Hirdetés
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Lenry: Melléképületblog - 4. rész - Kocsibeálló
- mefistofeles: Az újkori csalók...
- joghurt: frenda dsttöytoi
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Ismerkedés a Zyxel NSA325 v2-vel
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Real Racing 3 - Freemium csoda
- bacsis: Támogassááá', hogy ingyenesek maradhassúúúúnk!!!!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Aloki
tag
Erről beszélt az egyik NTB-s professzor (nagyfeszültségű technika és berendezések tanszék)
Sokkal nagyobb lenne a százalékos arány (a túlélőké és az égési sérülések miatt meghaltak aránya egyaránt), ha megpróbálnák újraéleszteni az embereket, mert néha meglehetősen gyenge áram kapja el a szívet, ami éppen arra éleg, hogy megálljon. De általában az emberek nem is próbálkoznak vele, mert azt hiszik, hogy a villám, vagy valami zárlat ellenében esélye sem lehetett az elszenvedőnek, pedig, ha rövid idejű volt az áramütés valami iszonyatosan jó arányba lehetne visszahozni az embereket.
Pesze a túlélés nem biztos (égési sérülés, agykársodás,.stb)
A sors fintora az, hogy minél nagyobb áram csapja agyon a delikvensünket annál nagyobb az esély a túlélésre, szóval, ha látjátok hogy jön a villám imádkozzatok, hogy jó erős legyen
[Szerkesztve] -
Szalma
őstag
(Azért a skin-től megégni szoktak ám! Csak óvatosan vele... (A halálos áramütések ~10% az égések miatt halálos...))
Szeretettel:
Szalma -
biker
nagyúr
most én se, mert nincs vihar
amuugy a szomszéd házban egy lakónak a 2. villámkár után kell tv-t, videot, meg pc-t cserélni, ebből egy villám a mi házunk hárítójába csapott pedig, jól be is szartunk tőle
ja, mindkét házban ugyanaz az elektromos hálózat, mert egyszerre épüt, mindkét helyen 25kA-es túlfesz levezető van a betápon, földelt csillagponttal, meg minden egyéb védelem, a többi 35 lakónál semmi gond.
X-akta a köbön. -
biker
nagyúr
utolsó off
én ugy hallottam, a villám egy kisülés alatt pár tucatszor sül ki, ezt egynek látjuk.
ezt én nem soroltam a nagyfrekis fogalomba, ez lehet az én hibám is.
ezért nem gondoltam skin hatásra.
ezt most passzolom -
Aloki
tag
Peace
, tényleg nem akartalak provokálni.
Nem értem miért vitatkozunk akkor, ha a villám pulzáló egyenáram, aminek az amplitúdója nagyfrekvencián váltakozik, akkor miért ne lehetne példaként említeni a skin-hatásra, holott éppen előbb írtad le, hogy a skin hatás a:
'minél nagyob frekvencia miatt minél inkább az elektronokat a felületre szorító hatás'
mod: de tényleg ne offoljuk szét a témat én innentől kussban megyek tanulni
[Szerkesztve] -
biker
nagyúr
szerintem tudod, csak engem provokálsz, de a skinhatás a minél nagyob frekvencia miatt minél inkább az elektronokat a felületre szorító hatás.
amugy egyenáram,gondolom érthető...
váátóáram: mind amplitúdójában, mind polaritásában periodikusan változó feszültség(áram csúnyán)
pulzáló egyenáram (szaggatott egyenáram) csak ampltúdójában, de polaritásában nem váltakozó un. lüktető feszültség. (például PWM vezérlés) -
Aloki
tag
Biker: Mi a skin-hatás? Mi idézi elő? Neki teljesen mindegy hogy villámról vagy nagyfrekvenciás áramról van szó az élettani hatása ugynaz.
amúgy minden nagyfrekis áram váltóáram
a villámot inkább Dirac-impulzusnak mondanám
amúgy el nem tudom képzelni mi az a pulzáló egyenáram?
LuKe: Valóban, de én durungáramos vagyok és nagyon a teljesítményelektronika körül jár az agyam, ott meg egyeduralkodó immár a feszültség és az áraminverter -
Aloki
tag
Sajnos nem ismertem RGB-t, de igazad van. A híréből arra következtetek, hogy egy patkolt olvadóbiztosító miatt meghalt volna, miközben a home-made trafó szekunder körét markolássza a kádban mert csak ott talált aljzatot és ha már teli volt a kád, úgy gondlota, hogy összeköti a tudományos kísérletet egy kellemes fürdéssel.
Bocs tényleg nem OFF ok tovább, amúgy ez egy megtörtén eset..
(mondjuk ott reggelizni akart az ember és a trafót egy kenyérpiritó személyesítette meg) -
Aloki
tag
A skin hatásra én nem bíznám az életem: kérdezzetek meg egy pár embert akit villámcsapás ért... Még ha újraélesztették őket a villám szénné égette a nyakuk és lábuk felületét.
Az áram öl, vagy a teljesítmény: az áram a szívet csapja agyon, a teljesítmény meg mindent.
Frekvenciát inverterrel szokás váltani.
[Szerkesztve] -
-
hezso
aktív tag
hát amit trafóval állítasz elő, és nem szaggatsz meg jópár kilohertz-el, az bizony 50Hz-es marad. A Van de Graf generátorben SEM nagyfrekvenciál feszultség van, hanem simán statikusan toltődott. Fogd meg a tetején a gombot balkézzel, a lógó fémrudat meg jobbkézzel, én állítom hogy megérzed, de te dolgod, lehet hogy rosszul tudom....
MOD: nem veszélyes, de érezned kéne hogy kisul. És itt nem van de graf generátorról, hanem nagyfeszről volt szó!
[Szerkesztve] -
sirály12
őstag
Csakhogy ezekben a cuccokban nem mA-ek, hanem mikroAmperek folydogálnak. Nyugodtan megfoghatod, hidd el nekem, már volt hozzá szerencsém.
Ha nem hiszel nekem akkor: J. Wojciechowski : Elektronikai játékok építése c. könyvében utánanézhetsz.
Idézet: Mivel a nagyfrekvenviás áram csak a vezető felületén folyik, tehát a testünk felületén is (a földbe), nem sértve a belső szerveket, a kísérletek teljesen veszélytelenek. -
hezso
aktív tag
Így néz ki, meg lehet vele szórakozni, mindaddig amíg nem foldeled magad. Utána a tepsi lesz a komoly...
[Szerkesztve] -
hezso
aktív tag
Tudod azért nem ráz meg, mert csak az egyik felét fogod, és szigetelt padlón, vagy máson állsz. Fogd meg mindkét felét. Akkor nem a hajad fog az égnek állni, mert akkor ki is sulsz, nem maradsz feltoltődve....
2. Az statikus áram, kis amper, nagy fesz, ezért áll égnek a hajad. 500kV-tól, meg már 17kV-tól is sokkot kap a szived, ha bizonyos értéknél tobb mA folyik belőle át a testeden. Akkor sem a hajad fog égenk állni. Ha szigetelőn állsz, és csak fel vagy toltődve, akkor tényleg nem halsz meg(ilyen a Tesla generátor, mikor műanyagkannára állsz, egyik felét fogod, és világít a kezedben a neoncső, de kurva veszélyes, mert ha foldelődsz, akkor sokkot kap a szíved, mint ahogy írtam...) -
sirály12
őstag
Az előbbi totyik kicsit off volt. A topikindító kicsit fura dolgokra akarja használni a dolgot. De van itt más is.
Sokan lebeszéltétek, hogy megráz az áram. Hát ez nem egészen így van. A van de graf féle elektrosztatikus nagyfrekis cuccok nem ráznak. A hajad az egnek áll az igaz, de egyéltalán nem rár meg. Jó kis kisérleteket lehet vele végezni.
Plazma, ív, kisülés, stb. Szerintem ha valaki érdeklődik utána a neten nagyon sok tuti dolgot találhat róla. Csak persze nem röntgenkészítésre való.
Előrebocsátom: nem védem az előző topik gazdáját, csak elmondtam, hogy ez nem hülyeség.
Új hozzászólás Aktív témák
- Home server / házi szerver építése
- Horgász topik
- Revolut
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Megemeli a GPU-k árát az NVIDIA?
- World of Tanks - MMO
- Elég kompakt lett az MSI legfrissebb, Blackwell architektúrás VGA-ja
- Zenelejátszó építése, a kiváló hangzásért
- Autós topik
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- További aktív témák...
- REFURBISHED és ÚJ - Lenovo ThinkPad 40AS USB-C docking station (akár 3x4K felbontás)
- ÚJ Dell Latitude 14 5450 - 14" FullHD IPS - Intel Ultra 5 135U - 16GB - 512GB - Win11 - 2.5+ év gari
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 5500 16/32/64GB RAM RTX 4060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Huawei Watch GT2, 1 Év Garanciával
- Gyors, Precíz, Megbízható TELEFONSZERVIZ, amire számíthatsz! Akár 1 órán belül
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest