Hirdetés

2021. február 26., péntek

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#101) vodkaboy22 válasza jézusom (#100) üzenetére


vodkaboy22
addikt

5.1 nem egyenlő EAX...
5.1- amíg komoly nagy házimozi rendszered nincs addig rohadtul felejtős... Szerintem :W
Elvégre csak 2 füled van és egy fejesbe így bőven elég stereo is... :R

Villamos- és Gépészmérnök - Blog-omban audio felszerelések és saját készítésű elektroncsöves erősítők.

(#102) CPT.Pirk válasza vodkaboy22 (#99) üzenetére


CPT.Pirk
Jómunkásember
LOGOUT blog

Spdifen is csak akkor ment ki a játék 5.1-es hangja, ha megvetted a Dolby digital, vagy pro logic licenszt, ekkor annak megfelelően ő bekódolta és kiküldte a játék hangját. A licensz nélkül csak filmek hangja ment ki 5.1-ben spdifen keresztül.
Voltak ugyan a nyákon szeparált spdif kimenetek is az Audigyiken, de az valamilyen saját dekóderük számára készült és nem rendes 5.1 ment ki, hanem keverve voltak a csatornák.
Ha minden úgy van ahogy emlékszem rá. :)

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#103) jézusom válasza CPT.Pirk (#102) üzenetére


jézusom
őstag

Filmeknek AC3 meg DTS hangja kimegy audigyn. Az említett játékokból nem jön ki ilyen hang. Analógon jön ki 3 db jackdugóval. Azt hiszem játékból sztereón kijön digitálisan, de abból max pro-logicot tudok kihozni. Igen az EAX nem egyenlő 5.1-el, de ha 5.1-ben játszom, azon EAX effektek vannak, amit csak a hangkártya tud rárakni.

Az egész folyamatban nem jön létre olyan kódolású folyam, amit az erősítőm értelmezni tudna. Át kellene alakítani realtime pl AC3-ra.

(#104) jézusom válasza vodkaboy22 (#101) üzenetére


jézusom
őstag

Hangrendszerem szerintem "rendes", bár relatív. Nem játszom fülessel, van egy AKG-m de nyomja a fülem, de egyébként is jobban hallom 5.1-ben honnan jön az ellen.

(#105) CPT.Pirk válasza jézusom (#103) üzenetére


CPT.Pirk
Jómunkásember
LOGOUT blog

Igen, ugyanezt mondtam én is. Mondjuk a sztereóból sem lesz prologic, mert nincs belekeverve a másik 4 csatorna.
EAX meg egyrészt kihalt, másrészt újabb Windowson csak OpenAL-en keresztül elérhető.

Viszont ha még napi szinten tolod az EAX-es dolgokat, akkor neked megérné egy dolby digital live licenszet venni, a kellő cuccot fel is rakja a telepítője a drivernek, ha nem nyomsz rá nemet. (azt mondjuk nem tudom mennyi pénz)

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#106) rootkiller válasza vodkaboy22 (#94) üzenetére


rootkiller
őstag

Biztos hogy mondjuk Macen szar az USB?

Artengo TR 990 Pro

(#107) vodkaboy22 válasza rootkiller (#106) üzenetére


vodkaboy22
addikt

Csak mert mac nem biztos hogy jó... Abból is kispórolnak dolgokat és az is pc alkatrészekből épül no meg softveres hibákkal is tarkítva van nyakig. :W
Konkrét élmény macbook pro kontra firewire. 10 napból 4 fagyás. És a macbook-ból még az aksit se tudom kikapni hogy egyből orvosoljam a problémát :W :W
Nem tudom miért hiszi mindenki hogy csak azért mert apple blackmagic szuper jó alkatrészekből épül fel... (Akár hardveres akár softveres "alaktrészekről" beszélünk) Ugyanúgy pc alkatrészekből épül fel minden apple számgép, csak minden egybe van szervizelhetetlenül sok sok ragasztóval meg baromsággal... :W
De Linux-on se jobb az USB talán a softveres oldalon egy fokkal de átlag hardveres oldalon nem... :W

Villamos- és Gépészmérnök - Blog-omban audio felszerelések és saját készítésű elektroncsöves erősítők.

(#108) ABee


ABee
tag

Nem semmi a cikk, őrületes cuccaid vannak.

Viszont már kicsit bánom hogy elolvastam.

Egy ideje már nézegetek dacokat és amikor már eldöntöttem hogy veszek egy Audinst HUD-mx1-et rákötöm az usbre és majd jól összetojom magam a gyönyörűségtől, még jobban összezavarodtam mint amikor foglalkozni kezdtem a témával.

Pl vajon a G1killer USB-je tényleg annyival jobb mint a Sabertooth 990-emé vagy csak marketing az egész? Az SPDIF kimenet milyensége is számít? Jobban járok ha veszek egy hangkártyát a DAC elé és annak az optikai kimenetéről használom?
Vagy inkább ne menjek bele a mély vízbe és az AKG 400 mellé jó lesz az alaplapi SPDIF-ről egy régi SONY 60ES DAT-ba kivezetett jel is WASAPI-s FOOBAR2000 ről lejátszva mint ahogy most van?

(#109) jézusom válasza CPT.Pirk (#105) üzenetére


jézusom
őstag

Ez tényleg így működik, hogy én vehetek liszencet? Azt hittem a hangkártya/alaplap gyártónak kellett volna :)

(#110) CPT.Pirk válasza jézusom (#109) üzenetére


CPT.Pirk
Jómunkásember
LOGOUT blog

Indítsd el a "DDL connect" nevű programot, aztán nézd meg lehet-e még venni, elvileg azon belül kell csinálni. A cég azért nem vette meg minden kártyára, mert nagyon kevés felhasználót érdekli csak ez a dolog.

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#111) tbsabo válasza ABee (#108) üzenetére


tbsabo
csendes tag

Szerintem, az Audinst HUD-mx1 max. akkor érné meg, ha elsősorban fejhallgató erősítőnek használnád, de akkor meg jobban jársz egy füleserősítővel. A DAC külső tápos, amit előbb-utóbb úgyis lecserélnél egy gyárinál komolyabb tápra. A DAC chip Wolfson WM8740, ami kellemes, meleg hangú, de nem túl jó a felbontása, az általam tesztelt DAC-ban ESS Sabre ES9018 van, ami nem a legtermészetesebb hangú, de az egyik legnagyobb felbontásra és dinamikára képes. Ha mégis Wolfson, az Audio-gd a WM8740 helyett már évek óta a jobb WM8741-et használja. Ha nem fontos a DSD, akkor nézd meg az NFB-15 DAC-jukat!
A másik észrevételem az Audinst-tal kapcsolatban, hogy az analóg erősítője opampos, ami mindenképpen színezi a hangot, bár ennek lehetnek előnyei is, ha hangolni szeretnéd.
A következő, hogy csak optikai és USB digit bemenete van (egy valamivel komolyabban kiépített DAC-on RCA és/vagy BNC koax, esetleg AES/EBU is biztosan lenne), és az USB bemenete Tenor TE7022, ezt pl. az említett Audio-gd már legalább 3-4 éve nem használja, mert előbb áttért a TE8022-re, majd miután sok probléma volt a stabilitásával, váltott a VIA1731-re.
Ha ennyire bizonytalan vagy, és van rá lehetőség, szerintem hallgasd meg a kiszemelt DAC-ot vásárlás előtt.
A G1.Sniper A88X 24 ezer forint volt, szerintem ennyit megért, még akkor is, ha a tesztelt DAC nem használja ki a szűrt USB tápját, mert saját táppal táplálja a DAC USB bemenetét. Nem mértem, de fülre így is jobb, mint a korábbi gépem alaplapi USB-je. Az alaplap SPDIF kimenetétől ne várj sokat, bár a teszt alatt kipróbáltuk az optikai kimenetét, de a cikkben meg se említettem, annyival gyengébb volt, mint az USB. Ha ragaszkodsz az SPDIF-hez, akkor a fentebb már ajánlott Musiland Digital Times digit hangkártya nem rossz, az egyik haverom azt használja RCA koaxon, és nagyon elégedett vele.

[ Szerkesztve ]

(#112) ABee válasza tbsabo (#111) üzenetére


ABee
tag

Köszönöm szépen a kimerítő választ! :R

Azt hiszem néhány dologra még aludnom kellene egyet, de annál is inkább sokat kellene halgatóznom.

Viszont ez a Musiland hangkari jó tippnek tűnik. Még majd utána nézek. Korábban amikor még csak hangkártyában gondolkodtam ESI Maya-t és Juli@-t néztem de sok olyan dolgot tudnak amire nincs szükségem amire meg kellene arra sokan mondták hogy van jobb is.

(#113) kismarci001


kismarci001
csendes tag

Jó minőségű/színvonalú cikk, dicséretet érdemel.
Bár minden témakör legalább ennyire körül lenne járva és néha nem csak egy szempontból, megkérdőjelezhetetlenül állítani valamit.

(#114) kismarci001 válasza vodkaboy22 (#79) üzenetére


kismarci001
csendes tag

"Vitázhatunk, egy ideig villamosmérnök vagyok..."

vagy

"Vitázhatunk egy ideig, villamosmérnök vagyok..."

Nem mindegy! :DD :DD :DD

(#115) DarkByte


DarkByte
addikt

Ha jól értem nem ugyanazt az anyagot teszteltétek különböző felbontásba konvertálva hanem ugyanazon album különböző kiadásait. Még szerintem arra sincs garancia hogy a SACD CD és SACD rétegére pontosan ugyanaz a master került. CD-nél egy eltérő master sokat tud dobni a minőségen. Ezért jobb lett volna ha mondjuk az elérhető legnagyobb felbontású anyagot konvertáljátok vissza valami profi resampler-el az összes többi felbontásba és úgy tesztelitek le. Mondjuk a SACD DSD-t venni alapul mert SACD-t elég nehéz írni hogy igazi hardverrel lehessen tesztelni, és ezt visszakonvertálni PCM-be lefelé. Így szerintem részben a lemez különböző változatainak hangját teszteltétek és nem a formátumokat/hardvereket. Másrészt én az ész érvek híve vagyok, így egy ABX teszt keretein belül csináltam volna meg ezt az egészet amiből lehet kész tényeket fabrikálni (tippelnek a hallgatók vagy sem).

Egyébként jó írás, szeretek ilyesmit olvasni. A fenti csak konstruktív célú kritika a részemről. Én személy szerint nem gyűjtük 44.1/16-nál nagyobb anyagot mert a legkomolyabb hardverem is az USB DAC + fejhallgató kombóm, másrészt nekem ez a cikk meggyőző volt hogy nincs többre szükségem, csak a helyet pazarlom. A lossless is sokat jelent a tömörített anyagok után, de ma már több az mp3-nál sokkal jobb minősésűg kodek is van (AAC/Opus), csak az emberek lusták és megszokásból mp3-mat használnak.

[ Szerkesztve ]

(#116) krichd1 válasza DarkByte (#115) üzenetére


krichd1
addikt

Az tény, hogy ebből az albumból az SACD-n van a legjobb master hanganyag. Sima CD is, a 96khz/24bit PCM is más, utóbbi nem került bele a tesztbe.

Az év legjobb zenei albumai: http://tinyurl.com/ou4u3ql

(#117) Mezga Aladár válasza DarkByte (#115) üzenetére


Mezga Aladár
veterán

"ez a cikk meggyőző volt"

Szerintem ne a cikk győzzön meg, hanem hallgass sok jó zenét, lehetőleg veszteségmentes formátumban és te fogod hallani, neked melyik tetszik jobban. :)

[ Szerkesztve ]

(#118) tbsabo válasza DarkByte (#115) üzenetére


tbsabo
csendes tag

Egyetértek, és az egyik tesztelő szóról-szóra ugyanazt javasolta, amit írtál, de akkor már nem volt annyi időnk, hogy ezt előkészítsük. Az SACD eredeti volt, az ISO-t én rippeltem ebből, a két PCM anyag volt külső, ebből a nagyfelbontású szintén ugyanerről a lemezről készült. Így csak egyetlen olyan anyag lehet, aminek nem ugyanaz a forrása, ez pedig a 16bit/44.1kHz-es FLAC, aminél azt írtam, hogy CDRip, bár nem kizárt, hogy az is az SACD CD rétegéről lett rippelve. Annyiban mindenképpen igazad van, hogy erre a változatra kellett volna leginkább figyelni, mert az emberek többsége ezt a felbontást preferálja, és ugye ez szerepelt leggyengébben a teszten.

[ Szerkesztve ]

(#119) DarkByte válasza Mezga Aladár (#117) üzenetére


DarkByte
addikt

Dehát pontosan ezt teszem. 44.1/16-os FLAC-aim vannak ahol csak lehet, illetve gondolkodom teljesen a Wavpack hybrid-re áttérésen így egyben van a hordozható lossy és a lossless gyűjteményem, ugyanazon tag-ekkel és album art-okkal. Mobil használatra feleslegesnek gondolom a lossless-t.

A Fiio DAC-om tudja egészen a 96Khz 24bites felbontást, bár tudom hogy ez nem egy high end valami, a konzumer vackoknál amit beépítenek alaplapra vagy laptopba így is óriási minőségi ugrás. Kíváncsiság képpen lekonvertáltam pár nagy felbontású anyagot 44.1/16-re (Foobar SoX resampler, default beállítások + dithering) és hallgattam egymás mellett őket. Az égadta világon semmi különbséget nem hallottam a két anyag között, próbáltam pedig ABX-elni. Ez alapján nekem 44.1/16-nál nagyobb felbontású anyagra nincs szükségem.

Hozzáteszem hogy próbáltam már ugyanazon album (Daft Punk: Random Access Memories) CD kiadását és a nagy felbontású verzióját is egymás mellett és az utóbbit preferáltam jobban. De ha azt lekonvertáltam CD felbontásba is tökéletesen elégedett voltam a hangjával. Tehát itt sem a formátum adta a különbséget hanem a master.

[ Szerkesztve ]

(#120) Mezga Aladár válasza DarkByte (#119) üzenetére


Mezga Aladár
veterán

"Tehát itt sem a formátum adta a különbséget hanem a master."

Valaha játszadoztam ezzel, ha a magas felbontást konvertáltam le, akkor a zenei élmény megmaradt de az egész szűkebb fedettebb lett. Ha redbock felkonvertálva az elég sz@r volt keményebb erőszakosabb.
Szerintem egy jó master+24/96, 24/192 messze jobb zenei élményt ad mint a szabvány redebock.
A tévedés jogát fenntartom. :)

Akit érdekel innen letölthető tesztanyag azonos mastering csak más a formátum. Sajnos dsd nincs közötte.

(#121) hcl válasza schawo (#33) üzenetére


hcl
félisten
LOGOUT blog (1)

Azért újabb cuccok esetén (újabb, 2000 utáni) van akkora puffer, hogy megoldható lenne... Asztali gépbe való CD meghajtókkal analóg kimenetet használva volt 1mp körüli puffer is, autóba építve nem szaggattak rossz úton sem :)

Veszek _hibás_ LCD monitort,fényképezőgépet, objektívet, routert ---- Mutogatni való hater díszpinty

(#122) gabika1969


gabika1969
aktív tag

Sziasztok!
Arra szeretnék magyarázatot kapni, hogy az említett cikkben szereplő Onkyo erősítő (nekem Onkyo TX-NR616 van, az SACD-t pedig egy Sony BDP 470-el játszom le, HDMI kábellel továbbítva) és gondolom másik is, mint nálam, a megírt SACD-R lemez vagy eredeti SACD lejátszásakor miért 44,1 kHz mintavételezés látható a kijelzőn? A DSD jel valóban "lebutításra" kerül?
Az Onkyo, DSD jelre vonatkozólag csak annyit közöl a könyvében, hogy azt átengedi magán. Vagy a Sony a ludas ebben?

Köszönöm!

[ Szerkesztve ]

Üdv Mindenkinek!

(#123) flash-


flash-
veterán

", vagyis egy SACD Rip DSD-ben lejátszva szól a legjobban, PCM-be konvertálva sokat veszít a természetességébő"

ez azt jelenti hogy az sacd iso-ban, vagy dff ben szól jól? flac ra vagy pl wav-re konvertálva veszít a minőségéből?

vannak nekem dsd64 es zenék iso-ban,dff ben,akkor ezek a lehető legjobb formátumok?

(#124) meszeske


meszeske
tag

Sziasztok !
Tanácsot szeretnék kérni alaplap választáshoz.
Komolyabb külső dacban gondolkodom/ audio gd nfb-28 / e-mellé szeretnék összeállítani egy asztali audio pc -t.
Amit néztem a Gigabyte G1. Sniper A88X mert ez a tipuson van olyan kimenet amelyre külső dac-ot lehet csatolni és cserélhető benne a műveleti erősítő is és viszonylag komolyabb minőségű
Nichicon kondenzátorokat kapott.
Fontos kitétel számomra hogy minőségi alkatrészekből legyen összerakva és az audio kimeneteken alacsony zajszint és megfelelő feszültség legyen.
Egyáltalán jó lehet egy alaplapra integrált hang ?
Vagy külsőhangkártya egy stabil csendes átlagos asztali pc-re ?

Egyáltalán járható ez a pc+ dac zenehallgatás project ?

Várom válaszotokat!

(#125) meszeske


meszeske
tag

Ja és még egy kérdés:
Egy Oppo 95 eu vagy a fentebb említett pc + dac páros ?
Mert azért az oppo nagyon komoly minőség nincs jelátviteli gond ( kábelezés az egységek között ) ... stb
Ráadásul a 95 -ös mindenevő hírében áll !!

Üdv

(#126) tbsabo válasza flash- (#123) üzenetére


tbsabo
csendes tag

"vannak nekem dsd64 es zenék iso-ban,dff ben,akkor ezek a lehető legjobb formátumok?" - A forrás a lényeg, ha SACD volt, akkor igen.

(#127) tbsabo válasza meszeske (#125) üzenetére


tbsabo
csendes tag

Szvsz az oppo-val bekorlátozod magad, nekem bevált a PC + DAC páros.

(#128) Padree.c2


Padree.c2
tag

Valami miatt csak most jutott el hozzám a cikk, de köszönöm az élményt, és a sok hasznos infót.
A sors iróniája, hogy a cikk olvasása előtt tettem fel a legújabb szerzeményem a lejátszóra (bakelit) és hallgattam végig.
A digitális rész kiépítése még csak nemrég kezdődött, ezért is örülök különösképp a cikknek.

Pp. ♠

(#129) karox


karox
újonc

Sziasztok
belecsúsztam sacd-be w7-ről hogyan tudnam < vonni 'Super Audio CD Decoder Input PlugIn"-t? jobb egr, nem aktív a remove, ha törlöm components mp.-ból a ddl-t utána keresi.

(#130) Triv


Triv
csendes tag

Sziasztok,

Tetszik a témaindító írás és bár nem vagyok otthon a témában egyáltalán, de elgondolkodtam az NFB-11 beszerzésén.
Tudna valaki válaszolni arra a kérdésre, hogy windows alatt miután feltettem az eszköz driverét, továbbra is tudok skype hívásokat bonyolítani usb-s mikrofonnal?
Cégnél tervezem használni a DAC-ot munka közben laptopról és ritkán előfordul hogy skype hívást is bonyolítanom kell.
Előre is köszönöm ha valaki tudna segíteni!

Üdv!

(#131) kromatika


kromatika
veterán

Köszi a tesztet.

(#132) Dißnäëß válasza kromatika (#131) üzenetére


Dißnäëß
addikt

Sokat fordult a világ azóta. :)

A lónak van lovásza, a tehénnek tehenésze, a madárnak madarásza, a halnak halásza. A disznónak akkor miért nincs disznásza, vagy méginkább, disznésze ?

Hirdetés

Copyright © 2000-2021 PROHARDVER Informatikai Kft.