Hirdetés

2021. május 7., péntek

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1) lezso6


lezso6
HÁZIGAZDA
LOGOUT blog

nyitva

8 óra munka, 8 óra pihenés, 8 óra kijárási korlátozás

(#2) Samott


Samott
őstag

Most hogy megismertuk az azeri allaspontot, felvazolna valaki hogy az ormenyek hogy lattak ugyanezt a konfliktust?

(There is always a last time for everything.) Overhead, without any fuss, the stars were going out.

(#3) Jarod1


Jarod1
addikt

Az új fegyvereket valahol ki kell próbálni,,,, természetesen egy másik országban.....

Nem igérek semmit..... de azt betartom..

(#4) Donki Hóte válasza Samott (#2) üzenetére


Donki Hóte
addikt

Nem biztos, hogy az örmények helyesen tudnák interpretálni ezt a pár hetes eseménysort.

Kezdjük ott, hogy ők saját magukat is folyamatosan becsapták, az ő propagandájuk szerint Hegyi-karabah erői tönkreverték az azeri hadsereget. Ezért volt irtózatos sokk az örmény lakosság számára a konfliktust lezáró megállapodás.

Mi magyarok mindenre találunk megoldást. Meg persze mindenre találunk kifogást.

(#5) QG


QG
tag

Nekem elég pártatlannak tűnt.

“Anti-intellectualism has been a constant thread winding its way through our political and cultural life, nurtured by the false notion that democracy means that 'my ignorance is just as good as your knowledge.'” ― Isaac Asimov

(#6) DjFlanker válasza Jarod1 (#3) üzenetére


DjFlanker
aktív tag

Ez Szíriában, Líbiában már rég megtörtént. A törökök pont az ottani tapasztalataikat (is) osztották meg az azeriekkel.

A cikkhez én annyit tennék hozzá hogy segítene ha mondjuk az első oldalon lenne egy "ilyen volt" térkép, legalább, és ne csak az utolsó oldalon az ez lett.

Jó pilóta alagútban nem katapultál

(#7) Donki Hóte válasza DjFlanker (#6) üzenetére


Donki Hóte
addikt

Igen, az örményeket most sem az azeriek győzték le, hanem a török drónok, meg a szíriai zsoldosok.

Pont a zsoldosok bevetése miatt egyébként én elhiszem, hogy az azeri hadsereg nem vesztett túl sok katonát, a zűrösebb helyekre a zsoldosokat küldték.

Egyébként korábban olvastam olyat, hogy az orosz helikoptert nem is az azeriek, hanem a törökök lőtték le, erről mit lehet tudni?

Mi magyarok mindenre találunk megoldást. Meg persze mindenre találunk kifogást.

(#8) Elf


Elf
tag

Szomorú hogy annyira kell nekik az a terület hogy azon az áron is megéri kűzdeni érte hogy utána senki sem tud ott biztonságban élni.
Ki akar ott élni arra várva hogy mikor jön a megtorlás megtorlásának a megtorlása? :F
Az örödögi körből meg nem lehet kilépni mert az a vereség beismerése és inkább meghalunk de győzni fogunk! :W
És direkt nem írtam konkrét nemzetet...

(#9) Donki Hóte válasza Elf (#8) üzenetére


Donki Hóte
addikt

Szegény örmények csúnyán eltaktikázták magukat. A helyzetük hasonló, mint Izraelé, az ország nem más, mint egy kis kavics a hatalmas török/arab/fárszi/iszlám országok tengerének a partján.

Csakhogy Izrael dollármilliárdokból nagyjából féken tudja tartani az arabok dühét, Örményország pénz híjján szépen lassan lemondhat minden reményéről.

Nagy a szimpátia világszerte az örmények mellett, csak éppen pénzt nem ad senki, főleg nyíltan fegyverekre nem adnak nekik pénzt. A háborúhoz pedig csak egy dolog kell, de abból háromszoros mennyiség :(

Egyébként nagyon jó kérdés, hogy a világban mindenhol hangoztatott hírek szerint rogyadozóban lévő török gazdaság miből tudja finanszírozni a Szíriában, Líbiában és mostmár Azerbajdzsánban is folytatott nagyszabású hadjáratait. Vagy nem is rogyadozik a török gazdaság, vagy pont a fegyverek gyártására költött pénzből pörgetik fel a gazdaságot.

Mi magyarok mindenre találunk megoldást. Meg persze mindenre találunk kifogást.

(#10) finest válasza Donki Hóte (#9) üzenetére


finest
őstag

Egyetértek veled, bár én leegyszerűsíteném a dolgot arra, hogy az örményeket csúnyán cserben hagyta mindenki, egyszerűen azért, mert jelentéktelenek gazdasági szempontból, az azeriek meg tele vannak olajjal.
Engem nagyon bántott, h az azeri fegyverkezést Izrael is támogatta, illetve, h magasról tettek az örmények diplomáciai kapcsolatkeresésére éveken át, tekintettel arra, h ez a két nép egyformán szívott a népirtások során.

Azon kifejezetten csodálkozom, h az örmény elnök átvészelte a hivatalában ezt a fiaskót. Pashinyan valahogy úgy elcseszte, h a legrosszabb tűzszüneti megállapodást kellett végül elfogadnia, pedig eleinte voltak kevésbé fájdalmas tűzszüneti ajánlások az oroszok által gründolva. Érdekes, h az örmények nem eszkalálták a háborút, nem rakétázták meg a iparilag, gazdaságilag fontos területeket, vízerőművet, olajvezetékeket, pedig annak erősebb figyelemfelkeltő hatása lett volna. Esetleg Aliyev ellen fordíthatta volna a közvéleményt.

Katonai szempontból nem olyan nagy durranás a drónok bevetése, csak ott, ahol semmi légvédelem nincs. A háborús videókat, híreket látva az örmény / karabakhi légvédelem egyszerűen nem létezett. Nem tudom, h ezt a bizonyára sok évre visszamenő felelőtlenséget kinek lehet felróni?

[ Szerkesztve ]

“Don’t shoot, I’m Globish.”

(#11) yerico


yerico
senior tag

"Lényeges mozzanat volt a háború során, hogy a... propaganda ... sokkal kedvezőbb színben tüntette fel az ... egyáltalán nem kedvező helyzetet, aminek következtében teljesen hamis kép alakult ki a közvéleményben."

Welcome to Hungary 2021. Aki a kormánypropagandából óhajt tájékozódni, annak fogalma sem lesz a tényleges történésekről.

Egyébként meg mind az örmények, mind az azeriek - és persze az oroszok / szovjetek is - az elmúlt évszázadokból mindig is a kultúrájukról, az emberségükről voltak híresek, így most mindenki meglepődik a másik fél gonoszságain.

(#12) Donki Hóte válasza finest (#10) üzenetére


Donki Hóte
addikt

Engem nagyon bántott, h az azeri fegyverkezést Izrael is támogatta,

Ja, hivatalosan mi is az azerieket támogattuk, arra hivatkozva, a magyarokban van valamiféle kipcsak vér.

(Láttam már tótot, románt, rácot, muszkát, svábot, meg sokféle más embert, de kipcsakot eddig még nem láttam :U )

Persze, az azerieket is csak a propaganda szintjén támogattuk, egy ilyen segítséggel az örmények sem lettek volna kisegítve a bajból.

Mi magyarok mindenre találunk megoldást. Meg persze mindenre találunk kifogást.

(#13) DjFlanker válasza Donki Hóte (#12) üzenetére


DjFlanker
aktív tag

Ez a támogatás különösen mókás úgy, hogy örmények voltak világon az első nép akik felvették a keresztény vallást.
Az örményeket tavaly sok szövetségesük hagyta cserben, de legfőképp Putyin, pedig az örmények tagok voltak a Putyin által összetákolt védelmi szövetségben, ami ennyit ért..

Jó pilóta alagútban nem katapultál

(#14) Samott válasza Donki Hóte (#12) üzenetére


Samott
őstag

Nem kipcsak ver, hanem azeri penz.

(There is always a last time for everything.) Overhead, without any fuss, the stars were going out.

(#15) finest válasza Donki Hóte (#12) üzenetére


finest
őstag

Nem csak elméletben, irtó sokat cikkeztek róla az izraeli bal oldalon, pl.: [link]
Az elmúlt években az örmények próbáltak közeledni, nyitottak pl.szeptemberben nagykövetséget is náluk, ahonnan októberben vissza is hívták a nagykövetet. Komolyan annyi a tanulság, h szegények és nincs mit áruba bocsátasnik az örményeknek.

“Don’t shoot, I’m Globish.”

(#16) finest válasza DjFlanker (#13) üzenetére


finest
őstag

Na, ez az. Érdemes lenne a szerzőnőtől inkább ezekre a kérdésekre választ kérni, h miért nem erőszakoltak ki az örmények totális háborút, amibe az oroszoknak be kellett volna nyíltan is avatkoznia? Hegyi-Karabakh önállóságát nem ismerte el nagyon senki, talán még maguk az örmények sem, de ha a háború Örményországot eléri, az kényszerhelyzet elé állította volna az oroszokat. De ezt az örmények nem vállalták be, pedig, voltak nagy hatótávolságú rakétáik, amiből néhányat valami jelentéktelen lakóövezetekre ki is lőttek teljesen értelmetlenül. Pedig gyárakra, erőművekre is lőhették volna őket pl., ami jó eséllyel eszkalálta volna a háborút.
Hogy lehet az, hogy ennyire nem volt légvédelme Karbakhnak?
Mi volt az örmény hírszerzéssel? Nem vágták le, h mennyire nagy a baj?

[ Szerkesztve ]

“Don’t shoot, I’m Globish.”

(#17) haruspex


haruspex
tag

Itt azért egy két kommentet látva, elgondolkodtató, hogy el olvasták-e a cikket. Az örmények kicsit sem ártatlanok ebben az űgyben, csak sokkal jobb a propagandájuk, a sok országban jelenlévő diaszpórájuk révén. A helyzet rendezésére szándékuk sem volt amíg ők voltak "helyzetben", pedig lehetett tudni, hogy az idő nem nekik dolgozik.

[ Szerkesztve ]

(#18) DjFlanker válasza haruspex (#17) üzenetére


DjFlanker
aktív tag

Hol írta bárki hogy ártatlanok?

Jó pilóta alagútban nem katapultál

(#19) oszi666


oszi666
őstag

"a törökök nem is irtották az örményeket"
török történészek 2021

It is not birth, marriage, or death, but gastrulation, which is truly the most important time in your life.

(#20) paljani válasza yerico (#11) üzenetére


paljani
tag

Welcome to Hungary 2021. Aki a kormánypropagandából óhajt tájékozódni, annak fogalma sem lesz a tényleges történésekről.

--- Egyetértek. Annyit azért hozzáteszek, hogy aki meg a balliberálpropagandából az meg azt fogja hinni, hogy itt diktatúra van és mindenkinek minden SZAR. Az igazság - mint mindig - valahol a két véglet között van.

(#21) haruspex válasza DjFlanker (#18) üzenetére


haruspex
tag

Itt azért elég sokan, a cserben hagyott Örményekről, illetve a feléjük elmaradt segítségről beszélt.

Amúgy érdekes, hogy az oroszok egészen jól jöttek ki a dologból, pedig elég nagy arcvesztésnek indult nekik ez a háború.

(#22) finest válasza haruspex (#21) üzenetére


finest
őstag

Én is azt mondtam, h az örményeket cserben hagyták. De ezt elsősorban az örmények érzik így. Láthatóan nem sokat érnek a katonai szövetségek se (történelmi, kulturális, vallási hagyományokra épülők pláne), ha nincs pénz, amiből meg lehet csinálni a bizniszt, ez az örmények számára a tanulság.
Törökország minden irányban bepróbálkozik a szomszédainál, a Mediterrán tengeren mindenkivel fasírtban van, Szíriában a kurdok ellen , most Karabakhban, nekem ez nem tetszik. Függetlenül a korábbi feszültségektől Hegyi-Karabakhban, a törökök megint letesztelték a szomszédok béketűrését, feszegették kicsit a határokat. NATO ország, és nem tetszik ez a különutazás, destabilizáció, amit csinál.

[ Szerkesztve ]

“Don’t shoot, I’m Globish.”

(#23) haruspex válasza finest (#22) üzenetére


haruspex
tag

A grúzokat cserben hagyták, többször, a nyugattól vártak segítséget, de ez mindig csak illúzió volt, geopolitikai más a realitás. Az örményeknek nem tudom pontosan miért is kellett volna bárkinek segíteni az oroszokon kívül esetleg, kicsit sem pozitív a szerepük, és egy olyan területet támadott meg Azerbajdzsán, amit hivatalosan mindenki (Magyarország is) az ő területüknek ismer el, amúgy nem véletlenül. Oroszország is erre hivatkozott, mondjuk ennek köze volt pl. ahhoz is, hogy a mostani vezetés kevésbé van benne Putyin segglyukában mint a bársonyos forradalom előttiek.

94 óta kísérletet sem tettek a helyzet rendezésére. Persze ez nem jelenti azt, hogy nem kell sajnálni az áldozatokat, vagy a lakhelyükről elűzötteket (még ha ők nem is sajnálták, az anno elűzött azerieket valszeg), de ez tipikusan egy olyan konfliktus, amitől távol kell maradni, még ha az örmények konstans áldozatnak érzik is magukat. De csak azért mert velemi elvileg keresztény nem nagyon indok nekem, hogy valaki pártjára álljak, de pl. elég arra gondolni, hogy Irán itt pl. az örmények pártján áll.

Törökország politikája egy érdekesebb kérdés, Erdogan mint Putyin a belső feszültségeket külső háborúkkal, és befolyásszerzéssel próbálja kezelni, és próbál bejelentkezni mint regionális hatalom, illetve a földgázmezők is fontosak néha ebben a játékban. Ebben segíti az oroszok gyengülése, és hogy Irániakat az Usa eléggé szívatja mostanában. (Meg hogy a franciák csak a fejükben rendelkeznek megfelelő haderővel.) Hosszabb távon kérdéses, ez mennyire fog működni, az ő gazdaságuk is gyengébb lábakon áll, északról az ororszok azért sokkal nagyobbak, míg Irán ha kiegyezik Bidennel jobban be van ágyazva a síita országokban mint a törökök.

[ Szerkesztve ]

(#24) Donki Hóte válasza finest (#22) üzenetére


Donki Hóte
addikt

Pontosan, hogy Magyarország részéről illett volna kicsit nagyobb empátiát mutatni az örmények iránt, hiszen ebben a tekintetben hasonló a helyzetünk. A nagyhatalmak kénye-kedve alapján kiszakadt az anyaországból egy csomó honfitárs, akik jelenleg másik ország állampolgárai :(

Jó, a magyarokat már nem üldözik (annyira) Romániában, de az örményeknek nyilván nem pálya 100 évet várni arra, hogy majd egyszer jobb lesz a helyzetük azoknak az örményeknek is, akik Azerbajdzsánban élnek.

A magyar politikusok is megelégszenek már azzal, hogy évente egyszer elmennek Csíksomlyóra a búcsúba, és ott okosakat mondanak a nemzeti hovatartozásról :((

Mi magyarok mindenre találunk megoldást. Meg persze mindenre találunk kifogást.

(#25) UnA válasza haruspex (#23) üzenetére


UnA
Korrektor

A törökök ugye a belső-ázsiai térséget saját területnek, rokonsági alapon a türk népekkel (az azeri kb. nyelvjárási szintű különbség), és persze a területet az orosz cárok a 19. században foglalták csak el.

(#26) haruspex válasza UnA (#25) üzenetére


haruspex
tag

Igen ez így van. De mondjuk attól még kérdés, hogy a gyakorlatban milyen jövője lesz a nagyhatalmi álmaiknak. Nyilván az erősödésük visszatolja majd az oroszokhoz az örményeket valószínű.

(#27) D1Rect


D1Rect
félisten
LOGOUT blog

Azerbajdzsán, ahol nemzeti hősként ünneplik azt aki baltával levágta a szomszéd szobában alvó fejét.
Valahol itt elvesztettem minden szimpátiámat velük.

01110011 01101000 01101111 01110010 01110100 01110101 01110010 01101100 00101110 01100001 01110100 00101111 01101111 01111001 01000101 01010000 00111001

(#28) haruspex válasza D1Rect (#27) üzenetére


haruspex
tag

Pedig az empátia fontos dolog, ha lett volna és némi józan ész akkor az egész lefejezősdi nem történik meg-merthogy ugye ez itt volt Magyarországon. (Meg ha nem totál balek, és hozzá nem értő dicső kormányunk, akkor mikor hazaküldték nem lepődtek volna meg azon, hogy mi történik.)

(#29) Samott válasza haruspex (#28) üzenetére


Samott
őstag

Nem lepodtek meg azon. Benne volt az arban.

(There is always a last time for everything.) Overhead, without any fuss, the stars were going out.

(#30) gzbotii


gzbotii
veterán
LOGOUT blog

Jól összerakott cikk :R

Ketten jönnek le a hegyről, az egyik futva, a másik medve

(#31) cherubion08

Nekem is tetszett ez a kis összefoglaló :R

(#32) haruspex válasza Samott (#29) üzenetére


haruspex
tag

Szerintem nem igazán. Valószínűleg azt hitték, hogy pár évig tartják valamilyen szanatórium szerűségben, aztán engedik ki, ez így elég nagy arcvesztés volt. Mondjuk aztán nem jöttek az olajpénzek sem persze, akkor az volt az általános tipp, hogy jól megvezették nagyszerű uralkodóinkat, de pár évvel később kibukott az azeri pénzmosásos balhé, masszív magyar szállal, és akkor minden a helyére került...Persze az ügyészség, vagy a közvélemény ingerküszöbét nem érte el.

https://merce.hu/2017/12/28/az-ugyeszseget-nem-erdekli-hogy-23-milliard-forint-azeri-kenopenz-landolt-magyarorszagon/

https://atlatszo.hu/2017/09/07/igy-dolt-a-penz-magyarorszagra-a-bakui-feketekasszabol-alijevek-szerint-soros-ratamadt-azerbajdzsanra/

[ Szerkesztve ]

(#33) fairi válasza Donki Hóte (#24) üzenetére


fairi
őstag

Politikai realitáshoz visszatérve azeriek többet tudnak ajánlani mint az örmények.
Azeriek örmény szeparatisták által megszállás alatt tartott azeri területekre vonultak vissza. Azeriek visszacsinálták Trianonjukat.

Dolgot bonyolítja karabakh örmány lakosságú jóideje, de legalább az örmány törzsterület orosz védelem alá került, és népesség elűzése elmaradt.

(#34) Samott válasza fairi (#33) üzenetére


Samott
őstag

Igen, ez az azeri allaspont, ezert volt az az elso kerdesem, hogy mikor ismertetik az ormeny nezopontot? :) Ha mar trianon, ezt meg itt is leirtak:

"Hegyi-Karabah (örményül Arcah) területét a Szovjetunió létrejöttekor kb. 80%-ban örmények lakták ... „oszd meg és uralkodj” elvére alapozó sztálini nemzetiségpolitika ... 1920 ... Hegyi-Karabah Azerbajdzsán területének része lett autonóm körzetként."

1994-ben az oremenyek csinaltak vissza a trianonjukat, most is szinte tisztan ormenyek altal lakott keruleteket foglaltak "vissza" az azeriek. A betelepitett majd eluzott azeriek kerdeset valoban illett volna rendezni, de altalaban ilyen a megszallok sorsa. A balti allamokban se latjak szivesen a betelepitett oroszokat.

[ Szerkesztve ]

(There is always a last time for everything.) Overhead, without any fuss, the stars were going out.

(#35) haruspex válasza Samott (#34) üzenetére


haruspex
tag

Örményország nem csak Karabahot foglalta el, ez benne volt a cikkben ha elolvastad, meg az is, hogy pár százezer embert sikerült elkergetni (többszörösét mint ahány örmény az elfoglalt területeken élt) . Meg pár falut felégetni is. Ezért volt etikailag homogén a terület.

Lehet, hogy nem jó az azeri örmény kissebség helyzete, de sokatmondó, hogy vannak, fordítva meg-már-nincsenek. Nem kell szeretni az azerieket, van vaj fülük mögött nekik is, de ebben a kérdésben az örmények semmivel sem jobbak, bármilyen a sajtójuk, a legegyszerübb nem nem állástfoglalni.

Viszont tanulságos lehet számunkra is, hogy hiába az örök áldozatszerep, az eröltetett nacionalizmus, és populizmus, néha szembejön a valóság.

[ Szerkesztve ]

(#36) Samott válasza haruspex (#35) üzenetére


Samott
őstag

Senki nem mondta hogy jobbak. Csak hogy az o nezopontjukat is be kellett volna mutatni.

(There is always a last time for everything.) Overhead, without any fuss, the stars were going out.

(#37) haruspex válasza Samott (#36) üzenetére


haruspex
tag

Szerintem ez egy elég pártatlan írás, különösebben nem megy bele, hogy melyik fél mit gondol. +"az ilyen a megszállók sorsa" a 600 000 elkergetett/ meg jó néhány legyilkolt civil nem megszállók volt.

[ Szerkesztve ]

(#38) Samott válasza haruspex (#37) üzenetére


Samott
őstag

Azt meg a cikk is leirja hogy ez kolcsonos civil gyilkolaszas volt.

Most csak annyi tortent, hogy tisztan ormenyek lakta teruletet foglalt el egy veres haboruban az azeri hadsereg zsoldosok tamogatasaval. Es uzte el a lakossagot.

(There is always a last time for everything.) Overhead, without any fuss, the stars were going out.

(#39) haruspex válasza Samott (#38) üzenetére


haruspex
tag

Igen volt, de közben azért valahol elfogyott az azeri kissebség, meg elűztek 600 000 embert, akik közül van aki azóta várta, hogy hazamehessen.
Ezeket a területeket is most foglalták vissza, majd mentek Karabahért, mert megtehették, és náluk is megy persze a háborús retorika. Mint írtam sajnálom az elűzött embereket, de eddig szándék sem volt a rendezésre, még arra sem, hogy a tisztán azeri területeket visszaadják.

Amúgy kellett a sikerhez, hogy voltak "feláldozható" szír zsoldosok, mert azért az azeriek jobban szeretik ha más hal meg a szentföldért, bármekkora a szájuk. Mivel ott felnőtt mostanra egy generáció a háborúba, akinek nincs sok vesztenivalója, gyanítom még lesz szerepük a környéki konfliktusokban.

(#40) Egon válasza D1Rect (#27) üzenetére


Egon
nagyúr

Kicsit olvass utána, az örményeknél ugyanúgy szabadon engedtek több embert meggyilkolt, utána hazaengedett terroristát anno - ezért is volt visszatetsző és álságos a nagy-nagy felháborodásuk.

"Bonyolult kérdésre egyszerű választ keresni helyénvaló, de ritkán célravezető megoldás" (Wayne Chapman)

(#41) Egon válasza Samott (#38) üzenetére


Egon
nagyúr

A szokásos kettős mérce. Ha az álláspontodat az támasztja alá, hogy egy eseménysorozatból egyetlen eseményt kiragadsz, akkor azt teszed, ha viszont az előzmények is kellenek hozzá, akkor természetesen játszanak ez előzmények is... :C

"Bonyolult kérdésre egyszerű választ keresni helyénvaló, de ritkán célravezető megoldás" (Wayne Chapman)

(#42) Samott válasza Egon (#41) üzenetére


Samott
őstag

Igen, en is csak a kettos mercet kertem szamon. Ha 94-re mutogatunk akkor mutogassunk 1920-ra is.

(There is always a last time for everything.) Overhead, without any fuss, the stars were going out.

(#43) D1Rect válasza Egon (#40) üzenetére


D1Rect
félisten
LOGOUT blog

Olvastam wikin anno.

01110011 01101000 01101111 01110010 01110100 01110101 01110010 01101100 00101110 01100001 01110100 00101111 01101111 01111001 01000101 01010000 00111001

(#44) finest válasza Egon (#41) üzenetére


finest
őstag

Én abszolút a törökökkel való történelmi tapasztalataink alapján és feltétel nélkül hiszek az örményeknek, akkor is, ha azt gondolják mások, hogy az emberi szenvedést, legyen az azeri, vagy örmény összelehet hasonlítani különböző adatokat méregetve, ti. hogy ki és mikor hány embert vesz(ej)tett (el). A 20. század elején pl. Nakicheván enklávé is örmény többségű volt, amihez az azeriek most kaptak korridort. Szóval az ellenük elkövetett népirtás miatt nem tudok nem az ő pártjukon állni.

“Don’t shoot, I’m Globish.”

(#45) fairi válasza Samott (#34) üzenetére


fairi
őstag

"1994-ben az oremenyek csinaltak vissza a trianonjukat"

ez teljesen értelmetlen, mert az első Örményország kb Fekete-tenger, Kaszpi-tenger Földközi tenger háromszögét uralta. Az örmények kurdokhoz hasonlóan a Kis-Ázsiai 1. évezredben élő népek keveréke, azok akik nem olvadtak be a törökök és perzsák közé. Igazi törzsterületük Kelet-Törökország, ahonan törökök elűzték. kaukázus inkább menedék történelem zivatarai miatt. Környéken minden az ővék szerintük, mert ők az őslakosok, Első Örményországot 2600 éve alapították, és utána jó sokszor ujjá alapitották különböző helyeken a környéken.. Azeriek 1100 körül vándoroltak be, és olvadtak össze iráni népcsoportokkal, és alakult ki a modern azeri nyelv, nép.
Kaukázus és környéke mindig egy hatalmas shitshow volt, ez csak évezredes helyi adok-kapok újabb felvonása. Környék történelme nagyságrenddel komplexebb magyarnál.
Örmények és azeriek életét mindig a helyi hatalmas irányították, török-orosz-perzsa hatalmi játszmák helyszíne volt.
Így lehet pl Susa mint azeri és mind örmény város, mindkét népnek van ott történelme.

(#46) Samott válasza fairi (#45) üzenetére


Samott
őstag

Annyira azert nem. Ha egy teruletet, ahol 80%-ban egy nemzetiseg el es egy kulso hatalom egy masik orszaghoz csatolja en nyugodt szivvel hivom az o trianonjuknak. Barmi is tortent elotte. Ilyen szempontbol a karpatmedence is egy shitshow volt itt a torokokkel, habsburgokkal, megis hasonlo trauma volt a sajat trianonunk.

(There is always a last time for everything.) Overhead, without any fuss, the stars were going out.

(#47) fairi válasza Samott (#46) üzenetére


fairi
őstag

" ahol 80%-ban egy nemzetiseg el es egy kulso hatalom egy masik orszaghoz csatolja en nyugodt szivvel hivom az o trianonjuknak."

ezután az azerieknek volt komoly trianon mikor örmény csapatok elüldözték karabakh környéki lakhelyükről a lakosságot. Ahol évszázadok óta azeriek laktak, persze örményekkel együtt.
Csak Karabakh volt igazából örmény terület, környéke évszázadok óta iráni, török népcsoportokkal tűzdelt.
Pl Susának azért komoly azeri lakossága volt, és azeri történelem része. Igazi örmény törzsterület Észak-kelet Törökország volt, igaz onnan 1920 körül teljesen elüldözték vagy megölték a török nacionalisták.

Pl Jjereván 1725 körül örmény többségű volt, de 1830-tól kb 1900-ig azeri többségű város volt. és csak 1916-ban lett örmény város egy újabb lakosság cserével! Végül 1989 után lett azeri mentesítve.

Helyi hatalmak nonstop rendezték át lakosságilag évezredek óta.

(#48) UnA válasza fairi (#47) üzenetére


UnA
Korrektor

Hívhatod őket azerieknek, de azok törökök voltak, a birodalom határain belül, ugye. Örményország pedig nem létezett a középkor óta, mert a nagyhatalmak játszótere volt a térség.

(#49) fairi válasza UnA (#48) üzenetére


fairi
őstag

Azeriek nyelve lehet török, de genetikailag inkább helyi irániak már (Safavidok alatt élő törökök) . hát igen környék történelme és népességmozgása eseménydús. iráni hatásra és szomszédsággal megádlott siíta törökök az azeriek.
Azeriek többsége még minig Iránban él.

(#50) QG válasza Samott (#46) üzenetére


QG
tag

" ahol 80%-ban egy nemzetiseg el es egy kulso hatalom egy masik orszaghoz csatolja en nyugodt szivvel hivom az o trianonjuknak"

Csak éppen kicsit túlzásba estek 94ben, kb mintha Erdély visszafoglalása után egész Romániát is megszereznénk, aztán csodálkoznánk, hogy mindenki ellenünk drukkol mikor visszaveszik.

Szóval az örmények elvesztették a realitásérzéküket, ha egy kis eszük lett volna, észreveszik, hogy pénz nélkül és barátok nélkül csak az a kérdés, mikor veszi vissza Azerbajdzsán a területeket, és mennyit csap még hozzá. Akkor kellett volna békére törekedni, mikor felül voltak, de a revans volt a cél.

“Anti-intellectualism has been a constant thread winding its way through our political and cultural life, nurtured by the false notion that democracy means that 'my ignorance is just as good as your knowledge.'” ― Isaac Asimov

Hirdetés

Copyright © 2000-2021 PROHARDVER Informatikai Kft.