Hirdetés

2022. augusztus 8., hétfő

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1) mad823


mad823
senior tag

Az mondjuk biztos, hogy a pazarlás megszüntetésével látványos csökkenést lehetne elérni az energiafogyasztásban.

(#2) pilóta válasza mad823 (#1) üzenetére


pilóta
nagyúr

Jaja. Pl. ha a rezsicsökkentésre fordított milliárdokat hőszigetelés támogatásra fordították volna, akkor most fele annyi lakossági gáz és villany fogyna.
Mondjuk ezzel viszont nem lehet választást nyerni, úgyhogy sajnos ez nem fog menni...

Aki él és nem boldog, az téved!

(#3) NKing


NKing
tag

Sajnos a többség, akinek nincs okos termosztátja, úgy szokta használni a fűtését (nem egy példát láttam már erre) pl. télen, hogy gondolja, most majd jól spórol, ezért aztán nem kapcsolja fel a fűtést jó sokáig, mondván ő aztán kibírja! A lakás kihűl, a falak elveszítik a bennük tárolt hőmennyiséget és ontani kezdik a hideget - mire emberünk kapcsol, addigra már bizony fázik. :U És itt van a probléma, mert ha az ember elkezd fázni, akkor a hőérzete teljesen megváltozik, ez egy kellemetlen érzés, amit a szervezet igyekszik kompenzálni, az erek összeszűkülnek, a vérnyomás megváltozik, stb. Megy, feltolja a fűtést maximumra és fűt-fűt-fűt, míg azt nem érzi, hogy na most már jó meleg van, a szervezete visszaállt komfortosba. Igen ám, de mire ő úgy érzi, hogy már nem fázik, addigra egy rakat energiát elfűtött feleslegesen, nagy részét az amúgy jó hőkapacitású falak és padló újra melegítésére (persze falazata válogatja, hogy ez mennyire igaz). Az ilyen lakásokban simán előfordul, hogy vendégként odaérkezel és nyakonvág a meleg, mert akár 26 fokra fűtik a lakást, teljesen feleslegesen. Aztán hónap végén csodálkoznak, hogy dehát ő spórolni akart és mégis több tízezres fűtésszámlája van megint.

Ehelyett az okos termosztát folyamatosan figyeli a szobák hőmérsékletét és ehhez állítja pl. a radiátorok vagy a fűtőpanelek beállításait. Folyamatosan fenntartja a kényelmes 22-23 fokot a helyiségekben, a falak és a padló nem hűlnek át, így mindig megvan a komfortérzet, nem kezdünk el fázni, nem kapcsolgatjuk a fűtést össze-vissza - és nem lesz olyan hőingás a lakásban, hogy egyszer 17-18 fok van, máskor 26 fok.

[ Szerkesztve ]

(#4) Tiszteletes


Tiszteletes
tag

Hát igen... Amíg a hatalom székének karfáját elfehéredő ujjakkal szorítani kb. mindennél fontosabb, addig valóban jelentős, nagy lépést tenni a környezetvédelemben itt MO-on nemigen fogunk.

Más: 1,5M db okos termosztát.... Állami beszerzés révén, a nagy mennyiségre vonatkozó kedvezményeket felejtsük el és persze a piaci árat is. Nagyvonalú leszek. Számítsuk meg darabját 250 euróval (valós gyártási költsége valahol 5-20 EUR között, a többi az a nettó nyereség) 250 x 1 500 000 = 375 000 000 EUR = 150 000 000 000 Fingtallér
Ez államháztartási léptékben filléres kiadás, pláne ha egész Európára vetítjük, annak a cégnek aki ezen a nyereséget realizálja azonban óriási pénz...

Miért... vagytok... gyengék???! Játtszatok!!!

(#5) body007


body007
addikt

Nálam tado van, nagyon szeretem :K
És át kell állni fejben, h télen nem 26 fokban élünk bent mikor kint mínuszok vannak, hanem ~20 fokban (és 18 körül alszunk), de tudom a Magyar fázik :D

Mindenkit egyforma külső inger ér, de egyén függő, h éljük meg :P

(#6) turbuczn válasza NKing (#3) üzenetére


turbuczn
tag

Részben igazad van, részben nem.
Az emberi hőérzet valóban úgy működik, hogy a sugárzó hőt (ebben az esetben hideget) azzal kompenzáljuk, hogy magasabb levegő hőmérsékletet állítunk be, de ha éjjel, vagy nappal, amikor nincs szükségünk 22-23 °C-ra, levisszük a termosztátot, akkor az alacsonyabb belső hőmérséklet mellett, kevesebb a hőveszteség, azaz kevesebb hőenergiát kell előállítanunk. Főleg éjszaka éri meg ezzel spórolni, mert akkor van hidegebb kint. Ez bizonyított tény, azzal, hogy melegen tartod a lakást, több hőenergiát viszel be, mint amikor fel kell fűtened az alacsonyabb hőmérsékletű szerkezeteket.
Más kérdés, hogy ha normálisan van hőszigetelve egy ház/lakás, akkor éjjel sem esik a hőmérséklet 1-2 °C-nál többet fűtés nélkül.

(#7) DBob válasza body007 (#5) üzenetére


DBob
őstag

"hanem ~20 fokban (és 18 körül alszunk)"

Micsoda luxus!

(#8) body007 válasza DBob (#7) üzenetére


body007
addikt

Inkább egészséges mint luxus...

Nem ajánlott 18-19°C-nál melegebb szobában aludnod télen. Ismerd meg az okát!

Mindenkit egyforma külső inger ér, de egyén függő, h éljük meg :P

(#9) himpike


himpike
tag

A 18 fok nekem pl nagyon kevés, 21 alatt állandóan felfázok. 22,5 fokra van állítva a termosztát egész nap ha otthon vagyok. Tegnap 26,5 volt a szobában, nekem nem tart semeddig elaludni annyiban sem, de ez is nyilván ember függő.
Használok egy 60 wattos ágymelegítőt is időszakosan. Az első vesekőig nem voltam ennyire fázós, gyerekkoromban mindig ablak mellett aludtam.

(#10) mad823 válasza body007 (#5) üzenetére


mad823
senior tag

Egyébként messze nem kell ennyire okos termosztátokban gondolkodni, egy párezer forintos programozható is bőven megteszi. (Pl. egy conrad-os sygonix). Ez kb. bármilyen radiátorra felmegy, de az is igaz, hogy egy itthon erősen felülreprezentált kőkorszaki cirkófűtések vezérlését nem oldja meg. Ellenben az össze távfűtéses és házközponti fűtéses épületben már ennyi is csodákat tud művelni.

(#11) NKing válasza turbuczn (#6) üzenetére


NKing
tag

Kimaradt a hozzászólásomból, de természetesen éjjelre nem kell tartani a 22-23 fokot, amikor alszunk, akkor elég a 18-19 is - ezt pedig be is lehet programozni az okostermosztátoknál. A melegen tartás egyébként nem feltétlen jelent több energiaigényt, ha megfelelő a szigetelés - de nem is ez volt a hsz-em témája, hanem az, hogy az ember hőérzete a döntő, amikor állítgatja a fűtést. Ha pedig lehülnek az épület falai, padlója, akkor a hőérzet sokkal rosszabb lesz - ebből kifolyólag pedig könnyen csúszik felesleges túlfűtésbe, ami hőmérséklettartás mellett nem fordulna elő.

(#12) btprg válasza mad823 (#10) üzenetére


btprg
aktív tag

Szerintem programozható se kell, cirkós kazán esetén egy sima elektromechanikus termosztát a lakás megfelelő pontjára is megteszi. Távhő esetén meg termosztátfejes radiátorszelep. Be kell jelölni rajta a pontokat, hogy hova állítsa az ember éjszakára vagy mikor nincs otthon, és hova nappalra, aztán annyi.

20 fokban ücsörgőknek: szerencsétek van, ha nektek ennyi is elég. Lehet hogy mert panelban nőttem fel, de nekem ahhoz, hogy egy helyben ülve (pl. gép előtt) ne fázzak, kell legalább 24 fok, különben fagy le mindenem, meg minden bajom van. Szerk.: az igaz viszont, hogy éjszakára nem kell hogy meleg legyen, melegben nem jó aludni.

[ Szerkesztve ]

"Tepid! Tepid is no good for a star, but it'll do for stardust." (nmlorg/naim)

(#13) tradeelek11 válasza mad823 (#10) üzenetére


tradeelek11
aktív tag

"itthon erősen felülreprezentált kőkorszaki cirkófűtések vezérlését nem oldja meg"

Arra is van biztonságos megoldás:)
[link]
A lényeg itt nem is igazi termosztát van hanem a hőmérők vezérlik a radiátor szelepeket,
illetve a kazánt jelenlét, időpont stb. alapján.

Tisztelettel :R

(#14) himpike


himpike
tag

Próbálta már valaki kiszámolni hogy a szigetelés hány év alatt térül meg/megy tönkre? Nekem nagyon úgy tűnik hogy csak előre befizetem vele azt amit elfűtenék nélküle...

(#15) Robitrix


Robitrix
aktív tag

Az biztos, hogy egy jó energia felhasználás vezérléssel és hőszigeteléssel igen komoly energia mennyiséget lehetne megtakarítani. Természetesen nálunk is az volna a megoldás, hogy támogatják a fűtés korszerűsítést és lakásszigetelések a rizsacsökkentés helyett. Apáméknál is felújították házat energetikai szempontból külső szigetelés és nyílászáró csere. Egy 1976 körül épült 10 emeletes panelház. Rögtön le is ment az átlagos fűtés költség vagy 40%-ot.... HA az EU-ban idén nyáron és ősszel nagy volumenben nekiállnak a lakás korszerűsítéseknek és annak támogatásának télre simán lejebb lehet szorítani a lakossági energia felhasználást összességében vagy 5%-kal. Arról nem is szólva, hogy jót tenne a munkalehetőségeknek és a cégek megrendelésinek és ezen keresztül a költségvetések bevételeinek. Aztán az oroszok kapják be a gázukat és az olajukat, ha európának kapásból kevesebb energiára van szüksége. Mint ahogy támogatási programokat lehetne nagyobb számban indítani az egyéni napelemeknek és napkollektorokat. Annyi biztos, hogy az egész orosz balhé arra feltétlenül jó, hogy energetikai szempontból csökkentse európa a gáz és olaj függőségét és még inkább hangsúlyt helyezzenek az alternatív energia termelésre. . Még akkor is ha időlegesen be kell indítani pár elavult szénerőművet rövid távon.

(#16) Xpod válasza himpike (#14) üzenetére


Xpod
addikt

Nálunk kb15 év. Kb 3,4 millióba került 15 cm szigetelés és az összes nyílászáró cseréje, ehhez képest az éves gáz számla kb 20 000Ft-tal csökkent.

[ Szerkesztve ]

Most kezdődjék a tánc! - mondta a papagáj és berepült a ventilátorba.

(#17) Robitrix válasza btprg (#12) üzenetére


Robitrix
aktív tag

Azért egy jó okos termosztáttal többet lehet megtakarítani energiát. Mondjuk van egy beállítás a kazánodon, hogy tipikusan du 5-kor érsz haza a munkából. Ezért du.4-kor magasabb fokozatra kapcsol a fütésed, hogy bemelegítse a lakást mire hazaérsz. Csak hogy aznap változik a programod el kell menned sörözni a haverokkal mondjuk. Ezért csak este 11-kor fogsz hazaérni. Ezért a telefonodról belenyúlsz a fűtésbe és azt állítod be, hogy este 10-kor kezdjen jobban fűteni. Minek melegítse feleségesen a lakást DU 4-től, ha egyszer majd csak 23 órakor érsz haza. egy okos termosztát rugalmasan állítható módon jobban követi a valós igényeket, mint egy mechanikusan beállított fűtés vezérlés. Vagy kiderül, hogy haza se mész aznap, mert elmész szexelni a barátnődhöz így távolról belenyúlsz a vezérlésbe, hogy aznap már be se kapcsoljon a félfűtése a lakásnak, mert nem leszel otthon. stb. :)

(#18) mpierre válasza himpike (#14) üzenetére


mpierre
veterán

Hosszú időbe telik. 10-15 év házmérettől, falazattól, benapozástól, stb függően. A jelenlegi "rezsicsökkentett" árral számolva!

Scythe Kama Bay AMP 2000 Rev.B + Overnight Sensation hangdobozok #### Eladó Em5 mk3 markolat ####

(#19) body007 válasza Robitrix (#17) üzenetére


body007
addikt

Ezenkívül a tado-ba van geolokáció is (tudja mikor közelítesz haza és csak akkor kapcsolgat ha a beállított távolságon belül vagy), nézi az időjárást is - ez is befolyásoló tényező. Meg még sok apróságot tud :K

Mindenkit egyforma külső inger ér, de egyén függő, h éljük meg :P

(#20) Robitrix válasza body007 (#19) üzenetére


Robitrix
aktív tag

Így van.. nyilván valamiféle mechanikus vezérléssel is sokat lehet spórolni, de valami okos digitális vezérléssel, ami távolról megváltoztatható szükség esetén az sokkal rugalmasabb. Így több energia megspórolható vele. Kínos dolog csak akkor van, ha valami köcsög feltöri a vezérlést és távolról jól meg szopat. Beállítja 10 fokra a hőmérsékletet télen vagy plusz 40-re nyáron... :) Mondjuk dolgoztam olyan irodaházban, ahol elbaszodott a fűtés vezérlés és arra mentünk be reggel, hogy 45 fok van az épületben. :) Alig fél napig nem lehetett dolgozni az épületben mire sikerült használható szintet elérni hogy dolgozni lehessen... :)

(#21) turbuczn válasza himpike (#14) üzenetére


turbuczn
tag

Erre lehet számításokat kérni, amikor megterveztetitek a ház energetikai felújítását.
Alapvető számok viszont állnak rendelkezésre, amik vázat adhatnak, és amihez érdemes viszonyítani: először is, az épület passzív rendszereit kell fejleszteni, utána lehet rátérni a fűtési rendszer, vagy hűtés, szellőzés fejlesztésére.
Ha családi házról van szó, átlagosnak mondható nyílászáró felületekkel, akkor a homlokzati falak, padlásfödém megfelelő hőszigetelésével, hőhidak megszüntetésével 30% energiát lehet megspórolni, és még ugyanennyi a nyílászárók cseréjével. Ha ez a kettő alapos számítás szerint is 60% megtakarítást hoz, azzal igazolható, hogy jól lett megtervezve.
Ha ezeken kívül még gáz fűtést is korszerűsíted, például 20 éves gázkazánt cserélsz le kondenzációsra, azzal további 10-15%-ot tudsz megspórolni.
Vagy ha napelem + hőszivattyú kombóval is fejlesztesz, akkor kinullázhatod a fűtési, hűtési, elektromos áram rezsidet. De ez utóbbi jelenlegi rezsicsökkentett árral azt jelenti, hogy 15-20 év a megtérülés, ha piaci ár lenne, akkor kevesebb, mint 5 év!!! :Y

[ Szerkesztve ]

(#22) Xpod válasza turbuczn (#21) üzenetére


Xpod
addikt

"Erre lehet számításokat kérni, amikor megterveztetitek a ház energetikai felújítását."
És a számok vagy igazak, vagy sem. Amikor a lakást vettünk, nekünk kellett elvégeztetni az adás-vételhez ilyen számítást. A kapott doksi alapján a szigeteléssel és a nyílászáró cserével kb 30%-kal kellene kisebbnek lennie az éves fűtésszámlának. Ehhez képes kis jóindulattal eléri a 10%-ot a számla csökkenése.
Ez a korszerűsítés akkor éri meg:
- van rá legalább 50% állami támogatás
- más fizeti (pl lakás előző tulaja)
- új építéstű a ház

[ Szerkesztve ]

Most kezdődjék a tánc! - mondta a papagáj és berepült a ventilátorba.

(#23) mad823


mad823
senior tag

1: azért vegyétek figyelembe, hogy a lent említett pazarló fűtési rendzserekkel rendelkező házak/lakások lakóinak jelentős többsége képtelen lenne bármilyen okoscuccot, de még egy sima programozható termosztátot sem használni.
2: hőszigetelés megtérülése: a legrosszabb hozzáállás így számolni. Ha hőszigetelsz, akkor jobb lesz a hőérzeted, kevesebbet fizetsz, kevesebb lesz a károsanyag kibocsátásod -> megmented a földet, de ami a lényeg, hogy a ráfordítással arányosan azonnal többet fog érni az ingatlanod!

(#24) Xpod válasza mad823 (#23) üzenetére


Xpod
addikt

"jobb lesz a hőérzeted, kevesebbet fizetsz, kevesebb lesz a károsanyag kibocsátásod"
Ez igaz, és mondjuk ha milliárdos vagy akkor az a néhány millió Ft bekerülési költség aprópénz, észre sem veszed.

Most kezdődjék a tánc! - mondta a papagáj és berepült a ventilátorba.

(#25) himpike válasza mad823 (#23) üzenetére


himpike
tag

Gyanítom hogy mire megtérül le is kéne cserélni mert vagy tönkre megy, vagy valami jobbat kitalálnak addigra. Oké hogy pörgetem a GDP-t de ezzel az erővel el is kurvázhatnám a pénzt...
Nem látom a tényleges megtérülést. Egy napelem esetén legalább látok valamit, de ez a szigetelés.... Minden nyílászáróm új, kondenzációs kazánom van, tető új, padló cserélve és szigetelve, így 2000 köbméter gáz fogy el egy szezon alatt mert édesanyám 0-24 otthon van.
Valahogy egy nagy vakításnak tűnik nekem ez a szigetelős dolog...
Nem én fogom megmenteni a bolygót hanem az ipar átalakulása. Felelőssé teszik az egyéneket mikor az otthonok a legkisebb káros anyag kibocsájtók, ipari szinten meg nem történik semmi. USA tesz rá, Kína tesz rá, India tesz rá.

(#26) Z_A_P válasza himpike (#14) üzenetére


Z_A_P
őstag

"Próbálta már valaki kiszámolni hogy a szigetelés hány év alatt térül meg/megy tönkre? "
Nalunk (kb 160 m2 ikerhaz) szigeteles kb 10millio lesz (15-20cm grafit). Arra olyan 50 evet szamoltam, ha szigeteles utan felezodik a gaz ktsg (most kb evi 360ezer, melegvizzel egyutt.)
Uj ablakok voltak 7millio tavaly, iden sztem 10millio lenne. (azt nem szamoltam ki mikor jon vissza, mert nem tudom mennyit sporol, nem laktunk ott csere elott).

Azaz, roviden, penzugyileg SOHA

Szerk: persze ha nem lesz "rezsicsoki", es pl 300% dragul a gaz, akkor az 50 -> 15 ev. Az mar talan lathato kategoria.

[ Szerkesztve ]

OK

(#27) mad823 válasza Z_A_P (#26) üzenetére


mad823
senior tag

Azért számold át piaci gázárral is, meg ne hagyd ki az értéknövekedést.

(#28) Z_A_P válasza mad823 (#27) üzenetére


Z_A_P
őstag

Odairtam :)
A lokacio miatt nalunk igen, minimum 1:1 bejon az erteknovekedes, de sok videki/falu helyen hiaba koltesz ra 15 millio, abbol visszajon eladaskor mondjuk 5 millio :(

OK

(#29) -=MrLF=-


-=MrLF=-
senior tag

Támogatom az ötletet, de fölösleges túl okos (ezért drága) termosztátokban gondolkodni.
Nálunk bevált [COMPUTHERM E280], [árukereső] alap dolgokat tudja programozható, távolról állítható, le is lehet zárni elnyomkodás ellen :) ennél nem is kell több (nekem)
Sokszor nem készül terv sem a fűtéshez, így nem lesz helyiségenkénti (padlófűtés) vezérlés sem, itt megint előjön az oktatás kérdése, mint mindenhol........ de ez messzire vezet.

protonmail.com Secure Email Based in Switzerland . ; . /e/OS is a complete, fully “deGoogled”, mobile ecosystem . ; . The world’s most repairable phone Fairphone 4 scores a perfect 10/10 from iFixit.

(#30) t72killer


t72killer
titán

Az okostermosztát tud olyat, hogy a csukott ablaknál huzatos bérlakás szigetelését rendberakja?

Az alapvető problémákra kéne odafigyelni, nem a kamu bizgettyűkre. Persze, bizonyos esetekben ez is segíthet, de nagyon el van b.szva a fűtési gyakorlat ott, ahol 5-10%-ot hozhat az "okosítás".

[ Szerkesztve ]

Mindíg meglep milyen sokan hiszik el, hogy van ingyen ebéd.

(#31) t72killer válasza mad823 (#27) üzenetére


t72killer
titán

A "piaci gázár" 90% valószínűséggel 2 éven belül normális szintre fog csökkenni, mihelyst csendesedik a harci kedv - ez 2db tél.

[ Szerkesztve ]

Mindíg meglep milyen sokan hiszik el, hogy van ingyen ebéd.

(#32) gygabor88 válasza Z_A_P (#26) üzenetére


gygabor88
tag

Ettől dobtam egy hátast. Pesten 24M-ért már panel programon átesett lakást kapsz, itt meg repkednek a tízmilliók csak ablakra meg szigetelésre.
Szüleim vidéki háza ér 12-15M között. Gyakorlatilag a ház árát még rá lehetne költeni a szigetelés + ablak felújítással.

[ Szerkesztve ]

(#33) turbuczn válasza Xpod (#22) üzenetére


turbuczn
tag

Vagy normálisan van megcsinálva, mert ha csak 10%-ot csökkent a számla homlokzati falak, födém hőszigetelése, és nyílászáró csere után, akkor ott gond van a kivitelezéssel, választott anyagokkal.

(#34) t72killer válasza gygabor88 (#32) üzenetére


t72killer
titán

Ez van, ha IT fejlesztő (×2) juttatásokkal számol a kivitelező.

Mindíg meglep milyen sokan hiszik el, hogy van ingyen ebéd.

(#35) himpike


himpike
tag

A szálak nyilván sokkal messzebbre futnak, de ez van ha az állam beleszól valamibe. Ha van rá támogatás akkor felmegy az ára a kereslet miatt és a végén még lehet hogy rosszabbul jön ki az ember. Nálam az egész felújítás, víz, fűtés, szennyvíz, padló, laminálás, ablakcserék, ajtócserék, új fürdő, új konyha megállt 7 millióból mert 2018-ban kezdtem el. Gyakorlatilag a 4 fal maradt plusz a tető(korábbról), de kívül nem csináltam semmit.

(#36) Xpod válasza turbuczn (#33) üzenetére


Xpod
addikt

A födém szigetelésre nem volt további közel 2 milliónk, így azt nem csináltattuk meg. De így is sokkal többet kellene elvileg spórolnunk, mint ami kijön.

Most kezdődjék a tánc! - mondta a papagáj és berepült a ventilátorba.

(#37) Z_A_P válasza gygabor88 (#32) üzenetére


Z_A_P
őstag

Pontosan :(
Es erre irtam hiaba koltesz ra ott 15M-t egy 15M-os hazra, az nem fog 30M-t erni utana :(
Az egesznek leginkabb a komfort kapcsan van meg ertelme.
Nomeg nem tudjuk mit hoz a jovo... (EU pl a gazfutest is be akarja tiltani)

[ Szerkesztve ]

OK

(#38) tatararpad válasza mad823 (#23) üzenetére


tatararpad
senior tag

Ezzel szemben bármilyen kicsit is józan ember megtérüléssel számol. Ezt onnan tudni, hogy ha reálisan megtérülne a szigetelés az egyénnek nem lenne miről beszélnünk. Ha nekem lenne 5 millióm befektetni, bakker inkább államkötvényt vennék, mintsem olyanba fektessem, ami 15 év után jön ki egyáltalán nullára, nemhogy hasznot is termeljen. Aztán az a szigetlés sem örök élet.

(#39) kincseselod


kincseselod
csendes tag

Mi 10 éve költöztünk egy agglomerációs családi házba, fszt+tetőtér 2*60 nm, valamint van egy kb 40 nm-es szuterén. Első körben megvolt a nyílászáró csere (2 rétegű üvegezés, műanyag tokkal, redőnnyel), aztán pár év múlva a tetőcsere 20 cm szigeteléssel, majd következett a homlokzati hőszigetelés 15 cm-rel, és csak ezek után került sor a 12 db termosztát okosítására (Honeywell evohome rendszerrel). A beköltözéskor ca. 330 köbméter/hó volt a gázfogyasztás (ca. 4.000 m3/év), míg a legutolsó évben, ami összehasonlítható, ca. 115 köbméter/hó-ra jött ki a fogyasztás (ca. 1.400 m3). Ez sztem nem rossz, bár ehhez végig kellett csinálni az egész folyamatot és majdnem 10 évig tartott.
Az okosítás nagyon kényelmessé teszi az életet, nálunk a családban a csajok elég fázósak, így amikor otthon vannak, nekik kell a 23-24 fok. Amikor nincsenek otthon, 20-21-re vannak a termosztátok állítva. Be lehet állítani a napi rutint, pl. ha feleségem kel hajat mosni, akkor 5.20-kor bekapcsol a fűtés a fürdőszobában, hogy mire felkel és odaér, meleg legyen. Minden délután máskor kapcsol be a fűtés, attól függően, hogyan érnek haza a gyerekek az iskolából. Ha elutazunk hosszabb-rövidebb időre, lekapcsoljuk, mikor elindulunk haza, visszakapcsoljuk és meleg lesz, mire hazaérünk. Sztem elég sokat lehet vele spórolni, a hőérzet javulása pedig felbecsülhetetlen... :)

(#40) Z_A_P válasza mad823 (#23) üzenetére


Z_A_P
őstag

, de ami a lényeg, hogy a ráfordítással arányosan azonnal többet fog érni az ingatlanod!

Nem tudom mi az hogy "aranyosan", de hogy annyival, az a telepulesek min 2/3 nem igaz. [link]

OK

(#41) turbuczn válasza kincseselod (#39) üzenetére


turbuczn
tag

:R Szép munka, és szépen ki is jönnek a számok.

(#42) kincseselod válasza turbuczn (#41) üzenetére


kincseselod
csendes tag

Köszi, meg is küzdöttünk vele rendesen.

Én ebben láttam/látom az igazi rezsicsökkentést...

(#43) turbuczn válasza Xpod (#36) üzenetére


turbuczn
tag

Érdemes lenne megnézni egy szakembernek, hogy hol a hiba. Fentebb láthatod, hogy valakinek sikerült, pedig csak kétrétegű ablakokat rakott be.

(#44) himpike válasza kincseselod (#39) üzenetére


himpike
tag

Sajnos ebből akkor tanulhatnánk valamit, ha a folyamat közbeni fogyasztáscsökkenéssel is tisztába lennénk. Mennyit hozott a nyílászáró, mennyit a tető/tetőtér stb...
Szerintem abban itt mindenki egyet ért hogy MOST nem szabad belekezdeni semmi ilyen projektbe...
Kissé soknak érzem a 65% megtakarítást, de nyilván nincs fogalmam a körülményekről. Nyilván attól is nagyon függ hogy mennyit vagytok otthon.

[ Szerkesztve ]

(#45) Z_A_P válasza himpike (#44) üzenetére


Z_A_P
őstag

De meg ha 65% is, legyen eves dijad 500ezer, megsporolsz 400ezret, azaz marad 100ezer a szamlad. (ez mar brutal optimista kategoria)
Rakoltottel 20 milliot (ablak, homlokzat, labazat, fodem). 20M / 400e = 50 ev ez is :(

OK

(#46) totron válasza btprg (#12) üzenetére


totron
őstag

Nagyban függ az energiabeviteltől is, hogy van-e mit elégetned, fehérje és zsír a 2 jó barát télre. Az új-/divathullámos, madárétkű csókák fázni fognak. Valahol be kell táplálni az energiát, az jó kérdés, hogy ez fűtésre vagy kajára áldozva jön-e ki jobban anyagilag. Olyan opció van a sok okosminden helyett, hogy smart sapiens? Mint a dolgok eredője...

(#47) himpike válasza Z_A_P (#45) üzenetére


himpike
tag

Meg látatlanban hogy méred fel ki mennyi időt töltött otthon 10 éve, és mennyit most? Jellemző hogy a gyerekek idősödésével egyre inkább nincsenek otthon, vagy tanul és azért vagy kirepül és már egész más a szituáció. Nálam pl most a legrosszabb szitu áll fenn, mindig 22,5 fokra van állítva a fűtés édesanyám miatt. Nem tudom azt csinálni hogy jól van anyám én dolgozok, fagyoskodjál délután négyig...
Egyébként valahol azt olvastam hogy +/-1 fok 7% növekedést/csökkenést teremt a számlán.

[ Szerkesztve ]

(#48) totron válasza Z_A_P (#45) üzenetére


totron
őstag

A számok szintjén jogosak a következtetések, de tudod, bolygóvédelem és jövőbe látás.

(#49) MaCS_70 válasza turbuczn (#21) üzenetére


MaCS_70
nagyúr

Ezeket a számításokat általában a hajadra kenheted. Nekem két, szakmailag elismert, jó hírű, hitelesnek számító társaság, akik állítólag társadalmi szerepvállalás keretében is végzik áldásos tevékenységüket is csinált olyan kalkulációt, amelyben a nyílászáró-, fal- és födémszigetelés valamint a fűtéskorszerűsítés által hozni remélt, egyébként brutálisan eltúlzott megtakarítások százalékos értékeit egyszerűen összeadták. :W

Így aztán kijött, hogy lényegében nem lesz fűtésköltségem, ami ugyan tetszett, de aztán felvetettem, hogy szerintem a maradványértékeket kéne összeszorozni. Ezt egyszerűen nem értették.

Megpróbáltam elmagyarázni, hogy ha a kazánon spórolok 40%-ot, a szigetelésen meg 50%-ot, akkor a megtakarítás nem 40%+50%=90% lesz, hanem 1-(0,6*0,5)=70%

A gond az, hogy a szigetelés ára megtöbbszöröződött, a nyílászáróké is közel van ehhez. Így tehát még a rettegett energiahordozóár-robbanás mellett is kétséges, hogy egyáltalán behozza-e valaha az árát.

Nekem a fűtésvezérlés a mániám, mert szerintem ott lehet a legkisebb beruházással arányaiban a legtöbbet megtakarítani, tehát azzal kéne kezdeni. De a gyári rendszerek ára nevetségesen magas, különös tekintettel a műszaki tartalomra.

Nagy kedvencem ez a kondenzációskazán-kényszer. 109%-os hatásfok, mert ugye össze tudtunk adni össze nem hozható paramétereket. Mi az idén megfontoltuk a kazáncserét. A járulékos költségekkel együtt, egy legolcsóbb-már-jó kazánt véve alapul 2M Ft lett volna -- évi várható 40e Ft megtakarítás kedvéért.

A lényeg, hogy talán nem hülyíteni kéne a népet mindenféle botcsinálta szakértő közreműködésével (akik olyanokat mondanak, hogy hány kW-ot fogyasztunk óránként), hanem valós lehetőségeket kínálni valós kedvezményekkel és a megtakarításból megtérülő finanszírozással.

MaCS

Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!

(#50) mpierre válasza Xpod (#36) üzenetére


mpierre
veterán

Milyen rétegrendet hagytatok így ki?

Scythe Kama Bay AMP 2000 Rev.B + Overnight Sensation hangdobozok #### Eladó Em5 mk3 markolat ####

Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.