- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- bitpork: Meglátjuk mit hoz a jövő
- bambano: Bambanő háza tája
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- lkristóf: Prohardver fórum userscript – hogy lásd, mikor neked válaszoltak
- Luck Dragon: Utazásra tervezve – Anker Zolo gallium-nitrid töltő
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
Új hozzászólás Aktív témák
-
Jeanne d'Arc
addikt
Nagyon jó írás, köszönöm.
-
Tp_fan
tag
Jó összefoglaló írás!

-
fracture333
aktív tag
remek kis összefoglaló, tanultam új és fontos szempontokat amiket figyelembe kell venni. viszont sajnos nekem már kicsit out-of-date több része a beszámolónak, itt pl a processzorra, a monitor méretekre gondoltam

de mindent egybevéve, le a kalappal, és azt hiszem minden forumozó nevében is kösz hogy megcsináltad.
-
Headbang
aktív tag
Hali mindenkinek!
Én is használt notit vennék..olvastam a cikket hasznos volt nekem is
arra lennék kíváncsi hogy a Dell Latitude D5xx as széria mért maradt ki az ajánlottak közül?
Esetleg nem olyan megbízhatóak mint a többi D4xx/6xx/8xx ?
Köszi a választ előre is! -
Boxi88
őstag
mivel most akarok notit venni, érdemes volt végigolvasni az írásod, köszi

-
Aprósólyom
addikt
Nem olvastam igazán bele még a blogba. De a bluetooth-ról csak annyi jutott eszembe, hogy nem csak telefonnak létezik bluetooth interface-e. Szóval nagyon is hasznos, ha nem foglal külön USB-t egy bluetooth adapter. Gondoljunk csak az egeren túl akár headsetre, GPS-re. Illetve nem hiszem hogy az ember mindig magánál tartja az adatkábelt így jó ha lazán összeköti a telót a lapival és fel tudja tölteni azt amit éppen el akar küldeni. Vagy a naptárbejegyzéseit szinkronizálja a telóval. Jó az nagyon is. Még nem olvastam ugy el a cikket, de máshol is ennyire szubjektíven közelítetted meg a témát? Csak mert azt írtad, hogy te személy szerint a kábelt részesíted előnyben. Igazán úgy segítesz a másiknak, ha nem a saját szimpátiádat vetíted ki a másikra, hanem segítesz rájönni, hogy neki mi a jó. (mikor és mi okoz előnyt vagy hátrányt a lapival kapcsolatban)
-
rudi
nagyúr
Viszont azt ne feledjük, hogy a T4x-ek saroknál fogva emelgetéskor hajlamosak oldalt, a csuklótámasz és a billentyűzet találkozásának magasságában megrepedni.
-
hcl
titán
-
parandroid
félisten
Emeld meg a sarkánál fogva, és rázd meg, emelgesd egy kicsit. Elvileg így nagyobb hajlítóerő éri az alaplapot, bár ki tudja. Bár én rendszeresen vagy egy alsó saroknál a billentyű előtt, vagy lustaság esetén a kijelző felső sarkánál fogva emelem a notikat, eddig egyiknél sem okozott gondot. Mondjuk ez inkább =<14" esetében igaz, az újabb 15,4" T61-es ThinkPadjeinket inkább nem a kijelzőnél fogva szoktuk emelgetni, ez is igaz.
p
-
dabadab
titán
-
hcl
titán
-
Hunter2
addikt
-
Tim82
félisten
-
dabadab
titán
Ja, ha T4x: ezeknek altalanos betegsege, hogy az ATI (meg lehet, hogy az Intel is? nemtom) BGA GPU-k hajlamosak elvalni az alaplaptol. Aztan ilyenkor lehet kiserletezni reflow-val, de azert arra kar epiteni, amugy meg csak alaplapcsere segit a dolgon.
Szoval ha ilyen gepet vesz valaki, akkor erdemes egy kicsit megmozgatni a kijelzot, mikozben megy a gep, hogy lefagy-e. -
parandroid
félisten
Ugyancsak nem utolsó szempont, hogy a Banias és a Dothan procik között is érezhető azért némi sebességkülönbség, és a DDR memóriáknál is gyorsabbak a DDR2-es modulok. a lapkészlétről nem is beszélve (i8x5 vs i915). Árban ellenben akkora különbség van csak pl egy T40/41 és egy T42/43 között, hogy talán ár/érték arányban is jobban megéri az utóbbi széria.
p
-
Ukraan
aktív tag
Hasznos, mindenre kiterjedő cikk, köszönet érte

-
rudi
nagyúr
Viszont a T40-ak már kezdenek eléggé elöregedni. OK, hogy sokáig bírják, de mindennek van vége. A korai szériás T40-ek már kezdik megadni magukat, szóval érdemes az újabb T42-43-akat keresni most már, és lassan civilizált árba esnek a T60-ak is. Persze, a jóég tudja, hogy azok mennyire fogják bírni tényleg hosszú távon - 5-8 év. Nálam a X40->X60 váltáskor érezhető volt a minőségbeli csökkenés.
-
parandroid
félisten
"Desktop replacement (DTR) – 15” vagy afölött:
... HP nw sorozat, valamennyire HP nx széria stb."Mindenképpen említésre méltó a HP nc széria (nc8xxx), illetve fontos megjegyezni, hogy az nx sorozatból csak az újabb szériák ajánlhatók nyugodt szívvel, kb onnét, hogy Dothan Pentium M-mel szerelték őket. A régi nx5xxx-ek, nx7xxx-ek, nx9xxx-ek meglehetősen problémás példányok voltak.
HP oldalról más belekötnivalóm így hirtelen nincs.
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Másrészt még talán annyi, hogy a Toshiba szubnotikat kár részletezni, írhattál volna csak annyit, hogy bármilyen Portége, azzal nemigen lehet mellélőni.
Amúgy jó cikk, grat, anno a notis cikkemnél én is gondolkoztam ajánlásokon, de nem volt kedvem a flémhez, így maradtam az általánosságoknál.

p
-
Speeedfire
félisten
-
atee
őstag
Jó kis cikk. Gratulálok!
-
Tim82
félisten

Kiegészítés megtörtént.
-
Napfénysüti
nagyúr
Szerintem is. Eddig talán Spyduck írása volt a legjobb útmutató mondjuk ő új gépeket ajánl de hasznos lehet itt is.
Most meg már itt van ez a remek kis írás így mindenki megtalálhatja a szükséges segítséget. -
Speeedfire
félisten
a linkek menüpont alá sztem ez még odaférne
Megbízható notebookok -
Napfénysüti
nagyúr
Én Amiloról váltottam TP-re.
Lifebookok lehet jó gépek de szerintem irreálisan túl vannak árazva (több fajtáról olvastam teszteket és nem is voltam lenyűgözve tőlük). Ennek megfelelően gondolom használtan is drágábbak vagy legalább annyiba kerülnek mint egy TP. Így meg szerintem nem kérdés mit kell venni. 
-
devast
addikt
-
N.GÁBOR
aktív tag
Ne haragudjatok a buta kérdés miatt, de egyébként az mitől függ, hogy egy írás a címoldalra kerül-e vagy sem?
-
buherka
addikt
Az a 10% hüjeség. Ill nem hüjeség...

A hülyeségre néhány alternatíva, hogy megjegyezd, miként is kell helyesen leírni

-
N.GÁBOR
aktív tag
Egyébként teljesen egyetértek a P3-mas tualatin magos procik kiváló használhatóságával. Jelenlegi ThinkPad T23-mas gépemnek az is lehetne a neve, hogy a 8 éves mindenes. Nincs mellette másik gépem, az egyetemen szinte minden csapatmunkát ezzel a géppel csináltunk, és minden mást is. Aminek a hiányát néha tényleg éreztem az a 2.0-s USB, valamint a beépített wifi, de ezen túl tényleg elég mindenre.
És mégis egy T60-ra való váltást fontolgatok....hm...de miért?... úgy tűnik a 21.században már a termékek szülik a szükségleteket.... -
N.GÁBOR
aktív tag
Nagyon hasznos írás, és szerintem többen profitálhatnak belőle mint elsőre gondolnánk, ezért gratulálok hozzá.
Én például 100-130ezres kategóriában keresgélem a potenciális jelölteket, és ugyan ennyiért lehet új gépet is kapni, azonban jobb választásnak tartok egy használt üzleti gépet, név szerint egy ThinkPad T60\61-es ketyerét.
Szóval az ajánlásod még a kétmagos gépek halmazára kiterjesztve is teljesen megállja a helyét
Üdv Gábor -
dabadab
titán
Hat, lehet, hogy a Lifebookok nem Amilo-szintuek (Amilokhoz nem nagyon volt szerencsem), de az biztos, hogy nem Thinkpad-szintuek (merthogy Lifebookhoz meg Thinkpadhoz viszont volt szerencsem, huzamosan, mindkettobol a Pentium-M korszak masinaihoz).
Mindegy, ha nem gyoz meg egy ember velemenye (ami tulajdonkeppen jogos), akkor azert meg itt marad ez a hozzaszolas mementonak

-
ABE
őstag
-
azbest
félisten
"ez általában 1-1.4 GHz közötti órajelet és 512 kByte L2 cache-t jelent) és 512 MB RAM-mal szerelt notebook is kiválóan el képes látni Windows XP operációs rendszerrel. Vagyis akár már 20-30 ezer forintos árért tudunk venni „kis mindenes” alapgépet, amelyik kielégíti a szerényebb felhasználói igényeke"
Jó is lenne, ha ennyiért lehetne olyan gépet
... sajna azért általában többért van. 20 körül csak komoly hibákkal, törésekkel láttam hirdetést 
-
Speeedfire
félisten
-
Tim82
félisten
Húbazz, vasárnap délután írtam meg a cikket, már egészen el is feledkeztem róla...

Köszönöm mindenkinek!

Nem fogok tudni külön-külön válaszolni a hsz.-ekre, de próbálom összeszedni a mondandómat.
Szóval, ez a szösszenet hiánypótlásnak és bevezetésnek született meg, nem helyettesíti senki érdeklődőnek az utánaolvasást, csak egy vezérfonal-félének szántam. (Kicsit szorított is az idő, amikor írtam, szerintem meglátszik rajta sajnos, de máskor még kevesebb időm és főleg energiám lett volna rá.) Főleg azért, hogy ne kelljen minden egyes alkalommal, amikor a "mit ajánlotok 70 ezer forintért"-kérdés felmerül, újra leírnia a tapasztaltabb fórumozóknak, hogy "erre meg erre kell figyelni, meg ilyen meg ilyen notebook-okat ajánlunk".

Az ajánlott típusok a fórum-beli tapasztalatokból vannak szemezgetve, ha még van ötletetek, írjatok típusokat, modelleket! (HP nc és nx benne van emlékeim szerint a listában, a Lifebook-ok pedig azért nem Amilo-kategóriás masinák.)
Az MXM már a gyakorlatilag a kétmagos processzorokkal felszerelt notebook-okra jellemző egyébként. (Bár azt hiszem, egyes Sonoma platformos Dell Precision-okban is lehetett már VGA-t cserélni.)
Hibajavítást, kiegészítéseket az este folyamán beillesztem.

-
hcl
titán
-
zolikaDB
veterán
Jó kis cikk! És szerintem elég jó gépeket is ajánlottál, meg végülis egy ilyen korú gép tud annyit, mint egy netbook, és az ára is sokkal jobb.
Amivel kiegészíteném a cikket, az az, h dedikált VGA-s gépek ebben a kategóriában/árban/korban ritkábbak, tehát többnyire intel xxx grafikus meghajtó van bennük. Nekem Ati X200M VGA volt a Toshibámban, valamennyire érezhető volt, de ez is a RAM-ból vette el a memóriát, tehát max a laptopom volt "dedikálva" egy Ati matricával... -
Jim Tonic
nagyúr
Uhhh, most adtam el 15db-ot, egyenként 40-ért. 45 volt a T41.
Ráadásul raktárban maradt, 0km-es gépek voltak. -
Jim Tonic
nagyúr
-
Hunter2
addikt
A HP NX6XXX szériát is beírtam volna az ajálottak közé.
-
Gondwana
addikt
T40-et 60-70.000-ért én se ajánlanék!
T40-et kiépítéstől/állapottól függően 50-55-ig, T43-at 70-75-ig még akár reálisnak is mondanék -
Gondwana
addikt
Köszönöm, hogy megírtad azt, amire én lusta voltam: van hova küldenem művelődni a népet!
Néhány kiegészítés:
Kis táblázat a leggyakrabban használt felbontás-rövidítésekről:
WSXGA+ 1680x1050 widescreenÉpp nem találom, hogy melyik fórumon is foglalkoztak vele, hogy az IPS-sel megáldott T4#-ek CCFL fénycsöve tömegesen gyorsabban elöregszik, mint illene - ettől függetlenül én is ilyent vettem a Zasszonynak - azt viszont írtad, hogy ezt miről lehet felismerni.
12" PIII-hoz: ThinkPad X30 - bár nem sokat láttam még belőlük
-
Speeedfire
félisten
hát én ezt az ajánlott ibm t40-et nem találom annyira olcsónak a maga 60-70 ezres árával
ennyiért már vadi új atomos subnotik vannak igaz odd nélkül -
hcl
titán
-
infectedmann
őstag
Jó kis írás, be is teszem a könyvjelzők közé, majd valamikor karácsony környékén jól fog jönni. A szüleimnek szeretnék majd venni valami használt notit netezéshez meg ilyen alap dolgokhoz.
-
FoxiestFox
félisten
Nem szedegetek le HD szutykokat, a Vodás netemmel... Habár a FullHD kivételével mindent megeszik a gépezet.

Volt egy x összegem erre a célra, ami elárulom KEVÉS pénzt takar, és ennyiből ez tűnt jó választásnak.
Egy szó mint száz: igen, T40 filmezésre. Majd ha rám szakad a Nemzeti Bank, veszek jobbat. Nem most.
-
djvoyager
tag
Ami még az írásból kimaradt, hogy az akkumulátor állapotát mindenképp érdemes / szükségszerű ellenőrizni. Egy akkumulátrocsere 15-35 ezer forintba is kerülhet, típustól függően, és akkor máris nem olyan olcsó a használt gép.
-
djvoyager
tag
-
Pisztillus
senior tag
Nagyon jó írás, szvsz akár címlapra is mehetne, sokaknak segítene.
Dabadab: Nekem is van egy FuSi Lifebook E6644-es notim (ez volt az első), nagyon jó kis gép az. Pont Tim derítette ki, hogy kb. 8 vagy 9 éves lehet.
-
Jim Tonic
nagyúr
T40 filmezésre? Talán múltidőben.
-
hcl
titán
Jó kis összefoglaló!
Annyit tennék hozzá, hogy a durvább, nem integrált, hanem külön chipes videokártyák hajlamosabbak a halálra, mint a chipsetbe integráltak... És akkor még jó, ha MXM-es, akkor csak be kell szerezni...
Érdemes amúgy kicsit ki-be kapcsolgatni is a gépet, mert ha pl. nem mindig ibndul elsőre, akkor lehet menekülni; ugyanez igaz akkor, ha kicsit vibrál a kijelző, mert ez uitalhat a haldokló fénycsőre, vagy inverterre is. (Bár 10 ezer Ft körül a legtöbb ilyesmi gyógyítható.)
@dabadab : Nekem is marhára tetszik a Lifebook S7010, csak hát... Szóval, hm, nem épp tartós

-
Napfénysüti
nagyúr
-
gtamate2
veterán
Nem rossz írás, viszont szívesen olvastam volna egy hard/belépő gamer notiról.
-
Napfénysüti
nagyúr
2* ment el szarakszik a net itt bent

-
Napfénysüti
nagyúr
Dettó, 1 hónapja vettem használt TP-t és imádom. Szerintem sokkal jobban megérte mint ha ennyiből újat szereztem volna be. Legalább 3 évig szeretném is ilyen elégedetten használni.

-
devast
addikt
"annyit érdemes tenni, hogy heti vagy legkevesebb havi rendszerességgel merítsük le őket kb. 10%-ig (nem szabad teljesen lemeríteni őket!),"
Az a 10% hüjeség. Ill nem hüjeség, de ezt az akku beépített védelme megteszi helyetted, szóval nyugodtan le lehet teljesen meríteni, mikor teljesen kikapcsol akkor is marad benne elég, hogy ne károsodjon. -
FoxiestFox
félisten
Én is pár hónapja vettem egy T40-es IBM-et, ennél elégedettebb én még nem voltam.
Aki netezésre, filmezésre keres gépet amit nyúzni fog, akkor ez 10/10-es választás... -
majerfeco
csendes tag
-
lorenzen
aktív tag
Egy életképes módszert szeretnék javasolni.
Miután a kinézett noti átment a ránézéses átvizsgáláson, kérjük meg az eladót, hogy stressz tesztet csináljunk a gépen.
Ha egy órán keresztül fut a StressMyPC 1.00 vagy valami hasonló program, szinte biztos, hogy rendben van a gép.
A pixelhibának én kisebb jelentőséget tulajdonítok, ettől még használható a gép. Legfeljebb árengedményt kérnék a hiba miatt. De egy télen vásárolt noti, nyáron kezd fagyni, nem lehet reklamálni az eladónál. -
Jim Tonic
nagyúr
Engem annyira nem fogott meg, de az ajánlások hasznosak. Kivéve a FuSi.
Viszont mi az a használt notivásárlás? Olyan notivásárlás, amit már használtunk párszor, és megkopott?
-
dabadab
titán
Remek es hianypotlo cikk, csak azt nem ertem, hogy a Lifebookok mivel kuzdottek fel magukat az ajanlott kategoriaba?

-
Markoka1993
tag
Köszi
Ebből tanultam egy kicsit 
-
^Clown
addikt
Kiválóan összefoglaltad, mire kell figyelni. Köszönjük!

-
atike
nagyúr
Pontosan most állok használt note- vagy netbook vásárlás előtt, szóval érdekes olvasmány! Köszi!
-
Napfénysüti
nagyúr
Kiváló útmutató írás Tim82 mestertől.
Érdemes megfogadnia a javaslatokat minden használt notebookot keresőnek.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
Hirdetés
- Samsung Galaxy S26 Ultra - fontossági sorrend
- Diablo IV
- Megújult mobilos felület, fórumos ráncfelvarrás a PROHARDVER! lapcsaládon
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Youtube Android alkalmazás alternatívák reklámszűréssel / videók letöltése
- CADA, Polymobil, és más építőkockák
- Samsung Galaxy S10 és S10+ duplateszt
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- További aktív témák...
- Erős, !GARANCIÁLIS! Acer Nitro 16 AI gamer laptop! -Ryzen AI 9 365, RTX 5070 8gb, 32gb DDR5, 1tb SSD
- Xreal Beam
- Gigabyte Z170X-Gaming 7 Rev 1.1 / Beszámítás OK!
- Apple MacBook "BlackBook" (2007) - 2,16GHz Core2Duo, 4GB RAM, gyári töltővel (Retro / Projekt gép)
- Realme Realfit F3 ANC aktív zajszűrésű Bluetooth fülhallgató
- Surface Pro 7+ i5-1135G7 16GB 512GB 1 év garancia
- GAMING PC! i5-12400F / RTX 5060 / 32GB DDR5 / 512GB NVMe / 600w! BeszámítOK
- iPhone 15 Pro Max 256GB 100% (1év Garancia)
- 27% - Sapphire RX 9070 XT NITRO+ 16GB GDDR6 Videokártya! BeszámítOK
- AOC Q27G4XF 27 2560x1440 QHD Monitor 2026.10.27-ig Garancia Házhozszállítás
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

Esetleg nem olyan megbízhatóak mint a többi D4xx/6xx/8xx ?

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Most meg már itt van ez a remek kis írás így mindenki megtalálhatja a szükséges segítséget.
Lifebookok lehet jó gépek de szerintem irreálisan túl vannak árazva (több fajtáról olvastam teszteket és nem is voltam lenyűgözve tőlük). Ennek megfelelően gondolom használtan is drágábbak vagy legalább annyiba kerülnek mint egy TP. Így meg szerintem nem kérdés mit kell venni.