2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Rizsfőzés rizsfőzőben: Tippek és trükkök

Írta: | Kulcsszavak: rizs . rizsfőző . aldi

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Sziasztok!

Ezt az írást azért hoztam létre, hogy megosszuk egymással a rizsfőzővel való főzés során használatos praktikákat, amelyek tapasztalat alapján szedtünk össze.

Nekem most olyan problémám van, a jelenlegi rizsfőzőmmel (link), hogy bármilyen rizzsel is próbálom, mindig túlfőzöm, tapadós lesz.

Először próbáltam 1.5x-ös víz hozzáadásával, majd csökkentettem a víz mennyiségét 1-1 arányra, ott meg már nem főtt meg eléggé. Lehet, hogy rossz rizst használok, rossz víz aránnyal, esetleg máshol hibázok.

A rizsfőző edénybe X pohár rizshez, X*1.5 pohár vizet teszek, illetve egy kevés olajat, vegetát és sót teszek még. Eddig ALDI-s hosszú szemű rizzsel próbálkoztam, nem sok sikerrel.

Bárkitől, bármilyen segítséget szívesen fogadok hozzászólás formájában! :R

Hozzászólások

(#1) cinemazealot


cinemazealot
addikt

Én egyszer olvastam, hogyan kell rizst főzni, azóta így csinálom (közönséges B rizzsel), igaz, nem rizsfőzőben.
1. A rizst alaposan átmosom, míg a mosó víz inkább víz, mint "tej".
2. A főzőedényben annyi vizet öntök rá, hogy a vízszint kétszer olyan magasan legyen, mint alatta a rizs. Fontos, hogy a víz ne legyen meleg.
3. Szigorúan alacsony lángon addig főzöm, amíg a rizs fel nem szívja a vizet. Lehet, hogy főzés közben nem tűri meg a fedőt, bár anélkül talán kicsit tovább tart. Ugyan sokan ezt elítélik, de néha mag is szoktam keverni, nehogy letapadjon az edény aljára.

És egy ráadás lépés, amire eddig mindenki rácsodálkozott:

4. A megfőtt rizst felöntöm hideg vízzel és tésztaszűrőn átszűrve kimosom, majd hagyom lecsorogni. Ezzel a leggagyibb minőségű rizs is pergősebb és tapadás mentesebb lesz, mint bármelyik Uncle Ben's. :)

[ Szerkesztve ]

(#2) Dluinet


Dluinet
nagyúr

1 pohár rizs = 1,5 pohár víz
2 pohár rizs = 2,5 pohár víz
3 pohár rizs = 3,5 pohár víz
4 pohár rizs = 4,5 pohár víz

olajat, vegetát és sót ne tegyél bele,

ha azt akarod hogy ragadjon, akkor ne mosd meg a rizst előtte
ha pergőset akarsz, akkor jól mosd meg

"Mindig is első szerettem volna lenni!" - II. János Pál pápa

(#3) kmisi99


kmisi99
addikt

Én se tudtam rizst főzni, majd ez segített. [link]

Ez tényleg ultra basic és tök jó pergős rizs lesz.

(#4) finest


finest
őstag

Delikát helyett tegyetek bele fél vöröshagymát! Sokat dob rajta.

“Don’t shoot, I’m Globish.”

(#5) Frawly


Frawly
veterán

A jó, pörgős rizs titka, hogy nem főzni kell, hanem (normális lábasban, nem ilyen elektromos kütyüben) lefedve kis lángon párolni, és sose szabad megkeverni, mivel a keverés tönkreteszi a rizsszemek közé kiépülő hőcsatornákat, pont hogy a keveréstől ég le. Nem kell félni, nem ég le keverés nélkül, csak a láng ne legyen nagy, a lehető legkisebb legyen, ami épp csak elég, hogy a vizet szép lassan elforralja félidőre, de utána se kell megijedni, hogy jajj, elforrt róla a víz, továbbra sem szabad levenni a fedőt (megkeverni egyenesen tilos), hanem hagyni a vízgőzben párolódni. A vízgőz megpuhítja, de nem isszák túl magukat vízzel a rizsszemek, ettől lesz szép pörgős, és nem agyonfőzött, agyonázott, ragadós trutymó. Az elkészítési idő kb. 30 perc, de a rizs mennyiségétől is függ, elmehet akár 45 percig is, de ez összidő, benne van az is, amíg a teljesen hideg víz felforr, meg a párolás is benne van.

Van olyan háziasszony, aki ezt az eljárást úgy módosítja, hogy mikor már elforrt róla a víz (fedőt levenni, vagy keverni továbbra is tilos), akkor leveszik a tűzről, és hagyják 15-20 percig fedő alatt, akár még konyharuhával is be lehet bugyolálni a fedőt, hogy ne szökjön el a forró gőz.

Azt jól írták előttem, hogy kb. 1,5-2× mennyiségű hideg vízzel kell feltenni, sózni, fűszerezni lehet ízlés szerint. Megmosni nem kötelező, de ártani sem árt neki.

[ Szerkesztve ]

(#6) UnA válasza Frawly (#5) üzenetére


UnA
Korrektor

És még egy dolog: ki kell próbálni valódi rizsfajtákat, pl. a basmati rizsnek még az illata is más. :)

[ Szerkesztve ]

(#7) Hieronymus


Hieronymus
addikt
LOGOUT blog

A rizs elkészítésének kettő módja van.

A hagyományos távol-keleti felfogásban a rizs csak kalória bevitelt szolgálja.
Ezt a fajta rizst szolgálják fel, például a kínai éttermek. Beteszik a rizst és a vizet ,a rizsfőző eszközbe és a végtermék az összetapadós és szinte íztelen "tömbrizs". Úgy kell elkészíteni, ahogyan a rizsfőző leírásában van.

A magyar ízvilágnak inkább a sültrizs felel meg. Az elkészítéséhez nem kell a rizsfőző.
Önálló íze van, amit ízesítéssel lehet szabályozni. A főt rizs nem áll össze téglának.

A minőségi rizst sosem mossuk, mert a szemekre tapadt rizsliszt ízfokozó hatású. Át lehet válogatni a szemeket, más magok után kutatva. De a minőségi rizst alaposan tisztítják. Jázmin, basmati, ... rizsek tisztítás nélkül felhasználhatóak.

Egy főzőedénybe vajat vagy kívánt ízvilágnak megfelelő (például kókuszolaj) zsiradékot teszünk. Amikor már felmelegedett a zsiradék, beleöntjük a rizst és keverés mellett szalmasárgára sütjük a rizsszemeket, kevergetéssel. Közben egy másik edényben vagy vízforralóban forró vizet készítünk.
Amikor a szemek már sárgák, de még nem barnák felöntjük forróvízzel a rizst. Annyira, hogy a forró víz ellepje a rizst. (Sok gőz fog keletkezni, ezért vigyázni kell az égési sérülések elkerülésére.)
Ezek után már nem nyulunk a rizshez. Takarék lángon főzzük - pároljuk tovább a rizst. Amikor a rizsszemek szépen megdagadtak, készen van az étel. Ha szükséges főzés közben, forró vízzel után önthető az edény.
Leégni nem fog a rizs. Esetleg az edény alján sárgás-barnás réteg keletkezik. Ez némi áztatás után leválik az edényről, nem kell kapargatni.

Ízesítőanyagok a teljesség igénye nélkül.
Só. A sülő rizst érdemes sózni, a forró víz majd feloldja.
Kurkuma. Sárga színű por vagy élő gyökér formájában vásárolható meg. Önálló íze nincs, de ízfokozó hatású fűszer. Mostanában kezdik az élettani hatását vizsgálni. Egyes rákbetegségeket megelőz és gyógyít.
Szép sárgást színt ad a rizsnek.
Sáfrány.
Ételízesítők és levesporok. Én kevésbé szeretem a vegeta és hasonló lével főzött rizst, de van aki szereti.
Színezni paprikával, tintahallal, ... lehet.

Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!

(#8) Redneck válasza Hieronymus (#7) üzenetére


Redneck
veterán

Érdekes, hogy mennyire nem vagyunk egyformák. :U
Az ázsiai típusú egyszerű rizst szeretem, de ez az európai módszerrel készült nem jön be.

[ Szerkesztve ]

Play Hard GO pr0! - A bugfix, a hiba véglegesítése a programban.

(#9) icemad


icemad
nagyúr
LOGOUT blog

1.5-szeres vizet használj. Jó lesz az úgy tapadósan, mert akkor már megfőtt. Az a titok, hogy amikor már kész, még átkell mosni, mintha hagyományos módon, gázon főznéd. Jó hideg vízzel, amíg teljesen lehűl.
Mi is próbáltunk ezer féle különböző fajta rizst, de ez lett a megoldás. A rizsfőzőbe csak sót rakjál.

(#10) nemlehet


nemlehet
őstag

Az európai pergő rizs egy mutáció :D Ilyen a rizst hagyományosan használó konyhákban nem létezik, tehát ha tapadós lesz akkor csinálod jól. Persze a tapadós nem szétfőttet jelent.
Szóval valószínűleg a rizsfőző is erre van "kalibrálva".

Egyébként szerintem felejtősek ezek ennyi bögre meg amannyiszor több víz jellegű receptek. Kevergetni is lehet nyugodtan. A rízs az amylopectin nevű anyagtól ragad ami forró víz hatására lebomlik. Minél forróbb annál több és annál gyorsabban bomlik.

Ergo 3 kulcsa van a pergős rizsnek: Minél alacsonyabb hőmérsékleten főzni (tehát kis lángon, lehetőleg épp csak forrjon a víz), át kell mosni előtte alaposan (ezt írták korábban) és ugye a rizsfajta. 99 csillió féle rizs van, van amit a büdös életben nem főz az ember pergősre. Amúgy amit pl könnyű pergőre főzni az a jázmin rizs.

Nokia 3310->3410->3100->6500 Slide(RiP Nokia)->Acer Liquid Metal ->Xiaomi Hongmi-> Xiaomi Redmi Note 3

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.