Hirdetés

2019. október 17., csütörtök

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1) Patice


Patice
(nagyúr)

Amíg nem lesznek elterjedtek a gigabitesnél gyorsabb hálózati csatlakozók, addig hiánypótló termék lesz. :C

Szerintem.

(#2) Cifu


Cifu
(nagyúr)
LOGOUT blog

A 45 dolláros ára annyira nem is vészes...

Légvédelmisek mottója: Lődd le mind! Majd a földön szétválogatjuk.

(#3) koby11h


koby11h
(tag)

Ez sajnos csak az egyik vége, és ha a másik végén az eszköz nem tudja a 2.5/5/10 gigabit-et akkor nem sokat veszek észre.

(#4) dkess válasza koby11h (#3) üzenetére


dkess
(tag)

A cikkben linkelt Asustor NAS -ok pl. pont tudják a 2.5 Gbit/s -t. TUlajdonképpen azért lenne(/lett volna) előnyös, ha Intel/AMD oldalon alaplap szinten általános értelemben (azaz a 200$ -s lapokon legalább) elterjedt volna legalább a 2.5 Gbit/s, mert akkor néhány év múlva számíthattunk volna az ilyen - értelmezhető árú - SOHO switch -ekre is például. Pont mint a gigabit esetén annak idején ...

(#5) citkar válasza koby11h (#3) üzenetére


citkar
(addikt)

Lecseréled a másik végén lévő eszközt is és már észre is veszed a különbséget.

(#6) Lacika112


Lacika112
(aktív tag)

Tényleg szégyen hogy oké a "fapados" alapokon 1 gigabit van de a 80-120 ezres lapokon is ritka a 2,5 gigabit

1 gigabit pedig manapság elég soványka egy otthoni hálózatnak, rég túllépték az adattárolók ezt a tempót. Laptopok még siralmasabbak ott sok esetbe még 100/10 es ek vannak. (nem is olyan ritka)

Routerek is csak a nagyon "prémiumok" mennek 2,5 gigabiten
Tényleg egy kisebb vagyon ha 1 gigabit fölé "építkezel"

ha meghúzom a kocsidat az oc-nek számít?

(#7) Fecogame


Fecogame
(addikt)
LOGOUT blog

Miért nem 10Gbit a következő lépcső? Mint ahogy eddig is jöttünk, 10Mbit, 100Mbit, 1Gbit...

Gyenge a hálózati jel? 4G/LTE antennák, raktárról ---> http://bit.ly/LTE_Antennak

(#8) koby11h válasza citkar (#5) üzenetére


koby11h
(tag)

sajnos 7-8 darab 48 portos switch cseréje nem olyan amit az ember hip-hop megugrik amíg nem elterjedt a dolog még akkor sem ha már cat6 van bent a falban

(#9) koby11h válasza Fecogame (#7) üzenetére


koby11h
(tag)

Van 2.5, 5 és 10 Gbit is, csak hát az árak, és ott már a melegedés is, meg változik a kábelezés is a felső végén

(#10) Cifu válasza Fecogame (#7) üzenetére


Cifu
(nagyúr)
LOGOUT blog

Igazából a 10Gbit előbb volt, mint a 2,5 és 5Gbit, de a 10Gbit-es hálózati eszközök túl drágák. Hogy most ennek üzleti vagy más okai vannak, az egy más tészta...

Légvédelmisek mottója: Lődd le mind! Majd a földön szétválogatjuk.

(#11) citkar válasza koby11h (#8) üzenetére


citkar
(addikt)

Nem gond, átlag felhasználónál nem jellemző a 48 portos switch használata (főleg nem 7-8 darab egyszerre), ez az eszköz pedig átlag felhasználóknak készült elsősorban.

[ Szerkesztve ]

(#12) dkess válasza Fecogame (#7) üzenetére


dkess
(tag)

írták, hogy egyfelől a 10 Gbit/s előbb volt, de SOHO környezetben nem igazán terjedt el. Ekkor "jött az ötlet", hogy arról az oldalról támogatják meg, hogy a felhasználóknál a jelenleg leginkább használt Cat5e kábeleket (nálam is ez van az egész kecóban a falban) használhatod továbbra is 2.5/5 Gbit/s esetén (plussz kisebb a HW követelménye is) és ebben az esetben már csak a lapgyártóknak kellene jönnie pár alaplappal, ami tudja ezt (majd pár évre rá jönnek az értelmezhető árú switch -ek stb. is). Nos a lapgyártók tojnak bele ...

(#13) Cifu válasza dkess (#12) üzenetére


Cifu
(nagyúr)
LOGOUT blog

Komplexen kell nézni a dolgot. Az ASUS is jött ki 10Gbit-es alaplappal két éve, csak éppen Enterprise eszközökön túl mást nem tudtál rákötni. Ez után jelentek meg az ASUS 10Gbit-es PCI-Express hálókártyák, meg az ASUSTOR-tól a 10Gbit-es csatival ellátott NAS-ok, illetve még 2db 10Gbit-es csatival ellátott Switch-et is hoztak ki. De látsz 10Gbit-es ASUS Routert? Ugye nem. A maximum a ROG Rapture GT-AX11000 - 1, azaz egy darab 2.5Gbit-es csatival...

A felhasználók jó része a jelek szerint nem igényli a multi-gig sebességet, így a gyártók sem árasztják el a piacot vele. Akit meg érdekel, kénytelen a szükségmegoldások felé fordulni, mint az Enterprise piac alsó polcain való eszközök...

[ Szerkesztve ]

Légvédelmisek mottója: Lődd le mind! Majd a földön szétválogatjuk.

(#14) erer1000 válasza Cifu (#13) üzenetére


erer1000
(őstag)

tény, a hétköznapi embernek 99%ban elég a gigabit mindenre.
a többség csak yt-netflix-fb-torrent környéken mászkál, és torrentnél a 300-500megabites csomagok is egész jók, extrém esetben gigabitre cuppan, de fölötte nem igen látja előnyét ez a többség.

még gamer-ek (ami mondhatni fontos tortaszelet) sem érdekeltek az 1gigabit felett.
marad a marginális user, akik otthon NAS-t, vagy bármi hasonlót komolyan használnak.oké, nekem is van NAS-om, de én meg kényelmesen elvagyok így is a gigán mint sokan mások
de amíg máshol nagyobb profitok vanna, nem hiszem hogy olyan gyorsan betömnék ezt a piacot... szóval még pár 5-6 évet szerintem simán várnunk kell hogy tovább lépjünk a gigabitről.

Sony Ericsson W200i->Tmobile Vairy Touch->Alcatel OT 806->Huawei ascend Y200->Nokia Asha 302->HTC ChaCha->Blackberry Q10->Blackberry Priv

(#15) dkess válasza erer1000 (#14) üzenetére


dkess
(tag)

Ez a válasz az előző cifu kommentre is.

Pontosan amennyiben komplexen vizsgáljuk a szituációt akkor látjuk, hogy az mennyire gáz. Azaz nem az a lényeg, hogy a gigabit már szinte minden szempontból túlhaladott (PC -k javarészében SSD -k; a 5400 RPM -es HDD -k is, melyek a PC -ken kívül NAS -okban is előfordulhatnak, WiFi is régen meglépte már ezt a szintet, internet oldalról is meghaladott illetve akadályozó tényező, a mezei interface -ek - pl. USB is már 10 Gbit/s -nél jár, küszöbön a játék stream -elési szolgáltatások, okos otthon/város. IoT, kütyafüle stb. stb.) és már évek óta kellene a lapokon min. 2.5 Gbit/s -nek lennie, hogy belátható időn belül legyen egyéb eszközök is. Ezek csak részletek.

Az igény részéről : igény alapján még a 10 Mbit/s half duplex koax hálózatokról sem léptünk volna tovább máig sem. Minek? Ki a franc akart full duplex -.et és/vagy UTP -t. Senki. Amennyiben nem jöttek volna ki ezekkel, akkor ma sem lennének ...

Tulajdonképpen igazából igény alapján a fáról sem másztunk volna le. A lényeg, hogy könnyű az igény hiányáról beszélni, amikor nincsen értelmezhető kínálat. Egyébként ASUS XG-U2008 switch (2 10 Gbit/s port, mely multigigabit -et is tud + 8 db gigabit port) is már van vagy bő 3 éve. Igaz 80 KHUF -ért alhangon. SOHO alaplapokon gyakorlatilag nuku/alig. Ez nem választási lehetőség. Mondjuk egy ilyen switch -ért (kevesebb gigabit port -al is akár) adnék mondjuk 20K -t (ez 4X felár egy gigabit switch .hez képest), de NINCS. 16X felárért persze van 2 portos. Mellé a 40K -s hálókari vagy ennyivel drágább lap ... Ez nem kínálat. Ezért kellene minden 100 dolcsinál drágább lapra MOST legalább 2.5 Gbit/s, hogy 5 év múlva lehessen mondjuk egy 4 portos 2.5 Gbit/s .es switch -et kapni mondjuk 20K -ért ... Nagyon beragadtunk erre a gigabit -re ...

(#16) koby11h válasza citkar (#11) üzenetére


koby11h
(tag)

Otthon az átlagembernek jelenleg nincs mire használni 2.5 gigabitet. Melóban lenne, ott ugyan olyan laptopok vannak mint Neked/Nekem/Nekünk, van rajta Type-C, de ha vennénk is ilyen átalakítókat az aktív eszközök akkor is megfognák 1 gigabiten. Néztem pár hónapja 1 gigabit fölött (5 -10 gigabit) mit lehet kapni, hát az árak 500.000 fölött és a mostani gigás switcheink fogyasztanak kb. 60-80W és 1 ventivel zúgnak, ezek meg 250-300W, 4 ventivel. Az ár magas, a rack sűrűn van pakolva, szóval nekünk kicsit odébb van ez még.

Mondjuk egy 16-os 10 gigabites core switchet azért el tudnék képzelni a szerverek, NASok, TAPE és a gigások közé. De sajnos most még egyik eszközünk sem támogatja.

Igen azzal egyetértek, hogy ha nincs eszköz akkor minek támogatnák, de inkább alaplapon kellene. Opcionálisan némelyik laptopon és minden szerverben meg több alaplapin. Nem hiszem, hogy egy ilyen átalakító a megoldás.

[ Szerkesztve ]

(#17) Reggie0 válasza koby11h (#16) üzenetére


Reggie0
(nagyúr)

De van, a NAS-ok miatt.

(#18) koby11h válasza Reggie0 (#17) üzenetére


koby11h
(tag)

Szerinted most sok olyan ember van akinek otthon van 8 lemezes pl. Syno vagy Qnap NAS-ja SSD-kkel? Nekünk cégnél sem. Vagy 1 gigabit feletti net-je van felétek mindenkinek? Jó lehet mert nekem egyik sem. Nem a fejlődés ellen vagyok, legyen, de nem hiszem hogy otthoni körülményekre gyúrnak ezekkel egyenlőre.

(#19) Reggie0 válasza koby11h (#18) üzenetére


Reggie0
(nagyúr)

Meg 8 lemez sem kell, hozza, eleg 4 RAID10-ben es mar boven keves az 1gbit. Amugy eleg sok embernek van otthon NAS. Mar akkor is jol jon, ha a PC-rol laptopra akar valaki masolni. Hidd el, igeny boven van ra, latod a sok gbites wifikre is van igeny.

(#20) koby11h válasza Reggie0 (#19) üzenetére


koby11h
(tag)

Értem, szerintem otthonra a kivárható kategória az 1 gigabittel másolás, kivéve ha behozza az árát, akkor tényleg megéri.
Elég sok embernek van NAS, de főleg 2 lemezes, és igen, néha 4 lemezes is. A sok gigabites router ok, de sok helyen mit látsz rajta, 1 pc WOW-ra, meg 3 telefon :)

(#21) Reggie0 válasza koby11h (#20) üzenetére


Reggie0
(nagyúr)

Hat, dupla ido. Gondolj bele milyen, ha a laptop 2TB-s hattertarjarol szeretnel biztonsagi masolatot kesziteni.

(#22) koby11h válasza Reggie0 (#21) üzenetére


koby11h
(tag)

Én már lehet öregebb vagyok, és nem rohanok annyira. Holnap majd kezdődik az F1 nagydíj időmérő, elindítom a laptopon a szinkronizálót ami a változásokat átnyomja 25-40 perc alatt a NAS-ra. Utána kikapcsolom a laptopot és nézem tovább az időmérőt. Mondjuk nekem csak 250 GB és 1 TB van a laptopomban.
Elfogadom az érveidet, kell a változás, és látom igény is van rá. De pár évig még el fog tartani. Üdv!

[ Szerkesztve ]

(#23) SP4C3


SP4C3
(addikt)

Én USB 1.0-ból csináltam volna PCI-E 4.0-t....
Részemről kivárom, amíg kihalnak/kidöglenek a divatból ezek a dongle/átalakító fasságok és megjelennek végre a 10Gbps-os ethernet portok.

[ Szerkesztve ]

-JNA- Yugoslav National Army // ОТПОР! OTPOR! // KEBAB REMOVAL UNIT // ⍟T-34-85⍟ // MSI H81M-P33 / Intel Xeon E3-1220 v3 @ 3.5GHz / 8GB DDR3 @ 1600MHz / Gigabyte GTX 750 2GB GDDR5. Ó, e​g​y​ ​re​klámszű​rő! :/ sp4c3.speedtestcustom.com

(#24) Akula válasza SP4C3 (#23) üzenetére


Akula
(senior tag)

hát ez most egy átmeneti időszak, de volt már ilyen a múltban egypárszor.

(#25) Lacika112 válasza koby11h (#22) üzenetére


Lacika112
(aktív tag)

Tegyük fel van egy nasod amibe 5400 on pörgő winyó van (Read 146 / Write 136 egy filléres modell mérése) már 1 Gbit felett van a teljesítménye és a hálózat a szűk keresztmetszet.
Elkezdesz ugyan azon a gépen tyúktubot nézni már elég cinkes a szitu sokszor

Nasba van x TB helyed egy full üres winyón meg van egy laptopod amibe 1 TB 5400 as winyó van és szeretnél egy biztonsági másolatot róla.

1 TB mire 1 Gbit hálón átcsorog.... Elméletileg 125 Mb/sec (sose annyi de most annyi) 5 nap + mire átcsorog.

Eléggé UltraATA/133 retro amikor még rackel rohangáltunk haverokhoz az avi filmekért.

ha meghúzom a kocsidat az oc-nek számít?

(#26) Cifu válasza koby11h (#18) üzenetére


Cifu
(nagyúr)
LOGOUT blog

Nekem a fájlszerverben HDD és SSD is van (egy i3-3220 proci hajtja). A HDD-k kb. másfélszeresét tudnák, mint amit a Gigabit nyújt, az SSD-k számára pedig még az 5Gbit is szűk keresztmetszet lenne. Ezért csináltam optikai 10Gbit-et. Szinte minden a fájlszerveren van, és élvezem az előnyeit...

Persze, meg lehet közelíteni onnan, hogy még a 4K videók lejátszásához is elég a gigabit... Amíg például bele nem tekersz, és észreveszed, hogy azért van különbség...

Igen, az átlag Jóska ebben nem érintett.
De nem, az otthoni felhasználó bőven ki tudná használni, ha lenne rá lehetősége. Csak méregdrágán és/vagy használtpiacról lehet építkezni...

Légvédelmisek mottója: Lődd le mind! Majd a földön szétválogatjuk.

(#27) makoss


makoss
(addikt)

Addig míg nem lesz normális net vidéken, abszolut fölösleges! :(

(ha veszek valamit, magyar bolt érdekel!) Kínából nem rendelek semmit, a NAV nem fog rajtam élősködni!!!

(#28) Cifu válasza Lacika112 (#25) üzenetére


Cifu
(nagyúr)
LOGOUT blog

110-120MB/s lesz az, és ha nem számoltam félre valamit, akkor az 1TB 2,5 óra alatt átcsorog.

Ebben a kontexusban especiel nem sokat számítana a multi-gig rendszer. Ha mondjuk SSD-vel számolsz, akkor már inkább, legyen csak 500MB/s az SSD sebessége, és 5Gbit-es hálód, már 33 perc alatt végzel...

Légvédelmisek mottója: Lődd le mind! Majd a földön szétválogatjuk.

(#29) Cifu válasza makoss (#27) üzenetére


Cifu
(nagyúr)
LOGOUT blog

Ezt sikerült teljesen rossz oldalról megközelítened. Még a T-System 2Gbites internethez adott HGW-je is csak 1Gbit-es csatikkal bír, amiket nem lehet összefogni. Szóval ha ki akarod használni, akkor rákötsz mondjuk egy gépet, meg egy router, és ezek 1-1Gbit-et elhasználhatnak...

Légvédelmisek mottója: Lődd le mind! Majd a földön szétválogatjuk.

(#30) dkess válasza koby11h (#16) üzenetére


dkess
(tag)

Teljes mértékben igazad adok. Ahogy írtam is teljesen elképzelhetetlennek tartom így 2019 -ben, hogy bárkinek több kelljen, mint 10 Mbit/s half duplex koax alapokon. Sőt már ezt is felesleges urizálásnak tartom, amit semmilyen területen nem lehet kihasználni ... Ja nem.

Amennyiben nem jöttek volna ki eszközök ennél többre, akkor persze nem is hiányoznának. Persze először drágák voltak, de egy-két(/néhány) év alatt mindig megfizethető árban is jöttek az újabb technológiákra az eszközök. Ki emlékszik arra, hogy a soros/párhuzamos portoktól (akár "LAN" partykat alapul véve - azaz SOHO környezet, mondjuk 90 -es évek vége) mennyi idő is kellett a gigabit általános elterjedéséig? Nagyságrendileg egy évtized és ez alatt mondjuk 3 nagyságrend gyorsulás. Az ezt követő bő egy évtizedet követően ott tartunk, hogy a gyakorlatban SOHO környezetben - értelmezhető áron - még 2.5 Gbit/s sincs (ez 2,5X szorzó lenne).

Időközben ahogy írtam minden elhúzott már mellette SSD -k, a 5400 RPM -es HDD -k, WiFi, mobilinternet, vezetékes internetnél is komoly korlátozó tényező (ld. Digi is megállt itt vagy a T 2*1 Gbit -es netjét stb.), USB ésatöbbi ésatöbbi. Már minden ellépett erről az 1 Gbit/s -ről - csak a otthoni vezetékes hálózatok terén megy ez a helybetopi.

Azt is értem, hogy akinek kell az otthonra használtan selejtezett optikai 10 Gbit -es hálót aplikál meg épített NAS -okkal szórakoztatja magát stb. Azzal is egyetértek, hogy ilyen adapterek nem ideális megoldás. Sőt tulajdonképpen az emlegetett kényszerhelyzet "torszülöttje" ez is. Azt is értem, hogy ez valakinek nem kell, sőt akár a villamos áramot is csak hóbortnak gondolja - ugyanakkor fogadjuk el, ha valaki nem tartja "kívánatosnak" ezt a szituációt ...

(#31) hobizoli válasza Cifu (#26) üzenetére


hobizoli
(veterán)

ez szerinted mennyire altalanos, hogy vkinek otthon optikai haloja van fileserverre, meg 2gigas net-re nem kap hardvert?
mert amugy van ra megoldas, csak az alaplap alapbol nem tudja, de PCIE vagy USB cuccal meg tudna oldani

az a helyzet hogy mit itt qrvra el vagyunk am kenyeztetve ezzel is, mert vhol meg a 100megabites net is csak alom kategoria, meg a 200megabit a csucs, az is 6-8x annyiert, amit amiert itt a gigat kotnek be
pedig nalunk gazdasagilag fejlettebb orszagok
mivel a legfobb piacokon ez meg nem jelentkezik igenykent, amiert fizetnenek is tizezrek, nem fogjak rarakni az alaplapokra
akinek kell, az megveheti PCIE vag USB csatolokent most is siman, evekkel ezelott is volt ra lehetosege mar igazabol

de azt ne vard mar el, hogy vki majd a sima netezos gephez, aminel 20-30megabite van joesetben, majd sirni fog a szaja szele, hogy jajmar miert nincs rajta 2.5 vagy 10Gbps csati mar most is, es ezert fizessen annyi ember tok feleslegesen kihasznalatlanul tizenparezerrel tobbet, mert egy kis retegnek mar ez musthave lett
akkor se lenne meg, amikor ezt a gepet mar kikukazza ezzel a gigabites cuccal, ami 5%-nal jobban sem hasznalt ki 99.999%-ban
akinek kell majd kifizeti az maganak

powered by MegaSquirt2 v3.0 standalone EFI system, www.diyautotune.com

(#32) koby11h


koby11h
(tag)

1 TB mentése ha mindent mentek az utolsó bit-ig nálam nem 5 nap hanem 5-6 óra - kicsi és nagy fájlok is, bár mint írtam szinkronizáló programot használok és csak változásokat mentek, így töredéke.
Mint írtam, nem vagyok a fejlődés ellen!
Konkrétan számolva: ez a kütyü 13000 körül van forintban, 5000 az usb type-c vége, 5000 az RJ45 vége, 3000 az ASUS logo és egyebek - tudom paraszt számol így de próbáljuk meg.
Veszek otthonra egy lapot 22000-ért, ehhez ugye az 5000 Ft a 2.5 Gbit LAN miatt rájön, mert ennyi lesz a felára a sima gigabithez, tehát 20-25%-al drágítja meg az átlag lapot. Kábel ára nem számít otthon mert 1 darabon minimális. Az ingyen digi router helyett veszek egyet amin van 2.5 gigabit, és az 5-6 óra máris csak 1-2 óra.
De ez az emberek pár százalékát érdekli csak, a többi meg csak az elköltött pénzt látja.
Laptopon sem jobb, mert ott kell az AX vagy wifi6 mindenbe, ami az átlag laptopokban most kezd majd csak elterjedni, és ha nem cserélek mindet akkor semmire sem jó.
Szóval megint összefoglalva, igen kell a fejlődés, tényleg van akinek van rá igénye, mert lassú az 1 gigabit, de a legtöbb helyen nem sokat fognak belőle észrevenni. Ahhoz még kell pár év.

(#33) Lacika112 válasza Cifu (#28) üzenetére


Lacika112
(aktív tag)

:Y :R :Y

Őőőő jaaa, gyanús is volt, de nekem már nagyon este volt és 2x60 osztás elmaradt.
Kövezzetek meg, bevállalom már félálomba írtam.

"110-120MB/s lesz az," írtam is "Elméletileg " gyakorlatban persze sose éri el.
Inkább 110 a jellemző + pár de ez így is rohadt lassú.

Sokan írogatják minek akkora hálózat mikor a NET! nincs annyi.
Pont hogy az a lényeg nem csak a net létezik. Belső hálózaton pedig semmi nem arról szól milyen neted van.

ha meghúzom a kocsidat az oc-nek számít?

(#34) hobizoli válasza Lacika112 (#33) üzenetére


hobizoli
(veterán)

ez OK, csak akinek kell az talalt ra eddig megoldast, es pont ezert van az alaplapokon a bovitesei lehetoseg is ott
az atlag juzer szazezreknek meg tok eleg a gigabit is, mert azt sem hasznalja ki igazabol sosem
most minden alaplapra elkezdenenek raintegralni egy 10Gbps LAN-t, akkor a hotermelese miatt (nezd meg a PCIE kartyakon milyen hutest igenyel a chip), eleve at kene tevezeni a NYAK-t meg az alaplapot is, meg kapasbol 20-30k-val tobbe kerulne minden deszka, mert nagyon 30k alatt nincs is meg 10Gbps PCIE zsuga, csak felette

azaz a 15k-s deszka is lenne 35-40k a 10Gbps NIC ara miatt
mindezt azert, hogy par %-nyi powerjuzernek jo kedve legyen
dejo
hat azok vegyek meg azt bele maguknak PCIE megoldasban, oszt csok, mert ok akkor igyis megvennek mar most is igazabol, az a bovitesi PCIE port direkt azert van ott kialakitva a lapon erre

na meg ha van belso halod is, akkor elve kellene egy masik NIC is, akkor meg hottokmind1, hogy az alaplapin mi van, mert abbol 95%-ban ugyis csak egy van az meg foglalt, masikat meg olyat raksz bele magadnak amilyet akarsz, ha sima 1Gbps akkor azt, ha 10Gbps, akkor azt

az ilyen rétegigényeket a gyartok leszarjak, mert feleslegesen dragul vele a termek, es nem lesz versenykepes ara
egyik elkezdene csak 10Gbps LAN-s lapokat gyartani, annyival dragabb lenne a tobbinel, hogy nem vennek meg
workstation lapokon sincs alapbol dual 10Gbps vmiert minden, mert vallalati kornyezetben sem kifejezetten szokas a gigabit feletti adatatavitel
van, csak az a lap, 200k++ feletti arcedulan figyel pont emiatt
a sima dual Gigabit-s Asus WS Z390 Pro is 132k
akinek megis kene mar most, annak ott a PCIE megoldas erre kifejlesztve
amugy annyival kerul tobbe a 10Gbps-s technikas, amibe a 10Gbps-s kartyak is kerulnek
de azt pl barmikor ki tudod cserelni is, es az ugy jobban hutheto is eleve a hutoborda miatt


ertem en, hogy vkinek proli az alaplapba berakni egy kartyat is, mert legyen minden is integralt, de a PC az alapjaiban erre van/volt kitalalva
integralt VGA, hang, meg (sima 1Gbps-s) LAN az kellett kb mindenkinek, azt megcsinaltak
10Gbps az... az nem ez
ami meg USB-n nincs, az nem is letezik
egyetlen 3.1/3.2-s TypeC USB csatin megoldhato egy PC/notebook osszes ki- es bemenete a juzerek 99%-anal
a HDMI, 2.5Gbps LAN, es az osszes periferia adatatvitelet meg lehet rajta csinalni

akkor minek ezzel keccsolni...?

powered by MegaSquirt2 v3.0 standalone EFI system, www.diyautotune.com

(#35) Dr. Akula


Dr. Akula
(nagyúr)

Amíg vinyók pörögnek a NAS-ban, addig olyan mindegy mennyivel gyorsabb nála a LAN, a HDD úgyis lekorlátoz. Az meg még jóideig fog pörögni, mert az SSD GB/Ft aránya nagyon nem jó a HDD-hez képest, és nem is látszik a vége hogy valamikor is jobb lenne.

Xbox One X - PS4 - Dell 5491 - i9-9900K, G.Skill Trident Z 32GB 3200/CL14, MSI 2080Ti Lightning Z, ASUS Maximus XI Extreme, Samsung 970Pro 1TB, Corsair K95 RGB Platinum, Logitech GPro, Benq PD3200U, Phanteks Enthoo Elite

(#36) Dr. Akula válasza hobizoli (#34) üzenetére


Dr. Akula
(nagyúr)

Ami egyedül a PCIE bővítés ellen szól, az hogy az Intelnél 16 PCIE sáv jön a prociból, amit 1:1-ben igényelne is a VGA. Bár az elvan még 8-cal is, de ma már M.2 SSD is van a gépekben, az is elvisz 4-et, tehát 4 PCIE sávért mehet a harc a bővítőslotokkal. Vagy Ethernet, vagy második SSD, vagy SLI.

Xbox One X - PS4 - Dell 5491 - i9-9900K, G.Skill Trident Z 32GB 3200/CL14, MSI 2080Ti Lightning Z, ASUS Maximus XI Extreme, Samsung 970Pro 1TB, Corsair K95 RGB Platinum, Logitech GPro, Benq PD3200U, Phanteks Enthoo Elite

(#37) hobizoli válasza Dr. Akula (#36) üzenetére


hobizoli
(veterán)

egy B365-s lapnal is mar 8Gbps link van a chipset fele a CPU-tol es azon +20PCIE csatorna figyelhet, M2-re meg akarmikre
en nem mondnam draganak azt a lapot sem

de ketlem, hogy akinek 10Gbps-re van igenye, az H310-s deszakaval fog majd probalkozni
ha meg igen, az az o baja
de a 2Gbps Telekom-s net meg akar azon is megoldhato lenne

SLI? :DDD
hagyjadmar

de mivel a 8gen CPU-kban is van mar eleve 3.1 10Gbps USB-re lehetoseg nativ modon, ertelmetlen a kartya dedikalt integralt chip is, ami PCIE-t hasznalna igazabol
TypeC USB, oszt joido, joval olcsobb is
erre valo a cikkban szereplo technika is

powered by MegaSquirt2 v3.0 standalone EFI system, www.diyautotune.com

(#38) Dr. Akula válasza hobizoli (#37) üzenetére


Dr. Akula
(nagyúr)

4 PCIE sáv van a CPU és a chipset között, azon osztozhat muxolva akármilyen alaplapi cucc. Teljesen mindegy hányfelé oszlik, csak annyival kevesebb sávszél/időablak jut egyre.

"SLI? :DDD
hagyjadmar"

Miért, mivel pótolnád ki a teljesítményt, ha egy csúcskártya is kevés? 4K + 120Hz + raytrace? Bevetjük az IGP-t? :D

Xbox One X - PS4 - Dell 5491 - i9-9900K, G.Skill Trident Z 32GB 3200/CL14, MSI 2080Ti Lightning Z, ASUS Maximus XI Extreme, Samsung 970Pro 1TB, Corsair K95 RGB Platinum, Logitech GPro, Benq PD3200U, Phanteks Enthoo Elite

(#39) berVi válasza koby11h (#3) üzenetére


berVi
(senior tag)

Fu de okosakat mondasz! Pedig en azt hittem, hogy eleg egy adapter, es az egesz lakasban 2.5G lesz :(

[ Szerkesztve ]

(#40) berVi


berVi
(senior tag)

10 eve nem tortent semmi erdekes a multigig piacon. Nagyon sokaig az Intel es Mellanox uraltak a piacot a 150e koruli kartyakkal, amik jol mukodnek, csak krva dragak.

Voltak persze 10G lapok, de azokban sincs semmi erdekes, pontosan ugyanaz az Intel 540/550 chip van rajtuk, es termeszetesen meregdragak.

Aztan "berobbant" az Aquantia az elerheto 10G-vel, olcso is volt, epp csak hasznalhato nem. Nincs benne normalis koprocesszor, nem nyujt megbizhato teljesitmenyt, raadasul meg a driverek is szarok. Neha elmegy a link, neha 1G lesz a link, stb. Neztuk az Asus kartyajat, az Edimax kartyajat, teljesen mindegy.

Most ("csak" 1 eve) jott a Realtek az olcsositott ASIC-kel, ami borzaszto jopofa lenne, de meg mindig csak 100-120 ezres lapokra teszik ra. Ez az USB adapter vegre normalis aron van, de a teljesitmenyre, a driverek hasznalhatosagara itt is kivancsi leszek. A mai laptopokon nem nagyon van Ethernet port, oda mindenkepp kell adapter, es ez az ar mar kb az a szint, ahol megeri a sima 1G helyett ilyet venni, hogy kesobb, ha mar van moge multigig switch is, az adaptereket mar ne kelljen cserelni...

(#41) Akula válasza Dr. Akula (#35) üzenetére


Akula
(senior tag)

sőt, a HDD-nél ez az arány egyre jobb :K

(#42) hobizoli válasza Dr. Akula (#38) üzenetére


hobizoli
(veterán)

pl berax egy erosebb zsugat
de azert kivi lennek mi az valos felhaszalas ahol egy 2080TI akarmi is keves

annak valszeg eleve nem egy frutti B365-s deszkaja van mondjuk akkor mar eleve

jopofa ez a elmeleti sikon elkepzelt sosem megvalosulo szituaciokkal peldazas, csak nem valos, hogy vki a 2x400 rongyos dVGA-nal majd egy hoki 29k-s lappal fog leallni szarakodni ezzel

[ Szerkesztve ]

powered by MegaSquirt2 v3.0 standalone EFI system, www.diyautotune.com

(#43) Dr. Akula válasza hobizoli (#42) üzenetére


Dr. Akula
(nagyúr)

Minél erősebbet, a csúcskártyánál? :DDD

"de azert kivi lennek mi az valos felhaszalas ahol egy 2080TI akarmi is keves"

Szoktad olvasni is a hsz-eket, amire reagálsz? Ott van benne hogy 4K + 120Hz + raytrace. Ennél aktuálisabb felhasználási területet nem is lehetne találni. De kártyát hozzá ami elbírja???

[ Szerkesztve ]

Xbox One X - PS4 - Dell 5491 - i9-9900K, G.Skill Trident Z 32GB 3200/CL14, MSI 2080Ti Lightning Z, ASUS Maximus XI Extreme, Samsung 970Pro 1TB, Corsair K95 RGB Platinum, Logitech GPro, Benq PD3200U, Phanteks Enthoo Elite

(#44) hobizoli válasza Dr. Akula (#43) üzenetére


hobizoli
(veterán)

es az szerinted egy ilyen olcso alaplappal all le majd szorakozni?
elolvastad?

egyebkent ez a 4K 120Hz raytrace ez a juzerek mennyi %-t erinti amugy
nullaegesz mennyi, hogy erdekes legyen? a kerekitesi hibat sem erik el

na pont ezert baromsag az integralt 10Gbps-rt is sirni is igazabol

[ Szerkesztve ]

powered by MegaSquirt2 v3.0 standalone EFI system, www.diyautotune.com

(#45) Dr. Akula válasza hobizoli (#44) üzenetére


Dr. Akula
(nagyúr)

Azt vágod hogy nem egy alaplap topikjában vagyunk, hanem egy ethernet vezérlőében?

Szerinted miért nem elterjedt a 4K@120Hz?
a) Mindenki jobban szereti a minél kisebb felbontást, nem igényli a raytrace-t, igazából a C64 grafika jelenti a számára a csúcsot.
b) Mert nincs ami kihajtsa (és még az is k. drága).
Szerinted?

Xbox One X - PS4 - Dell 5491 - i9-9900K, G.Skill Trident Z 32GB 3200/CL14, MSI 2080Ti Lightning Z, ASUS Maximus XI Extreme, Samsung 970Pro 1TB, Corsair K95 RGB Platinum, Logitech GPro, Benq PD3200U, Phanteks Enthoo Elite

(#46) kenwood válasza Cifu (#29) üzenetére


kenwood
(addikt)

Az csak az egyik kerdes, hogy van-e link aggregation,a masik, hogy ki tudod-e hasznalni?
Fontos tudni, hogy port channel eseten a savszelesseg nem adodik ossze, hanem load balancing tortenik. Ez lenyegeben azt jelenti,hogy amig egy forrasbol masolsz valamit,addig aggregalva is max 1 gigad lesz, ha elinditasz masik forrasbol egy adatfolyamot,csak az fog a masik agon menni.
Elso korben inkabb a switchek koreben fog elterjedni a gigabit+, mert routeolni es natolni oket eleg draga,es viszonylag ritkan van szukseg ra.

[ Szerkesztve ]

Szakmai kerdesekre privatban nem valaszolok. A forumon sem, mert semmihez nem ertek.

(#47) hobizoli válasza Dr. Akula (#45) üzenetére


hobizoli
(veterán)

es?
a kerdesre valaszolnal?
mennyi %-t erint ez a felhasznalsi mod, hogy erdekes legyen egy ilyen igazabol tok retegigeny extremitas?

akkor miert fontos hogy kisjoskapistanak nem lesz egy hoki lapban ehhez eleg savszele ha ket 2080TI-vel all neki benazni, amikor darabonkent 400k-s dVGA-k melle o valszeg siman tudna venni amugy egy Threadrippert is, ahol maris boven van eleg PCIE savja SLI-zni is egy TR4-s workstation alaplapban meg melle bedobalni egy 10Gbps PCIE zsugat is

azonkivul meg ki SLI-zik manapsag otthon?
game nincs, ami kihasznalja szinte
azert is kopott ki a bubanatba

amugy vannak a 2080TI-nel is zoralabb dVGA-k, ha vkinek erre all fel, csak annyiba kerul, hogy otthonra olyat mar plane nem vesz senki
lehet venni 3.5millioert is dVGA-t

powered by MegaSquirt2 v3.0 standalone EFI system, www.diyautotune.com

(#48) koby11h válasza berVi (#39) üzenetére


koby11h
(tag)

Sajnos el kell mondani, mert nem mindenki követi a hardverek fejlődését naprakészen, és nem kapcsol össze alapvető dolgokat, hogy rendszerben lássa.
Hidd el jobb így mert az lesz mint a wifivel. Panaszkodik az ügyfél, hogy hiába cserélte le laptopot AC-s wifi-s példányra, semmivel nem lett gyorsabb a net.
Miért? Mert elmondtuk és leírtuk Neki, hogy ha maradt az N-es szolgáltatói router, és a 100 Mbit-es net előfizetés akkor semmi értelme!!! De hiába...
És hogy egy klasszikust is idézzek:
"Hálás vagyok az építő kritikáért, megtiszteltetés ha egy ilyen nagy formátumú ember oktat ki!"

(#49) Cifu válasza hobizoli (#34) üzenetére


Cifu
(nagyúr)
LOGOUT blog

most minden alaplapra elkezdenenek raintegralni egy 10Gbps LAN-t, akkor a hotermelese miatt (nezd meg a PCIE kartyakon milyen hutest igenyel a chip)

Milyent? Az én 2011-ben gyártott Mellanox ConnectX-3 dual 10Gbit kártyám max. 9,6W-ot vesz fel, az egy portosak pedig max. 7W-ot. Egy kis apró hűtőborda van rajta.

A ConnectX-5-ösökből a dual 100Gbit-es max. áramfogyasztás 29W aktív DAC kábelekkel, passzív kábelekkel 20W körül alakul, szintén passzív hűtésű a kártya...

eleve at kene tevezeni a NYAK-t meg az alaplapot is, meg kapasbol 20-30k-val tobbe kerulne minden deszka, mert nagyon 30k alatt nincs is meg 10Gbps PCIE zsuga, csak felette

Ez az, amin lehet vitatkozni, nagyon kíváncsi lennék, miért árulják olyan méregdrágán a felső kategóriás hálókártyákat. Az ASUS kínál 30e Ft körül 10Gbit-est. Élek a gyanúval, hogy azon is keres...

workstation lapokon sincs alapbol dual 10Gbps vmiert minden, mert vallalati kornyezetben sem kifejezetten szokas a gigabit feletti adatatavitel

Ellenben jó pénzért opcióval árulják a 10Gbit-es PCI-Express hálókártyát hozzá... :DDD

Légvédelmisek mottója: Lődd le mind! Majd a földön szétválogatjuk.

(#50) Dr. Akula válasza hobizoli (#47) üzenetére


Dr. Akula
(nagyúr)

Mit és? Ha alaplapokról akarsz fantáziálgatni, akkor keress egy alaplapos topikot, ez nem az.

A te logikáddal a 10 gigás LAN mégnagyobb extremitás, senkit se érint, hiszen annyi embernek sincs mint SLI-je...

"ki SLI-zik manapsag otthon?"
Mondjuk akinek kell a teljesítmény? Erre nem gondoltál, mi? :D

"game nincs, ami kihasznalja szinte"
Kivéve kb. mindet. :D

"amugy vannak a 2080TI-nel is zoralabb dVGA-k, ha vkinek erre all fel, csak annyiba kerul, hogy otthonra olyat mar plane nem vesz senki
lehet venni 3.5millioert is dVGA-t"

Nem drágábbat, jobbat! Na azt mutass! +7% teljesítményért dupla ár? Biztos jó vétel... Jobban megéri (neked) mint ugyanennyiért +30-50% (SLI)... A 3.5 millás kártyád pontosan mennyivel is tud több fps-t 4K-ban? :D

Xbox One X - PS4 - Dell 5491 - i9-9900K, G.Skill Trident Z 32GB 3200/CL14, MSI 2080Ti Lightning Z, ASUS Maximus XI Extreme, Samsung 970Pro 1TB, Corsair K95 RGB Platinum, Logitech GPro, Benq PD3200U, Phanteks Enthoo Elite

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.