Hirdetés
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Asszociációs játék. :)
- Android másképp: Lineage OS és társai
- Öregszem
- Milyen mosógépet vegyek?
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Szólánc.
- POCO X6 PRO 5G VS Samsung Galaxy A54 - AnTuTu v10
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
-
LOGOUT.hu
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Kernel
nagyúr
válasz szabifotos #61171 üzenetére
A töltésszabályzó (ami a laptopban van) ugyanúgy kezeli, töltési végfeszültség szempontjából.
A processzoros védelem (ami az akkuban van) már érdekesebb, hogy a firmware-be égetett kapacitás növekedését hogyan kezeli le, ez lehet akár típusfüggő is. Ilyet még nem próbáltam, noha gondoltam rá egy időben.
De ilyen kísérletnél arra célszerű figyelni, hogy a nagyobb kapacitású akkunak általában nagyobb a belsőellenállása is, ezért esetleg kevésbé bírja a laptop terhelési jellegét: vagyis tartós üzem, nem kis árammal, ami folyamatosan fűti a cellákat.
Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.
-
SZIGMA
aktív tag
válasz szabifotos #61358 üzenetére
Ez egy fórum.Segítség,kritika,trollok, minden előfordulhat.Fogadd el, ez ilyen!
-
Kernel
nagyúr
válasz szabifotos #61411 üzenetére
Ez nem a tranzisztor problémája, ha a bázisfeszültség nem megy le 0,6 V alá (de inkább lejjebb), akkor nem fog elengedni.
B-E rövidzárra el kell engedni. Mivel előtte bizonyára van ellenállás, a lezárás nem okoz kárt.
[ Szerkesztve ]
Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.
-
Lompos48
nagyúr
válasz szabifotos #61411 üzenetére
Klappolnak a relé paraméterei a tranzisztoréval, tápfeszültséggel stb.?
-
Kernel
nagyúr
válasz szabifotos #62050 üzenetére
-
Kernel
nagyúr
válasz szabifotos #62151 üzenetére
Lényegtelen, 3,7 V a névleges feszültség.
Battery: 1 x AAA (not included)
Operating Voltage: DC = 3.7V
Start Voltage: DC = 3.7VEleve értelmetlen, miután az AAA jelzést elemre vagy akkura alkalmazzák (1,5 / 1,2 V). Nekem is van egy ilyen, formára ugyanaz:
Battery Type: AAA
Working Voltage: 1.8V - 3VCsak a lámpa nem törődik a definícióval, mert 1,2 V akkuról is világít, méghozzá meglepően vakít, más hasonló lámpához képest. Li-ionnal nem próbáltam, nincs 10440 akkum.
(#62150) Czimby
Nem arra gondoltam, az mellékes, hanem 5.1 orosz verzió, vagy talán csak oroszra kell állítani.
-
Kernel
nagyúr
válasz szabifotos #62478 üzenetére
200 mA terhelhetőségű minitápot raktál be lényegében, egy ilyen végfoknak az kevés. Meg az 5 V is kevés ennek, így nincs kihasználva, mehetne 12 vagy 15 V-ról is.
[ Szerkesztve ]
-
Ribi
nagyúr
válasz szabifotos #62478 üzenetére
Az az 1W az 1 Watt.
Igencsak bekorlátozod ezzel az erősítő képességeit.
Illetve elvileg erre 5V-ot kellene beadni, nem 12-t, szóval lehet megsütötted? -
Attix70
aktív tag
válasz szabifotos #62482 üzenetére
Nem kell semmi zajszűrő ha megszünteted a hurkot (hurokgerjedés van nálad). A PAM adatlapját áttekintve a bal és a jobb bemenet negált lábait a kondik után összekötöd majd ezt a közös pontot kötöd a BT-os egység kimeneti testéhez (1 és 10 láb kondi után). Az is lehet, hogy már eleve úgy van a panelon a signal GND kivezetve (mérés alapján a minusz ponthoz képest nem lehet ellenállás lekötött vezetékeknél).
Próbáljuk meg a mondatokat NAGYbetűvel kezdeni
-
Teasüti
nagyúr
válasz szabifotos #62591 üzenetére
13-14,5V általában fordulatszámtól függően.
Előtét ellenállást számolgatok max feszültségre, de ha berakok egyet, akkor akku feszültségen lehet meg se fog moccanni a lapátkerék. -
Attix70
aktív tag
válasz szabifotos #62585 üzenetére
Valószínűleg a védelme kapcsol be. Terhelő impedancia ?
-
Kernel
nagyúr
válasz szabifotos #62585 üzenetére
A linken egy durva hibát követtek el, a hangszórókimenet negatív ágát letestelte a fémház / GND-re, ami hídvégfoknál tilos, hiszen mindkét pont egy-egy végfok kimenete.
Ha nálad ilyen elkötés nincs, gyanús lehet még a túl hosszú, illetve nagy ellenállású vezeték a tápegység és a végfok között.
Erősítőépítésnél alap egyébként, hogy a táppufferre rövid úton csatlakoznak a végfokok, ha pedig valami távolabbi tápegység (de az már nem is számít igényes megoldásnak, viszont itt kár lenne egyes Hifi-márkákon lovagolni, ahol megoldják ezt is, ha nagyon akarják), akkor a végfoknál kell külön tápkondival pufferelni, hogy az áramcsúcsokat ki tudja szolgálni, meg egyáltalán minimális tápimpedanciát biztosítson.
[ Szerkesztve ]
-
Lompos48
nagyúr
válasz szabifotos #62611 üzenetére
Adatlapból saccolva a modul mérete kb. 20x30 mm. Ez közelítés. Az IC adatlapja pedig azt mondja, hogy:
short time output power (THD+N = 10 %; fi = 1 kHz, RL = 8 Ω; VP = 29 V min. 49.5W, Typ 55.0 W. Ugyanakkor megjegyzi, hogy ehhez egy 55 mm × 45 mm), 35 µm copper fólia szükséges, hogy a disszipálást biztosítsa. A lapka pedig ennek alig a negyede, mint felület.Ebből azt spekulálnám, hogy időnként, csúcsoknál közbelép az áramkör termikus védelme. Tehát hűteni kell(ene)
[ Szerkesztve ]
-
Lompos48
nagyúr
válasz szabifotos #62618 üzenetére
Gondolom nagyon "hajtva" produkálja a leírt jelenséget. Így csúcsoknál tilthat le, ami nem feltétlenül hevíti fel az egész tokot. De - mint írtam - ez egy feltételezés.
-
(jan)
őstag
válasz szabifotos #63043 üzenetére
Miert nem hasznalsz mikro trafot?
Legszebb öröm a söröm és az áramköröm!
-
Kernel
nagyúr
válasz szabifotos #63054 üzenetére
Kérdés, mennyire bírja az áramot, mikor ég el a kivezetés a belsejében, ugyanis a párhuzamos kötések előnye, hogy annyi ágon oszlik el az áram.
-
mezis
félisten
válasz szabifotos #63054 üzenetére
Mekkora árammal terhelhető egy ilyen kondenzátor ?
(Mit bírnak a belső vezetékek, kontaktusok ?)mezis
-
(jan)
őstag
válasz szabifotos #63060 üzenetére
Ha csak par szeriet akarsz csinalni akkor szerezz egy " mindegy mar neki" riaszto/kocsi akksit.
Legszebb öröm a söröm és az áramköröm!
-
didyman
őstag
válasz szabifotos #64390 üzenetére
Természetesen. Valamint hőbiztosítót is, mert mintha a töltőn nem lenne hőfokfüggő kompenzálás, védelem.
"Az Antióchiai Szent Kézigránát. Mínár atya az őrizője e kegyes ereklyének"
-
Kernel
nagyúr
válasz szabifotos #64390 üzenetére
"Tettem bele", ez annyiból érdekes fogalmazás, mert azt a töltőmodult állandóra nem jó betenni (rákötni az akkura), mivel a kimenetén a negatív visszacsatolás osztója folyamatosan terhel.
Ha nem is sokkal, de 1,2 kΩ hosszabb távon rajta hagyva lemeríti az akkut. Pláne védelem nélkül még túl is merítené.
Ennek inkább az a módja, hogy a modul egy külső töltőegységet képez, ami egy DC-csatlakozón megy be. Viszont ezen a DC-csatlakozón rajta van az akku lényegében, tehát ott lehet zárlatveszély, de az biztosítékkal jól védhető. Ennek a biztosítéknak csak a töltőáramot kell elbírnia, az akku zárlatára pedig kiolvad.
Érdekes ellenpélda volt az a hoverboard, amit egyszer javítottam a Hervis cégnek, ahol az akku tényleg ki volt vezetve egy standard DC-csatlakozóra. Tulaj meg is piszkálta valamivel és elolvadt a tűje. Majd visszavitte garanciába, utána került hozzám javításra.
Maga a CC/CV modul további védelmet nem igényel szerintem, hiszen ő maga az elektronikus védelem, szinte egy kis labortáp lényegében. Okosabb védelmet kiegészíteni egy butább biztosítékkal lehet ugyan, de nem szokás ezen a szinten.
Az akku védelme más kérdés, amit már sokszor kitárgyaltunk, nem ismétlem. Ni-Cd pakkokat szoktak hőbiztosítékkal védeni a szerszámgépekben.
Li-ionhoz vagy rendes védőpanel kellene (amiből létezik hőérzékelős is), vagy ha nem, akkor meg ilyen hőbiztosíték szerintem már sokat nem ér.
-
Kernel
nagyúr
válasz szabifotos #64398 üzenetére
Nem zárható ki ilyen sem, csak ilyenkor kérdés, hogy mekkora áram alakul ki, véhető-e egyáltalán biztosítékkal? Ugyanakkor lehet korlátja a betápnak, illetve bizonyára van is, az sem közömbös.
A modul tönkremenése elvileg túlmelegedésnek köszönhető, ami ellen szintén lehet és ajánlatos is védekezni.
-
Attix70
aktív tag
válasz szabifotos #64544 üzenetére
Talán korábban is volt válasz ilyen kérdéssel kapcsolatban. Olyan akku kell ami tud 20A felett. A kisebb akkus rendszernél túl melegedhet a cella terheléskor. Én pl. szoktam ilyesmiket csinálni, akkus kéziszerszámokba LGHE4, elektromos bicikli (oda nem kell feltétlen nagy áram amúgy is több cella van párhuzamosan de kapacitás minél nagyobb legyen) SONYVC7. Reméljük, hogy egy nagyobb erő igénybe vétel során nem robban szét a kezedben.
(#64551) CPT.Pirk
A 4 W nem azt jelenti, hogy ennyit tud hanem ennyit fűthet (disszipál) el. Ha pl. digitális erősítő lenne ( ) akkor akár 32W-ot is tudhatna .[ Szerkesztve ]
-
Attix70
aktív tag
válasz szabifotos #64971 üzenetére
Balance biztos nincs benne mert akkor láthatnánk az ellenállásokat amik disszipálják a töltés felesleget. Sajnos jó a megállapításod.
Bici : 5A CC/CV Adjustable Display. Ár és érték arányban verhetetlen.
[ Szerkesztve ]
-
didyman
őstag
válasz szabifotos #65203 üzenetére
Külön csavar, körmös alátéttel a szemes saru mindkét oldalán. Ugye nem ez a pléh CD-ROM borítás akar lenni a hűtőfelülete annak az emitternek? Mert így, ebben a felállásban kb. 3 W-nál többet tartósan nem fog elviselni.
"Az Antióchiai Szent Kézigránát. Mínár atya az őrizője e kegyes ereklyének"
-
Samus
addikt
válasz szabifotos #65203 üzenetére
Egy ekkora COB LEDnek minimum egy régi (pl. S478) CPU hűtőbordája kellene. Bolhapiacon kis penzért vehető, vagy aprón nézz körül.
[ Szerkesztve ]
'' Az élet egyszerű. Döntéseket hozol és nem nézel vissza.'' // Tomorrow's just your future yesterday!
-
Samus
addikt
válasz szabifotos #65208 üzenetére
Nem vibrál a panel működés közben? Ha nem, linkelnéd, honnan vásároltad?
'' Az élet egyszerű. Döntéseket hozol és nem nézel vissza.'' // Tomorrow's just your future yesterday!
-
GZoli7
senior tag
válasz szabifotos #65211 üzenetére
Hová tennéd a pufferkondit?
Közvetlenül a 230V-ra nem kéne.[ Szerkesztve ]
-
tordaitibi
veterán
válasz szabifotos #65220 üzenetére
Ha maximalista vagy, keszitesz egy, a led maximalis aramara beallitott aramgeneratort es 30-40KHz PWM a vezerles. Szabalyozhato es garantaltan villogasmentes lesz. Kerdes, erdemes-e.
-
Lompos48
nagyúr
válasz szabifotos #65633 üzenetére
Csak kényelmes. Legalább nem kell gondolkozni.
-
törölt tag
válasz szabifotos #65633 üzenetére
Haszna 2 is van:
- Hangot ad, vagyis tudod mikor kapcsoltad le az adott áramkört
- Egy épületben le kell ellenőrizni az összes aljzatot, jól van-e bekötve illetve a földelés hatasos-e, na ezt megtenni multiméter+fázisceruzával, igen csak hosszadalmas, ezzel meg csak bedugod, megnézed a 2 zöldet és mész tovább. persze a fejlettebb országokban nem ritka a 30+ ajzat egy lakásban/házban, és ugye imádnak apartmanokat építeni, vagy társashazákat, akar 50+ lakással, hiszen maximalizálható az építésű területből szerezhető haszon -
darvinya
titán
válasz szabifotos #66945 üzenetére
Mennyi lenne az összköltsége egy ilyen bővitésnek?
Ez csak helyszíni felmérés útján mondható meg, de még ezután is felmerülhet plusz költség.
Made Robot by Robot −Xiaomi 12T Pro gyászruhás / '06 Focus kombi szürke
-
GZoli7
senior tag
válasz szabifotos #66945 üzenetére
32A felett kőtelező az érintésvédelmi jegyzőkönyv.
Elvileg megúszod.
A biztosító cseréjét azt hiszem fizetni kell, az órát nem tudom.
Az elvileg a szolgáltatóé, ami neki költség.
Az összes belső munka a tiéd. -
mezis
félisten
válasz szabifotos #67963 üzenetére
Nem kellene 2W RF-val telenyomni a lakásod.
Keresd meg a csoda kütyün az antenna csatolási pontját és oda csatlakoztass egy "nagyobb" (nyereségű) antennát.mezis
-
And
veterán
"Ha egy ilyen erősítő mindkét végére antennát teszek, (kint és bent) mit történik?"
Mivel eléggé széles sávú kivitel, rossz esetben elkezd gerjedni .
Ez nem egy kisjelű (antennajel szintjéhez való) erősítő, hanem adóoldali teljesítményfokozat, ráadásul elég nagy, 30 dB körüli erősítési tényezővel.
Ahogy mezis említette, egy külső antenna - mint 'ingyen erősítő' - a legjobb megoldás, ha valahogy megoldható a csatlakoztatása. Az antennajelet lehet erősíteni, de csak kábelen és értelmes mértékben, a célnak megfelelő kütyüvel, például: [link]. -
tordaitibi
veterán
Hasonlítsd össze pl. az ST 240 tuner és a Te egycsipes rádióvevődet, csak kapcsolásirajz szinten.
Máris megvan a magyarázat. -
mezis
félisten
-
mezis
félisten
-
mezis
félisten
válasz szabifotos #68099 üzenetére
Azt csak Te tudhatod, hogy megéri-e időt, pénzt fordítani rá.
mezis
-
Czimby
addikt
válasz szabifotos #68147 üzenetére
Köszi! Jó tudni!
Egyébként mekkora feszültséggel töltsem?
Ugye 12.6V a 3 cella sorbakötve, ez lenne az ideális töltőfeszültség is?
Most hirtelen csak egy 13.8V-os adaptert találtam, ez jó lehet vagy már sok lenne?
Valahol biztos akad 12V-os igaz azzal bukok némi kapacítást.Ha szeretnél Revolut meghívót írj privit. A kapott jutalmat(12.5-20e Ft) pedig felezzük.
-
Czimby
addikt
válasz szabifotos #68147 üzenetére
Ott a megoldás!!!
Szóval az általam linkelt panelt éleszteni kell, mert ha nem rakod legalább 1x töltőre nem aktív a kimenet.
És ha a cellákat lekötöd róla ezt meg kell ismételni!
Ha szeretnél Revolut meghívót írj privit. A kapott jutalmat(12.5-20e Ft) pedig felezzük.
-
KFORboy
senior tag
válasz szabifotos #73127 üzenetére
Valamelyik komparrátor/OpAmp IC könyökölt le valószínűleg, a vezérlőig nem kellene, hogy eljusson a kapott tüske.
Mellesleg nem is néz ki gagyinak.Bontsd meg és bogarászd végig, lehet megúszod egy SMD dióda/biztosíték/kondenzátor/ellenállás stb... cseréjével.
De megtalálni valószínűleg jó kis meló lesz.
Földelést meg ha másnem, legalább egy hosszabbítóra oldj meg, ladiátorra kábelezve a földet...
Nagyon parasztbúl dolog, de egyszerűen nonszensz, hogy nincs földelés... Minden hálózatra csatlakozó eszközöd potenciálisan veszélyes önmagára és rád is ![ Szerkesztve ]
Cartman: -Tyű || Butters: - Dupla TYŰ !
-
KFORboy
senior tag
válasz szabifotos #73129 üzenetére
Akkor probléma megoldva; gariba küld be és ha nem mondod el ezt a sztorit megjavítják/cserélik !
Cartman: -Tyű || Butters: - Dupla TYŰ !
-
válasz szabifotos #73127 üzenetére
WT, szerintem nagyon gyorsan kezdj el alkudni az bérleti díjból, ez így életveszélyes is lehet akár.
I did nothing, the pavement was his enemy!
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz szabifotos #87255 üzenetére
Nem kapacitást kell nézni, hanem belső ellenállást, azaz ráterhelni az egyes tagokra. Izzóval, ellenállással, valamivel, ami kihozza a különbségeket. Mármint a feszültség leesésében.
Kapacitás szempontjából tűnhetne akár hibátlannak is, ha a kapacitásmérés túl kis árammal történik, mert az sem hozza ki a megnövekedett belső ellenállás problémáját, ami az elhasználódással együtt jelentkezik.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz szabifotos #88987 üzenetére
Amikor csak manuálisan intézed a villásdugóval be-ki, akkor is reccsen? Attól függetlenül, hogy van egy hálózati kapcsoló is, de most ettől eltekintve.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Gitáros topic
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- AliExpress tapasztalatok
- Horgász topik
- Formula-1
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Hobby elektronika
- RAM topik
- Az USA is versenyellenesség miatt készül vizsgálni a Microsoft felhőjét
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest