Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
bogabi
senior tag
Annyira nem vagyok Exchange szaki (sem), de pl. 2019-es Outlook-nál nem lehet állítani, csak hogy van cache vagy sem - legalább is nem találtam olyat az Outlook-ban, hogy mennyi levelet töltsön le. De ettől még lehet, hogy van ilyen opció.
@Brahmos: [link] bár ebben az esetben az admin fiókokra is érvényes lesz, parancssorból lehet leállítani/újraindítani. Az érdekes az, hogy amikor össze lett kalapálva az RD, akkor mezei user nem tudott, csal logoff-olni, admin fiókban ott volt a restart/shutdown. Aztán nemrég vettem észre, hogy mezei fióknál is aktív ez a két opció, hirtelen GPO-val megoldottam, de még nem jutottam oda, hogy utánajárjak, miért lett aktív a mezei usereknek is.
[ Szerkesztve ]
A tévedés joga fenntartva. A meccs áll egyenlőre, egyelőre ez a helyes.
-
bogabi
senior tag
válasz user12 #23065 üzenetére
Hát ez azért nem így van. Nem vagyok nagy szaki, de el sem hinnéd, mi mindent le lehet kérdezni a browseren keresztül (tegyük fel, hogy az otthoni gépedről megnyitsz egy weboldalt). Az IP cím a jéghegy csúcsa.
-
bogabi
senior tag
Ha megvan a google fiókokhoz a hozzáférés, akkor ki tudod gyűrni a fiókból a leveleket (is), valami MBOX formátumba, onnan meg át lehet rakni PST-be. Régebben csináltam, de már nem emlékszem, hogy kellett-e külső progi hozzá, vagy sem...
-
bogabi
senior tag
válasz timelord1987 #23325 üzenetére
hűha...
-
bogabi
senior tag
válasz CsodaPOK #23331 üzenetére
Mennyi keret van rá? Ha kis iroda, de mondjuk szánnak rá pár 100 ezret, akkor valami UTM (Sophos, Fortigate, etc.). Lehet, hogy elsőre ágyúval verébre, de ott van a kosárban az egyéb funkcionalitás is, ha netán erre is vevők (pl. URL szűrés, mail filter, stb.). Pár főnek egy kisebb modell is megfelelő lehet.
pl.: [link]
vagy: [link]
-
bogabi
senior tag
Persze, biztos van még legalább 27 másik egyéb termék, ami megfelelő lehet. Én Sophost használok, tényleg egy mindenes doboz, ha fullra van licencelve.
De mondjuk ott van az otthoni verziója is, ami free, mondjuk nem biznisz célra, ezt csak úgy megemlítettem... .-)
Nem tudom, ez a költsünk az IT-ra még mindig sok helyen szitok szó. Kis céges tapasztalatom nincs sok, de nagycége van, és még ott is sokszor azt látni, hogy rögtön kiborul a vezetőség, ha költeni kell valamire, persze igény az van, csak lehetőleg úgy legyen megoldva, hogy vagy nulla legyen a büdzsé, vagy esetleg még a kivitelező fizessen, mert dolgozhatott a cégnek. Azt nem tudom, hogy pl. egy olyan esetben, amikor bizonyíthatóan volt megoldás egy adott problémára, de azt nem fogadták el, mert ugye fizetős, és mondjuk ebből kifolyólag probléma adódott (nincs mentés, nem érkezett meg a mail időben, stb.), és ennek anyagi vonzata lett, akkor a vezetők vajon mit gondolnak...
[ Szerkesztve ]
-
-
-
bogabi
senior tag
válasz jbroxon #23798 üzenetére
Cseréld le az authenticated users-t domain users-re - talán működni fog, ebben most nem vagyok biztos.
De jobb lenne külön OU-ba rakni a sima mezei AD usereket, és erre az OU-ra linkelni a GPO-t.
[ Szerkesztve ]
-
bogabi
senior tag
Sziasztok. Egy kis segítség kellene, hátha más is tapasztalta a következőt: Pár notebookon (Dell Latitude, HP Elitebook) a W10 20H2-es frissítése azt okozta, hogy az Intéző teljesen megkotlott. A gépeken nincs semmi különleges progi telepítve, gyári Win image, Office 2016, Sophos Endpoint, stb. Wan egy régi W2003 szerverünk, amit sajnos csak SMB1-el lehet elérni, gyanítom, ez lesz a probléma forrása. De hogy ne legyen ennyire egyszerű, azért kérdezlek benneteket, mert nem csak az van, hogy a 2003-as szerveren lévő share-t nem lehet elérni (de ez sem egységes, van olyan gép, amiről simán megy, az érintett klienseken a SMB1 be van kapcsolva), hanem az van, hogy az intéző néhány gépen csontra kifagy. Homokóra percekig, van, hogy csak gép újraindítás segít - de ezt is tetű lassan csinálja a kliens ilyenkor. Ha leveszem a 2003-as szerverre mutató mappelést, akkor megjavul, de ha csak sima SMB1 probléma lenne, akkor nem lehetne elérni a share-t és kész. De itt az van, hogy teljesen megmekken az intéző. Futott ilyenbe bele valaki (bár SMB1-et gondolom már nagyon kevesen használnak, én sem szeretném, de sajnos ez egy régi ERP rendszer, amit archív okokból még pár évig meg kell tartani)?
-
bogabi
senior tag
Most eljutottunk odaáig, hogy egy tegnap gyári image-ből újrahúzott és felupdate-elt gépen, simán egy Excelt elindítva (nincs már mappelve rá az SMB1-es megosztás) csontra fagy az Excel. Mondjuk úgy, hogy most éppen a gép nincs a hálózaton (noti), otthon van az user. TV-el rámegyek, újraindítom a gépet nagy nehezen. Megvárom, amíg bejön a Win, elindítok egy Excelt, csontra fagy. Azért ez teljesítmény. Kilőni sem lehet task managerrel. Most várom, hogy hány perc alatt tudja bezárni....
-
bogabi
senior tag
válasz kraftxld #24510 üzenetére
Nem hagyományos share, hanem egy régi ERP fut rajta, aminek a DB-je Progress, és ennek eléréséhez van megosztva a szerveren egy mappa, amiben van pár olyan cucc, amire a klienseknek szükség van. Sajna az ERP nem költöztethető másik szerverre, örülök, hogy ez megy VM-ként. Amúgy igen, így járt, aki régi cuccokat (is) használ, de nyilván a menedzsment nem fog kiadni azért lét, hogy egy archív ERP-t rakjunk át egy újabb oprendszerre, bevonva az ERP supportját is.
-
bogabi
senior tag
válasz timelord1987 #24630 üzenetére
Leginkább az, hogy uninstallálod az összes olyan progit, böngésző bővítményt, codec pakkot, registry cleanert, driver updatert, stb. amit nem használsz. De ha használod, akkor is vakard le ezeket
[ Szerkesztve ]
-
bogabi
senior tag
Urak! Van valakinek tapasztalata USB over Ethernet témában? Lehet, kelleni fog egy ilyen izé. Rákeresve elég sok garázsjellegű kis céget hoz a gugli, akik foglalkoznak ilyennel. Van esetleg valaki, akinél működik ilyen megoldás? Preferált termék esetleg? NEM USB hosszabbítás a cél Ethernet kábelen keresztül, hanem olyan megoldás, amivel egy USB-s eszközt elérek a hálózaton keresztül (ezeknek általában van kliens oldali progija és szerver oldalon meg egy cél HW, amit az elérendő USB-s eszközre kell dugni). Egy frekvenciaváltót (vagy valami ilyesmit) kellene elérni távolról (akár VPN-en otthonról is), a kütyün van egy management USB port, na azt kellene támadni.
[ Szerkesztve ]
-
bogabi
senior tag
Érdekes. Én pénteken raktam fel a legfrissebb CU-t a 2016 Exchange-re, lokál C-ről, de annak nem volt ilyen nyűgje (hál' istennek). Mondjuk MS update-el együtt a két EXCH peccselése így is este 6-tól hajnal 2-ig tartott (ennyire mondjuk nem örültem már hajnalban)
[ Szerkesztve ]
-
bogabi
senior tag
válasz E.Kaufmann #24773 üzenetére
És akkor még másnap reggel kicsit kellett noszogatni a két szerveren az Exchange-et, hogy elinduljon pár service, aminek kéne, mer magától nem volt hajlandó. Lehet, sok volt neki a kettő együtt (Exch. CU és MS patch - pedig a szervereken csak a februári MS patch hiányzott).
-
bogabi
senior tag
válasz E.Kaufmann #24804 üzenetére
Jelenleg kb. 4 TB...
@gaborbol: migrációnál O365 oldalon nincs upload limit? Lehet feltolni annyival, amennyi a csövön kifér?
[ Szerkesztve ]
-
bogabi
senior tag
Rossz hírem van: a tűzfalon semmilyen extra rule nincs rá, sztem sima HTTPS-en kommunikál a service a NAV szerverével. Nem tudom, mikor frissítetted a szerveredet, de kis esélyt adok annak, hogy ez lenne a gond.
[ Szerkesztve ]
-
bogabi
senior tag
Örülök, hogy megjavult. Én kb. 1 éve kérdeztem a Sophos partnerünket, hogy nem-e lenne érdemes váltani XG-re (a most meglévő SG-kre fel lehetne húzni az XG-t is), de azt mondta, hogy egyelőre nem erőltetné. Azóta lehet, hogy már kikalapálták azt is, hiba meg előfordul mindenhol.
-
bogabi
senior tag
Sziasztok!
Az alábbi problémával küzdök már régóta, és sajnos eddig a vaksötét pincében kardozok a láthatatlan ellenséggel:
- adott egy tartományi hálózat (a tartomány jelenleg 2012R2 szinten van, de lehetne emelni 2016-ra), benne döntően W10 Pro gépekkel. Dokumentumok könyvtár GPO-val átirányítva a file serverre mindenkinél. W10 1903-as update után jött elő a problem (W7, W8.1 és W10 1903 előtti gépeken eddig nem tapasztaltuk): néhány usernél (java részben notebook használók, de asztali gépnél is előfordul) Office dokumentumok, PDF fájlok, általában a fájlműveletek néha teljesen lefagyasztják a gépet (elhalványuló Office alkalmazások, file kezelő, nem előhívható task manager, stb.). Van, hogy akár órákat is homokórázik a gép pl. egy Word, PDF, stb. megnyitásával. Mindegy, hogy a gép a tartományi hálózaton lóg, VPN-el otthon, vagy tartományon kívül az user otthoni hálózatán. Volt még SMBv1-es share-ünk, de azt menet közben megszüntettem (erre tippeltem), gépeken le lett véve az SMBv1 szolgáltatás is, de nem ez okozta. DFS-el mappeljük a hálózati meghajtókat, ezeket is pár usernél átírtam UNC path-ra, de nem javult meg tőle. Reseteltem a QuickAccess cache-t is próbából néhány kliensen, átmeneti javulást hozott, de aztán visszatért a probléma. Ha RDS-en jön be az user otthonról (az RDS farm W2016-os szervereken van), akkor eddig még nem tapasztaltuk a problémát. Kezdek kifogyni az ötletekből. User gépeken Windows logokban sajnos adott esetben semmi relevánsat nem találok - vagy elsiklok felette, nem tudom.
Tapasztalt már ilyet valaki? Ha igen, mi volt a megoldás? Minden ötletet szívesen veszek.
Köszi előre is!
-
bogabi
senior tag
válasz Gargouille #24932 üzenetére
Néztem a DNS-t is, de nem találtam benne hibát (ami nem jelenti azt,hogy nincs...). De akkor hová tegyem az otthoni fagyásos történeteket? Otthon nem a belső DNS szervertől kapja a névadatokat, ráadásul egy Outlook-ban csatolt melléklet (Word, PDF, Excel, stb.) megnyitásakor cached Exchange módnál már a saját gépen van pl. a levél, onnan kéne megnyitnia. Vagy pl. olyan esetben, amikor otthon (vagy akár tartományi hálózaton) egy C-n (vagy Windows Desktopon) lévő fájl megnyitásakor kezdi el megfejteni az élet értelmét a gép? Roaming profile nincs, tehát a Desktopot nem a szerveren keresi. Az a baj, hogy egyelőre nem látom az összefüggést ezekben az esetekben.
[ Szerkesztve ]
-
bogabi
senior tag
válasz Gargouille #24934 üzenetére
Igen, ez így van - elvileg okozhatja, de hogy ez okozza-e, azt eddig még nem sikerült megállapítani. Én úgy gondolkodom, hogy ha bent van a gép a tartományi hálózaton, akkor DHCP-n megkapja a DNS kiszolgálókat, és azokkal dolgozik. Otthon a home router-től fog IP címet kapni, az meg nyilván saját magát (vagy adott esetben egy előre beállított - pl. Google DNS -címet) fogja adni a kliensnek DHCP-n. GPO-ban nincs semmilyen extra DNS beállítás, ami esetleg otthoni hálózatban probléma lenne - az, hogy a Windows lelki világa mélyen belül hogyan viseli tartományi gép esetében azt, hogy nem látja a tartományi DNS szervereit, hanem be kell érnie az otthoni router által odaadott DNS szerverekkel, egyelőre nem látom át - de csodálkoznék, ha ez problémát okozna. Az biztos, hogy 1903 előtt ilyen problémánk nem volt, azóta meg tökmind1, melyik verzió van a gépeken (úgy értem, 1903 vagy újabb), mindegyiknél előfordul.
[ Szerkesztve ]
-
bogabi
senior tag
Eddig még nem próbáltam, de a következő lépések egyike ez lesz.
@Gargouille: igen, ez igaz, de nekem azt súgja valami, hogy akkor rengeteg gépnél kellene, hogy ez előjöjjön - többek között a saját notimon is, de nálam eddig nem jelentkezett (meg a gépek túlnyomó többségénél se - és néhány gépen akkor is megvan a hiba, ha a tartományi hálózatban van - de valóban, egy "beragadt/hibás" DNS beállítás akár okozhatja is). Meg ez elég nagy hiba lenne a Windows részéről, hogy ha a tartományi DNS hiánya ilyen problémát okozna - de sose lehet tudni, utánajárok, köszönöm!
@Tuib: igen, 2016-os fileserver clustert használunk 2 taggal, de nálunk nincs bekapcsolva a continuous availability, mert még a 8.3-as filenevek nincsenek kivezetve, pár régebbi programnak eddig még kellett - de köszi Neked is, ez is egy lehetőség, amit érdemes megnézni!
-
bogabi
senior tag
válasz DopeBob #24952 üzenetére
Igen. Az userek home folder-e egy hálózati megosztáson van, és ezen a megosztáson engedélyezve van a chaching of share. Az usereknél viszont csak a home folderben a Dokumentumok mappán van beállítva az offline files, nem az egész home folderre. Eddig - 1903 előtt - ezzel nem volt gond.
-
bogabi
senior tag
válasz DopeBob #24956 üzenetére
Nálam sajna nem csak kizárólag Office fájlokkal van gond, bejön a képbe még PDF, fájlkezelő is (gyakorlatilag, ha olyanja van a gépnek, akkor mindenféle fájlművelet csontra tudja fagyasztani hosszú percekig, de akár órákig is) - de valóban, nagyon hasonló a szitu. Lehet egy újabb bújtatott presszió az MS részéről a cloudba terelés okán? Összeesküvéselméletgyártás rulez
-
bogabi
senior tag
válasz Gombinyó #24963 üzenetére
Mekkora a várható forgalom? Mekkora az egyidejű kapcsolatok száma? Kell-e AV a webfilter mellé? Mekkora a kezelendő sávszélesség? Kell-e hitelesítés a web eléréséhez? Ha igen, miféle? Megannyi kérdés, ami válaszra vár. Ezektől függetlenül - nem kizárólagosan - pl. Sophos, vagy Fortinet. Vagy más
-
bogabi
senior tag
válasz Gargouille #25112 üzenetére
Hát igen, ez a meló ilyen. Sokszor mennek a dolgok csípőből, de egy-egy nagyobb projektnél én még nem láttam olyat, hogy minden flottul menjen. Szinte minden esetben bejött az informatikus 5 perc paradoxon (feleség/barátnő kérdése: meddig fog tartani a munka? válasz: nem sok, max. 1 óra. Na ilyenkor jönnek a hosszú átvirrasztott éjszakák ) Emlékszem, egyszer egy infra update közben, amikor le kellett kapcsolni egy 7 éve futó IBM blade-et (sose volt vele gond, lekapcsolást követő indítás mindig problémamentes volt), amikor egy szombat este indultunk volna vissza, a blade kakukkolt egyet, és annyi. Persze az egyetlen árva AMM ott helyben megboldogult, az IBM-es mérnök először Bécsből akart taxival hozatni cuccot amikor szombat este 7 után bejelentettem a hibát, aztán valahonnan lomolt egyet, amivel éjjel egyre ért ki a vidéki telephelyünkre Budapestről. Becsületére legyen mondva, azóta is emlegetjük, hogy az IBM support az nem szarozik. Jó buli vót.
-
bogabi
senior tag
Hali! MPIO kérdésem lenne: szokás egy hostra két különböző gyártó MPIO driverét felrakni (két FC-s storage-ot kellene így látniuk a hostoknak, mindkét storage dula controlleres, de eltérő gyártótól: egyik IBM, másik HPE)? És miért nem? Nyilván elegánsabb, jövőbemutatóbb, szebb SAN switch-el, csak érdekelne, van-e valakinek ilyen irányú tapasztalata. Előre is köszönöm!
[ Szerkesztve ]
-
bogabi
senior tag
válasz Teejay83 #25335 üzenetére
Lehet, pontostani kellene, hogy mire is gondolsz. VPN-en engedsz be privát eszközöket a belső hálózatba? Ilyenkor hogyan jut el pl. a VPN telepítő csomag - már amennyiben nem a Microsoft kliensekbe épített megoldását használod? Vagy abból a szempontból akarod vizsgálni a a klienseket, hogy pl. MS Update friss-e rajta, vagy van-e rajta víruskereső, ami nem elavult? Ha utóbbi, akkor arra a Microsoft Network Policy Servere is tud megoldást.
-
-
bogabi
senior tag
Sziasztok. Egy gyors kérdés: ismertek olyan programot, amivel egy virtuális gép képernyőjét streamelni lehet okos TV-re? Valami olyasmi kellene, ami webszerverként működik a VM-en, és a TV-n a böngészőben lehet kukkolni a VM képernyőjét.
-
bogabi
senior tag
válasz bogabi #25529 üzenetére
Köszi mindenkinek. Kutakodtam, de olyan megoldást nem találtam, ami közvetlenül böngészőből, mindenféle plugin/bővítmény nélkül működik. Így marad a TV+RPi kombó, így azért már sokkal tágabbak a lehetőségek (VNC, stb.).
[ Szerkesztve ]
-
bogabi
senior tag
válasz Gargouille #25578 üzenetére
Úgy érzem, jól át lett ez gondolva az MS részéről. Vagy mégse?
-
bogabi
senior tag
válasz Teejay83 #25664 üzenetére
Hát sztem ezt legkönnyebb a kezdetkor megcsinálni - ennyi van, azt kész. Több év után, már erősen kérdéses a dolog, mert megszokták. Nekem most kb. 4 TB az Exch. adatbázis, mindenestül (in place archive, mailboxok együtt). De nálunk sokszor van szükség akár több éves levelekre is, szóval attól is függ, hogy milyen az ügyvitele az adott szervezetnek.
[ Szerkesztve ]
-
bogabi
senior tag
válasz sziszi-fuszi #25831 üzenetére
Ahogy kraftxld írta, jelenleg csak áthidalni lehet a problémát. Én Asteriksz blogjáról.szeeeztem róla tudomást. Itt is hálás köszönet neki!
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Apple Iphone 13 Pro - 256 GB (Space Grey)
- Komplett fénytechnika (Robotlámpa, stroboszkóp, vezérlő, állvány)
- Szép Tervező Vágó Dell Precision 5530 Laptop -75% 15,6" i7-8850H 32/1TB QUADRO P2000 4GB 4K Touch
- Canon 750D + Összes tartózékával 5600 EXPO
- Eladó félkonfig! i9 10900KF/16GB/1TB SSD/1TB HDD/WIN11PRO
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest