Hirdetés

2024. május 4., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Szoftverfejlesztés  »  SQL kérdések (kiemelt téma)

Hozzászólások

(#4001) GreenIT válasza I02S3F (#3985) üzenetére


GreenIT
tag

Azért kérdezem, mert utána olvasnék!

Maximalisan a sajat velemenyem, ezert teszem off-ba:

Sajat tapasztalatom, mert sajnos nekem anno access-t kellett tanulnom, hogy az csak arra jo, hogy nagyon gyorsan es egyszeruen ossze lehet kattintgatni vele egy adatbazis semat - amennyiben egyetlen szalra fel lehet fuzni oket. (Lasd: Kovácsné Cohner Judit · Kovács Tivadar · Ozsváth Miklós: Adatkezelés ​az MS Access 2000 alkalmazásával c. konyv kb. kozepen levo konyvtari kolcsonzesi peldat, ami elvileg latvanyos, csak amikor modositani kell a semat, akkor rajossz, hogy komoly gondok vannak, es nem igazan SQL szabvanynak megfelelo a mukodese.
Evekig szenvedtem utana, amig kezdtem megerteni, hogyan is kell SQL-ben gondolkozni.

(#4002) I02S3F válasza GreenIT (#4001) üzenetére


I02S3F
őstag

Köszönöm a tapasztalat megosztást. Most úgy gondolkodom, hogy ez egy folyamat. Viszont sokótok negatív véleménye miatt nem ásom magam mélyre az Access-ben.

(#4003) kezdosql


kezdosql
tag

Olvasgatva a forumot komoly szakmai hatteret velek felfedezni sok hozzaszolas mogott, ezert merek kicsit off kerdest feltenni.

Egy ismerosomnek felajanlottak, hogy nyugdijas allasa lehet, ha letrehoz egy helyi adatkozpontot, "csak" egy kis elokeszito munkat kell vegeznie hozza. Amikor meglattam par peldat, akkor azonnal azt mondtam neki, hogy ezzel rengeteg munkaja lesz, ingyen kell dolgoznia, es utana varnia, hogy valaki elfogadja.

Lehet, hogy csak en vagyok negativ, ezert kernek segitseget,hogy a gyakorlatban mire kell figyelnie.

Elso lepesnek azt mondtam neki, hogy eloszor is tisztaznia kell az adatok tartalmat, majd csoportositani oket temakorok szerint, jo lenne cimkeket hasznalnia, hiszen egy adat sok mindenhez kapcsolodhat, igy kell egy katalogust csinalnia a meglevo adatokrol cimkek, vagy kategoriak szerint, es a vegen csak akkor tudja az ilyen adatbazisokat osszekapcsolni, ha azonos az idosor - de ez igy eleg pongyola. :(

(#4004) martonx válasza kezdosql (#4003) üzenetére


martonx
veterán

Annyi konkrétumot tartalmazott a kérdésed, hogy ennyi erővel a jövő heti lottó számokat is kérdezhetted volna :D

Én kérek elnézést!

(#4005) GreenIT


GreenIT
tag

Kicsit off:

Emlekszik valaki, mi a neve egy autogyar altal elkezdett rendszernek - en a Bentley-re emlekeztem, de webes kereses nem adott talalatot - amit kesobb Unix alatt az IBM fejlesztett tovabb es repulogepgyartok hasznaltak, illetve hasznalnak a mai napig?

A lenyege az volt, hogy amikor modositottak egy modellen, akkor bizonyos alkatreszeket is modositani kellett, es miutan veglegesitettek a gepeszmernokok az uj alkatreszek parametereit, letrejott az uj alkatresz az elemlistaban. Ezert olyan nyilvantartas kellett, ami pontosan megmondta, hogy adott verzioju termekhez milyen alkatreszek illetve elemek kellenek es azoknak mik a parameterei.

[ Szerkesztve ]

(#4006) bambano válasza GreenIT (#4005) üzenetére


bambano
titán

cics?

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#4007) Ispy válasza kezdosql (#4003) üzenetére


Ispy
veterán

Arra kell figyelni, hogy fizessenek sokat és időben, kb. ennyi az egész. ;]

"Debugging is like being the detective in a crime movie where you're also the murderer."

(#4008) Jim74 válasza Ispy (#4007) üzenetére


Jim74
nagyúr

És ne kelljen sokat dolgozni ;]

(#4009) sztanozs válasza kezdosql (#4003) üzenetére


sztanozs
veterán

Lehet, hogy a nyugdíjas-t úgy értette, hogy ebből napi legfeljebb egy pohár tejen és két vizeszsemlén lehet megélni a hátralevő életében.

JOGI NYILATKOZAT: A bejegyzéseim és hozzászólásaim a személyes véleményemet tükrözik; ezek nem tekinthetők a munkáltatóm hivatalos állásfoglalásának...

(#4010) Ispy válasza Jim74 (#4008) üzenetére


Ispy
veterán

Tudod, sok pénz, kevés munka és gyorsan kész legyen, na ebből jó esetben kettőt választhatsz, rossz esetben meg egyett sem.

Hogy legyen egy kis segítség is: olyan nincsen, hogy egy idegen, aki tudja a gyors és sok pénz titkát az csak úgy jófejségből elárulja neked is, mert ő már gennyesre kereste magát és átment Teréz anyába. A többit a kérdező fantáziájára bízom.

[ Szerkesztve ]

"Debugging is like being the detective in a crime movie where you're also the murderer."

(#4011) I02S3F válasza Ispy (#4010) üzenetére


I02S3F
őstag

Ne is mond, az a sok hirdetés :)

(#4012) martonx


martonx
veterán

Látom jönnek a hülye kérdésre a hülye válaszok :D

Én kérek elnézést!

(#4013) kezdosql


kezdosql
tag

Ugy tunik, modositani kell a korabbiakat:
Az lehet, hogy szakertelem van, de a joindulat es az intelligencia mintha teljes mertekben hianyozna.

Akkor egyben, roviden:

Igen, irhatnek regenyeket, de minek?
A lenyeget leirtam, egy szakertelem nelkuli kis onkormanyzat talalt egy palyazati lehetoseget, hogyha kozzeteszi az adatbazisat, akkor kaphat nemzetkozi tamogatast.

Erre kertem segitseget, leiras, hogy milyen lepeseket kell vegrehajtani, biztosan van rola sok konyv es valahol sema is.

Sajnalom, hogy csak ostoba penzehesek reagaltak a nagy penzt latva a zsebben, semmi ilyesmirol ninics szo, egy szerencsetlen helyzetben levo onkormanyzat probal valahogy penzhez jutni, es az illetonek ingyen kell dogloznia, hogy hatha majd valamikor valaki ugy dont, hogy az o adatbazisuk is hasznalhato es attol kezdve bekerul a nemzetkozi projektbe.

Szamomra ez mezesmadzagnak tunik, es szegenynek ingyen kell dolgoznia sokaig, es varni arra, hogy valaki rabolintson, hogy van hasznahato adatbazisa.

Erzekeltettem a problemat, hogy lenyegeben csak adathalmazaik vannak, amiket erosen fel kell javitani, hogy hasznalhatoak legyenek adatbazisba bevitelre, ermeltem, hogy erre lesz legalabb egyetlen ertelmes valasz, hogy legalabb egy konyvet ajanl valaki.

Ehelyett lathato, hogyan reagaltatok, ami jobban minositi ezt a forumot, mint az en beirasom.

Azert nem adom fel a remenyt, hogy lehet meg ertelmes valaszt kapni.

(#4014) Peter Kiss válasza kezdosql (#4013) üzenetére


Peter Kiss
senior tag
LOGOUT blog

Egy dolgot nem osztottál meg: a pályázatot. (És esetleg a példákat, amiket emlegettél.)

Ráadásul önkormányzat + adatok? Ezekből semmit nem lehet igazán közzétenni csak úgy, illetve a nagy részének a kezelését viszi az ASP.

Ha meg igazából generic megoldás kell, akkor cloud, ott megtalálható minden eszköz bármire is. :U

(#4015) martonx válasza kezdosql (#4013) üzenetére


martonx
veterán

De nézd:

1. nem tudjuk milyen pályázat
2. nem tudjuk milyen adatok
3. nem tudjuk mit jelent a feljavítani rajtuk
4. nem tudjuk mit kellene elérni a feljavítással
5. még csak az adatok formátumát se tudjuk, hogy mondjuk MS SQL vagy egy excel file, vagy papíron vannak :D

Csak azt tudjuk, hogy pénz az nem lesz rá, illetve érteni se értenek hozzá. Mégis mit vársz? Belenézünk a mágikus gömbünkbe, és azt mondjuk, hogy van ez az XY könyv, ami pont azoknak az adatoknak a feljavításával foglalkozik laikusoknak, amikről nem írtad le, hogy mik azok :D

Fordítsuk meg a dolgot. Itt ülök, és épp egy program hibán dolgozok. Légyszi segítsetek már megtalálni, szépen kérlek titeket, tudom, hogy értetek hozzá. És kész, ennyi az összes infó. :D

Aztán amikor jönnek a hülye kérésre hülye válaszok, akkor meg besértődök, hogy mennyi arrogáns fasz van itt, értenek hozzá, de nem képesek megmondani, hogy hol van a hiba, mikor se azt nem írtam le, hogy milyen programnyelven, se azt nem hogy ez most egy mobil app, vagy épp egy webes rendszer, de még csak egy példa kódot se küldtem.

Remélem érzed a párhuzamot, minden arrogancia nélkül.

Én kérek elnézést!

(#4016) kezdosql válasza Peter Kiss (#4014) üzenetére


kezdosql
tag

Megirtam, hogy kozoltek vele, hogy alljon neki adatbazist csinalni, es ha kesz van, akkor lehet, hogy kapnak penzt, amivel nyugdijba meneteleig allast jelent szamara.

Mi az a generic cloud es hol talalhato?

(#4017) kezdosql válasza martonx (#4015) üzenetére


kezdosql
tag

Remélem érzed a párhuzamot, minden arrogancia nélkül.

Erzem a maximalis elutasitast, hogy eszed agaban sincs megerteni a helyzetet, csak elvezed, hogy lekezelhetsz masokat.

Hihetetlenul egyszeru a tema:
Van kulonbozo adatsorod - hogyan csinalsz beloluk adabazist?

Nem, nem a normalizalasrol van - arrol, hogyan jutsz el addig, hogy az adatokat ossze tudd kapcsolni, hogy elkezdhesd a normalizalast.

Remélem érzed a párhuzamot, minden arrogancia nélkül.

UI:
En se tudom, milyen palyazat, valami free sw vagy hasonlo nemzetkozi akcio, hogy mindenki ossza meg a meglevo adatait es hozzanak letre valami "big data" adatbazist es ebbol akarnak valami nagyot alkotni, mert a fejlett nyugaton mar minden adatot titkositanak vagy penzt akarnak a hasznalataert.

[ Szerkesztve ]

(#4018) tm5 válasza kezdosql (#4017) üzenetére


tm5
tag

Én az általad leírt információk alapján és 30 éves adatbázisfejlesztői tapasztalattal azt javaslom, hogy kezdjétek el összerakni az adatokat egy Excelben. Bár táblázatkezelőként árulják, de nagyon sok üzleti adatkezelést (adatbázist) láttam már benne, vele elkészítve.

Rugalmas, egyszerű kezelni, bárki megtanulja, sok 100 000 sort lehet 1-1 oldalára rögzíteni. Hálózaton, felhőben (pl. Office 365) egyszerre többen is tudjátok párhuzamosan szerkeszteni.
Lehet benne lookup-okat (adatszótárakat) létrehozni és lehetne azt, hogy minden oldalra más adatokat (más rekordtípusokat) rögzítettek.

Amikor eléritek az eszköz (Excel) korlátait, akkorra kialakul, hogy:
- tkp. milyen adatokat is akartok nyílvántartani
- mekkora adatmennyiségről van szó
- hányan férnének hozzá, milyen jogosultsággal
- és hogy mit is akartok kezdeni az összegyült adatokkal. (Pl. publikálni, weben megosztani, csak közigazgatás felé küldeni/fogadni).
Na ekkor kellene ezekkel a válaszokkal visszajönni ide a fórumba.

(#4019) Peter Kiss válasza kezdosql (#4016) üzenetére


Peter Kiss
senior tag
LOGOUT blog

USE master;
GO
IF DB_ID (N'mytest') IS NOT NULL
DROP DATABASE mytest;
GO
CREATE DATABASE mytest;
GO

Ezzel megvolnánk, mit lehet még tudni?!

[ Szerkesztve ]

(#4020) velizare válasza tm5 (#4018) üzenetére


velizare
nagyúr

mondjuk excellel óvatosan, néhány exportált xls fileomat a mai napig nem lehet megnyitni memóriatúllépés miatt. :DDD :DDD :DDD

Tudod, mit jelent az, hogy nemezis? Az érintett, erősebb fél kinyilatkoztatása a méltó büntetés mértékét illetően. Az érintett fél jelen esetben egy szadista állat... én.

(#4021) Ispy válasza kezdosql (#4017) üzenetére


Ispy
veterán

Nem tudom, mit vártál?

Ez azért ennél egy pöppet bonyolultabb szakma, hogy így egy fórumon bárki is tudjon ennyi infoból értékelhetőt mondani.

Ha jól értem szegény embernek ingyen kell dolgoznia először, hogy később kiderüljön, hogy ér-e a munkája egy forintot is.

Welcome to real world.

És az lenne a szakmai válasz erre, hogy igen megéri vagy nem, nem fogja? Lehet, hogy neked ez arrogáns válasz, de az a szakmai véleményünk, hogy fingung sincs erről, sőt, tovább megyek a 16 évnyi sql tapasztalatommal és lehet, hogy egy hét után sem tudnám megmondani.

Ha az a kérdés, hogy hogyan csinálja, akkor induljon el az adatok csoportosításával, hozzon létre adatbázis táblákat, relációkat, azt ossza meg és kérdezzen, vagy bízzon meg egy szakembert, aki ért hozzá.

Vagy azt gondoltátok, hogy majd tapasztalat nélkül ezt csak úgy össze lehet hozni? Nem, ha nincsen sokéves tapasztalata ebben, akkor nem lehet, a létrán minden fokot végig kell mászni, és majd évek múlva kiderül megérte-e.

Én is szeretnék holnaptól amcsi izomautókat csinálni, láttam a tévében, tök jó, akkor hol induljak el, hogy 1 hónap múlva én is tudjam csinálni? Kb. ilyen szintű volt a kérdésed....

[ Szerkesztve ]

"Debugging is like being the detective in a crime movie where you're also the murderer."

(#4022) martonx válasza kezdosql (#4017) üzenetére


martonx
veterán

"Van kulonbozo adatsorod - hogyan csinalsz beloluk adabazist?"

Vannak különböző összetevőid, hogyan csinálsz belőlük ételt? :D Érted már, hogy mi a bajom az általánosságokkal? Milyen összetevőkből, milyen ételt? Sütni kell, vagy főzni? És még kismillió kérdésre kellene ahhoz pontos választ tudni, hogy azt lehessen mondani, hogy na ha van kenyered, tojásod, és olajod, akkor hol van leírva a bundáskenyér receptje. De te egy konkrét receptet vársz tőlünk, anélkül hogy megmondanád mit akarsz készíteni és miből. Nyilván mert te se tudod, de érted ez nem lekezelés, hanem próbálom megértetni veled, hogy ez így teljesen parttalan, és nem azért mert bunkó parasztok vagyunk, akik lekezelnek másokat, hanem mert ennyi infóval a kezünkben több értelme lenne az időjárásról beszélnünk, mintsem a konkrét problémáról :D

Én kérek elnézést!

(#4023) I02S3F válasza martonx (#4022) üzenetére


I02S3F
őstag

hanem mert ennyi infóval a kezünkben több értelme lenne az időjárásról beszélnünk, mintsem a konkrét problémáról :D - A mérnöki gyakorlatban a probléma megoldás második lépése úgy szól "Szedj össze annyi információt , amennyit bírsz".

Ennyiben meg tudom érteni miért szükséges az infó, persze én egyébként is bizalommal fordulok a fórumtársakhoz, egymás segítése a cél. Gyakran kérdezek és örülök, hogy van ez a fórum! :) Rengeteget tanulni itt. :R

(#4024) csurgoi


csurgoi
aktív tag

Kedves fórumozok!
Ide is írok hátha... :((
Segítséget szeretnék kérni a következő problémában:kisvállalkozásunk bérszámfejtését az Infotéka Kft Infoteka.Ber.Net programjával végzi.
A különféle listákat a program létrehozza és külső programként Adobe Raiderral lehívja.
A program egyik napról a másikra nem volt hajlandó ezeket a listákat létrehozni, hosszas homokórázás után a program egyszerűen kiugrik(bezár)
A suportosok fél napot távmunkáztak a gépen, eredménytelenül.
Azt mondják a bérszámfejtő programmal semmilyen gond nincsen, a hozzáférési jogok adottak, az Acrobat Raider biztonsági funkciói(ezek szoktak még zavart okozni) ki lettek kapcsolva.
Az utóbbi napokban semmilyen változtatás nem történt a gépen.
Win 10 Home van rajta, a bérszámfejtő program SQL adatbázis alapú.
Valakinek esetleg ötlete, vagy netán véletlenül ilyen esete?

https://500px.com/stevetailor https://www.flickr.com/photos/128564341@N08/

(#4025) martonx válasza csurgoi (#4024) üzenetére


martonx
veterán

Kedves csurgoi!

Ebben itt nem fogunk tudni segíteni neked, helyi rendszergazdával, vagy az említett cég supportjával kell valahogy zöld ágra vergődnötök, hogy vajon miért nem sikerül a pdf generálás. A dolog innen távolról nézve elég egyértelmű, ha a pdf-ek generálódnak, akkor nem a külsős cég a ludas. Ez gondolom valami mappába belenézve látszódik. Ha nem generálódnak, akkor meg a külsős cég a ludas.
Tippre, a mappa jogosultságai állítódtak el, ahová a rendszer ezeket a pdf-eket mentené.

ui. Nincs olyan hogy Adobe Raider, hanem Adobe Reader.

Én kérek elnézést!

(#4026) kezdosql válasza Ispy (#4021) üzenetére


kezdosql
tag

Nem tudom, mit vártál?

Empatiat, segitokeszseget, ertelmes valaszokat.

Sok konyv van adatbazisokrol, de egyet se talaltam arra, hogyan jutunk el az adatbazisokig.
Ugy tunik, ezzel a terulettel senki se foglalkozott, nincsen feldolgozva, nincsenek kategoriak, szakszavak, definiciok se, egyszeruen "adat"-rol beszel mindenki.

A kommunikacios semaban van egyedul emlites "informacio es zaj" parosrol, de ott is szubjektiv kategoria, hogy mi az informacio es mi a zaj.

Adatnal is csak szubjektiv emlitesek vannak, hasznos, hasznalhato, felesleges, stb. ami mind-mind szubjektiv kategoria.

az adatbaziskeszitesnel is csak annyi szerepel, hogy elofeltetel az adattisztitas, ami az o ertelmezesukben azt jelenti, hogy mar megvan az adatsor, amibol - szinten szubjektiv modon - ki kell szedni az "oda nem valokat".

Ugy tunik, erre a teruletre nincsenek szakkonyvek, publikaciok, amit erosen furcsallok, mert mindenhol az elvaras, hogy legyen egy hasznalhato adatbazis, csakhogy azt nem a sult galamb hozza, ki kell alakitani.

Furcsa, hogy ennek meneterol egyikotok se ismer konyvet, amit ajanlhatott volna.

(#4027) tm5 válasza kezdosql (#4026) üzenetére


tm5
tag

A válasz amit hallani szeretnél:
- Írd be a Google keresőbe, hogy adatbázis tananyag. Az első 5 link az pont azokat a könyveket/tananyagokat hozza amit el kellene olvasnod, megértened és alkalmaznod, hogy valami kisüljön abból amit szeretnétek.

A válasz amit a kollégák mondanak:
- Ahhoz, hogy ebből a kezdeményezésből legyen valami életszerű cucc, akkor ennél komolyabb hozzáállás kell. Kellene egy un. rendszerszervező aki leül a kollégáiddal és összeszedi, hogy milyen közérdekű és hasznos adat van amit meg lehetne osztani másokkal. Rendszerezi ezeket és összeül egy (adatbázis)fejlesztővel/rendszertervezővel és összeraknak egy rendszertervet (benne egy adatbázistervvel) amivel már lehetne menni pénzt kuncsorogni a megvalósításra.

Hidd el, ha nem lenne itt segítőkészség, akkor ez a fórum évekkel ezelőtt kihalt volna.

(#4028) Siriusb


Siriusb
veterán

Üdv urak!
Ne ijedjetek meg, de SQL-lel kapcsolatos kérdésem lenne. :) Sajnos olyan régen foglalkoztam ezzel, hogy a komplexebb ismeretek teljesen kiestek mára a fejemből. Na jó, az alapvető is. :D

Amit megvalósítanék, hogy a sorokban tárolt adatot oszlopokba rendezve kérdezném le. Tehát:

col1 col2 col3
a 1 jan
a 11 feb
b 2 feb
c 3 feb

legyen

név jan feb
a 1 11
b NULL 2
c NULL 3

Arra már rájöttem, hogy a CASE lesz a barátom, viszont az a kérdésem, hogy egy menetben meg lehet-e valósítani, hogy a col3 értékei oszlopok legyenek?
Vagy először lekérdezem a col3-t, és ezen adatok segítségével dinamikusan először legenerálom az sql kifejezésemet egy string-ben, majd futtatom?
Az sajnos nem játszik, hogy fixen megadom az oszlopokat, mert csak az utolsó 3 hónap kéne.

(#4029) Zalanius válasza Siriusb (#4028) üzenetére


Zalanius
tag

CASE-hez van egy példa fent a #3905-ben.

Ha csak az utolsó 3 hónap kellene, akkor esetleg az eredeti select is lehetne már előre így filterezve. A nem szükséges hónapoknál csak null fordulna elő. T-SQL-ben például ilyen most a [mar] oszlop, az eredeti soraid szerint:

DECLARE @t1 TABLE (col1 char(1), col2 int, col3 varchar(10));
INSERT @t1 VALUES ('a', 1, 'jan'),('a', 11, 'feb'),('b', 2, 'feb'),('c', 3, 'feb');

SELECT * FROM
(select col1 as [név], col2, col3 FROM @t1) AS src
PIVOT (SUM(col2) FOR col3 IN ([jan],[feb], [mar])) AS pvt;

Ha mármost ez egy dinamikus menet lesz, és az IN ( ) részt valamilyen distinctből szedjük ki előre, a jan - feb - mar sorrendért eléggé meg kell majd küzdeni. Akkor már inkább lehetne simán sorszám.

[ Szerkesztve ]

--= Zalán =--

(#4030) Siriusb válasza Zalanius (#4029) üzenetére


Siriusb
veterán

Kösz.

(#4031) Ispy válasza kezdosql (#4026) üzenetére


Ispy
veterán

Kaptál értelmes választ, legalább is a kérdésedhez mérhetőt, de azóta is jöttek megoldások a problémádra.

szubjektiv kategoria

Nos, ennek a szakmának pont az a lényege, hogy ki kell szűrni egy nagy halom adatból, hogy mi releváns és mi nem az és ezek milyen kapcsolati hálót alkotnak. Ezt a tudást egy könyvből sem fogod elsajátítani, csak hosszú évek tapasztalatával, ha ebben a szakmában dolgozol.

[ Szerkesztve ]

"Debugging is like being the detective in a crime movie where you're also the murderer."

(#4032) bandi0000


bandi0000
nagyúr

sziasztok

Lenne egy elméleti kérdésem

Gyakorlatilag el kellene tárolnom egy vásárlás adatait

milyen termék, mennyit, mikor(dátum+idő),mennyiért

Az adatokat egyszerre tárolnánk el, tehát előfordulna, hogy több külön álló termékhez is tartozna pontosan ugyan az a dátum

gond ott kezdődik, hogy nyilván a Terméket kiteszem egy külön táblába, viszont a többi adat mehetne 1 táblába?

pl így:

TERMÉK(ID,Név);
VÁSÁRLÁS(termék_id, dátum+idő,db,ár)

Mert a többiek szerint a dátumot is ki kellene rakni egy külön táblába, hogy ne legyen az, hogy minden egyszerre vásárolt, de különálló termékhez pontosan ugyan az az időpont tartozna, viszont itt egyszerre kellene írni 2 táblát, vagyis minden vásárlásnál a dátumot bele kellene rakni a dátumok közé, utána ennek az azonosítójával írni bele a vásárlás táblába

TERMÉK(ID,Név);
VÁSÁRLÁS(termék_id, dátumidő,db,ár)
DÁTUM(id,dátum+idő)

Remélem érthetően fogalmaztam meg a problémát :D

Xbox One: bandymnc

(#4033) bpx válasza bandi0000 (#4032) üzenetére


bpx
őstag

Ennyi erővel az árat és a darabszámot is ki lehetne tenni külön táblába, mert lehetséges, hogy különböző termékeknek ugyanannyi az egységára és ugyanannyi darabot vásároltak belőle ugyanakkor.

Ezt pl. úgy szokták csinálni, hogy külön táblába kerül a vásárlás és annak a tételei, hogy milyen termékeket vettek. Pl.:

VÁSÁRLÁS(vásárlás_id, dátum+idő)
VÁSÁRLÁS_TÉTEL(vásárlás_tétel_id, vásárlás_id, termék_id, db, ár)

[ Szerkesztve ]

(#4034) rum-cajsz válasza bandi0000 (#4032) üzenetére


rum-cajsz
őstag

Ha jól értem a problémádat, akkor nem a dátumot/időt kell kitenni a külön táblába, hanem a vásárláshoz tartozó termékek listáját.

Tehát a te logikád szerint:

TERMÉK (termékid, terméknév, stb)
VÁSÁRLÁS (vásárlásid, eladó, vevő, dátum, fizetendő, stb)
VÁSÁRLÁSTÉTEL (id, vásárlásid,termékid, db, stb.)

táblák kellenek.

[ Szerkesztve ]

=Kilroy was here============================ooO=*(_)*=Ooo=======

(#4035) bandi0000


bandi0000
nagyúr

Igazából annyi adatot kell tárolni amennyit írtam, a legfontosabb csak hogy mennyiért vette, és mikor, ezért gondoltam, hogy elég 2 tábla

Xbox One: bandymnc

(#4036) bambano válasza bpx (#4033) üzenetére


bambano
titán

"Ennyi erővel az árat és a darabszámot is ki lehetne tenni külön táblába, mert lehetséges, hogy különböző termékeknek ugyanannyi az egységára és ugyanannyi darabot vásároltak belőle ugyanakkor.": ez így nyilván csak a példa kedvéért került elő.

a termék árát akkor kell kivenni a vásárlásból, ha az minden vásárlásnál ugyanaz. tehát ha a bukóhullámú homálytizedelő mindig 3 gombba kerül, akkor a termék törzsben az ár helye, ha vásárlásonként változik az ára, akkor meg a vásárlás táblában. ilyenkor úgyis az lesz a vége a történetnek, hogy lesz ilyen-olyan vevő, más és más árengedménnyel, stb, és az ár marad a vásárlás táblában.

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#4037) bpx válasza bambano (#4036) üzenetére


bpx
őstag

Így van, azért van ott a termék ára a VÁSÁRLÁS_TÉTEL-ben.

(#4038) bandi0000


bandi0000
nagyúr

köszönöm,.végül is csak lenne még1 kérdésem

ha pl hirdetéseket tárolok, de minden hirdetésnél lehet több fajta tag, akkor azt hogy szokták tárolni? Legegyszerűbb példa

hirdetések táblába van azonosító, meg valami hirdetés cím, de ehhez meg lehetne adni több fajta cimkét

Xbox One: bandymnc

(#4039) Doink válasza bandi0000 (#4038) üzenetére


Doink
aktív tag

many-to-many kapcsolat [link]

[ Szerkesztve ]

(#4040) kw3v865


kw3v865
senior tag

Sziasztok!

PostgreSQL-ben a következő kérdésre keresem a megoldást: adott két view 1-1 oszloppal és azonos számú sorral. A cél az lenne, hogy egy új view-ban szerepeljen ez a két oszlop. Hogyan lehet ezt megoldani? Simán így, hogy SELECT * FROM t1, t2 nem megy, mert nagyon sok sort ad vissza. Nyilván a cél az lenne, hogy ne legyen duplikátumot. Azaz, ami az egyes tábla első sorában szerepel, mellé a másik view első sorában szereplő adat kerüljön, magyarul egymás mellé kerüljön a két oszlop. Van erre valami ötletetek? Joint nem lehet csinálni, mert nincs közös mező.

(#4041) bambano válasza kw3v865 (#4040) üzenetére


bambano
titán

de mitől szerepel adott sorban egy érték?

ha valamilyen kritérium alapján fix a sorrend, akkor megrankolod mindkét nézetet és a rank alapján lehet joinolni.

szerk: vagy row_number.

[ Szerkesztve ]

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#4042) Ispy válasza kw3v865 (#4040) üzenetére


Ispy
veterán

Persze, mert ez a szorzatát adja vissza.

MS SQL-ben UNION-t használnék, az összefésüli a két selectet:

select oszlop1 from view1

union

select oszlop2 from view2

"Debugging is like being the detective in a crime movie where you're also the murderer."

(#4043) bambano válasza Ispy (#4042) üzenetére


bambano
titán

uniont a postgresql is ismer, csak ez nem az ő problémájára megoldás.

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#4044) martonx válasza kw3v865 (#4040) üzenetére


martonx
veterán

Az nem baj, hogy nincs közös mező, a CROSS APPLY (vagy OUTER APPLY mindig keverem őket, legalábbis MS SQL-ben ezek léteznek) éppen erre való.
Ez pont azt csinálja, ami neked kell: mindent mindennel összekombinálva, jeleníti meg az összes sort.

Én kérek elnézést!

(#4045) Apollo17hu válasza kw3v865 (#4040) üzenetére


Apollo17hu
őstag

Azt szabad tudni, hogy milyen probléma vezetett odáig, hogy erre keresed a megoldást?

(#4046) Jim74 válasza martonx (#4044) üzenetére


Jim74
nagyúr

Nem a CROSS JOIN kulcsol mindent mindennel? A CROSS APPLY is hasonlóan működik, de annak van még valami egyéb tulajdonsága, csak nem emlékszem pontosan, hogy mi.
Vagy rosszul tudom?

(#4047) Ispy válasza bambano (#4043) üzenetére


Ispy
veterán

Tényleg. :B

"Debugging is like being the detective in a crime movie where you're also the murderer."

(#4048) martonx válasza Jim74 (#4046) üzenetére


martonx
veterán

Ok, lehet hogy CROSS JOIN. Meg van még a FULL OUTER JOIN is. Viszont szerintem a JOIN-hoz az kell, hogy egyértelműen megadhasd, mit mivel kötsz össze. De most lusta vagyok utánuk olvasni, csak ötleteltem, hogy hátha segítek vele.
Ebben az esetben meg biztos, hogy vagy emberünk a béna, vagy a DB séma nevetséges, hogy ilyen kulcs nélküli mindent mindennel esetet kell lekezelni :D

Én kérek elnézést!

(#4049) Peter Kiss válasza martonx (#4048) üzenetére


Peter Kiss
senior tag
LOGOUT blog

Mindenképpen kell valami kapaszkodópont (említett row number), utána lehet:
- union + pivot
- sima join is vinni fogja
- temp table megoldással, ha nagyon akarom

De egyébként biztosan nem ez a probléma, hanem ahogyan mondtad a schema vagy más.

(#4050) kezdosql


kezdosql
tag

Bocs az off-ert, mashova nem tudom irni.

Meglepve hallottam, hogy volt magyar kezdemenyezes is Textar neven szoveges adatbaziskezelesre, de leszukult a celpiac a konyvtarakra es mas volt a favorit.

Erdekelne a szoveges adatbaziskezeles, kiprobalnek parat, ha tud valaki ingyeneset, vagy proba verziot ajanlani.

Útvonal

Fórumok  »  Szoftverfejlesztés  »  SQL kérdések (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.