Hirdetés

2022. november 29., kedd

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1) moongoose


moongoose
őstag
LOGOUT blog

Igyekeztem a második fotót helyesen elrakni a sorok közé ahová szántam, viszont hiába javítom nem módosítja.
Megoldva. :)

[ Szerkesztve ]

Mindenki jó valamire. Ha másra nem, hát elrettentő példának. phmegbízhatóság:http://phmegbizhatosag.atw.hu/phtabla.php?nev=moongoose

(#2) bkercso válasza moongoose (#1) üzenetére


bkercso
nagyúr

Hasznos tapasztalat! :R

Szobahőmérsékleten aligha mennek tönkre újra. A forrasztások a periodikus hőtágulástól sérülnek, tehát a változó terheléstől.

HiFi készülékek: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/bkercso/keres.php?search_exac=0&search_title=0&usrid=341946&buying=0

(#3) MasterDeeJay

Hát ha tudnátok mennyi ilyen javított kártya van aprón, persze senki nem vallja be hogy javítva volt egy egy kártya. (én persze leírom és ennek megfelelően olcsóbban adom, kevesebb garival)
Elég csak arra gondolni hogy mennyi a hibás vga-t keresek hirdetés. (nyilván aki ilyeneket vesz, esélyes hogy el is adja és nem nyomott áron, persze nehéz kideríteni hogy milyen minőségben javít)
Én is csinálok amúgy javításokat, egy kicsivel azért precízebben. (állítható hőfokos smd állomással, nekem pár perc 235 fokon hozott legjobb eredményt)
A gond az nyilván hogy így a kártya lehet elmegy évekig vagy fél óráig és időzített bomba. Nekem volt már mindkettőre példa, sajnos olyan is hogy fél évig ment csak aztán úgyan úgy kampó.

[ Szerkesztve ]

The Glorious Xeon Gaming Master Race :) Master of chinese x79/x99

(#4) Skyline15


Skyline15
tag

Valóban így van, én is vettem régebben egy RX470 8GB kártyát, "működőt", ami MMO alatt tökéletesen ment, pár hónap után akartam mással játszani, és kaptam a zöld kis kockákat, majd gép restart után minden jó volt megint, driver hibára gyanakodtam, beszéltem itteni kollégákkal, mindenki azt mondta RAM hiba.

Szétszedtem a kártyát, én nem láttam rajt semmit (laikusként), kitakarítottam, újrapasztáztam...

Végül már elegem volt a sok crashből, meghirdettem a kártyát hibásként, eladtam alkatrésznek, a vevő említette, hogy a kártya sütve volt, viszont RAM-ok mind jók voltak, a kártya chipje volt a hibás, melyet a nem szakszerű javítás okozott.

Szóval igen, használt piac eléggé lutri, főleg ebbe a bányász időszakba.

"- Nagyapa, Te hős voltál a háborúban?. - Nem de örülök hogy hősökkel szolgálhattam."

(#5) razorbenke92 válasza MasterDeeJay (#3) üzenetére


razorbenke92
senior tag

Egyetértek.

Amikor ifjú voltam, lelkes, és végtelen időm volt, nem értettem, hogy miért fújtatnak sokan a reflow különböző szintű kivitelezései miatt. Aztán rájöttem, hogy a megbízhatóság és az azzal megúszott idővesztegetés felbecsülhetetlen.

Merthogy sok valós siker után sorra történt olyan kellemetlen helyzet, hogy barátnak ismerősnek bevállaltam a cuccait, meg is csináltam, ment is rajta minden benchmark, volt, hogy hetekig nyúztam, aztán visszaadás után 2-7 napon belül megint nem jó. Persze hiába szólsz előre, hogy ez csak az utolsó utáni lehetőség, és hogy ha sikerül is, ajándék utána minden nap, akkor is hoznak egy üveg valamit, akkor is örülnek, és aztán akkor is szomorúak mikor megint elromlik.

A másik lehetőség, amikor saját cuccal történik. Lecserélem azonnal, mert szükségem van a megbízhatóságra, de nem dobom ki, mert nem vagyok olyan.
Reflow, megy, tesztelem, még mindig megy, örülök, elteszem.
Kell, előveszem, nem megy. Rakosgattam a lomot.

Most újabban azt szoktam csinálni, hogy ha valami tényleg érdemes a javításra, akkor vágatok hozzá stencilt, és ólmossal reballozom. Azzal vagy végleg megöltem, vagy megjavítottam (ami persze ugyanúgy lutri, de több a bizalmam benne).

Mások számára a kondi fáradós, nekem farad-os...

(#6) szipipeti


szipipeti
csendes tag

Én a hiba kiváltó okát oda helyezem, (nem elektronikában dolgozom), hogy a jelenség azóta áll fenn, amióta a forraszanyagokból kivették az ólmot.
Ennek következménye lett, hogy a forrasztás elvesztette az ólom által nyújtott "puhaságát" nyúlását, így azok a NYÁK-ok, melyek szélsőséges hőmérsékleti körülmények között dolgoznak különösen ki vannak téve annak a rizikónak, hogy a forrasztások elengednek, és adott hőmérsékleten ugyan van kontakt, egy másikon viszont nincs, így hibás a működés.
Ez különösen olyan berendezéseknél figyelhető meg ahol széles a működési hőmérséklet tartomány, pl.: sorompó vagy kapumozgató motorok vezérlései -20 C-tól akár +75 +85 C is lehet a két szélső érték. Ezt pedig a rideg "hideg forrasz" anyag nem viseli hosszú távon... De nem tartom kizártnak, hogy valakinél okosabb válasz van a hibajelenségre. Szóval érdekelne a válasz "szakemberektől".

(#7) angyalpc2 válasza szipipeti (#6) üzenetére


angyalpc2
aktív tag

És most képzeld el az autóipart.
Motorvezérlő... -30(vagy akár -50)- től +70 fokig.
Vagy bármi ami az utastérben lefagy és megsül.
Óriási kínlódás volt átállni az egész elektronikai iparnak és nem csak a ball terén, sima SMD alkatrészeknél is.
És most kezdünk csak rá fordulni az okos rendszerekre...grafika, teli van BGA-kal.
Meg még a rezgések, kb mindent megteszünk hogy tönkremenjen.
A normál használat is nem idális eset. Majd el lehet gondolkodni, hogy mikor 15 éves lesz a kocsi és megkotlik a LED műszerfal BGA-ja. Ki a jó isten fogja javítgatni.
Majd mikor elkezdenek az elektromos kocsik Inverterei dögleni ki fogja javítani mert gari az már nincs rá, és nincs IC az aliexpressen. Csak gyári alkatrésszel gyári technológiával felprogramozással lehet működésre bírni.

régen Sn-60% Pb-40%

Sn63% Pb-37% arányok voltak.

aztán 2002 körül jött be a European RoHS
https://en.wikipedia.org/wiki/Restriction_of_Hazardous_Substances_Directive

https://www.youtube.com/watch?v=_f7-5c2B5YY

Nem is fog megoldódni.

Ezek a rámelegítések ideig óráig jók, a PCB feszülése mechanikai feszültsége miatt elpattanak a ballok
De simán lehet hibás is a ball(keresztben el van repedve) vagy éppe a BGA vagy a PCB-n a pin sérült felszakadt.
50-50% hogy sikerül.
A semminél jobb nyilván, de vannak csodák.

[ Szerkesztve ]

(#8) moongoose válasza angyalpc2 (#7) üzenetére


moongoose
őstag
LOGOUT blog

Mennyivel jobb pld 3dfx kártyáknál a chipek forrasztása.
Az még nem "ball"-okkal készült.
Ha elválik a nyáktól, vissza lehet forrasztani.
Szép jövőkép lesz tényleg az autóiparban.
Vissza fogjuk még sírni az egyszerű elektronika nélküli karbicsekes autókat.

Mindenki jó valamire. Ha másra nem, hát elrettentő példának. phmegbízhatóság:http://phmegbizhatosag.atw.hu/phtabla.php?nev=moongoose

(#9) MasterDeeJay válasza moongoose (#8) üzenetére

Épp most néztem meg voodoo1 javítási videót. [link]
Nyilván kell hozzá némi forrasztási tapasztalat és pár eszköz de nem tűnik annyira nehéznek.
Mondjuk ilyen szinten nem nyomom.
Ilyet használok állatlános forrasztásra, ebben még van ólom, 1000ft szállítással 35g aliról. Igazából használható akár smd cserére is bár kicsi forrasztáshoz a szemem nem jó már. [link]

[ Szerkesztve ]

The Glorious Xeon Gaming Master Race :) Master of chinese x79/x99

(#10) DonElvis


DonElvis
tag

Szia,

Pontosan úgy van ahogy leírtad, az ólommentes forrasztás annak ridegsége okán nem nagyon bírja a hőmérséklet változásokat, legalábbis nem annyira mint a hagyományos ólmos. Második probléma, hogy az ólommentes forrasztás csúcszóna hőmérséklete magasabb mint az ólmosé, azaz a beépülő alkatrészek is nagyobb terhelést kapnak már az első forrasztáskor, ha meg javítani kell, akkor a rizikó jelentősen megnő. A harmadik nem annyira publikált gond, hogy a magasabb csúcszóna hőmérséklet miatt, a forrasztó berendezések (hullám és szelektív forrasztó egyaránt) alkatrészeinek anyagai beleolvadnak a forraszanyagba. Onnantól kezdve nehéz megmondani, hogy konkrétan milyen forraszanyag van az alkatrészek között. Elivleg heti szinten kellene mintát küldeni a forraszanyagból külső laborba de cége válogatja, hogy ezt megteszi-e vagy nem, illetve ha nagyon elszennyeződött a forraszanyag, mit fog tenni ezután.

Ami nem számít, az nem érdekel

(#11) hcl


hcl
félisten
LOGOUT blog

Szerencséd volt :) Sajnos nem lehet tudni, hogy konkrét forrasztáshiba, vagy mi okozza a bajt, így javítani is csak vajákolva. A reball lényege az, hogy minden forrasztás megjavul, illetve annak is akkor van értelme, ha előtte legalább nagyjából be lehet határolni, hogy mi az ok. (Pl. ha a nyák talált meghalni a melegtől, akkor kuka :( )

Nekem nem sok ilyen videokártya javult meg az elmúlt években, pedig sokon megpróbáltam (és már rendes meleglevegős állomásom is van :) )

De úgy tűnik, ezeknél a kártyáknál valami nagyon rossz forrasztási eljárást vagy ónt használtak a gyárban... és ez neked mák, mert olcsón van sok menthető kártyád :) Jó játékot hozzá :)

@angyalpc2 : Nyugi, ha egy autóban lesz BGA hiba, azt fogják javítani, mert az nem pár százezret ér, hanem milliós. Már ma is van vállalkozás itthon, aki az elvileg megoldhatatlan szalagkábeleket javítja a 20-30 éves felsőkategóriás autók kijelzőihez :)

[ Szerkesztve ]

Veszek _hibás_ LCD monitort,fényképezőgépet, objektívet, routert ---- Mutogatni való hater díszpinty

(#12) tDr1v3r válasza szipipeti (#6) üzenetére


tDr1v3r
veterán

Messze nem vagyok szakember (az iparágban dolgozok), de a voiding is kritikus ebben szerintem. Nem tudom mennyire pörögtek az NPI-ok anno, de ha olyan szinten ment mint most akkor bizony a reflow folyamatnál az ónpaszta kiválasztása, hőprofil készítése a legutolsó amit megtesznek, persze azt is kapkodva... szerintem ezeknél is ez lehet, tipikus folyamathibák következménye. A másik meg az RoHS... ahhoz sok év kellett míg igazodtak a gyártók, talán mostanra ki lehet jelenteni hogy relatíve "problémamentes" a gyártás ezzel, talán sikerült megoldani a legtöbb buktatóját.

Amúgy ilyen kézi "reflow"-nál szerintem tanácsos fluxot is nyomni körbe a felmelegítés előtt, kell oda a folyatóanyag azért szvsz, nem véletlen hogy gyártásnál is pl. a µBGA-k alá beültetéskor szokás rakni.

最低だ、俺って。// PSN: nokedli-chan - Xbox Live: tDr1v3rHUN

Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.