Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Ghoula

senior tag

válasz HSM #12144 üzenetére

Nem felejtem el, de szerintem 20 fokos delta akkor is sok a borda és a chip között.
    Ha a borda aljának széle 20 fokkal hidegebb az még ok lehet, de közvetlen a gpu-nál nem.

Ez abban az esetben ok is lehetne, ha a memóriák olyan mennyiségű hőt termelnének.
    De mivel nem, ezért jóval kisebb az üzemi hőmérséklete, mint a gpunak, így a gpu felől érkező meleg levegő felfűti. Ha erre bordát teszel, akkor csak növeled a felüleletet, amin keresztül ezt a hőt felveheti.

"Ha van borda a memóriákon, ha nincs, ugyanaz a hőfokú levegő hűti, viszont lényeges különbség, hogy a borda összeköti a modulokat, kiegyenlíti a hőmérséklet különbségeket (a PCB hőfoka elég eltérő ugye alattuk), ezenkívül ezenkívül a memóriák hőleadó felüleét is a sokszorosára növeli, így káros semmiképpen nem lehet elméletieg sem."

Pont erről beszélek. :) A közös hűtő nem csak a a memória modulok között egyenlíti ki a hőmérsékletet, hanem ha a gpu-val is össze van kötve, akkor azzal is. Ha önmagában fűtene a memória, akkor persze jó lenne neki a nagy felület, de a gpu több hőt termel.

Amit írtál a merőleges hűtőkről, az igaz lehet, de ebben az esetben hatékonyabb lenne, ha az alaplap fele zárnák a hűtőt, de ahogy nézem Gigáéknál ez pont fordítva sikerült:

:U ( Ez nem tervezési baki? Vagy azt csak Asus-éknál jegyezzük, a többi gyártónál ezek feature-ök ;] )

Nem tudom mit értesz tömör alatt? Szerintem van ott elég lyuk rajta, de amit guru-ék mértek, az a lyukon keresztül a nyák. Azért az az izzástól messze van. Azt aláírom, ebben a formában az Asus backplate inkább hátrány, mint előny, mert csak meggátolja az alaktrészek disszipálását. Ha lenne a nyák és a plate között hővezető lapka, akkor el tudná vezetni a vrm túloldaláról a meleget.

Persze, hogy jobban melegszik az Asus sarka, mert a hűtője pont arra a sarokra fújja a meleget, míg a Giga keresztbe fúj, és a bordának az alja tömör, így a meleg levegőt nem fújja rá a nyákra. Ezt is belevontad a tanulságba, vagy csak az volt a lényeg, hogy találtál egy paramétert, amiben az Asus rosszabb?
    Miért is vérzett el? Azzal, hogy 91 helyett 98 fok a vrm? Érdekes, a másik tesztben meg jobb volt mint a Giga, akkor kinek is higgyünk? Meg ha szerinted a memória olyan mértékben fűt, akkor azt is belevehetjük, hogy az Asus kártya 100MHz-cel magasabb memória órajelen megy, nem tudjuk mennyi volt a gyári fesz, etc...

Az miért baj, hogy jobban felfűtötte a házat? Nyitott oldallappal a keresztbe lamellázott hűtő persze hogy jobban muzsikál, de ha tennének rá egy plexi oldallapot, egészen más lenne a kép. Szerintem ez is tanulságos lenne. :U

Most komolyan, egy teljesen másik típusú kártyán hogy 1550-en vagy 1600on ment az adott memória, az szerintem kimeríti az irreleváns fogalmát. Ott sem tudjuk mekkora táp és egyébb feszkókat kaptak a memóriák, a memóriavezérlő a gpu-ban, az időzítéseket sem tudjuk, így főleg ne keverjük ide.

Szerintem teljesen feleslegesen értekezünk a témában, mindkét kártyára lehet pro-kontra érveket hozni dögivel. De a lényegen nem változtat, egyik sem lesz ezektől a paraméterektől használhatatlan, és 91vs 98 fok 3 év múlva ha gondot is okoz, akkor a 91 is gondot fog okozni, nem csak a 98.

• Sogron

tag

válasz HSM #12144 üzenetére

Az MSI-t látom kerülöd, mint a pestist, pedig csak egy relatíve első szériás gyártási hiba volt a ventiknél, ahol kicsit több csirízt nyomtak a ventibe. Szerintem elég jó a hátoldal hőtérképe a másik kettőhöz képest, amiket belinkeltél.[MSI]

Új hozzászólás Aktív témák