Hirdetés
-
LOGOUT.hu
AMD Radeon™ R9 290 / 290X / 390 / 390X téma összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
Televan74
nagyúr
Én eladtam a 280X -t és szerettem volna venni egy 290 -t, de visszatértem a 280X -hez, mert valamikor év végén vagy jövő év elején jönnek a 20nm -s változatok.Full HD -re talán még nem fontos annyira a 290 -s ereje. És a fórumot olvasgatva a 280X -nek kevesebb a nyűgje.
Amikor nincs remény! Jusson eszedbe nincs isten, csak én!
-
HSM
félisten
Ez a lehető legrosszabb gondolkozásmód. Ha előre jól vásárolsz, abból a legtöbb esetben brutális értékvesztés van csak, mikor kijön az új generáció. Sosem érdemes többet bevásárolni és "tartalékolni", mint amit az ember ki tud használni. Persze, érdemes előrelátónak lenni, pl. ha csak kicsit drágább egy sokkal komolyabb vagy több memóriás kari, de amúgy nem igazán.
Én pl. tartalékoltam az 5850-em, nem váltottam se 6900-ra, se az első évben 7970 vagy 50-re sem, mert elég volt, azok meg horror drágák voltak. Semmiről nem maradtam le, legfeljebb 2 évvel később 180 000 helyett 85 ezerért megkaptam ugyanazt a 7970-et, pontosabban a mégjobbra csiszolt XT2 verzióját. -
HSM
félisten
válasz Ghoula #10492 üzenetére
Engem ez aggaszt a legjobban. Hogy ennyire úgy fest, hogy a marketing és pénzügyi osztály tervezte a kártyákat a mérnökök helyett....
Annyiból nem értek veled egyet, hogy a GPU-t azért elég komoly meló tesztelni, azt senki nem fiztné meg. Ugyanakkor az MSI-t amit lehetett rátett a Lightningra. Ilyen körítéssel azért a gyengébb GPU-k is jobban mennek.
[ Szerkesztve ]
-
HSM
félisten
válasz Ghoula #10497 üzenetére
Azokat a gyárban bin-elik tudtommal. Amúgy pl. a memóriacsipeket is széria alapján lőtték be inkább, mint kézzel, csipenként. De amúgy is egyszerűbben tesztelhető, mint egy GPU....
A Golden Sample szériával is volt tapasztalatom, két olyan 4850-e, is volt, és nem mondanám, hogy nagyon válogatva lett volna, nem mentek lényegesen jobban a simáknál.
Persze, jó lenne, ha lehetne, de nem igazán támogatja az AMD az ilyesmit, nekem úgy tűnik.
Ami a mérnöki végeredményt illeti, egyetértek, én is így gondoltam. Csaképpen ezért nincs bizalmam. Ahol ennyire sietni/spórolni kell, ott nem mindig makulátlan a végeredmény....
-
HSM
félisten
válasz Ghoula #10500 üzenetére
Az AMD magának cégen belül nyilván bin-eli a csipeket, csaképpen rendelni nem lehet tőlük ez alapján. 7950-et kérsz, 7950 minőségű GPU-t kapsz, 290-et rendelsz, 290-est kapsz.... Én így tudom, csak konkrét típust tudnak a partnerek rendelni, "órajelet" vagy egyebeket nem, GPU esetén.
99%-ig biztos is vagyok benne, hogy rendelnének a partnerek "extra" GPU-kat, ha mást nem a Mátrix/Lightning karikra, ha lehetséges lenne. Így is sok panasz, gond volt 7970-nél, mikor néhány újabb Lightning BE nem annyira vitte a gyárituningot. Ez meg ugye se a usernek nem jó, se a gyártónak.
Természetesen igazad van, jogos volt a megjegyzésed a való életre. Néha lehet alaposan, precízen dolgozni, néha viszont a meglévő kacatokból kell valami használhatót kihozni.
Amit még idevágónak gondolok, hogy nem is feltétlen azt várnám, hogy alkossanak egy tökéletes, precíz valamit, irreálisan drágán. Ugyanakkor ha meglesem főleg a Sapphire Tri-X-t, vagy az MSI Gaminget, vagy a Powercolor PCS-t, mindegyiknél azt látom, hogy azért jobban átgondolták, és gondosabban tervezték, kivitelezték. Mivel az említett kártyák sem kerülnek többe, így én inkább ezeket preferálom a DC2-vel szemben. Persze, a Mátrix már necces, ahogy írod, ugyanis ha a tuningmester kiélte magát az LN2-vel, utána is kell valaki, aki megveszi majd, praktikusan gyári hűtővel. Gondolj bele, tuningkártya extrém tuningra, de a userek hány %-a lesz vélhetőleg extrém tuningos? Szerintem nem nagy részük, és ezt a gyártók is tudják. A 7970/280X mátrixot is sokan otthonra vették a jó hűtője miatt. Nekem is van egy 280X Toxicom otthon, az is vérbeli extrém tuningkártya, nekem mégis alulfeszelve megy, kisebb órajelen, síri kussban, de mégis jó, hogy ha akarnám vagy szükségem lenne rá, az utolsó Mhz-et is ki tudnám facsarni a GPU-ból...
-
HSM
félisten
válasz Ghoula #10519 üzenetére
Ami a gyárituningos kártyák létjogosultságáról írsz egyetértek, nem igazán éri meg a csipből a maximum kihajtása, mert az egekbe szökik a fogyasztás, melegedés. De ha valakinek fontos az az utolsó 50-100Mhz, akkor nincs más opció. Értelmesen árazva lenne létjogosultságuk amúgy, csak jelenleg inkább a prémium faktort fizettetik ki bennük.
Az MSI az olcsóbb tekercsével és ventijével jogos kritka, azon inkább a hűtő kialakítását tartom jónak.
Ha engem kérdezel, akkor marad a Sapphire. Az venti szempontjából is jó, halk csúszócsapágyas, de az szervízelhető, így ha a melegtől kiköpi a zsírt (ugyanis akkor szokta "kiköpni" a zsírt az ilyen venti, ha túlzottan felmelegszik a ház, és 40-50 fokos levegőt szív a venti, az MSI-k esetében is lehet ez volt a gond, nem megfelelő házba szerelték, és túl meleg levegőt szívott a venti) akkor simán helyre pofozható: [link]. Ilyen szempontból ez a legjobb válaszás, mert a golyóscsapágy hangosabb, és ha tönkremegy, kuka. Ez meg karbantartva kimegy a világból így, lényegesen halkabban, mint egy golyóscsapágy.[ Szerkesztve ]
-
HSM
félisten
válasz Ghoula #12135 üzenetére
Azt felejted el, hogy a szenzor, ami a GPU hőfokát méri, a GPU-ban van, és hogy ezek a nagy tranzisztorsűrűségű csipek nem adják le könnyen a hőjüket a felületükön. Tehát nagy delta lesz a csip belső hőfoka, és a borda aljának hőfoka között, különben nem is tudná rendesen hűteni. Amiről beszéltem hőfokok, ott egy Sapphire Vapor-X karit mértem (280X), annak is a bordának az alját. De mivel tele van hőcsővel és Vaporkamra is nagyobbacska rajta, így nincsenek nagy különbségek a hőleadó rész és az alja között. Tehát a talp hiába vezeti át a hőjét a memóriák felé, nem fogja túlmelegíteni.
Ha van borda a memóriákon, ha nincs, ugyanaz a hőfokú levegő hűti, viszont lényeges különbség, hogy a borda összeköti a modulokat, kiegyenlíti a hőmérséklet különbségeket (a PCB hőfoka elég eltérő ugye alattuk), ezenkívül ezenkívül a memóriák hőleadó felüleét is a sokszorosára növeli, így káros semmiképpen nem lehet elméletieg sem. A GPU-val közös hűtés is jó, ahogy fentebb kifejtettem.
"Az, hogy a lamellák milyen irányúak, az annál inkább. Ha ezek merőlegesek az alaplapra, akkor szépen megreked a levegő, míg ha párhuzamos, akkor a hátlap fele távozik a levegő egy része."
Pro és kontra mindkét hűtésnél van. Ha rossz, elégtelen a házhűtés, mindkét típusnál megreked a levegő, ugyanis az előre-hátra (párhuzamos) típusok is csupán a hő töredékét vezetik ki hátra, 10-30% tapasztalataim szerint max. A merőleges hűtők nagy előnye, hogy nagyobb felületen fújják ki a meleget, és az hamarabb távozik a bordák köözül, így hatékonyabbak, ha a ház is partner benne. Ugyanakkor sokkal könnyebb rosszul hűteni őket, ugyanis a kártya alatt is igénylik a megfelelő szellőzést (a lap felé fújt melege ne jusson bele vissza) és a kártya mellett is, amit csak elölről tudsz megoldani, az viszont a tipikus (gagyi, de profinak marketingelt) házakban tele van barikádozva eltávolíthatatlanul HDD-kerettel, illetve rengeteg házon hátul a kari melett sincs szellőző. Ezenkívül a tipikus oldalról befújós koncepció sem jó nekik, hiszen így ellene dolgozol a gyári hűtésnek.
Ez a drága de gagyi ház viszont sokkal inkább partner az előre-hátra nyitott (párhuzamos) hűtőkkel, az elbarikádozott első légáram pont segít (nem fújja vissza bele a meleget), hátra is kifúj a gépből, és a gagyi tömör kártyák melletti rész se gáz, és az oldalbafújást is szeretik.
Nálam pl. tökéletesen működik az oldalra fújós venti és az előre-hátra fújós is, mert korrekt tervezésű a házam [link]. Elöl és felül fúj be a venti, és a káryák között és mellett távozik az elhasznált, meg némi a proci mögötti ventin.Ami a hőtérképet illeti, nagy átverés az Asus-on a majdnem tömör backplate.
Nekem ebből az jön le, hogy kb. izzik a backplate mögöt terhelve: [link]
Ehhez képest a Giga: [link]
Elég tanulságos, ha megnézed a Gigán a "quiet" BIOS-os képet, hogy a NYÁK sarka milyen hideg az Asus kilógó részéhez képest, akkor azért sejthető, milyen lehe az Asus a backplate mögött.
Ebben a tesztben is elvéreztek az Asus-ok: [link], ráadásul a gépet is sokkal jobban befűtötte, mint a többi tesztelt kártya, hőfokból is majd 10 fokkal melegebb a backplate mögött, már amit látunk az is....A 7970-eket érdemes idekeverni (pontosabban 280X-eket) mert ott ugyan 1500-on mennek a ramok, nem 1250-en, de ott a GPU se megy 100 fokon, meg a VRM sem, tehát sokkal jobban tud hűlni a PCB felé. Tehát itt legalább olyan kellemetlen helyzetben van szegény modul, mert önmagában az 1250Mhz-es órajel az 1500-1600 helyett nem csökkeni jelentősen a fogyasztását, hőtermelését, míg a hőleadási lehetőségek rosszabbak.
[ Szerkesztve ]
-
HSM
félisten
válasz Ghoula #12149 üzenetére
Lemérem majd neked, milyen meleg a Gigán 80 fokos GPU-nál a memóriák felett lévő fémrésze a hűtőnek. Sajnos közvetlen a GPU mellett nem férek hozzá üzem közben.
Ez nekem is megfordult a fejemben, miért nem zárják abba az irányban, de rájöttem, hogy akkor egy elég nagy rész "kiesne" a hűtésből a venti karakterisztikája miatt, ha pedig a Giga 7970 SOC-féle megoldást vetnék be, ami a lap felől szív, és a másik irányba fúj, az nagyon brutálisan hűtene, de a kis pici ventik irgalmatlan zajt csapnak közben. [link]
Amúgy rosszul látod, a Giga gondolt erre, és tettek is lépéseket, hogy kevesebb meleget fújjon a lap felé. Itt a képeken látszik is, hogy a kártya szabad felén szélesebb a hűtő, és a ventik is úgy állnak, hogy a szabad irányba fújják a meleget: [link] [link]
Ezenkívül, ami nem látszik annyira, hogy ki van alakítva egy rész az alaplapi csatalkozóknál lévő részen a hűtőn, ahol bár nem nagyon látszik, de nincs bordázat, és úgy van kialakítva hogy a lap felé csak kevés hőt adjon le:
A képen bejelöltem zölddel a hőleadó részeket, pirossal a kiemelkedő részt, és sárgával, hogy egy milyen keresztmetszetű dombot kell elképzelni a hűtőben.
Amúgy az alumínium keret valóban néhol kicsit útban van, de nem vészes a dolog, kicsit buta, szerencsétlen, de ártalmatlan.A tömör bacplate alatt azt értem, hogy nagyon kevés és nagyon pici lyuk van rajta, amin nem biztos, hogy tökéletesen átlát a hőkamera, könnyen lehetnek melegebb pontok takarásban.
Itt 91 vs 98 foknál azt felejted el, hogy az Asus-on az egész NYÁK nagyon melegnek tűnik, ami kilátszik a backplate alól, míg a Gigabyte-on csak a VRM alatt ilyen meleg, a többi helyen majd egy tízessel hűvösebb. Amúgy jogos annyiból az észrevétel, hogy egyik sem ideális, én nem is hagyom az enyém 85 fok fölé menni, de igyekszem inkább 80 alatt maradni. Szerencsére nem kell hangoskodni a Gigával, hogy ezt hozza.
Ez pl. a gyári csendes vezérlés, ha 85-ről 75-re teszem a limitet: [link]. Mivel csak 75mm-es és vékonyka a venti, egyáltalán nem hangos még 2500rpm-en. -
HSM
félisten
válasz Ghoula #12155 üzenetére
Egy dolgot felejtessz el, hogy én nem feszeltem alul. Azért kevés a fesz, mert egy 82% ASIC-ú, tehát magas szivárgású 290-esem van. A fair összehasonlítás a második képeden lévő, gyári beállítású lenne, az szépen mérte is, hogy hasonló áramfelvétel volt. Nem mindegy, 135W vagy 169W az átlag, amit a VRM-nek meg kell hajtani, és a hűtésnek meg kell hűteni. A második képeden lévő 180W sokkal közelebb áll az én 169W-omhoz. Ha fair tesztet akarsz a hűtések közt, akkor kicsit vegyél csak vissza a feszből, hogy neked is 170W-ra jöjjön ki az átlag.
Nekem az a tapasztalatom, ezek az IR/Chil vezérlők elég pontosan mérnek. A működésükhöz szükség is van erre.Azon nem vagyok amúgy meglepve, hogy az X-es csip jobbfogyasztási mutatókat tud, a 7970-ek is leverték ebben a 7950-eket. Itt is ugyanaz a mese, nem véletlen van a sima 290-ben lekapcsolva pár számoló és kisebbre véve az órajel.
A második képeden 93 fokos VRM az elvileg az, ami a kari hátuljában van, és a GPU-t eteti.
Amúgy ne lepődj meg... Az 1,1V helyett 1,15V önmagában +10% fogyasztás, az órajelemelés még 10%, máris 21%-al több a fogyasztás, ez már 163W elméletben. Erre rájön, hogy melegebb GPU-nak romlanak az elektromos tulajdonságai, több áramot vesz fel. Ez meg az egyebek a maradék 15W.
Amúgy a kép csalóka, a képemen a zölddel jelöt rész a lap felé nyitott. Csak ugye kevés hőt fúj arrafelé a kis bordafelület miatt. A piros részen prakikusan semmi lamella nincs, vagyis kb. 1mm csak, amúgy tömör.
Majd ha bebújok úgyis az asztal alá hőfokot mérni, megpróbálok csinálni róla rendes képet, amin látszik, de nem ígérek semmit.[ Szerkesztve ]
-
HSM
félisten
válasz Ghoula #12198 üzenetére
Kevered a fogalmakat. Attól, hogy a víz nagyobb hőmennyiséget tud elvonni, attól még nem oldja meg az alapproblémát, azaz hogy nagy a tranzisztorsűrűség, ami nagy deltát okoz a GPU belső szenzora és a hűtő között.
Az 5870-ened a shadercore deltája szvsz inkább a jobb felületű hűtő miatt lehetett kevesebb.
(#12199) Joshi: Semmi szót nem ejtettem itt arról, hogyan alakulnak a hőfokok vízzel. De a csip hőleadásában semmit nem segít, mivel hűtöd. Persze, a hőfoka jobb lesz, de a nagy delta megmarad. Azon az segítene, ha kisebb tranzisztorsűrűségű lenne a csip.
A víznél ráadásul mégrosszabb a helyzet, mert itt léggel meg tudja csinálni a kari, hogy 1 másodperc alatt 4200-ról 2400-ra vegye a ventilátor fordulatát (innen vetem észre, hogy hoppá, mi ez), de a víz hűtési képességét nem lehet "visszavenni".(#12208) Tarill: Nincs költő felmenőm. Inkább az az ok, hogy hobbim is piszkálni ezeket a cuccokat, és szakmámba is vág.
-
HSM
félisten
válasz Ghoula #12227 üzenetére
Igazából nem is a delta a lényeg, hanem a sebesség. Ha szép lassan hagyják hűlni, az sokkal kevésbé veszi igénybe a forrasztásokat, mintha hirtelen esik. Ezért is működnek a mai napig a refik, mert bár 94 fok, de átmelegszik az egész, és utána szép lassan hűl vissza.
A kupaktalanított Haswell is gázos marad, csak nem eannyire durván.
Pont ez a baj, hiába hűtöd direktben a magot, ha annak is van egy fix hőátviteli tényezője, amihez képest sok a hőtermelés a sűrű tranzisztorok miatt.(#12228) daneeeeee: A hőtágulás valóban nem függ ezektől, azonban a hirtelen hőtágulás nem olyan egyenletes, jobban igénybe veszi az anyagokat. Ez viszont a gyakorlatban is igazolt dolog.
-
HSM
félisten
válasz Ghoula #12234 üzenetére
"Ez tiszta sor, de ettől még ha a belső,(szerintem kevesebb ) delta hirtelenebben is változik, az csak magát a szilíciumot fogja terhelni,a forrasztást kevésbé."
Ebben igazat kell adjak, erre nem gondoltam. Gyanús is a dolog, mert 80-ról csak 65-ig hűlt vissza a cucc brutál gyorsan, és ugye ilyesmi hőfokot mértem a borda hőfokának is. Csináltam amúgy képet róla:Kíváncsi leszek majd a vizedre.
-
HSM
félisten
válasz Ghoula #12243 üzenetére
10-15-öt írtam én is, pont ahogy nálad is van. A szivárgás mindegy a teljesítményfelvétel számít. Viszont a 290X annyiból talán előnyös, hogy ott picivel több a hőleadó felület, ugye több shader van engedélyezve, hangyányival nagyobb felületen oszlik el a teljesítmény.
Nem lehet, hogy azok a T9000-esek más revíziók voltak, vagy későbbi gyártásúak? Esetleg más hűtő volt rajtuk, vagy paszta?
Futattam egy valley-t én is 1100/1400-on. Szoba 26 fok ismét.
Azt hiszem, itt is az lesz, mint a korábbi szériáknál, hogy az X-es sokkal szigorúbban van válogatva, elég beszédes, hogy nálam 216W volt az átlag fogyasztás, míg nálad csak 180W....
A legvégén már kis throttlingot is kaptam, látszik a képen, mondjuk nem kéne sokat rátenni a ventire, hogy ne legyen. De alapórajelhez lőttem be a profilt, ott nincs ezzel gond, nem akartam beletúrkálni.
A venti nálam ilyen:
85-nél úgyis leszabályoz, szóval azzal a résszel nem foglalkoztam. Tetszik ez a quiet BIOS, hogy így megvédi a karit, de csak akkor avatkozik be, ha kell.[ Szerkesztve ]
-
HSM
félisten
válasz Ghoula #12274 üzenetére
A kis szivárgású, ha odaadod neki a max ajánlott feszt, sokkal melegebb lesz, mint az alacsonyabb szivárgású, gondolom, innen ez a dolog.
Jogos, én is azt szoktam nézni, a VRM OUT-ot, csak a régi HWiNFO (amit hónapokon át használtam kb. 5 nappal ezelőttig) a blokk aljára eddig mindig a VRM OUT-ot tette, észre se vettem, hogy a frissben ott már az IN van.
Persze, a szivárgási áram ugyanolyan hővé alakul, mint a kisebb szivárgásúban. Csak a csip által felvett elektromos teljesítmény számít, az fűti a hűtőt, abban minden benne van.
Szerintem generációk óta a tejesítményfelvétel a gát, nem a defektív csipek. Ha meglesed a Hawaii-info progit ott is csodálkozott a készítő, hogy a 290-esek elsöprő többségében ugyanaz a fizikai blokk van letiltva, azaz F801-es a maszkja, míg ugye a fullos 290X az F800... Szerintem ez mindent elmond. Találd ki az enyém is milyen. F801, mi más.
Itt a forrás a 613-as posztban: [link]
"1. Why it may be useful to upload dumps to the forum?
Even the same type of chip may give various readings. For present moment its very interesting to get some statistics about locked 290 chips. Exact Rx1 dumps together with some info about your card (like its brand or manufacturing date) are needed for that. Predominance of F801.... readings in locked chips is somewhat strange."
A saját 7950/70-jeimmel is ezt tapasztaltam. A 7950 torkosabb volt, míg több 7970-es is azalatt maradt.Szerintem amúgy elég szignifikáns a különbség, 17%-al többet kért nálam enni, míg nálad 7%-al gyorsabb is volt, miközben ennyivel kevesebbet fogyasztott, azonos órajelen.
[ Szerkesztve ]
-
HSM
félisten
válasz Ghoula #12279 üzenetére
Ami még lehet, hogy eltérő volt a Tjmax-uk. Gondolom, nem nyersen néztétek a distance to Tjmax értéket. [link]
Nem hiszem, hogy sok defektes csip lenne. Tahiti-ből is alig volt LE kiadás, nyilván nem sok csipet kellett ennyire lebutítani. A 290 esetében pedig a már 2 éve futó gyártástechnológián tuti még ennyi selejt se készül.
Amúgy nem lenne fűtőszál, kicsi megkurtítják a memóriavezérlőt, letiltanak még párszáz shadert, 800-900mhz órajel, és kész is a 290LE. A sok lassítás és tiltás bőven kompenzálná a legbénábban sikerült csipet is.Nem hiszem amúgy, hogy véletlen lenne ez, ugyanez volt a 7900-aknál. Ezenkívül az se véletlen, hogy a 290-eken van csendes mód ugyanazzal a refi hűtővel, míg a simánál nem mertek tenni rá ilyet.
Ha engem kérdezel, ár/értékben a legjobb valamelyik brutál hűtős sima 290, pl pcs+, vapor-x, esetleg tri-x, jól megtuningolva, jól szellőző házban. A Gigámon is látom, az 1100/1400-at kirázza a kisujjából a gpu +38mv-ból, jól meg is lódul, de már bizonyos játékok alatt így már gyári órajel+furmark szintű teljesítményt vesz fel, amit ugyan elbír, de nem szívesen hajtom meg ennyire határra a hűtést....
Mondjuk az elgondolkodtató, vajon mit művelhet az Asus VRM-je egy jól meghúzott, torkosabb X-nélküli 290-en, ha még nálad is óvatosan kell vele bánni...
[ Szerkesztve ]
-
HSM
félisten
válasz Ghoula #12324 üzenetére
Ez a lényeg, hogy a TDP oké legyen, ugyanakkor hiába akarnák a magasabb szivárgást kisebb fesszel kompenzálni, ha nem műkdne kisebb fesszel, érted... Gondolom, azok a kukába mennek, amik magasabb zivárgás ellenére nem mennek kisebb fesszel, ahogy írod, fűtőszálnak vagy 290LE-re később.
A teljes elektromos teljesítmény, amit a csip felvesz, legjobb tudomásom szerint hővé alakul. A kiadott képé nem alakulhat az elektromos teljesítmény, hiszen az energia nem vész el, csak átalakul, és ugye, ami a monitoron megjelenik, abból már nem igazán lehet kinyerni energiát, tehát kénytelen hővé alakulni.
Nem nézted figyelmesen.... A nemX-es karik a tesztekben, amiket néztünk, is picivel kevesebbet fogyasztottak, míg hűvösebbek is voltak. Sajnos sok az ismeretlen változó, így nehéz rájönni, miért vannak ezek a különbségek. Mondjuk a francia oldal eredményeit reálisabbnak tartom, csak ők meg fogyasztást nem néztek, pedig szoktak.
(#12326) GeneraL_XTX: Reméljük, most jó lesz már végre.
(#12327) deadwing: Én nem bírnám elviselni. A refi 7970 még határeset. Nekem a max ezzel a refi hűtővel az kb. 35% venti durván 2000rpm, ami még nem zavar nagyon. De ebből nem hűt meg egy 290-et rendesen, ez 100%. Persze, ha nem zavar a hang, akkor nagyon jók.
(#12333) hdekakas: Rossz helyre tetted. Úgy kéne, a venti tengelye essen egybe az Asus magasságával, és legyen honnan szívja a levegőt, ne érjen a falhoz.
Én ide raknám:
A pirossal bekeretezett részen pedig úgy raknám a kábeleket, hogy ne legyenek útban a légáramnak. Ja, és amit a paint nem tudott, egy icipicit lefelé dönteném a ventit, néhány fokkal. -
HSM
félisten
válasz Ghoula #12359 üzenetére
" De hogy a kisebb szivárgású chipnek KELL a magasabb fesz, azt nem tartom valószínűnek."
Valószínűnek tartod-e avagy sem, több kell a kisebb szivárgású csipnek azonos órajelhez, ez generációk óta megfigyelhető AMD GPU-knál, de Intel prociknál is. [link]
Lehet AMD, NV vonalon is így van, de azokba nem ástam bele magam ilyen mélységekben.Szarkazmus nem mindig jön át nekem, főleg neten, ez sajnos az én hibám.
Nem hiszem, hogy fogyasztás szempotnjából rosszabb lenne a kártyám gyári állapotában, mint bármelyik másik. Itt egy gyári értékeken futtatott valley, amit korábban linkeltem: [link].
Ha meglesed, 140W-os átlagból letudta. Az azért nem olyan vészes, mint az 1100/1400Mhz 170W-ja.Nálam az is szerept játszhat, hogy én nem a gyári csendes BIOS-ával használom, hanem hegesztettem egy sokkal jobb Afterburner-es ventiprofilt, ami picivel tekeri jobban, de sokkal hűvösebb. Ezenfelül nálam elég durva a házhűtés, míg egy nyitott tesztasztalon nem biztos, hogy ki lehet a hűtésből hozni a maximumot.
Érdekes lenne, ha meglesnéd, nálad gyárilag hogy alakul a fogyi, illetve a legjobb az lenne, ha egy kedves Giga 290X WF3 tulaj meglesné nekünk, átlagosan hogy alakul a fogyasztás valley alatt, hogy a már futó valley-val lenulláza a HWiNFO-t, hogy csak a valley-s rész legyen az átlagban. Azzal ki lehetne szűrni az esetleges szenzor miatti pontatlanságokat, mivel ugyanaz a PCB.
[ Szerkesztve ]
-
HSM
félisten
válasz Ghoula #12452 üzenetére
Az enyém viszonylag tiszta volt, porszűrős, jól szellőző házból, és 2 év után KO.
Akkor ezért hasonlított kísértetiesen egy sima siklócsapágyra, mert majdhogynem az is volt.
Ezeknél a gagyi olcsó ventiknél ez a fő baj szvsz, nincsenek kiegyensúlyozva, ráadásul a user tuningol, és akkor aztán jön a fordulatszám is.... Ja, igen, és a ház is ritkán szellőzik úgy, ahogy kéne.Köszi a linket, tanulságos volt ez a táblázat:
Temperature Ball Bearing Fan Sleeve Bearing Fan % Difference
25º C 95K Hours 80K Hours 18%
40º C 75K Hours 52K Hours 44%
50º C 63K Hours 40K Hours 58%
60º C 54K Hours 30K Hours 80%Ez egyből meg is magyarázza, miért lett zörgős a CF-ben felső 280X Vapor-X-em, amit folyamatosan fűtött alulról a párja, és miért nem lett a többinek semmi baja, amik hűvösebb környezetben mentek. Persze, zsírozás után újra hibátlan lett az is. Ugyanakkor elgondolkoztató, mennyire fontos a jó házhűtés, még a csapágyaknak is. 25 fokról 50 és máris feleztük az élettartamot.
Én megmondom az őszintét, ilyen silány minőségű ventit régen láttam, mint az AC AF12. Amelyek működnek, elmennek, nem hangosak, és sok levegőt mozgatnak, de botrány, milyen gagyi műanyagból és mennyire bénán vannak kiöntve, legalábbis amik nálam jártak, girbe gurba, nyeklik nyaklik az összes. A Jamiconom se egy nagy szám, de ehhez képest űrtechnika, és még olcsóbb is volt, a szabályozáshoz vett trimmerrel együtt is. Én amúgy a 18CM-es Silverstone ventik rajongója vagyok. Főleg 700rpm-en elég jó tartósság/légszállítás/halkság arány. És van bennük anyag. Pl. FN181, vagy az erősebb AP181. Na, azok ventilátorok.
(#12457) hdekakas: Asus-on valszeg jobb memóriavezérlő jutott a GPU-ba, később üt be a hibajavítás. Amúgy nem csoda, hogy elkél neki a memória-tuning, a rengeteg shaderhez és ROP-hoz kell az adat ezerrel.
(#12463) Cris99: Jól számolt. 290X 150K, 2db 290 240K. Az egyszem 290X 105%-a sebességben az egy 290-nek, a kettő meg ugye 200%.
[ Szerkesztve ]
-
HSM
félisten
válasz Ghoula #14521 üzenetére
Vizes szemmel lehet, hogy sok, de nem vizes szemmel nézve igen kellemes hőfokok, gondolom kellemes alacsony zajszinttel. Ja, és nagyon szép a kari a blokkal.
Csak arra vigyázz, ha alágyújtassz a procinak is valami komolyabb terhelést (mondjuk BF3-4) az a +30-80W azért megdobhatja a hőfokokat, pláne, ha azt veszem, a Valley-hez képest a GPU hőtermelése is simán +20-50W is lehet egy durvább játékban... Ott már szűkös lehet a radi szvsz.
-
Joshi
titán
válasz Ghoula #14521 üzenetére
Az a lényeg hogy mindez milyen szobahőmérsékleten ennyi. Én panelban lakom és tripla+dupla radival is felmegy a vízhőfokom 37-39 C°-ra ha a szobában 27-28 C° van. Szerencsére van klíma a szobában és ha nagyon nagy a meleg akkor bekapcsolom. Télen bőven elég még a te rendszered is ez tény.
ui.: vízzel nagyon csendes rendszert lehet építeni még nagy melegben is, én a csendért mindent megadnék és meg is adtam. Nálam a vinyók is vizesblokkban vannak.
[ Szerkesztve ]
-
HSM
félisten
válasz Ghoula #14532 üzenetére
Az ötlet jó, vehetnék egy Gigabit routert, ami USB3-s (nem olcsó mondjuk). De azon meg nem szívesen tárolnám 24/7 online a cuccaim. Jelenleg az USB3 külső ház bevált, csendesít is rajta sokat.
Ha már úgyis vizes a gép, úgy megéri, pláne, ha hobbi is.(#14533) Joshi: Hát igen, de első alkalommal jól zsebbe kell nyúlni sajnos. Bütykölgetni viszont levegős gépet is lehet nem keveset.
-
HSM
félisten
válasz Ghoula #14652 üzenetére
Hát igen. Nem beszélve a tervezetthez képest jóval nagyobb terhelésváltásokról, áramerősségekről. Szóval jobb ésszel. Bár az az érdekes, a kövér plusszfesz ellenére nem evett olyan sokat a GPU nálad, ezt nálam egy 1100/1400Mhz, +44mv is túllicitálja Valley alatt.... [link]
Érdekes, hogy ennek ellenére ilyen meleg lett levizezve is... Bár a maximumon azért látszik, amiről beszélek, 240W csak a GPU-nak, az azért durva.[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topicban tilos bármilyen offtopic hozzászólás írása!
Ilyen célra használjátok a Lokál fórumban található offtopicot.
- AMD RX 7900 XTX 24GB EKWB EK-Quantum Vector 2 D-RGB Nickel + Plexi Vizesblokkal Garancia!
- Sapphire nitro pulse rx 580 4gb /256 Bit BESZÁMÍTÁSSAL!
- GIGABYTE GeForce RTX 2060 SUPER GAMING OC 3X WHITE 8GB
- NVIDIA RTX 3060 Ti Founders Edition 8GB használt videókártya eladó garanciával!
- KÉSZLETRŐL! - Új - 180 Fokos GPU PCIe Tápcsatlakozó Adapterek - NVIDIA AMD INTEL - A Több Olcsóbb!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest