Hirdetés

Aktív témák

  • BlacKSouL

    addikt

    válasz fokukac #27640 üzenetére

    Főfőkukac, Te rendesen élvezed úgy érzem, :) úgyhogy tessék:

    Amikor tél van, akkor általában annyira hideg a levegő, hogy az ember orra nem képes igazán érzékelni azokat a szagokat, illatokat, amik egyébként jelen vannak. Így hiába van fűtési szezon, és a levegőben van a széngáz, a fafüst, a gáz szaga, nem érezni olyan erőteljesen.
    Ámde amikor megjön a mostanihoz hasonló idő, azaz 12-17 fok van nappal, már nincs hó, már egy napja nem nedvesíti semmi a földeket, akkor kellene éreznünk a tavasz illatát. Minden évszaknak, talán hónapnak is, megvan a maga sajátos illata, amire gyakran oda sem figyelünk, mert vagy nem tudunk, vagy nem vagyunk rá érzékenyek. Én érzékeny vagyok fényre, hangra, illatra egyformán.
    Ugyanakkor az különbözteti meg még a tavaszt, a nyarat és az őszt a téltől, hogy amint eltűnik a hó, abban a pillanatban az emberek nekilátnak égetni. Pontosabban füstölni. Különösen falun, kisvárosban, város külterületein, faluk mellett, mezőkön, legelőkön, és falvak és városok 2-3 km-es körzetében. Mindegy hogy mit, mindegy hogy miért, lényeg hogy valamit meg/fel lehessen gyújtani és az hosszú órákon át füstöljön, lehetőleg szélcsendben, vagy olyankor, amikor a köd is és a füst is csodálatosan megül a völgyekben és a sík terepeken. És minimum a település és környéke 95%-át ellepje. És maradjon is meg a bűz órákon át.
    Teljesen más amikor fűt az ember, és a kezdődő meleg ellenére érezni a fafüst szagát, ami keserű ha cser, savanyú ha gyertyán, sós ha bükk és kesernyésen édeskés ha tölgy. De - habár ez is kellemetlen - szükséges rossz. Ugyanúgy megöli, elrontja a tavaszi ébredező lélegezni kezdő földek illatát, de nem úgy, mint a kötelező földön füstölés.
    Nem tudok 20 percet úgy sétálni, hogy ne szívná be a ruhám a füstölés szagát. Ki kell mennem lakott területtől 5 km-re, hogy ne érezzem és ne szívjam be, de erre nem mindig van időm és lehetőségem. Vannak települések, ahol hatványozottan érvényes. És mivel a melegedéssel arányosan jobban érezzük a szagokat, ezért sokkal irritálóbb. És a téli alapillatmentes levegőt nem nyomja el, addig a tavaszi illatokat, melyek akaratlanul is felébresztik az ember testét-lelkét-szellemét, azt földbe döngöli.

    Hát ennyi. Úgy élvezném a kezdődő tavaszt ha hagynák.
    Ja, és már majdnem két napig volt napsütés. Szerencsére délután már addig sűrűsödött a levegő, míg egészen beborult. Kezdtem félni hogy esetleg több napon át élvezhetem a Napot, de még ez nem jött el. Melegnek meleg volt. NA, ez valahogy speciel nagyon jól esett.

    Frigyes felesége meg jobb mint Károlyé.
    Amúgy viszont utálom a pénteket és a hétvégéket. Megvan az oka, de ez már egy másik történet.

    Aláírás (nem kötelező megadni)

Aktív témák

Hirdetés