Hirdetés
- GoodSpeed: MacBook egy kis gikszerrel.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- droidic: Időutazás floppyval: A 486-os visszavág PCem-men
- Meggyi001: Áram nélkül....méltóság nélkül.....
- ldave: New Game Blitz - 2026
- Lalikiraly: Mercis kalandok - Huszonkilencedik rész
Új hozzászólás Aktív témák
-
Pierre75
senior tag
válasz
PapaMaci
üzenetére
Kösz a javítást!
Purcell szintén kedvenc. Albinoni és Vinci szintén szerepel a repertoárban.
Mozart-al indultam, Ferencsik Reqiuem-je volt az első bakelit lemezem. Pár nappal később láttam Bergman Varázsfuvoláját. Nagy élmény ezeket a remekműveket felfedezni.
Sokáig nem szerettem a zongorát, aztán rátaláltam Gould-ra, és új értelmet nyert Bach.A legtöbb modern kortárs darabbal a világból ki lehet zavarni, de pl a Mozart in the Jungle sorozat révén ez is árnyaltabb lett.
-
-
04ahgy
nagyúr
válasz
PapaMaci
üzenetére
"Esetleg próbálkozz a requiem-ekkel! Mozart műve megállja a helyét."
Néztem azt is, de a Mozart művek nem igazán jöttek be sajnos az érintettnek.
"Nem szeretném rádtukmálni, de általában a Mozart művek, vagy konkrétan a Requiem? Csak mert az utóbbi külön kategória."
Tehát a Mozart Requiemek nem jöttek be neki. Tudom, hogy külön műfaj, gyászmise. A mise egy alesete. Egyébként Beethoven C-dúr miséje lazán mehetne gyászmisének is.

HGyu
-
Bernardo20
őstag
válasz
PapaMaci
üzenetére
Még csak az elsőt néztem meg,de nagyon állat!! Ilyet csak az őrült ázsiaiak tudnak kitalálni. méghogy fadarabbal ütögesse a zongorát és még jól is szól.. Nekem nem lenne idegrendszerem mértani pontosággal kifarigcsálni a kis bütyköket...

Majd a többit is kommentelem, ha lesz reá időm!
Mod: Köszi a telefont! Jó,hogy rugdosol egy kicsit.

-
04ahgy
nagyúr
válasz
PapaMaci
üzenetére
Vegyészhallgató vagyok az ELTÉ-n, amatőr elektronikás, számítógép-megszállott, hobbivasutas, zenekedvelő.
A reál tudományok sosem álltak távol tőlem, mondhatni a fizikát és a kémiát imádom.
A vonósnégyest illetően erre még nem is gondoltam... De ugye, hogy elegendően nagyszámú vonós sokkal kellemesebben szól?
#499: Szerintem attól, hogy neked személy szerint nem tetszett, nem kötött le, attól még Bartóknak is van, méghozzá elég komoly zenei értéke! Az, hogy tetszik-e, vagy sem, az beállítottság, aktuális hangulat kérdése / függvénye... Én a barokk zenével vagyok így: egyszerűen nem tudom hallgatni, számomra unalmas, mindig túl ''vidám'', gyermeteg. De csak számomra. Attól még hatalmas zenei értéke van, különben nem hallgatnák több millióan. Sőt! Általában mindenkinek barokk mű az első komolyzenei élménye: gondolok itt Vivaldi - 4 évszak c. művére.
Nekem tehát tetszik Bartók. Pont az a fanyar érzelemvilága. De hát azért vagyunk emberek, hogy ne legyünk egyformák.
Bizet - Carmen... Szerintem is nagyon jó zenemű!
HGyu
[Szerkesztve] -
-
raszputyin
senior tag
válasz
PapaMaci
üzenetére
van, amit nem lehet rendesen elszolmizálni, olyan erőszakos a moduláció

van egy fúgatéma (vagy kánonrészlet?), sajnos nem tudom, kié (1 virtuális csoki annak, akinek eszébe jut), ami alkalmasan transzponálva a következő hangokkal írható:
G4 A3 H1 C'1 G1 C'4 B4 A2 G2 C'2
4: egészhang, 2: negyed, 1:nyolcad, a B-nél logice ütemáthajlás.
hogy szolmizálja az ember?
szó-lá-ti-dó-szó-dó-(!!)fá-mi-ré-szó
vagy egy kedvenc Bachom (gisz-moll fúga BWV 863b asszem)
sz4 G#4 F##2 G#1 A#1 H2 A#2 | G#2 C##2 D#2 F#2 G#2 G#2 A#2 A#2 | D#
lá-szi-lá-ti-dó-ti-lá-(!!)szi-lá-dó-ré-ré-mi-mi-lá
ezzel már nem bírok el (h-moll fúga BWV 869b)
F#-D-H-G-F#-H-A#-E-D#-C'-H-F#-E#-D'-C# '-H#-C# '-A-F# (mind nyolcad) és egy pici trillás farok neki. na, aki ezt jól kiszolmizálja, (fincsi, Hisz és C ua. dallamban...), annak tényleg jár a csoki
mi-dó-lá-fá-mi-lá-szi-???
Bónuszkérdés: mi ebben a dallamban az előremutató?
[Szerkesztve] -
Bernardo20
őstag
válasz
PapaMaci
üzenetére
Előkapartam a kottáját és a főtéma D-dúrban van.(nem véletlenül,hisz ez az egyik legdicsőségesebb hangzású hangnem).
tehát:
Fisz,fisz,g,a,a,g,fisz,e,d,d,e,fisz,fisz,e,e,fisz,fisz,g,a,a,g,fisz,e
d,d,e,fisz,e,d,d,e,e,fisz,d,e,fisz,g,fisz,d,e,fisz,g,fisz,e,d,e,a. Fisz,fisz g,a,a,g,fisz,g,e,d,d,e,fisz,e,d,d.
Freu-de,schö-ner Göt-ter-fun-ken, Toch-ter aus E-ly-si-um, wir be-tre-ten feu-er-trunk-ken, Himm-li-sche,dein Hei-lig-tum! Dei-ne Zau-ber bin-den wie-der, was die Mo-de sterng ge-teilt, al - le Menschen wer-den Brü-der,wo dein sanf-ter Flü-gel weilt. -
-
Bernardo20
őstag
válasz
PapaMaci
üzenetére
áhhh..azért annyira nem,de én úgy vettem ki,hogy nagyon oda akarta kötni az apja és nem engedte önállósodni,görcsösen óvta, hogy elmenjen a városból..meg asszem a salzburgi udvarral is meggyűlt a baja..mint később a bécsivel is..
és ezért utálta meg..
de ezt nem zeneirodalom órán tanultam..![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
örült a Melinda a notinak? müxik rendesen?
[Szerkesztve] -
raszputyin
senior tag
válasz
PapaMaci
üzenetére
Köszi a tippet Gavrilovról! Már indítom is a beszerzési csatornákat
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Én nem szeretem a Gould-os Jóltemperált zongorát, szerintem nem kapja el az egyes darabok különböző hangulatát. Legalább a ''vallásos'' fúgákat játszhatná kicsit ünnepélyesebben... ahogy pl. az első cisz-moll fúgát szép ütemesen elpattogtatja, az valahol szentségtörés, nem? (Szvsz annak az expozíciónak pianissimóban és lasssssan kell elhangzania, hogy a közönségnek lehetősége legyen legbelül is elcsendesedni, és áhitattal figyelni arra, ami következik... és persze az egész lassú és ünnepélyes, kevés helyt adva a játékos staccatónak.) (Persze fennáll az veszélye, hogy többször felvettél Goulddal, és lényegesen más felvételünk van róla
)
Nekem Bach-játékával Demuson kívül (akiről semmit nem tudok) Walter Gieseking (1898-1955) okozott örömteli meglepetést, elvileg ugyanis a romantika volt a szakterülete.
A www.karadar.it oldalról többmindent le lehet tölteni vele, mivel már lejártak a ''szerzői'' ''jogok'' -- csak győzzön az ember eligazodni azon a lapon
Bachot talán gyakran jobban játsszák a romantikusok, akik nem félnek bepörögni vagy nyújtogatni, mint a precíz, kimért emberek, akik a kottához (metronómhoz
) hívek. -
Bernardo20
őstag
válasz
PapaMaci
üzenetére
Gratula hozzá.Sok remek cd!!! Igaz én annyira nem preferálom Mahler zenéjét. Vhogy nem fogott meg. Lehet, hogy még csak nem vagyok hozzá érett,mostanság jobban szeretem az orosz szimfoniákat és az olyanokat amiba ''zúzás'' található! A Mahler most unalmas nekem,persze ez változni fog.
gyönyörű ajándék.Jó szórakozást hozzá kedves PapaMaci!!
-
Bernardo20
őstag
válasz
PapaMaci
üzenetére
Én dec. 16után tudok erre időt szakitani mert addig Zh-k meg vizsgák ezerrel. de utánna szivesen!!
Pl a nyitányban fel lehet fedezni rockos elemeket. de most,hogy hallgattam valóban nem olyan számottevő min egy Jézus K.-ban vagy István a királyban.Fel lehet akkor fogni a fentiek alapján felturbózott operának.
-
Bernardo20
őstag
válasz
PapaMaci
üzenetére
Szerintem meg vannak benne rockos elemek,de ez már szubjektiv(hangszerelésében kifejeztetten vannak rockos stilusjegyek).
Valóban nem kifejeztetten rockopera,de szerintem inkább,mint musial. Inkább a kettő között,mert elég sok operás stilusjegy be van applikálva a műbe,persze ez a cim és a tartalom miatt is elkerülhetetlen,de számomra nem kifejezetten musical. Ez izlés dolga is, mert nem lehet kijelenteni, hogy mi is a műfaja, majd megkérdem Webbert.
(egyébként voltam a Fantom premiérjén ahol sikerült egy autogrammot szereznem tőle,és tök jó fej volt
) -
Foobar
tag
válasz
PapaMaci
üzenetére
A negyedik??! Affranc
Pont azt írtam nemrég, hogy az a kedvencem tőle, még orrhosszal az 5.-6. előtt is. Nem tudtam, hogy ma van.. (természetesen megvan, csak hát szívesen meghallgatom mások előadásában is. Ált. minden karmesternek/zenekarnak egy kicsit más az elképzelése, máshogy közelít meg egy adott művet - ez is érdekessé teszi az előadásokat.) -
Don Vittorio
őstag
válasz
PapaMaci
üzenetére
Azt hallottad, hogy a modern zenetudósok egy része szerint ezek az ''és fúgák'' egyáltalán nem Bach szerzeményei, hanem valaki később ragasztgatta össze őket Bach munkáiból? Abból indulnak ki, hogy Bach végtelenül rendszerető ember volt, és nem épített volna ''lakóház + istálló'' típusú épületet. Ő vagy zseniális lakóházat épített, vagy zseniális istállót, de ''és''-t nem. Le is vezetik a műveiből frankón, hogy miért gondolják ezt. (Majd megpróbálom felidézni, hol olvastam és kitől.)
-
Don Vittorio
őstag
válasz
PapaMaci
üzenetére
Így úgysem tudsz meggyőzni - de így nem lehet senkit sem.

Tény, hogy Verdi az egyik kedvenc zeneszerzőm, de az is, hogy a Mozart-féle halotti mise mint olyan, számomra lényegesen hitelesebb. Nem mint zene, hanem mint egy halotti mise zenéje. Meg aztán ízlés is van a világon. Nincs ezzel semmi baj - szerintem.
Autós példánál maradva: jobban szeretem a 350z-t, mint a Toyota Celicát. Elméletileg azonos kategória a kettő, gyakorlatilag meg mégsem. Ha elfogadom, hogy mindkettő utcai sportkocsi (mindkettő halotti mise), akkor mondhatom, hogy a 350z jobb. Persze, ha tudomásul veszem, hogy a kettő nem azonos kategória, hiába mondják azt, akkor nem szabad hasonlítgatni. (Számomra a két requiem egyáltalán nem azonos kategória, de a címük miatt mégis az.) Volt már az életemben olyan pillanat, amikor Verdié jelentett sokat, és volt, amikor Mozarté. (Emellett egyik sem jelent számomra semmit, tekintve, hogy ''vallásilag'' nem fogadom el a halotti misét.
) -
Foobar
tag
A Nagy g-moll.
A Kis g-moll nincs meg (egyelőre) nekem.
Csajkovszkijtól megvan az 5., 6. is, fantasztikusan jók, de egy hangyányival talán a 4. vezet nálam a tetszési sorrendben.
Más. (Talán nem kell OFF-ba tennem.) Tudja valaki, hogy lehet-e manapság még venni komolyzenés vinilt (na szóval, bakelit lemez inkább a közismert neve), és hol? -
Bernardo20
őstag
elég nehezen havonta ''eszek''meg 1 dobozzal ami 6000ft.
ez még hagyján,de az a rengeteg para vizsgák meg koncertek előtt amikor nincs egy normális nádam az elég durva... és teljesen le tudja rontani az ember teljesitményét.
És az a kegyetlen,hogy általában 1 dobozból csak a fele jó.. -
Bernardo20
őstag
aztat tudom,csak a szó nem jutott eszembe egész héten!

Hát az úgy történt, hogy anyám 8évesen beiratott a zeneiskolába klarinétozni majd zongorázni.aztán megszerettem és ma már egyenesen imádom a klarintétot. Fantasztikus hangszer, az egyik legkülönlegesebb hangja van.
A zongora meg megmaradt egy múzsának, ami örökké fog kisérni!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- G.SKILL Trident Z Neo 2x16GB 3600MHz CL16 Eladó!
- Remek áron dobozos új Asus Tuf Gaming FX507VV/i7-13620H 16GB 512 SSD Nvidia RTX 4060 144Hz garancia
- 24"-os Philips 246V Full HD monitor akciÓÓ!
- 14"-os 5.gen core i5 Dell notebook kiárusítás! AkciÓÓ
- Dobozos ÚJ Lenovo Legion 5 2.5K OLED i7-13650HX 32gb ddr5 1 TB RTX 5070 Garancia
- Okosóra felvásárlás!! Samsung Galaxy Watch 6, Samsung Galaxy Watch 7, Samsung Galaxy Watch Ultra
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14400F 16/32/64GB RAM RX 9060 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Eredeti Lenovo 300W töltők - ADL300SDC3A
- i9-11900K / RTX 3080 / Z590i / 32GB 4000MHz / 1TB NVMe / 750w GOLD! BeszámítOK
- BESZÁMÍTÁS! Lenovo Legion Go 512GB SSD kézikonzol garanciával, hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

Hát ez ki******* király. 

De nagyot röhögtem rajta.
Még valami szóló és meg is vagyunk! 
már látom!

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

)

Pont azt írtam nemrég, hogy az a kedvencem tőle, még orrhosszal az 5.-6. előtt is. Nem tudtam, hogy ma van.. (természetesen megvan, csak hát szívesen meghallgatom mások előadásában is. Ált. minden karmesternek/zenekarnak egy kicsit más az elképzelése, máshogy közelít meg egy adott művet - ez is érdekessé teszi az előadásokat.)