Hirdetés
-
LOGOUT.hu
JavaScript != Java (A JavaScript nem összekeverendő a Javával, két különböző programozási nyelvről van szó!)
Új hozzászólás Aktív témák
-
Jim-Y
veterán
Sziasztok.
Egy kis segítséget szeretnék kérni.
Arra szeretnék ötleteket kérni, hogy az aszinkron wait műveleteket hogyan tudnám pomiszokkal? úgy kezelni mintha szinkron műveletek lennének. A promise-okat egy ciklusban gyártom, és minden szubszekvens promisznak meg kéne várnia az előző promise fulfilljét mielőtt ő is rezolválná magát.
Tudom ez egy kicsit túl hunglish lett, ne haragudjatok miatta, de még mindig így tudtam a legértelmesebben leírni, hogy mit szeretnék
Magyarul ezt szeretném dinamikussá és promiszolhatóvá tenni:
39 led.on();
40 self.wait(300, function() {
41 led.off();
42 self.wait(100, function() {
43 led.on();
44 self.wait(300, function() {
45 led.off();
46 self.wait(100, function() {
47 led.on();
48 self.wait(300, function() {
49 led.off(); // stb..
50 });
51 });
52 });
53 });
54 });Az majdnem olyan mint egy strobe effekt, de nekem most nem az kell. Az kell, hogy az egymás után keletkező timeoutokat be tudjam várni..
szerk: esetleg ha magát a wait-et denodify-olnám?
[ Szerkesztve ]
-
Jim-Y
veterán
válasz superboyka #4649 üzenetére
Sziasztok,
Én szórakoztam kicsit vele, hogy könnyebb legyen bővíteni, aki akarja, folytassa. Ja igen, a te verziódhoz nem nyúltam, mert.. hát mert csak, a többiek értik
[ Szerkesztve ]
-
Jim-Y
veterán
válasz superboyka #4652 üzenetére
Ez egy félkész alternatív megoldás, ha valaki egy kicsit tovább csinálja, akkor egyszerűbb, átláthatóbb, és könnyebben módosítható lesz mint a tiéd. Sok időm nem volt vele foglalkozni, meg hát befejezni sem.
megj: azt azért el kell mondanom, hogy itt senkinek sem kötelező segítenie neked. Mindenki a saját szabadidejéből áldoz a témának, tehát ha te egy kész megoldást szeretnél kapni, magyarázattal, és a te megoldásodat kiegészítve, úgy, hogy te nem mutatsz hajlandóságot a próbálkozásokra ... akkor csodálkoznék ha valaki megcsinálná :/
[ Szerkesztve ]
-
Jim-Y
veterán
Szia, kevéssé világos ennyiből, hogy pontosan mit szeretnél elérni, de használhatsz egy modulra/függvényre globális jelölőt (flaget) amit akkor billentesz át, ha minden betöltődött.
Egy másik megközelítés, vagy a fenti megközelítés kiterjesztése, ha reaktívan gondolkozol. Ez nagyjából azt jelentené, hogy akik/amik érdekeltek az összes kép betöltődésében, azok beregisztrálnak egy callbacket például az "összes kép betöltődött" eseményre. Ebben az a jó, hogy az a modul amelyik a betöltést végzi csak gyengén lesz csatolva azokhoz amelyek a betöltődést figyelik.
Vagy használhatod az "alap" megoldást, és callbackeket hívsz meg ha az összes kép betöltődött.
Ezeket itt szemléltetem. http://jsfiddle.net/ygvvs0sm/
Egyiket sem próbáltam ki, így kezeld őket pseudokódokként. üdv
-
Jim-Y
veterán
Szerintem csak elírtad a visszatérő üzenetet, ezt már én is megcsináltam még korábban, és vissza tudtam keresni a kódot:
// Write your function below.
// Don't forget to call your function!
function sleepCheck( numHours ) {
if ( numHours >= 8 ) {
return "You're getting plenty of sleep! Maybe even too much!";
}
else {
return "Get some more shut eye!";
}
}
sleepCheck(10);
sleepCheck(5);
sleepCheck(8);FYI: ez egy kisebb anti pattern, ha minél jobb stílusban akarnánk megcsinálni a feladatot akkor csak egy darab return statement lenne a függvényben. http://jsfiddle.net/fgexxnjo/2/ Megjegyzem, ez nem mindig lehetséges, de törekedni kell rá.
[ Szerkesztve ]
-
Jim-Y
veterán
válasz Sk8erPeter #4669 üzenetére
Nem, igazából ennek van értelme, bár, ja, kérdéses, hogy mennyi. Leginkább az lenne az értelme annak, hogy egy függvénynek csak egy kilépési pontja legyen, hogy jobban átlátható lesz tőle a függvény. A fejlesztő kognitív terheltsége csökken tőle. http://en.wikipedia.org/wiki/Cognitive_load
Én hiszek abban, hogy az ilyen apró dolgok tesznek egy fejlesztőt jó fejlesztővé. Most nem azt mondom, hogy pont ez. De ha valaki figyel arra, hogy a kódja egyszerű legyen, egyszerűen olvasható legyen, az tesz valakit igazán jóvá.
De amúgy igen, sokszor bullshit áll mögöttük, vagy csak vallási kérdésLehet simán olyan függvény, amiben tök szépen lerövidíti a kódot, hogy egy bizonyos feltétel teljesülése esetén azonnal visszatérsz
Így van, pont ezért írtam, hogy nem mindig lehetséges egy visszatérési pontot írni. Node környezetben ez elég gyakran előfordul. Az IDE mindig szól is érte btw .. nem mintha EZ számítana ^^ ..
[ Szerkesztve ]
-
Jim-Y
veterán
válasz Sk8erPeter #4669 üzenetére
A szekesztésedre: kicsit szerencsétlen a példád, mert ez így stilisztikailag sem szerencsés, de csak a boolean-ek miatt. Belémverték, hogy ha ilyet írnék le, hogy
if (smtg) {
return true;
} else {
return false;
}Az szentségtörés Helyette:
return smtg;
vagy
return !!smtg;
vagy
return Boolean(smtg);
vagy bármi, csak ne a felső DRY ugyebár..
Egy jobb példa, amire te is gondoltál, lehetne a node style programming. Ahol a callbackek mindig function(err, result) alakúak.
Például egy mongodb query method nagyszerű példa erre (pszeudo):
function queryUsers(res, req, next) {
Users.findAll({}, function(err, users) {
if (err) {
return next(new InternalError('..'));
}
res.send(users);
});
}Amúgy szerintem ugyanúgy gondoljuk a dolgokat, szóval ez inkább chit-chat, mint veszekedés.
[ Szerkesztve ]
-
Jim-Y
veterán
Így kód nélkül ezt elég nehéz megmondani. Egyébként tippre az első dblclick esemény kezelője megállítja a propagation-t.
Event bubbling, Event delegation, Event capturing. Ezek mondanak valamit? Csak mert ezekkel kéne tisztában lenned ahhoz, hogy megoldd a feladatot.
Úgy is megoldhatod, hogy ugyanabban a handlerben kezeled le mindkét funkciót.
megj: és hidd el, ahhoz, hogy segíteni tudjunk, ebben az esetben egy jó leírásnál több kell. Például egy jsfiddle példa jól jönne. Valószínűleg onnantól sima liba lenne segíteni.
[ Szerkesztve ]
-
Jim-Y
veterán
hits.join('')
szerk:
https://developer.mozilla.org/en-US/docs/Web/JavaScript/Reference/Global_Objects/String
string.match, string.substr, string.indexOf, string.search, RegExp..stb[ Szerkesztve ]
-
Jim-Y
veterán
Pedig sok helyen használják őket, csak lehet te még nem találkoztál velük, magadtól írni pedig valószínűleg még annyira sem.
A JavaScriptet nem csak honlapfejlesztésre használják. A tapasztalaton szerint ha valaki eddig csak a webfejlesztéssel került kapcsolatba akkor elképzelhető, bár érdekes, hogy nem látott még ilyenre példát. De más területeken, ahol JS-t használnak sűrűn elő szokott fordulni. Mondok pár példát:
- Grafika/Játékok: canvas, például kell csinálnod egy Pont osztályt. Vagy egy lövedék osztályt, vagy bármit. Sűrűn előfordul.
- IoT/Nodebots: Johnny-Five | Led class
- jQuery: maga a jQuery is csak egy osztály egy objektuma https://github.com/jquery/jquery/blob/master/src/core.js#L23
- A Promis libek is használják, stb.. QEnnél jobb példák, amik nem az ilyen alap tutorial szintű példák most nem jutnak eszembe
[ Szerkesztve ]
-
Jim-Y
veterán
válasz Sk8erPeter #4699 üzenetére
Ha mar igy direkt kerted, akkor
1: nem lenne szerencsesebb valami ilyesmit irni? http://jsfiddle.net/ssdptwtb/3/
2: egyreszt igy meg lehet? sporolni egy felesleges ciklust a tombon ami muveletigeny szempontjabol sem mindegy.
3: masreszt egy fuggveny aminek nincs explicit visszateresi erteke by default undefine-al ter vissza, tehat a 2. return nem egyszeruen csak antipattern (haha ), hanem felesleges is (fuckyeah )De csak mert kerted
-
Jim-Y
veterán
válasz Sk8erPeter #4703 üzenetére
"Így csinálni, ahogy Te javasolnád, sokkal inkább antipattern, úgyhogy ezt a részt buktad."
Nem javasoltam, sot, abszolute veled ertek egyet, annyira, hogy mar egy ideje azon torom a fejem, hogy mi lehet ennek a principle-nek a neve Egyszer hallottam, azota nem emlekszem Meg stack-es kerdest is csinaltam belole [link] Ha esetleg te tudod a nevet, megoszthatnad velem, mert tenyleg erdekel.
udv
-
Jim-Y
veterán
Annyit hozzatennek, hogy en ugy latom, hogy konzisztens tipussal kell/kene visszaterni. Tehat megsem latjuk ugyanugy, csak hasonloan.
Szoval figyelni kene arra (egy idealis vilagban), hogy ha a fuggveny alap esetben egy integer ertekkel ter vissza, akkor mondjuk hiba eseten is azzal terjen vissza csak mondjuk egy beszedes ertekkel. Pl -1. Vagy exception-t dobjon. De mondjuk ne legyen az, hogy a caller szamot var es a csillagok rossz egyuttallasa eseten meg stringgel ter vissza. Persze... sokszor ezt nem lehet betartani, de ha lehet, akkor azert jo erre is figyelni
Undefined-al explicit visszaterni tovabbra sincs ertelme Bar a fene se tudja, jobban at kene gondolnom, mint amennyire most idom engedi.
[ Szerkesztve ]
-
Jim-Y
veterán
válasz Sk8erPeter #4706 üzenetére
Egyebkent tudom, nem is irtam volna vissza, csak mivel direkt kerted ezert... De nem kell amugz ennyire feketen-feheren venni az ajanlasokat sem. Azok csak irany mutatasok, hogy ha megoldhato akkor alkalmazzuk oket, mert jobb lesz tole a kod. Nyilvan ilyen esetekben, amikor nem oldhato meg, vagy csak rosszabb lenne tole a kod, akkor nem tesszuk. Story over De ha soha senki nem irja le az ilyeneket, akkor nem tanulunk belole. Igy legalabb -remelhetoleg- ott lesz az ember fejeben ez is, es bizonyos esetekben, amikor erdemes igy megirni a fuggvenyt, akkor lehet ennek hatasara ir majd valaki jobb kodot.
[ Szerkesztve ]
-
Jim-Y
veterán
válasz Sk8erPeter #4708 üzenetére
Ja, tenyleg, jol van akkor Nincs tobb kerdesem Amugy amit linkeltem stack thread-et arra nincs otleted?
-
Jim-Y
veterán
Igen igy nez ki, de szerintem ne ird le elsore, mert a lenyeg a reszletekben lakozik De szinte minden fontos dolgot mindkettoben meg lehet csinalni. Nekem pl a kedvenc DevTools feature-om az inline style modification, meg a framework blackboxing.
Sk8erPeter: mert erdekel, illetve ha legkozelebb beszelni szeretnek rola valakivel, akkor tudjak hogy hivatkozni ra
[ Szerkesztve ]
-
Jim-Y
veterán
Ha tudsz angolul, akkor ezt a podcast ajánlom Én már nem emlékszem, hogy pontosan miket említettek benne, de emlékszem, hogy volt szó a kettő különbségeiről. http://devchat.tv/js-jabber/130-jsj-browser-tools-and-extentions
De amugy szerintem a FF-ban nincs olyan ami a DevTools-ban ne lenne, inkább fordítva van, de ha így is van, akkor sem olyanokkal rendelkezik a D.T amire neked most szükséged lenne, ebben biztos vagyok
Szerintem ne emiatt válassz browsert, mert mindkét tool bőven elég lesz neked.
-
Jim-Y
veterán
válasz Devecherry #4758 üzenetére
a substringben a 0 es 3 kozott nem ; van, hanem , . Ez igy szintaktikai hiba. Ajanlom fgyelmedbe a JSHint linter minden lehetseges formajat. Neked igy az elejen a legegyszerubb ha bemasolod az oldalukra a kodod: http://jshint.com/ Nyilvan a linteles nem mondja meg, hogy a ; vesszo helyett sima vesszot hasznalj, de azt irja, hogy hol a hiba, onnantol pedig mar ki lehet talalni.
[ Szerkesztve ]
-
Jim-Y
veterán
Üdv,
Nem tudom, hogy hallottatok-e róla, de forkolták a node.js-t io.js néven. Ennek hátterében az áll, hogy a nodejs-en dolgozó (alapító?) fejlesztők elégedetlenek voltak a node fejlődésének ütemével és/vagy irányával. Ugye a node nem teljesen opensource, hanem a joyent cég gondozásában áll. Ez annyit jelent, hogy a node fejlődésének irányára erős befolyással vannak. Na ez többeknek nem tetszett, például az npm-et létrehozó izs-nek sem, többedmagával.
Az io.js teljesen opensource, és az 1.0.0 kiadás tegnapra volt tervezve -> [link]
Elmondható, hogy frissebb V8 motor van alatta, így egyes ES6-os fícsörök by default be vannak kapcsolva rajta, illetve különbözik a TC39-es megjelölésük is. Erről itt lehet bővebben olvasni: [link]
==========================================================
Node.js is Enterprise-Ready Ezt azért linkelem, mert a magyar meetupos srácok írták, és érdekes olvasmány.Csináltak egy nodejs style guide-ot is, ha esetleg valaki pont ilyet keresne
==========================================================
Illetve még itt van két ajánlott olvasmány, kitekintés a 2015-ös évre:
@AddyOsmani JavaScript Application Architecture On The Road To 2015
Functional Programming should be your #1 priority for 2015Ha valaki utóbbihoz kapna kedvet, akkor érdemes lehet ránézni a ClojureScript-re
Üdv
[ Szerkesztve ]
-
Jim-Y
veterán
Hat nezd, en nem jelentenem ki, igy egyertelmuen, hogy az egyik jobb, mint a masik, szerintem nem is lehet. Ez csak egy alternativ fejlesztesi modszer az imperativ programozas mellett. Mig az imperativ modszertanoknal a kozponti szerep az adatokon van. Az adatoknak objektumokat feleltetunk meg, az objektumok letrehozasara osztalyokat definialunk, az objektumokon muveleteket is definialunk, addig a funkcionalis programozasnal a kozponti szerep a fuggvenyeken van, es az adatok es a fuggvenyek kozott laza csatolas van. Hogy a fenti mondat, es a leirt kulonbseg miert jo, az talan nem is olyan egyertelmu. Hozza kell meg venni a kephez, hogy FP-ben az adatok nem valtoztathatok, tehat immutable adatokkal dolgozunk. Az OOP pedig arra epul, hogy az adat allapotat (state) valtoztatjuk. Pl egy objektum belso allapotan az egyik peldanymetodussal valtoztatunk. Ezek a kulonbsegek itt is fel vannak sorolva [link] bar elhiszem, hogy meg ennyitol nem lesz vilagos, hogy miert kene kis FP-t is tanulni. Nezzuk tovabb
En sajat reszrol ezeket a szempontokat tartom fontosnak, hogy miert erdemes kicsit (tenyleg csak picit) megnezni az FP-t.
* JavaScriptben mar alapbol vannak olyan paradigmak, amik az FP alapjat kepezik.
-> functions first class citizens
-> higher order functions
-> anonymous functions + closures* Amikre mar vannak lehetosegeink
-> Immutability, pl Immutable vagy Mori
-> Pure functions
-> ES5 array methods (immutability)* JavaScriptben, foleg webes kornyezetben erdemes rovid, tomor fuggvenyeket irni, hogy tehermentesitsuk az event loopot/egyetlen stacket. Tehat ez amugy is egy olyan stilust eredmenyez amiben sok kis fuggvenyunk lesz, amit sokszor adunk at parameterben, sokszor hivjuk meg oket, stb..
Nagyjabol ezek adjak ki, hogy erdemes ismerni az FP-ben rejlo lehetosegeket. Ejj, sajnos en sem vagyok penge a temaban, igy nem tudom jol leirni, sem azt amit akarok, sem azt, hogy miert lenne jo igy programozni, ezert most csak par kosza gondolatot irok meg igy a vegere vitainditonak
immutability -> konkurrens problemak megoldasara
immutability -> easy undo/redo es state management
curryzes -> tomorebb, rovidebb, bizonyos esetekben olvashatobb kodot eredmenyezTehat, az FP sem jobb, mint az OOP, csak mas. Ha megnezed a tisztan objektum orientalt nyelvek is nyitnak az FP-s paradigmak fele, mint a Java is a 8-as verziojaval, ahol pedig mar az FP-s cuccok eddig is megvoltak, pl JS, ott pedig az OOP-s paradigmak fele, lasd ES6 class syntax, ami egyebkent meg mindig prototipusos, csak OOP-s kontosben.
Szerintem ezert nem szabad megrekedni az OOP-nel es ismerni kell az alternativakat is. Illetve nekem tetszik, ha a ket stilust otvozzuk.
Plusz egy link: Ramda
[ Szerkesztve ]
-
Jim-Y
veterán
Hat, szerintem meg nem igy kell hasznalni ahogy o probalta. En nem ismerem ezt a libet, es epphogycsak megnyitottam a github repot, de szerintem ez nem egy jQuery widget, hanem egy kulon fajl egy konstruktorral.
http://imakewebthings.com/waypoints/guides/getting-started/
var waypoint = new Waypoint({
element: document.getElementById('element-waypoint'),
handler: function(direction) {
notify(this.element.id + ' triggers at ' + this.triggerPoint)
},
offset: '75%'
}) -
Jim-Y
veterán
-
Jim-Y
veterán
Ha az ES6-ra gondolsz, akkor úgy vélem, hogy az elterjedése folyamatos, és csak a projekt karakterisztikái határozzák meg, hogy már ma is használhatod-e, vagy sem. Például ha olyan a projekt, hogy folyamatos buildelést kíván, mert például browserify-t, vagy webpacket használsz, akkor akár már most is használhatsz olyan eszközöket, mint a 6to5, vagy a Traceur, és szerintem ilyen esetben ajánlott is használni valamit. Én például mostanában React-os projeketeket csinálok, browserify-t használok, kifejezetten ES6 to ES5 transpilerem nincs, de a reactify miatt van 1-2 ES6-os feature amit "ingyen" megkapok. Ezeket előszeretettel használom már most is.
Szóval, 100%-os támogatottságra még biztos várni kell, szerintem minimum egy évet, de a migráció folyamatos a vendorok részéről, így az idő előre haladtával mind több és több ES6-os feature-t lehet használni.
megj: illetve mivel az iojs ilyen jó ES6 támogatottsággal rendelkezik, ezért szerver oldalon már ma is lehet használni az újdonságokat.
[ Szerkesztve ]
-
Jim-Y
veterán
Például ha Reactos projekte van az embernek, és használ JSX-et és reactify-al buildeli, akkor ezeket a harmony feature-öket használhatja:
reactify transform also can compile a limited set of es6 syntax constructs into es5. Supported features are arrow functions, rest params, templates, object short notation and classes. You can activate this via --es6 or --harmony boolean option:
Mozillában tesztelve, próbáldd ki őket, scratchpadben mindegyik megy
arrow functions
============document.body.addEventListener('click', event => console.log(event.target));
rest params
=========function sum(a, b, ...rest) {
return Math.max(...[a,b].concat(rest));
}
console.log(sum(1,2)); // 2
console.log(sum(1,2,4,1,5,6,12,2,3)); // 12templates
========console.log(
`The max out of 1 and 2 is ${sum(1,2)}`
);
// "The max out of 1 and 2 is 2"object shorthand notation
===================var myModule = function() {
var newMax = function(a, b, ...rest) {
return Math.max(...[a,b].concat(rest));
};
var oldMax = function() {
return Math.max.apply(Math.max, [].slice.call(arguments));
};
// old syntax
// return {
// oldMax: oldMax,
// newMax: newMax
// };
return {
oldMax,
newMax
};
};
console.log(
myModule().oldMax(1,2,3,4,9,3,4,5)
); // 9classes
======// In iojs/node
class Topic extends EventEmitter {
constructor() {
super();
}
publish() {
this.emit('article');
}
subscribe(subscriber) {
// subscribe
}
}És nincs felsorolva, de a destructuring is műküdik:
destructuring
==========var React = require('react'),
{ Route, DefaultRoute } = require('react-router'),
{ AppComponent, Contact, Content } = require('./components/Screens'),
baseUrl = require('../appConfig.json').app.baseUrl;
module.exports = (
<Route name="home" path={baseUrl} handler={AppComponent}>
<Route name="contact" path="contact" handler={Contact} />
<DefaultRoute handler={Content} />
</Route>
);[ Szerkesztve ]
-
Jim-Y
veterán
Ez egy olyan tool ami lehetővé teszi, hogy node/iojs környezetben CommonJS-ben írt modulokat tudsz browser környezetben használni. Ezt igen úgy éri el, hogy a require direktívákkal behúzott modulokat egy bundle fájlba "csomagolja".
Igen ezek ES6-os újítások.
[ Szerkesztve ]
-
Jim-Y
veterán
Gondoltam megmutatom, hogy hogy működik a browserify, mert viszonylag egyszerűen be lehet mutatni:
Vannak a forrás fájlok:
.
├── app.js
├── index.html
├── module1.js
├── module2.js
└── node_modules
└── browserifymodule1
======='use strict';
module.exports.hello = function(world) {
return 'hello, ' + world();
};module2
======='use strict';
module.exports.world = function() {
return 'world!';
};app
==='use strict';
var module1 = require('./module1.js'),
module2 = require('./module2.js');
document.querySelector('body > div > p').innerText = module1.hello(module2.world);Majd itt használjuk fel a browserify-t egy bundle készítésre, terminálban a gyökér könyvtárban ki kell adni ezt a parancsot:
browserify app.js > bundle.js
index.html
========<!DOCTYPE html>
<head>
<title>Browserify</title>
</head>
<body>
<div>
<p></p>
</div>
<script src="bundle.js"></script>
</body>
</html>Tehát a html-be már csak a bundle-t húzzuk be, illetve a webszerverre/CDN-re is már csak a bundle-t kell feltenni.
A bundle pedig ezt tartalmazza:
(function e(t,n,r){function s(o,u){if(!n[o]){if(!t[o]){var a=typeof require=="function"&&require;if(!u&&a)return a(o,!0);if(i)return i(o,!0);var f=new Error("Cannot find module '"+o+"'");throw f.code="MODULE_NOT_FOUND",f}var l=n[o]={exports:{}};t[o][0].call(l.exports,function(e){var n=t[o][1][e];return s(n?n:e)},l,l.exports,e,t,n,r)}return n[o].exports}var i=typeof require=="function"&&require;for(var o=0;o<r.length;o++)s(r[o]);return s})({1:[function(require,module,exports){
'use strict';
var module1 = require('./module1.js'),
module2 = require('./module2.js');
document.querySelector('body > div > p').innerText = module1.hello(module2.world);
},{"./module1.js":2,"./module2.js":3}],2:[function(require,module,exports){
'use strict';
module.exports.hello = function(world) {
return 'hello, ' + world();
};
},{}],3:[function(require,module,exports){
'use strict';
module.exports.world = function() {
return 'world!';
};
},{}]},{},[1]);Sok-sok olvashatatlan dolog, de látszik, hogy végső soron a te fájlaidat rakja össze.
Üdv[ Szerkesztve ]
-
Jim-Y
veterán
Igen, bár azt nem tudom sajnos, hogy akkor attól kezdve, hogy a modulok támogatottak lesznek minden olyan böngészőn, amire fejleszteni szeretnénk, azok a toolok, amiket ma használunk modulokra bontásra, teljesen feleslegessé válnak-e vagy sem. Szerintem az igény akkor is meglesz arra, hogy összecsomagoljuk a fájlokat, de nyílván arra egy sima concat tool is elég lesz. Szóval
1: igen, ES6-ban lesz "natív" modul támogatás
2: nem, sajnos nem tudom, hogy ez a browserify, webpack, UMD, AMD toolokra milyen hatással lesz :/Annyi biztos, hogy nem most lesz, amikor ezeket biztonságosan el lehet majd hagyni
[ Szerkesztve ]
-
Jim-Y
veterán
Lejárt...
Amúgy még én sem ástam bele az ES.next-be magam, mert azért jelenleg az ES5 még sokkal, sokkal elterjedtebb, de az a véleményem, hogy lassan már itt lenne az ideje, megismerkedni az újdonságokkal. Én kezdésnek ezeket fogom majd megismerni, mert az iojs ezeket támogatja alapból. Eddig ha pl csináltam egy szerber-api-t, akkor ahhoz node-ot használtam, de most már nem szól mellette semmi, tehát iojs-t fogok használni, amiben ezek támogatottak:
Which ES6 features ship with io.js by default (no runtime flag required)?
Block scoping (let, const, and function-in-blocks) (strict mode only)
Collections
Generators
Binary and octal literals
Promises
New String methods
Symbols
Template literals[ Szerkesztve ]
-
Jim-Y
veterán
válasz Sk8erPeter #4813 üzenetére
Amúgy egyetértek, mit sem ér a sok új syntactic sugar, ha még nem érti valaki az alapokat, vagy nem kódolt eleget ahhoz, hogy értékelni tudja például a spread operátort. Nekem például ez már többször is előjött, hogy de jó is lenne, ha egy tömböt szét lehetne robbantani pozícionális argumentumokra még mielőtt megjelent volna az ES6-ban. Persze ott volt erre az apply, de akkor is
Zedz: "Nagy kár hogy mondhatni halott ez a topik, nem "pörög" annyira." Egyik haverom mondta tegnap, hogy majd nézzem meg a JS topikot, mert valami hülye mindig linkelgeti a fass***it, és, hogy tök jól elbeszélget magában. Nekem inkább az a bánatom, hogy legtöbbször a betévedők kérdései kimerülnek a frontendes kérdésekben, minthogy hogyan lehet 10pixellel lejjeb mozgatni valamit javascripttel és hasonlók, és ritkábban jönnek elő olyan témák, amire még ezen kívül használják a JS-t.
Pl:
* szerver oldal
* IoT
* Canvas -> játékok, animációk
* Desktop appok és widgetek
* ilyesmikEzért szoktam néha ilyen témákból is linkelgetni ^^ Bár az utolsó 2-3 ponthoz eddig még nem sok közöm volt :/
-
Jim-Y
veterán
Na hat akkor en el is kezdenem rogton egy kerdessel.
Bevezetes: A Dart (dart2js) compiler automatikusan csinal tree shakinget, amit azert tud megtenni, mert a kod nem valtozik dinamikusan compile utan. Tehat pl classokhoz letrehozas utan nem lehet nyulni. Ezt egy nagyon jo dolognak tartom, marmint a tree shakinget, es azon gondolkoztam, hogy vajon van e mar ilyen javascripthez is.
Innen jutottam el a Google Closure Compilerhez. Kerdeznem, hogy van-e valakinek ezzel tapasztalata? Peldaul mennyire jo otlet a production build-be egy olyan lepest tenni, ami lefuttatja a bundle fajlt a g.c.c-en?! Production build alatt most nem munkahelyi kornyezetben levo prod buildet kell erteni, hanem mondjuk a sajat kis applikaciodnal, amikor csinalsz egy full dist-et, akkor mennyire lehet ennek letjogosultsaga? Ugy tudom, hogy egyreszt nem lehet akarmennyiszer hasznalni a g.c.c-t, illetve nem is a sajat gepeden fut, hanem talan a Cloudon?!
TreeShaking ~dead code elimination: Kiszuri a kododbol azokat a reszeket amikre nincs referencia, ezaltal optimalizaltabb kodot kapsz eredmenyul.
Udv,
Koszimegj: van egy standalone java alkalmazas is ra, ezt megtalatam kozben
[ Szerkesztve ]
-
Jim-Y
veterán
Szia, belinkeled légyszi, ahol ezt írták, hogy "elveszik a támogatottságát"? Furcsa lenne.. ez nem olyan amit ki lehet védeni.
Az event.preventDefault () és return false- ról egy csomó stackoverflow thread szól: pl, pl2
A return; így simán visszatér a hívóhoz egy undefined értékkel. JavaScriptben return-t írni a függvény végére azért nincs értelme, mert lexikálisan a záró kapcsos zárójel után amúgy is visszatér a vezérlés a hívóhoz, és JavaScriptben ha nincs explicit visszatérési érték megadva, akkor undefined lesz a visszatérési érték.
Egyébként ezzel a résszel nincs gond:
handleSubmit: function(e) {
e.preventDefault();
var author = this.refs.author.getDOMNode().value.trim();
var text = this.refs.text.getDOMNode().value.trim();
if (!text || !author) {
return;
}Egy eseménykezelőben sűrűn hívunk először egy prevDef-et, hogy a kilőtt event alapértelmezését felül tudjuk írni. A függvényből való vezérlésvisszaadás nem megfelelő értékek esetén is egy bevált gyakorlat.
[ Szerkesztve ]
-
Jim-Y
veterán
De, a sima return-nek bőven van haszna, ugyanis a segítségével lehet idő előtt megszakítani a metódus interpretálását.
Ezek mind-mind ugyanazt eredményezik> (function(){ return void 0; })();
undefined
> (function(){ return; })();
undefined
> (function(){ return undefined; })();
undefined
> (function(){ return console.log('returned'); })();
returned
undefinedAnnyi, hogy az utolsó esetben egy kis "trükkhöz" folyamodunk, ezt általában node esetén használják, ugyanis ott van egy "error first"-nek nevezett stílus, így lettek a core modulok megírva. Ezt azt jelenti, hogy:
ORM.find({}, function successCallback(err, datas) {
if (err) {
console.error('Error happened, returning', err);
}
response.send(200, datas);
});Ez a példa hibás, ugyanis nem sikerült az adatbázisból való lekérdezés, hiba történt, így vissza kéne térni a függvényből, hogy a response.send ne futhasson le, ugyanis a datas adatoknak nincs értékük. Ezt kéne írni:
if (err) {
console.error('Error happened, returning', err);
return;
}
});De az emberek sűrűn elfelejtik kiírni a return;-t így inkább ezt szokták javasolni:
if (err) {
return console.error('Error happened, returning', err);
}
});==================================================
Amit a konzolban kaptál az pedig szerintem csakis annyiról szól, hogy az emberek ne a return false;-t használják az e.preventDefault() helyett.
-
Jim-Y
veterán
Ajánlott olvasmány.
Nekem is egyébként a komponens alapú megközelítés tetszik legjobban a Reactban. Főleg nagy cég szintjén előbb utóbb előjön az az igény, hogy ugyanazt a technológiát használó projektek között jó lenne kódot megosztani.
[ Szerkesztve ]
-
Jim-Y
veterán
válasz martonx #4851 üzenetére
Mennyi ilyet lattam mar.. ilyenkor mindig az az erzesem, hogy ha valaki nem erti a nyelvet, akkor ne hasznalja, ha pedig ugy latja, hogy az implicit coersion-ok fuck logiccal mukodnek, akkor ne hasznaljon implicit coersion-t. Ezek a posztok egy az egyben polgarpukkasztasra mennek.
-
Jim-Y
veterán
válasz martonx #4856 üzenetére
Nem is kifejezetten neked cimeztem a valaszt, hanem ugy altalanossagban a temahoz. Legtobbszor en is olyanoktol olvastam az ilyen jellegu "cikkeket", akik egy kicsit sem konyitottak a temahoz, frissen talalkoztak a JS-el, majd szornyulkodve kezdtek azonnali posztolasba az ilyen frucsa viselkedesekrol. Onnan veszem, hogy akik ilyeneket irnak sokszor (nyilvan nem mindig) nem ertenek hozza, hogy altalaban el szoktam olvasni a hozzaszolasokat is, ahol mindig be szoktak nekik linkelni a referenciabol a coersion szabalyokat, es mindig az a valasz, hogy azt se tudtak, hogy van ilyen referencia Meg hogy az X nyelvben amiben ok programoznak ez mennyivel logikusabb, es hogy pfuj.. na szoval az ilyenekre ezert nem adok sokat, sot egy kicsit engem is duhit, mert aki kezdo, az azt hiszi, hogy a nyelv egesz egyszeruen szarul mukodik, pedig nem igy van, csak furcsa konverzios szabalyai vannak.
-
Jim-Y
veterán
válasz fordfairlane #4858 üzenetére
Hat, ha most ez csak egy beszolas akart lenni a typo miatt, akkor arra nem tudok mit valaszolni De tenyleg, akkor csak -.-
Ha nem, hanem egy kerdes, akkor: http://jscoercion.qfox.nl/. Implicit type coercion-nek nevezik azokat a helyzeteket ahol a nyelv szemantikaja hatarozza meg a kiertekelendo kifejezes tipusat. Ilyen tipus kikovetkeztetes tortenik amikor valaki az == operatort hasznalja a === operator helyett. Ilyenkor a nyelv szabalyainak megfeleloen az egyik argumentumot mas tipusra konvertalja amit mar ossze tud majd hasonlitani a masik argumentummal. Ezek a szabalyok eleg bonyolultak, vagy nem is bonyolultak, de nehez megjegyezni oket, ezert nem szabad az implicit type coercion-re tamaszkodni, hanem mindenhol explicit megmondani, hogy mit szeretnenk.
Pl az x == null, nem csak azt ellenorzi, hogy az x az null-e, hanem egyben azt is ellenorzi, hogy undefined-e. Megsem ajanlott ezt irni, hanem explicit kiirni, hogy
if (x === null || x === void 0)
Mashol is elojon type coercion -> http://speakingjs.com/es5/ch08.html#type_coercion
[ Szerkesztve ]
-
Jim-Y
veterán
válasz fordfairlane #4861 üzenetére
Akkor jo, bocs
-
Jim-Y
veterán
válasz Sk8erPeter #4878 üzenetére
+1
Nem is értem -őszintén-, hogy mi visz rá valakit, hogy ne angolul programozzon. Attól még a termék/oldal nyílván lehet német, olasz, vagy akármi. Aki így tesz annak nem tűnik fel, hogy a
function
for
switch
new
..stb
sem németül, olaszul, egyéb nyelven van? -
Jim-Y
veterán
Szia.
En ezt hallottam mar sokszor, de meg nem hasznaltam, igy nem tudom, hogy milyen :/ http://passportjs.org/
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Hibátlan - GIGABYTE Z370 HD3 LGA1151v2 alaplap + Windows 11 Pro digitális licensz
- Hibátlan - INTEL Core i7-8700 LGA1151v2 dobozos CPU processzor
- Szép Tervező Vágó Dell Precision 5530 Laptop -80% 15,6" i9-8950HK 32/512 QUADRO P2000 4GB FHD IPS
- Apple Iphone 13 Pro - 256 GB (Space Grey)
- Komplett fénytechnika (Robotlámpa, stroboszkóp, vezérlő, állvány)
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest