- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- TheLázs: Mi várható el a betegtől...?
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- bobalazs: Alulfeszelt GPU profilok FPS teljesítményének összehasonlítása 10 játéknál
- Graphics: Hello Moto! - Kipróbáltam a Motorola Moto G55 5G-t. (videó is)
- GoodSpeed: POCO X6 PRO 5G 12/512 GB vs Samsung Galaxy S24 FE 8/256GB
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- MasterDeeJay: Kínai DDR5 második felvonás - Puskill PSK-D5M4800BH-16G
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
Aktív témák
-
Bazsiii
tag
Ha 6 hónap után nem fizetsz először meghagyást adnak ki, a behajtás meg a jelzálog azért még arébb van. És ott pedig már kérhetsz részletfizetést, pláne ha igazolod, hogy diák vagy, kis jövedelmű, stb és méltánytalan lenne egy összegben a kifizetés.
A közös képviselővel meg ne légy illedelmes, ha ő sem az veled. Mindenbe betekinthetsz.
üdv
Bazsiii -
Cruz
aktív tag
Hosszadalmas folyamat, de nem az a legrosszabb, ha elmaradsz a fizetéssel. Általában ilyenkor abajgatnak (sztem helyesen) hogy fizess, mer lemaradtál. Az utolsó eset a jogi út, vagyis amikor megterhelik az ingatlant. Akkor cikibb a helyzet, ha banki hitelt/kölcsönt vettél fel a lakásra, mert ilyenkor a hitelszerződésben benne van, hogy nem lehet a lakáson más teher, különben szerzédst bontanak veled. Ha tehát hitelből vetted akkor nagyon érdemes fizetni, még ha kis lemaradásokkal is.
Egyébként, ha tudod (megvan a szükséges arány) akkor hívd össze, vagy egy közgyűlésen vesd fel a tmát és kérj felvilágosítást, mert ez rengeteg pénz.
Én sztén egy társasházban lakom (IV ker), heti 2x takarítás, 4db szemetes, kb 20 lakás, nagy kert (öntözés fűnyírás), felújítási alap, nincs lift és így a 46 nm lakás után fizetek kb 5000/hó.
Ugyanitt a 80 nm lakások után kb 10000/hó a díj. Ha nagy a társasház, illetve lift van benne akkor ez lehet több vagy 4-5000/val is. Ugyanígy díjat növelehet az évközben nem várt kiadás (pl levitte a szél a tetőt stb)...
Remélem tudtam segíteni... -
Ye_Nő
tag
A Zuglói Lapok oldalán találtam egy érdekes cikket (bocsánat, hosszú lesz!):
''K.L. Dorozsmai utcai levélírónk arra kíváncsi, hogy a közösképviselõ emelheti-e év közben a költségvetési tervtõl eltérõen 100%-kal a közös költséget és a felújítási célra befizetendõ összeget. Kérdezi továbbá: ha a képviselõ lemond, az általa kezelt bevételekrõl és kiadásokról készített elszámolást a közgyûlés elõtt meg kell-e küldeni a tulajdonosoknak tanulmányozásra.·
A közös költség emelése, aközös képviselõ elszámolása
A társasházak képviseletének ellátása a megválasztott közös képviselõ vagy az intézõ bizottság feladata. A társasházról szóló 1997. évi CLVII. törvény rendelkezései szerint a közgyûlés határoz többek között a közös tulajdonban álló épületrészek használatáról, hasznosításáról, fenntartásáról, felújításáról, a közösséget terhelõ kötelezettségek vállalásáról, továbbá a közösség éves költségvetésének és elszámolásának elfogadásáról, valamint a közös képviselõnek, illetõleg az intézõ bizottságnak a felmentvény megadásáról. A közgyûlés a közös képviselõt, az intézõ-, illetõleg a számvizsgáló bizottságot bármikor felmentheti. A törvény 26. §-ában foglaltak alapján a közgyûlést szükség szerint, de legalább évente egyszer össze kell hívni. Az éves elszámolásról, a költségvetés megállapításáról szóló közgyûlést évente a szervezeti-mûködési szabályzatban meghatározott idõpontig, de legkésõbb május 31-ig meg kell tartani. Ugyanakkor kötelezõ a közgyûlés összehívása, ha azt a tulajdoni hányad 1/10-ével rendelkezõ tulajdonostársak a napirend és az ok megjelölésével írásban kérték. Ha a kérést a közös képviselõ vagy az intézõbizottság nem teljesítette, a közgyûlést az összehívást kérõ tulajdonostársak által megbízott személy is összehívhatja.További szabály, hogy a közös képviselõ, illetõleg az intézõ bizottság a jogkörében eljárva köteles a közgyûlés határozatait elõkészíteni és végrehajtani – gondoskodva arról, hogyazok megfeleljenek a jogszabályok, az alapító okirat és aszervezeti-mûködési szabályzat rendelkezéseinek –, valamint minden szükséges intézkedést megtenni az épület fenntartása és felújítása érdekében, továbbá közölni és beszedni a tulajdonostársakat terhelõ közös költséghez való hozzájárulás összegét és érvényesíteni a közösség ezzel kapcsolatos igényeit. Ennek módjára utal az a szabály, amely szerint a közös képviselõ, illetõleg az intézõ bizottság évenként költségvetési javaslatot készít, amely költségnemenként tartalmazza aközös tulajdonnal kapcsolatos várható bevételeket és kiadásokat, a tervezett fenntartási ésfelújítási munkákat s személyszerint a tulajdonostársak közösköltséghez való hozzájárulásának összegét. A közös képviselõnek, illetõleg az intézõ bizottságnak évente elszámolást kell készítenie,amely tartalmazza a tervezett és tényleges kiadásokat költségnemenként és a közös költség megosztásának az alapító okiratban vagy a szervezeti-mûködési szabályzatban megállapított szabálya szerinti bontásban. Ez utóbbin belül a karbantartásokat az elvégzett munkák részletezésében, továbbá a tervezett és tényleges bevételeket források szerint, illetõleg ezen adatok különbségének záróegyenlegét a pénzkészletek kezelési helye szerint részletezve. Végezetül fel kell sorolni a tárgyévhez tartozó,a közösség egészét terhelõ kötelezettségeket, valamint a közös költségekhez való hozzájárulás elõírását és teljesítését tulajdonostársanként.Az éves elszámolás elfogadása esetén a közgyûlés a közös képviselõ, illetõleg az intézõ bizottság tárgyévi ügykezelõ tevékenységét jóváhagyja (felmentvényt ad). A felmentvény nem jelent lemondást az esetlegeskártérítési igényrõl.Összegezve tehát, a költségvetési tervtõl jogszerûen eltérni csak közgyûlési döntéssel lehet.Ez vonatkozik a közös költség összegének megállapítására éppúgy, mint a felújítási összegre. Az olvasói kérdésre,hogy a lemondás esetén készített elszámolást meg kell-e kül-deni a közgyûlés elõtt a tulajdonostársaknak tanulmányozás céljából, egyértelmû a válasz,hiszen az ebben foglaltak megismerése feltétele az úgynevezett felmentvény megadásának.Így a betekinthetõséget az elszámolásba minden tulajdonostársnak biztosítani kell. A jogszabály elõírja, hogy a közgyûlési meghívóban a napirend közlésével kell tájékoztatni a tulajdonosokat a megtárgyalni kívánt kérdésekrõl.''
Tehát csak úgy lehet közös költséget emelni, ha a közgyűlés elfogadja. Jogod van betekinteni minden, a társasházatokat érintő iratba, és ha nemcsak te vagy elégedetlen a közös képviselővel, akkor összehívjátok a közgyűlést a leírt módon, és felmentitek a tagot. -
jeges
senior tag
a társasház éves költségvetését a lakógyűlés fogadja el, ebből következően lakógyűlésnek minden évben muszáj lennie. erre általában külenek meghívót, mer' a közös képviselő elemi érdeke, hogy legyen elfogadva a költségvetés.
az, hogy mennyi jut a rendes költségeken túl fejlesztésekre, felújításokra sokmindentől függ (többek közt attól, ki mennyivel van elmaradva a fizetéssel), de minden ilyennek látszania köllene a költségvetésben, ha meg nem, akkó' a lakógyűlésen kell feltenni ugyanezeket a kérdéseket. egyébként kellene, hogy legyen felügyelő bizottság is, amely szintén ''végignyálazza'' a költségvetés számait, ellenőrzi, hogy valós pénz ki- és befizetések vannak-e a számok mögött.
a személyes tapasztalatom, hogy általában a megbízott cég olcsóbb megoldás, főleg, ha üzletszerűen foglalkozik ezzel. ezeknek a cégeknek általában világosak, áttekinthetők a kimutatásai, tudják, hol lehet a költségeket csökkenteni, és úgy általában odafigyelnek a dolgokra. az egyedileg megbízott közös képviselővel - ahol én találkoztam ilyennel - mindig gond vót... -
Ye_Nő
tag
''A társasházról szóló 1997. évi CLVII. törvény 24. §-a értelmében a közgyûlés határozatával vagy a szervezeti és mûködési szabályzat felhatalmazása alapján a közös képviselõ a közös költség befizetésével legalább féléves hátralékba került tulajdonostárs külön tulajdonának jelzálogjoggal való megterhelését rendelheti el, a hátralék megfizetésének biztosítékául.'' forrás: http://www.ingatlanbefektetes.hu
-
Ye_Nő
tag
Szerintem érdemes lenne megnézned a társasházakról szóló 1997. évi CLVII. törvényt ([L]http://www.hidasi.hu/menu_4.htm[/L], [L]http://www.lip.hu/docs/1997_157.htm[/L]).
Sajnos, ha a közös költséggel súlyos elmaradásod van, a lakóközösség a közgyűlés határozata alapján még jelzáloggal is sújthat, ha nem fizetsz. :( -
Tudom hogy nem éppen számítástechnikai kérdés, de hátha van vki aki tud nekem segítení.
Adott egy 55nm-es lakás, egy iszonyat rossz környéken.. Ezt jobban nem részletezem, pedig nagyokat néznétek ha tudnátok mi megy erre felé minden nap..
2002. szeptemberében a havi közös költsége 10900ft vol..:U
2003.-ban felemelték 13900 ft-ra
2004. januárjától pedig havi 17000 ft-ot kell fizetni..
na itt már kezdtem bepipulni.. Mire kérnek el ennyi pénzt??
Az elmúlt 2 évben SEMMILYEN felújítást nem végeztek a házban. Tudomásom szerint egyszer cseréltek 1-2 gázcsövet, meg 1 szer 15 tetőcserepet..
Sajnos nem nagyon értek ahoz, hogy hogyan épül fel egy ''közös költséget intéző kft'' Gondolom vannak cégek amelyek, mindenféle munkát más cégekkel végeztetnek el, és vannak olyan irodák amiknek saját alkalmazotta vannak..
De ez most lényegtelen, mert mondom semmit nem csinálnak a pénzből..
az igazsághoz amúgy hozzátartozik, hogy ebben a havi költségben benne van a víz díj is, de ha nem lenne akkor is csak 2e ft-al lenne kevesebb a havi díj.
Szóval, igaz kicsit le vagyok maradva a fizetéssel, de ez az én problémám, most nem erről van szó..
(Leszámítva azt, hogy mikor elmentem nemrég, hogy beszéljek a képviselővel, gy beszélt velem mint a kutyával, meg mint valami bűnözővel, pedig én csak szépen kérdeztem tőle hogy mire megy el ez a sok pénz. Ő pedig állandóan kitért a válaszadással, csak a tartozásomat emlegette.. még a szeme sem állt jól.. A végére sikerűlt egész jót veszekednünk..)
Na szóval a kérdésem az lenne, hogy nekem milyen jogaim vannak a közös képviselő felé.. vagyi én megnézhetem-e, elkérhetem e a könyvelését, nyilvántartását, megbízószerződéseket egyszóval mindent ami a házunkkal és a költségekkel kapcsolatos.
Nem tudom mit csináljak, biztos hogy rengeteg pénzt lenyúl tőlünk.. Nem tudom a többi lakókat nem érdekli?? Laknak a házban nyugdijas nénikék, szegények van vagy 70nm-es lakásuk, ők kitudnak fizetni minden hónapban 20 e ftot???
Másik kérdésem az lenne, hogy milyen következményei lehetnek anna, hogy ha a tartozásomat nem tudom 8 napon belül egyösszegben kifizetni, csak havonta részletekben..
Bocs ha hosszú voltam, csak el vagyok keseredve:((
Aktív témák
Hirdetés
- Milyen HASZNÁLT notebookot vegyek?
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Spórolós topik
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Subaru topik
- Nem tudja garantálni a TSMC a tiltólistás cégek kizárását
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- LEGO klub
- Teljes stratégiaváltással megy neki az európai piacnak a BYD
- Riasztó topik
- További aktív témák...
- Apple IPhone 13 Pro Max 256GB,Újszerű,Dobozával,12 hónap garanciával
- Apple iPhone 14 Pro Max 128GB,Újszerű,Adatkábel,12 hónap garanciával
- Apple iPhone 16 Pro Max 256GB,Újszerű,Dobozával,24 hónap garanciával
- Samsung Galaxy Note 20 Ultra 5G 256GB,Újszerű,Adatkábel,12 hónap garanciával
- Samsung Galaxy A56 5G 256GB,Újszerű,Dobozával,12 hónap garanciával
- LG 27GR95UM - 27" MiniLED - UHD 4K - 160Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium PRO - HDR 1000
- Samsung Galaxy A56 5G 256GB,Újszerű,Dobozával,12 hónap garanciával
- BESZÁMÍTÁS! GIGABYTE Z370 i7 8700 16GB DDR4 512GB SSD RX 5700XT 8GB Rampage SHIVA Zalman 600W
- LG 77B3 - 77" OLED - 4K 120Hz & 0.1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - 700 Nits
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest