Hirdetés

2023. február 1., szerda

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1) RawrrSoul


RawrrSoul
csendes tag
LOGOUT blog (1)

Az hogy kialakul egy igény, az nem fura... Nálam ez tavaly érkezett el, 26 vagyok. :)

Csak mikor észrevettem, hogy amúgy tök fölös egy komoly konfigot tartani számítógépnél, mert nem használom ki, még rádobódott, hogy az amúgy korosodó de strapát bíró FX konfigom elkezdett szívatni... Eladtam darabonként és vissza tettem az íróasztal lábához a régi gépem, amivel beköszöntött ilyen téren a tengermély nyugalom. Kiszolgálja amire kell, netezés, YouTube, social media (Face, Messenger, Viber), 1-2 alap game is elmegy rajta... Csókolom.

Kütyü az van nálunk is millió...

Nekem: iPhone 11, de hát hány éves modell már ez is? Tökéletesen megfelel. iPad 6 ez is 2018 óta megvan, néha HBO Go-ra, YouTube-ra böngészésre tökély. Ott az Xbox ami a fő géming platformom lett, asztali gépnek egy Fujitsu brand gép, i5-3470-el, 16 GB RAM-al, HD7850 :DD videókártyával... Őskövület... :D nem beszélve a laptopomról ami szintén aláírásba ott van, a kis HP, i3-al, 8 GB RAM-al meg SSD-vel... Viszont az igények nem követelnek többet. Ezek a cuccok mindenre is elegek részemről. Páromnak mondjuk kevesebb, egy okostelefon Galaxy A70 asszem, meg egy olyan laptop mint neked, csak Ryzen-es kivitelben. Na azt ő még kevesebbszer használja, nettó féléve nem használta, néha én kapcsolom be, hogy ráfrissítgessek amire kell. :)

Ezeket nyilván élethelyzet is szüli. Cirka két éve még pl. nagy játékos voltam pc-n, aztán egyre jobban lefaragódott ez a dolog, meg ott volt már akkoriba is az Xbox, csak akkor még egy One S. Felkellett ismerni, hogy vagy itt vagy ott játszok, de annak semmi értelme, hogy van egy konzol meg egy olyan gép ami játékra is oké, aztán meg a konzol csak porfogó. Meguntam azt is, hogy mindig sz@rakodjak, hogy na, ez fulli beállításokon szaggat kicsit, miből vegyek vissza, meg ilyenek, az Xboxon meg csak elindítom, azt megy ahogy megy, de ilyenekre nincs gondom. :) Időm se engedi már annyira, hogy játszak, így bőven elég 1 platformot tartani ilyen célra... Ilyen téren meg bőven pénztemető lenne egy komoly konfig. Ez igaz minden más tech cuccra a házba, amire használva van arra elég, cserélgethetném évente, de minek?

1 szó mint 100, nem vagy egyedül ezzel. :)

[ Szerkesztve ]

n o p e !

(#2) Somatom


Somatom
addikt
LOGOUT blog

"Első mondata, úgyis eladod fél év után. Ha azt megéli akkor az már nagyon jó."

Én próbálnám elmagyarázni az enyémnek, hogy miért jó nekünk az az új kütyü. De ő csak legyint, és azt mondja, hogy "Tudom, tudom. Már megint egy nagyon praktikus minek." :)

[ Szerkesztve ]

Samsung Note 9 (8/512) Android 9, Tab S7+ 5G

(#3) RawrrSoul válasza Somatom (#2) üzenetére


RawrrSoul
csendes tag
LOGOUT blog (1)

"Én próbálnám elmagyarázni az enyémnek, hogy miért jó nekünk az az új kütyü. "

Úgy látom akkor ez másnál is így van.... Én is hiába magyaráztam a feleségemnek, hogy miért lesz nekünk - nekem - jó lecserélni a One S-t egy Series S-re.... "Ezen is mennek a játékok, akkor nem mindegy?" :)

n o p e !

(#4) janeszgol


janeszgol
nagyúr

Én is kezdek leállni. Telefonból van "pár". Laptopból van 3, PC-ből kettő. Van egy Xbox One S, egy okos TV-m. Tabletből is van kb 15-20 db. Van két iPadem, egy iSE és egy iPod Touch 6G.
Én most eldöntöttem, hogy készülék nélkül fogok hosszabbítani majd legalább 6-8 éven át.
Azért néha még megveszek 1-1 telefont, de már nem szeretnék erre költeni egy ideig.

Androidon játékokból is siralmas a felhozatal. Van sok jó, de azok többsége IAP-os (és nem olyan IAP, hogy reklámmentességet vehetsz, hanem olyan, ami úgy van megcsinálva, hogy kénytelen legyél venni is ilyen napiszart). Szóval amit elképzeltem, hogy majd X évente mindenképpen kell új teló a játékok miatt, úgy látszik megdőlt. Ahhoz kellenének jó játékok is.

Plusz időm is kevesebb ugye, mint sok felnőttnek.

[ Szerkesztve ]

(#5) janeszgol válasza Somatom (#2) üzenetére


janeszgol
nagyúr

Keress egy cipős vagy ruhás példát neki. :)

(#6) Somatom válasza RawrrSoul (#3) üzenetére


Somatom
addikt
LOGOUT blog

Azt síma ügy megmagyarázni. Az sokkal neccesebb volt, amikor hazaállítottam egy távirányítós légpárnás hajóval. Pedig, akkor még 40 sem voltam. :)

Samsung Note 9 (8/512) Android 9, Tab S7+ 5G

(#7) Somatom válasza janeszgol (#5) üzenetére


Somatom
addikt
LOGOUT blog

Az zsákutca. Pontosan tudja, hogy tudom, hogy miért kell az neki. :) De, azért sikerült meglepnem kütyüvel. Vettem "neki" egy távirányítós tojást. ;]

[ Szerkesztve ]

Samsung Note 9 (8/512) Android 9, Tab S7+ 5G

(#8) zolka95


zolka95
senior tag

Szerintem túl sokszor költünk fölösleges plusz teljesítményre, amit sosem használunk ki.

Meg ha kihagyunk jó pár évet a cserével annál jobban megéri a pénzt, mert annyival jobb is lesz.

Egy processzornál két generáció között szinte alig van különbség. 4-5-6 után érdemes váltani vagy még tovább várni.

Telefonoknál se javul sokat a hardver. Csak a szoftver elavulásával kényszerítik az embert az új megvételére. Itt már nagyon elszaladt a ló.
Átlag embernek 2 év egy telefon. Aztán csere.
Sok fölösleges szoftveres feature-rel reklámozzák, ami ugyan ötletes és fajin, de mindezt úgy adják elő, hogy ez megváltoztatja a mindennapjaid meg az életed is.
Most már sokkal gyorsabban és könnyebben végzed el vele azt amit az ezelőttivel.

A valóság meg az hogy jó-jó ugyan a feature, csak 1 hónapba 1x-er használod.
És nem lett könnyebb az életed :D
Kifizettél 200+ ezret.
Ilyen feature-ökből egy új zászlóshajónál beleraknak 3-4-et. A többit meghagyják a következő évire.

Szóval a lényeg az hogy ne higgyük el ezeket a szarságokat, hiába támasztják alá tesztekkel.
Azt kéne átgondolni hogy egy ilyen feature mennyire fog hasznos lenni a mindennapokban.
Semennyire.

Forradalmi újdonságok már évek óta nincsenek csak apróságok a marketing miatt.
Ezért éri meg jóval tovább használni egy kütyüt. 2 év helyett 7 év (telefonnál ennyi nem nagyon lehetséges) után már a sok kis apróbb fejlesztés átugrásánál nagyobb különbséget fogunk észrevenni az új kütyünél. És akkor érezzük azt, hogy na ez megérte a pénzét.

Figyeltél rám? Vagy azt a piros ruhás nőt nézted?

(#9) domos


domos
senior tag

Minding kell? Nem. Viszont ha megvan a lehetőség, akkor miért ne venném meg?

If you don't do it enough, nothing's gonna really happen.

(#10) Foglalt név


Foglalt név
addikt

Irigylem, hogy páran még elámulnak a szemfényvesztéstől, ami felváltotta a fejlődést az utóbbi 1-2 évtizedben. Én szerettem kütyübuzi lenni, de sajnos a piac teljesen kiöli belőlem, mert már minden "kínai".
Az x230-at évek óta szeretném lecserélni, de egyszerűen semmit nem találok, ami jobb lenne. Ennek annyi baja van, hogy nem támogatja 60Hz-en a 4K-t. Az új gépek nagy részén már egy bal egér gomb sincs a tapipadhoz. USB portok, ne adja ég LAN csatlakozó? Mindent lespórolnak, hogy könnyű legyen és végül ugyanúgy nem megy 1.3kg alá, mint az én külön vázas gépem, amiben 1-2 csavarral bármit cserélek/bővítek, legyen az ram, hdd, billentyűzet.
Telefon hasonló, a már 6 éves SE két ponton sovány, az akku nem bírja a hideget és sötétben nem lehet vele videózni. Az hogy ma már csak phableteket kapni, egyéni problémám, de ne nincs is semmi olyan tulajdonságuk, ami meggyőzne, hogy megkössem ezt a kompromisszumot. Tudom, hogy bennem van a hiba, mert a való világban ragadtam és nem lettem instazombi, így az előlapi kamera nem térít meg.
Mindenhol a fingreszelés megy kb., eljutottunk odáig, hogy az autóipar nagyobbakat lép, mint az IT. Ma egy elérhető autó, 10 helyett 5 körül gyorsul százra és kb. egy konzerves doboz is megfutja a 200-at. Mindeközben sikerült lerakni egy Raytracinget. Ott lenne ugye még a VR, ami végre tényleg működik, de a profit hajhászás megölte a kreativitást és mivel ez egy új műfaj, tartalom hiányában halódik. Pedig látszik, hogy itt hála az égnek nem a halálos iramban száz fog működni, hanem pl. az astrobot.
Azt hiszem itt van a kutya elásva, ameddig sorok állnak egy telefonért aminek csak a neve új, miért lenne igazi fejlődés? Hiszen olcsóbb semmit csinálni, így jobb lesz az év végi mérleg.

(#11) icemad válasza janeszgol (#4) üzenetére


icemad
nagyúr

Droidon ott a play pass, nevetséges éves díjjal. Durván jó játékok vannak benne.

Éhes makk, disznókat álmodik, avagy bagoly nyomja verébbe a nagyfejűt...

(#12) PuMbA válasza domos (#9) üzenetére


PuMbA
titán

" Viszont ha megvan a lehetőség, akkor miért ne venném meg?"

1. Mert ez vezet olyan káros folyamatokhoz, mint amiből most ízelítőt kaptunk. A gyártók ugyanazt az 5 éves terméket eladják 2-3x-os áron. Ez nem csak a PC-knél igaz, hanem az autóknál. Újonnan 7 millióért vehetsz 1 literes 3 hengeres dodzsemet, ha egyáltalán megkapod, remek. Nincs innováció, nincs semmi.

2. Környezet terhelése. Több szemét, kibocsátások stb. Ezt se most fogjuk érezni, majd 2100-ban.

Összegezve, nem lehet fenntartani ennyi ember mohóságát és ha nem csökken a vásárlási vágy, akkor a helyzet csak egyre rosszabb lesz.

[ Szerkesztve ]

(#13) kuntics válasza Foglalt név (#10) üzenetére


kuntics
tag

Se-nek egy akksicsere megoldja a problémát. Én tavaly cseréltettem,amikor már a téli 20 perces melóba biciklizés közben 100ról 0ra merült. Azóta is teszi a dolgát. Kamerát meg nem igazán használom,az a része nem érint.

Szerencsére engem sem kapott el ez a folyamatos kütyücserélgetés. Cégtől kapott 2017es ipad pro tökéletes, mellette van 2 kihasználatlan laptop. Mindegyik 3. gen intel procis,egyiket el is kellene adnom (ugyanitt dell e6530 eladó i7 stb :) ), spotify-on kívül kb havonta használom egy minimálisan. Tv is lassan 10 éves 100cmes csoda, az is jó lesz még egy darabig. Főleg,hogy szekrénybe el van téve :)

(#14) domos válasza PuMbA (#12) üzenetére


domos
senior tag

Az árak nem a normál vásálások miatt emelkedtek meg szerintem. :))

If you don't do it enough, nothing's gonna really happen.

(#15) PuMbA válasza domos (#14) üzenetére


PuMbA
titán

Részben de. Apple nyilatkozta le pár hónapja, hogy nem bírnak annyi iPhone 13-at gyártani, amennyit visznek. [link] Telefonon még nem bányásznak, ha jól tudom, szóval ez nem az ő saruk :)

[ Szerkesztve ]

(#16) Foglalt név válasza kuntics (#13) üzenetére


Foglalt név
addikt

Valóban sokat segített tavaly, de az új kb. 1 évet bírta, fel is ajánlották az apple-ben, hogy adnak kedvezményt a következőből annak ellenére, hogy 3 hónap rá a garancia. Ennek ellenére most inkább én raktam bele egy utángyártottat, ami elvileg 2000mah tud a gyári 1600 helyett. Remélem ezzel jobb lesz. Ennek például nagyon örültem, hogy az új technológia elérhető a régebbi készülékhez és ezért nem kell újat venni. Lsd. Fairphone, remélem a framework is eljut idáig.

[ Szerkesztve ]

(#17) domos válasza Foglalt név (#10) üzenetére


domos
senior tag

Én egy X1 Nano-t használok, az számomra tökéletes utódja a régi X200 szériának. iPhone SE helyett meg 12/13 mini?

If you don't do it enough, nothing's gonna really happen.

(#18) Jack Hunter


Jack Hunter
csendes tag
LOGOUT blog

Sajnos én is vele vagyok buzulva a hangtechnikába. Ami ugyan nem feltétlen kütyü, de nálam ide tartozik az egészen apró Bluetooth hangszórócskákon indulva egészen a professzionális hangosításig minden. Mindig vettem volna újat jobbat, mást, mert hajtott a kíváncsiság. Idővel aztán kialakult egyfajta rendszer: a mindennapi használós multimédiacuccomat számomra tökéletesre csiszoltam, az új, más iránti vágyamat pedig a használt, elromlott, tönkrement cuccok vásárlásában, javításában élem ki. Aztán a megjavított cuccokat eladom. Így kielégítem az újdonságok felé nyújtózó mohó énem, plusz sikerélmény és némi haszon is akad. :)

(#19) Foglalt név válasza domos (#17) üzenetére


Foglalt név
addikt

Tökéletes példája annak, amit nem vennék. Nincs rajta egy usb-a, kártyaolvasó, a ramok nem bővíthetőek, az akku nem kivehető és még sorolhatnám.
A minit néztem, de egy kézzel nem érem át azt sem, annyit meg nem ér egy uwa kamera. Hozzáteszem 4x annyiba kerül, mint az SE annak idején. Amíg megveszik én is gyártanám.

(#20) Lalikiraly


Lalikiraly
őstag
LOGOUT blog (1)

Hát kérem Hölgyeim és Uraim! Nem semmi válaszok. Nem vagyok egyedül! Megnyugodtam...

Eszméletlen jó hasonlatok, hogy Magyarázzam meg az asszonynak, hogy miért kell az a "szar" már megint és ötödjére.

Az egyik kolléga írta, mert már minden Kínai! Sajnos igaz. A minőséget hiányolja az ember.
Akkoriban nekem megvolt a Magyar Orion nagy és kis HIFI is! Az egész, mindenestől. Aztán tini voltam, jött a csillogás az érintőgomb, kikönyörögtem muteréktól a 100 rongyos AIWA hifit. két kazetta, három CD, sok hangszóró, anyám tyúkja. Egyébként nem volt piskóta cucc, de nem is volt Orion HS-500 az fix. De ettől még Japán AIWA csúcs mini HIFI volt és minőségi, mérg részben ma is működik egy régi barátomnál. Vicc..

Amúgy a másik az, hogy már az alsó kategóriás eszköz is rendelkezik olyan teljesítménnyel, ami az átlag alapnak elég. Régen egy vacak CS-hez vagy DOOM-hoz is kellett egy komoly videókártya. Ma meg egy jobb APU is röhögve viszi...

Bárcsak lenne valakinek személyesen Marshall Woburn II ese :) Kíváncsi lennék a hosszú távú véleményekre.

Lalikirály nem szép ember, de gavallér! Uram, ön emberként van nyilvántartva? Ö nem. Húsos fagyi vagyok.

(#21) Lalikiraly válasza PuMbA (#15) üzenetére


Lalikiraly
őstag
LOGOUT blog (1)

Hallod, itt a hangsúly a MÉG en van. Lassan olyan bivaly chip kerül a telóba is, meg teljesítmény, hogy előbb utóbb erre is ráakadnak és töredék áramfogyasztás mellett.. Cifra lenne mi? Lenne mivel magyarázni, hogy miért duplázódik a telefonok ára....

Lalikirály nem szép ember, de gavallér! Uram, ön emberként van nyilvántartva? Ö nem. Húsos fagyi vagyok.

(#22) JHC


JHC
tag

Én 2019 őszén határoztam el, hogy videókártyát már nem veszek többet. Olyan felesleges, amikor rendegeteg letöltött játekom van kipróbálásra, ami ha tetszik majd megveszem rendesen, mondjuk egy leárazásnál, de aztán csak nem sikerül játszani, vagy nagyon elvétve. Akkor FX8320, és RX470 adta a gép teljesítményét 16GB memória társaságában. Egyik kollégám csóróbb a nyakukon maradt hitel miatt, és noszogatott, hogy vegyek másik vga-t, ő meg megpályázná az enyémet, de én mint mondtam, nem igazán akartam fejleszteni. elég volt az úgy nekem. Telt múlt az idő 2021 január vége, meg volt az előző évi forgalom értékelése, a főnök hívat aznap kb 12-szerre, na mondom mi a tököm van már megint, biztos lebaszás lesz megint valamiért. Erre mondja menjek be és csukjam be az ajtót, na mondom ennek a fele se tréfa. A lebaszás helyett, megmutatta a kék és a piros pirulát Neo-nak. A választás lehetősége némi prémiumra 100k kp, vagy 150 nettó valami számítástechnika. Na most mi a francot vegyek mikor eldöntöttem, hogy nem fejlesztek. Ráadásul 1 hónapot se kaptam hogy elköltsem. Pont abban az időben volt porondon a Rysen 2 és 3 együtt, most abból milyet is. Ritkán szoktam fejleszteni, régebben anyagi okok miatt, de általában összejön a közel 2szeres teljesítmény mindig. Intel-t nem akartam, mert akkor az AMD teljesítménybeli megfelelőjét féláron mérték, azért gazdálkodjunk okosan. Kinéztem az R7 2700X-et, meg a R7 3600 simát, ezek voltak egy árban. Játékban a kevesebb mag, de magasabb órajel jobban mutatott, más nem játék alkalmazásokban a több mag volt a jobb. A másik dilemma viszont a memória, mert a 2. gen finnyás a memóriára, a 3. gen meg csak akkor adja ki rendesen a teljesítményt ha gyors memória kerül mellé az meg drága. Nagy nehezen eldöntöttem, hogy maradok a R7 2700X mellett, és csak 2666MHz memóriát teszek mellé, mert az hivatalosan támogatott. A csóró kollégám megint kezdte, hogy neki kellene egy vga. Mondom magamban nézek inkább vga-t. Egy 1660 Super-nél magasabbra nem akartam ugrani, mert az sem volt olcsó. Aztán jött a sakkozás a forintokkal, mert kikötés volt, hogy 1 papíron kell lennie. Ez sehogy sem jött össze. Telt múlt az idő, kezdtem kifutni a határidőből. Főnököm szólt, hogy mivan-e, mert csak 2 napod van? Egész ebédig morfondíroztam, mit is vegyek. Ebéd után nézem az email fiókot, benne első helyen a PCX hírlevele aszondja Gigabyte RTX2070 Super 190k forint, na mennyi annak a nettója? Meg is rendeltem. 3-4 hónapig ilyen felemás volt a gépem. FX8320 feszült neki az RTX-nek. Aztán csak úgy döntöttem, hogy jön a Rysen, addigra jobban letisztult a kép, hogy a több mag hosszú távon jobb, így nem lesz 160 FPS, csak 150, majd csak kibírom valahogy. Szóval így kell gépet nem fejleszteni.
Telefonból nekem is tetszene az alma, de nincs belőle 2 sim-es, drága is, nem vagyok fotóművész, maximum alkatrészt fényképezek, jobban szeretem a képeket cserélhető kártyán tartani, és nem kell nagy teljesítmény mert nem játszok rajta, de online is csak az email küldés idejére vagyok így akár 6-8 napot is elvagyok egy töltéssel, mert jobbára telefonálok rajta. 2 nagyon kínai után egy harmadik egy Xiaomi A2 Lite lett a befutó, de nagy csata volt a Huawei PSmarttal. Ezzel vagyok 1,5 éve. Ekkor még volt Android One-os telefon, én is ilyen OS-t akartam, mert nem kell nekem a csiscsa, és ezt szemeltem ki, nem is bántam meg. Ezen kívül még kikötés volt, hogy nem lehet 150mm-nél hosszabb mert be kell férnie a munkáskabátom zsebébe. Majd kíváncsi leszek milyet veszek pár év múlva, mert eléggé nyúlnak a telefonok.

(#23) Ed3r_X_


Ed3r_X_
nagyúr

Annak idején havonta cseréltem telefont, majd később PC-t. Üzlet volt benne, mindig használtam kicsit, majd eladtam. Szerettem kipróbálni az újabbnál újabb kütyüket, alkatrészeket. Ma meg örülök ha félévente ki tudom takarítani a gépet, mert annyira nincs időm. Vagy kocsit szerelek, vagy rommá túlórázom magam (januárban +60 óra, februárra meg +68 van betervezve :D ) Ami kis szabadidőm meg marad, abban megpróbálok kicsit mozogni, elmegyek edzeni.

2017-ben volt amúgy nálam a nagy változás. Akkor megvettem az első előfizetéses telefonom, a Samsung Galaxy S7-et. 4 évig használtam, majd váltottam. Az utódja egy iPhone 12 Mini lett, neki még van 3 éve hátra. Remélem kibírja és sikerül tartani a 4 éves váltásokat. PC fronton mondjuk ez a váltás 2 év, de már ott is elgondolkoztam, hogy ez az utolsó PC-m. Valószínű ha maradnak a rohadt magas alkatrészárak, akkor a következő kütyü már egy PS vagy Xbox lesz.

“Songbird, Songbird, see him fly, drop the children from the sky. When the young ones misbehave, escorts children to their grave. Never back-talk, never lie, or he'll drop you from the sky!”

(#24) Lalikiraly válasza Ed3r_X_ (#23) üzenetére


Lalikiraly
őstag
LOGOUT blog (1)

Szerintem nekem is az utsó laptopom. Ha itt a lakásban lenne íröasztalom és monitorom, akkor ipad lenne helyette. De szerintem így is arra fogok váltani.

Lalikirály nem szép ember, de gavallér! Uram, ön emberként van nyilvántartva? Ö nem. Húsos fagyi vagyok.

(#25) kuntics válasza Lalikiraly (#24) üzenetére


kuntics
tag

Ipad szerintem nem tud kiváltani teljesen egy windows-os rendszert. 2 éve van ipad-em, de vannak dolgok (letöltés,nagy tárhely, pár egyéb aprőság)amik miatt kell nekem mellé egy gép. De arra meg elég egy régi 40ezret érő elitebook is.

(#26) Somatom válasza kuntics (#25) üzenetére


Somatom
addikt
LOGOUT blog

Nekem Samu S tabom van, meg egy NAS és így elég jól elvagyok. Egyáltalán nem hiányzik a PC. Oda is ajándékoztam nagynénémnek. Ez gyakorlatilag csak annyit jelent, hogy átkerült egy másik szobába, de már hónapok óta nem kapcsoltam be.

[ Szerkesztve ]

Samsung Note 9 (8/512) Android 9, Tab S7+ 5G

(#27) Lalikiraly válasza kuntics (#25) üzenetére


Lalikiraly
őstag
LOGOUT blog (1)

Köszi. Tulajdonképpen az általad felsorolt dolgok képezik nalam is az utolsó kritériumot.

Meg egy dolog, a billentyűzet. (Sokat gépelek).

Lalikirály nem szép ember, de gavallér! Uram, ön emberként van nyilvántartva? Ö nem. Húsos fagyi vagyok.

(#28) RandomName válasza Lalikiraly (#21) üzenetére


RandomName
tag

Ami megy előtérben, az megy háttérben is.
[link]

(#29) RandomName


RandomName
tag

Hát vannak bajok nálam is.
Kb 10 éve nem nézek tv-t. Lassan megszabadultam a lakásban lévő összes készüléktől. (3db)
20 éve, egy már akkor nem csúcs P4-el kezdtem, majd amikor vállalhatatlan lett vettem valami használtboltban egy korszerűbb P4-et, majd jó pár év múlva egy használt Asus X54H laptopot. Ez utóbbi most döglött be* kb 9-10 év után, szemrebbenés nélkül vettem egy új Ideapad-ot.
De. Kb a WAP óta (99-00) van mobiltelefonom, és mióta van telefonon bármilyen net, azóta használom. Gyakorlatilag egy Ericsson R600-ra kevés volt a Westel 7 gigás csomagja egy hónapra. Wapon szerkesztettünk wapoldalt, fórumoztunk, ment a mail-to-ftp, ingyen sms, telefonlap/jmo, wapinforum, mobilforum, rengeteg chat, vizslancs, stb....
Annyira telefonfüggő voltam, hogy ideig még az egyik szolgáltatónál is dolgoztam az akkori lexikális tudásom miatt.
Telefonon élem az életem azóta is. Könnyű, mindig ott van, ha tudod mit akarsz csinálni, lesz rá app, vagy web alkalmazás.
Utána változott a meló jellege, kékgalléros lettem, vissza kellett fogni ez irányú igényeimet. Utólag fura választásaim voltak, de mindig ár/teljesítmény/funkció/gyártó alapján döntöttem.
Majd jött az android, először egy használt Spica, (amihez a főzött rom elnevezés köthető, mivel annak idején létezett olyan, hogy spica kitchen, ahol checkboxban összekattintgattad mi legyen a kernel, mi legyen a felület, milyen előre telepített alkalmazások legyenek, és a "Cook"-ra kattintva generált neked egy egyedi romot, amit 24 óráig letölthettél) majd ahogy egyre jobban kezdtem keresni, bevállaltam egy előfizetéses Galaxy S Advance-t. Amivel azért még volt baj. Elég sokat volt szervízben, végül csereutalvány lett a vége. Kaptam helyette egy Galaxy Express LTE-t. Közben lejárt a hűség, és kihoztam egy S5 Mini-t. Kb itt megint elrúgtam fejben a pöttyöst... Így már két okostelefonnal toltam, kb ekkor váltottam arra, hogy a fő telefonszámom az család, és pár ember, a másik meg netes regisztrációk, meg ahol nem akarom megadni az elsődlegest. Majdnem lejárt a hűség, és az Express elázott. Nemsokára kihoztam egy S7**-et, és innentől kezdve amit kihozok elsődleges telefon lett, ami addig volt az lett a másodlagos, és így kétéves rotáció van, 4 éves életciklussal. Majd hűségre S9+***, majd Note10 Lite. Utóbbiról pár nap múlva jár le a hűség.
Nincs otthoni netem. Volt, hogy volt, de most nincs. Mindent mobilnetről etetek. Laptopot, telefonokat, tabletet, xboxot.... Van amikor 650giga adat megy el mobilneten egy hónapban.
Régebben ilyenkor amikor pár nap/hét volt a hűség lejáratához, már szinte naponta néztem a szolgáltató oldalát, hogy mi a felhozatal, tippelgettem mennyi készülékkedvezményt kapok, és mennyi lesz az akciós ár.
És ez az első alkalom amikor ez elmúlt. Nincs. Most először nem érzem azt, hogy bármi miatt is váltanom kellene. De semennyire. És nem fogok semmit venni, amíg ezek működnek.

*Alaplapon tört el a csatlakozó, nem fogja meg a szalagkábelt, csavarhúzóval lehet bekapcsolni, no meg nincs benne TPM chip, és nem ment fel rá rendesen a W11 Insider....
**A VR szemüveg abban az időben elég menő volt.
***Amikor megdöglött az X54H hűtése, akkor átmenetileg elkezdtem DEX-et használni, úgy alakult, hogy meg lett csinálva a gép, de valahogy a DEX-en ragadtam kb egy évre.

(#30) westcoastog


westcoastog
veterán

Én már leszoktam a kütyüzésről.
A mostani gépemhez a processzort még 2014-5-ben vettem, azóta minden kicserélődött körülötte.
De már nem tervezem mostanság fejleszteni, játékokkal annyira keveset játszok hogy nem lenne érdemes pénzt ölni ebbe. Tablet meg hasonló cuccok nincsenek, abszolút nem használtam míg volt.
A mostani telefonomról pár hónap múlva jár le a részletfizetés (redmi note 8t), magával a hardverrel elégedett vagyok, de a szoftverrel nem igazán, így elgondolkodtam egy Iphone-on. De aztán belegondoltam ha kap egy főzött romot a telefonom amiben nincs bloatware meg a vacak akkor ez a telefon is használható még pár évig, fölösleges új kütyüt venni...

[ Szerkesztve ]

(#31) Bambuszpro


Bambuszpro
tag

Szerencsére egy ideje leszoktam a kütyüim rendszeres cserélgetéséről mert minek? Középsuliban rendszeresen cseréltem 2-3 havonta az okostelefonjaimat mert akkor még jelentős különbség volt köztük teljesítményben és használhatóságban. Viszont véleményem szerint elértünk egy olyan szintet ahol egyszerűen nem sok értelme van. Erre egy jó példa az előző telefonom a redmi 4x amit 4 évig használtam amíg az akku elkezdett gyengélkedni és utolérte a beázás okozta kár ami miatt egy ujjnyi sávban nem érzékel. NFC hiányán kívül most is tökéletes lenne nekem. Most egy Oneplus 6-om van amit addig terveztem használni amíg szét nem hullik. Hardverben bőven elég nekem, szoftverrel meg még pár évig ha nagyon akarom biztos frissen lehet tartani.

Gépes fronton amióta leszoktam a játékról szerencsére teljesen jól elvagyok a 10 éves Hp elitebookommal. Munkára, szórakozásra nekem tökéletesen megfelel. Ha véletlen rámtör a játszhatnék akkor úgy is olyannal játszom ami vígan elfut ezen is. Komolyabb játékra amúgy sincs időm de akkor tuti konzolt vennék vagy maradna a cloud gaming. Amikor utoljára próbáltam a Geforce Now -ot elég meggyőző volt számomra. Vagy csak az igényeim alacsonyak gaming terén :DDD

Manapság az okos telefonok és az ostoba emberek korát éljük.

(#32) Lalikiraly


Lalikiraly
őstag
LOGOUT blog (1)

Hát játszani én sem nagyon játszok. Néha előveszem a tank force ot. Ami wot minimálban. Néha azzal lövöldözök, aztán megint eltűnik egy időre. Uncsi. Régen a delta force, meg a Need For Speed Undergroundot toltam. A kettőt már végig sem vittem. Pedig érdekelnek a játékok, de tuti retek béna lennék, főleg FPS ben.
Nem tudom néha rámjön, hogy letöltök valamit, vásároltam is már egy kettőt, aztán ott porosodik...

Lalikirály nem szép ember, de gavallér! Uram, ön emberként van nyilvántartva? Ö nem. Húsos fagyi vagyok.

(#33) hcl


hcl
félisten
LOGOUT blog

Igazából a probléma lényegét nem értem... Ha valamire nincs szüksége az embernek, akkor nem vesz.

Veszek _hibás_ LCD monitort,fényképezőgépet, objektívet, routert ---- Mutogatni való hater díszpinty

(#34) icemad válasza hcl (#33) üzenetére


icemad
nagyúr

Dehogynem vesz. Én is vettem Nintendo switchet, hogy az majd milyen jó lesz, mert konzol is, meg handheld is. Tavaly 2 órát játszottam vele... :B
Egy csomó dologról csak akkor derül ki, hogy nem kell, amikor már ott van a kezedben.

Éhes makk, disznókat álmodik, avagy bagoly nyomja verébbe a nagyfejűt...

(#35) hcl válasza icemad (#34) üzenetére


hcl
félisten
LOGOUT blog

OK, de arról legalább azt hited, hogy kell. Amiről helyből tudom, hogy minek?
Ajánlgatott haver high-end fülest bagóért, mondom minek? :D Van itthon 3, egyet se használok. (Ezek mind javításból maradtak itt, újonan pár éve vettem egy gagyi fülbedugóst ebayről, amiért nem kár.)

Veszek _hibás_ LCD monitort,fényképezőgépet, objektívet, routert ---- Mutogatni való hater díszpinty

(#36) Lalikiraly válasza hcl (#35) üzenetére


Lalikiraly
őstag
LOGOUT blog (1)

Hinni, kérem nem itt kell!
Hanem a Vasárnapi iskolában!!! :DD

[ Szerkesztve ]

Lalikirály nem szép ember, de gavallér! Uram, ön emberként van nyilvántartva? Ö nem. Húsos fagyi vagyok.

(#37) hcl válasza Lalikiraly (#36) üzenetére


hcl
félisten
LOGOUT blog

A vidámban? Abban higgyen a hóhér :D

Veszek _hibás_ LCD monitort,fényképezőgépet, objektívet, routert ---- Mutogatni való hater díszpinty

(#38) Lalikiraly válasza hcl (#37) üzenetére


Lalikiraly
őstag
LOGOUT blog (1)

De hülye vagy :C

[ Szerkesztve ]

Lalikirály nem szép ember, de gavallér! Uram, ön emberként van nyilvántartva? Ö nem. Húsos fagyi vagyok.

(#39) hcl válasza Lalikiraly (#38) üzenetére


hcl
félisten
LOGOUT blog

Itthon normálisan nem lehet kibírni :D

Veszek _hibás_ LCD monitort,fényképezőgépet, objektívet, routert ---- Mutogatni való hater díszpinty

(#40) Lalikiraly válasza hcl (#39) üzenetére


Lalikiraly
őstag
LOGOUT blog (1)

Ez igaz! :R

Lalikirály nem szép ember, de gavallér! Uram, ön emberként van nyilvántartva? Ö nem. Húsos fagyi vagyok.

Copyright © 2000-2023 PROHARDVER Informatikai Kft.