Hirdetés

2023. június 7., szerda

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1) Sirus86


Sirus86
tag

Szerintem akkor fog esni az EV-k ara, amikor mar nem csak lithiumos akkuk lesznek dominanciaban, hanem lesz tobb alternativa is. Illetve a toltok es energiatarolas fejlodni fog annyit, amikor egy akkupakk kvazi ertektelen lesz. Adok erre 10-15 evet. Es szereny velemenyem szerint hibrid energiatarolas lesz a jovo, esetleg valamilyen megujulo energiapaszta, ahol a kocsik sulyat vissza lehet faragni, ergo a hatekonysag is nolni fog. Ilyen pl az en 860-kg os oreg autocskam, ami 2,5 liter benzinnel eszik kevesebbet, mint ugyanazon nagyobb testvere, ugyanazzal a motororral, csak 400 kg-mal tobb. Ja meg akkor, amikor egy Audi E-tron nem fog a semmi kozepen megallni, es a milliomos tulaja (beszeltem vele) elmondja, hogy inkabb visszaul benzines Audiba, mert a megbizhatosage ezeknek az elektromos autoknak azert hagy kivetni valot.

És mondá az Úr: És legyen immáron a kocka, tetraéder!

(#2) nihill


nihill
őstag

Covid, csiphiány --> az autógyárak kaszálnak
sokkal olcsóbb lítium --> az autógyárak kaszálnak
surprise, surprise

(#3) Fritz Teufel válasza Sirus86 (#1) üzenetére


Fritz Teufel
őstag

Nem számítanék visszaesésre belátható időn belül. Egyre több elektronika épül be kötelezően (Uijós jogszabályok) ami nyilvánvalóan nem tesz jót az alapárnak. A kényesebb részbe meg bele sem vágok. Nem lesz olcsóbb vagy ha mégis, akkor erősen fapados, kopogós petpalack műanyagokkal (VW éppen ilyent tervez 2 év múlva bemutatni mint új népautó 18-20M körüli áron...) biztos van olyan nép...

[ Szerkesztve ]

Asus ROG Strix G513IH; Apple iPhone 14 Pro Max, Samsung Galaxy S20+ 5G; PocketBook Touch HD 2

(#4) GhanBuri Ghan


GhanBuri Ghan
őstag

Az alacsony árakat a verseny hozza el, a lítium pedig csupán az egyik összetevője az akkumulátornak, az anódban lehet attól még például nikkel, mangán, kobalt vagy alumínium - nem lehet egyenes arányosságot húzni a lítium és az akkucella ára közé.

(#5) Big_Boss válasza Fritz Teufel (#3) üzenetére


Big_Boss
aktív tag

Melyik VW modellre gondolsz? ID2?

PS5 + Xbox Series S + Nintendo Switch v2

(#6) Döglött Róka válasza Big_Boss (#5) üzenetére


Döglött Róka
addikt

Ami 8-10M inkább. De fórumon illik túlozni.

Ikea Tafjord, Kínai indukciós töltő, Victorinox Traveler, 10 Tojás M (3 már hiányzik),Rádiós ébresztőóra piros kijelzővel, Varta akkutöltő

(#7) Big_Boss válasza Döglött Róka (#6) üzenetére


Big_Boss
aktív tag

Pont ezért kérdeztem, mert az ID2-t 25k EUR környékére lövi be a VW, de dolgoznak egy 20k EUR alatti EV-n is.

PS5 + Xbox Series S + Nintendo Switch v2

(#8) Tasunkó válasza Fritz Teufel (#3) üzenetére


Tasunkó
aktív tag

Kopogós műanyag csak azért kell, hogy a nem kopogósért felárat kérhessenek. Kérdéses hogy az elektronika beszerelése/kifejlesztése hogy aránylik , a benzinesből kieső pl.sebváltó, kipufogórendszer stb. költségeihez, mégha a félvezetők, líthium, illetve ritka nyersanyagok ára is kellemetlen, sanszos hogy a végső árat a marketing dominálja le, vagy inkább fel, és köszönőviszonyban sincs az előállítási költségekkel. Az akku technológia egyszerűbb elérése viheti csak le, illetve ha a kínaiak az aliexpressen fogják árulni.

[ Szerkesztve ]

Kérek egy számot a jútútú

(#10) btprg válasza Fritz Teufel (#3) üzenetére


btprg
senior tag

Ki a francot érdekel a kopogós műanyag? Amíg vannak akiket ilyen baromságokkal lehet hülyíteni, addig lesz kit lehúzni. A kopogós műanyag a 30-40 éves autóban is tök jól elvan, a puha prémium érzésű izé meg lerohad és aztán sokkal ocsmányabb lesz az egész.

"Tepid! Tepid is no good for a star, but it'll do for stardust." (nmlorg/naim)

(#11) Fritz Teufel válasza btprg (#10) üzenetére


Fritz Teufel
őstag

Engem nem tudnak vele "hülyíteni" szerencsére. A kopogós műanyagot szoktuk a szarokba gyártani. És csak mondom, a vevőink ki is spórolnak belőle ezt-azt idővel (a műanyag granulátumba több kitöltő anyagot tesznek az előírtnál), aztán kopik, karcolódik, elszíneződik, nem tartja meg a festéket. Valamiből nekik is meg kell élniük :D Ez megtörtént eset, ami majdnem jogi procedúra lett.
Ha csak Dacia-ra tellene, én is szaroznám a bőr belsőt, hogy az milyen lesz 10 év múlva. Az is igaz, hogy bőr belsős autóba nem gyűrném be a kecskét mint a kopogósba, azt igényesebben használnám(om) ;-)

Asus ROG Strix G513IH; Apple iPhone 14 Pro Max, Samsung Galaxy S20+ 5G; PocketBook Touch HD 2

(#12) Tasunkó válasza btprg (#10) üzenetére


Tasunkó
aktív tag

Kopogóstalan Lujivutton népautón dolgoznak.

Kérek egy számot a jútútú

(#13) Noukoum válasza GhanBuri Ghan (#4) üzenetére


Noukoum
veterán

Olyan embereknek íródott ez a cikk akik simán egyenes arányosságot húznak a kettő közé. Klasszikus bulvár.

„Kettős úton halad az emberi élet: Egyik a gyakorlat, másik az elmélet. ”

(#14) .mf válasza Fritz Teufel (#3) üzenetére


.mf
veterán

"Egyre több elektronika épül be kötelezően (Uijós jogszabályok) ami nyilvánvalóan nem tesz jót az alapárnak."

Például? Mi az, ami annyira megdobja az alapárat? Tudom, egyesek körében divat az uniót köpködni, de ezek egyrészt a belsőégésűekben is benne vannak, amik továbbra is féláron mennek, másrészt még a fapados, kopogós petpalack műanyagos belépő modellekbe is sok olyan sallang van, ami nem kötelező előírás, hanem a gyártó erőlteti. Az elektromos autók árazását nem a lítium vagy az előírt védelmi rendszerek határozzák meg, hanem a marketing.

Fotóim: https://www.facebook.com/fmartinphoto/

(#15) Füleske


Füleske
őstag

8 kg lítium kell egy 400 kg -os, 62/58 kWh akkupakkba.(2%) Mitől lenne ennek az árától sokkal olcsóbb/drágább az autó? Mellette van pl. 126 kg alumínium.

(#16) Baskiria válasza .mf (#14) üzenetére


Baskiria
őstag

Pontosan. Állandóan a vásárlói igények duma megy, pedig a vásárlói igény nem az automatikusan behajló tükör meg a tablet a műszerfalon, hanem az, hogy tartós legyen, olcsón fenntartható, vállaható anyagokból legyen és ki tudjam fizetni. De igen a radaros tempomat is alapvető igény, adaptív led világítás nélkül sem lehet élni, aztán koccansz egyet és 600 ezer egy lámpatest.

(#17) Dare2Live válasza Fritz Teufel (#11) üzenetére


Dare2Live
nagyúr

Kedvencem a firkászok akik kopogtatják a műszerfalat. Igen kibír 20+évet. Nem garázsba. Napon. Cserébe ott a "prémium" 25misi+ le(mű)bőrözve. Amikor 6-7év nap után már ocsmány aztán elkezd málni, potyogni hibátlan. Persze értem én garázsbe kell meg simogatni és ha bőr átkenegetni...

De tök igazad van. Ennek a rétegenek telik rá, hogy kuka. Lizing is lejárt gari is elszámolja vagy NER. Nem érdekli se a bolygó se semmi.

don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...

(#18) btprg válasza Fritz Teufel (#11) üzenetére


btprg
senior tag

Látod, tökéletesen működik a dolog, nagyon jól aktiválja sokakban a sznobságot, rögtön le lehet nyomni másoknak az ilyen dumákat, hogy "akinek csak arra telik" :D Csak nehogy kiderüljön hogy azért "telik" luxusautóra, mert a pénzügyi tudatossága nulla, és a pénze nagy részét a magamutogatásra költi. Vagy azért mert nem tiszta dologból dől neki a lé.

#12:
:D

"Tepid! Tepid is no good for a star, but it'll do for stardust." (nmlorg/naim)

(#19) Dare2Live válasza Baskiria (#16) üzenetére


Dare2Live
nagyúr

Azt tegyük hozzá, hogy
az autógyártók azoknak gyártanak akik megveszik az újat. Nem érdekli, hogy 10évesen szétesik e.
A legföbb ami eladja az újautót az nem a tartosság, célszerűség. Az a dizájn meg az érzet. SUV, Crossover tarol. Miközben nehéz, nagy homlokfelület sokat fogyaszt kívül nagy belűl meg kicsi és tök általános dizájn miatt a lőrésszerű ablak amin nem lehet kilátni. Viszik őket mint a cukrot miközben a célszerű formák mint egyterű, kombi alig van, eltűnik. Mert nem veszik őket.

Szóval el kell keserítselek. Az újautó vásárlói igény nem a tartosság.

don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...

(#20) Baskiria válasza Dare2Live (#19) üzenetére


Baskiria
őstag

Sajnos úgy tűnik igazad van, bár azért remélhetőleg az öntökönlövés korrigálja ezt a helyzetet az elszálló árakkal, lesz amiért már nem veszel érzetet meg dizájnt.

(#21) Vincent_


Vincent_
aktív tag

Ez van, ha izomból, akarattal, szabályozásokkal nyomnak valamit a piaci döntések helyett...

(#22) Noukoum válasza Vincent_ (#21) üzenetére


Noukoum
veterán

Plusz mindenki tudja hogy soros áll ennek a hátterében is.

„Kettős úton halad az emberi élet: Egyik a gyakorlat, másik az elmélet. ”

(#23) MongolZ válasza Dare2Live (#17) üzenetére


MongolZ
addikt

Nekem új autó vásárlásánál feltétel volt, hogy NE legyen kopogós műanyag. De a lábtérnél sem. Nem azért, mert eszméletlen igényes vagyok, hanem mert 1., szerintem ennek a mai világban tök alapnak kellene lennie 2., ha a közel 20 éves, középkategóriás dél-koreai autóm tudta ezt, akkor egy mai autónak is tudnia kellene. Hát, nem volt túl sok választék a 8-10 MFt-os kategóriában.

(#24) Füleske válasza MongolZ (#23) üzenetére


Füleske
őstag

Mit vettél, ami ilyen volt?

(#25) 8th


8th
addikt

Hány éve is hallgatjuk azt a baromságot, hogy de most aztán már tényleg olcsóbbak lesznek az elektromos autók? 4-6-8? lol.

(#26) MongolZ válasza Füleske (#24) üzenetére


MongolZ
addikt

Kompromisszummal Renault Grand Scenic

(#27) dabadab válasza nihill (#2) üzenetére


dabadab
titán

Covid, csiphiány --> az autógyárak kaszálnak

A valós számokra azért nézz rá, hátha feltűnik, hogy ez nem így volt: ezek nagyon csúnyán betettek az autógyárak eladásainak meg főleg a hasznának.

DRM is theft

(#28) dabadab válasza 8th (#25) üzenetére


dabadab
titán

Az elektromos autók folyamatosan olcsóbbak, nyugodtan nézd meg, hogy pl. egy első generációs Leaf meg egy mostani mit ad mennyi pénzért.

DRM is theft

(#29) dabadab válasza Füleske (#15) üzenetére


dabadab
titán

Egyéb számok: a csúcson volt a lítium kilója kb. 80 dollár, nyolc kilónál az 640 dollár, ennek a fele az áresés, vagyis 320 dollár, ami kb százezer forint (ami a kisker árban persze nagyobb összegként fog megjelenni, talán egy kétszeres szorzóval).
Ezt nem nagyon venni észre az autóárakban, mert random akcióknál nagyobb összegeket engednek (ránézve pl. a hahura, új elektromos autókra simán adnak egymilliós kedvezményt is).

[ Szerkesztve ]

DRM is theft

(#30) maputo válasza .mf (#14) üzenetére


maputo
tag

Előírás a vészfék asszisztens, sávtartó, táblafigyelő. Idéntől kiegészül az Intelligent Speed Assistance-szal.
Meg ugye ott van az átlag 95 g CO2/km, ami felett büntetést fizetnek a gyártók.

Erre jön rá, hogy valamiért azt hiszik az autógyártók, hogy mindenki egy gombok nélküli óriástabletet akar a műszerfal közepére. Természetesen alkalmazásbolttal.

(#31) dabadab válasza maputo (#30) üzenetére


dabadab
titán

Előírás a vészfék asszisztens, sávtartó, táblafigyelő

A vészfékasszisztens 2009 óta (14 éve) kötelező :) Amire te gondolsz, az az automata fékrendszer, ami radarral meg kamerával veszi észre, hogy éppen neki akar menni valaminek az autó.

Egyébként ezek létező rendszerek, amik egy csomó autón már régóta megvannak, nem nagyon hiszem, hogy az, hogy ezentúl az alapfelszereltséghez is adni kell olyan nagyon megdobná az árakat (az extrák árazásánál ugye nem a tényleges költségek az irányadók, hanem az árdiszkrimináció, vagyis az, hogy akinek több pénze van, attól többet tudjanak beszedni).

DRM is theft

(#32) Dare2Live válasza MongolZ (#23) üzenetére


Dare2Live
nagyúr

3-4 év még a 8-10 millió Ft az középkategória volt. Most már nem. :(

Csak kontexusban egy pl. A magyar piac alfaomegaja a Szuzik SX4/Vitara GLX tehát kb fullos 3.5éve gl+4.5millió volt metállal. Most 8.4metállal már amíg még van tavalyiból pár darab.

don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...

(#33) Döglött Róka válasza dabadab (#31) üzenetére


Döglött Róka
addikt

És milyen jó cuccok ezek, drive assisttal bármilyen autópálya nyugalom és béke.

Ikea Tafjord, Kínai indukciós töltő, Victorinox Traveler, 10 Tojás M (3 már hiányzik),Rádiós ébresztőóra piros kijelzővel, Varta akkutöltő

(#34) Dare2Live válasza Baskiria (#20) üzenetére


Dare2Live
nagyúr

Mért korrigálná?

Most is a dizájn, minőségérzet, a "nem kopogós műszerfal", suv/crossover... a főfő vételi szempont az új autó vásárlásoknálés nem az, hogy elmenjen 500-600.000kmet 20+év alatt és úgy hogy motorban olajat meg gyertyát cseréltek és a lánc még az eredeti és persze olajat nem eszi, nem kellett hozzányúlni....
Régen sok-sok legendás motor volt. Toyotanal, VWnél, Renaultnál... Most hát mondjon nekem vki olyat ami akár 10.000kmes olajcserével a fentit tudja. "Nem sok van."

konkrét pl 1gen yaris 1/2szfe motorral. Most is rengeteget látni legtöbb 20+éves. Baromi keveset fogyaszt, motor ha cserélték az olajat városi 5kmes táv esetén is nem ritka, hogy 500.000+km után nem eszik semmit és még gyári a lánc. Tény hacsak nem garázsos darabok voltak 25évig akkor alúl már rohandak és gazdasági totálkár a lakatolásuk.
2005ben 1szfet váltotta az 1krfe. Hát 200.000kmnél már generál szokott kelleni. 2009ben a 2szfe helyett jött az 1nrfe. Jellemzően 150-200.000kmnél már zabálja az olajat és detto generál. Ami nem olcsó. 2009 refreshnél az alvázvédelem is "elromlott", simán jobban rohad egy 2009es yaris mint egy 2003as! De van előreléps: Lehet venni 600.000Fts lámpabúrával.

don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...

(#35) tibaimp


tibaimp
veterán

Nem arról volt szó, hogy a Li-ot kiváltják Si-vel? Olvastam valahol, hogy ez már működik. Annyi, hogy a kWh/kg arány nem jobb, kb ugyan annyi, de maga a Si jóval olcsóbb és nagyon sok van belőle.

A tehén egy bonyolult állat, de ÉN megfejtem...| 2016-tól az tuti, hogy az angyalok is esznek babot...

(#37) Tasunkó válasza Dare2Live (#34) üzenetére


Tasunkó
aktív tag

Sztem ez az egész softweres fejlesztés arról szól, hogy Kína ellen felvértezzék magukat. Kitalálnak szabványokat amit kilobbiznak az eu meg különböző sóhivatalokban, és amiket Kína egy darabig nem tud majd teljesíteni. Mellékesen némelyik softweres dolog működőképes is lehet aztán idővel. De nálunk úgyis az lesz hogy az ebay-ről lesz, kínai utángyártott elektronika a használt nyugatiba, meg mindenféle life hack, most már komplett lehet majd otthon szerelni. Mindenről log-file lesz, hogy mi milyen állapotban van, sokkal egyszerűbb lesz minden a jövőben, nem kell autószerelőkkel szenvedni. Idővel Kína úgyis kigolyózza őket az alsó szegmensből. Legnagyobb változás az autószerelőket fogja érni, nem lesznek majd sztetoszkópos motorkotyogás vizsgálatok, mennek majd vissza kasznit hegeszteni.

[ Szerkesztve ]

Kérek egy számot a jútútú

(#38) vicze1 válasza Hieronymus (#36) üzenetére


vicze1
félisten

Azért csökkentették mert: "China halted incentives for the new energy auto sector and catalyzed a decline in demand for battery inputs"

Mivel jelenleg nincs állami támogatás, így drasztikusan megesett a kereslet(Januárban egyből 38%-os volt a visszaesés), így a túltermelés miatt meg kell szabadulni a raktárkészlettől.

Továbbra is ott tartunk, hogy túlnyomó többségeben állami pénzből váltasz elektromosra a világ legtöbb részén és gyak adófizetői pénzt fölöznek le az autógyártók.

Piacgazdaság my as...

(#39) Füleske válasza tibaimp (#35) üzenetére


Füleske
őstag

Ahogy olvasom, a szilíciummal a grafitot váltanák ki, de még vannak problémák, az egész nem tűnik tömeggyártásra késznek. Sok hasonló kísérlet van, mindenki próbálja megtalálni a jobb és/vagy olcsóbb akkut, mindenféle anyaggal és technológiával kísérletezve.

(#40) Baskiria válasza dabadab (#31) üzenetére


Baskiria
őstag

Milyen asszisztens? Az én kocsimban nincs abs. :D

(#41) Baskiria válasza Dare2Live (#34) üzenetére


Baskiria
őstag

Valamiért azt érzem neked hasonló szempontok fontosak mint nekem.

(#42) Ueda válasza tibaimp (#35) üzenetére


Ueda
senior tag

Én a kálciumról olvastam. :DDD https://sg.hu/cikkek/it-tech/152207/a-kalcium-helyettesitheti-a-litiumot-az-akkumulatorokban

OS : EndeavourOS KDE . . . . . . Parancs menü : https://pastebin.com/u/txt444

(#43) 8th válasza dabadab (#28) üzenetére


8th
addikt

Az mindegy mit ad és mennyiért. A ceruza egyre vastagabban fog.

(#44) D55 válasza .mf (#14) üzenetére


D55
junior tag

"egyesek körében divat az uniót köpködni"

Ez nem divat kérdése, rettenetesen káros mód túlszabályoznak mostanában mindent, teljesen elfojtják a verseny jótékony hatásait (gondolok itt főként a mindenkori átlagos ár-érték arány növekedésére, ami végsősoron a lakosság vagyonának reálértékének növekedését biztosítja a fogyasztói társadalom / növekedésre épülő gazdasági modell elsődleges hajtóerejeként) és úgy bújtatják az indokaikat környezetvédelmi meg fogyasztóvédelmi ürügyek mögé, hogy közben nagyon feltűnően kilóg a lóláb (pl. a CO2 flottaátlag számításnál a jármű tömege kapcsán alkalmazott elmebeteg képlet ami miatt a 2,5 tonnás autóba a 6 literes V12 simán befér a határértékek alá, ha mégsem akkor kap egy apró akkut, kb. egy tartós üzemre alkalmas önindítót, meg egy elektromos csatlakozót és máris 0-nak számít, miközben a kisautókat kb. betiltották, pedig ha már annyira fontos ez, akkor abszolút értékben pont azok bocsájtanák ki a legkevesebb széndioxidot, de jöhetnék a balesetbiztonsági szempontokkal is amikre hivatkozva pedig a túlelektronikázást erőltetik, na ott is vannak ám elég visszás dolgok ha az ember az összképet józan ésszel végignézi).

És értem én, hogy segíteni kell a többnyire inkább marketingben, mint sem műszaki kíválóságban erős helyi gyártókat a kontinensen kívüli, jellemzően kimagasló minőséget nehezen verhető áron kínáló konkurenciával szemben (japánok meg néha mostmár a koreaiak is amikor eltalálják épp), de nagyon rossz ha ezt ilyen képmutató módon valósítják meg, ráadásul ennyire egyoldalúan csak a gyártók gazdasági érdekeit képviselik a lakosság érdekeinek kárára.

(#45) Noukoum válasza D55 (#44) üzenetére


Noukoum
veterán

Ahhoz képest hogy "a kisautókat kb. betiltották", minden gyártónál bő a választék. Szóval itt valaki hazudik. :)

„Kettős úton halad az emberi élet: Egyik a gyakorlat, másik az elmélet. ”

(#46) Dare2Live válasza Tasunkó (#37) üzenetére


Dare2Live
nagyúr

Nem SWnél de az egyértelmű, hogy az EUs szabályzás az EUs autógyártóknak akar kedvezni. De Kína pl még sokkal jobban tolja a saját iparát, simán ráhúzható Kínára, hogy tisztességtelenül.
A kínai alsó szegmens pl pont addig tud EUban versenyképes lenni amíg nem kap egy akkora büntetővámot az EUtól int amit az EUban gyártott autók kapnak Kínában. Unfair? Véletlenül sem.

@D55 Véletlenül se mondanám. Az autóiparban pl eléggé az EU diktál és ennek kemény része a szabályozás és evvel versenyelőnyt ad az EUs cégeknek. EURO norma tipikus pl konkrétan megvédte az EUs piacot és amikor US/Kínának is fontos lett az komoly versenyelő lett EUs autógyártóknak. Konkrét pl: Lada (ami akkor még jórész Renautl tulajdon volt) eur 6D miatt hagyta el az EUs piacot.
De jó pl az NCAP is. Újabb konkrét pl: Kína ~15éve majdnem betört az EUs piacra de aztán jött az NCAP teszt [link] és buktak.
És ebbe az egészben vastagon benne van az EUs autógyártó cégek.

Szerintem ld korábbi plemet a Toyota japán minőség sehol sincs ahoz képest ahol volt. Benzines motorjaik 200.000km után mehetnek generálra akáérhogy óvtad őket. Mazdak továbbra is a legrohadósabb autók, skyactivval komoly motorgondok vannak. Kia/Hyundai minőségben pedig még ott sincs ahol japánok. A KIA 7év garanciánál nagyobb marketing hazugság pedig kevés van. Félreértés ne essék baromi komoly gondok sorát tudom felhozni az EUs autós cégeknél is de japán sajnos már semmivel se különb. Korea meg hát a benzines motorjaik min fele kb szériahibás.

[ Szerkesztve ]

don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...

(#47) Reggie0 válasza tibaimp (#35) üzenetére


Reggie0
félisten

Nem Si-vel, hanem natriummal.

(#48) D55 válasza Noukoum (#45) üzenetére


D55
junior tag

Bocsi, nem tettem hozzá, tisztán belsőégésűekre vagy kamuhybridekre gondolok itt. Ott úgy tudom évről évre lehetetlenülnek most el a könnyű kis megfizethető modellek.

(#49) Noukoum válasza D55 (#48) üzenetére


Noukoum
veterán

Én is úgy tudom, hiszen ezt olvasom már lassan 10 éve. Csak azóta sem látom. Azt viszont látom hogy nincs rá kereslet, mert aki új autót vesz az kitudja fizetni a nagyobbat és drágábbat.

Megfizethető új autód meg sosem lesz rekord áfával, rekordgyenge valutával, rekord drága országgal és rekord alacsony fizetésekkel.

„Kettős úton halad az emberi élet: Egyik a gyakorlat, másik az elmélet. ”

(#50) Dare2Live válasza Baskiria (#41) üzenetére


Dare2Live
nagyúr

Én nagyon sajnálom, hogy elmúlt a Toyota dicsősége ahol ahogy írtam benzinesek csak olajat/gyertyát kell cserél rajta elmentek gond nélkül félmilliókmet. Dizelnél csak egyet sajnálok, hogy nincs az 1.4D4D az is egy legendásan tartós darab.

De uígy mennyi legendásan tartós VW, Renault... motort lehetett felsorolni. Most meg 10év után már jó az 1.0/1.5ös TSI de azért 120.000kmenkeént meg kell pucolni amblokk meg csakis előírt olajat rakj bele...

És hát KIA/Hyundai vonalon is mi lett. Gari idő alatt 40-70.000km után esznek 1liter olajat 1000kmenként és úgy hárítanak ahogy bírnak ha minden kopp rendben volt akkor is ügyvéddel kell menni hogy átverd a garit. DIs gamma, theta... vonal különösen gáz. Szép amikor elvileg van rá 7év gari a száraz DSG(DCT) 2.5év után széthullik és szétrakják a kezüket és közlik, hogy erre gari nincs és 1millió lesz kb a javítás.

szerk: helyesírásért, kimaradt betükért elnézést.

[ Szerkesztve ]

don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...

Copyright © 2000-2023 PROHARDVER Informatikai Kft.