Hirdetés

2024. május 5., vasárnap

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  AutoCAD

Hozzászólások

(#2351) Ap3x89


Ap3x89
aktív tag

üdv! most kezdtem el tanulgatni a progi használatát egy 2013 as verzióm van és az lenne a kérdésem hogy youtubeon láttam h 3d-s alakzatokat is rajzoltak nekem ez valamiért nem megy gondolom valamilyen beállítás kérdése?
és ha rajzolok egy téglalapot pl akkor annak hogy tudom megadni hogy az oldala hány mm legyen?
köszi előre is a segítséget

Xbox 360 slim --- Gamertag: apatizs

(#2352) kriszpontaz válasza mdk01 (#2348) üzenetére


kriszpontaz
veterán

Sablonfájlokat, sablon moszkockát, papírtér keretet akár blokként attribútumokból is létre lehet hozni és beilleszteni egyik rajzból a másikba. A nyomtatási keretet pedig utólagosan kézzel hozzá lehet igazítani a kész sablonhoz.
Az Autocad (Civil3D) alapértelmezetten képes előre elkészített sablonfájlokból papírtérben elrendezéseket létrehozni, melyeket a DWT kiterjesztésű rajzfájlok tárolnak (megnyitás menü alól kiválasztható ezen rajztípus, amivel automatikusan az ezeket tároló mappára ugrik a program, de alapértelmezetten Civil 3D alatt a User->AppData->Local->Autodesk->C3D 20**->Hun/Enu->Template (vagy továbbmenve a Plan Production) mappa alatt tárolódnak.
Autocad alatt pedig: User->AppData->Local->Autodesk->Autocad 20**->R1*.*->Hun/Enu->Template
Ezek a fájlok szerkeszthetők, bővíthetők, menthetők. Új papírtérbeli elrendezéseket hozhatunk bennük létre, de figyeljünk oda hogy a modelltérbe ne piszkáljunk bele (ne rajzoljunk bele semmit).
Ezeknek a fájloknak a szerkesztésével, mentésével (új papírtér beállítás) lehet vagy helyszínrajzi, vagy hossz-szelvényhez vagy keresztszelvény nézetablakokhoz rendelt kereteket létrehozni, melyeket a program a Kimenet (angolban Export) fülön szereplő Nézetkeretek létrehozása paranccsal, majd Lapok létrehozása paranccsal sablonként felhasználhatunk.
Fontos, hogy a beállított rajzsablon fájlokban a nyomtatási keret tulajdonságai alatt a méretarányt és a nézetkeret típusát is be kell állítani (helyszínrajz/hossz-szelvény, keresztszelvény) mert enélkül nem fogja a lapokat létrehozni a program.
Jelen pillanatban 2010-2013 programkörnyezetre gondolok amikor a fentieket leírom.
Autocad 2013 alatt angol verzióban a Layout (Elrendezés) fülön a New parancs alatt található a Sablonfájlból való nézetkeret létrehozás. Itt felajánlja az előre elkészített DWT sablonok kiválasztásával az előre elkészített nézetkeretek használatát.

[ Szerkesztve ]

(#2353) kriszpontaz válasza Ap3x89 (#2351) üzenetére


kriszpontaz
veterán

Jópofa dolog ez a 3D Autocad alatt, csak semmi értelme. Amúgy a menüsor tetején az A ikon mellett jobbra van egy Munkaterület beállítása választómenü, amiben kiválasztod a 3D modellezést (asszem valami ilyen mert nálam angol van) és automatikusan átáll a menüsorod az ehhez használatos parancsokra.
Amúgy Autocad alatt a súgóban vannak tananyagok videókkal, melyet az F1 gomb megnyomásával érsz el, ott találsz hozzá leírást miként kell 3D objektumokat létrehozni.
Amúgy az EXTRUDE parancs az, amivel 2D objektumból (pl. téglalap) téglatestet tudsz csinálni.

[ Szerkesztve ]

(#2354) Ap3x89 válasza kriszpontaz (#2353) üzenetére


Ap3x89
aktív tag

igen ezt már néztem én is de ott nincs ilyen menüpont. lehet azért mert LT verzióm van? legalábbis az van írva nem tudom h azt jelenti-e.
a méretezést mm ben hogy tudom megcsinálni?

Xbox 360 slim --- Gamertag: apatizs

(#2355) kriszpontaz válasza Ap3x89 (#2354) üzenetére


kriszpontaz
veterán

Az LT verzióban nincs 3D, pont azért olyan olcsó, csak 2D rajzolásra való.
Nincs benne LISP parancs kezelés sem, ami egy orbitális érvágás. Pont azért nem találod, mert LT. Válts normális, teljes verziós AutoCAD-re.
Ha már itt tartunk, az LT-nek van ingyenes alternatívája is, a Draftsight nevű program, 110 mega az egész.

A milliméterben való kottázást a méretstílus beállítások alatt tudod az elsődleges mértékegységek fülön beállítani, a Scale Factor (Lépték tényező) megadásával.

[ Szerkesztve ]

(#2356) mdk01


mdk01
addikt

Olvastam, köszönöm mindenkinek ha lesz időm értelmezem és kérdezek tovább. :R

(#2357) kriszpontaz válasza andreijj (#2302) üzenetére


kriszpontaz
veterán

Szerintem a DXF rajznál ez nem működik, max DWG-nél.

(#2358) GrooveHero


GrooveHero
addikt

Sziasztok. Egy olyan kérdésem lenne, hogy ha van egy rajzom és azt A0-s méretben szeretném kinyomtatni, akkor hogyan lehet megoldani, hogy az A0-s mérettel együtt a szövegmező ne növekedjen? Mert főnökömnek nem tetszik, hogy az A0-s rajzon ku*va nagy a szövegmező, mert ugye a nyomtatási beállításoknál ha A0-t választok és ablakban kijelölöm a rajzot, hogy mi legyen a lapon, akkor a szövegmező is nagyon nagy lesz.
Van erre vmi megoldás, hogy a szövegmező "szabvány??" méretű maradjon?
Előre is köszi a segítséget.

Words like a weapon, sharp as a knife Fallen from heaven, darkest of nights Long live the rebels hunting for blood I saw the devil, he's one of us

(#2359) kriszpontaz válasza GrooveHero (#2358) üzenetére


kriszpontaz
veterán

A szövegmezőt (blokkot) át kell rakni a nyomtatási térbe (elrendezés fül), ne szerepeljen a rajztérben a kijelölt rajzzal együtt. Ennyi a megoldás.
Feltéve ha nem rajztérből nyomtatsz. Ha eddig úgy tetted, hozz létre az elrendezés fülön a nyomtató beállításának megfelelő A0 elrendezést, és annak a nyomtatási terébe (szaggatott vonal jelzi) helyezd be a szövegmezőt.
Ez az ablakos kijelölősdi enyhén béna.

[ Szerkesztve ]

(#2360) GrooveHero válasza kriszpontaz (#2359) üzenetére


GrooveHero
addikt

Köszönöm szépen a választ. :R Előbb értelmeznem kell szóról szóra amit írtál, mert újdonság nekem az AutoCAD. Nem rég óta kezdtem el vele foglalkozni, legutoljára 2003-ban rajzoltam vele, az meg nem ma volt.
Azóta csak komolyabb programot használtam/használok. De itt a cégnél csak AutoCAD van és elég sokat kell nyomtatnom is, nem ritka az A0,A1-es méret is. És főnöknek meg nem tetszik, ha a szövegmező is olyan nagy lesz. A blokk részét nem értem, nem tudom mi az a blokk:DD
Az A0 elrendezés készítése hogy megy?
A többivel megpróbálok kezdeni vmit.
Köszi még egyszer :R

[ Szerkesztve ]

Words like a weapon, sharp as a knife Fallen from heaven, darkest of nights Long live the rebels hunting for blood I saw the devil, he's one of us

(#2361) kriszpontaz válasza GrooveHero (#2360) üzenetére


kriszpontaz
veterán

Az elrendezés papírméretének kiválasztása

Választhat egy papírméretet a szabványlistából, vagy megadhat egy felhasználói papírméretet a Nyomtatókonfiguráció-szerkesztőben.

A papírméretet kiválaszthatja egy szabványos listából. A listában elérhető papírméretet az elrendezéshez aktuálisan kiválasztott nyomtatási eszköz határozza meg. Amennyiben a nyomtató raszter kimenetre van konfigurálva, akkor a kimeneti méretet képpontokban kell megadni.

Megjegyzés: A Nyomtatókonfiguráció-szerkesztő segítségével hozzáadhat felhasználói papírméreteket, melyek a nyomtatókonfigurációs (PC3) fájlban kerülnek tárolásra.

Amennyiben rendszernyomtatót használ, akkor a papírméretet a Windows Vezérlőpultban beállított alapértelmezett dokumentumbeállítások határozzák meg. Új elrendezés létrehozásakor az alapértelmezett papírméret az Oldalbeállítás párbeszédpanelen jelenik meg. Amennyiben az Oldalbeállítás párbeszédpanelen megváltoztatja a papírméretet, az új papírméretet a program menti az elrendezéssel, és felülírja a nyomtatókonfigurációs (PC3) fájlban mentett méreteket.

További információk

A PC3-fájl eszköz- és dokumentum-beállításainak módosítása – Útmutató az illesztőprogram és a perifériák használatához

Eljárás

Papírméret megadása az elrendezéshez
1.Kattintson annak az elrendezésnek a lapfülére, amelyhez a papírméretet be szeretné állítani. (Jobb alsó sarok, a parancsmező fölött, a modell fül mellett jobbra. Ha nem látszik, akkor alul a modell felirat melletti ikonon kell jobb gombbal kattintani, és aktiválni az elrendezés és modell fül megjelenítését.)
2.Kattintson a Kimenet lapon a Nyomtatás panel Oldalbeállítás-kezelőikonra.
3.Az Oldalbeállítás kezelő Oldalbeállítások területén válassza ki a módosítani kívánt oldalbeállítást.
4.Kattintson a Módosítás gombra.
5.Az Oldalbeállítás párbeszédpanel Papírméret területén jelöljön ki egy papírméretet a listán. Kattintson az OK gombra.
6.Az Oldalbeállítás kezelőben kattintson a Bezárás gombra.

A Nyomtatókonfiguráció-szerkesztő elindítása
1.Kattintson a Kimenet lapon a Nyomtatás panel Plotterkezelőikonra.
2.A Plotterkezelőben kattintson duplán arra a plotterkonfigurációs (PC3) fájlra, melyet módosítani szeretne.
Megjelenik a Nyomtatókonfiguráció-szerkesztő.

Felhasználói papírméret hozzáadása
1.Kattintson a Kimenet lapon a Nyomtatás panel Plotterkezelőikonra.
2.A Plotterkezelőben kattintson duplán arra a plotterkonfigurációs (PC3) fájlra, melyet módosítani szeretne.
3.A Nyomtatókonfiguráció-szerkesztő párbeszédpanel Eszköz- és dokumentumbeállítások lapján kattintson duplán a Felhasználói papírméretek és kalibráció elemre a kalibrációs és papírméret-beállítások megjelenítéséhez.
4.Válassza a Felhasználói papírméretek elemet.
5.A Felhasználói papírméretek területen kattintson a Hozzáadás gombra.
6.A Felhasználói papírméret varázsló Első lépés lapján válassza az Alapértékek opciót. Kattintson a Tovább gombra.
7.A Médiahatárok lap Egység listájából válassza ki a papírméretre vonatkozó Hüvelyk vagy Milliméter beállítást.
Méret nélküli raszterfájl nyomtatásakor (ilyen például a BMP vagy TIFF) a rajz mérete nem hüvelykben vagy milliméterben, hanem képpontokban van megadva.

8.A Szélesség és Magasság mezőkben adja meg a papír szélességét és magasságát. Kattintson a Tovább gombra.

MegjegyzésAz egyes plotterek nyomtatási területét a plotter papírrögzítőinek helyzete és a tollak mozgásterülete határozza meg. Ha a Felhasználói papírméret varázsló által ajánlott papírméreteknél nagyobb papírméretet hoz létre, ellenőrizze, hogy a plotter képes-e az új méretek megrajzolására.

9.A Nyomtatható terület oldal Felső, Alsó, Bal és Jobb opciói segítségével adja meg a nyomtatható területet. Kattintson a Tovább gombra.
10.A Papírméret neve lapon írja be a papírméret nevét. Kattintson a Tovább gombra.
11.A Fájl neve lapon írja be a PMP-fájl nevét.
12.A Befejezés lapon adja meg, hogy a papír forrása Lapadagoló vagy Tekercs legyen.
13.Kattintson a Tesztoldal nyomtatása gombra a felhasználói papírméret ellenőrzéséhez.
A plotter nyomtat egy keresztet a papírméret, és egy téglalapot a nyomtatandó terület meghatározásához. Ha a téglalap valamelyik éle nem látható, növelje a nyomtatási területet.

14.Kattintson a Befejezés gombra a Felhasználói papírméret varázslóból történő kilépéshez.

Felhasználói papírméret hozzáadása meglévő papírméretek alapján
1.Kattintson a Kimenet lapon a Nyomtatás panel Plotterkezelőikonra.
2.A Plotterkezelőben kattintson duplán arra a plotterkonfigurációs (PC3) fájlra, melyet módosítani szeretne.
3.A Nyomtatókonfiguráció-szerkesztő Eszköz- és dokumentumbeállítások lapján kattintson duplán a Felhasználói papírméretek és kalibráció elemre a kalibrációs és papírméret-beállítások megjelenítéséhez.
4.Válassza a Felhasználói papírméretek elemet.
5.A Felhasználói papírméretek területen kattintson a Hozzáadás gombra.
6.A Felhasználói papírméret varázsló Első lépés lapján válassza a Létező méret alapján opciót.
7.A meglévő szabványos papírméretek listájából válasszon ki egy olyan papírméretet, melynek alapján a felhasználói papírméret el fog készülni.
8.Kövesse a To add a custom paper size from scratch című témakör utasításait a Felhasználói papírméret varázsló folytatásához.
Az új papírméret nem szabványos, hanem felhasználói méret lesz.

9.Kattintson a Befejezés gombra a Felhasználói papírméret varázslóból történő kilépéshez.

Felhasználói papírméret módosítása
1.Kattintson a Kimenet lapon a Nyomtatás panel Plotterkezelőikonra.
2.A Plotterkezelőben kattintson duplán arra a plotterkonfigurációs (PC3) fájlra, melyet módosítani szeretne.
3.A Nyomtatókonfiguráció-szerkesztő Eszköz- és dokumentumbeállítások lapján kattintson duplán a Felhasználói papírméretek és kalibráció elemre a kalibrációs és papírméret-beállítások megjelenítéséhez.
4.Válassza a Felhasználói papírméretek elemet.
5.A Felhasználói papírméretek listából válasszon egy papírméretet. Kattintson a Szerkesztés gombra.
6.A Felhasználói papírméret varázslóban módosítható a papírméret, a nyomtatási terület, az egyéni papírméret neve és a forrás.
7.Kattintson a Befejezés gombra a Felhasználói papírméret varázslóból történő kilépéshez.

Felhasználói papírméret törlése
1.Kattintson a Kimenet lapon a Nyomtatás panel Plotterkezelőikonra.
2.A Plotterkezelőben kattintson duplán arra a plotterkonfigurációs (PC3) fájlra, melyet módosítani szeretne.
3.A Nyomtatókonfiguráció-szerkesztő Eszköz- és dokumentumbeállítások lapján kattintson duplán a Felhasználói papírméretek és kalibráció elemre a kalibrációs és papírméret-beállítások megjelenítéséhez.
4.Válassza a Felhasználói papírméretek elemet.
5.A Felhasználói papírméretek listából válasszon egy papírméretet.
6.Kattintson a Törlés gombra.

Szabványos papírméret módosítása
1.Kattintson a Kimenet lapon a Nyomtatás panel Plotterkezelőikonra.
2.A Plotterkezelőben kattintson duplán arra a plotterkonfigurációs (PC3) fájlra, melyet módosítani szeretne.
3.A Nyomtatókonfiguráció-szerkesztő Eszköz- és dokumentumbeállítások lapján kattintson duplán a Felhasználói papírméretek és kalibráció elemre a kalibrációs és papírméret-beállítások megjelenítéséhez.
4.Válassza a Szabványos papírméretek (nyomtatási terület) módosítása elemet.
5.A Szabványos papírméretek módosítása területen válassza ki a módosítani kívánt papírméretet. Kattintson a Módosítás gombra.
6.A Felhasználói papírméret varázslóban módosítsa igény szerint a nyomtatási terület méretét. Kattintson a Befejezés gombra a Felhasználói papírméret varázslóból történő kilépéshez.

F1 súgóból idézve....Autocad súgó.

[ Szerkesztve ]

(#2362) GrooveHero válasza kriszpontaz (#2361) üzenetére


GrooveHero
addikt

Hálás köszönetem :R :R
Amikor le kezdtem olvasni az jutott eszembe, hogy vagy másoltad valahonnan, vagy elkezdtél magázni engem:DD
De akkor látom, hogy az előbbiről van szó.
Mégegyszer köszi. :R

Words like a weapon, sharp as a knife Fallen from heaven, darkest of nights Long live the rebels hunting for blood I saw the devil, he's one of us

(#2363) Konair


Konair
csendes tag

Sziasztok!

Van egy rajzom AutoCAD-ben, és ezt rá szeretném tenni egy eov térképre.
2 pont alapján meg lehet adni a koordinátát? Ha igen, akkor ezt hogyan?
Vagy egy pontnak megadom az eov-s koordinátáját, és léptékezem? Ebben az esetben, hogy kell léptékezni?

Már rengeteget szenvedtem vele, és nem sikerül összehozni.
A segítséget előre is köszönöm!

Üdv,
Konair

Weboldal készítés felsőfokon...

(#2364) pschio válasza Konair (#2363) üzenetére


pschio
őstag

A 2 rajznak van 2 közös pontja? Ha igen akkor csak ki kell jelölni azt amit rá akarsz rakni. Beírod, hogy align megadod a 2-2 pontot és kész is.

Ha nincs csak koordinátát tudsz, akkor a legegyszerűbb, ha csinálsz pl egy kört, kézzel megadod a koordinátáit, ezután a rajzod ismert pontját megfogva elhúzod a helyére.

''Én nem süllyedek a hülyék szintjére, mert ott legyőznének a rutinjukkal''

(#2365) King Unique


King Unique
titán

Sziasztok!

Kicsit informálódnék! :) Gépész,leendő mechatronikai mérnökként AutoCad 2004/2007-et használtam eddig,de látom van már 2012,2013 is,ezek mennyivel tudnak többet,érdemes váltani,mert ugye 2D-s rajzot frankón összedobok régiekkel is,cégeknél se minnél a legújabbak vannak fent,v csak csicsa és gépigény nő :F
Vmint látom van civil 3D stb. is (bár én 3D tervezésre Inventort,v Solid Edge-t használok),mi is ez?

[ Szerkesztve ]

(#2366) kriszpontaz válasza Konair (#2363) üzenetére


kriszpontaz
veterán

Ha mindkettő rajz EOV-ben van, akkor vagy a beillesztésnél vagy a 0,0,0 koordinátával illeszted vagy vetíted be, vagy a szerkesztés menü alatt van egy beillesztés eredeti koordinátákkal menüponttal. Azzal a legkönnyebb.

(#2367) kriszpontaz válasza King Unique (#2365) üzenetére


kriszpontaz
veterán

A csicsa és a gépigény nő, viszont a funkciók is. 2010-es verziótól kezdve szalagmenüs a CAD, de kipakolható a sima eszköztár is ha kell. Elég megszokni, de ha már tudod mi hol van, egész használható.
A Civil3D az mélyépítő mérnöki programverzió. Nálad gépészként, mechatronikai mérnökként az nem lesz nyerő.
Ahogy leírtad, neked a következő szoftververziók egyike kell:
- Autodesk Inventor
- Autodesk Product Design Suite
- AutoCAD Mechanical 2013
- Autodesk Alias Design
vagy:
- AutoCAD ecscad Villamos tervezés
- Autodesk - AutoCAD Electrical

(#2368) kriszpontaz


kriszpontaz
veterán

Ha már itt tartunk:

Célom egy Logout blog indítása Civil3D és Autocad szakmai vonalon, mely a Civil3D alapozó tanfolyamnak megfelelő alapozó résztől valamint a több éves használatból elsajátított tippek-trükkök vonalon írná le a program használatát (na nem teljesen 0-ról de az alap Autocad-et használóknak könnyen elsajátítható szintről indulva).

A következőket foglalná magában:

Az úttervezés, rézsü szerkeszés, rézsü elemekkel való munka, földmű és tereprendezés, csapadékvíz (vagy egyéb) csatornahálózat tervezés. Mindez a Civil3D-ben meglévő elemekkel, vagy esetleg összehasonlítva vagy párhuzamosan a C+I közműhálózat tervező szoftverrel.

Mennyire van erre igény? Szívesen látnátok egy ilyen blogot Logouton?

Privátban is jelezhettek.

[ Szerkesztve ]

(#2369) Gyufaaa válasza kriszpontaz (#2368) üzenetére


Gyufaaa
veterán

Én mindenképp! :K

(#2370) kriszpontaz válasza Gyufaaa (#2369) üzenetére


kriszpontaz
veterán

Köszi előre is, nem akarok feleslegesen energiát fektetni bele ha nincs rá igény de jó, hogy az első válasz pozitív.
Nem könnyű egy olyan anyagot összerakni ami mindenkinek érthető, így elég sok munka lesz vele. Az eddigi előadásaim anyagát veszem alapul és minden (eddig általam tapasztalt) buktatóra és megoldásaira ki akarok térni.

(#2371) Gyufaaa válasza kriszpontaz (#2370) üzenetére


Gyufaaa
veterán

Személy szerint várom. Eléggé kezdő fázisában vagyok a progi használatában.

(#2372) King Unique válasza kriszpontaz (#2367) üzenetére


King Unique
titán

Köszönöm az infókat :R
Ahogy látom újakba már jól lehet 3D-ben tervezni,bár erre inkább Pro-E,SE stb. jobb,nem? illetve végeselem analízist ezek már tudnak (AutoCAD Mechanical 2013 csak név csalóka?) ,v ahoz mképp spec progi kell,minr pl. ANSYS?

(#2373) sMogyi86 válasza kriszpontaz (#2368) üzenetére

HAJRÁ! :C

(pü ment)

"A félelem az elme gyilkosa."

(#2374) stupid user


stupid user
tag

Sziasztok,

előrebocsátom, hogy kicsit off a téma és nem is olvastam végig a topic-t, ha volt már csak linkeljétek be.

A kérdésem a következő: lehet-e a 64 bit-es win7-ben szabályozni, hogy többmagos gépen az egyes folyamatok mennyi processzor teljesítményt használhatnak?
Elképzelhető, hogy ez nem is op rendszer probléma, hanem egyszerűen az AutoCAD egy fostaliga?
Elindítok az AutoCAD-ben egy robbantás parancsot, a processzor 15%-on megy és egy óra alatt végez.

Be lehet-e állítani, hogy engedje inkább 100%-ig és legyen kész 5 perc alatt?

előre is köszönöm a segítséget

" ... TILTJUK a kulturált társalgást szembeötlően zavaró, agresszív, vulgáris, obszcén, hangulatkeltő hozzászólásokat (a hozzászóláshoz értve a nicknevet, aláírást és egyéb, a felhasználó által megadott adatot)... "

(#2375) Gyufaaa válasza stupid user (#2374) üzenetére


Gyufaaa
veterán

(#2376) pschio válasza stupid user (#2374) üzenetére


pschio
őstag

Nekem mindig 100-on használja legalább az egyik magot, ha robbantok, vagy más számításigényes dolgot csináltatok vele.

''Én nem süllyedek a hülyék szintjére, mert ott legyőznének a rutinjukkal''

(#2377) stupid user válasza Gyufaaa (#2375) üzenetére


stupid user
tag

köszi, ezt megtaláltam és be is állítottam, de nem használ

" ... TILTJUK a kulturált társalgást szembeötlően zavaró, agresszív, vulgáris, obszcén, hangulatkeltő hozzászólásokat (a hozzászóláshoz értve a nicknevet, aláírást és egyéb, a felhasználó által megadott adatot)... "

(#2378) Konair válasza pschio (#2364) üzenetére


Konair
csendes tag

Bocsi, ha félreérhető voltam. 1 rajz van (ami nem méretarányos), és az EOV koordinátás térképet én akarom létrehozni. És már itt sikerült elakadnom. Google maps által használt földrajzi koordinátákat sikerült beállítanom, de az nem EOV-s.
Tehát először is létre akarok hozni egy EOV-s koordináta-rendszert, majd erre be akarom illeszteni a rajzom, és akkor oda már ezek szerint align paranccsal könnyen be tudom illeszteni a megfelelő helyre.
Tehát a kérdésem most az lenne, hogy tudok létrehozni EOV-s koordináta rendszert?

Annak az egy rajznak a koordináta adatait google maps-ből nézem ki, majd átalakítom EOV-sra.

Godlike79: Fent leírtam, hogy sajnos még a EOV-s koordináta rendszer se jön össze, és az az egy rajz se méretarányos.

Weboldal készítés felsőfokon...

(#2379) pschio válasza Konair (#2378) üzenetére


pschio
őstag

Amikor megnyitod az AutoCAD-et akkor az már EOV-ban van. Alapból azon dolgozik. EOV koordináta rendszer alapmértékegysége a mm. Azt állítsd be esetleg.

Feltételezem, hogy a munkádhoz kell a dolog. Ebben az esetben tessék szépen elballagni a lokális földhivatalba és venni néhány pontot. Később nagyon meghálálja magát a dolog. Rettenet nagyot lehet szopni a pontatlan térképekkel.

[ Szerkesztve ]

''Én nem süllyedek a hülyék szintjére, mert ott legyőznének a rutinjukkal''

(#2380) Konair válasza pschio (#2379) üzenetére


Konair
csendes tag

Sikerült!
Nagyon szépen köszönöm a segítséget! :R

Még annyi kérdésem lenne, hogy az EOV-s Y tengely északra mutat?

Weboldal készítés felsőfokon...

(#2381) pschio válasza Konair (#2380) üzenetére


pschio
őstag

Ha a "fölfele" részére gondolsz akkor igen :D

''Én nem süllyedek a hülyék szintjére, mert ott legyőznének a rutinjukkal''

(#2382) Konair válasza pschio (#2381) üzenetére


Konair
csendes tag

Igen, a függőlegesre gondoltam :D Köszi

Weboldal készítés felsőfokon...

(#2383) kriszpontaz válasza pschio (#2379) üzenetére


kriszpontaz
veterán

Már bocs, de ezt honnan vetted hogy az autocad ha megnyílik már EOV-t használ?
Az Autocad világkoordináta rendszert használ, ami egy nemzetközi alap, fix, nem azonos az EOV-vel. Még a Civil 3D sincs EOV-ben alapból ha beindul, csak ha a rajztulajdonságok alatt ezt külön beállítod. Az egy dolog hogy mm, vagy m az alap mértékegység, az annyit tesz hogy metrikus rendszerben dolgozol.
Ebbe a WCS-be való beillesztéssel régiófüggetlenül (a beillesztés eredeti koordinátákkal paranccsal) a helyükre kerülnek a más koordináta rendszerben készült rajzok (pl. EOV-ben).

Konair: Az align parancs az pont nem erre való szerintem. Maximum ha már egy pontod a helyén van. Magadtól soha nem fogsz koordinátahelyes térképi alapot összehozni, főleg rossz alapból.

[ Szerkesztve ]

(#2384) kriszpontaz válasza Konair (#2382) üzenetére


kriszpontaz
veterán

A mezei GPS vagy Google Maps által használt koordináták átfordítására EOV-be itt egy program.
Ez segíteni fog. Ennél megadod manuálisan a szélesség-hosszúság adatokat (Z magasság nagyjából a Maps által kiírt magasság legyen) és a program kidobja az EOV rendszerbeli koordinátákat.

[ Szerkesztve ]

(#2385) Konair válasza kriszpontaz (#2384) üzenetére


Konair
csendes tag

2 pont koordinátáit kinéztem Google Maps-ből. (egyenlőre nem fontos, hogy mennyire pontos)
Ezeket ezzel konvertáltam át: http://pf-prg.hu/trafo/trafo-5.php?mod=0
Majd az így kapott két koordinátát bejelöltem egy üres rajzon.
Ezután bemásoltam a rajzom, és align paranccsal beillesztettem a bejelölt pontokhoz.

Ha jól gondolom, akkor te a programod is ugyan úgy konvertálja át a Maps koordinátákat EOVbe, mint a weboldalon lévő.

A két koordináta pontom az üres rajzon jó, ügye? Mert akkor ezek szerint nem EOV-ban nyitottam meg, de megfelel annak?

Align parancs szemre jól befordította, és méretezte. Mondjuk nem tudom mennyire transzformálta el. Ha nagyon, akkor az nem túl jó. A rajzomhoz van egy Észak jel is, így a forgatás meg tudnám oldani. Csak utána a méretezést nem tudom hogyan kell megcsinálni. Esetleg tudsz jobb parancsot, mint az align?

És sima AutoCAD 2013-mat használok.

Weboldal készítés felsőfokon...

(#2386) kriszpontaz


kriszpontaz
veterán

Visszatérve a BLOG-ra:

Kaptam pár pozitív visszajelzést így el fogom kezdeni a Logout BLOG-ot.

Kis időbe bele fog telni mire valami összejön, és minden rajzi fázis külön blogbejegyzésben fog megjelenni, de a türelmeteket kérem, mert nem kevés idő mire összeáll.
Az anyag egyenértékű a Civil3D alapozó tanfolyammal, csak kiegészítem sok olyan dologgal, ami tapasztalatból jövő probléma és azok lehetséges megoldásai.
Ha meglátja valamelyik forgalmazó ezt a blogot, nem nagyon fog örülni neki, főleg ha tanfolyamokat is tart.

Hangsúlyozom, építőmérnökként és nem geodéta szemszögből fogom megközelíteni a dolgot, viszont le fogom írni mire is kell figyelni felmérésnél, ami megkönnyíti a feldolgozást. A beépített geodéziai eszközöket soha nem használtam, így az ki fog maradni, de a MAP alapú topológia építést is be fogom mutatni.

A Civil3D anyag nagyjából a következőképp épül majd fel:

- A program bemutatása, célja, különbségek az alap Autocad-hez képest
- Menürendszer felépítés, funkciók ismertetése
- Földmérési adatok feldolgozása
- Koordináta rendszer és mértékegység beállítások
- Földmérési adatok nélküli munka (ha nincs miből dolgozni, használjuk amink van ;) )
- Civil3D pontok, pontcsoportok létrehozása, stílusok használata
- Felületek létrehozása, használata, javítása, stílusbeállítások (ez a Civil3D alapja, innen indul a meló)
- Nyomvonalak létrehozása, stílusok használata
- Nyomvonalfeliratok létrehozása, stílusok használata
- Hossz-szelvények létrehozása, stílusok használata
- Mintakeresztszelvények, keresztszelvényelemek, katalógustár, saját elemek létrehozása
- Nyomtervek létrehozása, nyomtervfelületek, anyagok és rétegrend beállítása, túlemelés alkalmazása, automatikus ívszélesítések (belső íven)
- Útcsatlakozások, lekerekítő ívek, körforgalmak kialakítása (dinamikus, automatizált és manuális módon)
- Keresztszelvény mintavételi helyek meghatározása
- Keresztszelvények csoportos vagy egyéni elkészítése (földtömeg vagy anyagszámítási feliratok létrehozása)
- Vezérlővonalak létrehozása és szerkesztése
- Rézsü objektumok létrehozása
- Földtömegszámítás, földkiegyenlítés, tereprendezés
- A kész terv nyomtatásra előkészítése, sablonok beállítása
- A tervből kiexportálható kimutatások

- MAP topológia építés

Később:

- Gravitációs csatorna tervezés Civil3D-vel
- C+I programcsomag bemutatása, használata

stb...majd kiderül mire és hogy lesz energiám, és mennyire nyeri el a tetszéseteket.

Konair: a program ugyanazt csinálja mint az online cucc. Ha ismered a koordinátákat, akkor az align parancs végül is megfelelő.

[ Szerkesztve ]

(#2387) kriszpontaz válasza Konair (#2385) üzenetére


kriszpontaz
veterán

Az Autocadben ha az ismert koordináta pontra illeszted a rajzot az megfelel majd az EOV-s koordinátádnak. A rajzi alap ha nem volt méretarányos, tök mindegy hogy beforgatásnál mennyire ment el a rajz, nem lesz észrevehető. A align a beforgatást az elkészült rajzra kompletten alkalmazta, tehát ha szerkesztési hiba volt benne az megmarad, de nem torzítja el jobban.

A rajzi észak jeleket én nem venném mérvadónak, maradj a koordinátáknál.

[ Szerkesztve ]

(#2388) Gyufaaa válasza kriszpontaz (#2386) üzenetére


Gyufaaa
veterán

Hajrá hajrá. :K Várom! :R

(#2389) mdk01


mdk01
addikt

Itt vagyok újra.

Sikerült jobban foglalkozni a témával és van nekem, egy más által megküldött, de kötelezően azt felhasználandó ilyen papírteres műszakirajzos adatkockám.
Odáig eljutottam hogy rájöjjek referenciaként(ez nem biztos csak nekem így sikerült vmit csinálni) vannak a szövegek beírva és ezeket már talán úgy néz ki sikerül szerkesztenem, de van amit nem mert vmi hibára hivatkozik, hogy nem talál vmit.:U

Van még pár kérdésem amit nem egészen értek itt papírtérben és megköszönném ha lenne vki jelentkező akinek átküldhetném ezt a műszaki rajzot és segítene kicsit.

Faiparról van szó és nincs agyon bonyolítva.:)

Köszönöm:R

[ Szerkesztve ]

(#2390) mdk01 válasza mdk01 (#2389) üzenetére


mdk01
addikt

Senkinek sincs szabad félórája?:U

(#2391) kriszpontaz válasza mdk01 (#2390) üzenetére


kriszpontaz
veterán

Ment a privát.

(#2392) szokeherceg


szokeherceg
tag

Sziasztok, hol tudom beállítani 2010es magyar autocadben egy méretnek a türését úgy, hogy ne +/- legyen, hanem mínusz-mínusz? Légyszi segítsetek :F

Kétfajta motoros van: aki már esett, és aki esni fog...

(#2393) kriszpontaz válasza szokeherceg (#2392) üzenetére


kriszpontaz
veterán

Képernyőkép van valahol? Csak hogy lássam mit akarsz. Ilyen beállítást nem is találok. Csak +- van.

[ Szerkesztve ]

(#2394) kriszpontaz válasza szokeherceg (#2392) üzenetére


kriszpontaz
veterán

Írj elé mínusz jelet ;).

(#2395) szokeherceg válasza kriszpontaz (#2393) üzenetére


szokeherceg
tag

ez a bajom sajnos, +/- türést tudok tenni énis.. De a mostani feladatomon van egy -0.07 -0.09es türés, de hiába írom elötagnak a másodiknál mínuszt, plusszként teszi be..

Kétfajta motoros van: aki már esett, és aki esni fog...

(#2396) Konair


Konair
csendes tag

Forgattam a rajzom, és a rajta lévő szöveg is elfordult.
Van valami egyszerű módja, hogy ne fejjel lefelé legyenek, de mégis a helyükön maradjanak? Vagy egyesével kéne elforgatni mind?

Köszi, előre is!

Weboldal készítés felsőfokon...

(#2397) kriszpontaz válasza szokeherceg (#2395) üzenetére


kriszpontaz
veterán

És ha manuálisan csinálsz a tűrés mintájára rajzfeliratot? Az a legegyszerűbb. Max nem lesz dinamikus.

(#2398) Egorov válasza szokeherceg (#2395) üzenetére


Egorov
aktív tag

Hali, nekem 2007 verzió van. Ott ugye van olyan, hogy tolerances/tolerance display. Itt a deviation van beállítva. A lower limit alapból negatív, szóval ha oda pozitívat akarsz írni, akkor kell elé egy negatív jel. Az upper limit pedig alapból pozitív értéket ad, ha negatívat akarsz, akkor csak egy negatív jel kell elé.

Lehet, hogy nem segített semmi, de most írhatnékom vót. :DDD

Ihn nikho! Mahna nikho mha nahna e rei!__....Ͼʘ.ʘϿ....__Mha nahno mha nah rikho! Ihni Kohei!

(#2399) kriszpontaz válasza Egorov (#2398) üzenetére


kriszpontaz
veterán

Basszus, tényleg, ott a pont. Benéztem. Én nem használtam soha tűrést, így vakon voltam.

[ Szerkesztve ]

(#2400) szokeherceg válasza Egorov (#2398) üzenetére


szokeherceg
tag

köszönöm, de már megoldottam, jobbgomb, és egyenként méretstílust rendeltem az adott méretekhez.

Kétfajta motoros van: aki már esett, és aki esni fog...

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  AutoCAD
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.