Hirdetés
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- RetepNyaraB: Kávés szöszölés, az élet, a világmindenség, meg minden
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- bacsis: Támogassááá', hogy ingyenesek maradhassúúúúnk!!!!
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Rap, Hip-hop 90'
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Őskoczka
Új hozzászólás Aktív témák
-
Manitou
veterán
válasz
ActionMan #45 üzenetére
Vésés brrrrr..... inkább ne. Jobb szeretem a természetes megoldásokat.
Viszont nekem meg van egy olyan fogam ami be van záródva.Bezáródott bölcsességfogam ráadásul elfeküdve. Röntgen mutatta ki, mikor fájt az egyik fogam de nem jöttek rá hogy mitől. Mint kiderült ez a bezáródott fog nyomta annak a fognak a gyökerét. A fogorvos azt mondta ő ennek az eltávolítását nem vállalja, ehez sájszebész kell. De akkor ki kellene venni egy jó fogamat.(vagy lehet nem is egyet) Ja végül is nem történt meg az eksön, ugyanis valahogy elmúlt a fájás. Meg az íny mentén maszírozgattam, doki tanácsára.
[Szerkesztve] -
ActionMan
tag
Ha valaki fél, hogy a bölcsesség fogának nem lesz elég hely - ez ugyanis előfordulha - és emiatt mondjuk összetorlódna a fogsora, vagy valami hasonló, akkor érdmes elmennie egy fogorvoshoz és egy röntgent csináltatnia.
Ha kiderül, hogy nincs elég hely, szépen ki kell vésetni őket és nem lesz gond.
[Szerkesztve] -
Manitou
veterán
-
g@bo
nagyúr
up
-
pitom
tag
Milyen ha valakinek nő a bölcsességfoga? Mert barátnőmnek elvileg nő, de már vagy 2 hónapja. Minden nap örűlt fájdalom+sírás kb 1 óra hosszat. Ez normális? Szerintem nem, és mellette nyomja a jó erős cataflamot. Egy röntgen kellene nem? Ötleteket várok.
-
Bazsiii
tag
Hali,
nekem az összes tömésem fényrekötő fehér, az amalgám ideje lejárt.
1. Sokkal esztétikusabb, ha nevetsz egy nagyot.
2. Nincs 5 kiló fém, a számban.
3. az amalgám tényleg mérgez, aki allergiás rá, annak pl. állandóan szájherpeszt okoz.
4. és röhögjetek ki, de valahogy 'jobb érzés'.
üdv
Bazsiiii -
Szalma
őstag
válasz
kamikaze boci #30 üzenetére
(Öööööö... Hogy is...? Gondolkodjuk, kérem...
)
Szeretettel:
Szalma
ui.: Az amalgám, mint fém, a fogtól jelentősen különböző hőtágulási együtthatóval rendelkezik. Egy combosabb amalgám tömés ''pár'' jégkrém és forró tea után szétnyomja a fogat... Nagy lyukba amalgámot tömni szakmai felelőtlenség. (Bár ki tudja: az orvosok ellenérdekeltek a beteg gyógyulásában...)
-
g@bo
nagyúr
napközben mit csináltok, hogy hajnalba nyomjátok a netet??
csak nem akkor van a gyökértömés? -
kamikaze boci
őstag
válasz
Cardinella #8 üzenetére
Itt az igazság. Ráadásul az ilyen ''fehér'' tömést csak gyökérkezelt fogakba javasolják, mert károsítja a még élő foggyökeret.
-
pintyesz
senior tag
Ne is mondd,hogy a porcelán tömésnek ilyen kevés az élettartama!
Kb. 1 hónapja csináltattam meg az egyik rágófogamat.
Ugyanis előtte amalgám volt benne,csakhát a fog széle letört.(az 1/4e)
Amalgám kifúr,gyökér kiidegel,gyökértömés és valami ezüstszálak vannak az idegcsatornába ledugva.Erre egy szép porcelán pótlás.tömés.
Had ne mondjam,egy 9600XT-t tudtam volna venni a kezelés árából! -
Manitou
veterán
Én anno porcelántömést választottam, mert ugye az szebbis ''jobb'' is. Volt egy olyan fogam, ami gyakorlatilag már fél fog volt
úgy kelllett körbezsaluzni, na azt is fehértömésnek valami extra változatával csináltuk, aztán fél egy év múlva ,már látszottak a kopás jelei, olyan mintha szép lassan elfogyna az anyag a fogamból
Elég szar dolog. Már azóta vagy kétszer volt újracsinálva, most lekopogom türhető.
De mikor csinálta az orvos azt mondta, hogy a fehér tömések 2-3 évet bírnak az amalgám meg 15 -20-at is, nagyon le akart beszélni a fehér tömésről.Meg ha az árát nézzük akkor majdnem duplája volt egy fehértömés egy amalgámnak, nem tom most mi a helyzet.Ja van egy pár fehértöméses rágófogam, most közelednek a 6. évhez, köszönik szépen megvannak.Azért az a 2-3 év durva volt amit anno mondtak -
Nowhereman
őstag
A fogászok életszinvonára nézve lehetséges. Az amalgám tömésben kb. 30%-nyi extra fémpor van. Ha kioldódna akkor az a fémmel lépne kapcsolatba - más, hogy az amalgám átok stabil. Higgannyal akkor találkozhat a szervezeted, mikor beteszik, mert a teljes konverzióhoz 2 nap kell. Viszont messze strapabíróbb mint a ''porcelán'', így a rágóba amalgám, vigyorba pedig porcelán a megszokott...
-
kapcs-ford
őstag
Amit olvastam az az hogy a katódcsöves monitor ''oldja'' az amalgánt.
-
g@bo
nagyúr
válasz
Cardinella #21 üzenetére
én rögtön tudnék ajánlani pár embert....
akkor maradjon az amalgám vagy egy mulatózó helyen kössek bele 2 ruhásszekrénybe? ( amalgám ki, fogpotlás be...) -
DaSilva
senior tag
-
Szalma
őstag
(Azért egy jól berakott NEM amalgám tömés is jól bírja: 12 éves tömésünk is van, sajnos...
)
Szeretettel:
Szalma -
Sanya
nagyúr
igen. meg ha a nyelvébe fémet tetet, annak a keménysége meghaladja a fogzománccét, és végigkoptatja a fogait belülről, és 10 év múlva úgy fog neki fájni a fémtől, hogy öröm nézni(akkor meg ''fehér'' töméssel végigtömik a fogaik belső felszínét, de előtte úgy fáj az, hogy meleg-hideg-édes ez mind fájni fog)
-
Sanya
nagyúr
Nos: amalgám: higyanyötvözet, vagyis higanyban különböző fémeket oldanak fel
akkor lehet káros, ha használsz valamiylen testékszert a fejeden, és az a testékszer benned van(füllbevaló már annyira nem, de orrkarika, szemöldökkarika, nyelbbigyó stb), akkor mikroáramok keletkeznek(minielem), és a higany kioldódik, és megeszed. ezért nem jó
igaz ez a higany egész kevés. -
g@bo
nagyúr
szerintem is, nekem a fehér tömés rétegződve potyogott ki a rágózásnál, most egy kavics végzett a 12 éves amalgámmal.
ne nem azért mert fogamhoz verem a garast..
asszem nem higany és olómmérgezés fog velünk végezni, hanem egy infarktus vagy az asszony... ( ld. esti hír talajfertőtlenítős leves.. ) -
simonzé
addikt
A fogorvosom szinte hülyének nézett, amikor megkérdeztem, hogy mérgező-e a amalgám. Szerinte egyáltalán nem, de azért fogszínű cuccal tömte be a hiányzó fél őrlőfogamat. Ki is jött a tömés másnap. Jövő héten viszont amalgámmal tömi be.
-
mormota
senior tag
valamiben meg kell halni...
nekem eddig az összes (4db) tömésem mind amalgám, és még élek...(eddig)
-
Cardinella
aktív tag
Fém-allergián kívül nem okozhat gondot, és nagy üzlet a fogászoknak a cseréje...
Ennyi az oka az egész felhajtásnak...
(Nem sok lelkiismeretes fogászt ismerek, aki örlőfogba fényrekötő tömést tenne, sokkal hamarabb tönkremegy, nem bírja a strapát...) -
L3zl13
nagyúr
A fogad is okozhat rákot.
De mindenesetre nem túl egészséges.
Nem hiába nem alkalmazzák már nyugatabbra. Még a kiszedését is úgy végzik, hogy a forgácsot ne nyeld le.
Ugye az amalgám higanyt tartalmaz, ami a többi nehézfémmel egyetemben káros az egésségre. Amalgámként elég stabil, de aki érzékeny rá, vagy nagyon sok tömése van annak okozhat problémákat. -
csudri
őstag
Azt nem tudom, hogy mennyire káros, de biztos hogy kevésbé esztétikus, mint a porcelán tömés.
Nekem még nem volt lyukas fogam (kopp-kopp), de biztos nem kérnék amalgám tömést. Ha annyira aggódsz a rágófogaidért akkor tetess rá, olyan fehér bevonatot. Nem tudom pontosan a nevét, de úgy működik a cucc, mint egy második fogzománc. Nem olcsó, de 2 évig ''garantálja'' hogy a rágófogaid nem lyukadnak ki felülről. (persze a rendszeres tisztítást folytatni kell) -
g@bo
nagyúr
szerintetek ha több fog amalgámmal van tömve, előbb pusztul el az ember?? sokan mondják hogy a fehértömés jobb esztétikusabb, de tapasztalataim szerint az amalgám tartóssabb a rágófogakban. viszont sok cikk állitja hogy igen káros ( lassú higamymérgezés ) a másik fele hogy csak kissé az.
szerintetek?
Új hozzászólás Aktív témák
- Huawei Watch Fit 3 - zöldalma
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- ASZTALI GÉP / ALKATRÉSZ beárazás
- Android szakmai topik
- Vírusirtó topic
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Nintendo Switch
- További aktív témák...
- Új 512GB WD SN5000S Gen4 x4/ Steam Deck ready/ garancia/ ingyen fox/posta
- Alpine iLX-W690D
- Új DELL Inspiron 16 Fémházas Multimédiás Laptop 16" -40% Ryzen 7 8840U 8mag 16/1TB FHD+ IPS
- Nvidia RTX 3080TI Founder Edition
- Eladó jóárísított vízhűtők, Lian Li, Artic, Enermax, Alphenpön! LCD-s is több féle!
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 4500 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! Microsoft XBOX Series X 1TB SSD fekete játékkonzol extra kontrollerrel dokkolóval
- Dell Latitude 5495 Full HD IPS Ryzen 5 pro 2500u Radeon Vega Mobile Gfx i5-8350u verő Bp MPL Foxpost
- Csere-Beszámítás! Asus Dual RTX 4060Ti 8GB GDDR6 Videokártya!
- iKing.Hu - Apple 16 Pro Max - Natural Titanium - Új, kipróbált
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest