Hirdetés

2024. május 2., csütörtök

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2017-09-25 13:45:40

LOGOUT.hu

A topic lényege, amire való:
-jól sikerült fotók bemutatása, hogy mások is megnézhessék, örömüket leljék benne és tanulhassanak belőle
-kevésbé jól sikerült fotók bemutatása, hogy a készítője is tanulhasson belőle
-egymás képeinek megtárgyalása, melyik miért jó/nem jó, mit lehetne rajta változtatni és ahhoz mi kell

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#1751) Chapel válasza #31757056 (#1747) üzenetére


Chapel
addikt

"Tenyleg nem kell kulonosebb tehetseg hozza, csak jo tisztaban lenni a komponalasi szabalyokkal, meg egy makroobjektiv, es kesz is a recept."

Khm...hát őőő...melyik stílusról nem mondható ez el pontosan? :)

Amúgy igaz, makró vonzza a szemet, főleg a túlszaturált fajta, ez ilyen. Hozzáteszem ha valaki nézettséget akar, akkor van egy téma ami 1000x jobban vonzza a kattintást. Még pedig az akt. Egy jó pár cici és több ezres nézettsége van fotozz-on, hol ott...hát tessék mutatok egy példát, közel 3000-es nézettség...adja a kép? :D brr...

Aktok. Meg lehet nézni a nézettséget még (a legtöbb) kuka képnél is 1000 felett :U

m3ss: Nekem ez a bogaras nem tetszik. Adott volt a vizes-mohás alap és ráraktál egy bogarat amit a közelben-távolban találtál. Zavar még az "arcába" logó moha rész, de ez már részlet kérdés. Ez olyan semmi extra tucat kép számomra :(

[ Szerkesztve ]

Fotó: https://www.flickr.com/photos/mr_chapel/

(#1752) #31757056 válasza Chapel (#1751) üzenetére


#31757056
törölt tag

Hat nem is tudom, pl szociofotok, eletkepek, riportfotozas, portre, ezek mind baromi nehez mufajok, es nem eleg pl a szaturaciot odatolni, meg kontrasztot, clarity-t, ezt azt csiszolni, hanem ezekhez igazan jo latasmodot kell kifejleszteni, vagy pedig mar eleve rendelkezni kell vele. Barcsak en lennek jo ezekben a mufajokban, inkabb csak tisztelojuk vagyok, semmint muvelojuk.
De a makrok, vagy bekak, madarak fotozasa tenyleg inkabb felszereles es technikai tudas igenyes terulet. Nem azt mondom, hogy nem kell energiat fektetni bele, mert bele kell, illetve kell nemi tapasztalat egy alapveto utomunka elkeszitesehez is, valamint tenyleg akar orakba is tellhet, mire keszul egy jo kep, de igazan kulonleges latasmodot, vagy nagyon komoly muveszi megkozelitest nem igenyelnek. Mondok egy peldat, en a magamfajta egyszeru hobbista mar rendelkezem nehany ev tapasztalattal es technikai tudassal es tudok elegseges szinten komponalni ahhoz, hogy elkezdhessek foglalkozni a makrozassal (ha megfogna valamikeppen a mufaj), es semmi egyebet mar nem kene hozzatennem a mar meglevo tudasomhoz es felszerelesemhez, csak venni kellene egy erre valo objektivet. Viszont ha most el akarnek kezdeni mondjuk fantasztikus muveszi portrekat, vagy eletkepeket esetleg igazi jo szociofotokat kesziteni, azokhoz a mufajokhoz vehetnek akarmilyen objektivet es alldigalhatnek hetekeig az utcan, vagy fuzhetnem az embereket halomra, hogy jojjenek alljanak modellt nekem, csinalhatnek barmit, ha tehetsegtelen vagyok, akkor sosem lesz jo kep ezekbol a kiserletekbol.

Az aktos dologgal nemikepp egyetertek, annyival kiegeszitenem, hogy oke, hogy eleg egy jo cici, de azert modellt talalni erre nem eppen egyszeru (maximum jo draga penzert), ha valaki hirtelen bele akar vagni ebbe. Ha nem adod elo rendesen a dolgot, akkor a csajok 99%-a fog visszautasitani, es ha nagynehezen sikerult is vegre szerezned egy modell-t (egy evben egyszer :DDD ) akkor sem biztos, hogy le fogod tudni rendesen fenykepezni, ugyanis a mufajt korabban modell hianyaban nem tudtad meg gyakorolni sem, lehet hirtelen azt sem tudnad, hogyan vakard a fejed, annyira zavarban lennel. :) Ilyenmod nem realis osszevetni a makroval, mert a makrohoz lassuk be valamivel konnyebb modellt talalni, illetve egy makrofoton nem kell annyit a kornyezeten aggodni, mert maga a termeszet es annak szepsege biztositja a kornyezetet es hatteret. Aktnal pedig mindezt neked kell osszerakni, egy modellel egyutt akinek nem csak ket jo cicije van, es akkor az utomunkarol meg szot sem ejtettunk. :)

(#1753) m3ss


m3ss
veterán

(#1744) Larry303 ja nekem is tetszik az, viszont ha rakozelitesz akkor a szeme nem igazan eles ott :(
hoteles, na igy a legjobb, jo a sarokbol az a vonal :K sztem kihoztad abbol a kepbol a maxot vagasilag, de azert igy sem a kedvenc kepem :DDD mi ez a blick? nem ertem a szoviccet, nemetbol rottyon vagyok :B

(#1746) Balinov hat ha nem pakolgatod csoportokba, vagy nincs millio ismerosod nem is kell varni a sokszaz nezettseget :N bar latom nem is ez a cel...

(#1747) Cayman igen? hat nem tudom. nezd meg 1x makrokat, szted egyszeru oda bekerulni? :DDD
sztem ha elkezdenek portrezni hamarabb kerulnek be portrekkal mint makrokkal...nem azt mondom h sikerulne, sot valszeg nem, de tobb eselyt latok ra :B :DDD

(#1751) Chapel ezen nem kell csodalkozni, sok ferfi juzer, te nem nezted meg oket? :P :DDD
bogaras: nem latszodott a szeme rendesen ha ot is befujtam, kulonben se szerette :DDD engem is zavar a belogo moha, de olyan sebesseggel futkosott, hogy orultem hogy minden 5. kepen legalabb a fokusz jo, nemhogy a kompo meg a moha is...
azert sztem semmixtranal kicsit jobb, de elfogadom ha neked nem tetszik ;)

https://www.instagram.com/jozsef.beko/

(#1754) #31757056 válasza m3ss (#1753) üzenetére


#31757056
törölt tag

En erre azt mondom, hogy lassuk azt a portret amivel hamarabb bekerulsz! Egyebkent, ha aztmondod, hogy valszeg nem sikerulne, akkor megis hogyan latsz ra tobb eselyt? :P

Ha mar Chapel az elobb a fotozz-t hozta peldanak, akkor erdekes mondjuk megnezni, a 30 nap legjobb fotoit: 20-bol 4 makro es egy sem portre :)

[ Szerkesztve ]

(#1755) Chapel válasza #31757056 (#1752) üzenetére


Chapel
addikt

Egyszer próbáld meg elmagyarázni annak a bogárnak hogy jobb lenne a kompó ha kicsit balrébb állna :D

Ahol modellel dolgozol, ott általában beszél mindkét fél, sőt kommunikál. Ezt vedd el. Ami marad az nem sok, sokkal több türelem kell hozzá mint a portrézáshoz. Úgy értem ha kimegyek a Gemencbe, van hogy napokig semmit nem találok. Mégis elment rá több napom/délutánom/órám.
Ellenben olyat még nem hallottam hogy egy komplett délutános/több órás studió fotózás után nincs 1 használható kép sem. :N
Azt írod nem igényel különösebb hozzáértést, őleg a technikán múlik, nem úgy mint a szociófotó. Nos ez pontosan ugyan az!
Itt sincs beleszólásod az alany viselkedésébe, csak a kompóval dolgozhatsz és reménykedsz egy jó pillanatban. :K

Az meg nem igaz hogy nem számít a felszerelés más témákban.... Szerinted nem könyebb egy ff géppel és L-es obikkal utcán fotózni, vagy bárhol? Hát nyílván jobb leszel egy jobb géppel, ez alap. Nem fog hozzértést adni, de jó gép megkönnyíti a dolgát az embernek, ezt nem tagadhatjuk.

Aktról...pontosan azért linkeltem a képet, mert nézd meg, egy pár lottyadt 50-es cici van rajta(élőben azt sose lássam, de képen se) és mégis ott a nézettség. :U
Fotóztam több fiatal lányt egy időben, rohangáltak ott egy szál bugyiban és hidd el. Ott és akkor csak a kép érdekel, nem jössz zavarba, mert egész egyszerűen a melle ugyanolyan eleme a képnek mint az arca. (szvsz)

Utómunka pedig pontosan ugyan az, egy percel sem dolgoztam kevesebbet pl. az ucsó képeimen, mint az esküvőnél átadottakkal. ;)

"...es semmi egyebet mar nem kene hozzatennem a mar meglevo tudasomhoz es felszerelesemhez, csak venni kellene egy erre valo objektivet."
Igen kell a makró obi makrózáshoz, de talán a portrézáshoz nem kell egy fényerős fix? Amennyire tudsz a 150-es sigmámmal makrózni, annyira nem tudnál portrézni, tehát ott igenis ugyan úgy kell az üveg.

szerk:
(#1753) m3ss: Átfogalmazom: Tőed, Számomra ez nem extra. :U

[ Szerkesztve ]

Fotó: https://www.flickr.com/photos/mr_chapel/

(#1756) m3ss válasza #31757056 (#1754) üzenetére


m3ss
veterán

eloszor is nagy szamok torvenye, nezd meg hany makro kerul fel 1x-re, es hany portre...
fotozzon tenyleg mennek a makrok, de az mas teszta...

"Tenyleg nem kell kulonosebb tehetseg hozza, csak jo tisztaban lenni a komponalasi szabalyokkal, meg egy makroobjektiv, es kesz is a recept."

huh ezt csak most olvasom, ezt sztem gyorsan felejtsd el ha komolyan gondoltad :DDD

https://www.instagram.com/jozsef.beko/

(#1757) #31757056 válasza Chapel (#1755) üzenetére


#31757056
törölt tag

Hat nem tudom, en is fotoztam mar modelleket, es aktot is, de nekem jobban meggyult a bajom a modellekkel, mint a bogarakkal gyult volna. A bogaraknal, egy rossz kompon meg mindig javithatsz crop-al, de egy modell/akt foton ahol a hatter es a helyszin is ki van talalva, es szerves resze a fotonak, nem mondhatod azt, hogy na jovan akkor most pl kivagom a fel ajtot, mert azzal oda az egesz kompod. Egy makronal majdnem adott a hatter, raadasul az obi a nagyreszet teljesen szetmossa. Nehany harmatos cseppel bokeh-ban nekem konnyebbnek tunik megkuzdeni komponalas soran. :D
Nem emlekszem, hogy hol mondtam, hogy nem szamit a felszereles, en csak azt mondtam, hogy a felszereles meglete gyakorlatilag nem ad semmit hozza a dolgokhoz, amennyiben tehetsegtelen vagy pl emberabrazolasban, illetve otlettelen vagy. De most tenyleg, mennyivel lesz jobb a fantaziad vagy mennyivel fejlodik a latasmodod attol, hogy lecsereled mondjuk a Canon 50D+85/1.8-at Canon 5D Mark III + 85/1.2-re?

[ Szerkesztve ]

(#1758) #31757056 válasza m3ss (#1756) üzenetére


#31757056
törölt tag

Azert kevesebb a makro az 1x-en mert a kuratorok nem engedik fel :D

Visszaszivom, ha megmondod, hogy milyen komoly latasmoddal, empatikus kepesseggel, erzelem-megfogalmazasi es visszaadasi kepesseggel kell rendelkezni egy jo makrofoto megtervezesehez es elkeszitesehez! :)
Azt elismerem, hogy nem fogalmaztam eleg egyertelmuen. Nyilvanvaloan a fotozas minden agahoz kell valamilyen szintu tehetseg, de egy makrohoz akkor sem kell annyira tehetsegesnek lenni, mint az emberabrazolashoz.

(#1759) m3ss válasza #31757056 (#1757) üzenetére


m3ss
veterán

ugy latom te ezt tenyleg komolyan gondolod :N

"A bogaraknal, egy rossz kompon meg mindig javithatsz crop-al, de egy modell/akt foton ahol a hatter es a helyszin is ki van talalva, es szerves resze a fotonak, nem mondhatod azt, hogy na jovan akkor most pl kivagom a fel ajtot, mert azzal oda az egesz kompod. "
mirol beszelsz? a modellt nem kerheted meg, hogy ne oda alljon, mert ott nincs ellenfeny hanem fel meterrel arrebb? a bogaradat? nem szerves resze a makrofoton a hatter? ugyanannyira szerves resze, mint barmilyen mas foton. kroppolassal kb ugyanannyit segitesz a makrofoton, mint barmelyik mason. ha szuken lovod lesheted, ha tagan kroppolhatsz.

"Nem emlekszem, hogy hol mondtam, hogy nem szamit a felszereles, en csak azt mondtam, hogy a felszereles meglete gyakorlatilag nem ad semmit hozza a dolgokhoz, amennyiben tehetsegtelen vagy pl emberabrazolasban, illetve otlettelen vagy."
ugyanannyira szamit makrozasban is ez a "skill", mint portrezasban. ott is eszre kell venned a jo szogeket, pillanatokat, fenyeket. teny hogy masra figyelsz tajkepezesnel, makrozasnal, portrezasnal de mindnel fontos hogy jo kep szulessen.
amugy pl 1x makrokra visszaterve, kb 90%-uk napfelkelte, naplemente. ra kell erned, olyan helyet kell talalnod, ahol fotozhatsz naplementekor, napfelkeltekor (igen nyaron hajnali 3-4kor?) es pl biztosan nehezebb itt a mezon egzotikus makrot loni, mint pl indoneziaban.
portrezasnal esetleg meg lehet oldani bent is, fenyeket is kedvedre tologathatod, de terepen szted minden bogar megengedi majd hogy ellenfenyt csinalj moge softboxokkal, meg testshotokat csinalj elotte?
en nem mondom hogy egyszerubb mufaj a portre (meg mivel nem ertek hozza, valszeg at sem latom). sot jo nehez ha nem mila kunis all elotted, de sztem minden temaban nagyon nehez kiemelkedot alkotni, 1x-re meg vmiert nagyon keves makro kerul fel, ezert mondtam hogy lehet nagyobb esely lenne...

adjuk oda nagymamanak keirat meg a bogaramat, es nezzuk melyikrol lo jobb kepet :DDD

https://www.instagram.com/jozsef.beko/

(#1760) Chapel válasza #31757056 (#1757) üzenetére


Chapel
addikt

"Viszont ha most el akarnek kezdeni mondjuk fantasztikus muveszi portrekat, vagy eletkepeket esetleg igazi jo szociofotokat kesziteni, azokhoz a mufajokhoz(I) vehetnek akarmilyen objektivet (/I)es alldigalhatnek hetekeig az utcan, vagy fuzhetnem az embereket halomra, hogy jojjenek alljanak modellt nekem, csinalhatnek barmit, ha tehetsegtelen vagyok, akkor sosem lesz jo kep ezekbol a kiserletekbol."

A fantáziád semmit nem változik, én is ezt írtam. De hogy nem ugyan olyan képeket készítek egy belépő, meg egy profi géppel az is biztos. ;)
Én croppal ugyan úgy mentek meg szar képeket, mint portrénál. Hidd el. Ugyan annyira nehéz jó makrót készíteni, mint jó portrét. Az meg hogy fotozzon mennyi van fent...totál irreleváns, nem jelenti azt hogy attól még azok jók.
Maradjunk annyiban hogy én csinálom mindkettőt (hobbiból makró, fizetős munkáknál portré, esküvő) és egyiket sem látom könnyebbnek a másiknál...ha választanom kéne hogy adott egy studió meg egy átlag modell és adott ugyanúgy a gépem meg egy erdő...hát a könnyebbet kéne választanom, az a studió lenne.
Azért ott szinte mindent Te befolyásolsz, az erdőben meg szinte semmit.

No ez nem óda akar lenni a makrófotózáshoz, csak (ahogy írod is) nincs igazán tapasztalatod a témában, picit érzékeltetni akartam egy, a témában jártasabb véleményt, ennyi. ;)

No, nem offolok tovább, sajnos képet tenni nem tudok mert semmi nem sikerült a hétvégén...nem is tudom honnan vett m3ss bogarat meg pókot, bakker az egész Gemencben nem volt 1 se :DDD :W

[ Szerkesztve ]

Fotó: https://www.flickr.com/photos/mr_chapel/

(#1761) m3ss


m3ss
veterán

(#1755) Chapel hat koran orultem en is a tavasznak, tegnap lementem holt-tiszara, semmi...vagyis par gombat talaltam meg egy pokot. mindjart osszekroppolok beloluk vmit :DD
ma is setaltam 4-5 kozott, abszolut semmi. persze 5kor bezar az arboretum, nehogy nyaron jo fenyek kozott fotozhassak ;] :P

https://www.instagram.com/jozsef.beko/

(#1762) atok666 válasza Balinov (#1746) üzenetére


atok666
őstag

...
Photo details
Views: 5474966
Date: 6/3/11 6:31 PM
...

:D

Atok

(#1763) kiskornel


kiskornel
addikt

(#1758) Cayman: végigolvastam a vesszőfutásodat. Nagyon nagy badarságokat írtál.

http://www.flickr.com/photos/34330024@N05/sets/

(#1764) #31757056 válasza kiskornel (#1763) üzenetére


#31757056
törölt tag

Es melyik resze a badarsag pontosan? Csak kerlek ne idezz szoszerint egy fel oldalt, mert tudom, mit irtam :U :D

(#1765) #31757056 válasza Chapel (#1760) üzenetére


#31757056
törölt tag

"No ez nem óda akar lenni a makrófotózáshoz"
Nem oda ugyan, de ketsegtelenul szubjektiven iteled meg a dolgot, ami teljesen ertheto, mert vegulis hobbid a tema. Az igaz, hogy nem vagyok makros, de azert kiprobaltam magam a temaban, ultem en is hosszu orakat a gazban, meg kulonfele novenyekben a hatso kertben tavasszal meg nyaron. Ezzel ooszevetve a portrezast (amiben szinten nem vagyon tapasztalt) sokkal osszetettebb es nehezebb mufajnak ismertem meg. Mivel hangsulyozom megegyszer egyikben sem vagyok tul jo, ezert inkabb tekints a velemenyemre ugy mint mukedvelo kritikusera. Ezzel a tapasztalattal a hatam mogott ami van, marpedig azert valamennyi van, ha most stilusiranyzatot kellene valasztanom, es egy konnyut de hatasosat szeretnek, biztosan a makrora esne a valasztasom, ellenben ugy erzem, hogy emberabrazolasban, portreban sosem leszek jo, akarhogyan akarom is sajnos.
Egyebkent azt nem ertem, hogy miert szoritkoztok ennyire a studiora mint helyszinre, te is es m3ss is, mintha a studio lenne az etalon, meg egyebkent is vakukkal villogtatni olyan egyszeru. A portreknak jo ha 20%-a keszul studioban talan. Ahhoz tenyleg nem kell fantazia, hogy a szurke hatterbol levagjak, es ugy javtisak a kompon.

Van egyebkent valami olyan emberekrol keszult fotod, amit itt meg is mutathatsz? A delutani kimaradt bogarak helyett szivesebben megneznenk :K

[ Szerkesztve ]

(#1766) kiskornel válasza #31757056 (#1764) üzenetére


kiskornel
addikt

Úgy ámblokk. Nem idézek. Hogy egy üveg, meg egy váz, és már kész is a macro fotó? Legfeljebb macro kép.
Ilyet csak az írhat, aki nagyon nem próbálkozott meg vele. Évekig kell a mezőn rohangálni, hogy egyáltalán látásmódod legyen. Hogy a kis dof mellett a háttér kinézetét meg tudd tervezni.
Biztos vannak zsenik is, akiknek ma látnak először fényképezőt, holnap meg megcsinálják a pókvilág Mona Lisa-áját, de én ilyeneket nem ismerek.

Amivel meg összehasonlítottad, az a stúdiófotózás. Anno én ebbe nem mentem bele. Legegyszerűbben úgy kivitelezhető, ha egy saját projetet hozol össze, sok-sok pénzzel, meg saját felszereléssel, stúdióval, saját magad által finanszírozott modellel, sminkessel, kellékessel, öltöztetővel, és akkor nem lesz adott a háttér, ahogy azt írtad, hanem olyan lesz, amilyenre te bazseválod. Modell managerével megegyezel, és fényképezéskor úgy tépi le a ruhát magáról, ahogy azt te kéred... csak fizesd meg.
Ez attól még projekt munka lesz, ugye tudod? Ez már pro világ, csak akkor éri meg, ha el is adtad, mielőtt elkészítetted volna. Még TFCD alapon is drága mulatság.

http://www.flickr.com/photos/34330024@N05/sets/

(#1767) #31757056 válasza kiskornel (#1766) üzenetére


#31757056
törölt tag

A studiofotozast m3ss es chapel irtak, en egy szoval sem hoztam fel. Innentol kezdve nincs is mit reagalnom erdemben, mert ugyis azt olvasol amit akarsz. :U Azt is irtam mar, hogy probalkoztam makroval is, gondolom az meg valahol elmaradt.

[ Szerkesztve ]

(#1768) szaby_gyerek


szaby_gyerek
tag

Nagyon belelendültetek ebbe a témába. Én inkább nem szólom bele, nem szeretnék állást foglalni. De, hogy egy modinak ne legyen elege ebből a sok szövegből bedobok egy régi képet. :)

(#1769) radi8tor válasza szaby_gyerek (#1768) üzenetére


radi8tor
MODERÁTOR

A modik köztünk járnak. ;] Addig nincs gond, ameddig normális hangnemben és szakmai témáról folyik a beszélgetés (szerintem).

[ Szerkesztve ]

⭐ Stella

(#1770) m3ss válasza #31757056 (#1765) üzenetére


m3ss
veterán

"A portreknak jo ha 20%-a keszul studioban talan. Ahhoz tenyleg nem kell fantazia, hogy a szurke hatterbol levagjak, es ugy javtisak a kompon."
ha mar 1x-bol indult ez az egesz, azert itt a portreknal joval tobb studios, mint 20%...
es azert elnezve ezeket a kepeket, elegge ezt a muveszi vonalat "eroltetik", vagy legalabbis nekem hasonlo erzesem van egy ket kepet atlapozva..ez a regies stilus, textura, modell elgonodolkodva (nem tudok linkelni kepet, de itt a legujabbak kozott van jo par ilyen, kulonbozo keszitoktol) sztem ha az lenne a koncepcio hogy "irany 1x" coxer vagy ropi is siman osszehozna ilyen kepeket ha adott egy jo modell...

https://www.instagram.com/jozsef.beko/

(#1771) #31757056 válasza m3ss (#1770) üzenetére


#31757056
törölt tag

Azoknak a tenyleges portreknak a szama amik csupan egy egyszinu hatter elott keszultek talan meg kisebb is az aranyuk mint 20%. A texturazas az pedig megint egy olyan muvelet ami meg nehezebbe teszi az egeszet, az nem csak ugy mukodik, hogy kitalalom, hogy beleteszek moge egy texturat, es joido. Annak passzolnia kell a modellhez, a kepi vilaghoz, a stilushoz, mindenhez... Nekem pl elkepzelesem sincs rola hogy csinalnam. De ha mar portre is szobakerult, akkor hozzuk szoba az akt-ot is ujra ezuttal 500px-rol, ez a pali pl csakis termeszetes fenyt hasznal, semmi vilagitas, soha. Es szinte minden fotojanak szerves resze a kornyezet is ahol kesziti. Na errol beszelek, ez az ami nehez. Ha valaki ezt barki itt utanacsinalna, ha nagyon rafekudne a temara? http://500px.com/artofdan
(Adult content szuro alapbol benne lesz, azt ki kell kapcsolni.)

Remelem, nem kivanja valaki ujra felhozni, hogy en barmit barmihez is hasonlitok mert nem a mufajokrol van a vita hanem a nehezsegukrol, de a fent linkelt, es az altalad lent linkelt kepekbol is kiindulva, oszinten, objektiven es valtozatlanul kitartva a velemenyem mellett allitom azt, hogy utos makrokat en konnyebbnek talalok osszehozni mint utos portrekat vagy aktokat, es tenyleg a bena pongyola fotozz.hu-s aktokat ne keverjuk ide, meg a hasonlokat.
Ellenben egy jobb makrot ugy erzem, hogy par honap alatt ossze tudnek hozni, csak egy jo obit kene vennem. Termeszetesen ott kellene ulnom orakat, meg kimenni a surlo vagy ellenfenyes idokben a mezore, de mas nagyon nem kellene hozza a birka turelmen kivul, komponalni pedig mar tudok. Vagy ha kell hozza valami mas is, akkor kerlek vilagositsatok fel! Es ezzel most nem lebecsulni akarom a munkatokat, tudva, hogy mennyi ido es turelem van bennuk, de oszinten konstansan komoly portrekat gyartani valtozatossaggal ugy hogy 200 kepen nem ugyanaz a hatter es a modell sokkal komolyabb logisztika, foleg az eskuvo, arrol mar ne is beszeljunk. Azert vagyok kisse szkeptikus amikor Chapel azt allitja, hogy a makro ugyanolyan nehez, de valoban igy van? Oszinten. Nyilvan vannak nehezebb mufajok a makron belul is, pl fokusz stacking-es cuccok. Na az mar igen, az elott en is meghajolok :R

[ Szerkesztve ]

(#1772) kiskornel válasza #31757056 (#1771) üzenetére


kiskornel
addikt

"oszinten, objektiven es valtozatlanul kitartva a velemenyem mellett allitom azt, hogy utos makrokat en konnyebbnek talalok osszehozni mint utos portrekat vagy aktokat, es tenyleg a bena pongyola fotozz.hu-s aktokat ne keverjuk ide, meg a hasonlokat."

Szerintem pénzzel a portré se lesz olyan nehéz feladat. Anno 100 ropiért szerveztek itt 4-5 fős portréfotózást. Én ugyan nem voltam, de írták, hogy mindent biztosítottak. Sminkest, modellt, stúdiót, és supportot.
Szerintem ez pénz kérdése... És hidd el, a pro modellek nagyon jól kezelhetők, ezt spec személyesen is tapasztaltam, bár ott nem fótózhattam.

Biztos van olyan, aki ugyanezt bogarakkal is árulja, de én nem hallottam róla.

Az előző hsz-em is erről szólt.

http://www.flickr.com/photos/34330024@N05/sets/

(#1773) Balinov válasza atok666 (#1762) üzenetére


Balinov
félisten

huh, ez sajat, ne legyunk mar keremszepen ennyire demoralizaloak egy bena kezdovel szemben :DDD :P

6yrs, 19.5kg :) Realme X2 Pro 12/256, Fizetési elvárás: hát, én már a Google-ban is sokat kerestem.... Flickr fotoim: http://www.flickr.com/photos/magdabalinko/

(#1774) cOxeR válasza kiskornel (#1772) üzenetére


cOxeR
Ármester

Offok offja... van aki nem szereti a modelleket, mert van egy karakterisztikája minden egyes modellnek, és nem mindegyiket lehet belőle kimozgatni, amitől a képek nem élnek... nem természetesek.
Van természetesen ez alól is kivétel... de pl. aki esküvőzik, az szerintem az érzésekre van rákattanva... ;)
Én speciel nem szeretem a modelleket... sokkal jobb a hús vér ember fotózása... természetesen ez függ a végső céltól... magazinos fotóhoz viszont többnyire kell a modell, mert valamelyest viszi a képet.

(#1775) m3ss válasza #31757056 (#1771) üzenetére


m3ss
veterán

"Nyilvan vannak nehezebb mufajok a makron belul is, pl fokusz stacking-es cuccok. Na az mar igen, az elott en is meghajolok"
huh en mar faradt es tul reszeg vagyok ma mindenre reagalni, de nem ertem miert pont egy technikai dolgot ertekelsz a makrofotozasban...olyan mintha azt mondanad, hogy a panoramakat ertekeled a tajkepeknel :U
nincs neked ma rossz napod? igyal egy guinesst inkabb :DDD
amugy hogy tereljuk ontopic iranyaba a dolgot, meg focus stack, most pont felkerult 1x-re egy uj macro, ez tuti focus stack, es nekem nagyon bejon...gombas ff :R

https://www.instagram.com/jozsef.beko/

(#1776) atok666 válasza Balinov (#1773) üzenetére


atok666
őstag

Az is sajat :) Egy bena kezdo fotora kaptam :)

Atok

(#1777) #31757056 válasza m3ss (#1775) üzenetére


#31757056
törölt tag

Azert mert a makro szerintem zomeben technikai sport, eleg ritkan latni makro fotot muveszi mogottes mondanivaloval,vagy igen? Ezert inkabb technikai tudas igenyes terulet. Pont mint a tajkep, az is hasonlo :D

kiskornel, hobbiszinten az anyagiakat en kizarom, marad az ismeretseg, masra nem epithetek.

[ Szerkesztve ]

(#1778) m3ss


m3ss
veterán

tegnapi gomba holt-tiszarol, thx madgie-nek, meg masoknak a ps mask tippeket :R
lottem egyet 2.8-on, meg 7.1 korul es abbol raktam ossze...persze nem ezt terveztem, akkor inkabb f11 korul lottem volna...de ez tetszik nekem, majd meg probalgatok ilyesmit. nagyon elvalik a hatterrol? mondjuk igy hogy tudjatok...bar lehet kicsit tulelesitettem...majd kiderul fotozzon kiszurjak-e :P

https://www.instagram.com/jozsef.beko/

(#1779) crey válasza radi8tor (#1769) üzenetére


crey
MODERÁTOR

Nikon topikban háborogtam nekik. Álmukban már a fáraókkal lassúztak Gízában :)

Sarcasm: just one of the many services I offer.

(#1780) #31757056 válasza m3ss (#1778) üzenetére


#31757056
törölt tag

Fotozzon tuti nap kepe lesz :R Csak akkor nem ha valaki feltesz utánad egy rétisast :DDD

(#1781) Larry303 válasza m3ss (#1778) üzenetére


Larry303
addikt

sztem nem vészes, nem érezni annyira...nagyban a túlélesítés már inkább érezhető...

bokeh viszont megint gyönyörű :)

https://www.flickr.com/photos/kocsisbalazs

(#1782) m3ss


m3ss
veterán

koszi
(#1780) Cayman hat en is azt hittem :B kaptam egy harmast vkitol akinek sztem elgurult, meg 2 pont nelkulit. remelem azert nem lesz 3.6 alatt, akkor leveszik? :))
sztem siman legjobb gombas kepem eddig.

https://www.instagram.com/jozsef.beko/

(#1783) Chapel válasza m3ss (#1782) üzenetére


Chapel
addikt

Ez nem gombás kép, ez egy bokeh-s kép, amin van egy gomba is ;] :D

Szerintem ez a legjobb.
(Bár mint látható, más az ízlésünk, nekem a kevésbé harsányak jönnek be :) )

Fotó: https://www.flickr.com/photos/mr_chapel/

(#1784) #31757056 válasza m3ss (#1782) üzenetére


#31757056
törölt tag

Kinyomtam, megneztem mit irt, szerintem tapintatosan irta le a velemenyet, vegulis reszben igaza van. Ha en pl nem tudnam, hogy gomba, azt hinnem valami torott faag, mert arra hasonlit. Temanak keves, hogy eleg tartalmat adjon a kepnek. Ehhez kepest a hattere nagyon fenyes es szines. Ugyhogy szerintem sem ez a legjobb gombas keped, sot a tobbihez kepest egeszen atlagos, szoval egyet kell ertsek Chapel-el, amit o linkelt az nekem is jobban tetszik. :) Mondom, ezt ugy hogy alapvetoen nekem egyik gombas kep sem szokott tetszeni.

Bokeh-rol jut eszembe, 10 percel kaptam egy hozzaszolast az egyik kepemre:
"This bokeh is amazing! I see you used great lens. Good work."
A foto ez volt: http://500px.com/photo/27407109
Na ennek az embernek tenyleg elmentek hazulrol, utcai kep 18-105-tel, nem tudom milyen bokeh az ami szerinte amazing ezen a foton... :Y :DDD

[ Szerkesztve ]

(#1785) m3ss válasza #31757056 (#1784) üzenetére


m3ss
veterán

hogy tudtad megnezni, hogy mit irtak?
hat nem hasonlit a gombara, helyszinen abba sem voltam biztos hogy az, ilyen porlados anyaguk volt, mint vmi vizko :U en orulok is neki hogy masabb, legalabb ilyet meg nem fotoztam.
"Mondom, ezt ugy hogy alapvetoen nekem egyik gombas kep sem szokott tetszeni." hat akkor aztan probalkozhatok :B sztem a vilagon semmi mas nem kell erre a kepre, kis vizualis latvanyfoto, aztan jonapot.
persze megertem, hogy vkinek tul muanyag...meg kicsit idegen, mint a bogaras kep amit chapel is mondott, sot fotozzon is mondta vki, hogy idegen kornyezetben van a bogar...teljesen jogos velemeny, de itt nem ertek egyet azzal hogy nincs szine, texturaja a gombanak, meg arnyekos, szinben meg formavilagban a gomba nem megragado...persze elfogadtam, de azert 3 pont :DDD ilyen szine volt, feher lappal deritettem, lehet velem van a baj, de nekem meg a gombak texturaja, alakja is begyere.
szoval lehet kicsit elburjanzott nalam ez az 1x mania (spricc, bokeh, szinek), ami a makro latvanyvilagot illeti, de nekem tetszik :B

https://www.instagram.com/jozsef.beko/

(#1786) #31757056 válasza m3ss (#1785) üzenetére


#31757056
törölt tag

Ott van minden kep alatt, hogy ide kattintva elallhat a pontozastol, es akkor a rendszer megmutatja az addigi ertekeleseket.

Nos, igen, ha az 1x adta az ihletet, akkor ha elfogadsz egy javaslatot hagyd, hogy megihlessenek mas temak is onnan, nem orulnek neki, ha a tehetsegedbol nem aldoznal mas mufajra. Azt meg vegkepp nem akarom, hogy fotozz-os pontgyujtogeto valjek beloled, mert az az oldal hosszu tavon karos. Ideig oraig jo, amig megtanulsz nehany valoban fontos alapszabalyt, de azon tulmenoen elkezdi megolni a kreativitast a folyamatos megfelelni akaras, amit a pontrendszer general.
Egyebkent is nekem a Hédis portrék meg a tájképeid jobban bejonnek. Probald, ki, hogy kivel vagy mivel lenne konnyebb banni fotozas soran, egy bogar vs. Hédi. Van aki szerint egy bogarral sokkal nehezebb, en azt mondom, hogy modellel nehezebb :D

(#1787) Fejo válasza Chapel (#1783) üzenetére


Fejo
őstag

LOL! :DD :C :DD

www.facebook.com/JozsefFerenczPhotography

(#1788) m3ss válasza #31757056 (#1786) üzenetére


m3ss
veterán

"Egyebkent is nekem a Hédis portrék meg a tájképeid jobban bejonnek."
koszi :DDD hat azert, mert mint mondtad a makrokat nem annyira ertekeled, szereted. sztem a portreim sajat kategoriajukban sehol nincsenek a makroimhoz kepest...:B nem is foglalkoztam ezzel a temaval sokat mondjuk..

"Probald, ki, hogy kivel vagy mivel lenne konnyebb banni fotozas soran, egy bogar vs. Hédi. Van aki szerint egy bogarral sokkal nehezebb, en azt mondom, hogy modellel nehezebb."
ezt hagyjuk mar megint...na meg hagy fotozzak azt amihez kedvem van. nem annyira erdekel az emberek fotozasa. legalabbis ilyen beallitott noi glamour/divatfotok keszitese egyaltalan nem hoz lazba. bar nezegetni szeretem oket. valos dolgokat szeretek fotozni, nem beallitott szitukat. elkapott pillanatok, tajkepek, allatok, novenyek ezek jobban erdekelnek.
de jon a jo ido, probalkozunk neked loni vmit :DDD csak mar unom a kabatos kepeket...vmi reten viragok kozt hasalos, ellenfenyes kepet mar regota akarok.

https://www.instagram.com/jozsef.beko/

(#1789) Santiagain


Santiagain
senior tag

Ma reggelre megjelent a szemközti tuján egy csapat MADÁR. Segítene valaki beazonosítani őket? Búbosra semmi használhatót nem dobott a gugli.

Szándékosan nem pakolok thumbnailt, mert a PH-é baromi nagy, és gondolok a lassú netesekre is. Kit lehetne megkérni, hogy az ide feltöltött képek beszúrhatóak legyenek kisebb méretben is?

http://allergiadesign.com - http://www.flickr.com/photos/santiagain/

(#1790) Chapel válasza #31757056 (#1786) üzenetére


Chapel
addikt

"Van aki szerint egy bogarral sokkal nehezebb" :U

Azért mindenesetre fura hogy én fogalmaztam a legfinomabban itt a korábbi témában és valahogy én jöttem ki hülyén a dologból.
Korábbi hsz-edben is írtad, hogy vajon igaz-e amit írok...nem megyek bele, de azért kösz.

Fotó: https://www.flickr.com/photos/mr_chapel/

(#1791) crey válasza Santiagain (#1789) üzenetére


crey
MODERÁTOR

Szerintem Ő a nyertes. :)

nagyon szép madárka :)

[ Szerkesztve ]

Sarcasm: just one of the many services I offer.

(#1792) #31757056 válasza Chapel (#1790) üzenetére


#31757056
törölt tag

Mar nem emlekeztem, pontosan ki irta tegnap, hogy konnyebb bogarakkal, nem olvastam vissza, bocsi. Kulonben sem a szemely lenne a lenyeg szamomra, hanem a tema amirol beszelunk. A szemelyeskedest inkabb kivannam kerulni, de ugy tunik nem megy, akarhogy probalom.

Azt irtam, szkeptikus vagyok, es ezenkivul en is finoman fogalmaztam. :R Az a gond, hogy igy nehez erdemben eszmet cserelni, mert megmasitjatok amit irtam, illetve olyat irtok amit nem is irtam, pl hogy en a studioval hasonlitom a makrot. Ahelyett, hogy erdemben reagalnatok mondjuk a targyra, es kifejtenetek, hogy miert ugyanolyan nehez egy makro. Szerintem az egyszerubb lett volna es tanulsagosabb is, legalabb is nekem, ahelyett hogy olyanokat olvasgassak, hogy en ezt irtam, amiket nem is irtam, meg hogy en kiket hozok itt hulye helyzetbe, meg a vesszofutas, miegymas.

Ha szerinted ezek utan te jossz ki hulyen, akkor en mit gondoljak? Folyamatosan fel oldalakat ideztek, mintha nem tudnam mit irtam, vagy emlekezetkiesesem lenne. Aztan meg irtok olyasmiket, hogy en ezt meg azt allitom, kozben pedig nem. Hiaba probalok a temanal maradni, keptelenseg igy.

[ Szerkesztve ]

(#1793) cOxeR válasza Santiagain (#1789) üzenetére


cOxeR
Ármester

Igen, ez egyértelműen Ampelis garrula - Csonttollú madár

(#1794) #31757056 válasza m3ss (#1788) üzenetére


#31757056
törölt tag

Ahhoz kepest,hogy nem erdekel az emberek fotozasa teged, meglepoen sok fotod van roluk :) Es nemegy koztuk egeszen kiemelkedo. En sem csinalok beallitott fotokat, max nezegetni szeretem oket, illetve lehet beloluk ezt-azt tanulni.
Persze, tolem azt fotozol amit akarsz, en csak hangot adtam a velemenyemnek, annak, hogy szerintem masban is jo vagy, es nem kellene leragadnod egy stilusnal.

A topik valtozatossaganak is jot tenne. En pl mar nagyon regota csak read only vagyok itt, mert egyszeruen nincs mihez hozzaszolnom. Gombakhoz, bogarakhoz nem ertek. Ezenkivul mennek meg nagyon cOxeR vintage cuccai, amik ugy jok ahogy vannak, ezert a velemenyemmel nem tudok semmit hozzajuk adni. Jo lenne picivel tobb stilust latni, azokbol is lehetne fejlodni, tanulni, ami a topik alapveto celja.

(#1797) Santiagain válasza crey (#1791) üzenetére


Santiagain
senior tag

Köszönöm!

(#1793) cOxeR: Neked is.

http://allergiadesign.com - http://www.flickr.com/photos/santiagain/

(#1798) m3ss válasza #31757056 (#1792) üzenetére


m3ss
veterán

(#1759) m3ss eleg sok mindenre reagaltam itt erdemben, sztem. viszont sztem nem foglalkoztal eleget a makrozassal, hogy ezt le tudd szurni, lehet azert kellene pl chapel velemenyet is figyelembe venni...
mert ez a veszel egy makroobit aztan mas nem is kell hozzaallas... :N en is csak azert nem lottem meg szarvascsordat meg nyulat meg leszallo cinket mert nincs 400 2.8-om, amugy semmi mas nem kell hozza :DDD teny, hogy mas skillsetet igenyel, mint a tajfotozas, portrezas, termeszetfotozas, de sztem barmilyen agat nezed a fotozasnak kiemelkedo kepet nagyon nehez csinalni.
ertem, hogy te azt ertekeled, hogy valaki megtalalja a modellel a kozos hangot, otthon van pozokban, sikerul kihozni a modellbol azt ami kell a kephez...hat mas fotozasi teruleteken meg mas nehezsegek vannak.
termeszetfotozasnal tobb orat fagyoskodsz, probalod nem elijeszteni az allatokat, kitapasztalni merre jarnak, meg millio dolog amirol valszeg fogalmam sincs.
makrofotozasnal is megvannak ezek a dolgok, kiismered az allatokat, rajosz hogyan tudsz szembefordulni egy pokkal pl, meg kell talalnod az elohelyuket...!fenyviszonyok!, jo hatter megoldasa terepen iszonyat nehez, ok hogy ezt a bogarat most arrebb pakoltam 10x, egy lepkevel, hangyaval mit csinalsz?
hidd el nem olyan egyszeru, en tavaly eleg sok lepket, szitakotot kergettem 50 mm + raynoxal, nem konnyu 10 cm-re odaferkoznod. bar hajnalban meg nem probaltam, remelem igazad lesz, es nagyonkonnyu mufaj ez, korberakom vakukkal a harmatcseppes hatter elott ulo szitakotot, es varom az 1x mailt :DDD

szoval sztem nem nagyon hasonlitato ossze a skillset, ami kell mondjuk makro,portre,tajfotozashoz, tehat eleg nehez lesz eldonteni, hogy melyik az egyszerubb...nem hiszem hogy van erre egyertelmu valasz :U
kicsit olyasmi, mintha arrol beszelnenk, hogy most fociban vagy cselgancsban konnyebb ervenyesulni...

az igaz, hogy poroghetne jobban is a topic, de ez nem csak rajtam all, kepeljenek a tobbiek is, mas temaban...
en most makro modban maradok, bar ha ennyit fotozok elfogynak 2 ev alatt az itteni temak, vagy megunom... majd akkor elkezdek portrezni lehet :DDD

[ Szerkesztve ]

https://www.instagram.com/jozsef.beko/

(#1799) #31757056 válasza m3ss (#1798) üzenetére


#31757056
törölt tag

Na igen, ez mar valasz! :R Kulon koszonet erte, hogy nem hulyeztel meg gyerekeztel le (nem tudom mennyire volt nehez kiallnod) :DDD

Azt korabban is irtam mar, hogy birkaturelem minimum elvart, hosszu orakat, fel napokat-napokat kell eltolteni kint a terepen, en csak azt allitottam, hogy nem kell hozza kulonleges latasmod, vagy muveszi vena, illetve hasonlok. Szitakotovel egyebkent en is probalkoztam mar, es eleg gyorsan kb fel ora kergetozes utan sikerult rendesen lefenykepeznem manualis objektivvel ami nem is tud makrot, mondjuk nem kulonleges fenyviszonyok kozott. Inkabb most nem osztanam meg a kepeket, mert tartok tole, hogy leszarozas lenne belole. Maximum privatban, ott lehet osztani kedvetekre! :K

Nem is a topik porgesevel van a baj szerintem, hanem azzal, hogy nem nagyon nyernek teret uj stilusok, inkabb a valtozatossag a gond. Mondjuk erre eppen lehet azt is mondani, hogy ha nem tetszik, ne jarjal ide. :D

(#1800) Chapel válasza m3ss (#1798) üzenetére


Chapel
addikt

Elfogynak a témák...na ja. Hát az biztos hogy egy idő után végig ér az ember a környékbeli fajokon. Persze mindig lehet jobb képet csinálni az adott élőlényről,de tény. Néha talán unalmas ugyan azt a pár féle szöcskét és pókot fotózni...mégis. Sosem érzem azt - és szerintem Te sem fogod - a 100x séta után sem hogy unalmas a makrózás, vagy hogy éppen csak olyan kép lett amilyen.

Nálam focus stacking a kövi cél, no igen...az valóban inkább a technikáról szól. :) Katt original méretre :Y

[ Szerkesztve ]

Fotó: https://www.flickr.com/photos/mr_chapel/

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.