Hirdetés

2024. május 2., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Szoftverfejlesztés  »  SQL kérdések (kiemelt téma)

Hozzászólások

(#5251) nyunyu válasza Taci (#5249) üzenetére


nyunyu
félisten

Egyelőre szerintem indulj el, aztán ha már úgy látszik, hogy a táblaméretek növekedésével egyre lassabb, akkor ráérsz optimalizálni.
Akkor már úgyis lesz elég adatod a felhasználói szokásokról, és egyértelműbben kirajzolódik, hol van a szűk keresztmetszet.

1% sebességnövelésre nem érdemes napokat elszúrni.

Nekem is volt olyan projektem, ahol engem cseszegettek állandóan, hogy túl sokáig fut nagy ügyfelek esetén az adatmigráció teljességét vizsgáló querym, végül már a DBA guruink optimalizálták, de úgy sem lett sokkal jobb a helyzet, talán 10%-ot tudtak nyerni az indexeléssel és egyéb mágiával.
Legnagyobb telefonelőfizető vállalatot 12 óra alatt tudtuk végigkergetni, ebből 2-3 óra volt az adatkonverzió, és 9-10 az adathelyesség+teljesség ellenőrzés.

Aztán projekt végén távoztak a főokosok, akik az adatellenőrző motort fejlesztették, és én örököltem meg a kódjukat a következő projekthez, mondván van már elég gyakorlatom a ellenőrző funkciók írásában.
Sikerült beüzemelni, főnököm elment demózni, hogyan lehet egy mozdulattal megszüntetni 120 ezer előfizetést, aztán 20 perc múlva idegesen telefonál, hogy még mindig nem jött be a következő képernyő.
Végül valami 2 óra volt, mire egy táblában szereplő 120 ezer rekordot sikerült kikeresni pár másik táblából, és a demó alkalmazás továbblépett a következő képernyőre.

Kézzel megfuttattam ugyanazt az ellenőrző queryt, 3 perc alatt lefutott. :Y

Na, akkor jobban nekiálltam átnézni az ellenőrzéseket futtató motort, és észrevettem, hogy a kolléga minden rekordra, minden egyes query futtatására kurzort használt, így a tömeges adatellenőrzésre szolgáló query annyi példányban futott libasorban, ahány sor volt a táblában :Y
Plusz megfejelve a dinamikusan összerakott SQL futattatásának a hívásonkénti overheadjével (120e rekordnál az bő egy óra!)

Utána egy hétig faragtam az örökölt kódot, mire kiírtottam belőle az összes létező kurzort, hogy az összes query az egész adathalmazra egyben fusson, és egyszer legyen csak dinamikus SQL hívva.
Eredmény? 2 óra helyett 3 perc.

Ha visszaportoltam volna az újraírt motort a migrációs projektbe, akkor "kedvenc" nagyvállalatunkat 12 helyett 3 óra alatt le tudtuk volna futtatni, ugyanazokkal az ellenőrző querykkel...

Szóval az optimalizálnivaló nem mindig ott van, mint amire először gondolnál!

[ Szerkesztve ]

Hello IT! Have you tried turning it off and on again?

(#5252) Taci válasza nyunyu (#5251) üzenetére


Taci
addikt

Izgalmasan hangzik. :) Bár élvezetes valószínűleg akkor lehetett (volna), ha nem tegnapelőttre kérik a megoldást. :D De azért ez az eredmény biztosan nagyon jó érzéssel tölthetett el. :)

SQL-ben már nem volt több nyitott kérdés a listámban, csak ez a kettő, ezért tettem fel így a végén. Közben még JS- és PHP-oldalon van teendőm (a tesztek során ami hibát találtam, összeírtam, azokat javítom, és tesztelem újra).
Nagyon szeretném már elindítani az oldalt. Eredetileg nyár elején akartam, viszont ott vettem észre, hogy az SQL-oldalt nagyon rosszul raktam össze. Most már (a Ti segítségeteknek hála :R ) az a rész úgy néz ki, rendben lesz.
De ha már ennyit "késtem", nem kapkodom, próbálok átgondolni mindent, előre is tervezni. Inkább induljak később, de minél kevesebb probléma legyen a későbbiekben - főleg ha azokat még most "elkaphatom". (De azért kategorizáltam a To-do lista elemeit is, van, ami azonnal megoldandó (mert rosszul működik, rossz eredményt ad stb.), de van amit v1.1-ként jelöltem csak, hogy majd indulás után ráér bőven.)

(#5253) Sokimm


Sokimm
senior tag

Kérném az iránymutatásotokat, hogyan épül fel egy normális rendszer?
A tervem egy MySQL háttérre ráépíteni valami JAVA rendszert, amit valamiféle webes (HTML5) felületen elérheti a user. A script-et kerülném ha lehetséges.
A fejlesztés OFFLINE asztali pc-n hajtanám végre, majd az élő rendszert intraneten adnám át.
Véleményeket, kritikát, minőségbeli javulást okozó tippeket elfogadnék a rutinosabbaktól. :P

(#5254) Ispy válasza Sokimm (#5253) üzenetére


Ispy
veterán

React frontend+express backend? Mi most ezt a kombót használjuk, azure app service-ekkel vagy function appal (serverless). De ez inkább programozás kérdéskör, nem SQL, szóval itt offtopic.

[ Szerkesztve ]

"Debugging is like being the detective in a crime movie where you're also the murderer."

(#5255) crmtanulo válasza crmtanulo (#5250) üzenetére


crmtanulo
friss újonc

Akkor legalább arra válaszolna valaki, hogy miért nem válaszol senki? :F

(#5256) nyunyu válasza crmtanulo (#5255) üzenetére


nyunyu
félisten

Itt jellemzően adatbázis kezeléssel foglalkozunk.

Nem is tudom, hogy az ügyfélkapcsolati rendszereknek, mint SAP vagy Siebel van-e egyáltalán topikja errefele.

Hello IT! Have you tried turning it off and on again?

(#5257) Ispy válasza crmtanulo (#5255) üzenetére


Ispy
veterán

Ő, mert ez az SQL topik? És mi az, hogy CRM programozás?

"Debugging is like being the detective in a crime movie where you're also the murderer."

(#5258) crmtanulo


crmtanulo
friss újonc

Hali, bocsánat, én még nagyon tanuló vagyok, nekem a CRM az egy korlátozott, vagy célfelhasználásra programozott SQL alapú rendszernek tűnik html támogatással.
Jellemzően amerikai ügynököknek találták ki, hogy a határidőnaplójuk helyett közvetlenül számítógépbe írhassák már telefonálás közben az adatokat. Engem azért érdekel, mert a nagypapám bélyegeket gyűjt és kölcsönöz és cserél, és neki nagyon jó lenne egy ilyesmilyen program, mert az az előnye, hogy az adatokat kell csak begépelni, és létrehozza a táblák közti kapcsolatokat. Megjelenítéshez elegendő egy böngésző program, és minden olyan adat a képernyőn, aminek van további kapcsolata, linkként jelenik meg, rákattintva lehet látni az összes kapcsolatot.

Itt egy példa, nem reklám miatt szánom, hanem, mert ha megállítják 1 percnél, majd 3:45-nél. akkor a bal oldalon láthatóak a tucatnyi táblák nevei. (két különböző lista van, de többnyire cég, ember, feladatok, telefon, eladás azonosak szoktak lenni.)

A pár perces, angol nyelvű video linkje:
https://youtu.be/ow44nHQPMJw

Ez nem mutatja a lényeget, hogy a definiált táblák a képenyőn kis ablakokként jelennek meg, és egy adat összes kapcsolatát lehet látni. Az ügynöknek az kell, hogy azt lássa, hogy egy cégre kattint, akkor megjelenik neki az egyik ablakban a cég cime, a név ablakban annak az embernek a neve, akivel felvette ott a kapcsolatot, a telefon ablakban a vele folytatott telefonbeszélgetések dátum szerint, a sales ablakban a vele kötött üzletek és hasonló.

Azt tartom benne nagyszerűnek, hogy ezek közül mondjuk a cég, az ember és a cím adatok linkként jelennek meg, így ha az emberre kattint, akkor látja, hogy hány cégnél dolgozik vagy dolgozott, ha a címre kattint, akkor látja, hogy azon a címen hány cég van vagy ki lakik ott.

Azon gondolkodok, ha ilyet tudnék csinálni, akkor a cég helyett a bélyeggyűjtemény lenne, a nevek, telefonok, címek maradnának, az eladás helyett a csere lenne, és rögtön látná a nagypapám, hogy melyik bélyeget kitől szerezte be és kiknek kölcsönözte vagy cserélte vagy adta el.

Most excelt használ, állandó probléma az adatvesztés, és ugyan ez lenne bármilyen adatbáziskezelőben is.
Ez a crm megoldás viszont védi az adatokat a vétlen felülírástól, csak egyesével lehet törölni vagy módosítani őket, hiszen akkor a kapcsolatok is változnak a táblák között.

Remélem, érthetően írtem, még nagyon kezdő vagyok, csak a megoldás tetszik, illetve az, hogy egyszer kell kitalálni az összes kapcsolatot, és attól kezdve van egy végleges megoldás.

Persze a hátránya az, hogy nincs lehetőség később új táblákat belevinni, mert - ahogy feltételezem - a kapcsolatok az adatok beírásakor jönnek létre, utólag nem lehet tömegesen módosítani őket, mint egy sql adatbázisban.

A másik, ami nagyon izgat, hogyan csinálnak linket az adatokból, feltételezem, a linkek mögött az előre definiált lekérdezések vannak, amikkel az összes kapcsolódó adatot megjelenítik a képernyő többi ablakában.

Ennyit látva úgy gondolom, ehhez kell mondjuk egy mysql, amit mondjuk XAMPP vagy hasonlóban lehet használni, és akkor nem kell web sem, de még mindig nem tudom, hogyan lesznek a képernyőn megjelenített adatok egy részéből html-es linkek.

A crm programoknál persze az a csali, hogy lehet ingyen használni, csak éppen nagyon minimális funkcióra és webes hozzáférést meg havi díjat és adatkarbantartást kell fizetni, satöbbi, de nekem nem is ez a lényeg, hanem az, hogyan tudok egy hasonlót csinálni, mert azt sejtem, hogy az nem megoldás, hogy átnevezem mondjuk a sales ablakot cserére, mert mások lesznek a kapcsolatok.

Jajj, kitört belőlem a grafománia, most meg leszek kövezve, hogy nem tudtam két mondatban leírni mindezt. :W

Bocsánat, tényleg nem tudok röviden beszélni, apám szerint azért, mert anyám állandóan szappanoperákat nézett a terhessége alatt. :O

(#5259) Ferfiu válasza crmtanulo (#5258) üzenetére


Ferfiu
tag

"Hali, bocsánat, én még nagyon tanuló vagyok, nekem a CRM az egy korlátozott, vagy célfelhasználásra programozott SQL alapú rendszernek tűnik html támogatással."

És a mellékelt videóban szereplő szoftverhez még felhasználtak mondjuk 3 másik programnyelvet.
Ez olyan, mintha a Helyesírás topicba beírnád, hogy szeretnél egy profi szövegszerkesztőt írni, ami amúgy figyel a helyesírásra is. :)
Értjük, hogy érdekel a nyelvtan, jól megy a j/ly megkülönböztetése, de a Word konkurenciáját megírni nem innen indul. ;)

Igazából ezért nehéz bármit is mondani erre, mert nem tudjuk, honnan kezdjünk neki. :)
A lényeg, hogy kezdj el ismerkedni a programozással, aztán egy idő után majd látod te is, hogy ez nagy falat, nem feltétlenül egy emberes célt tűztél ki magad elé. ;)

(#5260) Ispy válasza crmtanulo (#5258) üzenetére


Ispy
veterán

Ha érdekel a téma első körben javaslom a relációs adatbázisokkal az ismerkedést, mármint elméleti síkon, hogyan kell megtervezni a táblákat, a köztük lévő kapcsolatokat stb. Ha ez megvan, akkor nekiláthatsz a saját adatbázisod elkészítéséhez. Ez még messze nem program, ez inkább az egész alapja.

[ Szerkesztve ]

"Debugging is like being the detective in a crime movie where you're also the murderer."

(#5261) crmtanulo válasza Ispy (#5260) üzenetére


crmtanulo
friss újonc

Azt írtam, hogy ezen az alapszinten vagyok, meg tudom tervezni a táblákat és kapcsolatokat és megcsinálni a lekérdezéseket.

Azt szeretném tudni, hogy hogyan tovább, mi a következő lépés?
Hiába keresek könyveket, csak olyanokat találok, hogy adott programokat hogyan kell használni, nem találom az elméleti hátteret.

Ezért regisztráltam ide, úgy láttam, itt nagyon tapasztalt programozók vannak, tudják, hogyan kell elméleti síkon gondolkozni, ezt szeretném megtanulni.

(#5262) Ispy válasza crmtanulo (#5261) üzenetére


Ispy
veterán

Ajánlom inkább a programozás topikot. Ki kell találni, ha webes frontendet akarsz, akkor azt mibe, ha meg nem webes, akkor azt mibe, itt azért alap hangon vagy 10-15 lehetőségről beszélünk.

"Debugging is like being the detective in a crime movie where you're also the murderer."

(#5263) crmtanulo válasza Ferfiu (#5259) üzenetére


crmtanulo
friss újonc

Ezt szeretném megtudni, hogy miért kell hozzá három másik programnyelv, és miért pont az a három kell hozzá?
Melyiknek mi a feladata?
Hogyan kapcsolódnak egymáshoz?
Hogyan kell gonlkozni, hogy a végén egy ilyen rendszer létrejöjjön?

Nekem mindig csak "lépésről lépésre" dolgokat tanítottam, ezért utáltam a tanárokat is, csak egyet kedveltem, aki mindig azt mondta, hogy tudni kell a végcélt, hogyan kell a végén kinéznie az adatbázisnak, csak annak alapján lehet nekiállni megtervezni a lépéseket, különben állandóan módosítani kell mindent. A többiek nem szerették, ki is túrták.:-(

(#5264) Ispy válasza crmtanulo (#5263) üzenetére


Ispy
veterán

Ezekre nincsenek kész válaszok, ha egy webes alkalmazásról beszélünk, akkor kell egy adatbázis, egy weboldal és egy köztes réteg, ami a kettőt összeköti egymással, vannak különböző modellek, hogy hogyan is illik ezt felépíteni, és hozzá tucatnyi eszköz és program nyelv is.

[ Szerkesztve ]

"Debugging is like being the detective in a crime movie where you're also the murderer."

(#5265) crmtanulo válasza Ispy (#5262) üzenetére


crmtanulo
friss újonc

Rendben, átmentem, folytassuk ott. :R

(#5266) Taci válasza crmtanulo (#5263) üzenetére


Taci
addikt

Én ezeket mondanám:
- HTML: Ez a weblap tartalma, amit látsz, a szövegek, a képek.
- CSS: Ez formázza a HTML által visszaadott szöveget, képeket. Ez mondja meg, hol legyen, mekkora legyen, hogyan nézzen ki, animál stb.
- SQL: Ezzel kéred le az adatbázis tartalmát, ezzel írsz bele, frissíted, törölsz stb.
- PHP: Szerver oldalon ezzel kommunikálsz az adatbázissal (SQL-lekérdezésekkel), és dolgozod fel a tartalmát, készíted elő a lekérdezéseket, küldöd a klienseknek a visszakapott, feldolgozott adatokat stb.
- JavaScript: Kliens oldalon ezzel kommunikálsz a szerverrel, ezzel küldesz és kérsz adatot a szerver irányába, ezzel fogadod a szerver oldalról a PHP-n keresztül érkező adatokat, illetve a "kliensen történő kattintgatások" is ezen keresztül realizálódnak (pl. gombra kattintás mit csináljon). Továbbá módosíthatod vele a HTML tartalmát, manipulálhatod a megjelenést is, feldolgozhatod a PHP által visszaadott adatokat, illetve a másik irányba, a szerver (PHP) felé is adatokat küldhetsz.

Nagyon nagy vonalakban.

Biztosan vannak egyszerűbb megoldások is, de én csak ezt ismerem, ahol én kontrollálhatok mindent, mert minden úgy működik, ahogy én írom meg. (Ennek összes előnyével és hátrányával.)

Ezeknek mindnek van külön topikja is (HTML, CSS, JavaScript, PHP és SQL (a jelenlegi topik)), illetve van egy általánosabb, a Weblap készítés topikja.

Illetve én a W3Schools oldalát ajánlom, példákon keresztül lehet megtanulni az alapokat, az összes említett nyelven/technológiával.

(#5267) nyugis21


nyugis21
kezdő

Jó estét!

Friss nyugdíjasként belefogtam access adatbáziskezelő megtanulásába.

Ha van valakinek itt türelme segíteni nekem, amikor elakadok, megköszönöm.

Egyenlőre ennyi, ha már nem él a fórum, vagy nem kezdőknek való, nyugodtan jöhet eltanácsolás, hogy inkább hol próbálkozzak.

Friss Nyugis - akinek nem hagynak nyugtot.:-(

(#5268) Taci válasza nyugis21 (#5267) üzenetére


Taci
addikt

Nekem személy szerint Access-szel semmilyen tapasztalatom nincs, de persze általános SQL-kérdésekben szívesen segítek, ha tudok.
És eltanácsolást semmiképp nem fogsz kapni, szerintem nagyon jó, ha valaki belevág valami új dolog megtanulásába. És ez a fórum tele van segítőkész tagokkal, szóval szerintem jó helyen vagy. :)

(#5269) sztanozs válasza nyugis21 (#5267) üzenetére


sztanozs
veterán

Szia! Számtalan netes videót találsz (főleg ha megy az angol), ahol az alapokat elmagyarázzák. Ha van a gépeden access és tudsz vele játszani, akkor érdemes a videókkal együtt megcsinálni amit látsz.
Amúgy miért szeretnéd megtanulani az access-t?

JOGI NYILATKOZAT: A bejegyzéseim és hozzászólásaim a személyes véleményemet tükrözik; ezek nem tekinthetők a munkáltatóm hivatalos állásfoglalásának...

(#5270) Taci válasza sztanozs (#5269) üzenetére


Taci
addikt

Kezdetnek én mindig ezt ajánlom, mert egyből gyakorolni és kipróbálni is lehet:
https://www.w3schools.com/sql/

(#5271) nyugis21 válasza sztanozs (#5269) üzenetére


nyugis21
kezdő

Nem, angollal hadilábon vagyok, csak az írott szöveget értem valamennyire. Igaz, németet még annyira se, a francia és spanyol és más nyelvek pedig hottentotta kategóriák nekem.

Nem akarom megtanulni a programozást, meg akarok csinálni azokat, amikre szükségem van.
Elegem van abból, hogy azt mondják, hogy ahhoz fizetnem kell milliókat, amikor látom, hogy access-ben csak kattintgatnak és máris működik.

Nemrég egy szélhámos megalázott a bíróságon, hogy összekevertem dátumokat és nem emlékeztem pontosan az adatokra, így még nekem kellett fizetnem azért, hogy átvert.

Két programra van szükségem, amiket meg akarok csinálni, ha már senki se akar segíteni nekem, akkor "magad uram" elv alapján, és amikor elakadok, akkor kérek majd továbblépéshez segítséget.

Az egyik program az legyen, ahova minden este beírom, hogy aznap mi történt, dátum és óra szerint, hogy mi volt az ügy, mi történt, levél vagy telefon, vagy cselekedet, és ki hívott vagy írt levelet. Esetleg legyen megjegyzés, vagy figyelmeztetés, hogy ott valamire várni kell, vagy határidő van, így ne legyen az, hogy valamiért nem kapom meg a levelet, vagy nem hívnak, és utána azt mondják, hogy de, hívtak és volt megállapodás.
Ha kell, akkor ott legyen, akár a bíróság számára is bizonyíthatóan, hogy pontosan mikor mi történt, és akkor már az adott ügy összes történését lehessen csak látni.
Bár már nem akarok többször bíróságra menni az életemben, csak meg akarom mutatni, hogy van egy lista a történésekről, így a szélhámosok már ne is próbálkozzanak többet.

A másik program az idézeteknek legyen, nagyon pontosan emlékszem mondatokra, de nem tudom, hogy melyik filmből, vagy könyvből valók.

Ezek szerintem egyszerűen megvalósíthatóak, vagy legalábbis annyira, hogy segítséggel még én is össze tudom ezeket kattintgatni.

Friss Nyugis - akinek nem hagynak nyugtot.:-(

(#5272) sztanozs válasza nyugis21 (#5271) üzenetére


sztanozs
veterán

Ezek egyszerűek és még szépen meg is valósíthatók Access-ben, viszont a bíróság biztos nem fogadja el a listádat bizonyítékként. Erre sokkal jobb/egyszerűbb egy jegyzettömb és egy toll.

JOGI NYILATKOZAT: A bejegyzéseim és hozzászólásaim a személyes véleményemet tükrözik; ezek nem tekinthetők a munkáltatóm hivatalos állásfoglalásának...

(#5273) Ispy válasza sztanozs (#5272) üzenetére


Ispy
veterán

Vagy egy gugli táblázat.

"Debugging is like being the detective in a crime movie where you're also the murderer."

(#5274) martonx válasza nyugis21 (#5271) üzenetére


martonx
veterán

Szia!

Ezekhez nem kell access. Amire te gondolsz az az Excel, aminek van még számtalan más ingyenes alternatívája.
Viszont semmi ilyet nem fog a bíróság bizonyító erejűnek elfogadni, de ettől még saját szórakoztatásodra / önmagad megnyugtatására miért ne vezethetnéd ezeket az adatokat.

Én kérek elnézést!

(#5275) Szmeby válasza nyugis21 (#5271) üzenetére


Szmeby
tag

Az alapvető probléma, hogy magyar "igazság"szolgáltatás tele van technológiai analfabétákkal, tisztelet a kivételnek. Ebből fakadóan a bíróság semmilyen mai szemmel nézve modern megoldást sem fogad el bizonyító erejűnek, mert nem ért hozzá. Nem érti, hogyan működnek a kriptogáfiai eljárások, hol vannak a gyenge pontjai, mely részei számítanak hitelesnek és melyek nem. Ezért aztán le van ragadva úgy a 19. századi technológia környékén, a közjegyző által hitelesített dokumentumok és tértivevényes levelek világában. Esetleg a telefonhívásokat még vissza lehet kerestetni... a telkók megőrzik elég részletesen a hívás adatokat sok évre visszamenőleg. Nem látnám akadályát, hogy ezeket egy bíróság kikérheti.

A saját magam által karbantartott adatbázist pedig ott hamisítom meg, ahol csak jólesik, ez alól az access sem kivétel. Ha a jogászok értenének hozzá, akkor emiatt sem fogadnák el bizonyítékként.
Vagyis maradnak a rendszeresen auditált, hiteles adatkezelési jogosítványokkal ellátott természetes és jogi személyek, akiket a társadalom, a bíróság hitelesnek ismer el, és ők nyilvánvalóan megkérik a szolgáltatásuk árát. Még a blockchainben való adattárolásért is kell fizetni, amit meg aztán végképp nem várom el a bíróságtól, hogy elismerjen, mert segghülye hozzá. Talán majd néhány évszázad múlva sikerül felnőniük a feladathoz, ki tudja.

Persze ettől még vezethetsz naplót, van esély rá, hogy valaki jófej lesz és hisz neki. De arra mindenképp számíts, hogy a bíróság valószínűleg nem fogja elfogadni bizonyító erejűnek.

Idézetek gyűjtésére viszont jó megoldás a napló. Egy adatbázis erre a feladatra lehet, hogy ágyúval verébre kategória, de ki tudja, lehet később hasznos lesz majd, hogy gyorsan tudod szűrögetni a 26 millió soros tábládat... egy excel nem feltétlenül alkalmas ilyesmire. Vagy mit tudom én, egy új dolog megtanulásának öröme is lehet cél, az idézetgyűjtemény meg csak a bónusz. :)

---

Habár! Most eszembe jutott valami. Elvileg van egy személyi igazolványunk, amihez a drága magyar állam ingyen nyújt digitális aláírás szolgáltatást, hiteles időbélyegzővel, meg minden. Életembe nem használtam még, de talán ebből lehetne faragni egy talán a bíróság által is elfogadható megoldást. Ami hirtelen eszembe jutott, hogy csinálnék egy email fiókot egy megbízható szolgáltatónál, és a nekem fontos adatokat a saját email fiókomból a saját digitális aláírásommal aláírva elküldeném arra a címre. Kérdés, hogy a bíróság elfogadja-e ezt hitelesnek. Ingyen van, lehet benne keresni. Persze ez is csak az elküldés tényét és a hamisítatlanságot bizonyítja, az információtartalom helyességéről nem mond semmit. Na jó ez már nagyon offtopic.

(#5276) bambano válasza Szmeby (#5275) üzenetére


bambano
titán

"Kérdés, hogy a bíróság elfogadja-e ezt hitelesnek.": nem és nem.
tehát nem kérdés, nem fogadja el.
az elektronikus személyire pakolható elektronikus aláírás kettő évig érvényes, ezért az aláírás csak akkor érvényes, ha a dokumentumon olyan, magas biztonságú időbélyeg is van, amelyik az aláírás érvényességi idejébe beleesik.

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#5277) nyunyu válasza bambano (#5276) üzenetére


nyunyu
félisten

Céges munkavédelmi szabályzat PDFet tőlem AVDH-val aláírva kérték vissza.

Hello IT! Have you tried turning it off and on again?

(#5278) nyugis21 válasza sztanozs (#5272) üzenetére


nyugis21
kezdő

Helyes,akkor ez nekem való, a bíróságot meg nem akarom többet látni.

Sejtettem, amint a Northwin-det megnyitottam, hogy amit akarok, az jóval egyszerűbb, majd átnéztem a többit is, azt hiszem, a task és projekt ami részben kell nekem, de sok velük a gond.

Az első kérdésem:
Azt látom, hogy kis különbséggel azonos táblák vannak különböző fájlokban.

Hogyan lehet a táblákat átmásolni másik access fájlba, vagy több access fájlból egyet csinálni, és a fölösleges táblákat törölni?

Friss Nyugis - akinek nem hagynak nyugtot.:-(

(#5279) martonx válasza nyugis21 (#5278) üzenetére


martonx
veterán

Tényleg Access kell neked? Nem kevered az Excel-el? Mert amit leírtál, ahhoz az Access csak önszopatás.

[ Szerkesztve ]

Én kérek elnézést!

(#5280) nyugis21 válasza martonx (#5279) üzenetére


nyugis21
kezdő

Hát, tegnap óta szenvedek, hogy három táblában hogyan tudom összehozni, ami nekem kell, de ha szerinted excel egy soron meg lehet valósítani, ráadásul adatvédelemmel, akkor várom a megoldásodat és többet nem foglalkozok accessel.

Friss Nyugis - akinek nem hagynak nyugtot.:-(

(#5281) sztanozs válasza nyugis21 (#5280) üzenetére


sztanozs
veterán

Adatvédelmet ne várj access esetében sem

JOGI NYILATKOZAT: A bejegyzéseim és hozzászólásaim a személyes véleményemet tükrözik; ezek nem tekinthetők a munkáltatóm hivatalos állásfoglalásának...

(#5282) martonx válasza nyugis21 (#5280) üzenetére


martonx
veterán

"Az egyik program az legyen, ahova minden este beírom, hogy aznap mi történt, dátum és óra szerint, hogy mi volt az ügy, mi történt, levél vagy telefon, vagy cselekedet, és ki hívott vagy írt levelet. Esetleg legyen megjegyzés, vagy figyelmeztetés, hogy ott valamire várni kell, vagy határidő van"

Ezt írtad, és igen, ezt egy excel sorba elég felvinned :D

Én kérek elnézést!

(#5283) nyugis21 válasza martonx (#5282) üzenetére


nyugis21
kezdő

Értelemszerűen csak az adatbevitelre vonatkozott.

sztanozs

Dehogynem, a lekérdezéseknél az adatokat csak megjeleníti, átírásuk nem lehetséges, vagy csak előre tervezetten.

Még mindig várom a választ a kérdésemre, hogy hogyan lehetséges-e a táblák átmásolása különböző adatbázisok között, mert láttam, hogy a sokféle különböző minta adatbáziban lényegében ugyan azok a táblák voltak alapként.

(furcsa, hogy csak egy választ engedélyez a fórum, akkor így írom, hátha így elfogadja.)

[ Szerkesztve ]

Friss Nyugis - akinek nem hagynak nyugtot.:-(

(#5284) martonx válasza nyugis21 (#5283) üzenetére


martonx
veterán

Ez esetben hogy segítsünk, ha az adatbevitelen kívül semmit se tudunk arról, hogy mit is szeretnél :D
Az adatbevitel alapján erre egy Excel tábla untig elég.

Én kérek elnézést!

(#5285) DeFranco válasza nyugis21 (#5283) üzenetére


DeFranco
nagyúr

nézd, ezt így nem igazán lehet, fejjel rohansz a falnak. tulajdonképpen te sem tudod hogy pontosan milyen eszközt akarsz használni, csak összeraksz apró részletekből valamit ami szerinted jó lesz. nem lesz jó.

jelenleg az a helyzet, hogy egy SQL topicban kérdezel accessről (ami itt erősen témán kívüli) egy olyan feladatra amihez excel is bőven elég (ami megint csak messze van az accesstől hát még az SQL-től) és amihez a tudásod még alapfogalmak szintjén sincs meg (ami nem feltétlenül baj, sőt... ezért vagyunk itt, csak éppen kicsit lassabban kellene haladni neked is.)

ahhoz, hogy tényeket rögzíts kb. idősorosan arra egy excel bőven több, mint elég, ahogy olvastam a feladatot, abból azt, ami reális cél (mások által nem módosítható módon rögzíteni tények X darab részletét, pl. téma, ügy, időpont, esemény típus, esemény tartalma, van-e határidő) tudja, és viszonylag könnyen tanulható autodidakta módon.

erre rá kellene szánnod önállóan pár hetet, egy hónapot, és csak utána a tapasztalatokkal felvértezve, valós problémákon alapuló kérdésekkel megkeresni a releváns szaktopicot. idő közben kiderül, ha valamiért van olyan funkció amire szükséged van, de az excel nem tudja, viszont az access igen (meglepődnék) utána viszont az adatokat könnyű lesz már átvnni accessbe igény esetén.

minden tiszteletem a kollégáké, hogy ilyen türelemmel próbálnak segíteni de úgy gondolom hogy ebből eredmény akkor lesz ha a fentieket megfontolod.

(#5286) nyugis21 válasza martonx (#5284) üzenetére


nyugis21
kezdő

OK,megpróbálok gyorsan áttekintést adni, de most estem vissza, megint ezernyi dolgot varrtak a nyakamba, hogy "neked úgyis mindenre van időd." :W

Nos, a táblákkal elakadtam, igen, amiket írtam, az megvan, és talán első lépésben annál nem kell több adat, ha igen, talán egyszerű lesz hozzáírni.

Elolvastam pár leírást, és volt egy nagyon jó javaslat, hogy mindent a legvégső lekérdezés alapján kell megtervezni, de itt elakadtam, mert többféle módon kell majd látni az adatokat.

Tehát az alapsor adott, dátum és idő, ha egyszeri dologról van szó (levél, telefon) és idősáv, ha esemény (pl. hosszú beszélgetés) kell.
Azaz itt már bejön egy kódmező, ahova az esemény formáját lehet kiválasztani.
Azután az adott esemény valamilyen ügyhöz tartozik, valamint vannak résztvevő személyek (aki levelet írt, vagy aki(kk)el beszéltem, utóbbi esetben van helyszín is.

Azután jön a nagy dilemmám, hogy a kapcsolatokat hogyan tegyem bele, mert a fentiekből következik, hogy egy ügyhöz sok esemény kapcsolódik, de az egyszer dátum szerinti sorrendben van, másodszor van bizonyos események között logikai kapcsolat van (pl. megbeszélés után van több feladat, levelet írni, telefonálni, vagy következő megbeszélésre iratot beszerezni), és emellett bejön még a határidő és feltétel, hogy a következő megbeszélés csak akkor lehetséges, ha azok teljesültek.

Ezért talán az "ügy" és az "események" között kell egy újabb kódmező, ami azt jelzi, hogy teljesültek a feltételek, és tovább lehet lépni.

A végső megjelenítés történhet az adott ügy szerint, hogy mikor és mi történt, kik vettek rész és hol voltak az események - itt megint bejön a dilemma, hogy időbeli vagy logikai sorrend legyen.

Valamint kell olyan megjelenítés is, hogy adott személlyel milyen ügyeim voltak, ami sokkal bonyolultabb lesz, hiszen az adott személyről van szó, de az ügy listájában ott lesz, hogy az adott személy az ügynek csak bizonyos eseményeiben vett részt.

Nost így ennyi van a fejemben, két napja nem voltam pc előtt, majd talán holnap tudok egy képernyőképet feltenni, hogy a három táblával eddig mire jutottam.

[ Szerkesztve ]

Friss Nyugis - akinek nem hagynak nyugtot.:-(

(#5287) nevemfel válasza nyugis21 (#5286) üzenetére


nevemfel
senior tag

Engem ez egy CRM rendszerre emlékeztet.

Forget your troubles, c'mon get happy

(#5288) martonx válasza nyugis21 (#5286) üzenetére


martonx
veterán

https://crm.org/crmland/free-crm
No, így hogy már jobban összeszedted, hogy mit is szeretnél, én a helyedben itt néznék szét.
Ezek közül konkrétan a Monday.com-ot használtuk az egészen korrekt volt.

Én kérek elnézést!

(#5289) nyugis21 válasza nyugis21 (#5286) üzenetére


nyugis21
kezdő

Na tessék, itt van, eddig jutottam:
Egy ügy elindul, annak sok eseménye (eset) lehet, vannak résztvevők és esetleg van helyszíne, van típusa, amit listával meg lehet oldani.
Ez eddig szép és jó.

Az ügy táblát az access sablonbol vettem át, érdekes, hogy csak egy csatolás volt, itt pedig három sor jelenik meg, a "fontosság-állapot-készültség" sorokra talán nem lesz szükség, egyenlőre benne hagytam.

Ott vagyok elakadva, hogy bizonyos eseteknél feladatokat kell meghatározni, amelyek újabb eseményeket várnak el, vagyis szükség lenne egy újabb eset táblára.

Az a kérdés, hogy ezt hogyan lehet megoldani?

Friss Nyugis - akinek nem hagynak nyugtot.:-(

(#5290) martonx válasza nyugis21 (#5289) üzenetére


martonx
veterán

Csinálsz egy feladatok táblát, ami tartalmaz egy szülő Eset ID-t, és ehhez több eset ID-t.

Én kérek elnézést!

(#5291) nyugis21 válasza martonx (#5290) üzenetére


nyugis21
kezdő

Ezt sokadik elolvasás után se értem.

Mutatnál rá egy példát?

Friss Nyugis - akinek nem hagynak nyugtot.:-(

(#5292) martonx válasza nyugis21 (#5291) üzenetére


martonx
veterán

Pedig csak egy mondat volt. :D

Csinálsz egy új táblát, amit mondjuk hívj Feladat-nak. Eddig meg van ugye?

A táblának két mezője lesz:

SzülőEsetID
FeladatEsetID

Ez a tábla fogja megmondani, hogy egy Esethez milyen más esetek, a te értelmezésedben ekkor már Feladatok tartoznak.

Én kérek elnézést!

(#5293) nyugis21 válasza martonx (#5292) üzenetére


nyugis21
kezdő

Pedig csak egy mondat volt.

1. Csak éppen értelmezhetetlen, mert az Acces nem enged két kapcsolatot két tábla között, lásd lentebb.

2. Nekem már papírom van róla, hogy nem vagyok aktív, felesleges emlékeztetned rá.

A tények:

Láthatod, hogy ott van az új feladat tábla, de vagy ezt a kapcsolatot hozom létre, ami a képen látható, vagy a másikat, az Eset táblából a feladat-ot kötöm össze a Feladat tábla ID_feladat-tal.

A kettő egyszerre nem megy, ezért nem értem, amit írtál.

[ Szerkesztve ]

Friss Nyugis - akinek nem hagynak nyugtot.:-(

(#5294) martonx válasza nyugis21 (#5293) üzenetére


martonx
veterán

Akkor fuss neki még egyszer, mert az Access igenis tud több kapcsolatot két tábla között :K

Én kérek elnézést!

(#5295) nyugis21 válasza martonx (#5294) üzenetére


nyugis21
kezdő

Nem engedi, csak úgy, hogy automatikusan létrehoz egy újabb feladat táblát:

Friss Nyugis - akinek nem hagynak nyugtot.:-(

(#5296) martonx válasza nyugis21 (#5295) üzenetére


martonx
veterán

Azt hittem az csak valami megjelenítésbeli bug, de akkor ezek szerint az Access felejtős, valami normális SQL-t kell használnod.

Én kérek elnézést!

(#5297) sztanozs válasza nyugis21 (#5295) üzenetére


sztanozs
veterán

Ez nem egy új tábla. Az access nem hoz létre csak úgy egy új táblát...

[ Szerkesztve ]

JOGI NYILATKOZAT: A bejegyzéseim és hozzászólásaim a személyes véleményemet tükrözik; ezek nem tekinthetők a munkáltatóm hivatalos állásfoglalásának...

(#5298) martonx válasza sztanozs (#5297) üzenetére


martonx
veterán

Lehet az Access csak így jelöli, ha több relationship is van két tábla között.

Én kérek elnézést!

(#5299) Taci


Taci
addikt

Lehet, ez buta kérdés, de ma valahogy eszembe jutott, hogy van a MySQL-felhasználó, amit az adatbázishoz "kapok" a szolgáltatótól.
Van értelme annak, hogy a weblappal kapcsolatos műveletekhez (rekordok felvétele, lekérdezése és frissítése) létrehozzak egy másik felhasználót, aminek csak a valóban elengedhetetlen jogokat adom meg?
Mert most a tesztkörnyezetben a "fő felhasználót" állítottam be, de szerintem az úgy nem lesz az igazi (főleg biztonsági szempontból talán).

Pl. nem kell, hogy tudjon rekordot/táblát/mezőt/bármit törölni, így nem kap Delete-jogosultságot. Csak mondjuk Select, Insert, Update. (Data)
A Structure-nál kell gondolom a táblákkal kapcsolatos funkciókat beállítani, szóval ott pl. nem kellene semmi.
Az Administration rész még nem tiszta, annak utána olvasok.

Ti használtok külön felhasználót ezekre a feladatokra?
Ha igen, milyen jogosultságokkal bír, milyen feladatokhoz?

Köszi.

(#5300) martonx válasza Taci (#5299) üzenetére


martonx
veterán

Nem használunk külön felhasználót. De nyilván lehet, ha úgy nyugodtabb vagy.

Én kérek elnézést!

Útvonal

Fórumok  »  Szoftverfejlesztés  »  SQL kérdések (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.