Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Csarlee

    tag

    válasz harry #2301 üzenetére

    " Hogyan támogatja a böjt a szervezeted?

    1.Oxidatív stressz csökkentése: a szabadgyökök felhalmozódásának gátlása révén képes megelőzni a celluláris fehérjék, lipidek és betegséggel és öregedéssel kapcsolatos nukleinsavak károsodását
    2. Megnövekedett inzulin érzékenység és mitokondriális energia hatékonyság - a böjt növeli az inzulin érzékenységet a mitokondriális energia hatékonyságot így ellenállva az öregedésnek és betegségnek amelyek tipikusan alacsony inzulin érzékenységgel és csökkent mitokondriális energiával járnak.
    3. Megnövekedett stressztűrés és ellenállóképesség a betegségekkel, öregedéssel szemben - a böjt celluláris stressz választ vált ki ( az edzéshez hasonlóan) amiben a sejtek fokozzák az olyan gének érvényre jutását amelyek növelik a stressztűrést és ellenállóvá tesznek a betegségek és az öregedéssel szemben.

    A biológiai étkezési idő éjszaka van.

    Mikor legyen a megfelelő étkezési idő? A tested éjszakai evésre van beállítva. Minden tevékenység, beleértve az étkezést, a vegetatív idegrendszer által ellenőrzött ami a cirkadián ritmus szerint működik. Napközben a szimpatikus idegrendszer a szervezetet energia használó, aktív módba állítja ellenben éjszaka a paraszimpatikus rendszer energia -visszapótló inaktív alvó módba.
    Ez a két része a vegetatív idegrendszernek úgy egészíti ki egymást mint ying és yang. A szimpatikus rendszer amit a böjt és edzés stimulál, éberré és aktívvá tesz megnövelve a stressztűrést és ellenállást az éhségnek a nap folyamán. A paraszimpatikus, amit az esti evés aktivál, nyugalmi állapotot és álmosságot okoz nagyobb teljesítményt adva az emésztésnek és a tápanyagok pótlásának az éjszaka folyamán. Így működik a vegetatív idegrendszer normál feltételek között.

    De ez a rendszer nagyon érzékeny ha megzavarják.

    Ha rossz időpontban eszel például napközben valami kiadósat, összezavarod vele a vegetatív idegrendszert, lelassítod a szimpatikus rendszert és felerősíted a paraszimpatikusat ami álmossá és lomhává tesz ahelyett, hogy éber és aktív lennél a nap tevékeny része alatt. Valamint a helyett, hogy felhasználnád az energiád és zsírt égetnél, energiát fogsz raktározni és zsírt. Igen, ez egy eleve vesztésre álló helyzet (több infó és tudományos háttér az emberi cirkadián óráról a cikk végén). Sajnos, a legtöbb IF (intermittent fasting, átmeneti böjtölés) nem veszi ezt tudomásul. "

    Remélem, így már érthetőbb... :) :) :)

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés