Hirdetés

2022. augusztus 15., hétfő

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1) 0xmilan


0xmilan
őstag

Ilyen nagyon extrem eseteknel szerintem lehet szolni a HR-nek, hogy ne az 1 miatt szenvedjen mindenki mas.

(#2) DeFranco


DeFranco
nagyúr

Hja, kérem... ha valaki Dagobert bácsihoz szegődik portásnak ;]

(#3) lajosdani2


lajosdani2
csendes tag

Dolgoztam egy irodában, ahol egyedül voltam hímnemű 6 nő mellé. Ott is folyton ment a klíma-para, meg hogy hideg van. Szerencsére azért nagy gond sose volt, mindig meg tudtunk egyezni, hogy "most egy kicsit bekapcsolom, mert már nagyon meleg van" - ilyen deal-eket kellett kötnöm. :D

Aztán egy hidegebb télen elromlott a rendszer. Fújt ahogy kell, csak éppen fűtés helyett hideget.
Lányok hívogatták a karbantartók főnökét, de mindig lepattintotta őket - gondolom tudta, hogy a nők mindig fáznak, nem vette őket komolyan. Na, gondoltam, majd én az irodai alfahím, elintézem :D ... Hívom, kicseng, felveszi. Mondom neki, hogy "de figyu, ez tényleg hideget fúj, kabátban ülünk 3 napja. Nem, nem viccelek, tényleg fázunk, még jó, hogy a PC-k melegítenek valamicskét."
Ekkor előáll a farbával, amitől majdnem leestem a székről: azért érezhetjük hidegnek, mert "a sebességgel korrigált effektív hőérzet megtéveszt".
Mondom oké Attila, akkor légy szíves gyere ide végre, és nézd meg te is az effektív hőerzetet.

A vége az lett, hogy utána való héten (!) bejött az irodába 5 szerelő, és tanácskoztak egy órát a termosztát előtt, és arra jutottak, hogy valami fordítva volt bekötve. Köszi :D

(#4) PSti válasza lajosdani2 (#3) üzenetére


PSti
tag

Az kemény :DD

(#5) nemlehet


nemlehet
őstag

Ez állandó feszkó. Főleg ott ahol lazább a dresscode, sok csaj bemegy spagetti pántban kis szoknyában dolgozni míg egy irodában a legtöbb férfi hosszú nadrág-ing kombóban kell tolja. Néha ez megterhelve nyakkendővel és zakóval is. Nyilván más a hőérzet.

Erre egyetlen egy jó megoldást láttam eddig: Főnökasszony (aki majdnem mindig nadrágkosztümben volt, mert sokat ment tárgyalni sokszor arabokkal is) mondta, hogy a standard 26 fok, ennél hidegebb nem lesz, de akinek ez hideg az öltözzön fel rendesen. Ezzel aztán nem volt vita se férfi, se női részről.

Nokia 3310->3410->3100->6500 Slide(RiP Nokia)->Acer Liquid Metal ->Xiaomi Hongmi-> Xiaomi Redmi Note 3

(#6) ncc1701


ncc1701
addikt

Van erre egyébként előírás, irodai munkahelyen valami 21-24 fok között kell tartani a hőmérsékletet. Télen is, nyáron is.

(#7) CPT.Pirk válasza ncc1701 (#6) üzenetére


CPT.Pirk
Jómunkásember

"Magyarországon a zárt térben dolgozó, szellemi munkát végzők számára meleg évszakban 21–24 fokos hőmérsékletet kell biztosítani, a legnagyobb megengedhető hőmérséklet pedig 31 fok. Mindezt egy 2002 óta élő, a munkahelyek munkavédelmi követelményeinek minimális szintjét előíró rendelet szabályozza, ahogyan azt is, hogy 24 fok feletti hőmérséklet esetén a munkavállalók részére igény szerint, de legalább félóránként védőitalt (14–16 °C hőmérsékletű ivóvizet vagy legfeljebb 4 százalék cukrot tartalmazó alkoholmentes italt) kell biztosítani, továbbá óránként legalább 5, de legfeljebb 10 perces pihenőidőt kell közbeiktatni."

Ezzel szemben nálunk pl. 26 fokra állított klíma teremti meg az ideális környezetet, mindenki számára. Hidegebbre véve már kellemetlen volt. Az mondjuk kérdéses, hogy maga a klíma milyen pontosan méri a hőmérsékletet.

[ Szerkesztve ]

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#8) zolikaDB


zolikaDB
veterán

20 éves voltam.
Nem tudtam, mi az a klimax.
De legalább nekem is sz.r volt az irodában, évszak-függően :DDD

MINDHALÁLIG DEBRECEN!!!

(#9) szabonagyur


szabonagyur
félisten

Ilyen története szerintem mindenkinek van.

Mi nem vagyunk sokan az irodában (vagyis amig nem HO lett 1,5 éve), kb 20-an, fele nő, fele férfi.

Na most az irodánk olyan sikeresen készült el, hogy klíma alapból nincs, csak a külső levegőt hűtik valahogy, de nem igazán jelentős (nem klíma hatás).

Nyáron és télen rendszeresen megy a harc, hogy éppen melyik fokozaton álljon a termosz.

Van kollegina aki az írásban hasonlóan bejön kötött pulcsiban és fázik, de van aki bejön egyszál semmiben és fázik, majd a kis elektormos radiátort járatja maxon (egyik alkalommal mág égett szaga is volt :)).

Tavaly nyáron egyik kolleginának sikerült annyira feltekerni a termoszt, hogy beindult a fűtés majd jött a központi lecseszés, hogy na ezt mégis miért kellett.

De van más is.

Eredetileg egy olyan irodánk volt ahol nem volt természetes napfény, majd költöztünk egy olyanba ahol lett ablak a 4-ből egy oldalon, mely még nyitható is volt. Utóbbinak az allergiás kolléga kimondottan örült, de jöt az ötlet, hogy pollenhálót fel majd az segít.

Fel is került méregdrágán a pollenháló, amiről tudni illik, hogy eléggé sűrű szövésű, kb sötét lett az irodában. Visszaértünk a kiindulási pontra, hogy nincs természetes fény.

Az csak hab a tortán, hogy az ablakhoz (meg a földön levő szellőzőhöz) az a kolléga ült aki nem akarta sosem kinyitni az ablakot és állandóan fázott a lentről jövő levegőtől (de ugye ő volt ott hamarabb..:))

(#10) bkercso válasza lajosdani2 (#3) üzenetére


bkercso
nagyúr

Nem kell ehhez nagy iroda, mi home office-ban is ezt játszuk ketten. :DDD :DD

Amúgy a klímát tényleg sokan nem bírják. Első melóhelyemen pl. a főigazgató egész éjjel nyomatta a klímát, hogy nap közben ne kelljen, mert nem bírta a nyaka. Aztán költségcsökkentés keretében felszereltek mindenhova időzítős konnektorokat (a 2008-as válságkor), mert sokan bekapcsolva felejtették a klímát, mikor az utolsó is hazament. A fő-főnök volt az első, aki egy hosszabbítóval átkötötte. :))

A radiátoros főnököd meg vagy kórosan sóher volt, vagy nárcisztikus, vagy egyén pszichés baja volt. Ilyen is van; ezzel se tudsz mit csinálni. :((

[ Szerkesztve ]

HiFi készülékek: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/bkercso/keres.php?stext=&buying=1&selling=1&usrid=341946

(#11) bkercso válasza CPT.Pirk (#7) üzenetére


bkercso
nagyúr

Azért is jók ezek az ostoba rendeletek, mert az ember komfortzónája 2D-s a hőmérséklet-páratartalom térben, és hát csak az egyik dimenzió mentén egész egyszerűen nem írható le a dolog.

HiFi készülékek: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/bkercso/keres.php?stext=&buying=1&selling=1&usrid=341946

(#12) UnA válasza CPT.Pirk (#7) üzenetére


UnA
Korrektor

Meg ugye a klíma az (legtöbbször) úgy működik, hogy valahol befújja a masszívan hideg levegőt, amikor kint forróság van. Egy ilyen helyen én is jobban szeretek izzadni. És otthon sincs klíma nálunk :)

(#13) nemlehet válasza CPT.Pirk (#7) üzenetére


nemlehet
őstag

Én nagyon nem vagyok fázós, sőt, de a 24-et kevésnek érzem, főleg ha kint nagyon meleg van. Bejössz a tűző napról betonról, 24 fokban egyből taknyod-nyálad megindul.
Plusz azért 24 fokban ücsörögni a nőknek ha lengén vannak öltözve már nem kellemes. 21-ről nem is beszélve

Mondjuk persze nem mindegy, hogy pl vannak-e nagy ablakok amikből jön valamennyire a meleg, mennyire mozog a levegő stb.

Nokia 3310->3410->3100->6500 Slide(RiP Nokia)->Acer Liquid Metal ->Xiaomi Hongmi-> Xiaomi Redmi Note 3

(#14) Somatom


Somatom
addikt
LOGOUT blog

Nem dolgoztam még irodában, de az írásaitokat olvasva valami borzasztó hely lehet. Miért nem választotok olyan foglalkozást, aminél nem vagytok kitéve ilyen szörnyűségeknek? Pl. foszfátbányász, vagy vasöntő. Ott biztos nincs ez a klímakapcsolgatós probléma. :)

Samsung Note 9 (8/512) Android 9, Tab S7+ 5G

(#15) szabonagyur válasza Somatom (#14) üzenetére


szabonagyur
félisten

Nalunk a termelesben telen is megvan a 28 fok, nyaron meg… Aztan be az irodaba ami vagy klimas epp vagy tovabb futenek :DDD

(#16) Somatom válasza szabonagyur (#15) üzenetére


Somatom
addikt
LOGOUT blog

Ilyeneket olvasva gondolok arra, hogy milyen jó a kamionozás. Annyira állítom a hőfokot, amennyire akarom és senki sem ugat bele. :)

Samsung Note 9 (8/512) Android 9, Tab S7+ 5G

(#17) #90088192 válasza Somatom (#16) üzenetére


#90088192
törölt tag

Mert még nem voltál buszsofőr. :DDD

(#18) nemlehet válasza Somatom (#14) üzenetére


nemlehet
őstag

Tőled is lehet olvasni negatívumokat a munkáddal kapcsolatban. Te miért nem mész el foszfátbányásznak ?

Komolyan, miért érzed szükségét hogy tenyérbe mászó módon belefingjál egy témába ami téged nem érint és amúgy csak annyi történt hogy normális hangnemben megírták páran a tapasztalataikat?

Nokia 3310->3410->3100->6500 Slide(RiP Nokia)->Acer Liquid Metal ->Xiaomi Hongmi-> Xiaomi Redmi Note 3

(#19) Somatom válasza #90088192 (#17) üzenetére


Somatom
addikt
LOGOUT blog

Nem is leszek. Az nem az én műfajom. Bár komoly előny, hogy az áru önállóan fel és lerakodja magát, de nekem egy áru ne nyavajogjon, hogy fázik, melege van, pisilnie kell, stb., hanem szép csendben várja ki, amíg leszállítom. :)

Samsung Note 9 (8/512) Android 9, Tab S7+ 5G

(#20) Somatom válasza nemlehet (#18) üzenetére


Somatom
addikt
LOGOUT blog

A nyilvános blogok már csak ilyenek. Nem csak olyan szólhat hozzá, aki irodában dolgozik. Ha a stílusom nem fér bele, akkor majd a modik szankcionálnak. De, sztem erre nem adtam okot.
Valóban, pl. hóban, fagyban nem élmény kamiont vezetni, de ez egy ilyen műsorszám. Nem kripliknek való.

Samsung Note 9 (8/512) Android 9, Tab S7+ 5G

(#21) ncc1701 válasza nemlehet (#13) üzenetére


ncc1701
addikt

Irodai munkánál pont nem rohangálsz ki-be, ergo megfázni sem fogsz, mert reggel, mikor bemész, még nincs 40 fok. Számomra teljesen logikus lenne, h aki fázik, az felvesz ruhát, de ez sokaknak nem egyértelmű.

(#22) szabonagyur válasza ncc1701 (#21) üzenetére


szabonagyur
félisten

Főleg ez a ruha dolog akkor gond amikor ugye dresscode szerint férfiaknak hosszú nadrág, női oldalon meg kb. bármi csak ruha legyen. És persze, hogy fáznak de én meg megsülök bent nadrágban, plusz utána az autóban is meleg van, mert csak napon tud állni.

(#23) DeFranco válasza UnA (#12) üzenetére


DeFranco
nagyúr

addig én is ezt hittem amíg nem lett klímánk és el nem kezdtem használni

utána rájöttem, hogy egy normális klímát (tehát nem valami kőkorszaki on/off) normálisan üzemeltetve gyakorlatilag meg sem érzed, hogy működik a klíma csak a kellemes hőmérsékletet érzékeled.

az egy másik kérdés, hogy 10-ből 9 user idióta és nem képes pár összefüggést felfogni.

éppen ezért ha én döntenék egy épület üzemeltetéséről akkor ott stabil klimatizált n fok lenne (n=26 valószínűleg) egyedi szabályozás lehetősége nélkül.

szellőztetés, hőfok módosítás helpdesken, tickettel, indokolt esetben.

(#24) CPT.Pirk válasza UnA (#12) üzenetére


CPT.Pirk
Jómunkásember

De egy klímára tehetsz légterelőt, 5..10e forint Kínából ilyen felragasztós, vagy akár építesz rá magad félbevágott műanyag csőből vagy akár kartonpapírból, meg lehet oldani.

Az egyik régebbi cégemnél mi kartonpapírból oldottuk meg a légterelőt, mert úgy szerelték fel a fan coil-t (ami nem klíma, de bazi hideget nyomott), hogy vagy én kaptam telibe, vagy a mellettem ülő.

Itthon is fateroméknál meg nálam is fent van a klímán a kínai légterelő, azóta nem kapja senki teli. Ha csak nem élsz méteres falak között vagy a talajszint alatt, muszáj klímázni... Főleg fateroméknál a panelban, az valami brutál esténként pedig szigetelve van.

ncc1701: nálunk sok az ablak az irodán. Ha 30 fok feletti napokon nem megy a klíma éjjel az irodában, akkor másnap ebédidőre hűl csak le az épület, mert a falak is át vannak melegedve.
Viszont múltkor valaki 21 fokra állítva felejtette ott a klímát éjjelre, na másnap reggel mikor nyitottam ki az irodát, fájt levegőt venni, míg elértem az ablakhoz h. gyorsan engedjek be egy kis emberi hőmérsékletű levegőt. :DDD

nemlehet: egyetértek.
bkercso: igen, de a papír is 2D-s, amire leírták. :DDD

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#25) ncc1701 válasza szabonagyur (#22) üzenetére


ncc1701
addikt

Erre azlrt van megoldás. Viccen kívül, felveszel miniszoknyát, kis topot, meg egy papucsot. És lánynak mondod magad. Utána megbeszélitek a dresszkódot a cégnél.

(#26) lajosdani2


lajosdani2
csendes tag

Korrekt volt a főnökasszony akkor :)

Amúgy igen, ez örök vita, főleg az eltérő öltözködés miatt is.
Viszont kárpótolt érte a sok sütemény, amit folyton behoztak: "Sütöttem egy kis ezt, egy kis azt a hétvégén..." Sose volt olyan jó dolgom, csak a súlyomra kellett vigyázni :D

(#27) szabonagyur válasza ncc1701 (#25) üzenetére


szabonagyur
félisten

Ez nálunk fixen marad már, IT-s srácot raktak ki majdnem a rövidnadrág papucs kombóért.

(#28) ncc1701 válasza szabonagyur (#27) üzenetére


ncc1701
addikt

Ezt az egyénnek kell mérlegelnie. Én olyan rugalmatlan helyen nem szivesen dolgoznék, ahol nyáron probléma a térdnadrág+rövid póló kombó. Pláne olyan helyen, ahol ügyfél nincs.

[ Szerkesztve ]

(#29) szabonagyur válasza ncc1701 (#28) üzenetére


szabonagyur
félisten

Póló nem gond, de rövidnadrág már nem elfogadott.

Mondjuk én nem is váltogatnám a rövid és hosszú nadrágot mindannyiszor amikor termelési területre lépek (ott kötelező a hosszú mindenkinek).

(#30) bkercso


bkercso
nagyúr

Nem a hidegtől fázol meg amúgy. 7-8°C hőmérsékletkülönbségre az emberi szervezet már megfázással reagál. Ezt szinte sehol nem veszik figyelembe. Nyárom egy egyszerű bevásárlás is tüdőgyulladás-gyanús...

A Tungsramban az égetőkereteket (ahol több 10.000 watt égett folyamamtosan egy kis helyiségben) azért légkondicionálták, mert onnan az 50°C-ból a 25°C-os laborba ki-be járkálva rendre megfáztak az alkalmazottak.

HiFi készülékek: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/bkercso/keres.php?stext=&buying=1&selling=1&usrid=341946

(#31) lo_jo válasza bkercso (#30) üzenetére


lo_jo
senior tag

Persze, nagyon jól hangzik, amit szoktak mondani, hogy ne legyen 5 foknál nagyobb a különbség. Akkor nyáron kapcsoljak fűtést és legyen 35 a lakásban/irodában? Klíma nélkül is meg szokott állni max 28 körül, amikor kint 38-40 van és nem kap senki tüdőgyulladást. De még a 24 fokra klímázottban sem. Azt megértem, hogy aki 40 fokról megy be a -5 fokos hűtőházba, az veszélyben van. Ha nem kap telibe a 24 fokra állított klíma (ami ennél jóval hidegebbet nyom ki magából), akkor esélytelen egy tüdőgyulladás.

(#32) #90088192 válasza lo_jo (#31) üzenetére


#90088192
törölt tag

Tudod ezzel egy baj van, nem jártál meg benzinkúton.
Mivel a céges autó nem volt klímás, nyáron patakokban folyt a víz rólam, amivel nem volt baj, addig amíg nem mentem be tankolás után fizetni. A hátamon folyt a víz, aztán a derekam kapott egy gyenge 20 fokos fuvallatot.
Másnap derék fájás....

(#33) bkercso válasza lo_jo (#31) üzenetére


bkercso
nagyúr

Ha ki-be járkálás van, mint egy közértben, akkor nem kéne indokolatlan különbség. A publikus terekben (plázák, boltok) nyáron hidegebb van, mint télen, ami azon túl, hogy pazarló, még az egészségre is veszélyesebb ilyen értelelmben.

Othon meg irodában viszint nem járkálsz ki-be. :)

HiFi készülékek: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/bkercso/keres.php?stext=&buying=1&selling=1&usrid=341946

(#34) lo_jo válasza bkercso (#33) üzenetére


lo_jo
senior tag

De 7-8 fok különbségre miért reagálna megfázással a szervezet? Ha bemész nyáron a medencébe, akkor sem fázol meg, márpedig nagyobb a különbség, mint 8 fok. Azt elfogadom, hogy nem jó, ha direktben kap az ember 16-18 fokot (izületekre, fülre különösebn problémás), főleg felhevülten, de ez tényleg csak akkor valós veszély, ha 38-40 fokról (ami mondjuk városban hőérzetre még több is) valaki beül egy 24 fokra és maximális befújásra állított klíma alá.

@Agyturbina: Szintén, attól még nem kéne, hogy bajod legyen, hogy bemész melegből a klímával lehűtött benzinkútra (és jártam már én is ott, nem kell magas lóról beszélni). A probléma a huzat. Sajnos ahhoz, hogy a klíma lehűtse a folyamatosan bejövő meleg miatt a belső légteret, hidegebb levegőt fúj gyakorlatilag 0-24, ráadásul az emberek hajlamosak magas fokozatra állítani, főleg, ha nem rájuk megy.

Az irodában is ezzel volt mindig a bajunk, nem a hőmérséklettel: a szellőző/klíma pont azokra ment, akik érzékenyek rá. Mondjuk külön vicces volt, hogy minden költözéskor (épületen belüli vagy új irodaházba költözés) ők foglalták el a helyeket elsőnek, persze a nyitható ablak, az ajtó vagy a klíma/szellőző alá. Győzködtük őket, hogy ne, mert folyamatos rinyálás lesz a szellőztetés, klímázás, huzat miatt, engedjenek oda olyat, aki bírja, de meggyőzhetetlenek voltak. Így mentem be én is arra a nyári kánikulában, hogy reggel 8-kor a hivatalos meteorológia szerinti 27 fokban (az árnyékban a hőmérő szerint már 30 volt) valaki épp 29 fokra állította a klímát, mert "fázott a céges policy szerinti 24-ben". Kiderült, hogy a klíma által kifújt 18-ban fázik, nagy nehezen sikerült rábeszélni, hogy cseréljünk helyet és nem volt semmi gondja a szoba sarkában, ahol 24 fok volt.

(#35) bkercso válasza lo_jo (#34) üzenetére


bkercso
nagyúr

Rendszeres váltáskor fázhatsz meg tőle, úgy tudom. Nyilván attól is függ, milyen az immunrendszered és éppen milyen bacik élnek benned ott és akkor.

HiFi készülékek: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/bkercso/keres.php?stext=&buying=1&selling=1&usrid=341946

(#36) freeknight


freeknight
őstag

Nem kell ehhez iroda.
Feleségem olyan, hogy ő teljesen nem bírja a klímát, ha már egy kis hideg fuvallat éri akkor sipákol hogy meg fog fázni, de azért a lakásban/autóban legyen már 24 fok, mert amúgy meg melege van... Na ezt az ellentmondást próbáljátok feloldani ;]

Egyébként én a klímában nem is elsősorban a kellemes hűvös levegőt kedvelem, hanem a levegőt szárító hatást. A 30 fok is elviselhetőbb, mint a 70%-os páratartalom (mint pl ma). Hiába csak 23 fok van, simán 40-nek érződik, egyszerűen nem kap levegőt az ember.

(#37) UnA válasza CPT.Pirk (#24) üzenetére


UnA
Korrektor

"Ha csak nem élsz méteres falak között vagy a talajszint alatt, muszáj klímázni..."

Nem muszáj. Ez egy kényelmi dolog, amihez hozzászoktál, és még szörnyen pazarló is.

(#38) DeFranco válasza UnA (#37) üzenetére


DeFranco
nagyúr

igen, a fűtés is ilyen kényelmi dolog :))

(#39) ncc1701 válasza UnA (#37) üzenetére


ncc1701
addikt

Magyarázd ezt annak, aki déli fekvésű panelban lakik, és klíma nélkül bármit csinál, 30+ fokok vannak a kecóban.

(#40) CPT.Pirk válasza UnA (#37) üzenetére


CPT.Pirk
Jómunkásember

Nem értek egyet. 30 évig nem volt klímánk, 26 évig még szigetelve sem volt a panel de az utóbbi nyarak forróságai közben túlléptek egy pontot... Az meg nem kényelmi dolog, hogy este el tudsz-e aludni, vagy csak fetrengesz a saját izzadtságodban, mert a normális alvás az szükséglet, többek közt bizonyos agyi folyamatok helyes működéséhez is elengedhetetlen.

A júliusi 37 fokos hetet egyébként egy fesztiválon töltöttem, remek volt még úgy is, hogy legalább nem sátorban aludtam, hanem egy koli szobában. :D Nem fehér embernek való...

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#41) Lenry válasza DeFranco (#38) üzenetére


Lenry
nagyúr
LOGOUT blog

+1
nálunk ugyanez, hogy a klímát mindenki valami földöntúli luxusrongyrázásnak gondolja, amikor meg megkérdezem, hogy ha télen a hideg ellen szabad fűteni, akkor nyáron a meleg ellen miért nem szabad hűteni, arra még senki nem kaptam értelmes választ.
otthon van klíma, csodálatos hogy hazamegyek és kellemes a hőmérséklet a házamban. tudod... pont mint az év összes többi szakában

ugyanez a "nem szabad 5 foknál nagyobb hőmérséklet-különbséget csinálni, mert azonnal halálnak halálával halsz", de amikor kint fagy van, akkor ez az érv nem szokott előkerülni, hogy semmiképp ne legyen bent +4˚C-nál melegebb...

[ Szerkesztve ]

Gvella Glan! | There are two types of people: Those who can extrapolate from incomplete data

(#42) Lord Myn válasza Lenry (#41) üzenetére


Lord Myn
senior tag

de amikor kint fagy van, akkor ez az érv nem szokott előkerülni, hogy semmiképp ne legyen bent +4˚C-nál melegebb...

Ugye, azt vágod, hogy ez nettó f***ság amit írtál... Gondolom, otthon nem nagy kabátban ülsz? Nyáron, kánikulában is bemehetsz a kinti 47 fokból, a maxklímás 13 fokba, feltéve, ha 5 rétegűen felöltözöl + sál/sapka/kesztyű... :C

"War does not determine who is right - only who is left."

(#43) nevemfel válasza Lenry (#41) üzenetére


nevemfel
aktív tag

Klímánál ajánlatos nem mélyebbre menni 6-7 fokkal a külső hőmérsékletet alá, mert könnyen megfázás lehet a vége, főleg akkor, ha rendszeresen ki-be járkálsz, és kint megizzadsz. Télen más a helyzet, ott nyilván nem ugyanabban a ruhában vagy bent, mint mikor kimész a mínuszba. És télen is meg lehet fázni.

[ Szerkesztve ]

A létező szocializmus idején az a mondás járta, hogy az értelmiség előtt két út áll: Az egyik az alkoholizmus, a másik járhatatlan.

(#44) bkercso válasza Lenry (#41) üzenetére


bkercso
nagyúr

de amikor kint fagy van, akkor ez az érv nem szokott előkerülni, hogy semmiképp ne legyen bent +4˚C-nál melegebb...
Emlékeim szerint télen kabátban járunk ki, míg nyáron nem tudsz mit csinálni, amikor a 35°C-ből bemész a 22°C-ba.

Egyébként télen nem is lenne szabad 20°C fölé fűteni a metrót, boltokat stb, ahova az ember kabátban jár. De persze az alkalmazottaknak rövidujjúban kell dolgozniuk, mert miért is ne...
Amíg tömegközlekedtem - ó ifjúságom! -, télen többet izzadtam, mint nyáron.

[ Szerkesztve ]

HiFi készülékek: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/bkercso/keres.php?stext=&buying=1&selling=1&usrid=341946

(#45) Lenry válasza Lord Myn (#42) üzenetére


Lenry
nagyúr
LOGOUT blog

az irónia nem erősséged, ugye?

Gvella Glan! | There are two types of people: Those who can extrapolate from incomplete data

(#46) lo_jo válasza Lenry (#41) üzenetére


lo_jo
senior tag

Az a része még érthető lenne az 5 fok különbségnek, hogy télen azért felöltözik az ember, míg nyáron többnyire nem. De aki hangoztatja az 5 fok különbséget, azt beültetném a 35 fokra felfűtött lakásba, bár simán lehetne többre is, mert amikor a hivatalos meteorológia szerint 40 fok van, akkor az a városban jópár fokkal több.

Az is más, hogy egy fesztiválon, nyaraláson, erdei sétán sokkal jobban elviseli az ember a meleget, mint amikor koncentrálnia kell, hatékonyan kell dolgoznia, este pedig az alvással kipihennie magát, hogy másnap újra tudjon érdemi munkát végezni. Eleve ha nem a betondzsungel közepén üldögélünk, sokkal kellemesebb a hőérzet, nem veri vissza a fal és az aszfalt a napsütést, nem sugározzák az akár 60-70 fokos meleget.

Saját magamon is éreztem, hogy a 8 órás home office végére sokkal csökkent a koncentrációm, amikor 30 fokban ültem és izzadtam. Idén tavasszal kitakaríttattam a jópár éves klímát (albérlet, a főbérlő nem tudta megmondani, hogy működik-e és mikor volt utoljára használva), azóta produktívabb vagyok, lehet kint akár 40 fok is.

[ Szerkesztve ]

(#47) Lord Myn válasza Lenry (#45) üzenetére


Lord Myn
senior tag

Smiley-k nélkül írásban, bevallom, nem... :U

"War does not determine who is right - only who is left."

(#48) DEJVID válasza bkercso (#44) üzenetére


DEJVID
őstag

"Amíg tömegközlekedtem - ó ifjúságom! -, télen többet izzadtam, mint nyáron."

Ne is mondd :(((

De már a tegnapi enyhe lehülés és párás idő is azt eredményezte, hogy a buszon már csöves szag és 0 oxigén, mert az ablakok csukva, gondolom fázott a sok faszkalap a 25 fokban.

(#49) bkercso válasza DEJVID (#48) üzenetére


bkercso
nagyúr

Nem lenne baj a tömegközlekedéssel, ha rendesen járna ÉS ha nem csöves (és bolond) lenne a népesség. :K

[ Szerkesztve ]

HiFi készülékek: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/bkercso/keres.php?stext=&buying=1&selling=1&usrid=341946

(#50) #90088192 válasza lo_jo (#34) üzenetére


#90088192
törölt tag

A klíma probléma az eredeti funkciója miatt van, eredetileg zöldség szárítása volt a feladata.
Vagyis kiszárítja a levegőt. Ebből adódik a hőmérséklet különbséggel együtt, hogy az izzadság sokkal gyorsabban parolog. Aminek igen komoly következményei vannak.

Simán ha rád fújja azt a hideg száraz levegőt, olyan izom gyulladást okoz, hogy ihaj. Volt benne részem, következő alkalommal kabátban sapkában voltam a klimatizált teremben. (nem tudtam az bal karommal semmit se csinálni napokig)
Nyáron meg erre nem mindig van felkészülve az ember, de úgy látszik a hozzá nem értők miatt nyáron is cipelni kell magammal a téli felszerelést. :(((

Úgyhogy ne tekintsed magas lónak, hanem nagyon rossz tapasztalatnak. :R

Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.