen félrehallottam az imádságokat. Nem sokon voltam, csak néhány esküvön, és sajna temetésen is, de mintha mindig úgy szólt volna az ima, hogy ''Istenem, add meg nékünk...'', ''Istenem, könyörgünk'', ''hallgass meg minket'', ''tedd jóvá'', ''bocsásd meg'', stb stb. Hát én ebböl tisztára azt vontam le, hogy itt kérések, kivánságok vannak a mindenható felé. Márpedig egy értelmes ember azért kér, mert szeretné cserébe azt, amit kér. Ám ebből megdöbbentöen kevés szokott valóra válni. Ezért nem értem az emberek vak hitét, mely bár még sosem talált meghallgatásra (vagy csak nagyon keveseknek), azért rendületlenül imádkoznak, hisznek, és fizetnek. (egyházadó, alamizsna, stb)
Ennyi erövel kiállhatnék minden nap a Gellért hegy tetejére, elüvöltözhetném a Dunához az imáimat, dicsöitéseimet, beszélgethetnék vele, meg kérhetnék is töle (bár szerinted alapvetöen nem azért van a hit), aztán hazamehetnék, mert hü, megtettem amit tehettem. Semmi különbség nincs, csak épp valszleg ezért rövidesen elvinnének, és forditva adnák rám a hosszúujjút.

A kérdés nem az, hogy Isten törődik-e velünk, hanem az, hogy minket érdekel-e Isten akarata/szándéka a mi életünkkel.
Hát engem spec nagyon érdekel! De sajna nem kapok rá választ. Reméltem, hogy Töled, töletek igen. Szóval mi a szándéka velünk? És egyébként miért lenne velünk szándéka? Ha Isten egy idegen civilizáció, akik ideteremtettek minket, akkor oké, kb sejtem mi a szándékuk. Ha Isten az apám vagy anyám, akkor is kb sejtem mi volt a szándékuk, mikor összetették amilyük van, hogy én legyek. Mondjuk ezt azóta többször el is mondták, 1-2 sikertelen vizsgám után. Node egy megfoghatatlan lény? Akiröl ráadásul még csak nem is bizonyitott, hogy valóban ö teremtett minket? Vajon mi lehet a szándéka?

A Biblia tanítása szerint az ember/egyén nagy bajban van.
Igen, erröl is hallottam. Hogy mindenki tisztátalan, és bünös, születésétöl fogva, és vért izzadva, mindentöl megtartóztatva, szent életet élve, a kö által okozott sebet törülgetve kenyeret dobálva, stb kell élnie, hogy megbocsássanak neki (MIT IS???), és a végén, 50-60-70-x év kinlódás után végre elnyerhesse a megbocsájtást, és bebocsájtást a.. valahova, amiröl végülis nemis tudja, hogy van-e, csak igérik.
Namost én, személy szerint kikérem magamnak, hogy csak azért mert megszülettem, bünösnek és szitátalannak tartsanak. És miféle Isten az olyan, aki ahelyett, hogy boldogságot és felhötlen életet igérne a teremtményeinek, egész életük során kinlódásra, küzdésre biztatja öket, annak cserébe, hogy megbocsássák nekik azt, amit el sem követtek?

A veszély mértékére enged következtetni, hogy Jézusnak gyalázatos halált kellett szenvednie mindezekért.
Ez mondjuk megér egy külön topicot, de ismételten csak frázisok. Nem tudjuk, volt-e Jézus, néhány homályos utalás van rá. Leginkább szóbeszédben, történetekben maradt meg. Lehet ez egy jól kitalált történet, amit ügyesen terjesztettek, és ha elég sokan szajkózzák, mert mondjuk elég jó média-téma (ismerünk ilyet napjainkban), akkor ugye sokan elhiszik. Na de most nemis Krisztus létezését akarom én itt cáfolni vagy bizonyitani. Személy szerint bizom benne, hogy létezett, jó lett volna vele találkozni, lett volna 1-2 kérdésem, pl hogy felugorhatok-e arra a cuccra, ahonnan őt irányitják, és kapja a hatalmát, ill. amivel anno megérkezett, és hulló csillagnak nézték. De mindegy, ez más tészta.
Viszont az már népbutitás, hogy 1 ember(?) haláláért cserébe nekünk addig mindent megbocsájtanak. Hát ezt csak az hiszi el, aki el akarja. Most húzunk egy vonalat kr.u. 31-ben, aztán odáig minden el van felejtve, emberek, fehér lap, tisztaviz a pohárba, és van még 1 dobásotok?

Isten tehát nem általános közérzetjavító éps kivánságvégrehajtó, hanem a világmindenség ura, és a hívő ember alapállásban nem kiváságait összesíti imádságaiban, hanem jó esetben hálával köszöni meg a Jézus halálát is megengedő gondoskodását.
Hü, hát ez már tisztára olyanra sikerült, amit a papok szoktak szajkózni a templomban. Azabaj, hogy ez egy kicsit hasonlit ahhoz, mikor az orvosok a hátuk közepére sem kivánnak, és elkezdenek szakszöveget nyomni, úgysem érted, hüjének kezded érezni magad, és eloldalogsz. Nevezhetjük Istent a világmindenség urának, de akkor én vagyok a Jupiter uralkodója. Mi a különbség? Az, hogy mig egyiket több millióan hiszik, és apparátus biztositja megcáfolhatatlanságát (nem érvekkel, hanem egyebekkel), addig a másikat csak 1 ember. Ugyanannyira légböl kapott mindkettö, csak ugye más más a háttér.
Ez az, amire én igazából kiváncsi vagyok. Ha jól értem, Kymco, te hivö vagy. Valszleg amiket leirtál, saját meggyözödéseidet tükrözik. Akkor kérdem én Tőled, hogyan hihetsz abban, hogy van egy megfoghatatlan lény, aki itt uralkodik felettünk, és szándéka van velünk, irányitja cselekedeteinket, utunkat, sorsunkat? Miért adsz még hitelt ennek?
Hisz az ürt ostromoljuk. Tudjuk, mi van kint, legalábbis a környékén. Lassan mi is létre tudunk hozni lényeket, bár egyenlöre még csak tiszta másokat, vagy két különbözö egyesitését. Lassan istenekké válunk. Nincs senki, aki befolyásolná a sorsunkat, csak mi magunk. Ha átmész az úton, és elüt egy autó, az csak rajtad és az autóson múlt. Ha felgyógyulsz egy hüje betegséböl, az csak rajtad, a szervezeteden, virusokon, baktériumokon, gyógyszereken, és némileg az orvosokon múlik, feltéve ha nem nyúltak hozzád.
Egy neves elődöm után szabadon : Adjatok 1 fix tényt (Istennel kapcsolatban), és kiforgatom a zsebeimet, olyan hivö leszek, amilyet még nem látott a világ.


Samsung Galaxy A50 - Samsung UE46D6100 - BNet Tag: Andie#2999

(#1444) luciferc válasza kymco (#1437) üzenetére


luciferc
őstag

ühüm, és te mégis honnan tudod, hogy az istened nem teremt diktátort? a bűnt nem isten teremtette? ha nem, akkor ki? és isten miért nem pusztította el? nincs felette hatalma? vagy jó nézni a valóságsót? ;]

a hozzászólásod többi része meg nem tudom hogy jön ide.

(#1445) tildy válasza luciferc (#1444) üzenetére


tildy
nagyúr

Szerinte nem. Szerinte isten nem lehet egy a sátánnal. Szerintem meg pont , hogy isten, amely midnent tud, tud rossz is lenni. De uyge a katolikus egyház szétszedi két részre, hogy vana jó és van a rossz. Holott a rosszban ott a jó, és a jóban ott a rossz. Isten sem csak és kizárólag jó. De figyeld meg erre is kitalálnak valami frappáns választ, csak hogy igazuk legyen.

"Tartsd magad távol azoktól, akik le akarják törni az ambíciódat! A "kis" emberek mindig ezt teszik, de a nagyok éreztetik veled, hogy te is naggyá válhatsz" - Mark Twain

(#1446) adalbert1 válasza luciferc (#1444) üzenetére


adalbert1
veterán

Erről most a Matrix 1 jut az eszembe, mikor Smith ügynök magyarázza, hogy először egy tökéletes világot teremtettek meg az embereknek, de az úgy nem működött.

(#1447) Andie válasza bcs (#1432) üzenetére


Andie
őstag

Dehogyis, rosszul érted :)
Nincs nekem a szabályokkal bajom, hisz a munkám is rendkivül szoros szabályok közé kényszerit, nomeg a mindennapi élet is tisztára tiltássokkal és szabályokkal van tele. (Freud :) )
De ezeknek van értelme! A jobbkéz szabálynak az az értelme, hogy ha nem adod meg, összeütközöl. A hétköznapi életben található szabályok, tiltások általában a testi épségünkért vannak, vagy azért, hogy normális mederben follyon az élet. Ha a szakmámban nem tartok be valamilyen szabályt, nem müködik a programom, és nem kapok fizetést. ilyen egyszerü. Ha az utcán vagy utakon nem tartok be szabályt, vagy megölök valakit, vagy nekem esik bajom.
Söt, ha figyelmesen olvastál, azt is irtam, hogy a 10 paranscolatnak is van értelm, söt, én lennék a legboldogabb, ha mindenki betartaná öket, hisz büntelen világunk lenne. Node van 1-2 értelmetlen szabály, amivel nem értek egyet. Ez pl ez az isten neve, ez olyan Rúzsa Sándoros, miszerint : ''Né mond a nevöm!''
Aztán itt a tiltás a tudás fájával kapcsolatban. Miért baj az nekünk ha tudunk? Miért kell azt megtiltani? Én sejtem. Mert megtudjuk, hogy Isten nem mindeható, nem halhatatlan, és nem áll mindenek felett. Rájövünk, hogy ö is ugyanolyan mint mi, csak épp olyan tudással rendelkezik, amivel mi még nem. De csak idö kérdése (ha addig ki nem irtjuk magunkat)

Samsung Galaxy A50 - Samsung UE46D6100 - BNet Tag: Andie#2999

(#1448) adalbert1 válasza tildy (#1445) üzenetére


adalbert1
veterán

Szerintem is létezik Isten, valamilyen formában biztos, csak ez túlontúl metafizikai dolog, hogy felfogjuk. És a rossz dolgok lehetnek tanító jellegűek is.
Ja egyik egyháznak se vagyok a tagja.

De egy biztos, hogy csak ő ítélhet meg bennünket.
Hallgassátok meg ezt a számot: 2 Pac - Only God Can Judge Me.

(#1449) kymco válasza Andie (#1427) üzenetére


kymco
veterán

No, ez igen érdekes igemagyarázat, amit talán tiznöt évvel ezelőtt magam is írhattam volna....
No de azóta benőtt a fejem lágya :).
Kezdjük szép sorjában....
Ha az újszövetségi kort nézzük, akkor nem igazán olvashatunk az inkvizícióról és a keresztesháborúkról sem. Sőt, azt olvassuk, hogy keresztényeket lincselnek meg, zárnak börtönbe.
És látjuk, hogy mit tett az egyház nevében egy jó pár hatalomtól megittasult ember. Itt ellentmondás van. JÉzus azt mondja, hogy béküljetek meg ellenségeitekkel, nem azt, hogy öljétek meg.
Itt valami gáz van, amit már a Biblia is néven nevez, a BŰN.
Ha én a te nevedben írtok ki egy családot, nem leszel vsz. felelős érte. A felelősség engem terhelne, és terheli is a sok gonoszság kiötlőjét és végrehajtóját. Annyi köze volt ezeknek a kereszténységhez, mint nekem a marslakókhoz.
Én nem nevezem kereszténységnek mindezt, mert nem az. Nagyon korán félresiklott a dolog a látható, történelemkönyvekben rögzített része. De szerencsére ezzel nem ért véget minden. Mert a legnagyobb sötétség idején is megjelent egy Assisi Szent Ferenc.... egy Luther Márton stb.... Joó Sándor......
A Biblia alapvetően nem az istenszolga, hanem Isten hatalmáról ír, sőt aki az első akar lenni, Jézustól azt a tanácsot kapja, hogy legyen az utólsó.

Minden mondatodra lehet igazolást találni az egyházban uralkodott középkori sötétségből, de nem szerencsés minden lelkészt, hívőt stb egy kalap alá venni.

A teremtéstörténet magyarázatában egy kis pontosításra szorul a magyarázatod. Nem a tudás fájáról van szó, ami a tudományos fejlődést jelentené, hanem a JÓ és ROSSZ tudásának fájáról, ami etikai értékitéletet jelent. Az ember Istentől való elszakadásának egyik lépése, hogy ne Isten döntse el, mi az egyénnek a jó és rossz. Na ez az, ami annak a gyümölcsnak a következménye.
Azt pedig te is beláthatod, hogy egy teremtményt egyetlen teremtett gyümőlcs sem igazán tehet egyenlővé Istennel. Ez bibliai mondat egy vaskos irónia.

A tíz parancsolat pedig nagyszerű dolog, mert nem csak utasításokat közöl, nem csak korlátokat állít, hanem rendbe tesz dolgokat , viszonyokat.
Pld úgy kezdődik, hogy elmondja, hogy Isten mit tett eddig népéért (kiszabadította őket az egyiptomi fogságból). Milyen nagy ''gesztus'', hogy nem az elvárásokkal kezdi, hanem azzal, hogy Ő mit tett értük/értünk.
Azt, hogy az ember nem tud igazán tenni semmit sem az Istennel való viszonyában, hanem minden Istentől függ.
Ezek után, ha a héber nyelvű tízparancsolatot vesszük alapul, lehet úgy is helyesen fordítani, hogy az Istennel való szövetség komolyanvételével nem lesz szükségünk kidolgozni a lelkünket, tudunk gondoskodni szüleinkről, nem lesz szükségünk arra, hogy gyilkoljunk, nem lesz szükségünk arra, hogy lopjunk, hazudjunk, stb.......
És mivel a Biblia tanítása szerint egyetlen Isten létezik, a többi hazugság, becsapás stb.... ezért nem hasznos más istenekbe vetni a hitünket...
Szerintem a a 10parancsolat klassz dolog, és az Úristen is nagyszerű ''fej''. :)

www.refujvaros.hu

(#1450) Sir Pocok


Sir Pocok
őstag

Na látom beindult újra a topic..

Most leírom a saját szubjektív véleményem. Remélem ezzel senkit se fogok megbántani.

A keresztény (illetve az ebből táplálkozó vallások) vallás szerintem azért tudott elterjedni az egész világon, mert az embereket megfosztotta a „gondolkodástól”. A dogmák nem megkérdőjelezhetők, így nincs értelme tovább gondolni azokat. Ne foglalkozzál semmivel, majd isten megold mindent. A szegénység az pedig kell ahhoz, hogy a mennyországba kerüljél.
Nem csoda, hogy a politika lecsapott a vallás által megteremtett tömegbázisra. Hiszen a buta emberek jó szolgák, azokon lehet uralkodni. Tehát a vallás és a politika lassan, lassan összefonódott, hiszen szükségük lett egymásra. A vallás nagy tömegeket adott, a politika pedig megvédte az egyházat.

Istenről pedig még néhány szót.

Azt szokták mondani, hogy isten a maga képére teremtette az embert.
Én ezzel szemben azt mondom, hogy az ember a maga képére teremtette az Istent.
Érdemes megfigyelni az isten magatartását a bibliába. Sok esetben úgy reagál a dolgokra mint egy ember. Például bosszúálló.
Most el kell mennem, majd folytatom…
Addig is lehet vitatkozni a leírtakon

Az erős embernek nincs szüksége hatalomra, a gyönge jelleműt pedig tönkreteszi.

Útvonal

Fórumok  »  Egyéb  »  Vallás - Archívum 01 (téma lezárva)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.