Hirdetés

2022. szeptember 25., vasárnap

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1) pilóta


pilóta
nagyúr

Én úgy tudom, hogy eddig is termesztettek növényeket, sőt, most is vannak ilyen kísérletek az ISS-en...
Kereskedelmi meg mit jelent ebben az esetben? Lehoznák és eladják a piacon? 1 millió dollár/10 deka? Vagy ott lebeg majd valahol, és az űrhajósok átűrsétálnak fél kiló paradicsomért? Nem nagyon lehet ezt értelmezni... :F

[ Szerkesztve ]

Aki él és nem boldog, az téved!

(#2) tomba


tomba
tag

Azért nekem még mindig furcsa, hogy a föld kimerülőben lévő erőforrásait más élettelen égitestek terraformálására akarjuk használni. Tulajdonképpen lassan lemondunk egy csodálatos dologról, ami már létezik és amit úgy tűnik már nem is akarunk megmenteni. Helyette egy teljesen mesterséges valamit akarunk létrehozni sokkal rosszabb körülményeket biztosító bolygókon (holdakon) - hogy néhány dollármilliárdos család túlélje az emberiséget. Vagy van más értelme ezeknek a kísérleteknek?

(#3) Thusor válasza tomba (#2) üzenetére


Thusor
őstag

Nem a túlélés a cél. Hanem az, hogy más bolygók energiaforrását kizsákmányolják.

AOC Q3277PQU monitor / HP Workstation z600 / Synology DS1618+ / Synology DS218+ / DELL PowerEdge T20 / Xbox Series X / Apple MacBook Air (M1)

(#4) kpbendeguz válasza pilóta (#1) üzenetére


kpbendeguz
addikt

Kereskedelmi azt jelenti, hogy egy magáncég projektje, nem pedig állami ügynökségé.

#2 tomba:

"Azért nekem még mindig furcsa, hogy a föld kimerülőben lévő erőforrásait más élettelen égitestek terraformálására akarjuk használni. "

A Föld jelenleg felhasznált erőforrásainak pár százalékából már megvalósítható lenne a tartós jelenlét a Marson. Ehhez képest az emberiség csak szépségápolásra ennek a többszörösét fordítja.
Arról nem beszélve, hogy csak az afganisztáni háborúra (aminek kb. semmi kézzelfogható politikai eredménye nem volt) elköltött 20 trillió(!) dollárból már simán finanszírozni lehetett volna egy alap bázist.

#3 Thusor:

"Nem a túlélés a cél. Hanem az, hogy más bolygók energiaforrását kizsákmányolják."

Egyrészt de, a túlélés a cél, csak nem a Föld rendbetétele helyett, hanem mellett próbálnak amolyan "backup" megoldásként más bolygókon is megteremteni a túléléshez szükséges körülményeket.
A kizsákmányoláshoz meg ugye el kellene venni valamit valakitől, a "valaki" pedig mondjuk a Mars esetében értelmezhetetlen, így maga a "kizsákmányolás" kifejezés is.

ZX Spectrum 48K + ZX Interface 1 + ZX Microdrive + vDrive; Commodore 64 + 1541

(#5) Acélfarkas


Acélfarkas
senior tag

Jövőre kezdődik a növénytermészetés a világűrben. Időszerű lenne felvenni egy korrektort a szerkesztőségbe. Egyre több az ilyen blőd hiba. Az első átolvasáskor simán ki lehetne szúrni az ilyeneket.

"Nem kérdőjeleztem meg, hogy hülyeséget mondasz!"

(#6) ddekany válasza tomba (#2) üzenetére


ddekany
veterán

Van akit ez motivál, hogy ott is túl tudjunk élni. Mindeközben, csak ha átnézel a szomszédba, egyszerűen lerombolnak drága ipari létesítményeket (mind ezt méregdrága cuccokkal), egész városokat, mert... őőő... valami társasjáték miatt, ami az emberiség pici ezrelékét kitevő elit fejében létezik. Egyet hátralépve, ez simán elmebetegség. Na, így mennek itt a dolgok. Meg még mennyi hülyeségre megy az energia. Ezek mellett mindig furcsa volt nekem, hogy az ilyen "ürkutatásos" dolgok fájnak.

(#7) ddekany válasza Acélfarkas (#5) üzenetére


ddekany
veterán

Nekem van a fejemben valami autókorrekció, így sokszor nem is látom ezeket. Gondolom a cikkíró fejében is van, szóval ő is jónak látja. ;]

(#8) totron válasza kpbendeguz (#4) üzenetére


totron
őstag

A Föld jelenleg felhasznált erőforrásainak pár százalékából már megvalósítható lenne a tartós jelenlét a Marson.
Egyfelől ezt gondold már át, erős egy kijelentés. Nyilván alá tudod támogatni, a fórum meg mindent elbír. Az ottani, földi léptékkel be sem sorolható finompor problematikáját is megoldja a pénz? A hosszú távú, kozmikus sugárzásét is? Az nem számít, hogy pár palántát meg tudnak védeni, bár a növény genetikai módosulásainak emberre ható következményeiről még mindig nincs infónk. Továbbá magát az embert, az életteret is le kell védeni, a kisebb gravitáció okozta súlyos eü vonzatok sincsenek kiküszöbölve. Ésatöbbi. Ez egyelőre nem elosztási kérdéskör.

(#5) Acélfarkas, kedvencem, mikor fájdalmas, jól felismerhető tinimagyar szavak jelennek meg sajnos már nagyobb újságok lapjain (képernyőin) is, olyan, elvileg védett helyen, ahol azt gondolnád, hogy nem futsz bele. Pl. bevállt. Anyád.

(#9) kpbendeguz válasza totron (#8) üzenetére


kpbendeguz
addikt

"Ez egyelőre nem elosztási kérdéskör."

Valóban, de a felvetés amire válaszoltam az elosztásra vonatkozott és nem a még megoldatlan mérnöki feladatokra / ismeretlen tényezőkre.

ZX Spectrum 48K + ZX Interface 1 + ZX Microdrive + vDrive; Commodore 64 + 1541

(#10) blackrulz válasza totron (#8) üzenetére


blackrulz
nagyúr

az a baj, hogy sokan azt hiszik hogy a Matt Damon idevágó vígjátéka egy dokufilm, pedig nem. A nukleáris tél a földön nagyságrendekkel triviálisabb és könnyebben vészelhető át mint a legjobb nap a marson úgy egyébént. Nomeg persze hogy megoldják, a föld alá költöznek, ki van ez találva. Csak ne nézz fel ;)

[ Szerkesztve ]

When you want a circus you exalt the clowns

(#11) L3zl13 válasza pilóta (#1) üzenetére


L3zl13
nagyúr

"Vagy ott lebeg majd valahol, és az űrhajósok átűrsétálnak fél kiló paradicsomért?"

Igen, a kínai űrállomáson meg válaszlépésként éttermet nyitnak. :DDD

"Én úgy tudom, hogy eddig is termesztettek növényeket"
Tudom, hogy voltak növényekkel kissérletek, de nem tudom, hogy azok csak kezdeti fejlődési szakaszra vonatkoztak, vagy volt-e olyan hogy egy emberi fogyasztásra alkalmas termést hozó növényt teljes életciklusán végigvigyenek.

Aki hülye, haljon meg!

(#12) L3zl13 válasza tomba (#2) üzenetére


L3zl13
nagyúr

Ha elég hosszú távlatokban gondolkozuk akkor a Földön az emberiségnek nincs jövője, akármennyire is óvjuk a környezetet. És ahhoz, hogy tovább léjünk, előbb utóbb meg kell tenni az első lépéseket.
A kérdés csak az, hogy mennyit éri meg rááldozni erre jelenleg.
Ha szerinted az erőforrások a Földön kemerülőben vannak, azt pont arra érv, hogy most kell másik forrást találni amíg teljesen ki nem merülnek.

Aki hülye, haljon meg!

(#13) dabadab válasza blackrulz (#10) üzenetére


dabadab
titán

sokan azt hiszik hogy a Matt Damon idevágó vígjátéka egy dokufilm, pedig nem

Az egyébként (vagy legalábbis az alapjául szolgáló könyv) nagyjából rendesen végig volt számolva (hibák persze voltak benne így is, pl. a minden gond gyökerét jelentő homokviharhoz a valóságban túl gyér a légkör) és egyáltalán nem sugallta azt, hogy a Mars az bármennyire élhető hely lenne, a terraformálás meg fel sem vetődik.

DRM is theft

(#14) Rive


Rive
addikt

Tetszőleges emberes küldetés/űrállomás esetén az egyik fő probléma az ellátmány. Drága feljuttatni => nagy állandó költség.

Emiatt aztán nagyon megérné minél több dolgot helyben újrahasználni. Ebből eddig összejött a víz és az oxigén, nagyjából: ebből jön egy rakat szén és hidrogén, mint melléktermék.
Növények bevonásával ennek egy részét is vissza lehetne forgatni kajának => még olcsóbb lehetne egy-egy állomás fenntartása, illetve: messzebb lehetne merészkedni.

Ez a repülő üvegház ~ egy demonstrátor lenne, bizonyítandó, hogy ez így tényleg működik. Ha működik, akkor meg lehet próbálni eladni a következő ISS vagy egy jövendőbeli lunar gateway részeként.

~ ennyi.

/// Nekünk nem Mohács, de Hofi kell! /// Szíriusziak menjetek haza!!!

(#15) Gargouille válasza tomba (#2) üzenetére


Gargouille
őstag

Ha azt nézed, hogy mennyi valóban értelmetlen és haszontalan dologra pazaroljuk a föld amúgy is kimerülőfélben lévő erőforrásait (mondjuk kriptovaluta bányászat, turizmus, reklámok, háborúk, olimpia... hogy csak néhányat soroljak), akkor ennek legalább van valamennyi hozadéka is, mert bővülnek a tudományos ismereteink, amit később egyéb területeken is kamatoztathatunk (akár pont a föld megmentése érdekében is). Gondolom hallottál róla, hogy nagyon sok - a hétköznapokban használt - technológia pont az űrkutatás hozadéka, onnan szivárgott le a hétköznapokba. :)

Lassan kiderül, hogy amit korábban abszurd humornak gondoltunk, az csak szimpla jövőbelátás volt.

(#16) Necroman_Mk2


Necroman_Mk2
senior tag

Nem lesz egyszerű menet, ráadásul előre nem látható problémák sokasága is fölmerülhet. De drukkolok a projektnek, hogy sikerüljön, mert ez lehet a Hold-Föld "menetrendszerinti" utazások egyik előmozdítója.

#2 tomba Kicsit talán a "nagy felfedezések" utóhatása is ez, amikor az európai tengeri hatalmak feltérképezték a világot. Most viszont már a Földön erre lehetőség nincsen, marad a világűr. De előtte még az Antarktisz kizsákmányolása...

#4 kpbendeguz Most gyorsan megnéztem az afgán háborúra költött összeget, de én több helyen "csak" a 2.2 trillion USD szöveget láttam. Ami ugye az angol nyelv sajátossága miatt magyarul inkább 2.2 billió dollárnak felelne meg.
Persze még így is bazisok pénz, az eredményessége max az volt, hogy Afganisztánban az átlagemberek kb. 20 évig nyugatihoz közelebb álló életmódot tudtak folytatni.

"Élő gondolkodó lény vagyok, aki az információ tengeréből született!"

(#17) blackrulz válasza Gargouille (#15) üzenetére


blackrulz
nagyúr

a földet nem kell megmenteni, pár millió év miután az utolsó ember is meghalt, és olyan lesz mint újkorában... Minket kell. Magunktól...

"Gondolom hallottál róla, hogy nagyon sok - a hétköznapokban használt - technológia pont az űrkutatás hozadéka"

vs

"Ha azt nézed, hogy mennyi valóban értelmetlen és haszontalan dologra pazaroljuk a föld amúgy is kimerülőfélben lévő erőforrásait (mondjuk kriptovaluta bányászat, turizmus, reklámok, háborúk, olimpia."

Szerinted a háborús fejlesztések vagy az űrkutatás hozott eddig több, a mindennapjaidban is jelen lévő technológiát. Tovább megyek. Az űrkutatásnak nem a háborús fejlesztések adták a lökést?

Nemá...

When you want a circus you exalt the clowns

(#18) kpbendeguz válasza Necroman_Mk2 (#16) üzenetére


kpbendeguz
addikt

Való igaz, egy nullával elírtam, ez így is az Artemis program költségvetésének a közel hatvanháromszorosa, míg az Artemis sem éppen egy költség optimalizált project.

ZX Spectrum 48K + ZX Interface 1 + ZX Microdrive + vDrive; Commodore 64 + 1541

(#19) D.Va


D.Va
senior tag

Ez úgysem működik hosszútávon. A Földön is csináltak már hasonló kísérletet, a bolygónktól teljesen hermetikusan elzárt mini ökoszisztémát hoztak létre gazdag növényvilággal egy bazi nagy létesítményben, és amennyire emlékszem 2 éven belül problámák léptek fel, tehát hosszú távon nem tudjuk fenntartani a növényvilágot a földtől elzárva., még egy űrhajótól sokkal nagyobb, komplexebb, és fejlettebb környezetben sem. És ez szerintem az űrben még problémásabb... Megint értelmetlen dologra pazarolják a milliárdokat... Holott a Földön kellene sok helyen a növénytermesztést fejleszteni...

(#20) Thusor válasza D.Va (#19) üzenetére


Thusor
őstag

Földtől elzárva nem nem lehet növényt fenntartani? In vitro növényi szövettenyésztés során akkor gondolom én a laboratóriumban megvalósítottam a lehetetlent. Ne vicceljünk már. Évtizedek óta tartanak fenn növényeket mesterséges környezetben, teljesen függetlenül a földtől. Jelenleg ami van alma tenyészetünk mesterséges környezetben az több mint 25 éves és köszöni szépen jól érzi magát. Soha életében nem érintette föld a gyökereit.

AOC Q3277PQU monitor / HP Workstation z600 / Synology DS1618+ / Synology DS218+ / DELL PowerEdge T20 / Xbox Series X / Apple MacBook Air (M1)

(#21) kpbendeguz válasza D.Va (#19) üzenetére


kpbendeguz
addikt

"Megint értelmetlen dologra pazarolják a milliárdokat... Holott a Földön kellene sok helyen a növénytermesztést fejleszteni..."

#adnákinkábbaszegényeknek :W

ZX Spectrum 48K + ZX Interface 1 + ZX Microdrive + vDrive; Commodore 64 + 1541

(#22) L3zl13 válasza D.Va (#19) üzenetére


L3zl13
nagyúr

Szerencsére a Wright fivérek nem úgy gondolkodtak, hogy hát az első felszállás nem sikerült, tehát a repülés lehetetlen.

Aki hülye, haljon meg!

(#23) Gargouille válasza blackrulz (#17) üzenetére


Gargouille
őstag

"a földet nem kell megmenteni, pár millió év miután az utolsó ember is meghalt, és olyan lesz mint újkorában... Minket kell. Magunktól..."

Miután magunktól megmentettük a földet (ez alapvetően egy kulturális kérdés) még jöhet egy meteor, vulkánkitörés, napkitörés stb. ami tök független az emberi tevékenységtől, ellenben végezhet a földi élettel.

"Szerinted a háborús fejlesztések vagy az űrkutatás hozott eddig több, a mindennapjaidban is jelen lévő technológiát. Tovább megyek. Az űrkutatásnak nem a háborús fejlesztések adták a lökést?"

Sikerült jól összecsúsztatnod két külön dolgot. Felsoroltam néhány olyat, amikkel teljesen értelmetlenül pazaroljuk az erőforrásokat (megkockáztatom nagyságrendileg nagyobb mértékben mint az egész űrkutatás). Igen, a háború is mint olyan, értelmetlen erőforrás pazarlás, akárcsak a többi. Attól, hogy bombákat dobálsz valakire, vagy agyonlősz egy csomó embert esetleg elaknásítasz területeket nem fejlődik a világ.

A hadipari kutatások más lapra tartoznak (az lényegében ugyanúgy tudományos munka), azokból szintén sok minden leszivárgott a civil életbe is, viszont az nem a háború. Van ugyan a kettő között összefüggés de nem egyenlőségjel.

Lassan kiderül, hogy amit korábban abszurd humornak gondoltunk, az csak szimpla jövőbelátás volt.

(#24) blackrulz válasza Gargouille (#23) üzenetére


blackrulz
nagyúr

Háború nélkül nincs hadiipar sokáig. Lásd a legnagyobb beruházó gyakorlatilag vagy háborúzik valahol vagy eladja a termékeit annak aki épp háborúzik...

When you want a circus you exalt the clowns

(#25) totron válasza Rive (#14) üzenetére


totron
őstag

A saját légkörös földi kísérlet is leállt, mivel - és itt most egy olyan prózai ok következik, amire soha nem gondolnánk - elfogyott a zoxigén. :D :D Pedig már zöldelltek a növények javában, a legénység-lakosság is ellétezgetett évek óta a rendszerben, mégis beszakadt végül. Ezek egyébként a legveszélyesebb ívek és nem lehet elég szimulációval felkészülni, amikor felfelé mutató a kísérlet, sikeres teljesítések követik egymást, a bizakodás, de még a matek is a mind szebb jövő felé tendálnak, aztán egyszer bamm, beüt a vég. Utólag persze jogosnak bizonyul, vagyis ki tudják elemezni, de csak itt, egy másik bolygón nem lett volna hova visszavonulni. Egyben globális sorsunk kicsiben lejátszva. Elég beszédes.

(#26) Rive válasza totron (#25) üzenetére


Rive
addikt

A Bioszféra-kísérletekkel szemben ez nem törekszik zárt ökoszisztémára, hanem csak valamennyi szerves anyag (kaja) helyi előállítására (ami ebben a kontextusban a szén, mint melléktermék reciklálása => takarékosság).

/// Nekünk nem Mohács, de Hofi kell! /// Szíriusziak menjetek haza!!!

(#27) L3zl13 válasza totron (#25) üzenetére


L3zl13
nagyúr

A tendenciák azért látszottak már korábban. Nem egyik napról a másikra fogyott el az oxigén. És egy másik bolygón lehet alternatívát találni oxigén előállítására, ha van elég energiád, pl a kőzetek elég sok oxigént tartalmaznak kötött formában.
Egy űrállomáson már valóban problémás, de pont ezért kellenek a kisérletek Föld közelben.

Valahogy kétlem, hogy egy első mars expedíciót, Holdbázist vagy Földtől távoli űrállomást úgy terveznének, hogy egyetlen kipróbálatlan módszerre alapulna az oxigén, víz élelem ellátás.

Aki hülye, haljon meg!

(#28) kpbendeguz válasza totron (#25) üzenetére


kpbendeguz
addikt

Az azért megvan, hogy a kísérleteket azért végzik, hogy tanuljanak belőlük és újabb megoldásokkal próbálkozzanak, nem pedig azért, hogy az első kudarcnál kijelentsék, hogy a feladat értelmetlen és felesleges erőforrás pazarlás?

ZX Spectrum 48K + ZX Interface 1 + ZX Microdrive + vDrive; Commodore 64 + 1541

(#29) ddekany válasza D.Va (#19) üzenetére


ddekany
veterán

Lényegében ezt mondtad: Csináltak már erre kísérletet, és nem sikerült, tehát lehetetlen megcsinálni. :F

(#30) D.Va válasza kpbendeguz (#21) üzenetére


D.Va
senior tag

Mondtam én ilyet??? WTF: Azt mondtam, értelmesebb dolgokra lehetne költeni. Nem, nem szegényeknek adni. De pl olyan helyeken lehetne mezőgazdaságot létrehozni, fejleszteni, ahol szükség van rá...
F*szért értelmetlen dolgokra költenek billiárdokat mikor az űr kolonizálás nem oldja meg a földi problémákat és a Föld szennyezését... Inkább ebbe ölnék ezeket a pénzeket. Az Űrprogram szükséges dolog (Műholdak, stb) de a kolonizálás, nővénytermesztés, stb, egy értelmetlen dolog jelen pillanat...

(#31) D.Va válasza ddekany (#29) üzenetére


D.Va
senior tag

Nem lehetetlen, egyszer biztos működni fog és lesz értelme, (Pár ezer év múlva) de jelenleg felesleges ebbe milliuárdokat ölni...

(#32) dabadab válasza D.Va (#30) üzenetére


dabadab
titán

F*szért értelmetlen dolgokra költenek billiárdokat

1. Nem billiárdok.
2. Nyilván nem értelmetlen, rengeteg kézzelfogható dolog született az űrkutatás jóvoltából.
3. Az első pontból következően ezek olyan csekély összegek, amik amúgy nem nagyon tudnának szemmel látható változást okozni.

De tessék, vázold fel, hogy a projekt valós költségét milyen konkrét projektre lehetne elkölteni hatékonyabban.
Hajrá!

DRM is theft

(#33) Rive válasza D.Va (#31) üzenetére


Rive
addikt

Akkor namégegyszer: a Bioszféra-kisérletekkel szemben ez a dolog meg sem próbálkozik zárt ökoszisztéma létrehozásával.

/// Nekünk nem Mohács, de Hofi kell! /// Szíriusziak menjetek haza!!!

(#34) D.Va válasza Thusor (#20) üzenetére


D.Va
senior tag

Én nem egy kis növény termesztéséről beszéltem, hanem egy nagyobb komplexebb bioszféráról... Az azért már más tészta, mint hogy ze otthon nevelgetsz egy palántát...
Egy marsi kolóniához nagyobb ökoszisztéma kell majd mint pár krumplit nevelgetni mint a filmekben...
Valszeg úgysem fog hosszútávon működni, és földi utánpótlásokkal oldják majd meg a problémákat, és a bázisok hosszabb távú fenntartását...

[ Szerkesztve ]

(#35) Thusor válasza D.Va (#34) üzenetére


Thusor
őstag

Ez egy üvegház, milyen bioszféra? Akkor érdemben nem is a cikkhez szóltál hozzá. Itt szó sincs komplex bioszféra kialakításáról. Ahogy azt fent is írja neked más, hogy itt kevered a dolgokat. Mesterséges környezetben, ahol a talaj is mesterséges semmi szükség komplex bioszféra kialakítására. Bizonyíték az elmúlt 50 év in vitro sejt és szövettenyésztése a növényeknél. Elég mikro-, makroelemeket, vitaminokat és növényi hormonokat adni a mesterséges talajba és már vígan elvannak a növények. És még szilárd táptalaj sem kell. Akár akvakultúrában is megoldható.

AOC Q3277PQU monitor / HP Workstation z600 / Synology DS1618+ / Synology DS218+ / DELL PowerEdge T20 / Xbox Series X / Apple MacBook Air (M1)

(#36) kpbendeguz válasza D.Va (#30) üzenetére


kpbendeguz
addikt

A hozzászólásodból fröcsögő ultrademagógiára próbáltam szarkasztikusan reagálni, de úgy tűnik nem ment át. :DDD

ZX Spectrum 48K + ZX Interface 1 + ZX Microdrive + vDrive; Commodore 64 + 1541

(#37) L3zl13 válasza D.Va (#30) üzenetére


L3zl13
nagyúr

"De pl olyan helyeken lehetne mezőgazdaságot létrehozni, fejleszteni, ahol szükség van rá..."
Ez konkrétan pont azt jelenti, hogy adják inkább a szegényeknek. :U

Aki hülye, haljon meg!

Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.