- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Lalikiraly: SÜNI energiaital.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- bambano: Bambanő háza tája
- Steven: Sokat utazó kávéfüggők ide!
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Azonos árketegóriájú (105-110.000 Ft-os) relatív olcsó telefonok kamerái
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
Aktív témák
-
karyo
senior tag
''Tudom, hogy vannak azekenek a HP-UX, AIX, IRIX, stb. rendszereknek furcsasagai...''
bizony bizony...sajna azt kell mondjam, hogy mára a jobb linuxok bizony jobbak is UNIX elődeiknél. Bár abban nem vagyok biztos, hogy egy több node-os clustert el lehetne vezérelni linuxxal (van egyáltalán HACMP linuxra???), de az biztos hogy a linux maga hatalmas fejlődésen ment át, és mára már az egyik legmegbízhatóbb és legsokoldalóbb szerver megoldás. bizony sok dologban übereli fizetős társait, (pl novell), illetve az igen borulékony windows alapú szervereket hadd ne is említsem egy lapon ezekkel... -
tocsa
senior tag
Valoban nem adtam konstruktiv valaszt, elnezest. Azt szerettem volna megjegyezni, hogy a sudo-t veszelyesnek tartom. Azon az uton indulnek el, amerre eredetileg mentel, tovabb kell probalkozni. Ha nincs idod probalkozni, jo a sudo is.
Megdobbento, hogy az alap AIX-be nincs benne a C fordito (nem hittem volna, hogy nincs). Tudom, hogy vannak azekenek a HP-UX, AIX, IRIX, stb. rendszereknek furcsasagai...
de a C nyelv, es ezzel egyutt a C fordito a UNIX esszenciaja. Pont arra fejlesztettek ki, hogy meg lehessen irni benne a UNIX kernelt es a drivereket meg a csomagokat.
Ez olyan, mintha teszem az az autobol kihagynak a motort.
Udv! -
tocsa
senior tag
El vagy tevelyedve. Legfeljebb nem gcc a neve. De ugyanugy mint barmelyik UNIX-on, HP-UX-on, AIX-en, SGI IRIX-en, stb. is van C compiler. Hiszen a C nyelv a UNIX alapja. Arra
Amiert irok: vegyuk eszre, hogy bizony a sudo-nak is megvan biztonsagi szempontbol a maga hatulutoje. Pont ez a kenyelmesseg, hogy jelszo nelkul sudozhatsz, veszelyes. En gyulolom a root sudo miatt. Inkabb megtanulom azt a 16 karakteres krikszkraksz jelszot, minthogy veszelybe sodorjam az altalam adminisztralt rendszert.
Udv! -
Sipi
addikt
Ha nincs, fordítsd le forrásból. :) Szerintem nem túl rendszerspecifius dolog, menni fog.
A te megoldásodat azért nem forszíroznám, mert nem túl szerencsés olvasható állományban tárolni a jelszavakat.
Na, én léptem. Sok sikert!
Sipi -
Sipi
addikt
Javaslom, hogy használd a sudo csomagot/parancsot. Ezzel megadhatod, hogy egy bizonyos felhasználó egy bizonyos parancsot milyen joggal futtathasson.
Sipi -
karyo
senior tag
elb*sztam! természetesen a parancs a köv. képpen néz ki:
echo ''B passwordje'' | su B -c ''parancs'' -
karyo
senior tag
Sziasztok! Linux gurukhoz lenne kérdésem:
adott egy UNIX alapú rendszer 66 adatbázissal.
adott 2 user, ''A'' és ''B''.
''A'' user nem root, és nincsenek root jogosultságai.
''B'' user csak adatbázis indításra és leáálításra használatos.(vele kell minden adb műveletet végezni, de nem is ez a lényeg)
a probléma:
''A'' user nem tudja ''B'' user passwordjét, azonban létezik egy script amelynek egy ominózus része a következőt teszi:
su B -c ''parancs''.
sajna az SU passwordot kér, amit B-nek nem szabad tudnia,a scriptben amit futhat viszont benne lehet.
ilyesmivel probálkoztam:
echo ''A passwordje'' | su B -c ''parancs''
ez viszont hatástalan, azt kellene megoldani, hogy az SU-nak valahogy be lehessen adni B passwordjét A tudta nélkül.
ha valaki tud valami megoldást, azt megköszönném!
köszi,
X
Aktív témák
Hirdetés
- Kompakt vízhűtés
- iPhone topik
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- Óra topik
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Apple asztali gépek
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- További aktív témák...
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Antivírus szoftverek, VPN
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Azonnali készpénzes GAMER / üzleti notebook felvásárlás személyesen / csomagküldéssel korrekt áron
- Bomba ár! Dell Precision M4800 i7-4800MQ I 16GB I 256SSD I 15,6" FHD I K1100M I Cam I W10 I Gari!
- DELL PowerEdge R730xd 12LFF+2SFF rack szerver - 2xE5-2680v3,64GB RAM,4x1GbE,H730 RAID v ZFS
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 5600X 16/32/64GB RAM RTX 4060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RTX 5060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged