Hirdetés

2021. március 7., vasárnap

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1) Kékes525


Kékes525
nagyúr

Számítógépen iso-t csak akkor érdemes tárolni, ha a az esetleg benne lévő 2 és több csatornát is le tudjuk, le akarjuk játszani, másképp érdemesebb DFF formátumban a megfelelőt lementeni, mert sokkal kisebb helyet foglal el és a minősége is ugyanolyan mint a sokkal nagyobb eredeti iso file-é.

Minden számítógép füsttel működik, ha kimegy belőle, akkor nem működik.

(#2) rootkiller


rootkiller
őstag

Érdekes, hogy valaki ilyen dolognak nekiáll. Nem látok fantáziát egy bizonyos szint felett a dologban, nekem a 16/44.1 alac megfelel, van melléje egy korrekt pro audio hangkártyám meg két jófajta stúdió monitorom, és ennyi.

Artengo TR 990 Pro

(#3) AgFRjkUZT_3


AgFRjkUZT_3
tag

Nagyon élveztem a cikket! Gratulálok, szép munka!

Csak vártam, és vártam, és mikor nem jött semmi, tudtam, csak Tőled lehet...

(#4) dchard


dchard
veterán

Köszi a cikket, érdekes volt. Látszik, hogy sokat dolgoztál vele és igyekeztél úgy megosztani a tapasztalataidat, hogy a lehetőségekhez képest kihagytad a "szubjektumot" belőle. Ezt külön értékelem :)

Két megjegyzés:

1. Jópofa volt olvasni, hogy itt a TCXO már "pontos" órajelforrásnak számít. Nálunk meg sem közelíti az elvárt pontosságot (50ppb, igen b van a végén), de mondjuk ez távközlés :)

2. A másik dolog a VIA jelenléte, mint busz vezérlő. Soha nem gondoltam volna, hogy valaha kifejezetten VIA-t fogok választani, de pont egy hete történt, hogy bizony az NEC és Renesas USB3 vezérlőt cserélnem kellett és pont VIA-ra, mert előbbi kettőnek sem a sávszélessége, sem a késleltetése nem felelt meg az alkalmazási területnek (valós idejű szélessávú jelfeldolgozás). Érdekes dolgokat produkál az élet.

Dchard

A kitárulkozó idegenektől mindig elfog a hányinger. [Cornelius]

(#5) rootkiller


rootkiller
őstag

Elkezdtem hozzászólást írni, aztán cikk lett belőle, vélemény.

Artengo TR 990 Pro

(#6) M@trixfan válasza dchard (#4) üzenetére


M@trixfan
addikt

Ezen én is szoktam gondolkodni, hogy gyakorlatilag 20-30 éve sem volt probléma az olyan szintű időzítési kritérium ami hifi környezetben kell. Mégis egy egyszerű aszinkron adatátvitelt képtelenek lennének megcsinálni a gyártók? Az is sokat elmond, hogy nem igazán találhatóak tudományosan megalapozott, kontrollált vaktesztek, mérések amik bizonyos dolgokat egyértelműen igazolnának. A fényképen szereplő felállás egy akusztikai rémálomnak néz ki így pont az üvegfelületek elé telepítve. Nagyon érdemes bepillantani a pro audio világába, ahol a 15-20000 dolláros eq-k is léteznek, de a 2-3000 dolláros eszközök olyan gyakoriak rack-ben felhalmozva, mint asztalosnál a gyalupad. Érdekes elgondolkodni rajta, hogy ott mire költenek nagyságrendileg más összegű pénzeket, ahol a zenét készítik. Az usb kábel sehol sincs a listán :)

Jó volt olvasni a cikket egyébként és köszönöm a linkeket!

[ Szerkesztve ]

twitter: MatrixfanLive

(#7) arty


arty
addikt

"A célnak leginkább megfelelő operációs rendszer talán a Windows Server 2012, esetleg a Windows Embedded 8.1, kiegészítve valamilyen folyamatoptimalizáló szoftverrel. Ezek között létezik fizetős és ingyenes is. Én az utóbbiak közül a Fidelizer 6.0-át használom."

Az emögötti ideológiáról hol tudnék többet olvasni? (elsősorbam, hogy mitől jó a server 2012 audió célokra)

Ill. a fidelizer honlapján látottak is engem inkább eltántorítanak a kísérletezéstől - az egész oldal egyfajta csalás-gyanút sugall (chrome volt is h phising-re figyelmeztetett 1-1 popup ablakban!), a magyarázatok ködbe burkoózóak és sejtelmesek, semmint professzionálisak.

A cikk egyébként tetszett, örömömre szolgált, h vakteszten alapult a teszt rész.

stadion, kisvasút, freemail

(#8) mazsi70


mazsi70
senior tag

Jó volt olvasni ! :R

Nyilván akinek a szenzorméret a fontos, az fullframet vesz. (igazából az apsc létét nem tudom értelmezni)

(#9) tbsabo válasza M@trixfan (#6) üzenetére


tbsabo
csendes tag

A nagy üvegfal előtt egy bútorszövetből készített sötétítőfüggöny van, amit csak azért húztam el, hogy le tudjam fényképezni a rendszert. Alatta egy másik képen látható a függöny behúzva, ahogy a teszt alatt volt.

(#10) M@trixfan válasza tbsabo (#9) üzenetére


M@trixfan
addikt

Az már jobb egy fokkal! Csak azért írom le mindig ha ilyet látok, mert az akusztika a legnagyobb minőséget befolyásoló faktor és azért itt már van felszerelés bőven. Abban mondjuk nem vagyok teljesen biztos, hogy a sötétítő elég, bár a bútorszövet jó ötlet! Nekem is az egyik oldalfalam majdnem egész végig ablak, amit nagyon szeretek, csak azt sem tudom mit csináljak vele. Én is hasonlóra gondoltam, csak valami "színházi" anyagból, aminek nagyobb volumene van. Ha ki van parkoltatva a szélre akkor úgysem látszik sok belőle.

twitter: MatrixfanLive

(#11) Mezga Aladár


Mezga Aladár
veterán

"A célnak leginkább megfelelő operációs rendszer talán a Windows Server 2012, esetleg a Windows Embedded 8.1, kiegészítve valamilyen folyamatoptimalizáló szoftverrel. Ezek között létezik fizetős és ingyenes is. Én az utóbbiak közül a Fidelizer 6.0-át használom."

A winnel az a baj, nem erre találták ki, nagyon sok a zenéhez nem szükséges szolgáltatás fut, és ezeket próbálja a folyamatoptimalizáló kikapcsolni vagy a prioritásokat beállítani.
Jelenleg egy mini linux disztró szól a lakásomban, egy minimalista számítógéppel ami max 8 w fogyaszt. A linuxos lejátszónál semmi sincs ami a zenéhez nem kell. Az egész rendszer memóriából fut. Az a hardver ami a cikkben le volt írva inkább videóra megfelelő.

[ Szerkesztve ]

(#12) rootkiller válasza M@trixfan (#6) üzenetére


rootkiller
őstag

USB kábelből mindegy milyen van ha a kellő adat idejében átér plusz a kellő áram is, feltéve hogy nem külső tápos a cucc...

Artengo TR 990 Pro

(#13) lezso6 válasza rootkiller (#5) üzenetére


lezso6
HÁZIGAZDA
LOGOUT blog

Jó cikk lett, nagyjából hasonlóan érzek én is, pedig viszonylag új vagyok a minőségi audio világában. :R Ehhez a cikkhez kapcsolódva: 2010 végén vettem életem első valamire való fejhallgatóját (HD25-1 II), illetve 2012-ben egy pár belépő studió monitort. Ezelőtt persze a forrásaim azért már jók voltak (flac, 320kpbs mp3), de úgy tartom, hogy a formátum nem minden, ezeknek a jelentősége csak egy jobb rendszeren kezd kijönni, azelőtt jó esetben is csak minimális a különbség, de inkább placebo van. Rosszabb esetben meg a két formátum közül az egyik felkonvertált, esetleg más forrásból van a kettő, így alapvetően nincs értelme az összehasonlításnak. Ezért pl flacból kell mp3-t konvertálni, úgy érdemes összehasonlítani, különben előjönnek a fenti problémák. SACD esetén is könnyen lehet, hogy csak a felvételi eszközök és saját láncuk karaktere tetszik nagyon a fanatikusoknak, nem pedig a minőség.

8 óra munka, 8 óra pihenés, 8 óra kijárási korlátozás

(#14) Duracellm...


Duracellm...
veterán

A pc mint ultimate forrás, főleg usb-n keresztül... nagyon sokat kell rajta reszelni, mire ennek a vágynak a közelébe lehet jutni. Nem véletlen hogy a cd-d+dac ilyen jól szerepelt ebben a mezőnyben.

Innen hiányoznak az ilyen szintű írások, köszönjük a fáradozást :K

(#15) rootkiller válasza Duracellm... (#14) üzenetére


rootkiller
őstag

Ultimate forrás? Apogee Symphony I/O...

Artengo TR 990 Pro

(#16) Duracellm... válasza rootkiller (#15) üzenetére


Duracellm...
veterán

A PC a szűk keresztmetszet. A tápellátáson keresztül terjedő zajokat ki kell tudni írtani, az is ront a téren, ha rádugsz egy hdd-t, nem hogy még arról is játszol le.

Amúgy nem ebben a "ligában focizok" :U

[ Szerkesztve ]

(#17) Dave™


Dave™
nagyúr

Szerintem rengeteg vakvágány van a cikkben, mint pl. USB mint forrás (a coax sokkal preferáltabb), Windows mint oprendszer (főleg a szerver, ami a legkevésbé sem illik a témához, nem is értem az ideológiát, egy megfelelő linux alapú rendszer - pl. Openelec - sokkal kisebb késleltetéseket produkál és nem zavarnak be feleslegesen a driverek, mint Win alatt), aztán az olcsó HTPC, amiben egy elég drága ház és feleslegesen ideológizált/drága alaplap van.

(#18) vodkaboy22


vodkaboy22
addikt

Üdv üdv pár kiegészítés/vélemény :

Egyrészt a zenei anyag eredeti formájában szerkeszthetetlen, , de szerkeszthető csak kb 1 cég kínál rá rendszert (hardver+softver) ami méreg drága és kevesen használják. Ezért terjedt el ez a tévhit.
Gyakorlatban a stúdiók azt csinálják, hogy felveszik PCM-ben, vágják aztán kiviszik analogra és felveszek analog line jelről DSD-re. :W

Szép és jó hogy a 24bit alkalmas +120dB dinamikára, de ez csak elmélet. Amint a hangerő lejjebb kerül a dinamika tartomány és lejjebb megy a nem hallható(lehet nem is erősített) szintre így csökken a dinamika. Na most teljes hangerőn nem hiszem hogy sokan használják eszközeiket... Persze ha okosan megtervezett rendszert használ az ember ahol az erősítés faktorok úgy vannak beállítva hogy még analog jel formájában ne legyen sok dinamika veszteség ott kevesebb a probléma. Viszont még mindig ott van a probléma hogy a legtöbb analog rendszer ha már 110dB dinamika tartományt jól le fog az kész csoda... (A valóság inkább 90dB)

Laptop-ok azért alkalmassá tehetők a firewire jeltovábbításra. Ami meg stúdió technika második legjobb digit jele (első AES/EBU) ergo a laptopot se kell leírni mint digit forrás. Nem csak a Mytek használ firewire-t. Sőt studió technikában nagyon kevés helyen nem firewire van. Legyen itt szó TC, Mytek, Apogee, Motu stb stúdió master vagy lehallgató dac-okról.

I2S soha nem fog nagy kábelre kifutni az az eszközön belül fog maradni mindig. (oda is való közvetlen 2 chip közé pár centire.)

Komoly DAC alap felszereltsége az ASRC és a megfelelő mennyiségű puffer, illetve master órajel készítés (reclock is.) Máris nincs gond azzal az órajellel ami a küldő felől jön...

A cikkben szereplő Audio-gd volt már nálam kisebb hallgatózásra és sajnos nem született róla kimagasló véleményem. Szerintem nem egy ár/érték bajnok Bár tény és való legalább DSD-t tud.

Én ubuntustudio-t (real-time kernel) használnám zene lejátszásra, windows szerintem is vakvágány.

USB, mint olyan bizonyos szint felett vakvágány. (Ez a szint kb 30-50k... Utána XMOS alapú USB-SPDIF konverterrel kicsit tovább lehet menni de magasabb szinten már firewire végül csakis AES/EBU)

A cikk korrekt jó írás volt. A végére az az érzésem maradt hogy jaj de jó lett volna ott hallgatózni.
Gratula.

[ Szerkesztve ]

Villamos- és Gépészmérnök - Blog-omban audio felszerelések és saját készítésű elektroncsöves erősítők.

(#19) dchard válasza M@trixfan (#6) üzenetére


dchard
veterán

Sokan szidják itt az USB-t, pedig a legtöbb probléma ami az USB-re jellemző volt, az USB3-mal gyakorlatilag eltűnt. Brutális sávszélesség, dedikált vezérlők, nincs többé osztott közeg, emiatt (is) jelentősen megjavult a késleltetés. Áramból is több vehető ki, de szerintem ez eddig sem volt a külső ADC/DAC eszközöknél probléma. A tápáramkör szűrését meg meg kell oldani rendesen, de itt tök mindegy, hogy az USB a forrás vagy sem, ráadásul ez sem megoldhatatlan feladat. Persze ha gányán csinálják meg, nyilván nem lesz jó, de erről nem az USB mint szabvány tehet.

Dchard

A kitárulkozó idegenektől mindig elfog a hányinger. [Cornelius]

(#20) vodkaboy22 válasza dchard (#19) üzenetére


vodkaboy22
addikt

USB 5V-ját nem lehet felhasználni DAC célokra. 5V nagyon kevés analog oldalra is. DC-DC konverter-t alkalmazni USB-re meg kész öngyilkosság mérnöki szemmel...
Korrekt dac kapjon csak normál analog külső tápot. :R

Sajnos USB3-mal sincs megoldva minden.

Minden DAC chip (99%) I2S jelet kap bemeneteire. Ezért kell előttük digit receiver chippek. (Lehet 1 központi egység is pl FPGA ) Innentől kezdve az USB jelfolyamból konvertálnunk kell először I2S jelfolyamot azt pufferelnünk esetleg reclock-olnunk és azt dac felé irányítanunk. Na most USB - I2S konverzióra kevés jó megoldás van (legjobb járható út az FPGA pl: xmos) De ha fogadó oldal probléma letudva még mindig ott a küldő oldal. Sajnos a PC-k usb küldő chippeik viszont már nem FPGA-k hanem dedikált chippek amik szinkron üzemre vannak felkészítve és nem audio asszinkron üzemre.

[ Szerkesztve ]

Villamos- és Gépészmérnök - Blog-omban audio felszerelések és saját készítésű elektroncsöves erősítők.

(#21) krichd1


krichd1
addikt

Jó cikk lett, gratulálok. :R
Ahogy olvasom, a kisebb pontatlanságokat már korrigálták. A DSD formátum legnagyobb problémája, amit az egyik linkelt cikkben is írnak, hogy nagyon kevés a natív DSD felvétel, legtöbb PCM forrásból lett átkonvertálva. Így jelenleg a DSD az erőltetett múlt, a nagy felbontású PCM a jelen, a DXD a közeljövő (2L esetén a jelen).
Az SACD "uralmának" a vége történelmileg 2007-re tehető, amikor a Linn bemutatta a hálózati zene lejátszóját, a Klimax DS-t. Így ezzel az eszközzel lejátszhatóvá váltak az eredeti PCM stúdió mester hangfelvételek. Utána aztán jöttek az egyre jobb PC-s lejátszó szoftverek, DAC-ok, médialejátszók, a fejlődés napjainkban is tart a digitális zenelejátszás terén.
Hozzátenném, ha valaki esetleg mégis SACD lejátszót szeretne, annak a ajánlom a Linn lejátszóit.

Operációs rendszerben manapság az okosított OSX van elterjedőben, Windows alatt is érdemes kipróbálgatni Foobar2000 helyett más lejátszókat, mint a J.River, Jplay, MQn player.

[ Szerkesztve ]

Az év legjobb zenei albumai: http://tinyurl.com/ou4u3ql

(#22) schawo


schawo
titán

Nem rossz cikk, nocsak. :) Holnap majd részletesen reagálok.

SoftDirect - Windows és Office licencek | evDirect - villanyautós gyorstöltők

(#23) jézusom


jézusom
őstag

Jó cikk, profi hozzáállással.

Ezek szerint ha külső DAC-ot szeretnék, akkor a firewire-es jobb, mint az USB-s?

Idáig azt hittem, az Audigy2zs hangkártyám az istenkirály, de most az meghalódott, hát 100k+ért nem veszek DACot az hótziher. Merthogy nem akarok PCI kártyát a jövőre való tekintettel.

(#24) tbsabo válasza jézusom (#23) üzenetére


tbsabo
csendes tag

"...a firewire-es jobb, mint az USB-s?" - A firewire stúdió DAC-okban terjedt el, az USB otthoni hifire szánt DAC-okban, ezért más-más szempont vezette a DAC-ok készítőit. Elég sokféle DAC meghallgatása után személy szerint nem javaslom otthoni zenehallgatásra stúdió DAC (vagy a másik dili, az aktív stúdiómonitor) használatát. Ha nincs sok DSD felvételed, még USB-re sincs szükséged, elég a koax. A PC-dbe érdemes venni egy jó digit hangkártyát, mint pl. a Musiland Digital Times, és azon keresztül rákötni a DAC-ot.

(#25) Mezga Aladár válasza tbsabo (#24) üzenetére


Mezga Aladár
veterán

"Musiland Digital Times"

Ezzel már is korlátozod a használható platformokat, linuxal, ha jól tudom, nem müxik.

(#26) Gabor970


Gabor970
addikt

Tetszett a cikk, köszönöm! Nekem az a tanulság, hogy nyugodtan maradhatok az öreg CD megoldás mellett. Hallgass meg pár xrcd-t, ha esetleg eddig még nem tetted!

Tanulj meg alkalmazkodni a körülötted levő világhoz, mert a világ nem fog tehozzád! /boda

(#27) brazso


brazso
tag

Az évekkel ezelőtt tönkrement Cyberhome CH-DVD 635-ös médialejátszóm támogatott SACD és DVD-Audio formátumot. Mivel 5.1-es analóg kimenettel is rendelkezett, simán rá tudtam kötni a Genius 5.1-es hangfalrendszeremre. Vásároltam 2 db hibrid SACD komolyzenei lemezt, és megdöbbentően jól szólt a gyatra hangfalaimon. Óriási volt a kontraszt a CD rétegről, valamint a SACD rétegről leadott zeneélmény között. Azt nem tudom hol végzett volna a témaindítóban szereplő tesztben, normálisabb hangfalakkal :)

Unus pro omnibus, omnes pro uno

(#28) Victoryus


Victoryus
addikt
LOGOUT blog

Ez persze nem tett jót az adatok lemezről történő kiolvasásának... Na innen nem folytattam tovább. Ha már egyszer sikerült beolvasni a lemezt, akkor mi a gubanc? Olyan nincs, hogy csak félig olvassa le, mert akkor vagy ugrál, vagy nem szól.

(#29) schawo válasza Victoryus (#28) üzenetére


schawo
titán

A CD és a SACD félig analóg, félig digitális formátumok. Az optikai adathordozó felületén pitek és landek váltakozása tárolja az adatokat. A leolvasó lézer minden a pit-land változásnál küld egy jelet a az elektronikának, ami azt a jelet továbbítja az SPDIF kapun át az DA konverter felé. Amennyiben a korong mechanikai rezonancia miatt nem egyenletesen forog, vagy a lemez vibrációja miatt a leolvasás nem egyenletes időközönként történik, akkor az SPDIF kijárat végén a bitek nem szabályos időközönként jelennek meg, hanem az időzítésben egy szórás keletkezik. Ezt hívjuk jitternek magyarul fáziszajnak. Ez a fáziszaj a DA konverter utáni végső analóg jelben is megjelenik, mivel az DA a beérkező jelek időzítésében gyártja le a hullámgörbét. Ha fejben belegondolsz, hogy (az egyszerűség kedvéért) egy eredetileg mezei szinusz hullám az y-tengely (amplitúdó) mentén pontos, de az x-tengely (idő) mentén pontatlan, akkor a visszakapott jel nem pontos szinusz lesz, hanem csak egy közelítő, és megjelenik a hullámon egy nagyfrekvenciás zaj. Na ez az oka annak, hogy a lejátszóeszköz mechanikai hibái átjönnek a teljes digitális és analóg rendszeren, és problémát okoznak lehallgatáskor.

Úgyhogy nyugodtan olvashatod tovább a cikket. ;)

[ Szerkesztve ]

SoftDirect - Windows és Office licencek | evDirect - villanyautós gyorstöltők

(#30) Mezga Aladár válasza Gabor970 (#26) üzenetére


Mezga Aladár
veterán

Nekem az volt a tanulság, mikor átálltam a fájlalapú zenehallgatásra és elkezdtem a cd-im rippelését az eac progival, mennyi cd volt hibás, sokszor órákig próbálta a progi a hibajavítással a teljes adatállományt megmenteni. Volt közötte sok gyári lemez és audiofill nyersanyagnak kikiáltott írt lemez is.
Mielött az pc cd olvasójának a hibáját hoznátok fel, nem egy olvasóval próbáltam.

(#31) Mezga Aladár válasza schawo (#29) üzenetére


Mezga Aladár
veterán

Hmm.. Valahol olvastam a kiolvasás után egy pufferbe kerül az adat. Inkább talán a hibajavítás miatt a kimaradt információ + a mechanikai mozgás miatti minimális tápingadozást lehet hallani. Nem véletlen a komolyabb cd lejátszókban több külön tápegység van elszeparálva egymástól, az analóg, digitális, transzport részeken.

(#32) csongi


csongi
veterán

Soha nem merultem bele a minosegi hangtechnikaba. De a cikked atfutva... Soha nem fogok penzt energiat bele olni, ez egy feneketlen kut:). De hogy egyre nagyobb kesztetesem van arra, hogy egy igazan profi cuccot meghalgassak, az altalam ismert zenebol, valami odabaszos alapanyaggal, az mar biztos!!!
A belefektetett munkad nem semmi, minden elismeresem. Ha valaki egy hang szeanszra vendegul latna az jo lenne :) kozben kortyolni valami folyadekeot :D
Egyebkent letezik nyilvanos hely, ahol lehet picit elvezkedni?

(#33) schawo válasza Mezga Aladár (#31) üzenetére


schawo
titán

A mezei pufferelés nem megoldás, ha nincs újraórázás. Ahogy jön, úgy megy is. A sima FIFO puffer úgy működik, hogy a beérkező (jitteres) bit egyszerűen kilöki a legrégebb óta a pufferben várakozó bitet. Ennek eredményeképp a jitter csak a puffer méretének megfelelő mértékben később jelentkezik, de alapvetően nem csökken a mérete. Az újraórázás már egy teljesen más feladat, és sokkal bonyolultabb, CD-knél nem tökéletesen végrehajtható, hiszen a korong forgásából származó frekvencia (olcsó mechanikák esetén) nem pontosan korrelál az órajel-generátor frekvenciájával. És akkor időnként vagy adattorlódás, vagy adathiány lépne fel.

(#32) csongi
ez egy feneketlen kut
Így.

[ Szerkesztve ]

SoftDirect - Windows és Office licencek | evDirect - villanyautós gyorstöltők

(#34) DarthSun


DarthSun
veterán
LOGOUT blog

Most megint elgondolkodtam azon hogy emberi szempontból milyen széles a hangminőség iránti igény.Én megragadtam egy jó hangkártya vagy jó asztali DVD, koax vagy optikai kimeneténél, egy jó rendszerre kötve nekem már megfelelő hangminőséget produkál.Vannak viszont olyan emberek akik egészen minimalista hangzással is beérik, nem hallják vagy nem is akarják hallani a különbségeket. És akkor van a másik véglet akik nagyon maximalisták ( bár ők viszonylag kevesen vannak ), akik milliós értékű láncokat is megkritizálnak. Én valahol a középtájon helyezkedek el, megelégszem a belépő szintű láncommal, bár ismerem a hibáit, ha lenne elég pénzem akkor valamennyit fejlesztenék is rajta, de sokmilliós kategóriáig akkor sem mennék el ha nagyon gazdag lennék.Bizonyos szint felett már nekem olyan jó a minőség hogy értelmetlen továbblépni.

A cikk jó és precíz :)

(#35) Bodz válasza jézusom (#23) üzenetére


Bodz
Ármester

Csak azért nem lesz jobb valami, mert firewire, ahogy rosszabb se az usb miatt. :)

[ Szerkesztve ]

(#36) krichd1 válasza Mezga Aladár (#30) üzenetére


krichd1
addikt

Ezek a CD-k mennyire voltak karcosak ? Nekem még nem volt ilyen problémám semmilyen CD vagy DVD olvasóval, pedig nem csúcs Plextorokat használtam. A lemezeimre viszont vigyázok, arra a néhányra. :D

Az év legjobb zenei albumai: http://tinyurl.com/ou4u3ql

(#37) rootkiller válasza krichd1 (#36) üzenetére


rootkiller
őstag

Nálam is járt olyan öreg gyári Charlie CD amit nem sikerült beolvasni, sugárívű karcok voltak a lemez végén...

Artengo TR 990 Pro

(#38) Mezga Aladár válasza krichd1 (#36) üzenetére


Mezga Aladár
veterán

Volt amelyik nagyon karcos volt(autóban volt használva), de volt olyan is amin semmi látható hiba nem volt.
Egy részénél a langyos-vizes szappanos mosás segített, de volt amelyiken semmi.
Számszerűen a lemezek 10%-nál volt probléma és ennek a fele menthetetlen volt.

[ Szerkesztve ]

(#39) #00137984


#00137984
törölt tag

Sony QS szériás DVD lejátszóm és a mostani Pioneer DV-696 AV is játsza az SACD zenei felvételeket. M. Jackson Thriller SACD albuma megvolt régen, de valakinek már odadtam. Az ERA The Mass Multichannel és Stereo SACD mellé még sima CD lejátszóban is használható. Ha ennél több népszerű előadó készit az eredeti Masterből SACD-t, akkor még tovább fentmarad ez a szabvány. Itt még megemlíteném a TELARC minőségi 20bit HDCD lemezeit, amivel itthon kevés alkalmam volt találkozni... a Hi-Fi rajongókhoz azért érkezett egynéhány darab, pedig odakint nagy volt a választék. Egy jó Krell láncon hallgattam HDCD-t régen és máig elérzékenyülők a hangján... :O

[ Szerkesztve ]

(#40) vodkaboy22 válasza Bodz (#35) üzenetére


vodkaboy22
addikt

De firewire-nél kevesebb lehetőség van sz...ra. Ha a küldő és fogadó oldal texas chip-es vagy TC-s akkor már nagyon sokat nyertél, míg más működő megoldás nagyon nincs így, ami van meg jó, ez egy fajta biztosíték. Sajna USB-nél boldog boldogtalan gyártott ilyen olyan chip-et ami miatt sok nagyon gyér felhozatal van.
Nem mellesleg amiben már firewire van az már legtöbbször egy minőségibb színvonalat képvisel. :R

Villamos- és Gépészmérnök - Blog-omban audio felszerelések és saját készítésű elektroncsöves erősítők.

(#41) Bodz válasza vodkaboy22 (#40) üzenetére


Bodz
Ármester

Kevesebb firewire dac is van. Attól se fog még valami jól szólni, mert Texas chip van benne. Semmire se garancia önmagában a firewire továbbra sem.

(#42) krichd1 válasza Mezga Aladár (#38) üzenetére


krichd1
addikt

Így már tisztább a mondandód.

Az év legjobb zenei albumai: http://tinyurl.com/ou4u3ql

(#43) -RARA- válasza Bodz (#35) üzenetére


-RARA-
senior tag

Pedig DE! Egy bizonyos minőségi (illetve ár) szint-től már nem kapsz USB-s cuccot csak firewire vagy LAN interfésszel... USB kb a belépőszint még mindig már bocs...
Egyébként Firewire cuccot Texas vagy VIA chippel érdemes használni, nem is főként minőség hanem stabilitási, működési és kompatibilitási problémák elkerülése érdekében...
Tavaly hónapokig dillemáztam USB vs Firewire ügyben, és utóbbi nyert... :R

A 7. napon a mindenható megteremté az embert. A 8. napon az ember megteremté a mindenható Google-t.

(#44) -RARA- válasza -RARA- (#43) üzenetére


-RARA-
senior tag

Vagy úgy is mondhatnám hogy... usb-s studio karit akartam, de több hónapos kínlódás és külföldi kutakodás után rájöttem hogy ami nekem kell az csak Firewire cuccal érhető el...

A 7. napon a mindenható megteremté az embert. A 8. napon az ember megteremté a mindenható Google-t.

(#45) vodkaboy22 válasza -RARA- (#43) üzenetére


vodkaboy22
addikt

Szerintem még a VIA is felejtős... :DD Vagy TC chip vagy Texas azt csók...

Villamos- és Gépészmérnök - Blog-omban audio felszerelések és saját készítésű elektroncsöves erősítők.

(#46) Mezga Aladár válasza -RARA- (#43) üzenetére


Mezga Aladár
veterán

"Egy bizonyos minőségi (illetve ár) szint-től már nem kapsz USB-s cuccot csak firewire vagy LAN interfésszel"

Pedig de....

Légyszíves mond meg az árat illetve a kategóriát?

[ Szerkesztve ]

(#47) vodkaboy22 válasza Mezga Aladár (#46) üzenetére


vodkaboy22
addikt

5 000 000-ért is lehet hifi erősítőt kapni de az már távolról se biztos hogy tud annyit hangminőségben mint egy jó 500 000-res... Sajnos hifi cuccok magasabb ár környékén már nem tükrözik a minőséget is... SŐT!

Nem az áron hanem a HANGMINŐSÉGEN van a hangsúly!
Nem véletlen ott ahol sokkal fontosabb a hangminőség mint bárhol máshol (profi stúdiók) ott biza usb vicc szinten mozog...

Az hogy kapható nagyon drága usb-s hifi dac az nem azt jelenti hogy az minőségi hangot is ad... Ez is valószínűleg a 10000 ft kontra 1 000 000 forintos kábel esete... Ha mutatsz nekem olyan profi hangstúdiót ahol ilyen szuper drága hifi kábeleket használnak akkor fizetek egy sört neked... És elhiheted nem az átlagos pár ezer forintos stúdió kábelek a szűk keresztmetszet...

Ha meg hasonló dac-ot mutatsz mint az alábbi akkor nézd meg jól mi van még ott! AES/EBU és igen az már nagyon használható digit jeltovábbításra. Az USB egy ilyen eszközön meg pont olyan lehet mint egy ferrari-n vonóhorog... Persze ha van rajta akkor tud vontatni de biztos hogy jó így használni egy ferrari-t? Valószínűleg NEM...
Az hogy egyre több (hangminőségben is profi ) dac-ra tesznek USB-t az még nem azt jelenti hogy USB-n is tudni fogja azt a minőséget! Csupán tesznek a ferarira egy vonóhorgot. Ott van lehet használni de elég böszme az aki ferarival vontatni akar... :DD

Villamos- és Gépészmérnök - Blog-omban audio felszerelések és saját készítésű elektroncsöves erősítők.

(#48) lezso6 válasza vodkaboy22 (#47) üzenetére


lezso6
HÁZIGAZDA
LOGOUT blog

Amúgy most USB-vel a jitter a probléma, vagy mi? Mert az egyértelmű, hogy a tápját nem érdemes használni, max agyonszűrve, de az is már komoly kompromisszum.

8 óra munka, 8 óra pihenés, 8 óra kijárási korlátozás

(#49) -RARA- válasza Mezga Aladár (#46) üzenetére


-RARA-
senior tag

Már bocs de az a csilivili Wadia 321 vicc kategória az árát nézve! :Y
[link]
Technikai paraméterekről ráadásul elég szűkszavúak...

Ezzel szemben én újonnan vettem 90-ért ezt:
Meg lehet nézni a specifikációkat... :C
[link]

Miért is kéne feleslegesen 10x annyit kiadnom egy túldizájnolt cuccra? (biztos jó meg minden.. de akkor is...)
Pl minek nekem h 4Hz-től szól a Wadia, ha már a 20Hz-et is alig hallani? (valaki nem is érzékel már 20Hz-et sem...)

A két eszköz nem pont ugyanarra való, de nem hinném hogy annyival jobb hangja lenne...

A 7. napon a mindenható megteremté az embert. A 8. napon az ember megteremté a mindenható Google-t.

(#50) -RARA- válasza vodkaboy22 (#45) üzenetére


-RARA-
senior tag

Én a Texasra esküszöm nekem az van, nem is volt még vele bajom :))

A 7. napon a mindenható megteremté az embert. A 8. napon az ember megteremté a mindenható Google-t.

Hirdetés

Copyright © 2000-2021 PROHARDVER Informatikai Kft.