Hirdetés
-
LOGOUT.hu
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
Mind a két cég adott nekem is ajánlatot. Nem a legjobbakat, de nem is annyira volt rossz. Inkább közepesnek mondanám.
Érdemes lenne meghallgatni a profikat, mit mondanak az árnyékolásra, mert nálam egy közel lapos, DNYI tető esetén 10 óráig nagyon 1kWh sem jön le összesen. Lehet kevesebb pluszt hoz az SE rendszer, mint amivel többe kerül. -
törölt tag
válasz curioustee #2264 üzenetére
Az a baj a WS-el, hogy számomra inkorrekt volt.
Kifejezetten kértem, hogy ne a várható hozamra kalkulálja a rendszer árát, mert az vagy meglesz, de inkább nem. Mutogatta az SE hozamszámítást, de én nem ezt kértem. Kértem a második megkeresésükre, ha nem tud 2 milla alá menni, NE küldjön újabb ajánlatot. Nem tudott és mégis küldött. Ez nem SE rendszer volt. Összehasonlításként: 1.6millió lett 50m 3 fázisú AC kábellel. -
törölt tag
válasz curioustee #2267 üzenetére
solardepo.hu
Ami hiányos az a kommunikációjuk. Illetve 2 hete kész, de még nincs leadva az NKM felé a dokumentáció. Nem tudom más cégeknél ez mikorra történik meg, ezt sokallom. Ráadásul a tulajt napközben elérni szinte lehetetlen, mert szerelni van.
Tehát 3,5/5pont
Ár a legjobb volt az összes között.
Én értem, hogy családi vállalkozás, ezért is gondolom a jó ár, de éppen a hátránya is ez.
Pontosan le kell papírozni mindent, -
törölt tag
Aug.12-én volt a telepítése a rendszeremnek, 4.34kWp a teljesítmény, inkább lapos tetőre, és közel DNY-i tájolás, volt egy nap kiesés, áramszünet miatt. 382kWh jött le eddig.
Fronius symo 4,5-3M inverterrel. -
törölt tag
válasz Geresics #2307 üzenetére
Tudnék mesélni, ha lehetne.
Viszont nagy dolgokkal bajban vagyok és kérlek adj valami támpontot.
Az intézményünk éves fogyasztása 254.000kWh (leírni is rengeteg).
Ha ideális terület adódik egy rendszerhez, - no meg pénz- (lehetne akár tető is, ami lapos, de pvc fedelű, viszont pár helyen EPS100-as szigeteléssel, tehát elvileg telepíthető) mekkora rendszer kellene ehhez, mondjuk 10-15%-os ráhagyással, legfőképpen, ehhez mekkora szabad felület kellhet. (gondolom állványos kivitelt kellene nézni)
Tényleg csak hozzávetőleges szám érdekelne, mert a tető eléggé szabdalt, és ha eleve reménytelen, nem állok neki méricskélni. -
törölt tag
válasz Geresics #2315 üzenetére
Köszi
Az árra nem is vagyok kíváncsi. Ha lesz, az központi költségvetés és/vagy EU pénz.
De az irdatlan mennyiség egy olyan tetőre, amit nem erre terveztek. Lehet célszerűbb az a 680m2 sík terület, ami beépíthető lenne talán. Igaz, messze az órától.
De már ez se az én problémám. Majd kiírják a pályázatot, jól megtervezik és jól megépítik. -
törölt tag
Ma azt hallottam, hogy lesz beruházás az oktatási intézményeknél.
-
törölt tag
válasz Larry2141 #2344 üzenetére
Jó ajánlatot kaptam:
napelem22.hu
solardepo.hu
Van egy másik szentesi cég, Bali János (BalVill vagy valami hasonló) őket nem kérdeztem, de talán érdemes
Volt még egy harmadik, de nem jut eszembe neve.
Aztán volt egy negyedik is, az meg az email címem alapján megkereste az itteni hozzászólásaim és számon kért, hogy miért más mellett döntöttem. -
törölt tag
válasz FamulusSolar #2357 üzenetére
No.
Nem akartam ebbe belemenni nyilvánosan. Ez egy indexes fórumról indult. Felajánlottad, hogy megnézed, adsz egy ajánlatot. Rendben.
Adtál egy ajánlatot, ami igaz, hogy nem volt rossz, de közel sem volt a legjobb. Kb. a harmadik volt a sorban.
Amikor rám írtál, megírtam, hogy nem aktuális az üzlet. Aztán jött egy újabb email, amit itt bemásoltál és tetted mellé az itteni hozzászólásomat, képernyőmentéssel. Kb. köpni-nyelni nem tudtam. Aztán rájöttem, hogy az email címem alapján megkerestél, nem nehéz, mert ezt használom, sok helyen, bár ne tévesszen meg, van más ungawa nick is a neten.
Szerintem nem ígértem semmit, nem köteleztem el magam, nem volt ráutaló magatartásom sem. Az, hogy miért nem Téged választottalak több tényező is befolyásolta:
1: Ez van, ezt kapod (Longi panel vagy Longi panel)
2: Árban kb. harmadik voltál.
3: Kicsit sok voltál, mikor nálunk voltál.
---------------
Megkérlek, hogy fogadd el azt, hogy én, mint vásárló így döntöttem.
Nem szeretnék sem több emailt, sem ide választ kapni. -
törölt tag
válasz curioustee #2373 üzenetére
Mondjuk mono vs poly-t összehasonlítani nem túl szerencsés.
Tudni kellene, hogy milyen a tető dőlésszöge, mennyire tagolt, árnyékolt stb.
Longi egy új panel, Sharp egy régi gyártó, van neki is mono panelje.
Nem tudni, hogy az ár mit takar pontosan, mit jelent a garancia idő hosszabb kifejezés, ismereteim szerint Longi 10 évet a panelre, Sharp is. -
törölt tag
geresics
Jött ki frissítés Fronius inverterekre, mit tudsz róla?
-
törölt tag
válasz odipapa #2387 üzenetére
Attól, hogy van némi költsége, még nem átverés. Ha veszel fel jelzálogkölcsönt, nem kapod meg értékbecslés, kamat*kezelési költség nélkül, sőt még közjegyzői díj nélkül sem. Az meg alap, hogy jelzálogjogot tesznek rá, ami itt csak 5 milla felett van.
Nem teljesen ingyenes, de attól még nem rossz. -
törölt tag
válasz odipapa #2390 üzenetére
Pályázat: akkor finanszírozható ilyen támogatás mellett, ha csökkented a CO2 kibocsájtásod.
Ehhez kell egy jelenlegi szennyezés, és utáni állapot. Tény, hogy pénzbe kerül, a 10% önerőbe beszámolható.
Hitel ügyintézés? Az 90%-ban ingyen végzik akik telepítenek. Én magamnak a fűtésnél megcsináltam. Nem egy nagy durranás.
+10% amivel többet termelhetsz ebben a konstrukcióban, nem azt finanszírozzák, hogy vállalkozz, valahol érthető. Kp esetén nincs megkötés, de olyan olcsón veszik vissza, hogy nem éri meg túltermelni.
Amíg nem fizettél, nyugodtan állj el és ha tudod, kp,-re fizesd. De hidd el, sokaknak jelent ez megoldást arra, hogy villanyszámla helyett ezt fizessék.
--------
Tudom majd jönnek a HA mondattal, azok, akik szerint ez hülyeség, mert mi lesz akkor HA nem lesz szaldó. -
törölt tag
Alkalmazott: azt jelenti, hogy valaki alkalmazza, tehát ő nem vállalkozó, nem fektet be, nincs rizikó. Gazdaságilag a céged termel, ahol dolgozol, amihez hozzájárulsz a munkáddal Te is. Mivel éltem mind a kettő oldalon, tudom, hogy mi a különbség.
Ahol én dolgozom, ott meg lényegesen drágábban kapják. De ez parttalan eszmecsere.
Ott volt elcseszve, hogy az a pénz, amit az EU lakosságnak szánt, elment az állami épületek felújítására, nekünk meg maradt az mfb 0%.
De ha úgy érzed, hogy a vállalkozások jobban vannak támogatva, tényleg váltani kell -
törölt tag
cannibal levezetése is jó, de az is, hogy az otp-nek megy a pénz és ő teszi a vállalkozó számlájára, nálam is így volt. A végén még összejött egy 70-80eFt ezt ők leemelték a számlámról - megbízással - elutalták a kivitelezők egyikének, és így lett kerek a történet.
Az a gond, hogy az elején voltak hiányos ismeretek az mfb pontokban bőven. Nekem ismerős van magasabb szinten, aki regionálisan koordinálja az mfb hiteleket, így viszonylag gyors volt. Azért viszonylag, mert mfb menet közben is változtatott nyomtatványokat is.Pentele: néhány durva hibát elkövetett az ügynöke, mikor kijött. Nem fogom minősíteni az embert, max. 12 panel felszerelését látta megoldhatónak, most 14 van fenn és még 4 felfér. A többit inkább nem is mondom.
-
törölt tag
válasz canniball #2424 üzenetére
agyarka abból indul ki, hogy megszűnik a szaldo elszámolás. Ha ez bekövetkezik -jelenleg nem tudni ilyenről, de ha van konkrét akkor majd közzé fogja tenni gondolom - akkor fizetni kell számlát és hitelt is. Nyilván az a biztos ami elmúlt, én ezt úgy gondolom, hogy jelenleg egy lehetőség sok más mellett, pl. támogatni fogják a szigetuzemre átállást.
-
törölt tag
Az lehetne, hogy hanyagoljuk ezt a szaldós témát addig, amíg nem tudható semmi hiteles, korrekt, konkrét törvényjavaslat, munkadokumentum? Lassan komolyan mondom az lesz a következő, hogy mi lesz ha nem süt a nap majd? Értem én a dolgot, de ne vegyünk autót, főleg benzinest, mert kikopnak a dízelek és emiatt extra adót tesznek a benzinre.
-
törölt tag
válasz agyarka #2432 üzenetére
A hangsúly a leheten van. Ezért írtam olyan példákat, melyek szintén lehetnek. Néha beleolvasok index fórumba, azért néha, mert ami ott megy, az már nálam kiveri a biztosítékot. Ne legyen már itt is index fórum. Bár ahogy elnézem, vannak hasonló jegyek, amelyek zavarnak már. Emlékszem, hogy milyen ejnye-bejnye van, ha valaki egy szakmai fórumban árulja a motyóját. De például a topicgazda sem reklámozza itt magát, sőt privátban sem.
Lehet, hogy egyszer lesz változás, de hogy mikor és mi, azt nem tudhatjuk. Ilyen infók birtokában bármit is mondani, kuruzslás -
törölt tag
Azért egy 6kW-os inverterre feltenni 12kWp panelt, mint laikus és nem hozzáértő mondom ezt, kicsit soknak érzem.
Az inverternek vannak korlátai, az, hogy túlpakolod, nyilván lehetséges, de attól az még egy 6kW-os max teljesítményt tud leadni. Még az én abszolút nem ideális dőlésszögű paneljeim is többet termelnek 50%-nál. Én úgy tudom, hogy a maxnál nem fog többet adni a rendszerbe. Ha 70%-ot számolsz, az 8,4kW, de az inverter csak 6-ot tud, tehát 2,4 megy a levesbe. De tényleg várd meg mondjuk geresicset. -
törölt tag
5989W: azaz jelenlegivel már volt csúcsod is. Én azt mondanám, hogy 4-6 panel ami célszerű lehet még.
Szeptember nálam 470kWh volt egy 4,3kW-os, 7 fokos tetőn. De ez elég esős hónap volt. -
törölt tag
válasz FamulusSolar #2486 üzenetére
Egészen pontosan ez a 7. osztályos fizika mit takar?
Fizika - 7. évfolyam
Mozgások leírása
Mozgások fajtái
A dinamika alapjai
Folyadékok és gázok
Hőjelenségek
A hőmérséklet mérése
Szilárd anyagok hőtágulása
Folyadékok hőtágulása
A belső energia változása
Hőátadás, hőszigetelés
Fűtőanyagok
Olvadás - fagyás
Forrás - lecsapódás
Párolgás
Munka, energia, teljesítmény -
törölt tag
válasz hermanyi #2490 üzenetére
Mekkora a tetőfelületed, azon amin nincs árnyék, (kutyaol oldal?) vagy csak kevés. gy
Erre kb. 30-33m2 kell, de ha 310-320-as panelt teszel fel, akkor 2 panellel kevesebb, 3-4m2-el kisebb felület, kevesebb tartószerkezet, kevesebb munkadíj.
Miért kell SE rendszer? Nem fér fel egy oldalra?
Tűzeseti leválasztó tuti kell? [link]
445eFt/kWp a fajlagos ár. Láttam ilyen rendszert 2,1 milla alatt, nem annyira rossz ár érte.
Miért 3 fázis, van valami különleges oka neki?[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
-
törölt tag
Fél éve?
Meg kell nézni, hogy mi van az ajánlatban, milyen határidő? Kérj újat. -
törölt tag
Szia
Meglévő garancia miatt én nem nagyon rakatnám fel mással, más típust meg főleg nem, ha van egyező a meglévőre. Fronius szerint több is felrakható. Legfeljebb ha garis problémákat feszeget, akkor kérj állásfoglalást a Froniustól, írásban. Utólagos munkák mindig drágábbak, gondolj bele, hogy a kiépítésnél az inverteren is keres.
-
törölt tag
válasz jbnd-007 #2521 üzenetére
Sharp egy picit már régi konstrukció, viszont sok van belőle. Bisol-t én nem ismerem, de itt valaki említette már, a 3.6-os inverter olcsóbb, mint a 4-es, így az ár picit drágább fajlagosan.
Azt kell megnézni, hogy a fa mikor és mennyi panelt árnyékol majd vélhetőleg, ha 1-2db-ot, érdemes lehet utána kérdezni, olvasni a Tigo optimalizálónak, azt lehet akár 1db-ra is tenni.
Nekem nagyon kicsi a dőlésszögem és ezért lett mono panel, ha normál lett volna, felezett poly lett volna. A napelemszövetség oldalán tudsz kérni csoportos ajánlatot, az már jó támpont lehet.
De nem minden az ár, vannak egyéb kritériumok is, amik fontosak lehetnek.
Kp-s vagy pályázatos? -
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)