Hirdetés

2024. május 27., hétfő

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#92) SirAndrew


SirAndrew
újonc

Most, hogy már több, mint egy hónapja megvan, leírom Nektek a pozitív és negatív dolgokat, amiket a routerrrel tapasztaltam, akinek még van ilyenje, nyugodtan egészítse ki a listát, ha valamit esetleg kihagytam.

Kezdjük a jó dolgokkal:
-Tudásban messze a többi router felett van. Annyi plusz dolgot tud egy átlagos routerhez képest, hogy felsorolni is nehéz: kettős authentikáció, VLAN-ok kezelése (5 független hálózat, pl. családi net, IOT eszközök, munkaeszközök, guest), profilok kreálása (monitorozás, különböző szűrések beállítása pl. gyerekeknek, eszközöknek stb), automatikus és manuális jelentések készíttetése, valósidejű monitoring, többféle, akár corporate szintű VPN (még site-to-site is van benne), letöltéskezelő, fileserver, media server, de tud Radius-t és DNS szerver funkciókat is, AD-vel kapcsolható stb.
-Remek biztonsági lehetőségek: Google safe browsing használata, threat intelligence adatbázis használata, Threat Prevention - Deep packet inspection (!) a Proofpoint ET Open IPS/IDS ruleset használatával és ezek up-to-date tartása, automatikus frissítése, önellenőrzés/konfiguráció ellenőrzés (security advisor), logolás, loggyűjtés támogatása,
-Egyszerű kezelhetőség, áttekinthető felület, jól működő offline help (nem kell hozzá pilótavizsga, hogy a fenti funkciókat mind be lehessen állítani. Nem vagyok hálózatos, egy MikroTik nekem már elég bonyolult, de ezt simán bekonfiguráltam és gond nélkül üzemeltetem otthon)
- Remek hozzáadott elérési szolgáltatások (többféle távoli elérés (web HTTPS, Quick Connect), 3rd party certificate-ek igénylése, kezelése, kapcsolat monitorozása kívülről, riasztások, értesítések emailben, riasztások mobilon, remek mobil alkalmazás a menedzsmenthez kb minden fontosabb alapfunkció benne van)

Mi az, ami nem jött be annyira:
-Kis inkonzisztenciák a kezelői felületen (pl. a hálózati forgalom automatikus reportálás más menüben és máshogy állítható be, mint montjuk a safe access report), a Threat prevention adatbázis frissítése a dedikált appban van, nem integrálódik az összes többi frissítéssel a control panelben, máshol és máshogyan kell kezelni stb.
-Háklis a csatlakoztatott USB eszközre (a Threat Prevention logolásához, és az adatbázisának tárolásához kell egy minimum 4GB eszköz és nagyon nem mindegy, mit csatol rá az ember: nekem háromféle olcsó (repiajándékként kapott) pendrive-val is szívás volt kezelni. Pl reboot után a Threat Prevention nem tudott újraindulni (valószínűleg azért, mert a drive nem állt rendelkezésre elég gyorsan), ha kézzel újraindítottam a szervizt, akkor pedig nagyon lassan indult el (rebuilding database - valószínűleg a meghajtó lassúsága miatt). Beruháztam egy SanDisk Extreme Pro-ra és mindezek a problémák megszűntek, jól megy minden.
-Csak 1 darab 2.5G port van rajta (legalább a WAN portnak is 2.5G-nek kellene lennie)
-4 LAN portja van, ami kevéske egy normál háztartásba, kell mellé egy switch
-1 db USB portja van, így választani lehet, hogy meghajtóval vagy mobile stick-kel használja az ember, a kettő együtt nem megy. (Óriási hiba szerintem)

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.