Hirdetés

2023. február 9., csütörtök

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1) ttower


ttower
aktív tag

linux: ubuntu szerver kezdésnek, később ha belejössz debian. kívülről is lehet biztonságosan csatlakozni csak megfelelő autentikáció kell. a gép pedig bőven elég. nálam csak 500mhz/256mb ram van és még sok is. a webes felület már kicsit gázosabb de arra is biztos hogy van megoldás.

It's not a bug until it is in production. | Wake up and smell the ashes.

(#2) TonTomika válasza ttower (#1) üzenetére


TonTomika
aktív tag

látom megválaszoltad a feltett kérdést...késő van :D

[ Szerkesztve ]

(#3) The DJ


The DJ
addikt

Én Debiannal dolgozom jó ideje, csak céges keretek között, de az általad felsorolt feladatokat tökéletesen el tudja látni. Az Ubuntuhoz talán több tutorial meg tudásbázis lelhető fel, de a kettő szinte teljesen ugyanaz, lévén hogy az Ubi is Debian alapú :)

A webes felülethez én egy Usermin/Webmin párost ajánlanék így hirtelen, de nem említetted pontosan, hogy mit is szeretnél a weben elérni, valamint, hogy a felhasználók mihez férhessenek hozzá. Ha webmail kliens is kell, akkor Roundcube (szebb) vagy Squirrel Mail (gyorsabb), amit hirtelen ajánlani tudok.

Felhasználókat természetesen tudsz hozzáadni mindkét rendszerben, nekik külön home directory-uk van, ebbe be tudod őket zárni egy kis trükkel, ergo csak a saját könyvtárukon belül tudnak ténykedni és a szerver egyéb tartalmaihoz nem férnek hozzá. Ha FTP-n akarod ezt kivitelezni akkor ProFtp-d-t ajánlom ennek megoldásához, ha SSH-n elérést is akarsz nekik biztosítani, akkor az kicsit komplikáltabb, mert kell egy külön chroot shell-t létrehozni, de ez sem lehetetlen. :)

Minden az igényektől függ. Torrent kliensnek mondjuk egy Torrentflux-b4rt, ez is egyszerűen kezelhető webes felülettel rendelkezik és magyarul is tud.

Filmek lejátszása streaminggel: VLC

[ Szerkesztve ]

https://wpszaki.hu - Minden, ami WordPress, cikkek kezdőknek és haladóknak.

(#4) TonTomika válasza The DJ (#3) üzenetére


TonTomika
aktív tag

Első körben köszönöm a kommentedet, hasznos volt. :)
Webes felületen szeretném az egészet managelni, mint pl egy portálrendszert. Nem tudom hogy ez mennyire lehetséges, gondolom kéne neki írni egy php oldalt talán? Továbbá az egyszerűség kedvéért, mert szülők, tesók, nem értenek ehhez, nekik egyszerű lenne ha böngészőből tudnák kezelni a dolgokat. Saját mappájukban tudjanak írni, olvasni, de a megosztott film, zene, képek mappában csak olvasási joggal rendelkezzenek. Ezt gondolom be lehet állítani. Pl a felhasználó saját webes felületén ha futtathatna torrent webui.t az jó lenne. Ami még fontos, az iTunes libary tehát hogy a gépek a hálózaton felismerjék. Ehhez nem tudom mi kéne. (Amiket néztem neten NAS-ok javarésze tudja, és linux fut rajtuk) Filmeket pl úgy szeretném lejátszani, hogy a webes kezelőfelületen kiválasztom a mappákból az adott filmet, katt rá és megnyitja az alapértelmezett lejátszóprogival. Gondolom akkor ehhez kell majd a VLC.

Persze ez az egész nem egy sürgető dolog, szerintem rá fog menni vagy fél évem mire sikerül mindent tökéletesen létrehozni, de kezdőként szerintem így lehet...midnent lépésről lépésre. :) Több mint valószínű hogy ezek tudatában az ubuntu szervert választom, mert több helpet találok hozzá.

Azért szeretnék teljes webes felületet, mert azt utána úgy skinezem ahogy nem szégyenlem :) Természetesen nem lehet minden beállítást rátenni a webes rész admin felületére, csak ilyen alap dolgok amik kellhetnek...felhasználók...jogosultságok...a webszerver rész üzemeltetése etc.

(#5) The DJ válasza TonTomika (#4) üzenetére


The DJ
addikt

Nos nézzük :)

Az általad felsorolt dolgok 90%-át biztosan meg lehet oldani, még ha kicsit maszek módon is. A legszebb persze valóban az lenne, ha készítenél neki egy frontendet, ahonnan néhány rövid kattintással el lehet érni mindazt, amit a felhasználók/család használni szeretne.

Segítségképp leírom én hogy csinálnám, aztán hátha te is tudsz ötletet meríteni belőle. Először is készítenék egy egyszerű webes felületet, rajta például a "torrent, fájlkezelés, levelezés, itunes könyvtáram, VLC stream" menüpontokkal. Ezt mondjuk htaccess-el levédeném, tehát hogy ha csak az tudjon belépni az "webadminom.hu"-ra aki tudja a megfelelő nevet/jelszót. Így illetéktelenek nem férhetnek hozzá csak azok, akik tudják a hozzáférést. Ha paranoiás vagy akkor lehet egyéb autentikációkkal is megspékelni (pl.: captcha)

Aztán feltelepíteném a szükséges programokat, torrentkliens, levelező program, web ftp, vlc player stb. Majd az én kis webfelületemen szépen hivatkoznék rájuk. Tehát ha a tesó a torrent gombra kattint, akkor átkerül a torrent kliensre, ha levelezni akar, akkor pedig mondjuk a Roundcube mail bejelentkező képernyője fogadja.

A fájlkezelést legegyszerűbben úgy lehet megoldani weben keresztül, ha feltelepítesz valami web ftp klienst, ezekből rengeteg van, egyszerűbbek és komolyabbak is. Ez ugyanúgy viselkedik, mintha mondjuk TC-vel csatlakoznál fel rá, ergo ha beállítod a saját home könyvtárra való korlátozást a ProFTPd-ben, akkor csak abban fog tudni mozogni a felhasználó, viszont ott teljes körű írási/olvasási jogokkal.

A filmnézésről kapásból az jutott eszembe, hogy a Torrentfluxb4 alapból támogatja a streaminget VLC-vel, tehát ha letöltesz egy filmet és fenn van a VLC, akkor egy kis gombra kattintva már játssza is :) Természetesen ha ezt külön akarod megoldani, akkor küszködnöd kell egy kicsit, mert elég összetett a dolog. Vagy hang nem lesz vagy kép, vagy egyik se :DDD

Az itunes library megosztására hirtelen ezt találtam: [link] Az utolsó hozzászólás kell neked szerintem :)

Amint előbb is írtam, a rendszer adminisztrációjához én a Webmint ajánlom, ez egy komplett webes felület és azon keresztül mindent tudsz kezelni, telepített programokat, felhasználókat, jogokat, levelezést, futó szervereket, folyamatokat, sokat tud segíteni, hogy nem kell mindent parancsokkal kezelned.

Sok sikert hozzá, abban biztos vagyok, hogy ki fog akasztani jó párszor és szívni is fogsz vele rendesen, de ez ezzel jár :)

[ Szerkesztve ]

https://wpszaki.hu - Minden, ami WordPress, cikkek kezdőknek és haladóknak.

(#6) Patice


Patice
nagyúr

Ez hasonlít az én projektemhez. :B

A szoftveres rész nekem is a kérdés. Most ott tartok, hogy virtualizálok és Hyper-V Server 2012 (vagy lassan már 2016) és XPenology, amire migrálom a meglévő kétlemezes Synology NAS-om két lemezét. :D

Eladó: Streacom 120W PicoPSU, Apple iPad mini 1 (2db)

Copyright © 2000-2023 PROHARDVER Informatikai Kft.