Hirdetés

2021. február 27., szombat

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#51) -RARA- válasza tbsabo (#24) üzenetére


-RARA-
senior tag

Miért lenne dili? Tény hogy sok monitor hangfal nem jó otthonra de vannak amik simán... Pl Yamaha-t nem használnék otthon PC-zéshez mert az tényleg inkább csak monitorozáshoz való, de pl egy drágább M-Audio nagyon jó otthoni szórakozáshoz, zenehallgatáshoz... Monitor hangfalból is sokféle van, egyik erre jó, másik arra. Ezért vettem olyan kártyát aminek három pár monitor kimenete van... Nincs két egyforma hangfal, pedig a monitornak az lenne a célja, de mégsem...
Szóval simán vannak olyan monitorok amik jók otthonra is... főleg ha a szoba akusztikája is jó...
Én pl a Focusrite kártyámon hallgatok a youtube-tól kezdve a játékokig mindent... játék alatt sincs vele probléma... Egy integrálttól csak jobban szól... :DD

A 7. napon a mindenható megteremté az embert. A 8. napon az ember megteremté a mindenható Google-t.

(#52) Mezga Aladár válasza vodkaboy22 (#47) üzenetére


Mezga Aladár
veterán

Arról volt szó drága, minőségi dac-on nincs usb.
Valószínűleg az említett eszközökön én is az aes/ebu csatit használnám ha lenne rá lehetőség. De az usb/firewire témára visszatérve, szerintem csak a megvalósítás szintje dönti el jó vagy ratyi.
De a wadia 121/321-es da-n nincs firewire. :P

"Az USB egy ilyen eszközön meg pont olyan lehet mint egy ferrari-n vonóhorog."

Lehet ez a vonóhorog olyant muzsikál usb-n hogy, nagyon kell a füledet hegyezni a különbségért mondjuk az aes/ebu-hoz képest. :)

(#53) schawo válasza Mezga Aladár (#52) üzenetére


schawo
titán

Elbeszéltek egymás mellett. Ő kimondatlanul is stúdiós eszközökre esküszik, mivel stúdiózgat, ahol az fw nagyon elterjedt, és valóban általánosan elfogadott igazságnak számít a fw előnye. Te hifizgetsz, ahol az gyártók számára egyszerűbb belépést biztosító usb terjedt el, itt egyértelmű az usb előnye: létezik.

SoftDirect - Windows és Office licencek http://goo.gl/GqwSTH Win7 6000 Ft, Office 365 Vállalati E3 16000 Ft/felh/év, Win10H 14500

(#54) tbsabo válasza schawo (#53) üzenetére


tbsabo
csendes tag

Köszönöm a segítséget, remélem, sikerül túllépni a firewire vs. USB vitán. Otthoni hifi rendszerben van olyan stúdió DAC, ami jó, de ez ritka, illetve van olyan célrendszer (pl. ha íróasztalnál, egy pontból hallgatunk csak zenét), amikor előnyös lehet egy stúdió DAC aktív monitorral, egyébként célszerűbb otthoni hifi használatra szánt DAC-ban gondolkodni. Az USB sokáig gyenge pontja volt az ilyen DAC-oknak, a fordulat, szerintem, a sokat szidott Tenor TE8802 chippel következett be, illetve a mostani 32 bites chipek is képesek nagyon jó hangra megfelelő körítéssel.

(#55) rootkiller válasza schawo (#53) üzenetére


rootkiller
őstag

A FireWire elterjedésére egész egyszerűen rá lehet húzni azt a sztorit hogy mivel a különböző stúdiók jelentős része Macet használ és a Maceken jó régóta feature a FireWire (korai PowerMac G4-emen 2db USB 1.1 mellett van két külső és egy belső FW400), ezért a régebbi gépekkel való kompatibilitás miatt is és a nagy számú Mac miatt is logikus a Pro Audioban FW-t használni.

A consumer célra szánt DAC-ok tippre később kezdtek el terjedni mire már általánossá vált az USB 2.0 és a Windows PC-k száma is jelentősebb ezen a területen így erre a célra az USB volt a logikusabb döntés.

De a fentieket nem tudom bizonyítani, parasztlogikán alapul.

Nekem amúgy egy Roland Quad-Capture hangkártyám van, és ami felette van Octa-Capture illetve Studio-Capture is USB 2.0-val operál. Ez a termékvonal előtte FireWire-n ment (FA-65, FA-101), amellett hogy volt USB-s kártya is, de csak kis I/O számmal.

[ Szerkesztve ]

Artengo TR 990 Pro

(#56) krichd1 válasza rootkiller (#55) üzenetére


krichd1
addikt

A sztori ott kezdődik, hogy mire is találták ki a firewire szabványt ?
Manapság már igazából ízlés kérdése, ki mit használ, lehet kapni mindkét fajtából jót. Persze nem mind1 mennyiért.

Az év legjobb zenei albumai: http://tinyurl.com/ou4u3ql

(#57) Bodz válasza -RARA- (#43) üzenetére


Bodz
Ármester

Oké, ez is egy vélemény. De marhára nem ugyanarról beszélünk. Ennyire nem lehet nehéz értelmezni amit írtam. :U Kutyát se a drágább cuccok, mindössze annyi lenne továbbra is lényeg, hogy ÖNMAGÁBAN az hogy firewire egy dac még nem garancia semmire.

[ Szerkesztve ]

(#58) rootkiller válasza krichd1 (#56) üzenetére


rootkiller
őstag

"IEEE 1394 is the High-Definition Audio-Video Network Alliance (HANA) standard connection interface for A/V (audio/visual) component communication and control."

Artengo TR 990 Pro

(#59) -RARA- válasza Bodz (#57) üzenetére


-RARA-
senior tag

Az igaz, és garancia arra van amit az ember meghallgat és ezután vagy legyint vagy elájul... minden más vélemény másodlagos :P

Amúgy nincs nekem bajom az USB-vel, de vannak olyan helyzetek amikor az túl lassú egy művelethez, mert kicsi a sávszél és kész, van hogy az adatot jobban kell pumpálni, nulla késleltetéssel, ehhez az USB meg alkalmatlan... Nem véletlen hogy valódi DSP chip-es kártyát nemigen találni USB porttal...

(Egyébként van itt baj mindennel, vagyis lesz... mivel a firewire helyett már a thunderbolt csatit pakolják manapság a laptopokra... :((( Bár ezt át lehet firewire-re alakítani...)

A 7. napon a mindenható megteremté az embert. A 8. napon az ember megteremté a mindenható Google-t.

(#60) CPT.Pirk válasza lezso6 (#48) üzenetére


CPT.Pirk
Jómunkásember
LOGOUT blog

Az USB tápja a spektrum egészében zavarral terhelt, erre rá kellett jönnöm mikor a saját usb-s hangkártya -> dac -> csöves füles erősítő cuccomat csináltam és méricskéltem szkóppal. Mikor függetlenítettem a hangkártya és a dac (ennek digitális felének) tápellátását a számítógéptől, akkor egyrészt a tüskék nagy többsége eltűnt a spektrum képről, továbbá hallható javulást is kaptam a hangban.
Ettől még mindig nem lett tökéletes a dolog, mert illene beépíteni egy komplett usb isolator áramkört, a Texas gyárt ilyen cél IC-t oda. Erre azért lenne szükség, mert könnyen előfordulhat földhurok probléma.

Lehet rendes USB-s kütyüt is építeni ami jól is fog szólni (most ne menjünk bele az említett AES stb. cuccokba), csak cserébe nagy lesz és nehéz, meg valószínűleg neked kell megcsinálni.

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#61) schawo válasza rootkiller (#55) üzenetére


schawo
titán

A stúdiós eszközöknél nem az FW a "csúcs" (jelentsen ez bármit). A firewire csak az otthoni stúdióst játszós környezetbe való. A komolyabb eszközökön az AES3 (becenevén AES/EBU) és/vagy a AES10 (aka MADI) a megszokott.

Szóval alapvetően kár az FW-t isteníteni, de azért fontos megjegyezni, hogy létezik, és abszolút használható otthoni környezetben akár hifire is (már ha van vele szerelt DAC).

[ Szerkesztve ]

SoftDirect - Windows és Office licencek http://goo.gl/GqwSTH Win7 6000 Ft, Office 365 Vállalati E3 16000 Ft/felh/év, Win10H 14500

(#62) krichd1 válasza CPT.Pirk (#60) üzenetére


krichd1
addikt

Hifi oldalon ezt próbálják kijavítani az USB->SPDIF konverterek, mint például az XMOS, Hiface, Human Audio Tabla. Külön táp mindenhez előny, főleg a jó akkumulátoros, amíg nincs tisztább energiaforrás.

Az év legjobb zenei albumai: http://tinyurl.com/ou4u3ql

(#63) schawo válasza schawo (#61) üzenetére


schawo
titán

Egyébként pedig hogy visszatérjek ontopic módba:
Saját tapasztalatok DSD témában (és kapcsolódó közvetkeztetések)

Fontos megjegyzés: Az egész saját következtetés, hivatalosan sehol sem találtam megerősítését, se cáfolatát. Ha valaki hibát talál a gondolatmenetben, bármilyen mértékűt is, az jelezze, megbeszéljük.

Mytek Stereo192-DSD dacot használok (fw tyúkbéllel, de ez egy másik történet).
A Myteknek nagyon furcsa lelke van. Ezt már kifejtettem párszor a fórumban, de ide is leírom, hogy meglegyen. Amennyiben eredeti PCM hanganyaggal etetem elfogadhatóan szól, de nem úgy, ahogy azt illene neki (ár/érték arány stb.). Ha ugyanaz a felvétel DSD változatban szólal meg, akkor sokkal nyugodtabb, és tisztább a végeredmény, alacsonyabb a magas frekvenciás torzítás. Akkor is igaz ez a viszonylat, ha a PCM egy CD forrás volt (vöröskönyves 44/16), és akkor is, ha HD anyag (akár 192/24). Ez még könnyen fogyasztható emberi gyomorral, ráfogjuk a DSD "zsenialitására" (esetleg a nyuszira). Amit viszont nehezen vesz be a gyomor, az az, ha az eredeti PCM anyagot (mondjuk Korg Audiogate-tel) egy az egyben átkonvertálom DSD formátumba, akkor is fennmarad a DSD számottevő hangminőségbeli előnye az eredeti(!) PCM változattal szemben. (Hangsúlyozom, hogy egyelőre egy adott DAC-ról van szó.)
Amikor először tapasztaltam, első gondolatom az volt, hogy köpjek fel az égbe, és álljak alá, mert ilyen nincs. A PCM-DSD konverzió (és vica-versa) egy veszteséges folyamat, akkor is, ha mindkét formátum önmagában veszteségmentes (ennek részleteibe most nem mennék bele, egyelőre kéretik elfogadni a tényt, ha nagyon muszáj lesz, kifejtem részletesen). Azaz a DSD-be konvertált PCM definíció szerint szarabbul KELL, hogy szóljon, mint az eredeti PCM. Tehát vagy olyat várok el a hangzástól, ami a számomra javulás, és épp a DSD szolgálja ki csökevényes igényeimet egy technikai minőségromlás által, vagy bizony itt kérem fennforgás van.
Jó darabig azt gondoltam, hogy Mytekéknél elkövették azt a hibát, hogy a PCM kiszolgálás digitális jelútját fejlesztéskor elhanyagolták a DSD jelút rovására, ami ezt az anomáliát eredményezte. Azonban érdekelt a téma, ezért utánaolvasgattam több helyen, és sok egyéb eszköznél jeleztek hasonló jelenséget külföldi fórumokon.
Kezdett gyanús lenni, hogy egy háttérhatalommal van dolgunk, és a gyíkemberek összeesküdtek a PCM ellen, mivel valószínűleg a DSD segítségével, abba kódolt pusztító jelekkel épp most veszik át a hatalmat az emberiség felett. De aztán rájöttem, hogy ez valószínűleg hülyeség.
Akkor valami más lesz emögött. A DAC IC-k működése lehet a válasz a kérdésre. Réges-régen vala a valódi multibit DAC-ok. Oly régen, hogy már nem is igen emlékezünk rájuk. 16-18 bitet tudtak, és valóban teljes hosszúságú word adatokat dolgoztak fel, és alakították analóggá. 16 bites korszakban is ritkák és drágák voltak, nagyon bonyolult a működésük. Már akkoriban is megjelentek a delta-sigma multibit DAC-ok, és azóta a 24 bites korban már kizárólag ilyenek léteznek, amik a 16-18-20-24 bitet BELSŐLEG kisebb, 2-4 bites egységekre bontják, és ebből egy nagy(obb)frekvenciás delta-sigma jelsort állítanak elő. Na mármost. Fentebb már szó volt egy delta-sigma konverzióról, és annak veszteséges mivoltáról. A DSD elnevezés (valószínűleg) eredetileg a delta-sigma digital volt, ugyanis ez egy 1 bites, teljesen delta-sigma jelsor. Ahogy a PCM->DSD úgy a DAC IC-n belül történő PCM->multibit-delta-sigma konverzió is veszteséges. És bizony ez egy fájdalmas veszteség. Míg a PC elég számítási kapacitással rendelkezik, hogy ezt a konverziót a lehető legjobb minőségben végezze el, egy DAC IC számára ez a művelet egy csomó aliasinggal, és ebből származó torzítással oldható csak meg. És máris eljutottunk oda, ahol a döglött kutyus el van ásva. A finomabban kódolt delta-sigma DSD jobb eséllyel indul a DAC IC felé, mint a PCM, amit szegény DAC-nak kell delta-sigma formátumba kódolni. És a DSD hozva a papírformát azonos DAC készüléken gyakran lenyomja a PCM formátumot. Nem mindig, mert egyes gyártók jobban tudják kezelni a problémát (analóg és digitális oldalon egyaránt), a többség (olcsó DAC-ok) viszont nem, és ilyenkor előugrik a DSD forrásanyag előnye.

[ Szerkesztve ]

SoftDirect - Windows és Office licencek http://goo.gl/GqwSTH Win7 6000 Ft, Office 365 Vállalati E3 16000 Ft/felh/év, Win10H 14500

(#64) vodkaboy22 válasza schawo (#63) üzenetére


vodkaboy22
addikt

Ez engem is meglepett, de teljesen logikus gondolat! Akkor mi marad? Azon kívül hogy az igényes hallgasson bakelitet a nem pedig MP3-mat? ;]

Villamos- és Gépészmérnök - Blog-omban audio felszerelések és saját készítésű elektroncsöves erősítők.

(#65) krichd1 válasza vodkaboy22 (#64) üzenetére


krichd1
addikt

Jobb DAC IC-k gyártása.

Az év legjobb zenei albumai: http://tinyurl.com/ou4u3ql

(#66) schawo válasza krichd1 (#65) üzenetére


schawo
titán

Valódi multibitet már sosem (?) csinálnak. A 20 bit is megülte a gyomrukat, ma meg már 32 az 'elvárás'.

SoftDirect - Windows és Office licencek http://goo.gl/GqwSTH Win7 6000 Ft, Office 365 Vállalati E3 16000 Ft/felh/év, Win10H 14500

(#67) krichd1 válasza schawo (#66) üzenetére


krichd1
addikt

Hátha kitalálnak vmi más okosságot. :D
Amúgy jó a levezetésed, én azt írtam korábban, hogy egyik legnagyobb problémám a DSD-vel, a natív felvételek viszonylag alacsony száma. Tehát ahogy írod, nagy többségben egy PCM -> DSD és/vagy PCM -> multibit-delta-sigma konverzió létrejön, amely csak felesleges veszteséget produkál. Itt a kérdés, hogy ezt a veszteséget hogyan lehetne minimálisra csökkenteni. TELARC vagy Harmonia Mundi komolyzenei DSD felvételeket nem hallgat mindenki, más meg nem nagyon van natívban.
Arról nem is beszélve ha egy natív DSD felvételt játszunk le PC-n vagy médialejátszón, ott mire eljut a kódolt digit jel a DAC IC-be még torzulhat, illetve IC-n belül is torzulhat, ha jól gondolom. Ilyen plusz eszközökről nem is beszélve, mint a Schiit Loki.

Az év legjobb zenei albumai: http://tinyurl.com/ou4u3ql

(#68) lezso6 válasza schawo (#66) üzenetére


lezso6
HÁZIGAZDA
LOGOUT blog

Pedig jobb DAC kell. Mármint nem DAC chip, hanem PCM -> "DSD" konverter a DAC-okba. Mert most gyakorlatilag azt mérted fentebb, hogy saját magad konvertálva jobb minőséget érsz el, mintha a hangkártyára bíznád. Persze az előbbiről nem tudom, hogy megoldható-é a késleltetés vagy egyéb beáldozása nélkül, mert ekkor viszont halott ügy az egész.

(#60) CPT.Pirk: :R :R :R

[ Szerkesztve ]

8 óra munka, 8 óra pihenés, 8 óra kijárási korlátozás

(#69) schawo válasza krichd1 (#67) üzenetére


schawo
titán

Leggyakoribb mód az, hogy a pcm anyagot keverés után analógba kijátsszák, analógban masterelol, és a lánc végén sztereó DSD AD-vel visszadigitalizálják. Ez sokkal jobb megoldás, mint a mezei utólagos konverzió.

Teljes DSD felvétel hatalmas nyűg, 1 biten a digitális szűrők nehezen értelmezhetők matematikailag.

SoftDirect - Windows és Office licencek http://goo.gl/GqwSTH Win7 6000 Ft, Office 365 Vállalati E3 16000 Ft/felh/év, Win10H 14500

(#70) krichd1 válasza schawo (#69) üzenetére


krichd1
addikt

Igen, csak ezzel visszakanyarodhatunk oda, hogy a PCM-et kellene tökéletesen lejátszani. :)

Az év legjobb zenei albumai: http://tinyurl.com/ou4u3ql

(#71) rootkiller válasza krichd1 (#70) üzenetére


rootkiller
őstag

Meg lehet oldani. Apogee Symphony I/O. Hallani róla olyanokat hogy egy forrást átfűztek rajta többször és vakteszten nem tudták megmondani a szakik hogy melyik az eredeti és melyik a sokszor konvertált sáv.

Artengo TR 990 Pro

(#72) tbsabo


tbsabo
csendes tag

Nemrég jelent meg az Audio-gd DI-2014 típusú USB-SPDIF konvertere, ami USB - I2S vonalon támogatja a DSD-t és a DXD-t (32bit/384kHz-ig). Az SPDIF kimeneteken (RCA, BNC) pedig egyszerre akár két DAC-ot is ki tud szolgálni.

(#73) vodkaboy22 válasza tbsabo (#72) üzenetére


vodkaboy22
addikt

Nagy felesleges alkatrésztemetőnek tűnik... :W És még mindig ott van az útban egy USB... ;]

Villamos- és Gépészmérnök - Blog-omban audio felszerelések és saját készítésű elektroncsöves erősítők.

(#74) schawo válasza vodkaboy22 (#73) üzenetére


schawo
titán

Mármint az USB másik vége, amire sajnos a készülék/alaplap/notebook gyártók egyáltalán nem figyelnek oda, mert csak egy kötelező pont a specifikációs lapon.

SoftDirect - Windows és Office licencek http://goo.gl/GqwSTH Win7 6000 Ft, Office 365 Vállalati E3 16000 Ft/felh/év, Win10H 14500

(#75) vodkaboy22 válasza schawo (#74) üzenetére


vodkaboy22
addikt

Pontosan! :))
Pl saját példa:
Hp pavilion laptop: 2db USB3.0 (közös még kábelezés szintjén is...) hulladék driverezéssel...
1db USB2.0 5.6V kimenő fesszel terhelten... Kicsit specifikáció felett van... :C

MSI A88XM-E35 alaplap 2db USB3.0 használhatatlan... 4db usb 2.0 ha már 2db eszköz van aggatva fel akkor már a harmadik "laggol"...
:W

Lehet egyik oldalon remek FPGA csúcs órajelezéssel usb receivernek, ha a másik oldal halott ügy... :W

Villamos- és Gépészmérnök - Blog-omban audio felszerelések és saját készítésű elektroncsöves erősítők.

(#76) Mezga Aladár válasza vodkaboy22 (#75) üzenetére


Mezga Aladár
veterán

Huu de utálod az usb-t. :D
Ha zenére kell akkor alap, azon a porton kizárólag a hangkártya lehet. Ha így sem jó akkor dedikált usb kártya. Ja és a proci energiagazdálkodása kikapcsolva, ha lehet akkor a szorzóval visszaléptetni. :)

(#77) rootkiller válasza vodkaboy22 (#75) üzenetére


rootkiller
őstag

Mire gondolsz egész pontosan? Milyen funkciót lát el az a két eszköz, ami után a harmadik laggol?

Az USB mint olyan egy darab soros busz, hiába van 2-3-4-6-8 csatlakozó. Ezek osztoznak egy sávszélességen, amelyik interruptot kér, az ki van szolgálva. Nyilván ha az egyik USB-s lemezről másolsz a másikra akkor ott eléggé odavágsz a sávszélességnek....:D

Artengo TR 990 Pro

(#78) vodkaboy22 válasza Mezga Aladár (#76) üzenetére


vodkaboy22
addikt

A gond a dedikált kártyával hogy sokadik IRQ-t kapja és nagy késleltetés (latency) lesz. Másik hogy abban megint milyen chip tanázik vajon? Jó az-e?...
Hogy oldod meg a port problémát hamár a félhardveres vezérlő softver úgy van megoldva hogy ugyan fizikailag 4 port van mégis ebből 2-őt tud kiemelten kezelni csak... :W
Nem 1szerű az élet :DD

Villamos- és Gépészmérnök - Blog-omban audio felszerelések és saját készítésű elektroncsöves erősítők.

(#79) vodkaboy22 válasza rootkiller (#77) üzenetére


vodkaboy22
addikt

Ezek osztoznak egy sávszélességen, amelyik interruptot kér, az ki van szolgálva. ez HUB-okra igaz csak.
De a proci felé több HUB is szokott lenni.
Az interrupt-is csak akkor igaz ha nem aszinkron adatátvitelről van szó... Szinkron csomag továbbításnál is bonyolódhat az élet ha out-of-order szakítást kér egy rendszer. :))
(Vitázhatunk egy ideig villamosmérnök vagyok...)

Villamos- és Gépészmérnök - Blog-omban audio felszerelések és saját készítésű elektroncsöves erősítők.

(#80) CPT.Pirk válasza vodkaboy22 (#79) üzenetére


CPT.Pirk
Jómunkásember
LOGOUT blog

Bízz bennem, mérnök vagyok! - gyakori halál előtti utolsó mondatok. :D

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#81) vodkaboy22 válasza CPT.Pirk (#80) üzenetére


vodkaboy22
addikt

Jogos :DD

Villamos- és Gépészmérnök - Blog-omban audio felszerelések és saját készítésű elektroncsöves erősítők.

(#82) Mezga Aladár válasza vodkaboy22 (#78) üzenetére


Mezga Aladár
veterán

"A gond a dedikált kártyával hogy sokadik IRQ-t kapja és nagy késleltetés (latency) lesz. Másik hogy abban megint milyen chip tanázik vajon?"

:K :K :K

Az irq azért megoldható az alaplaqp pci slotok próbálgatásával. A chip készlet megtudható a kártya típusa alapján.
Amikor még a dv videót használtam én is nagyon szerettem a firewire-t. Amikor bejöttek az usb csatolót tartalmazó kamerák a hajamat téptem. De ez van. :)

(#83) schawo válasza vodkaboy22 (#75) üzenetére


schawo
titán

Mac lapost kell venni :P

SoftDirect - Windows és Office licencek http://goo.gl/GqwSTH Win7 6000 Ft, Office 365 Vállalati E3 16000 Ft/felh/év, Win10H 14500

(#84) krichd1 válasza Mezga Aladár (#76) üzenetére


krichd1
addikt

"proci energiagazdálkodása kikapcsolva"
A Windows féle energiagazdálkodási lehetőségekre gondolsz ?

(#83) schawo: Mindegyik széria jó ilyen szempontból ?

[ Szerkesztve ]

Az év legjobb zenei albumai: http://tinyurl.com/ou4u3ql

(#85) schawo válasza krichd1 (#84) üzenetére


schawo
titán

Ezt nem tudhatom :N

SoftDirect - Windows és Office licencek http://goo.gl/GqwSTH Win7 6000 Ft, Office 365 Vállalati E3 16000 Ft/felh/év, Win10H 14500

(#86) Mezga Aladár válasza krichd1 (#84) üzenetére


Mezga Aladár
veterán

Alapvetően az a lényeges, ne működjenek az energiagazdálkodási funkciók. Ha a biosba ki lehet kapcsolni akkor ott, ha valaki windows rendszeren hallgat zenét és windows alatt kapcsolja ki akkor ott.

(#87) rootkiller válasza vodkaboy22 (#79) üzenetére


rootkiller
őstag

Én meg it-s. Volt egy számítógép architektúrák tárgy, de amúgy ennyire részletesen nem tanultuk.

Artengo TR 990 Pro

(#88) vodkaboy22 válasza rootkiller (#87) üzenetére


vodkaboy22
addikt

BME info tárgy ala: Sz@R? Szobatársaim hányszor rinyáltak miatt... Én meg az EMT miatt... :C

Villamos- és Gépészmérnök - Blog-omban audio felszerelések és saját készítésű elektroncsöves erősítők.

(#89) rootkiller válasza vodkaboy22 (#88) üzenetére


rootkiller
őstag

Nekünk egy öreg oktatta. Villamos mérnök, utána oda került az MTA GGKI-ba, járt jó sok bányába, akkor programozott már amikor mi még tervbe se voltunk. Részben miatta felvettem C-s ként az elektrotechnikát. Igazi régi vágású tanár akinek nem kell projektor, bejön és táblán fejből levezeti.

Artengo TR 990 Pro

(#90) lezso6 válasza vodkaboy22 (#88) üzenetére


lezso6
HÁZIGAZDA
LOGOUT blog

Annál már csak a Dr. SZAR jobb. Digitális rendszerek és Számítógép ARchitektúrák

8 óra munka, 8 óra pihenés, 8 óra kijárási korlátozás

(#91) lezso6 válasza vodkaboy22 (#78) üzenetére


lezso6
HÁZIGAZDA
LOGOUT blog

Van erre az interruptos elcseszettségre egy egyszerű workaround windowson, bár az eredmény nem garantált, s többmagos (szálas) proci szükséges hozzá.

8 óra munka, 8 óra pihenés, 8 óra kijárási korlátozás

(#92) vodkaboy22 válasza lezso6 (#91) üzenetére


vodkaboy22
addikt

Igen ezt olvastam ez jó dolognak tűnik szerencsére én linux real-time kernelt használok és firewire-t :DD

Villamos- és Gépészmérnök - Blog-omban audio felszerelések és saját készítésű elektroncsöves erősítők.

(#93) jézusom


jézusom
őstag

Pci kártyákkal mi a helyzet, jobb mint az USB? Egyáltalán mai gépekkel miyen csatlakozásokkal lehet hangkártyát illeszteni, összegezzük már!?

(#94) vodkaboy22 válasza jézusom (#93) üzenetére


vodkaboy22
addikt

Gépbe hangkarit ami analoggá is alakítja a jelet ne tegyünk...
Gépből digitálisan hozzunk csak ki jelet és azt is táp nélkül.
A digit jel ha minőségit akarunk AES/EBU legyen vagy FW vagy SPDIF esetleg ha minden kötél szakad usb.
:R

Villamos- és Gépészmérnök - Blog-omban audio felszerelések és saját készítésű elektroncsöves erősítők.

(#95) krichd1 válasza vodkaboy22 (#94) üzenetére


krichd1
addikt

Azért leghátra nem tenném az USB-t. Azért ha akad az alaplapon egy normális USB kimenet, akkor egy USB->S/PDIF konverterrel (pl. xmos) jobb digit jelet lehet kihozni, mint alaplapi S/PDIF tüskéről vagy gyári kimenetről (ha van). Egy hangkártya S/PDIF kimenetével sem vagyunk sokkal előrébb, sem ilyesmi kivezető panellel. Persze alaplapok és hangkártyák között is van különbség.

[ Szerkesztve ]

Az év legjobb zenei albumai: http://tinyurl.com/ou4u3ql

(#96) vodkaboy22 válasza krichd1 (#95) üzenetére


vodkaboy22
addikt

Ez is jogos. De itt van még 1 plusz eszköz is egy konverter ami önmagában nem dac és végső soron spdif jelet ad. :))

Villamos- és Gépészmérnök - Blog-omban audio felszerelések és saját készítésű elektroncsöves erősítők.

(#97) jézusom válasza vodkaboy22 (#94) üzenetére


jézusom
őstag

Oké, de nekem játszani is kell, nem csak zenére. Sajnos az erősítőm nem tud EAX-ot.

(#98) schawo válasza jézusom (#97) üzenetére


schawo
titán

A játékod se.

SoftDirect - Windows és Office licencek http://goo.gl/GqwSTH Win7 6000 Ft, Office 365 Vállalati E3 16000 Ft/felh/év, Win10H 14500

(#99) vodkaboy22 válasza jézusom (#97) üzenetére


vodkaboy22
addikt

Akkor az asus vagy creative kártyából spdif-et kell kihozni egy külső dac-nak ahogy ÍRTAM! :)
A dac meg azt játsza le amit kap ha eax-al konvertált jelet akkor azt.
De hogy tényleg megnyugtassalak igaza van schawo-nak eax-ot most már tudod hány játékba tesznek bele? Jah egybe se !
Az AMD audio-ja lehet majd nagy dobás de az meg megint hangkari független... Jah és arra is tudtommal csak 1 játék van eddig... :DD

Villamos- és Gépészmérnök - Blog-omban audio felszerelések és saját készítésű elektroncsöves erősítők.

(#100) jézusom válasza vodkaboy22 (#99) üzenetére


jézusom
őstag

Sajnos, amivel játszom, azokat nem lehet 5.1-ben digitálisan kilőni. Én mondjuk cs:source meg BF2-n kívül nem igen játszom mással. Új játékok nem tudom hogy készülnek, de kíváncsi lennék rá.

Úgy emlékszem az Nforce2-es csipszetes alaplapok hangkártyái kiadták a játék hangját 5.1-ben, de ez egy régi dolog.

[ Szerkesztve ]

Hirdetés

Copyright © 2000-2021 PROHARDVER Informatikai Kft.