- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Rap, Hip-hop 90'
- Luck Dragon: MárkaLánc
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- vrob: Az IBM PC és a játékok a 80-as években
- hdanesz: Elektromos autózás - első élmények
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- zebra_hun: Hűthető e kulturáltan a Raptor Lake léghűtővel a kánikulában?
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
-
LOGOUT
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
wassermann
Topikgazda
válasz
E.Kaufmann #31654 üzenetére
Biztos él az oldal, mert vhol csak venni kell dekódoló-licenszet, ha szükséges.. (életemben kétszer vásároltam eddig, így nekem sincs több tapasztalatom vele: )
-
wassermann
Topikgazda
válasz
E.Kaufmann #31651 üzenetére
Innen, de kell hozzá bankkártya: [link]
-
wassermann
Topikgazda
válasz
envagyok #31646 üzenetére
Igen beszéltünk már róla: elónye, hogy nem foglal USB-portot és talán lesz ilyen ház is az RPi-hez, amibe plusz még ez is belefér. Hátránya a magas ára az USB-s DVB vevőkhöz képest és a valószínűleg keskeny sávszélesség (több csatorna ugyanarról a frekvenciáról valószínűleg egyszerre nem fog menni)
-
wassermann
Topikgazda
válasz
cinemazealot #31637 üzenetére
Az ellenállások használata javallott! Ezeket az elektronikában felhúzó (vagy kapcsolástól függően lehúzó) ellenállásoknak hívják. A feladata, hogy nem megnyomott gomb esetén stabil feszültségszintre húzva tartsa a bemenetet (ne legyen "lebegő" antenna állapotban (az alábbi kép nem RPi-hez készült, de a lényeg látszik rajta):
-
wassermann
Topikgazda
válasz
Murdock1981 #31584 üzenetére
Sosem próbáltam - a Pi-n nem Chrome, hanem Chromium fut. de ezt nézdddd: [link]
-
wassermann
Topikgazda
válasz
2thletme2day #31544 üzenetére
Én több lépcsőben ejteném a feszültséget, (pl: 24 > 18 > 12 > 5V) mert egy eszköznek szerintem ez még nagy hűtőzászlóval is sok (vagy használj step-down konvertert, csak az több alkatrész).
-
wassermann
Topikgazda
Még egy előnyét látom ennek a szendvics DVB-T kártyának: talán lesz hozzá magasított doboz, amiben szépen elfér a Pi-vel együtt. Nem lesz mindenféle antenna és kábel dzsumbuj, mint nálam a TV-m mögött... : )
-
wassermann
Topikgazda
válasz
Salex1 #31515 üzenetére
Korábban asszem Azbest azt írta, hogy 256 fölött nem nagyon számít már a több.
Ezt a free-t a Raspbian parancsorában adtad ki? Mert váratlan, számomra értékelhetetlen eredmények (a total nem lehet kevesebb, mint bármelyik). Egyébként a total a lényeg: ha működik a ZRAM, a pi többet lát a valósnál a tömörített memóriahasználat miatt. Talán jobban olvasható ha "free -m"-et írsz.
-
wassermann
Topikgazda
válasz
Flowtation #31389 üzenetére
A képet hagynám az európai 31-en (ez az 1080p / 50Hz), mert ha 60-ra teszed, minden 5.képkockát beszúrja mégegyszer 6.nak így készítve belőle 60-at... a hangot nem tudom én sem
-
wassermann
Topikgazda
válasz
Flowtation #31383 üzenetére
Talán a native jelöli azt a felbontást amelyik a panelhez leginkább való, a frissítési frekvencia lehet alacsonyabb, tehát 60 helyett 50
-
wassermann
Topikgazda
válasz
kovbandi82 #31378 üzenetére
CEA (Consumer Electronics Association, the standard typically used by TVs):
hdmi_group=1hdmi_mode=20 <<< ez az 1080i (interlaced=váltott soros)
hdmi_mode=33 <<< ez az 1080p (progressive=teljes képkocka)Szerintem próbálkozz, aztán majd meglátod melyik a jobb! (ahogy visszanéztem, a gyerekszobai TV-d nem szereti a 33-at!)
A teljes lista [ITT] -
wassermann
Topikgazda
válasz
kovbandi82 #31372 üzenetére
Ahogy nézem, mindkét TV tudja az európai CEA 20-t (ez a váltottsoros 1080i) és a CEA 31-et (ez a teljes képkockás 1080p)
-
wassermann
Topikgazda
válasz
kovbandi82 #31347 üzenetére
Ezen az oldalon találod a felbontásokat (kicsit lefelé kell görgetni): [link]
Egy DVD vagy film az lehet 24 (48), 29 (59) ... vagy 30 (60).
Az európai sugárzott műsor vagy ebből felvett anyag alapvetően (25) 50Hz-es, azaz. 50 félkép/s (25db félkép a páratlan sorokkal és 25db a páros sorokkal, hogy ne villódzon). A korábbi hagyományos TV sugárzás (SD) = 576i , a FullHD = 1080i
Ha FullHD-nál kisebb a panel, akkor is az utóbbit kell beállítani. A TV vagy monitor hardvere leméretezi a saját panelméretére
-
-
wassermann
Topikgazda
Az összefoglalót igazán egy rövid kedvcsinálónak tartom. Aki venni készül, legtöbbször a legújabbat veszi (ha meg nem, csak utánajár miért ad ki pénzt). Mivel a jövőben még ki tudja hány változat jön ki, nem akarom a különböző PI-ket részletesen végigvenni, mert feleslegesen hosszú lenne tőlük az összefoglaló.
-
wassermann
Topikgazda
válasz
kovbandi82 #30934 üzenetére
Jártam már én is így a kép kalibrálással: nekem a két kis nyil kint volt, kép sarkától kívül. Csak úgy tudtam beljebb húzni ha a képről kitolva az egeret, kívül (vakon) fogtam meg őket.
-
wassermann
Topikgazda
válasz
kovbandi82 #30922 üzenetére
Nekem meg egy PC-hez való Logitech vezetéknélküli egér/billentyű párosom van, mivel a Chromiummal netezek is (a Pi-m dual boot-os: OSMC / Raspbian).
-
wassermann
Topikgazda
válasz
ajalberto #30906 üzenetére
... tényleg nem biztos hogy kell az a ventilátor: a Pi nem PC, hanem egy törpe fogyasztású - felépítését tekintve egy mobiltelefonszerű izé... A kereskedők nyilvánvalóan pénzt akarnak ezért minél több dolgot akarnak rád sózni. Az enyém minden gond nélkül csak hűtőbordával, ház nélkül lóg a TV-m mögött
-
-
wassermann
Topikgazda
válasz
Degeczi #30583 üzenetére
Nem szabad PC elvárásokat támasztani egy néhány alkatrészből összedobott, régi mobiltelefonhoz hasonló - köze nincs az X86-okhoz - architektúráj,ú programozható hobby-cuccal szemben. A Raspberry Pi-k piszkosul olcsók a nyugati gyerekek számára és ők nem is akarják PC-nek használni, mint mi itt a szegényebb keleti végeken... : (
-
wassermann
Topikgazda
válasz
toth_janika #30329 üzenetére
Sajnálom, érthető... de nem szabad ebből semmit leszűrni, mert nálam pl. hosszú évek óta megy, a rákötött 2TB-s USB-s vinyónak sincs baja és mióta Sandisk kártya van benne (több éve) az sem vacakol!
-
wassermann
Topikgazda
válasz
gothic20 #30099 üzenetére
HDMI "átlövővel" mindenféle programozás és gond nélkül, pl.: [link]
A kérdés csak az az összes ilyen vezetéknélküli cuccnál, hogy mekkora késleltetéssel működnek... egy film lejátszásnál semmilyen gondot nem jelent, ha kis késéssel jelenik meg. A játékban viszont simán lelőnek, ha később ugrassz arrébb :-(
-
wassermann
Topikgazda
válasz
zoltanz #29411 üzenetére
Nincs Gigás LAN, mert felesleges (ugyanis a "hálókártya" egy közös belső buszon osztozik a többi perifériával). A Pi ebben gyengébb, minta többiek.
Az erőssége az alacsony ár és az eladott magas darabszám (emiatt hatalmas csapat áll mögötte, könnyebb segítséget kérni, akár itt is)
-
wassermann
Topikgazda
válasz
janesz64 #29360 üzenetére
Egyetlen nehézségnek a Wifi-t látom (de azt meg csak az adott helyszínen kipróbálni lehe)t: a Pi lapra integrált antennája elég gyengusz. Nálam pont ezért hálózati kábel megy a Pi-hez mert a router másik helyiségben, kb 15m-re van. A többi dolog mind összehozható... ja és a Digi online felületét is meg kell nézni, megy-e Linuxos gépen Chromium alatt
-
wassermann
Topikgazda
Korábban írtam itt, hogy az RPi3-momon teljesen használhatóvá tettem a Raspbian-on futó Chromium böngészőt. Mivel a netezésen kívül másra nem is használom, kipróbáltam mi a helyzet ha a ZRAM konfigurálásánál 20%-al még többet adok neki (a méretet megadó sorban az 1024-es szorzót átírtam 1280-ra). Újabb szédületes gyorsulás: megnyitva 10lap és hasít : )
-
wassermann
Topikgazda
válasz
vadkörte #29271 üzenetére
Ha a Pi3-n netezni akarsz,már korábban írtuk: két dologgal fel lehet turbózni a Chrómium-ot teljesen megfelelő szintre.
1. gyors SD-kártyához hozzáállítani a kártyavezérlő órajelét: [link]
2. ZRAM engedélyezése és beállítása: [link]Most már napi szinten használom így a Raspbian-ra telepített Chromium-ot (több hónapja, gond nélkül).
-
wassermann
Topikgazda
-
wassermann
Topikgazda
válasz
Flowtation #28995 üzenetére
Nincs ezzel semmi baj! Most nem vagyok Pi-közelben, fejből írom: van a Youtube beállításaiban valahol egy tanusítvány vagy kulcs vagy mi.... Ebból ne az 1.-t válaszd, hanem mondjuk a 3.-at. Mivel idáig nem jut el a felhasználók 99%-a, rendben lesz!
-
wassermann
Topikgazda
válasz
stopperos #28932 üzenetére
Az én netezési szokásaim mellett nem a hardveres gyorsítás megléte vagy hiánya a korlát... A memóriát tömörítve használó ZRAM azért kell, mert ha megnyitom pl. az Index oldalát, először végiggörgetem és ami érdekes azt új lapon megnyitom, hogy később elolvassam. Így akár 10db feletti a lapok száma, ami korábban mindig fagyáshoz vezetett. A ZRAM elég jól tömörít így a PI-m kb. kétszer annyi memóriát kezelhet és megszűntek a korábbi fagyások
-
wassermann
Topikgazda
válasz
Titmouse09 #28928 üzenetére
Nekem Raspbian van Clas10-es kártyával (100MHz-fölé lehet állítani a kártyavezérlőt) és mind a négy mag tömörített ZRAM memória kezeléssel megy. A Chromiumban simán fut a Youtube teljes képernyőn, mintha csak asztali gép lenne, de valamiért nincsenek reklámok : - )
-
wassermann
Topikgazda
válasz
sanyi a ló #28885 üzenetére
Raspbian-t is felrakhatsz vagy dual bootosra is csinálhatod: így a Filmlejátszó mellé egy Chromiumos böngésződ is lesz a TV-n netezéshez (a gyors működéshez gyors kártya kell húzott kártyavezérlővel - az enyém 100 felett van és stabil - ezenkívül engedélyezni ajánlatos a ZRAM-ot, ami tömörített RAM-kezeléssel KB. 2x annyi RAM-ot kínál a Pi-nek, mint amennyije van.
-
wassermann
Topikgazda
válasz
kovbandi82 #28295 üzenetére
...foglal egy USB-portot, illetve jóval többet fogyaszt
-
wassermann
Topikgazda
válasz
Flowtation #27766 üzenetére
Nem gondoltam volna, hogy egyszer valaki is Desktop jelzővel emleget egy ilyen hobby "cuccot", mint amilyen a PI... szerintem felejtős, ennyiért "Desktop"-nak egy használt PC, notebook sokkal nyerőbb
-
wassermann
Topikgazda
válasz
azbest #27733 üzenetére
vhol olvastam:
lehet, hogy csak egyetlen nagy méretű és gyors (pl. 64GB Class10-es ) kártyát gyárt egy adott gyártó (pl. Sasndisk) és csak lekorlátozzák a vezérlőben az elérhető helyet, illetve a sebességet, mert ez a legegyszerűbb módja annak, hogy széles termékpalettát kínáljanak a vevőknek... -
wassermann
Topikgazda
válasz
Crvsh3R #27728 üzenetére
100MB-ról 256MB-ra növeltem csak a swap-fájlt, ez a 64GB-s kártyának olyan ici-pici töredéke, hogy ha meg is hibásodna, a kártya saját vezérlője hosszú évekig kijavítaná, pótolná a helyet (jó lenne pontosan tudni, hogy is működnek ezek a kártyán belül, hogy vállalnak élettartam garanciát
-
wassermann
Topikgazda
válasz
Salex1 #27726 üzenetére
Visszatérve a böngészésere, ha a PI3-on két paramétert kicsit tunningolsz, Raspbian alatt a Chromium jóval használhatóbb lesz, látványos a javulás:
1. kártyavezérlő [link]
2. a Raspbian swapfile-ja [link]
(az összeomlás kb. 10-12 megnyitott ablaknál jön nálam, most ahogy ezt írom 7 megnyitott lapom van a Chromiumban és sima teljesen :-)
-
-
wassermann
Topikgazda
válasz
Ben4444 #27585 üzenetére
Csinálhatsz dual boot-os kártyát is, NOOBS-sal. Az egyik rendszer egy KODIS OSMC (vagy LE), a másik meg Rapsbian. Megjegyzi az utoljára használtat, azaz ha a LAMP-es linux ment utoljára az megy a legközelebbi boot után is, ha csak a néhány másodpercre megjelenő menüben át nem váltod a Kodis-ra.
-
wassermann
Topikgazda
válasz
pvt.peter #27346 üzenetére
A kérdés két dolog miatt értelmetlen:
1. a PI-nek nincs olyan jellegű tápegysége, mint egy PC-nek emiatt örülj, ha egy darab 2,5-es USB vinyót meg tud táplálni (nálam így megy egy Y-kábellel, ami egy további szabad USB-portról is nyer így áramot). Külső tápos vinyó vagy USB-hub használata esetén persze több is lehet, de lsd. a 2. pontot
2. A Pi-k belső felépítése nem PC jellegű, inkább egy koros mobiltelefonéra hasonlít. Nincsenek belül nagy sebességű adatbuszok. A perifériák egy belső USB-vonalra csatlakoznak. Rakhatsz rá sok perifériát, de ez a korlátozott sebesség akkor még jobban elaprózódik.
-
wassermann
Topikgazda
válasz
toth_janika #26881 üzenetére
A saját Pi-d határait neked kell kisakkoznod. Az enyém tuning értékeit iránymutatónak ITT találod.
-
wassermann
Topikgazda
Újabb Pi 3 tunning tipp (idegesített, hogy több lap megnyitása esetén a Raspbian alatt futó Chromium gyakran fagyogatott. Utánaolvastam és a sejtésem bejött: kevés a SWAP (100MB). Ez az alábbi sort parancssorba írva le is ellenőrizhető:
free -h
A SWAP paraméterei szerkeszthetőek (nálam a 256MB már mindenre elég), ezt kell beírni a szerkesztéshez és a méretet 100-ról átállítani:
sudo nano /etc/dphys-swapfile
Elmenteni, szerkesztőt bezárni, majd le kell állítani a SWAP-használatot és újraindítani:
/etc/init.d/dphys-swapfile stop
/etc/init.d/dphys-swapfile startFigyelem, a megnövelt SWAP többet ír a kártyára, emiatt arányosan csökkenti az SD-kártya várható élettartamát. A fenti példa esetén a várható élettartam a korábbinak a 2,56-od részére csökken!
-
wassermann
Topikgazda
válasz
krisztianAMG #26802 üzenetére
Az üveglapra milyen fóliát teszel?
-
wassermann
Topikgazda
válasz
icemad #26792 üzenetére
A Pi perifériái mind-mind egy belső USB-buszon kapcsolódnak a CPU-hoz. Mivel ennek a sebessége bekorlátoz, a közvetlen "videó átlövés" erősen korlátozott. Max. olyan Youtube átadás vagy hálózati lejátszás lehetséges, amikor a mobil átnyom vmi link-szerűséget és a PI azt maga hívja meg a netről.
-
-
wassermann
Topikgazda
válasz
toth_janika #26697 üzenetére
Itt a túlhajtás, de neked kell belőnöd mert teljesen egyedi (hűtés- és hardverfüggő a dolog). Ha fagy vagy nem indul mindig vissza kell venni. Sakkozhatsz hogy vajon melyik érték a sok, de egyszerűbb ilyenkor visszavenni arányosan mindegyikből.
-
wassermann
Topikgazda
válasz
azbest #26549 üzenetére
Igen, tudom hogy visszafelé kompatibilis. Elvileg nem is csinálhat galibát, amíg nem lesz az a videó kimenet aktív, sőt ha áramkorláttal belül védve van a videókimenet, akkor még úgy sem...
De a rend kedvéért újra feldobtam a képet: látszon az új hozzászólók számára, mi való hozzá : )
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Házimozi belépő szinten
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Shield TV-t csinált a Shieldből az NVIDIA
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Viccrovat
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- Milyen notebookot vegyek?
- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- Samsung Galaxy Fit 3 - keveset, de jól
- További aktív témák...
- Lenovo ThinkCentre M700 - i5-6400-3.3GHz, 8GB DDR3, SSD 250GB, HDD 200GB eladó!
- AKCIÓ!!! GAMER PC: Új i5-14400F +RTX 5070 +Új 16-32GB DDR4! GAR/SZÁMLA! 50 FÉLE HÁZ!
- GAMER PC : RYZEN 7 9700X /// 32 GB DDR5 /// RTX 5070 Ti 16GB /// 1TB NVME
- Csere-Beszámítás! Olcsó Számítógép PC Akár játékra! Intel X5650 / GTX 1650 / 24GB / 240SSD+ 500HDD
- GAMER PC : RYZEN 7 7800X3D /// 32 GB DDR5/// RX 9070 XT 16GB /// 1TB NVME
- Országosan a legjobb BANKMENTES részletfizetési konstrukció! Vásárolj okosan, fizess kényelmesen!
- Realme 8i 64GB / Normál állapotban / 12 hónap jótállással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 5500 16/32/64GB RAM RTX 4060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Apple iPhone 13 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- KÖZEL FÉLÁR! Apple Magic Keyboard, Mouse, Trackpad, Pencil, Smart Magic Keyboard Folio, Watch szíjak
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest