Hirdetés

2024. április 13., szombat

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1) Skyline15


Skyline15
tag

Köszi a cikket!

Mindig jó olvasni az ilyen teszteket!

A PCIe 1.1-es korlátozás mennyire befolyásolja a kártya fogyasztását?

"- Nagyapa, Te hős voltál a háborúban?. - Nem de örülök hogy hősökkel szolgálhattam."

(#2) MasterDeeJay válasza Skyline15 (#1) üzenetére

Szívesen! Írnék még de időm nincs rá sajnos.
Biosban nálam az Intel kártya miatt be van kapcsolva az ASPM így alapból visszaveszi magát amennyire csak lehet.
Ez ahogy tudom a pcie 2.0 szabvány része (2009 óta) ez az ASPM szóval valószínűleg valamivel többet fogyaszt idle állapotban így 1.1x módban. Bár nem szokták bekapcsolni átlag userek. Szóval jelentéktelen.
Maga kártyát (GPU/Vram órajelei) nem néztem mennyire veszi vissza magát mert ugye bányászkártyaként nem sokat töltött idle állapotban.

[ Szerkesztve ]

(#3) JHC válasza Skyline15 (#1) üzenetére


JHC
tag

A PCie energia gazdálkodásnak több fokozata van, amit lehet állítani a Win energia gazdálkodásánál. A mérsékelt beállításnál visszalép mondjuk PCIe 3.0-ról 1.1-re, maximális beállításnál meg még az x16-ról, visszamegy x1-re. Viszont amikor visszamegy x1-re akkor szerintem talán a kártya is visszavesz a memória órajelből, mert pl Linux Mint-nél, és Windows-nál is egy weboldal görgetésnél képtörés keletkezik egy pillanatra, amikor feljebb lép vissza. Ezt én csak abból gondolom mert amikor még szórakoztam vga piszkálással, akkor a memória órajel változtatás okozott csak képtörést

(#4) MasterDeeJay válasza JHC (#3) üzenetére

Azt maga a kártya végzi (vagy driver szoftveresen), az ASPM-et meg szerintem a bios segítené (Intel kártyáknál be kell kapcsolni, nvidiánál nálam nem volt hatása más GTX kariknál).

Itt sajnos eleve csak 1.1 4x ami van, mármint gyárilag is így van megcsinálva specifikáció szerint.
Annyira bios szinten limitált hogy eleve 3.0 módban a gép sem látja a kártyát. (Auto módban sem, csak kézzel Gen1 módban működik)
De biztos vagyok benne hogy ez bios limit mert látszólag a hardver megvan hozzá.

(#5) dark2


dark2
tag

A cikkből nem jött le nekem, hogy a kártyán lévő 1db kimenet (hdmi?) ad képet? Vagyis önállóan is használható, vagy kell mellé valamilyen diszkrét/integrált videokártya?

(#6) Skyline15


Skyline15
tag

Köszi a választ! :R

[ Szerkesztve ]

"- Nagyapa, Te hős voltál a háborúban?. - Nem de örülök hogy hősökkel szolgálhattam."

(#7) MasterDeeJay válasza dark2 (#5) üzenetére

Nem próbáltam még ki, a kimenetek takarva vannak gyárilag (hátsó rögzítőjén le vannak fedve teljesen). Csak be tudtam fényképezni alulról. Most még csak másik kártyán keresztül próbáltam ki. Szerintem a gyári biosával a kimenetek nem működnek, mivel a control panelben sem jelenik meg hogy lenne rajta kimenet.
Amennyire láttam a két kimenete (1 hdmi és 1 dp port) rendesen be van kötve azaz a körülötte lévő SMD alkatrészek is ott vannak elméletben működhetnének más biossal.

[ Szerkesztve ]

(#8) dark2 válasza MasterDeeJay (#7) üzenetére


dark2
tag

Köszi a választ! :R
Ha meg életre is lennének kelthetők egy másik bios-szal, az tényleg jó lenne.

(#9) MasterDeeJay válasza dark2 (#8) üzenetére

Integrált mellett nem gond, illetve ha van elég pcie slotod akkor akár milyen random kártya jó mellé aztán windows11 már alapból támogatja teljesen jól a több kártyás rendszert, kiválasztható melyik progit melyik GPU-val szeretnéd.

(#10) MasterDeeJay

Beraktam a tesztgépbe. Jó kis 4gen haswell..

(#11) MasterDeeJay

A kártya eladásra került kis haszonnal és léptem egy szintet P102-100 5G azaz GTX1080Ti 10Gb személyében. Arról is lesz bejegyzés. Hozzáteszem hasonló a kettő azaz sajnálatos módon limitált pcie sávok miatt gyengén teljesít játékokban.

(#12) Fjoe


Fjoe
tag

BIOS-t esetleg azokkal a falcon megkerülős flasherekkel, amikről tavaly volt hír, nem próbáltad flashelni? GTX1070 vagy 1080-ra esetleg. Bár az adatok alapján a 1070-hez közelebb van talán.

[ Szerkesztve ]

(#13) MasterDeeJay válasza Fjoe (#12) üzenetére

De igen, nem működött. Írtam is nekik techpoweruppon. Nem ezt kerüli meg. Csak annyit tesz hogy adott gpu típusnál lehet más oc-t elérni.(tdp limitet is) De a gond az hogy ez p104-100 ami bele van írva a gpuba azt nem lehet p104-200 vagy akármivé varázsolni sajnos. Falcont nem úgy kerüli meg, vendor lockot és oc lockot kerüli meg de a gpu lockot nem.
Jó lenne kb 30eft lenne egy 1080ti (p102) és 20eft egy 1070 (p104)..70eért vettem a tesla v100 miningot (titan v kb 2080ti szint)....

[ Szerkesztve ]

(#14) Fjoe válasza MasterDeeJay (#13) üzenetére


Fjoe
tag

A TPU-n megtaláltam én is a fórum kérdésed, de nem rég esett le, hogy az te voltál :D
Amúgy kár, hogy ezeket a kártyákat gyárilag így megnyesték, mivel most már bányászatra sem túl jók, bezzeg a P106-osakat simán át lehetett alakítani, ahogy utánanéztem.
Egyébként itt a Logouton szoktam olvasni az írásaid GPU témában, mert királyak ezek az átalakítós tesztjeid :) Emiatt is volt fura, hogy pont ezt a P104-es bejegyzés kerülte el a figyelmem.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.