Hirdetés
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- sh4d0w: Kalózkodás. Kalózkodás?
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Mr Dini: Mindent a StreamSharkról!
- Lalikiraly: Astra kalandok @ Harmadik rész
- bambano: A sor végén
- eBay-es kütyük kis pénzért
-
LOGOUT
AMD Radeon™ R9 290 / 290X / 390 / 390X téma összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
Ghoula
senior tag
Nem felejtem el, de szerintem 20 fokos delta akkor is sok a borda és a chip között.
Ha a borda aljának széle 20 fokkal hidegebb az még ok lehet, de közvetlen a gpu-nál nem.Ez abban az esetben ok is lehetne, ha a memóriák olyan mennyiségű hőt termelnének.
De mivel nem, ezért jóval kisebb az üzemi hőmérséklete, mint a gpunak, így a gpu felől érkező meleg levegő felfűti. Ha erre bordát teszel, akkor csak növeled a felüleletet, amin keresztül ezt a hőt felveheti."Ha van borda a memóriákon, ha nincs, ugyanaz a hőfokú levegő hűti, viszont lényeges különbség, hogy a borda összeköti a modulokat, kiegyenlíti a hőmérséklet különbségeket (a PCB hőfoka elég eltérő ugye alattuk), ezenkívül ezenkívül a memóriák hőleadó felüleét is a sokszorosára növeli, így káros semmiképpen nem lehet elméletieg sem."
Pont erről beszélek.
A közös hűtő nem csak a a memória modulok között egyenlíti ki a hőmérsékletet, hanem ha a gpu-val is össze van kötve, akkor azzal is. Ha önmagában fűtene a memória, akkor persze jó lenne neki a nagy felület, de a gpu több hőt termel.Amit írtál a merőleges hűtőkről, az igaz lehet, de ebben az esetben hatékonyabb lenne, ha az alaplap fele zárnák a hűtőt, de ahogy nézem Gigáéknál ez pont fordítva sikerült:

( Ez nem tervezési baki? Vagy azt csak Asus-éknál jegyezzük, a többi gyártónál ezek feature-ök
)Nem tudom mit értesz tömör alatt? Szerintem van ott elég lyuk rajta, de amit guru-ék mértek, az a lyukon keresztül a nyák. Azért az az izzástól messze van. Azt aláírom, ebben a formában az Asus backplate inkább hátrány, mint előny, mert csak meggátolja az alaktrészek disszipálását. Ha lenne a nyák és a plate között hővezető lapka, akkor el tudná vezetni a vrm túloldaláról a meleget.
Persze, hogy jobban melegszik az Asus sarka, mert a hűtője pont arra a sarokra fújja a meleget, míg a Giga keresztbe fúj, és a bordának az alja tömör, így a meleg levegőt nem fújja rá a nyákra. Ezt is belevontad a tanulságba, vagy csak az volt a lényeg, hogy találtál egy paramétert, amiben az Asus rosszabb?
Miért is vérzett el? Azzal, hogy 91 helyett 98 fok a vrm? Érdekes, a másik tesztben meg jobb volt mint a Giga, akkor kinek is higgyünk? Meg ha szerinted a memória olyan mértékben fűt, akkor azt is belevehetjük, hogy az Asus kártya 100MHz-cel magasabb memória órajelen megy, nem tudjuk mennyi volt a gyári fesz, etc...Az miért baj, hogy jobban felfűtötte a házat? Nyitott oldallappal a keresztbe lamellázott hűtő persze hogy jobban muzsikál, de ha tennének rá egy plexi oldallapot, egészen más lenne a kép. Szerintem ez is tanulságos lenne.

Most komolyan, egy teljesen másik típusú kártyán hogy 1550-en vagy 1600on ment az adott memória, az szerintem kimeríti az irreleváns fogalmát. Ott sem tudjuk mekkora táp és egyébb feszkókat kaptak a memóriák, a memóriavezérlő a gpu-ban, az időzítéseket sem tudjuk, így főleg ne keverjük ide.
Szerintem teljesen feleslegesen értekezünk a témában, mindkét kártyára lehet pro-kontra érveket hozni dögivel. De a lényegen nem változtat, egyik sem lesz ezektől a paraméterektől használhatatlan, és 91vs 98 fok 3 év múlva ha gondot is okoz, akkor a 91 is gondot fog okozni, nem csak a 98.
Új hozzászólás Aktív témák
A topicban tilos bármilyen offtopic hozzászólás írása!
Ilyen célra használjátok a Lokál fórumban található offtopicot.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Samsung Galaxy Z Fold5 - toldozás-foldozás
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Path of Exile (ARPG)
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Óra topik
- Sweet.tv - internetes TV
- Autós topik
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Apple MacBook
- További aktív témák...
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 mini 128GB Green -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3835
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B650 R7 7700 32GB DDR5 1TB SSD RTX 4070 Ti 12GB Asus TUF Gaming GT 501 750W
- BESZÁMÍTÁS! GIGABYTE B760M i5 14600KF 32GB DDR4 1TB SSD RTX 3080 10GB ZALMAN Z1 Plus A-Data 750W
- Új Dell 14 Inspiron 5435 FHD+ Ryzen7 7730U 4.5Ghz 16GB 512GB SSD Radeon RX Vega 8 Win11 Garancia
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
A közös hűtő nem csak a a memória modulok között egyenlíti ki a hőmérsékletet, hanem ha a gpu-val is össze van kötve, akkor azzal is. Ha önmagában fűtene a memória, akkor persze jó lenne neki a nagy felület, de a gpu több hőt termel.
( Ez nem tervezési baki? Vagy azt csak Asus-éknál jegyezzük, a többi gyártónál ezek feature-ök
)