- Meggyi001: Áram nélkül....méltóság nélkül.....
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- creation: Elég lett abból, hogy a nagy gépeim nem képesek behúzni a filamentet
- ldave: New Game Blitz - 2026
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Lalikiraly: Mercis kalandok - Huszonkilencedik rész
- bambano: Bambanő háza tája
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
szab.tam
nagyúr
"deliddelt proci (közvetlenül a die-ra) "
rég óta vagyok a szakmában, de ezt nem értem.
ezmiez?

nem próbáltam még, mert passzív hűtésnél csak egy + fogyasztó és hőtermelő, de a peltier elem szerintem egy totál felesleges dolog.
az elve baromi jó, csak a procik hűtésénél a gyakorlatban több macerát okoz, mint hasznot.
(legalábbis amint értelemezm a partvonalról.) -
szab.tam
nagyúr
válasz
Veriakilis
üzenetére
ha ezek a cuccok 2-3 éve leérhetőek lettek volna, lényegesen olcsóbban és egyszerűbben tudtam volna pl. a nagy gépemet megcsinálni.
nem kellett volna volna hajszál pontos 6 és 8 mm-es furatokat maratnom szakműhelyben.
egyszerűen "átlapolva" a csöveket baromi messzire el lehetett volna vinnni a hőt.
tehát nem kellett volna hőcserélő blokk, ahol a csövek ugye bizonyos távolságra kerülnek egymástól, ahol a hő az anyag keresztmetszetén át kell verekedje magát a másik csőig.
hanem a csövek direkt egymásnak érintkezve gyorsan, és messzire vihették volna a hőt.
a végén pedig csak neki kellett volna fogatni, ragsztani a bordák lapos talpát....és ezek a bazi nagy kamrák meg.
mostanra a témában a motivációm, ingerenciám igencsak lecsökkent, de az ér még így is bakker.
kár hogy nem korábban jöttek...

-
szab.tam
nagyúr
válasz
Glaz-dozfhut
üzenetére
meg a vamzerek a modker topikban...

(nem is.) -
szab.tam
nagyúr
kiegyenesítetted, vagy egyenes részt hajlítottál meg?
mert egyenes részt ügyesen, akkár kézzel is be lehet hajlítani.
úgy , ahogy mondod.
ezt írtam, linkeltem is.
de macko20 kolléga asszem hajlított már direkt csőhajlító szerszámmal is. (asszem...)csak kiegyenesíteni nem igazán.
képek, ha vannak, mindig jól jöhetnek...
-
szab.tam
nagyúr
válasz
Glaz-dozfhut
üzenetére
tudomásom szerint előbb hajlítják, utána töltik, zárják.
többire: passz. -
szab.tam
nagyúr
válasz
Glaz-dozfhut
üzenetére
érdekes darab.
pláne, hogy a blokk külön is felhasználható.a csöveket nem fogod tudni egyenesbe hajlítani. 90%-osan kizárt.
sokat hajlítgattam.
fel sem tudom sorolni.
csak 1 pl.
kezdet.
vég... (hsz. teteje.)egyenesből lehet 1x, viszonylag nagy ívben.
1. és 3- kép.****
mit nem adtam volna ezért a hűtőért, amikor a htpc-m passzív chipsethűtőjét egyedileg kellett megfaragnom...
hsz alja
[link] -
szab.tam
nagyúr
némi infó a porozus réteg kialakításhoz.

(#819) fbeni91
sajnos a hőcsővásárlás egy piszok drága móka.
ebben a méretben szerintem csak a conrad-ban kapsz.
rendelésre.
5-7 nap + posta, ha nem ott veszed át.
konkrétan ez a méreted.
2k/db...
-
szab.tam
nagyúr
válasz
Thrawnad
üzenetére
nem biztos, hogy a 250 fokot a szerkezet miatt bírják ki.
hanem esetleg azért, mert olyan kicsi benne az alapnyomás, hogy pl. csak 150-200 fokon érik el az 1 bar-t.
viszont a visszahűtéses technikánál tuti a 100 fokon 1 bar.
a 2-t összevetve következhet, hogy a gyárinál alacsonyabb a nyomás, azaz nagyobb mértékű a vákuum, tehát a víz forrpontja is alacsonyabb. és ebből tovább következik, hogy a hőcső alacsonyabb hőmérsékleten el kezd működni.
a lezárásnál kell, hogy legyen benne víz, nemcsak telített gőz.
mert visszahűlés és lecsapódás után túl kevés maradna.
ezt most hosszú lenne leírni...de így ez most egy műszerek nélküli, elvi találgatás.
két megoldás van:
1. pontosan kéne tduni a hőcsőgyártás technológiáját.
2. kipróbálom a gőzős lezárást, madj visszahűtést. mert hgoy működik-e, azt 1 perc aaltt kipróbálom.
csak a zártszelvény végeinek leragasztás utáni kötése 1 nap. így ma ragsztok, holnap próba.
csaka túlnyomás furat melegen való gyors lezárására kell kitalánom egy jó eljárást. -
szab.tam
nagyúr
barkácsban már leírtam, de ide is.
valamiért még nem néztem utána, hogy a gyári hőcső készítésnél géppel vákuumoznak, vagy ők is esetleg 100 fokon lezárják, és a visszahűlés okozza a légritka teret.
ha ez utóbbi lenne a technika, sok mindent megmagyarázna.
viszont egyet nem. hogyan bírják ki a csövek a 250 fokot, mielőtt felrobbannának.
mert a visszahűtésées technikánál 100 fok körül elérik a légköri nyomást.
viszont szivattyúzásnál 100 fokon még lehet bőven 1 bar alatt.vannak leírások, de ezekről már pont nem beszélnek.

tehát: a hőcsőgyártók hogyan érik el a vákuumot?
-
szab.tam
nagyúr
tegnap voltam macko20-nál. próbáltunk vákuumolni.
valszeg gyenge volt a pumpa. vagy valami külső illesztési gont is lehetett. passz.
de forróvízbe állítva a kamrát nem indult el a folyamat.
hallgatóztunk, de nem volt bugyogás. valszeg túl nagy maradt a nyomás.hosszú lenne leírni, de úgy néz ki, a fordítottan beszerelt presta biciklszelep működik.
az f-bs-es ragasztás is.
a végén szétvágtuk a kamrát egy ragasztás mentén, és szisszent, tehát valamennyi vákuum volt.
csak valszeg nagyon kevés.úgyhogy folyt. köv.
normális pumpa kéne.
mondjuk q* gyorsan...
-
szab.tam
nagyúr
"ill turelmetlenek voltunk"
hát igen.
a kettőt összetéve:
a felszopóknak nem szabad idő előtt abbahagyni a melót.
ez a standup commedy műfajban is így van.***
lényeg:
lesz 2. kanyar.
mély torok, bő nyál,
azaz normális vákuum pumpa és szigetelés.de a veletechre kiviszem a 12. hűtőmet is, még ha kamu is lesz.
"vapor chamber mega tower + 16*xbox rev 1.0...
mert hogy biztos jó darab lesz. előbb, utóbb...
erre blasko kolléga rá fog izgulágulágolni a barkácsból.
alíg bírtam begépelni.
mert fáradt vagyok.
de ő néki izgalmas téma........

(pedig le sem kötöztem...)

-
szab.tam
nagyúr
az nem került pénzbe...

és hát a szálcsiszolás azért erős. reszelővel belepiszkálva próbáltam kicsit fesértegetni a belső falat, valamennyire párhzamosan.
a végleges betöltés előtt végeztem "csurgatási" próbákat. a fecskendőből az oldalfalakra cseppeket tettem. és néztem, hogyan állnak össze, és szaladnak le.
ebből úgy gondolom, hogy ennél a mennyiségnél is jó eséllyel mindig lesz alul kis elgőzölhető víz.ez nagyon hasraütéses próbálkozás, de úgy gondolom, hogy valamennyire kell működjön.
ha a vákuum bent marad, és a folyamat nem akad el valahol az üzem közben, akkor nagyjából meg fogom tudni saccolni a várható teljesítményt.
egy ideje küzdök, hogy a fekvő lapra 400 mm magas tornyot alkossak, ami 4-5 kiló alatti, és megüti a passzív 200w-ot.
de 160-180-nál egyszerűen elakadok.
ez egy határ.
mint ahogy a szabvány méretnél a passzív kb. 100w. azt nem is tervezem túllépni, mert szinte lehetetlen. -
szab.tam
nagyúr
alapvetően szeretem magam kiatlálni, hogy mit szeretnék megvalósítani.
és hogyan.
még akkor is, ha hibák csúsznak be.
1. az egómnak jobban esik.
2. ha más javaslatait beépítem úgy, hogy ellene van a saját, (akár hibás), elképzeléseimnek, és nem működik, a fejemet verem a falba, hogy miért nem úgy csináltam, ahogy megteveztem. és az sokkal jobban bosszantan, mintha simán tévedtem. magamtól.macko20 kolléga elég sokat segített már az ötleteivel, sőt gyakorlati megvalósításban is.
a nagy gépem vga hőtője nélküle tuti megakadt volna, konkrétan pl. itt.de a nagy gépem építsée során megtanultam az össznépi tanácsok 95%-át az első olvasás után elfejeteni.
macko20-nak konkrétan ennél a kamránál is több javaslata volt, amit nem fogadtam meg.
mert több szempont volt, amiért ezt így akartam elkészíteni.ez egy minimál költségvetésű próbanyúl.
alumínium, f.bs ragasztás, 1200 ft-os presta szelep, jó pár óra agyalás, fantáziálás, néhány óra munka.
ha valamennyire működik, (ebben azért bízom), akkor érdemes minőségibb megoldásokkal nekifutni a v2.0-nak.
de ha vettem volna 6x-os áron rezet, 7k+ áfa-s szelepet, stb, és nem működik egyáltalán, megint dühönghetnék.ha egyáltalán nem működik, még mindig előttem van az újratervezés lehetősége.
viszont akár még tökéletes is lehet.valamiért a zsigereimben egyre jobban úgy gondolom, hogy elég lesz a tévedésből betöltött 6 ml.
-
-
szab.tam
nagyúr
most mit mondjak nektek. ez van, hát izé...

de sikerülni fog.

macko20
nem úszod meg, jövök.....****
(#788) macko206 ml lett. és lezártam. ennyi.
persze, hogy az 50ml sok lett volna. egyszerűen összkavartak az átváltások. és főként az, hogy a bátyám féle vákuumpumpálási lehetőség ugrott. vettem mindenféle fecskendőket, és összezavarodtam...
-
szab.tam
nagyúr
b+

én 6ml raktam bele, majd leragsztottam.
a tököm a mértékegységekbe.
(a végén meg így lesz a jó....)

aki sűrűn jár kocsmába, az tudja, hogy 40ml az 4 cent.
én nem.
és több, mint 20 évvel ezelőtti, gödöllői gépész flörtöm alkalmával már a félévkor majdnem kibuktam. a statikán. 1 karú emelő. 2-essel mentem át...
-
szab.tam
nagyúr
válasz
becuszabi
üzenetére

ezt mindenképpen procira.
mostanában csak erre faragok koncepciókat.
van egy 12. kiadó hely a veletech kiállítási deszkámon.
azt a q* 200w-ot szeretném már 1x elérni, de a 160w-nál mindig elakadok.
(a vga hűtőm ugy e 300w+ (400?), de az ugye 20 kiló...****
"Akkor tehát most mennyit teszel bele? Fél decit (50 ml, 5 cl), vagy 3-5 cm3-t? Elég nagy a difi."
ezt szerintem gondold át.
lényeg: 6 köbcenti, 60 ml, 6 cl.
szerintem mind ugyanaz....miközben leírtam.
ijjjjjjj
már leragsztottam. holnap reggel átgondolom.
lehet, hgo yrögtön jöna v2.0?
-
szab.tam
nagyúr
válasz
becuszabi
üzenetére

(ilyen sorrendben - by magam...)****
"amit ha egyenletesen beborítunk 0,5 mm vízréteggel..."
az sosem fog beborítódni egyenletesen vízréteggel.
össze-vissza cseppek lesznek, amik csurognak lefelé.a linkelt akármi izé annyira tudományos és túl részletes, hogy bele sem kezdek.
(egyébként 48 éves a kapitány...)
egyébként lett volna egy rövidebb válaszadási lehetőséged:
"nem tudom..."
ennél a kamránál elég sok hasraütéses dolog van.
asszem mindennél az első verziót tartom.
a vízmennyiség tekintetében ez fél deci... -
szab.tam
nagyúr
lassan lezárom a kamrát.
kéne valami ötlet, mennyi vizet tegyek bele.
valami térffogat%-os iránymutatás kéne.kamra belső méretek. (most nem mm, hanem cm-ben.)
3.6*3.6*40
tehát 518 cm3én elsőre 5 cm3-t gondoltam, (fél deci), de pl. macko20 2.5-3 cm3-at gondol.
a vákuum mértéke ugye kicsit talány, majd olyan lesz, amilyenre sikerül.
tudom, így elég nehéz, de kéne valami szám, ami nem hasraütésen alapul. nemsokára leragasztanám. utána már csak a szelep lesz elérhető...
-
szab.tam
nagyúr
hát igen. erre a kombinációra, (kicsit eltérő verziókban ugyan), de már 4-en jutottunk külön-külön is...
csak elég macera az összehozása a szigetelés miatt, ha a kamra ki van lyuggatva, és a terítő csövek belógnak.
és hát a csövekről nehezebben jut vissza alulra a gőzből kicsapódott víz.
úgyhogy én inkább a kamra külső felületéről viszem tovább a hőt.
először csöves, rev1 x-box bordákkal. számszerint 16-tal. (a képen még 18 db. van, de kell hely a lefogatónak is, és az alaplapi cuccoknak is inkább hagyok biztoságosan helyet...)sajnos a belső fal normális becsiszolása elég nehéz lett volna, így kicsit elnmagyolva végeztem el. túl hosszú az a 400mm...
elkezdtem összeállítani a kamrát...
-
szab.tam
nagyúr
látod, ez nem volt butaság!

még a hőelvonó, belső felület is növekszik ugyi.
elég macera lesz, mert 400mm hosszú, 40x40-es zártszelvény belsejét kéne irányban megdörzsölni.
majd egy fuckanal-lal, (gyk: fakanál), benyúlok.
vagy egy 30-35 széles fadarabra ráragasztom a vásznat.***
b+, te zseni vagy!

amikor az ember el kezd görcsölni, akkor kialakul a csőlátás, és a legkézenfekvőbb, legegyszrűbb dolgok sem jutnak az eszébe.
ezért jó ez a kis ötletelés.mindjárt neki is állok.
egy kamrát összragasztok véglegesre, szeleppel együtt.
3 fázis, desztvizem úgy sincs.
(alja ragaszt, megköt, víz betölt, majd a szelepes "zárófödém" ragaszt...
csak a bordákat nem ragsztom fel. -
szab.tam
nagyúr
mint kapilláris, gravitáció ellen, nem igazán .
lefelé szerintem gyorsabban lecsurog egy sima oldalfalon.
nagyon jól átnedvesedik, tehát jól felveszi a vizet.amikor ugye rátettem a kezemet a sima alura, és az alura tett üvegszövetre, tapintással lényeges hőelvonális különbséget éreztem.
ezt az egész belső porózus dolgot értem is, meg nem is.
de mivel én nem egy vékony csövet fogok készíteni, hanem egy nagy kamra "oszlopot", így megcsinálom pucér belső fallal.
szerintem fog működni.márha 1x vákuumpumppa közelébe jutok...

(most már behúztam a kéziféket. semmire nem beruházok 10k-t sem, ami nem biztos. túl sok elment már a passzív hűtés kísérletezésekre az elmúlt 2 évben...) -
szab.tam
nagyúr
válasz
becuszabi
üzenetére
a leoldás sajnos valóban talányos. valszeg ezért lesz elkerülhetetlen a rendes vákumszlep + profi vákumpumpa páros.
mint említettem, a vatera nálam érdektelen. ráadásul rühellem is a vaterás linkeket, mert valamiért a böngészőm befagy a kis rohadéktól. a sok mellett + 1 érv, hogy kihagyom. tehát még véletlenül sem kérnék több vaterás linket...*****
presta bicikli gyakorlati példa.
ott is le kell venni a pumpát a betekerés előtt.
itt a kis nyomáskülönbség csak a probléma, mert ha a leoldáskor nem szökik el a vákuum nagy része, utána gyorsan le tudom zárni véglegesre a kinti részen. pár mp. ez megoldott lenne.ezért kéne egy vákuumpumpa, hogy az átlászó, (üvegfalú), teszt összeállításban ezt ki tudjam próbálni.
de szerintem már ezt is leírtam...
nagyon hasznos tanácsokkal szolgálsz, (tényleg!!!
), de tessék már kicsit figyelmesebben olvasni, ne kelljen mindent 2x leírnom!

-
szab.tam
nagyúr
ja. jó kiindulási alap.
nálam elvi (és gyakorlati) okokból a vatera és társai elkerült felület.
az összes megrohadhat ott, ahol van.
(szimpla nav bünti adatbázis...)a használt pumpák is.
(a fb is, ami szintén csak egy bázis a kutakodóknak...)
valszeg elnézek a techcon-ba.
item profilokat vásároltam már tőlük.
drága, de végtelenül korrekt és profi banda.ott van vákuumszelep.
a piab cuccai.de van élet ezen kívül is...
tehát:
utána kell járni, kel venni egy jó vákumpumpát.
aminek jó csatlakozási lehetősége van.
egyre jobban látom, ezen nem lehet spórolni.... -
szab.tam
nagyúr
"E szerint kb 0.1 bar-nál forr 50°C-on a víz,"
"gőz"-öm sincs (
), hány bárnál. ezek találgatások.lényeg:
a bciklibelsős presta szelep lehet hogy jó lesz.
a szigetelést a vákuumhoz talán meg lehet oldani.
talán az egyszerű gumis leszorítás, (+ szilikonos ragasztás, ameddig még nem jutottam el), is talán elég lesz.a kísérletekhez talán elég az összeállt illesztés modell.
(erről még nem töltöttem fel fényképet.)de valami motoros vákuumszivattyú kellene hozzá.
enélkül kivitelezhetetlen a művelet.milelőtt a látvány elöl zárt, tervem szerinti leragsztott, fix hőkamrából nekiállnék szivattyúzni, jó lenne a vizuálisan is látható teszt. (átlátszó üvegből való kiszívás, kis nyomáson látható desztviz forrás, szelep, pumpa működése, stb...)
tehát vákuumpumpa kell.

-
szab.tam
nagyúr
én ma besokalltam, és meló után rendeztem egy kora esti alvást....

a feldarabolt gumibelső jó lesz a szelep, (bármilyen is lesz), tömítés kiegészítésre, szigetelésre.
ezt leteszteltem.
a presta szelepes megoldáshoz való csatlakozáshoz jó lesz valamelyik fecskendő váza (ezt is néztem), és abba egy gumicső. (gumicső még nincs.)most ott tartok újra, hgoy vákumpumpa kéne, mert a szigeteléseket valszeg meg tudom oldani.
a kamra oldalfalán lévő kapillárisokat meg pont lesza*om.
szerintem a nálam lévő kamraméretben talán ez első körben kihagyható.tehát a fő feladat:
vákuumpumpa kéne... -
szab.tam
nagyúr
tegnap már végeztem előkísérleteket.
fényképek még nincsenek.
presta szelepet kivágtam némi gumibelsőt meghagyva.
belülről van rajta annyi vulkanizálás, amibe passzentosan pont be tudtam dugni a fecskendőt.
így a szelep nyitását, zárását jól tudtam ellenőrizni.
kis nyomáskülönbségnél már jól működik. (a vákuum miatt ugye lényegesen 1 bar alatti különbségről beszálünk. és ezek a szelepek 5-13 barra vannak kitalálva.)5 milis fecskendőbe tettem pici vizet (kb. 0.5ml-t), és és ha kihúztam teljesen, akkor már 40-50 fok körül szépen forrt.
ezeket összekombinálom:
veszek hatalmas fecskendőt, és összeépítem egy kis gyógyszeres üveggel.
kupakba lesz ágyazva a szelep.
így minden átlátszó lesz.
tökéletesen láthatóvá tudom tenni a folyamatat, ellenőrizni a szelep működését, és a kis nyomású forrást.
és mivel kintről a fecskendőt mindig ki tudom húzni, (1. művelet utáni külső, nagyobb nyomás miatti zárt szelep mellett!), így az üvegben a légritkítást akár 2-3x is meg tudom tenni. -
szab.tam
nagyúr
én a hétvégén átgondolom a vákuum szelepelési témakört.
bátyám gépészmérnök, valamikor beugrom hozzá az egyetemre, ahol tanít, némi kozzultációra.
végre élek vele, hogy valaki ért is valamihez a családban...
igaz, már sokszor felajánlotta a segítségét, de mindig előbb megfaragtam mindent, minthogy értekezhettünk volna a témában.... -
szab.tam
nagyúr
válasz
becuszabi
üzenetére
hát igen. asszem értem.
pont az az előnye is, ami nálam hátrány is.
nyitni fog, de 1 bar alatti lesz a különbség oldás után, így nem zár.
mert ugye normál irányban 10-13 bar-ra vannak tervezve, és ott jó, hogy zárnak.1-15k költésg, megnézem. előbb végzek egy másik beépítés próbát, hátha működik....
-
szab.tam
nagyúr
válasz
becuszabi
üzenetére
linkeken lévőket majd holnap megnézem
thx!
"a presta szelep nem lesz jó, mert annak a belsejében nincs rugó, ott tényleg a kifelé ható nyomás zárja le a rendszert,"
régen volt szelep a kezemben, ezért ilyen nehézkes az agyam.
de nekem szerintem pont erre van szükségem, hogy a nyomás tartson csak, és ne legyen rugó.
mert ha sikerülne a kintről a vákummal nyitnom a szelepet, akkor tudok szívni.
és ahogy a vákumpumpát leoldom, a szelep rötön zár, mert ugye kint nagyobb elsz a nyomás, mint bent...***
(#734) inf3rno
thx.
-
szab.tam
nagyúr
asszem a találgatósdit lezárhatjuk.
veszek a héten egy presta szeleppel szerelt belsőt. kivágom egy kevés gumi megtartással.
arra rádolgozok egy csövet, amire a vákumszivattyút rá lehet kötni.
és kipróbáljuk, hogy szívásra nyit-e az ellenkező irányból.
ha nem, akkor szétszedem, és tovább gondolkodom.ez megvan egy jó ezresből...
-
szab.tam
nagyúr
válasz
becuszabi
üzenetére
"Függőlegesen, a 40*40 mm-es méretű talpat melegítve, a másik ugyanilyen méretűt pedig hűtve"
igen. 40*40 talp melegítve. ugyanúgy mint egy normál vapor chabmer-nél.
áll az "oszlop".
és az egész felület fel lesz bordázva. kb. 16-18 db. xbox rev1-es bordával.
azt hittem, hogy már linkeltem, de akkor újra.
a bordák elrendezése kb. ilyen lesz.
és középen, mint egy "liftakna" fog állni a hőkamra. az említett zártszelvényből.
(lefogatást most nem írom le, mert hosszú.alul lesz benne egy lapos, sűrű bordázat, ami felületet növel, így segít a lecsurgott desztvíz elforralásában.
mivel a kamrában hatalmas felület van, és a túlodlalán rettentő nagy hőelvonás, így szegény gőz nem tud nem kicsapódni. és mivel függőlegesen áll, így nem tud nem lecsurogni.de totál mindegy. én ezt így megcsinálom, és kész.
aztán kiderül, hogyan működik.tehát számomra továbbra is csak egyetlen kérdés van: a vákum létrehozása, és utána legalább 5 percig benntartása, (szelepnek ennyit bírnia kell), amíg le nem burkolom a szelepet kívülről...
készítettem, átalakítottam már pár hűtőt.
ha megvan az elképzelésem, eléggé önfejű vagyok.
90%-ban figyelmen kívül hagyok minden "hogy lenne jobb", és "miért nem fog jól működni" tanácsot.
ha csak kicsit is odafigyeltem volna ezekre, akkor sosem készült volne el ugye a gtx480 passzív hűtője sem...tehát szeretek arra koncentrálni a tanácskérésekben, amiben valójában határozatlan, vagy tapasztalatlan vagyok, ill. nem döntöttem még el.
azaz: méret, alak, kaplláris, stb, már nem kérdés.
csak a szelepelés...
-
szab.tam
nagyúr
válasz
becuszabi
üzenetére
de az enyém nem cső. még mindig egy négyzetes zártszelvény.
még 1* a méretei:
40*40*400mm, falvastagság 2mm.
a csőnek kör a keresztmetszete...****
"Ebben az esetben a legnagyobb probléma, hogy a lecsatlakozásnak úgy kell megtörténnie, hogy a rendszer közben ne levegősödjön fel."
de ha leveszem a vákumpumpát, (ennek ugye még macerás a kialakítása), akkor a beéített, fordított nyomásszelep rögtön lezár, mert kívül ugye nagyobb lesz a nyomás.
szerintem még mindig nem 100%-osan képzeled el a rendszert.
minde fordítva lenne. bent van a kint. csak a nyomáskülönbség iránya azonos, a szelep állásához képest.
ezért is zár le magától a vákumpumpa eltávolítása után.
a kérdés, hgoy egyáltalán a vákum hatására nyit-e, vagy be kéne másznom a kamrába, és benyomnom a tűt. ami ugye lehetetlen.
de erről is beszéltünk feljebb, és a max 1bar különbség miatt ez valszeg nem lehetséges. de ki fogom próbálni.
van graf táblám, amit sosem használok. most már esküszöm, lerajzolom....
nem ammóniázok, és éter sem lesz.
keresek vákumszakértőt. legalábbis olyat, aki már ismer olyat, aki már látott ilyent...

szilikonos ragasztó.
feljebb leírtam erről a véleményemet, ami az esetleges hőszigetelést illeti.különböző keverékekkel kísérleteztem.
(baromira untam, hogy szinte elérhetetlen 1 komponensű hővezető ragasztó, és mind drága.)
paszta, és hozzá ecetes f.bs és semleges tekasil.
az ecetes megmarja a fémet kezdetű akármit én is olvastam, mielőtt nekikezdtem.
elvben lehet, a gyakorlatban sem a rezet, sem az alut nem bántja. lehet, hogy a felületen valamennyire, de az olyan elenyésző, hogy még látni sem lehet.
a bőrt viszont marja rendesen, belélegezni sem olyan jó érzés. -
szab.tam
nagyúr
-
szab.tam
nagyúr
én egyelőre próbálkozom natúr belső fallal.
lassan 2 éve végzem a passzív hűtési kísérleteket. belefutottam már pár zsákutcába, hibába.
viszont nem hagyom, hogy az elvek korlátozzák a próbáimat.
magyarul: meg akarok mindent tapasztalni, hogy valóban működik, nem működik.én úgy látom, hogy sok új dolog akkor hal el, amikor a túlképzett fejlesztőmérnök ki sem próbál valamit, mert tanulta, hogy az úgysem lehet jó...
konkrétan lefordítva:
lehet, hogy egy kis keresztmetszetű hőcsőben kötelező az oldalfali kapilláris.
de nálam jóval nagyobb a kersztmetszet, (40*40mm), és gravitácóval elletétel "visszacsurgásra" sincs szükség, mert mindig állni fog a szerkezet.***
az említett keverékeidnél 2 bukta lehet:
- idővel leválik, elporlad, és a cső aljában egy törmelékkupacként összegyűlik.
- nem vezeti jól a hőt, azaz kvázi szigetel.én szilikonos ragasztó + paszta keverékekkel végeztem hővezető ragsztó kísérleteket.
viszont ezek az anyagok(az összes hővezetőpaszta is), baromi rosszul vezeti a hűt. nagyságrenddel rosszabban, mint a fémek. a céljuk a 2 fémfelület közti levegő kiszorítása, (ami ugye a még jobban szigetel), de nagy vastagságban szintén szigetel... -
szab.tam
nagyúr
válasz
becuszabi
üzenetére
"a legnagyobb nyomáskülönbség max. 1 bar"
ööö. ebbe bele sem gondoltam.

ráadásul még ez az 1 bar különbség sem lez meg, mert az a légköri 1-hez képest totál vákumot jelentene...
"hogy el tudd távolítani a vizet a csőből"
ennek úgy nagyon nincs értelme.
1. nem cső, hanem egy bazi nagy kamra. amibe a vákumozás eőtt betöltök némi vizet. még nem tudom, pontosan mennyit, de nagyságrendileg max. kb. 50 ml-t. (fél decit.)
2. utána vákumozás. majd a szelep kiálló részét egy kupakkal, légmentesen leragasztom.
tehát a szelepnek nem kell túl sokáig tartania.elég sok mellélövési lehetőség van, ami az arányokat illeti, ezért is dolgozum az ocsóbb aluval, amíg egyáltalán kiderül, hogy nagyságrendileg jók-e a mennyiségek.
tehát a kamra összeállítása, belső elrendezés, végső lezárás már nem vitatéma, azt mindenképpen úgy készítem ela v1.0-ban, ahogy elképzeltem.
itt a kérdés maga a szelep fajtája, elvi és gyakorlati működése az adott helyeztben, ésa vákumpumpa ráfogatása a vákumozás idejére.
utólagosan eltávolítandó szerkezet, ami nyitva tartja a szelepet.
leheteltlen. bicaj szelepnél annak belülre kéne kerülnie, amit ugye vákum után nem tudok eltávolítani. belülről ugye...tehát vaszeg a vákuszelep marad.
erre valami beszerzési ötletet elfogadok, mert nem értek hozzá, hogy mi lehewt ide jó.
(konkrét típus, kis méret, pesti üzlet, raktárról, személyes átvétel.)de a bátyámat megkérdezem, mert ő már dolgozott ilyennel, a pumpája is neki van.
-
szab.tam
nagyúr
de minek a kp-ja? adott térfogatra eső desztvíz mennyiség és a vákum mértéke?
én már nagyjából kitaláltam, amit elsőre összedobok.
most nem állok neki ötletelni, mert még van változó.ami eldőlni látszik:
méret 40*40*400
anyag 2mm vastag alu zártszelvény
talp 3mm alu, a v2 rézből lesz már
belső oldalfali kapilláris a v1-ben nem lesz még.
vákum + desztvíz lesz. v1 találomra...
rögzítés f.bs. mivel vákumról indul, így nem hinném, hogy olyan nyomást érnék el, ahol szétvetné. (mert ott ugye már az egész nem működne, hiszen légkörin a forráspont 100 fok....
étert egyelőre hanyagolom, mert veszélyes
vízet beöntöm, majd lezárom. a felső lezáró laposrúdba beágyazok egy szelepet. amit vákumozás után körbeburkolok, és így véglegesítem.
az alsó lezáró laposrúd belső részére egy kisbordázat kerül, elforralást segítő felületnövelésre.****
fő probléma a szelep. 2 verzió van. vagy egy nyomásszelep megfordítva, vagy egy vákumszelep.
vákumszelep: hiába guglizok, csak autóalakatrészeket dobál ki ez a sz*....
nyomásszelep.a fő kérdés az, hogy ha a a bicaj szelep fordítva be van ágyazva, és kívőlről megcuppantom, akkor nyit-e a szelep, és bent tudok-e vákumot csinálni. vagy ahhoz be kéne másznom a kmrába, és be kéne nyomnom a tűt.
mert valaki válaszolt rá ugyan, hogy nem megy, de szerintem nem jól értette a dolgot.
mintha egy abrocsot szeretnék felfújni úgy, hogy bemászoka kerékbe, és kintről beszívom a levegőt.
tehát hogy ekkor is be kell-e nyomni a tűt.itt tárgyaltuk a témát, nem írom le teljesen újból.
-
szab.tam
nagyúr
válasz
becuszabi
üzenetére
ezeket szerintem ő is sejti.
itt inkább elvi fantáziálásról van szó, nem kell erről meggyőzni...****
szerintem maradhatunk az ésszerű és emberi léptékű hőcsöveknél.
elveknél, és főként a gyakorlati kivitelezéseknél.természetesen beszélhetünk a szélesebb körű felhasználásokról is, mint fűtésrendszerbe való beépítésről is.

-
szab.tam
nagyúr
nem akarok félrevinni a témát, de azért ezt muszáj:
értesz te a geo hőkhöz? (én nagyon nem.)
csak így laikusként ezt a 20-25 fokos talajhőmérsékletet nagyon soknak találom.
és a "hőszivattyú" kifejezés lehet, hogy többértelmű, de elsődlegesként azért a köztudatban kicsit más van szerintem. (leegyszerüsítve egy kompresszoros, "fordított" légkondi.)****
de ha minden kifejezés, hőadat helytálló, akkor ok, bocs.
csak mint írtam, nem értek hozzá. de nem kell megmagyarázni.
-
szab.tam
nagyúr
válasz
Veriakilis
üzenetére
félig értem.
de nekállok részeltesen átolvasni az egész topicot, majd utána kérdezek.
-
szab.tam
nagyúr
válasz
Veriakilis
üzenetére
régen láttunk!
üdv újra itt.
pár kérdés ehhez:
a képeken csak egy nyitott, ragasztással "megszórt" lap látható.
lezártat is készítettél?
ha igen, akkor jönne még pár további kérdés. (vákum, töltet, stb.)***
és köszönünk minden 5letet!

-
szab.tam
nagyúr
válasz
waithEard
üzenetére
én pont erre gondoltam. hogy a szelep mögött összenyomni. de ezek csak elvek.
szívesen látnék valami jól értelmezhető dzsátubéjos videót hőcsőgyártásról.
olyanról, ahol nem egy robotszalag gyárt óránként 5000-et...és konkrétan tudom, hogy van olyan kisszériás gyártás is, (kína), ahol tuti nem egy géppuskát indítanak be.
hanem 100 db-ot is legyártanak.de valószínű:
cső először darabol, bélel, egyik vég lezár. (hgoy csak hidegen préseléssel, vagy hevítésssel, passz. de a gömbölyű végből következően hőhatás éri.
víz betölt.
majd van egy vákupumpa, cső, akármi, műszerrel. a kész cucc rádug, kiszív, és egy spéci lezáró sablon elnyírja. hogy ott miylen hőkezelés van, nem tudni.namost. ha lenne ez a csővég elszorító akármi, (ami a csőt elszorítja a vákumpumpa előtt), akkor nem kéne szelep. a szelep az csak egy + nehezítő téynező. esetleg az 1. fázisban jöhet jó, ha ki kell kísérletezni, tapasztalati úton az ideális vízmennyiséget + nyomást.
de megkockáztatom, hogy lehet, hogy egyszerűbb lenne ezt is szelep nélkül, inkább 10 eltérő, véglegesen lezárt próbadarabbal belőni... -
szab.tam
nagyúr
most te vagy az előreküldött próbanyulam.
(mifelénk úgy hívják, hogy más f*-val verjük a galagonyát...)
igaz, inkább az ennyémmel szokták. végezném is a kísérleteket, csak nagyon szétszórt vagyok mostanság.
viszont április elején el kell kezdem a "hőtorony" kivitelezését, hogy a veletech-re készen legyen.
már a nevét is tervezgetem, pedig még sehol sincs az egész:
vapor chamber mega tower rev 1.0 feat x-box
meg ilyesmi....
-
szab.tam
nagyúr
waithEard kolléga egy másik topic-ban bedobott egy porózus ötletet.
-
szab.tam
nagyúr
válasz
becuszabi
üzenetére
pf. azt valszeg átsiklottam. holnap megnézem, ma már fáradt vagyok hozzá.

bátyámnál elvileg van vákumpumpa.
de hogy mekkora nyomás kell majd?
a megaméretű hőkamrás elképzelésem valszeg elég sok gyakorlati próbát fog igényelni...
de nagyon örülök, hogy feléledt a topic.

-
szab.tam
nagyúr
leegyszerüsítve az elv tök ugyanaz.
az alakja, és így a felhasználási módja kicsist más.
az itteni ábrán jól látható.
gyakorlatban ugyanazt csinálja, mint a hőcső. egy kis felületről erántja a hőt, és egy nagyobb felületen leadja.
de mivel ez egy kis téglatest, így optimális pl. vga-knál.
ráadásul itt kombinálták a 2-t. a hőkamra tetején a csövek nagyobb felületen, kényelmesebben tudják leszedni a hőt, mint közvetlenül a gpu-ról.
ugyan van egy + hőlépcső, de ez a hatékonyság miatt több az előny, mint a hátrány. -
szab.tam
nagyúr
ezek nagyon furcsa adatok...
cső vs.cső vs. vapor chamber.
kicsit keveredtek a dolgok.
nem én akarok 55w-ot. azt arra mondtam, hogy egy normális, gyári, 8mm-es csőnek, (szerintük) optimális 70 fokon 55w a maximális teljesítménye. pl. 40 fokon valószínű kevesebb.
a 6-os csöveké ennél kevesebb.amikor ennél a hűtésnél a gtx480 gpu-a ráfogtunk 6 db. 8-as conrad csövet, tudtam, hogy van kb. max 330w szállításom.
namost. én nem 40-55w-okkal akarok bohóckodni, és abból többet, hgoy összeadódjanak.
hanem egy nagy méretű hőkamrát, négyzetes keresztmetszetűt, hogy az olalára könynen rá tudjam dolgozni a bordákat. valahogy így fog kívülről kinézni.
és középen ott lesz a tervezett 400*40*40*2-es hőkamra. ami legalább 150-200w-ot kell tudjon.
ami nem sok, hiszen csak 3-4 db. 400*8-as conrad cső telejesítménye. csak azzal ugye most nem tudok mit kezdeni, mert mindenhol kerek, elég nehézkes lenne a kis felület miatt a hőfelvétel és leadás abordák felé.
meg hát ilyen hőcserélős, blokkos dolgot már készítettem eleget.
most újat akarok. azaz saját vapor chamber-t. vagy mindegy, minek nevezzük.
ez igazából nem is a klassazkus hőkamra lesz, hanem egy meghízott, szögletes hőcső.... -
szab.tam
nagyúr
thx!

egy kicsit túl tudományos. mire kihámozom belőle....
egészen biztos, hogy jóval kevesebb, mint a fele.
én törtem már el ilyen csövet. alig jött ki belőle 1-2 csepp.a mentett linkek közt kutakodtam. itt van néhány kép a belső anyagok keresztmetszeti mintáiról.
-
szab.tam
nagyúr
szóval ez kéne nekem. egy négyzetes 40*40-2 zártsezlvényben, 400 hosszan...
vagy 2 db egymásnak dolgozott "U" profil.
úgy könnyebb lenne felvinni a porózus réteget.
csak hát a lezárás és vákum...

-
szab.tam
nagyúr
sajnos forrasztás, hegesztés eszközöm, gyakorlatom nulla.
ezekt csak mással tudom elvégeztetni.
de ehhez először tudnom kell, mit is akarok.a benthagyott, aktív szelep a kísérleti fázisnál lehet hasznos.
de ha meg a tuti arány, akkor azt valamhogyan le kell zárni.
egy csőnél egyszerűbb vákum alatt lezárni a nyitott véget. de egy ilyen nagy kamránál ugye ez elég nehézkes.
erre is ki kell találni majd valamit.***
más.
a számítástechnikai hőcsöveket kb. 70 fokhoz lövik be maximális teljesítményre.
több ilyet láttam, hogy egy 8-as cső 70 fokon max 55w.ehhez ugye valószínű tartozik egy optimális belső űrméret, desztvíz mennyiség és nyomás.
van-e erre valami képlet?
nálam adott lesz a térfogat, és egy szobahőmérlséklet körüli szerelés.
ehhez kéne a desztvíz és nyomás.
elkezdeni totál vakon lövöldözni ugye elég hosszadalmas lenne... -
szab.tam
nagyúr
inf3rno
porózus rétegnek nemcsak a fejreállított "visszacsurgásnál" van jelentősége. felületet is növel, ahol az elforrás intenzívebben tud végbemenni. (tudomásom szerint...)
zártszelvény. én is pont erre gondoltam. csak nem tudom, a végelzáró lemezeket hogyan dolgozzam, dolgoztassam), rá. mostanában csak aluval dolgozom, azt pedig saját keverésű hővezető ragasztó valamelyikével összedobom. de itt nyomáskülönbség is van ugyi...
és utána szelepelni is kéne, ahol desztvíz mennyiséget és a vákumot is be lehet lőni.
nálam az ideális "hőoszlop" egy 40x40x400 lenne. a belős porózus réteget is talán könnyebb lenne felvinni. véglezárás előtt 4 db. 38x400-as téglalap. (1-es falvastagsággal számolva.)a vergődés fázisában vagyok, de idáig ha volt valami hűtőelképzelésem, azt 100%-hoz konvergálóan meg is alkottam.

és a veletechre ösze kéne dobnom egy ilyen hűtőt. a 12 darabos prezentációs asztalomon egy hely még kiadó....
-
szab.tam
nagyúr
csak ámulok.
és örömmel tölt el, hogy erősen szakmaivá kezd válni, és feléled a topic.hajrá!

sok későbbi tervem alapul a témára, és nagyon kevés a kivitelezési tapasztalat.
(az elvi működések leírásai elég hervadt hiábavalóságoknak hatnak, ha konkrétan valamit faragni akar az ember...)
-
szab.tam
nagyúr
nagyon drukkokok.
habár némi zűrzavart érzek a gondolatokban.de ebben végleg:
"HP-nál az még előnyösebb, mert a cső oldalát hőszigeteli, így kisebb lesz a veszteség."ha fűtésnél hőt szállítasz, akkor azt megértem, hogy ne vesszen el középen hő.
ezt külső szigeteléssel kell megoldani.ha jól értem, te porozus, (esetleg kapilláris) anyagként szeretnéd használni, belsőleg.
a porózusság egyrészt a felületnövelésre kell. a kis nyomásona víz alacsony hőfokon ugye elforr. minél nagyobb a felület, annál hatékonyabban. a kis pórusokban szinte mikrorobbanások formájában.
de ha az anyag szigetel, akkor nemcsak a veszteség lesz kicsi, hanem a hőfelvétel és a másik végen a leadás is.
szerintem. ha jól értettem.... -
szab.tam
nagyúr
válasz
becuszabi
üzenetére
én nem akartam belszólni, de a hőszállítási telejsítmény miatti korlát nekem is szemet szúrt
pl. egy 8mm-es, felső kategóriás cső optimális üzemi hőfokon (jellemzően 70 fok), való hőszállítása kb. max 55w.
egy ház/lakás fűtésnél nagyságrendekkel nagyobb hőről van szó. ott kw-okkról beszélünk.... -
szab.tam
nagyúr
vagyunk páran itt a ph-n hőcső fanatikusok, nagyon örülök, ha feléled a topic!

én idáig költséghatékony, bontani való pc hűtőket vadásztam. gyári hőcsöveket vettem aranyárban, ph-s kollégákkal kínából importáltunk, stb....
nagyon-nagyon örülök minden új próbálkozónak! valószínű drágább, (vagy nem...), és macerásabb az egyedi megoldás, de csak így lehet feladatra szabott csöveket készíteni. általános, szabványok okozta korlátokat kiszöbölve...
mindenkinek hajrá!

-
szab.tam
nagyúr
én az előbb vittem le egy hervadt széket a pinyóba.
(sok lakás, sok kis pince.)
az ajtómnak nekitámasztva találtam egy majd 1.5m-es, 12*1-es vörösréz csövet. valaki, aki ismer, meglepett vele. (szerintem.) de akire godoltam, az letagadta...de ha ez így már az ölembe hullott, valamit kezdeni fogok vele: hőcső?

-
-
szab.tam
nagyúr
pont a napokban néztem, hogy él-e a topic.
mert erőteljes hőcsőbeszerzési problémáim vannak. (estelg csak voltak, de nem végleges...)
így jó lenne tudni, hogy hol tartanak a házi gyártók. hátha lenne, aki tudna nekem gyártani emberibb áron.a videó meg nem tudom, milyen kodeket kér, de nem nyitja semmi. pedig fel vagyok vértezve lejátszókkal...
közben vlc megnyitotta....
azt nem igazán értem, mit is kéne látnom videón? hogy forr a víz a 4 lyukban? azok ablakok?
az a 2 cső, (a spirál), a hűtő 2 része közt. az mincsoda? az miből van? számomra nem teljesen világos az egész.
majd berakom a fordítóba, és átrágom, de elsőre nem tiszta. -
szab.tam
nagyúr
régen voltam. alakítás.
+ magyarázat. a cup hűtés alapja egy lamelláktól megszabadított mugen2. + bordák...(3x beteszem, mert on:
gány, lég, passzív topic...)ápdét. megjött a hűtő.
félig összerakva. a felső rudazat nem hőcső, hanem csak tartók. mint ahogy a fekvő bordák sem hűtenek, csak praktikum.
bent a helyén, összerakva.
és közelről...
tapasztalat. a játékos konfigot nem szedem szét egyelőre, mert féltem ekkora súlyok alatt.
így ez egy régebbi lap, passzív 8400gs, E6300@1860@2660mhz@1.35vbios@1.3 load....
kis idő után idle 55-60, pime akármennyi idő után 72-74 fok.
nagyon kevés pasztám volt, így csak a csövek kaptak. a két alutömb között porzik....
biztos jobb lenne megkenve.
és sajnos van tervezési hiba, amit már előre sejtettem: a bordázattal nem párhuzamosan állnak a csövek, hanem merőlegesen. (mert máshogy nem is tud...). azaz pont maguk csövek vannak az alutömbökön belüli, felfelé irányuló hőáramlás útjában. egy idő után így is átmelegszik az egész. a borda alja és teteje közt jól érzékelhető a hőkülönbség. tehát a bordák méretét a hőcsőtől távol nem érdemes a végtelenségig növelni.
inkább a hőcsövek közvetlen környezetét kell megtámogatni + felülettel. pl.a felfogatásnál belül. annak is bordának kéne lennie. csak hát ugyanilyen, mint kívül van, már nem fér be, mert nem lehetne rögzíteni. azaz nehezen.
valami más megoldást kell kitalálnom. de az út határozottan járható.már tudom: a vga-nál egyeteln út maradt: átalakított fullcover vizesblokk, és belőle 8 db hőcső, a leghosszabb: 40 centis. és legalább 20 centi hosszan kell a bordákkal érinkezzen úgy, hogy a csövek jól eltávolodjanak egymástól. de ez a megvalósítás odébb lesz. először ezt kell hatékonyabbá tenni, utána a házat rendbetenni, majd beköltözik a nagy konfig. csak az egyik oldal nem lesz befejezve, ahová a vga hűtőszörnye fog kerülni.
(az pedig már csak pénzkérdés...)
a q9550-em egy kifejezetten hűvös példány. hivatalosan ugye magasabb td, mint az E6300, de megkockáztatom, hgy a gyakorlatban pariban lesz...ezzel kapcsoaltban kérnék segítséget:
nekem valahol az everest kiírt proci pillanatnyi fogyasztást. de itt nem látom. valszeg nem támogatja(?).
de egyszer láttam egy progit, amiben táblázat szerűen mindenféle diagnosztika ki volt írva, még talán a gpu fogysztás is. nem tudja valaki, melyik ez a progi?
(előre szólok: most nem kell megmagyarázni, hogy a szoftveres mérésnek semmi érteme, mert nem ez a kérdés..)
-
szab.tam
nagyúr

mivel ezek szerint volt már a kezedben ilyen cső, így valszeg foglak majd vegzálni a megvalósítás folyamán.
a lemezes megoldás sokal hatékonyabb, (anyag súlyban, árban), lenne. de a szerelés nálam elképzelhetetlen.
így sokkal egyszerűbb lesz.a vga-ra kerül egy fullcover vizesblokk. belső fele lemarva, hőblokk rádolgozva, bene a csövek. a csövek külső vége felhajlik, és rajta egy hőátadó blokk. ezt beszerelve, némi alátámasztásal tudom mozgatni. és egyszerűen a házzal együtt odamoztatom a külső, asztal oldalához rögzített, álló bordáknak, ahol lesz egy beforgatott, síma felület. még az is lehet, hgoy sima pasztázásal nekitolom, de lehet hogy 2 átmenő csavarral összerántom őket. a lemezes megoldásnál képtlenség maga a szerelés is, nemhogy a mozgatás, illesztés...
és lehet, hgoy hasonló módon a prociról is leszedem a hőt, de az a ház tetején fog kijönni. mivel a cpu blokkba aplikált csövek az alapolappal párhuzamosan, fölfelé szépen ki tudnak "meredezni". csak a tetőt kell meglékelni. ott még hajlítani sem kell, 4 csővel megoldom. és ott könnyű szerelésel 2 kisebb bordát, a külső blokk 2 oldalának nekifogok, amik a ház tetején nyugszanak, oldallappal párhuzamosan, élre állítva.ha a cpu hője is kijön, a chpset a minimum 1.1v-on, és a long woltage ramjaim 1.8v-on röhögve elvannak 0 légmozgással is...
az x460-as seasonic fanless tápom pedig fulload 410(!)w-on még langyos sem lett. igaz, akkor jóval fölötte egy minimális szívás volt. de majd egy lappal eltakarom a szívás és a táp közötti utat, szimulálva az álló levegőt.
a vga-nál a hajlítás nagy ívben is történhet, nem kell szűken vennem a kanyart. ezért is veszek 400-asat. kisebb a sérülés veszélye.
nagyon hasznos volt,a mit mondtál. így nem kell előre próbát vennem.ha összejöna rá való keret, (össz lesz vagy 100k..), akor a hőcsövek megvételével kezdem. asszem berendelek 15 db-ot. vga 8, cpu 4, és 3 tartalék...
azért ha ez összejön, lehet mutogatni... (őszre, hogy megsült...)

-
szab.tam
nagyúr

megtaláltam a gyártót. 55w-ot ad meg. inkább túlméretezem, legalább 1.5x-esen, és 8 db-ot rakatok, márha elfér...
40 centiset fogok venni, az utolsó 10 centi fel fog kanyarodni, 5 centis ívben, 90 fokban. ott lesz egy hőátadó lap, ami hatalmas, külső aluprofil bordáknak adja át a hőt. azt addig növelem, amíg nem érem el azt a menyiséget, amit már nem fűt el.
nincs véletlenül 8mmm-es felesleges eladód? én hüye módon belenyúltam találomra 6db. 3*200-ba, de nem tudom, minek.... (elvileg a procira elég lenne, de nem pilinckázok vele, pláne, hogy a procim már elmegy @2.8ghz@1.000v linx alatt, több óra után, <75 fokon, passzívban is...)
a 3mm-es szépen hajtható, kiváncsi lennék, a 8 mm-es hogyan viselkedik. mert ha óvatosan, lassú ívben nem tudom meghajtani, akkor bukta. és megint fölöslegesen berendelni nem szeretnék....
tehát előbb egyet jól meghajtogatnék, extrém módon, széthajtogatnám, mit bír, nem kímélve. és utánna forróvízzel tesztelgetném kicsit. ha azt kibírja, akkor egy egyszeri 90 fokos hajlítást is valszeg...a project lényege a fanless megoldás. így semmiylen ventit nem tűr a rendszer. gyakorlatilag +1 m-ről, teljes terhelésen, akusztikailag érzékelheteteln a 3db, kb. 500-on pörgő venti. (még kikapcsolt monitorok mellett is. most a 3 kijelző a fő zajforrás...). a cél nema zaj csökentése, mert az már szinte nincs. csak az elvet akarom megvalósítani, mitna kis gépnél már megtettem. de a gtx480 a medvéhez hasonlóan nem játék...

ilyen bordák lesznek. (majd más méretűek kellenek, most ez van itthon, tesztelni jó lesz). ez 5 kiló, de szerintem könnyen kellhet 10-15 kiló is. a 20-szal szoktam poénkodni, de szerintem annyi már nem fog kelleni...

-
szab.tam
nagyúr
egy szakmai tanács kéne. szigorúan elvi szintű. (nem az "úgysem fog sikerülni")
a gtx480 gyári max fogysztása 250w körül alakul. most egy zalman VF3000F hűtő van fent. ezen 5 cső viszi el a gpu hőt, nagyon hatékonyan. ventik is alig kel forogjanak...
az átalakított fullcover vizelsblokknál képtelenség lesz a csövekkel ennyira közel kerülni a gpu-hoz, így a hatékonyság is rosszabb lesz. tuti.
elővettem a 6 db. 2mm-es conrad csövemet. igaz, ghyo nagyon hajlékonyak, de rájötem, még szükségem is lesz erre a tulajdonságára. viszont csináltam forróvizes próbákat. azonnal viszi a hőt...
tehát a kérdés. a gtx480 egyedi hűtéséheza fullcover blokkba nagyságrendieg hány 8mm-es conrad csövet kéne begyúgyítanom. ésn magamtól 8-at raknék bele. (több talán nem is osztható el..)
-
szab.tam
nagyúr
hi!
ötlet kéne, hol gyártanak egyedi méretben hőcsöveket. házilag is jó, ha valaki nekem megcsinálná, én ehhez béna vagyok.
kb. 8mm-es kéne, és 250-300 hosszú. az egyik végén 50-100 mm-nyi 90 fokban meghajlítva.
aránylag merev, réz kéne. a conrad-os nagyon drága, és iszonyú silány. (igaz, azt gyárilag hajlítani sem kell, magától lefittyed....

ja:
egy erős vga lenne elsőként hűtve. az üzemi hőfok így 60-80 fok. a blokkokat (átalakított fullcover vizes, és a giga hűtőbordáknál lévő hőátadó tömb), van, aki legyártja. csak nagyon jó hatásfokú csövek kénének...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Napelem
- War Thunder - MMO Combat Game
- Xiaomi 17 - még mindig tart
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Melyik tápegységet vegyem?
- Brutálisan drága lehet a Poco F9 Ultra
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Vicces képek
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- EarFun Air Pro 4+ – érdemi plusz
- További aktív témák...
- MacBook Pro 14" M4 16 GB RAM, 512GB SSD, Silver - 27% ÁFA (0436AB)
- Apple iPhone SE 2020 128 GB Fehér 1 év Garancia Beszámítás Házhozszállítás
- iPhone 12 Pro 128GB 100% (3hónap garancia)- ÚJ EREDETI AKKUMULÁTOR - AKCIÓ
- Asus TUF A15 FX506 - 15.6" Full HD 144Hz - Ryzen 5-4600H - 8GB - 512GB - Win11 - GTX 1650 Ti - HUN
- Tablet felvásárlás!! Apple iPad, iPad Mini, iPad Air, iPad Pro
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest